銅鑼灣是我經常去的地方吃喝玩樂都超方便今日同HONEY去皇室堡搵食見到意粉狂熱 Pastaholic西餐廳主打意粉便入去食因為HONEY 愛吃粉麵多過吃飯而家又做更蝴蝶粉推介所以點了個大蝦蝴蝶粉伴羅勒醬焗珍寶大啡菇釀帶子西班牙蒜香橄欖油煮雜菇脆炸原條白身魚配有皮薯角翠綠色的羅勒醬,配上爽口蝴蝶粉比長意粉更清新味道不會太濃,方便濃味愛好者的我灑上芝士粉來增加味道層次焗珍寶大啡菇釀帶子用慢火輕焗大啡菇再釀上新鮮帶子.味道屬於輕盈清啖對於餐前小食最好不過喇.西班牙蒜香橄欖油煮雜菇外型細細的雜菇之餘更配有不少雜菜雖然比較油膩但以橄欖油煮食都是一個健康之選,脆炸原條白身魚配有皮薯角帶有英國式的感覺脆皮不會太厚,魚肉都算大塊加上炸得透身,魚質夠熱入口鬆化再配上有皮薯角.口感更黏韌比一般普通無皮薯角更惹味,以銅鑼灣區餐廳來說,Pastaholic食物質素不錯, 價錢亦算親民,裝潢有格調.加上環境不會太嘈.對於自己經常同朋友食飯又有一個好去處聚腳.
銅鑼灣是我經常去的地方

方便濃味愛好者的我
灑上芝士粉來增加味道層次

焗珍寶大啡菇釀帶子
用慢火輕焗大啡菇

再釀上新鮮帶子.
味道屬於輕盈清啖
對於餐前小食最好不過喇.

西班牙蒜香橄欖油煮雜菇

魚肉都算大塊
加上炸得透身,
魚質夠熱
入口鬆化

再配上有皮薯角.
口感更黏韌
比一般普通無皮薯角
更惹味,

以銅鑼灣區餐廳來說,
Pastaholic食物質素不錯, 價錢亦算親民,
裝潢有格調.
加上環境不會太嘈.
對於自己經常同朋友食飯
又有一個好去處聚腳.
2019-02-28
1 分鐘 (堂食)
  • 大蝦蝴蝶粉伴羅勒醬
2019-03-17 36 瀏覽
今日同朋友食飯,有朋友提議食意粉狂熱,於是就去左銅鑼灣皇室堡。餐牌嘅選擇唔算話勁多,但都好足夠。我哋點左一個套餐,再散點左其他食物。<Meat & Fish Holic Set - 特濃南瓜粟米忌廉湯,法式芝士洋蔥湯,$368>先有兩個湯,左邊係特濃南瓜粟米忌廉湯,右邊係法式芝士洋蔥湯,賣相正正常常,友人話味道都唔錯。<Meat & Fish Holic Set - 鮭魚凱撒沙律 (半份),$368>呢個沙律夠新鮮,啲菜完全唔苦。<Meat & Fish Holic Set - 意式炸魷魚圈配他他汁,$368>超級大隻魷魚圈,麵粉唔算好多,個皮炸得岩岩好,又唔會太膩。<Meat & Fish Holic Set - 蒜香白酒汁海蜆意粉,$368>呢個蒜香意粉比較清淡,食左都唔太膩,適合比較清淡既人。<Meat & Fish Holic Set - 香烤安格斯一口牛柳,$368>呢個一口牛幾好食,好腍而且烤得幾香,有驚喜。<Meat & Fish Holic Set - 是日甜品,$368>甜
餐牌嘅選擇唔算話勁多,但都好足夠。

我哋點左一個套餐,再散點左其他食物。
呢個沙律夠新鮮,啲菜完全唔苦。
超級大隻魷魚圈,麵粉唔算好多,個皮炸得岩岩好,又唔會太膩。
呢個蒜香意粉比較清淡,食左都唔太膩,適合比較清淡既人。
呢個一口牛幾好食,好腍而且烤得幾香,有驚喜。
Meat & Fish Holic Set - 是日甜品
甜品係朱古力蛋糕,朱古力味濃郁,海綿蛋糕都唔算太硬,同平時跟餐甜品差唔多質素。
芝士肉醬千層麵
<芝士肉醬千層麵,$88>
呢個千層麵幾好食,蕃茄味夠濃,但又唔會太膩。
黃金四重芝士披薩配蜜糖
<黃金四重芝士披薩配蜜糖,$88>
好重芝士味,不過芝士無乜拉絲,但整體幾好食,配上蜜糖會無咁膩。

整體而言,呢間餐廳性價比都幾高,價錢唔算太貴但質素都唔差,而且都坐得算舒服,可以同朋友慢慢食傾下計。
2019-02-26
Meat & Fish Holic Set - 是日甜品
芝士肉醬千層麵
黃金四重芝士披薩配蜜糖
2019-03-15 43 瀏覽
今日收工約左朋友行街食飯,行皇室堡發現呢到有pastaholic,之前試過mk分店一次覺得挺好食而且價錢相宜,今日決定再食佢~海鮮蒜香蕃茄意粉入面有蝦,青口同魷魚,蕃茄味同蒜味都幾濃郁,味道唔錯唔錯~上面有蟹籽,有細細粒既帶子,係食菇既原汁原味~pizza芝士味好夠,pizza底好薄好薄,邊位夠脆~沙律🥗入面有幾舊切開的雞扒,有三文魚,48蚊係small size,但作為前菜份量其實都ok,而且又有雞扒三文魚都好抵食~

海鮮蒜香蕃茄意粉
入面有蝦,青口同魷魚,蕃茄味同蒜味都幾濃郁,味道唔錯唔錯~

上面有蟹籽,有細細粒既帶子,係食菇既原汁原味~

pizza
芝士味好夠,pizza底好薄好薄,邊位夠脆~

沙律🥗

今天放工後來到銅鑼灣皇室堡的一帶行街,晚飯時間路過這間看似是意粉的專門店,食客人數沒有座到一半,心想不用怎麼等便試試看吧!不過,接待的侍應還是給我們一個輪候號碼,說裡面的空桌全都是留座的。雖然我們是第一個二人位的輪候號碼,但我們也等了20分鐘才入座。(其實有點後悔,若早知道第一個輪候號碼也要等20分鐘之久,我會選擇吃別的算了,而且那一半所謂”留座”的空位在這20分鐘都沒有安排過任何人進去….)等待的時候,我們早就決定了要點甚麼。不過安排座位的侍應勿勿離開後,我們也花了點時間才找到個可以停下來的侍應下單。好不容易,侍應終於上菜了,但侍應出錯,用<<香草烤雞雜菌羅勒忌廉意粉>>代替了<<海蝦牛油果羅勒忌廉意粉>>,結果又要再等……..只能說我們今天晚餐有點不太順利。餐廳真要正視一下人手不足的問題啊!食物方面還算可以的,但不要期望太高。

海蝦牛油果羅勒忌廉意粉
2018-12-28
20 分鐘 (堂食)
海蝦牛油果羅勒忌廉意粉
2019-03-09 55 瀏覽
食咗幾次意粉狂熱,先知原來佢係和民集團旗下嘅日本西餐廳。不過等位嘅時間真係比較耐,次次去到都要等10幾20張枱試過幾款Pizza,我覺得都係明太子海鮮pizza最啱口味好似食緊印度薄餅咁呢度叫Pizza可以叫1人或者2人分量,一次試2款都得🤣圖中係2人分量誠意推介呢個雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉比中意食辣既朋友佢既辣椒粉真係好好味圖中意粉加咗$10要1.5倍意粉share啱啱好水果茶好好味,每次嚟到都會嗌,啱啱先見原來用OpenRice訂位,飲品會有買一送一優惠,下次一定要用!
食咗幾次意粉狂熱,先知原來佢係和民集團旗下嘅日本西餐廳。

不過等位嘅時間真係比較耐,次次去到都要等10幾20張枱

試過幾款Pizza,我覺得都係明太子海鮮pizza最啱口味
好似食緊印度薄餅咁

誠意推介呢個雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉比中意食辣既朋友
佢既辣椒粉真係好好味
圖中意粉加咗$10要1.5倍意粉
share啱啱好

2019-03-05 77 瀏覽
一家人食飯,見銅鑼灣呢間好似唔錯。我哋一行五人,但有一個超細食,所以決定叫兩個set。最後叫咗一個$268+$318。既然有四個湯,就每款叫兩個試吓。我飲嘅係忌廉湯,唔太鍾意忌廉湯嘅我都接受到。沙律一般,個雞肉仲要係乾嘅(好彩唔係好硬)兩個set有三個意粉,大致上味道都唔錯,不過份量真係太少啦!呢個pizza芝士味好香,有人話食到blue cheese味添~但係由於冇肉嘅關係,係唔飽嘅......賣相幾好,不過冇乜特別,而且一班人食的話好難share五個人包四杯飲品,咁我「唯有」另點個啤酒。其實餐飲+$12可以轉紅、白、啤酒,所以三十幾蚊叫一罐啤酒感覺有少少貴。眨吓眼,兩個set食完,完全唔飽......唯有再加單叫咗個薯角,呢個份量ok。再加多佪焗飯,食完先有返少少感覺。上菜上得好快,我哋由落單到食完都只係大約一個鐘。最後埋單:$800有找有冇留意一樣嘢?就係.........我哋冇食到set嘅甜品。一來我哋唔記得,二來侍應冇提我哋,所以就miss咗啦.........
一家人食飯,見銅鑼灣呢間好似唔錯。

我哋一行五人,但有一個超細食,所以決定叫兩個set。
最後叫咗一個$268+$318。

特濃南瓜粟米忌廉湯 / 法式芝士洋葱湯

凱撒沙律 / 香草雞肉凱撒沙律
沙律一般,個雞肉仲要係乾嘅(好彩唔係好硬)

經典拿破崙意粉(好似係)
芝士煙肉帶子忌廉意粉
和風雜菌照燒雞蛋黃醬意粉

黃金四重芝士披薩(配蜜糖)

芝心帕爾馬火腿薯茸球
賣相幾好,不過冇乜特別,而且一班人食的話好難share

Suntory beer

眨吓眼,兩個set食完,完全唔飽......唯有再加單

脆板有皮薯角
叫咗個薯角,呢個份量ok。

香草雞扒配原個蕃茄焗飯
再加多佪焗飯,食完先有返少少感覺。

上菜上得好快,我哋由落單到食完都只係大約一個鐘。
最後埋單:$800有找

題外話/補充資料: 喺街收到張傳單,話食滿$200可以半價享用指定意粉,不過只可散叫滿$200先用得。
2019-03-02
2019-03-05 94 瀏覽
今日仔仔學校家長日,見完家長,就去行下街啦。咁岩我要去銅鑼灣拎野,所以就去左銅鑼灣行街同食lunch。最衰銅鑼灣間IKEA冇餐廳,如果有就一定會去食肉丸。因為想去IKEA買肉丸,所以就選擇係果邊附近食LUNCH啦。都行左好幾個商場,最後係皇室堡,上上落落行左幾次,最後仔仔終於決定食意粉狂熱。原因係佢見到餐牌上面有加量意粉喎。咁我見又有PIZZA 果D,都好丫,加量意粉仔仔實夠飽,我個Pizza佢想食就食,唔食最多拎走之嘛。其實都幾抵食,包餐湯或沙律加個凍飲。仔話湯好味喎,沙律就正常,飲品都幾好,唔會話冇味。所謂既加量意粉,仔見到"吓"左聲,咁就加左量?結果佢當然係唔夠飽,食埋我半個PIZZA,都唔係太飽。同依個意粉麻麻地,可能落得太多蒜頭。和風烤雞PIZZA,好似係咁上下。依個都幾好味,個批底都好味。唔,兩個人食好似百七咁上下。唔太得,咁環境都坐得舒服,食物跟餐湯同飲品都算係咁。份量其實都OK ,只係佢話加量,結果份量只係正常而有少少失望。
餐湯及餐飲
蕃茄意粉

雞肉Pizza

2019-03-01
餐湯及餐飲
雞肉Pizza
2019-03-04 48 瀏覽
小弟作為一名芝士狂熱分子, 是需要吃盡天下芝士美食。今次就來到這間「意粉狂熱」來試一試!一打開餐牌, 你已經很容易看到非常多的芝士美食。其實這間餐廳應該改名叫「芝士狂熱」啦!不過小弟建議不要兩個人去食這間餐廳, 因為這裡有非常多選擇, 起碼4個人黎先會試到好多野食。這裡的裝潢十分光猛, 亦有開放的水吧, 讓人感覺很大方也實用。以下是我當晚所點的美食:南瓜粟米忌廉湯: 香濃的南瓜味道, 而且有一些南瓜蓉, 加上一粒又一粒的粟米, 加起來的口感很配搭。法式芝士洋蔥湯: 湯裡有一塊帶有芝士的麵包, 加入非常多的洋蔥碎, 你會有意想不到的味道和感覺, 也會飲到洋蔥的鮮甜味。意式炸魷魚圈: 略嫌不是新鮮炸起, 而魷魚尚算爽口, 配上他他醬汁, 是飯前小吃。 香烤安格斯一口牛柳: 有驚喜之作, 鐵板上的牛柳, 配上新鮮炸起的薯角。牛柳看似很熟, 但食落完全唔軔, 十分入味。芝士肉醬千層麵: 芝士狂熱者必點, 新鮮焗起的千層麵, 切開來加上芝士的柔軟, 令人十分療癒。黃金四重芝士Pizza: 另一芝士愛好者必點, 芝士味很濃郁, 亦烤得十分香脆。芝心帕爾馬火腿薯茸球: 有一點可惜是芝士不夠流心, 薯

以下是我當晚所點的美食:

芝心帕爾馬火腿薯茸球: 有一點可惜是芝士不夠流心, 薯茸味重, 但整體都好食。

經典芝士火鍋: 芝士味道比想像中單薄, 但也許是合適, 因為不會讓人覺得「膩」, 而且有輕微酒香。

整體來說, 這間餐廳水準頗高, 性價比十分理想, 縱然位於銅鑼灣黃金地段, 食物價錢也十分吸引和大眾化。
2019-02-26
5 分鐘 (堂食)
  • 香烤安格斯一口牛柳
  • 黃金四重芝士Pizza
  • 法式芝士洋蔥湯
2019-02-27 68 瀏覽
去皇室堡行街既時候,路過呢間既時候見到好醒目既招牌~又好耐冇食意大利料理而且環境也非常別緻,所以就試食呢間黎到意粉狂熱,點可以唔食意粉呢,實在有太多款意粉啦!最後因為朋友仔喜歡吃蘑菇,所以係三個裡面我地簡左牛肝菌忌廉野菌千層麵。肉醬茄味濃,而麵也有加芝士,食既時候有拉絲效果。千層麵不會整得又淋又濕,配起肉醬食,簡單又好味。對上一次食芝士火鍋已經係中學時候,大約七年前(暴露左年齡XD),抱住懷舊既心態,所以我地就試食啦。火鍋也是野菌加芝士(可想而之朋友有幾鍾意食芝士)再加上七款小食。蘑菇味非常香,好吸引。個人最喜歡法包粒同意粉配芝士,法包非常新鮮,因為軟軟綿綿,切粒沈落芝士火鍋,落番上黎,啖啖都係芝士味!而意粉十分推薦食到最後,倒入鍋和芝士混合,一碟芝士意粉出爐啦!朋友反而最鍾意食西蘭花,意料之外西蘭花同芝士竟然咁夾。而魔鬼芥末雞翼亦姐係蜜糖芥末味,再加上辣粉(並不是太辣),感覺好新鮮,值得一試!最後當然要食個甜品收尾。但好可惜,我地簡既朱古力香蕉披薩果日無哂。仲以為可以試下又甜又咸。唯有下次再黎食啦。
去皇室堡行街既時候,路過呢間既時候見到好醒目既招牌~
又好耐冇食意大利料理
而且環境也非常別緻,所以就試食呢間

黎到意粉狂熱,點可以唔食意粉呢,實在有太多款意粉啦!

火鍋也是野菌加芝士(可想而之朋友有幾鍾意食芝士)

約左閨蜜食飯😛上網搵到依間好多人推介依間專門食意粉既餐廳,餐廳裝修好有心思,除左到處放左酒樽,連燈都係由酒樽組成,非常精緻香草烤雞雜菌羅勒忌廉意粉$78青醬係我的最愛, 加上大量olive oil, 拌起上黎香上加香!而烤雞好嫩滑絕對唔dry溫泉蛋蒜香蘑菇鮮製意​​粉$68呢個要特別一提,意粉係餐廳新鮮製作,竟然係呢到食,真意想不到😋意粉身較粗身多左一份彈牙嚼口。 蒜香味重加上大量菇,好岩我口味。雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉$68最後唔夠飽,原來加$10可以將意粉加大! 味道香辣! 鐘意口感刺激既朋友仔下次可以試下,個陣辣唔係麻辣,辣味會停留係脷,好過引👅香蕉朱古力披薩$48最後食埋甜品,濃郁既朱古力雪糕配上香蕉,一口落去加埋熱辣辣脆卜卜既披薩,認真滋味😍

香草烤雞雜菌羅勒忌廉意粉$78

雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉
香蕉朱古力披薩
  • 溫泉蛋蒜香蘑菇鮮製意粉
2019-02-21 71 瀏覽
三人行必有好西。同寶寶同佢老死一齊係銅鑼灣行街,唔經唔覺3 個 shopaholic 行左入去Pastaholic, 唔經唔覺食左 8 樣野照燒雞蛋黃醬披薩照燒就知會帶點和風味道,果真酸酸味味照燒汁味,加上Mayonnaise既Pizza, 作為開胃菜就最岩不過。煙肉雜菇蕃茄忌廉意粉好Creamy的一個意粉, 水份較重, 食起冇咁乾身,我寶寶就岩哂啦。 加上有菇香,佢呢個菇姑食到lam lam脷。鮭魚牛油果忌廉焗飯食左唯一一個焗飯, 好多忌廉,超邪惡啊! 忌廉保護著的鮭魚好嫩滑,再加埋牛油果食, 唔講以為食緊慕絲。抹茶芭菲厚厚一層忌廉,再加上2層不同口味,底下仲有好多脆脆,多層口感非常豐富
三人行必有好西。同寶寶同佢老死一齊係銅鑼灣行街,唔經唔覺3 個 shopaholic 行左入去Pastaholic, 唔經唔覺食左 8 樣野[笑哭]

照燒雞蛋黃醬披薩

鮭魚牛油果忌廉焗飯

抹茶芭菲

2019-02-15 122 瀏覽
今晚與家人食飯🍽話想食西餐咁岩見到呢間好多人等位🍴即代表好食啦點左香烤黑安格斯一口牛柳🐮牛柳非常鮮嫩😉無根側邊配有薯角份量多🥔微微脆呢到用熱辣辣鐵板放上牛柳🔥鐵板上仲有一塊熱石😎當牛柳凍左嘅時候😝就放上熱石上煎一煎😌令牛柳變熱非常細心🥰呢間叫意粉狂熱🍝黎到當然試下意粉啦🤓芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉🧀牛肝菌令整碟意粉更香味四溢🍄意粉闊身😙每一條都掛汁口感與平日嘅乾意粉不同😌更軟嫩彈牙因呢到嘅意粉用左小麥粉製造😍新鮮
今晚與家人食飯🍽話想食西餐

牛肝菌令整碟意粉更香味四溢🍄
意粉闊身😙每一條都掛汁
口感與平日嘅乾意粉不同😌更軟嫩彈牙
因呢到嘅意粉用左小麥粉製造😍新鮮

今日去完維園拿跑馬拉松的比賽號碼布後,不知道去哪吃東西。就來到這間在皇室堡的「意粉狂熱」主打意粉,也有pizza ,一些焗飯及小食。我們吃了一個套餐。今日情人節的套餐老公說這個太甜,味道有點怪怪的很有cream 的味道。喜歡重忌廉味的人可以一試這個三文魚芝士卷還可以這個焗珍寶大啡菇釀帶子,好香菇味。這個帶子意粉,我覺得意粉有點硬。不過不失。 這個等了很久,50分鐘有多。追問了廚房幾次。最終都送到我面前了。鐵板牛柳粒。太熟了。浪費了這牛柳粒。最終上埋甜品🍮,甜品不算太甜,都幾好味。食完我們就馬上走了。
我們吃了一個套餐。今日情人節的套餐

老公說這個太甜,味道有點怪怪的
很有cream 的味道。喜歡重忌廉味的人可以一試
這個三文魚芝士卷還可以
這個焗珍寶大啡菇釀帶子,好香菇味。
這個帶子意粉,我覺得意粉有點硬。不過不失。

這個等了很久,50分鐘有多。
2019-02-08 87 瀏覽
大年初三,基本上無咩小舖會開,開都會額外收費!逛逛逛,逛到皇室堡,每間食肆都係人!反而意粉狂熱人唔算多,好快就有位!地方寬敞,價錢仲好平下!叫左一個意粉同pizza就啱啱好!出嘢出得都比較慢,終於有嘢食。。。雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉 ($58)意粉韌度啱啱好,不過意粉本身無咩味,全靠佢個魔鬼辣味粉,撈均啱啱好,每條都痴到辣味粉,再配啲煙肉,味道唔錯喎!鮭魚牛油果羅勒披薩 - 1人前 ($68)個pizza熱辣辣,外脆內軟味濃,正喎!但佢無羅勒係面,同餐單相唔同架喎!

反而意粉狂熱人唔算多,好快就有位!
地方寬敞,價錢仲好平下!叫左一個意粉同pizza就啱啱好!
出嘢出得都比較慢,終於有嘢食。。。
雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉 ($58)

鮭魚牛油果羅勒披薩 - 1人前 ($68)
個pizza熱辣辣,外脆內軟味濃,正喎!
但佢無羅勒係面,同餐單相唔同架喎!
2019-02-07
10 分鐘 (堂食)
2019-02-04 71 瀏覽
好耐冇去過銅鑼灣食飯唔去皇室堡都唔知道原來依家開咗好多新野食完全啱晒後生仔女嘅口味啊見到呢間餐廳又有格調又靚就入去試吓啦叫咗個二人餐有兩個湯每款揀咗一個南瓜湯香濃又香甜洋蔥湯都好味道小食揀咗三文魚卷主菜揀咗香蒜海蜆意粉蒜香十足蜆肉都幾新鮮頭盤仲有沙律添仲叫咗個明太子鮮蝦pizza死啦厚批嚟㗎嚇得我原來得條邊係厚其實係薄批嚟嘅~上面有超多蝦正👍🏻👍🏻👍🏻餐飲唔可以加錢upgrade本身送咗兩杯飲品嘅不過我哋想飲特飲所以自己加咗兩杯飲品
好耐冇去過銅鑼灣食飯

頭盤仲有沙律添

仲叫咗個明太子鮮蝦pizza
死啦厚批嚟㗎

嚇得我原來得條邊係厚
其實係薄批嚟嘅~
上面有超多蝦
正👍🏻👍🏻👍🏻