2019-05-24 1288 瀏覽
今天突然間不想回家所以下班的時候就約了同事去銅鑼灣皇室堡的意大利餐廳吃晚飯。當我們在公司在想吃什麼的時候,朋友要求一定是西餐還有他很喜歡吃意粉,但又不想去一些大型連鎖式薄餅店,所以我就在網上找來一間評價極高的意大利式意粉餐廳下班後我們立刻就去到餐廳,我們想避開晚飯時間等位就早點去吃晚飯,但去到的時候裏面已經坐滿了客人,幸好還有少量位。入座後職員很快拿餐牌給我們點餐,菜式種類多不勝數五花八門還有一些套餐可以選擇,最後我們就點了一個中價$318的二人套餐,套餐已經包含有湯 沙律 小食 意粉 薄餅和甜品,這個套餐價錢比起單點可以吃到不同種類美食是非常物超所值。特濃南瓜粟米忌廉湯超濃郁南瓜味creamy細滑忌廉湯法式芝士洋蔥湯正宗法式洋蔥湯裏面還有一塊芝士法包,法包易吸收了洋蔥湯的香甜味道香草雞肉凱撒沙律細嫩白滑烤雞扒配上凱撒沙律是一道清新開胃前菜意式炸魷魚圈配他他醬外皮香脆鬆軟魷魚新鮮鮮甜香草烤雞雜菌羅勒忌廉意粉細嫩白滑烤雞扒配上適量雜菌再加上羅勒醬烹調濃郁忌廉意粉,極有田園風味明太子忌廉芝士海老pizza餅底香脆皮薄配上明太子醬原粒芝士,還有份量十足原粒鮮蝦,味道比一般傳統pizza更出色

超濃郁南瓜味creamy細滑忌廉湯

香草雞肉凱撒沙律
細嫩白滑烤雞扒配上凱撒沙律是一道清新開胃前菜

意式炸魷魚圈配他他醬
外皮香脆鬆軟魷魚新鮮鮮甜

香草烤雞雜菌羅勒忌廉意粉

明太子忌廉芝士海老pizza

最後還有飲品和是日甜品,超級大滿足
2019-05-23
2019-05-23 761 瀏覽
好耐都冇見過兩個係港島做野既FD, 今日終於約到~~呢度都幾大間. 入到黎先知好抵食.個感覺係..UPGRADE 版既X莉亞咁約左成個月先食到, 但今日3個人入面有2個人都病左..包括埋我所以都唔係太有胃口特濃南瓜粟米忌廉湯 $28朋友叫既.. 我飲左就食唔落喇每人叫左杯飲品.朋友既Apple Yakult $33Fresh Strawberry Mojito $43我就揀左. Mango Orange Juice $28 就算喇..唔好搞咁多野...然後呢度有插曲... 上飲品時畀錯左, 我地換返杯岩既野. 最後原來冇勾返錯個杯出黎..原來唔係送錯咁簡單, 係真係落錯單...魷魚雜菌明太子忌廉意粉. $88 呢個好香, 一上台已勁香, 明太子好惹味. 配埋魷魚個味好夾, 同埋每條意粉都有明太子汁..好正秘製炸雞 $48  有4件. 夠JUICY.芝士牛肝菌濃汁鮮制意粉 $78夠濃味, 又抵食.上台熱辣辣!!! 我都係中意呢款傳統D 既茄汁底意粉.意式炸魷魚圈配他他醬. $38呢個OK. 唔會出事.炒漿唔會好厚, 食得落海蝦牛油果法包多士. $38原來我地想叫焗大啡菇同埋芝心薯球, 點
好耐都冇見過兩個係港島做野既FD, 今日終於約到~~
呢度都幾大間. 入到黎先知好抵食.
個感覺係..UPGRADE 版既X莉亞咁

所以都唔係太有胃口

特濃南瓜粟米忌廉湯 $28
朋友叫既.. 我飲左就食唔落喇

每人叫左杯飲品.
朋友既Apple Yakult $33
Fresh Strawberry Mojito $43
原來唔係送錯咁簡單, 係真係落錯單...

魷魚雜菌明太子忌廉意粉. $88

秘製炸雞 $48  有4件. 夠JUICY.

芝士牛肝菌濃汁鮮制意粉 $78

意式炸魷魚圈配他他醬. $38
呢個OK. 唔會出事.炒漿唔會好厚, 食得落

海蝦牛油果法包多士. $38
原來我地想叫焗大啡菇同埋芝心薯球, 點知7點幾就已話冇哂了...
呢度又要講一講, 落單係一個NEW STAFF, 佢落單時冇既野唔講出黎, 指住個MENU 同我地講冇..我都唔知佢冇邊款.
個下我以為個STAFF可能有障礙, 咁我地都唔追問.佢亦冇覆單.
最後問另一個STAFF追單先知原來係同MENU 上下圖都冇.最後叫左呢個...多士.

之後我地先聽到個NEW STAFF係有同另一張台講賣哂....我地真係...O咀...

鮭魚牛油果羅勒PIZZA . $108.
呢個PIZZA 夠脆, 配料就清新.

3個人其實都叫左好多野....好抵食!!!
意粉專門店Pastaholic中文店名:意粉狂熱意式pizza,手工意粉,小吃混合日式意式風味菜不定期推出限定餐牌今期係櫻花蝦pizza與櫻花蝦意粉 燒三魚文牛油頭鮮製意粉,彩色小番茄水牛芝士另有紅酒威士忌與各類特色酒水風情比較悠閒舒適,周末收工食飯可以慢慢飲有單點意粉小吃pizza最抵食會係SET MENU3個價位 $268/$318/$368我選了$368 SET,另收加一服務費 湯品2選1特濃南瓜粟米忌廉湯法式芝士洋蔥湯 放上一片烤多士加芝士洋蔥湯底,湯汁少,但啖啖洋蔥肉幾開胃,份量真係少了一點味道合格 沙律只有一種三文魚凱撒沙律 半份沙律菜夠新鮮爽脆加上脆麵包粒與芝士粉與沙律醬汁食起來味道唔錯,同樣問題,份量比較少只有3條魚肉,味道無問題 意粉6種選1款有拿破崙意粉/芝士煙肉帶子忌廉/溫泉蛋蒜香蒜香白酒汁海蜆/香草烤雞雜菌羅勒忌廉/和風照燒雜菌雞蛋黃醬香草烤雞雜菌羅勒忌廉 有雜菌片,烤雞肉,羅勒忌廉汁每條意粉都掛滿醬汁,但味道偏淡羅勒忌廉味唔突出意粉份量夠多,雞肉份量少意粉偏軟身,食起來味道唔太特別 小食類6款選1選了日式風格既炸雞無骨炸雞,炸衣薄而脆香 雞肉飽滿,咬開肉汁豐富
意粉專門店
Pastaholic
中文店名:意粉狂熱

意式pizza,手工意粉,小吃
混合日式意式風味菜
不定期推出限定餐牌
今期係櫻花蝦pizza與櫻花蝦意粉
燒三魚文牛油頭鮮製意粉,彩色小番茄水牛芝士
另有紅酒威士忌與各類特色酒水
風情比較悠閒舒適,周末收工食飯可以慢慢飲
有單點意粉小吃pizza
最抵食會係SET MENU
3個價位 $268/$318/$368
我選了$368 SET,另收加一服務費
 湯品2選1
 放上一片烤多士加芝士
洋蔥湯底,湯汁少,但啖啖洋蔥肉
幾開胃,份量真係少了一點
味道合格

沙律只有一種
三文魚凱撒沙律 半份
沙律菜夠新鮮爽脆
加上脆麵包粒與芝士粉與沙律醬汁
食起來味道唔錯,同樣問題,份量比較少
只有3條魚肉,味道無問題

意粉6種選1款
有拿破崙意粉/芝士煙肉帶子忌廉/溫泉蛋蒜香
蒜香白酒汁海蜆/香草烤雞雜菌羅勒忌廉/和風照燒雜菌雞蛋黃醬
香草烤雞雜菌羅勒忌廉
 有雜菌片,烤雞肉,羅勒忌廉汁
每條意粉都掛滿醬汁,但味道偏淡
羅勒忌廉味唔突出
意粉份量夠多,雞肉份量少
意粉偏軟身,食起來味道唔太特別
 小食類
6款選1
選了日式風格既炸雞
無骨炸雞,炸衣薄而脆香

雞肉飽滿,咬開肉汁豐富,有5件
標準既日式炸雞
 餐飲點了檸茶
茶味淡無特別
 本身想點北海道豬扒
賣曬,轉了烤安格斯一口牛柳
 鐵板上菜,配半份有皮脆薯角
燒得夠辣,倒醬汁有渣一聲既效果
一口牛係牛扒切粒上,非用來貨一口牛
食起來牛肉味濃郁,五成熟度非常軟嫩
可讚好專頁拎最新資訊

總評
上菜極快,但可以慢慢坐,質素OK,平均200蚊一位,有好既環境同服務
5 分鐘 (堂食)
2019-05-19 70 瀏覽
介紹番,呢間嘢勝價比極高,正宗蔗渣價錢燒鵝享受!Pasta - 個Genovese Sauce夠哂creamy香口,份量啱啱好!Pizza - 係博批,有一人份及二人分,啱晒三心兩意嘅人,可以叫多幾個味嚟試!
[Roasted Herb Chicken & Mixed Mushrooms Genovese Spaghetti 🐔🍝 + Sausage & Mushroom with Mixed Sauce Pizza 🍕]
介紹番,呢間嘢勝價比極高,正宗蔗渣價錢燒鵝享受!
2019-05-15
3 分鐘 (堂食)
  • 香草烤雞雜菌羅勒忌廉意粉
2019-05-16 88 瀏覽
約左成個月終於約到兩位朋友聚一聚今次揀左位於皇室堡2/F嘅Pasta Holic上到扶手電梯一轉右手邊就見到餐牌上都有好多唔同嘅選擇竟然連酒都有可惜最想試個兩樣都賣哂特濃南瓜粟米忌廉湯..果然夠濃如果再熱D就好啦日本魷魚雜菌明太子忌廉意粉..一放到上檯已經好香明太子味魷魚同菇嘅份量都幾多意粉好彈牙芝士牛肝菌濃汁鮮制意粉..有驚喜醬汁香濃帶點微辣..個鮮制意粉口感都好好炸物都非常出色新鮮即制..朋友話放隻手係上面都感覺到D熱氣攻緊上黎🤓個炸雞外脆內軟充滿肉汁加埋個他他醬有D似食緊南蠻炸雞 🤣海蝦牛油果多士...還可以..雖然幾多料但並非我杯茶..鮭魚牛油果羅勒pizza.. 係薄批有少少芝士粉味好多牛油果..但羅勒味唔算特出朋友話杯Apple Yakult好飲我杯Fresh Strawberry Mojito.. 初時好藥水味..但篤爛哂D士多啤梨同薄荷葉又幾好飲喎多少少酒就好喇 🙊總括..意粉同炸物正! 下次會想試個扒..因為見到隔離檯食好似好正咁囉 XD
約左成個月終於約到兩位朋友聚一聚
炸物都非常出色
新鮮即制..朋友話放隻手係上面都感覺到D熱氣攻緊上黎🤓
炸雞外脆內軟充滿肉汁
加埋個他他醬有D似食緊南蠻炸雞 🤣
海蝦牛油果多士...還可以..雖然幾多料但並非我杯茶..
鮭魚牛油果羅勒pizza.. 係薄批有少少芝士粉味
好多牛油果..但羅勒味唔算特出
朋友話杯Apple Yakult好飲
多少少酒就好喇 🙊
題外話/補充資料: 如果大家咁啱遇到I'm new 幫你落單請記得賣單時check清楚張單 首先落單時冇覆單。大啡菇賣哂又唔話番我地知 我明明指住杯Fresh Strawberry Mojito但可以落左杯水果茶 係有整番杯新比我...但冇係張單到取消番杯水果茶 如果大家要拎位都可以唔駛搵I'm new. 見到幾次食客同佢講人數佢都完全漠視 希望小朋友可以繼續努力同埋個喊露嘗試唔好打得咁明顯 :)
2019-05-15
2019-05-16 53 瀏覽
假日帶住小朋友週圍去玩,當然想揾個地方又方便,附近又要有野玩,有野啱小朋友睇,同埋有好野食既地方,而皇室堡都算係一個吾錯既親子好地方。今次簡左Pizza Holic 呢間有意粉,有焗飯,又有pizza 同甜品既餐廳,真係大人同小朋友都啱。1. 鮭魚菠菜忌廉意粉意粉熱住上碟,好creamy, 其實味道吾算好濃,不過鮭魚有少少咸味,mix一齊個味係好味嘅2. 海老忌廉芝士焗飯小朋友最愛食焗飯,d飯有炒底,但又不太硬,好容易入口,而且忌廉同芝士都好香,連小朋友都食完再食3. 黃金四重芝士披薩配蜜糖披薩係薄底果種,脆脆的底皮,加上濃郁嘅芝士味,好香口,仲要配埋甜甜既蜜糖,又咸又甜好特別,一個人食兩片都吾覺膩4. 炸魚薯條炸魚好脆口,裏面既魚肉亦嫰嫰的,加埋即叫即炸既薯條,幾熱氣都忍吾住食多幾條5. 香蕉朱古力披薩最後上埋個甜品-香蕉朱古力披薩,朱古力雪糕好普通,可以話冇乜特別,不過個香蕉披薩就真係重點啦,雪糕既凍同披薩既熱,令一熱一冷好好味,食完心情都好d今晚除左自己果張枱有小朋友,我發現旁邊兩張枱都係有小朋友來既,呢到真係一間大人同小朋友都啱既餐廳。

1. 鮭魚菠菜忌廉意粉

2. 海老忌廉芝士焗飯

3. 黃金四重芝士披薩配蜜糖

4. 炸魚薯條

5. 香蕉朱古力披薩

• 香蕉朱古力披薩
  • 黃金四重芝士披薩
  • 脆炸原條白身魚配有皮薯角
係銅鑼灣shopping唔知食咩好,行過見到間睇落幾整齊舒服既餐廳就入左去坐。坐低發覺menu上食物既款式都有幾多,有選擇困難症既人應該就幾頭痕,哈哈。呢度有個好處可以叫1人/2人pizza,咁就唔怕人少少但又食唔晒一大個pizza。 明太子海鮮披薩 - 披薩皮夠薄夠脆,海鮮披薩其實就係蝦,不過d蝦都幾大隻,而且咬落爽口,加埋旁邊d牛油果醬又幾得意。芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉 - 手工意粉,食落夠晒al dente。芝士牛肝菌汁濃度適中,仲食到少少意粉本身既香味。芝心帕爾馬火腿薯蓉球 - 三款不同口味既薯蓉球,但底層都有芝心醬。新鮮即整,所以要小心睇熱。外層非常香脆,内裏係軟綿綿既薯蓉。草莓沙冰 - 賣相精致,好少女風。飲落係甜甜地既草莓味道,一d藥水味都無,仲飲到少少果肉

2019-04-30
2019-05-08 77 瀏覽
朋友今天過海工作,為了跟他吃晚餐,選了最愛吃之西式食物呢*想不到,很久沒有去的皇室堡有這間好吃的食店。一個簡單而多種類的餐,從湯,沙律,主吃兩份,甜品,也是很足份量而且賣相很好。裝修方面,座位很舒適呢,令人可以待在這兒聊天吃東西休息一會。經常聽到:「想健康,食沙律!」沙律是其中之選擇,其實關鍵在蔬菜。這店也體現了Anything But Salads,也有口味清新的青瓜和番茄,沙律簡單易做,清涼健康,是夏天進食蔬菜的最好方式!這店的車厘茄很甜甜,讓人食慾大增。配料新鮮!蒜香忌廉帶子意粉有醬汁意粉不是每人喜愛,有些人怕太膩,尤其是忌廉汁,這店意粉也不錯喔,簡單味道好吃~爆香蒜茸,帶子與意粉內調味料炒勻,棒喔。羅勒青醬義大利麵今天吃了一個有汁的意粉,想轉轉吃乾身的意粉,這個雞肉加青醬義大利麵,要有微微辣的洋蔥切細絲,吃出香味,加入雞肉條,更有感覺。朋友表示水果茶很清甜和有可口,下回再去的時候,也一定會再試喔~

蒜香忌廉帶子意粉

羅勒青醬義大利麵
,要有微微辣的洋蔥切細絲,吃出香味,加入雞肉條,更有感覺。

晚上6時左右到銅鑼灣,7時皇室睇戲,總不能去素一只食30分鐘的自助餐🙅‍♂️,大自然點菜可能趕唔切🙅‍♂️,六和就更加無可能🙅‍♂️,於是唯有在皇室堡「找素」了。皇室堡內,有一間意式餐店,環境不錯,座位舒適。在裝潢方面,店中的部分電燈💡,以酒樽為外殼,頗見心思💖。而店內的梁柱以類近淺啡的木紋為雕飾,亦挺特別。當晚,我們點選了「瑪格麗特pizza」和「蘆筍蕃茄羅勒忌廉意粉」。兩者味道不過不失👌,意粉口感較乾身和黏口,如果想惹味一些的,可向侍應索取黑胡椒粉。值得一提的是,以銅鑼灣食店的水平來說,這間餐店的價錢💰尚算便宜,PIZZA和意粉的價錢分別只是88元和68元。而且PIZZA的選擇亦有彈性,可選擇1人或2人份量。在素食的選擇方面,除了剛才的2款食物外,還有「黃金四重芝士PIZZA」、「忌廉菠菜蘑菇焗飯」,還有一款似挺吸引的甜品「香蕉朱古力PIZZA」😋,如果要在皇室堡「找素」的,可以考慮這間餐店。講到呢度,可能大家會奇怪,貼文標題雖然是「狂熱晚飯」,但上文介紹食物時,似乎感受不到版主面對食物的瘋狂和熱情,只是平淡的作描述。咁究竟這頓晚飯有甚麼咁狂熱呢?🤔無他,其實就是因為餐店的名稱是「意粉狂

講到呢度,可能大家會奇怪,貼文標題雖然是「狂熱晚飯」,但上文介紹食物時,似乎感受不到版主面對食物的瘋狂和熱情,只是平淡的作描述。咁究竟這頓晚飯有甚麼咁狂熱呢?🤔無他,其實就是因為餐店的名稱是「意粉狂熱」而已🤣。

2019-05-05 174 瀏覽
勞動節假期,還以為這間餐廳開12點,所以12點左右去到仲諗住一定有位,竟然離遠已見到坐滿晒人。即時㩒飛排第二,個侍應話好快,有人就快埋單,會馬上執枱,結果等左不夠10分鐘。服務態度好好。👍😊坐底已開始慢慢明白點解咁多人讚同咁多人等。餐牌首先已好值🉐讚,食物有好多選擇,餐牌都好多個,又有好多靚相增加食慾,真係樣樣都想試。😆😍午餐真係抵到無朋友,最平的由$58起,包一個湯或沙律、一個主食 (意粉、飯)、及一個餐飲,餐飲除有奶茶檸茶咖啡外,也有特色的水果茶。叫得意粉狂熱,當然要食意粉。試左後的確覺得口感與一般不同,忍不住上網去睇下餐廳資料,原來是和民旗下的,是日式🇯🇵意粉製法,用小麥粉自家巧手製作。👍😊👍😋蒜香白酒汁海蜆意粉午餐 $68 🉐超級抵食,咁嘅價錢,食到優質手製日式意粉,包前菜飲品👍 意粉彈牙好味,份量足,好大碟,同時質優,汁亦夠多。😊😊午餐前菜可選沙律或南瓜湯,沙律一般,好多人讚南瓜湯,下次我會試個湯。秘製炸雞 (3隻) $38叫午餐可以$38追加這個好多人讚的炸雞,真係好好味,炸得鬆脆,不會厚粉,味道亦剛剛好,惹味👍😋🉐香草烤雞羅勒忌廉意粉午餐 $78😋👍喜歡味道濃的朋友相信會

蒜香白酒汁海蜆意粉

👍😋蒜香白酒汁海蜆意粉午餐 $68 🉐

午餐沙律

秘製炸雞  (3隻)

秘製炸雞 (3隻) $38

香草烤雞羅勒忌廉意粉

香草烤雞羅勒忌廉意粉午餐 $78😋👍
喜歡味道濃的朋友相信會同我一樣喜歡呢味,忌廉汁足夠,我再加埋芝士粉,我就覺得好
,如果喜歡較清淡的朋友,可能就會覺得有少少”漏”。烤雞除了好好味外,份量足。意粉彈牙量足。

餐飲水果茶

午餐包餐飲,除奶茶檸茶咖啡等飲品外,也可水果茶,不用另加錢。水果茶有一角橙及一角奇異果。水果茶甜度適中,屬微甜,香甜的紅茶味由橙味襯托,好過又飲奶茶咖啡。😊

好有創意的吊燈,由酒樽形成。😊

總體來說,食物質素、份量、賣相、價錢等各方面都好值得推薦
服務亦好,上菜也快,環境舒服衛生。

餐牌印製精美,好多靚相,好多不同食物選擇。
2019-05-01
10 分鐘 (堂食)
蒜香白酒汁海蜆意粉
秘製炸雞  (3隻)
香草烤雞羅勒忌廉意粉
餐飲水果茶
2019-05-02 317 瀏覽
選擇超多的意粉狂地今日比友人Megu帶左我黎佢既飯堂Pasta Holic,呢幾年和民愈開愈多餐廳,連西餐都做埋,但水準都超班呢。7點左右不算多人,唔洗等位就坐低了,環境好明亮温暖。Menu選擇很多,令人目不暇給,樣樣都想試呢。秘製炸雞 $48超級推薦的小食之一,都追加多份。應該係即叫即炸的,外層香脆內層嫩滑,仲一啲都唔乾,讚!焗珍寶大啡菇釀帶子 $48大啡菇可算近年西餐既紅星,四圍都有呢。帶子是迷你的,配埋上面既蟹子,口感幾特別呢。意式薄切三文魚忌廉芝士卷 $48感覺有啲似花之戀壽司但又冇咁膩咁甜,三文魚同忌廉芝士出奇地match,都唔錯。主廚精選沙律 $78好岩我地呢啲唔知食咩好既人,乜都有啲。幾欣賞佢既麵包碎,又香又脆,最後 encore多份呢!黃金四重芝士披薩 $88這個pizza是配蜜糖的,起初朋友以為我亂講,其實芝士薄餅同蜜糖真係好夾!一定要試!精選海鮮蒜香蕃茄意粉 $88都幾足料既海鮮精選,有大蝦、青口、墨魚,加埋蕃茄汁,挺鮮味且不膩的。芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉 $78大概是鮮製的加持,幾重蛋味同彈牙的,食落有啲似拌麵,哈哈。海蝦牛油果羅勒忌廉意粉 $98我不吃的,但喜歡羅
選擇超多的意粉狂地

精選海鮮蒜香蕃茄意粉
精選海鮮蒜香蕃茄意粉 $88
芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉
芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉 $78
大概是鮮製的加持,幾重蛋味同彈牙的,食落有啲似拌麵,哈哈。
海蝦牛油果羅勒忌廉意粉
海蝦牛油果羅勒忌廉意粉 $98
我不吃的,但喜歡羅勒的友人吃得津津有味呢,哈哈。
西班牙雞尾酒
最後飲品點了西班牙雞尾酒 $88
這個價錢有一榨酒水share,冇得輸了。個人比較喜歡紅酒,酸酸甜甜。
秘製炸雞
芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉
海蝦牛油果羅勒忌廉意粉
西班牙雞尾酒
2019-05-01 70 瀏覽
有日同朋友在銅鑼灣皇室堡行街 行到有少少餓就在商場找一間餐廳食下午茶 意粉狂熱呢間餐廳門面 有好多唔同大細形狀的燈飾令個餐廳望落去有種好高級的西餐廳的感覺 亦特別明亮叫左兩個下午茶餐 一個是茄汁意粉跟凍奶茶 一個是芝士pizza跟水果茶 外加一個薯皮做小食個茄汁意粉用的茄汁偏酸 意粉是煮得比較硬身的 都幾開胃也可以提供口感個芝士pizza餐就跟一塊蒜蓉包同洋蔥湯 不過餐廳本身就會將個包直接放在湯中 令個包唔再脆身 而個湯本身偏鹹 所以呢個湯同包 我同朋友食左一啖後就放棄了芝士pizza就是最驚喜了 個皮邊又脆身芝士味都幾濃而且可以做到拉絲的效果而個薯皮就整得偏軟身唔太脆了 個茄汁就是我們食意粉個個汁 呢個小食就唔太特別塊試了
蕃茄意粉

洋蔥湯加蒜蓉包

芝士pizza

2019-04-19
蕃茄意粉
芝士pizza
2019-04-27 141 瀏覽
之前趕時間嚟過Pastaholic食碟意粉就走,今次就嚟試埋佢其他嘢食!Pastaholic唔止有pasta,仲有pizza,tapas,等等等等,好多選擇!我哋一行三人,叫咗個二人餐加個甜品,份量超夠!Pasta & Pizza Holic Set ($318)餐湯特濃南瓜粟米忌廉湯好creamy~法式芝士洋蔥湯略嫌鹹咗少少,但中間舊包索晒啲湯,上面仲有芝士,好正,hehehe沙律香草雞肉凱撒沙律(半份)沙律菜好新鮮好爽脆!Appetizer意式薄切三文魚忌廉芝士卷三文魚包住cream cheese,面頭仲有飛魚籽~溫泉蛋蒜香蘑菇鮮製意粉成碟意粉嘅醬汁就係靠隻溫泉蛋,所以會有少少乾~不過蘑菇都算多,調味都足夠~芝士牛油果烤雞披薩好鍾意呢個!pizza邊有少少脆;牛油果夠熟,軟淋淋咁;再加上烤雞,口感唔錯!是日甜品士多啤梨朱古力蛋糕估唔到呢個甜品都好好味!除咗朱古力蛋糕之外,上面仲有士多啤梨同忌廉,perfect match!好鍾意個蛋糕,因為朱古力味好濃兩杯餐飲,另外叫咗杯Sangria~Sangria Glass ($38)Sangria果味濃,酒味就冇乜,比較似果汁~另外仲加多咗

我哋一行三人,叫咗個二人餐加個甜品,份量超夠!

餐湯
餐湯
特濃南瓜粟米忌廉湯
好creamy~
法式芝士洋蔥湯
香草雞肉凱撒沙律(半份)
沙律
香草雞肉凱撒沙律(半份)
沙律菜好新鮮好爽脆!
Appetizer
意式薄切三文魚忌廉芝士卷
三文魚包住cream cheese,面頭仲有飛魚籽~
溫泉蛋蒜香蘑菇鮮製意粉
成碟意粉嘅醬汁就係靠隻溫泉蛋,所以會有少少乾~
不過蘑菇都算多,調味都足夠~
芝士牛油果烤雞披薩
芝士牛油果烤雞披薩
好鍾意呢個!
是日甜品
是日甜品
士多啤梨朱古力蛋糕
估唔到呢個甜品都好好味!
好鍾意個蛋糕,因為朱古力味好濃

兩杯餐飲,另外叫咗杯Sangria~
Sangria Glass
Sangria Glass ($38)
Sangria果味濃,酒味就冇乜,比較似果汁~

另外仲加多咗個甜品
香蕉朱古力披薩
香蕉朱古力披薩($48)
pizza底同鹹食嗰啲係一樣嘅,面頭就鋪咗香蕉片,仲有朱古力雪糕、朱古力醬、肉桂粉。
正呀!pizza熱辣辣🔥,配上凍嘅朱古力雪糕❄️,冷熱交融,爽!而且pizza邊有啲脆,仲增加咗口感添!

性價比超高!同殺你亞有得揮呀🤪
呢日雖然係星期四但都座無虛席,大家都幾識食wor!😏

menu:
香蕉朱古力披薩
2019-04-25 68 瀏覽
之前同朋友係呢度食過,覺得佢幾抵食,所以做完瑜伽就再約朋友過黎食🤤7:00就去到食,所以附近冇咩人,都幾靜幾舒服,仲有我鍾意嘅裝飾🤪🤪見到佢有賣mac & cheese,覺得好吸引,又幾抵咁,但做完運動冇嗌到,下次一定會食返!!我地嗌左個二人餐,好抵,有餐湯、前菜、兩個主食仲有甜品,人均都只係百幾蚊!!個沙律菜好新鮮,又大份,好在就係啲汁份量啱啱好,唔會好似湯咁,又唔會少到好淡。沙律嘅精髓—麵包粒,都仲係脆架🤤特濃南瓜粟米忌廉湯同法式芝士洋蔥湯南瓜忌廉湯好飲,甜甜地,又幾creamy,不過會有少少頂肚。洋蔥湯就有一塊焗芝士面包係上面,但面包浸左落去之後,索哂啲湯就會有少少咸。呢個係溫泉蛋蒜香蘑菇鮮製意粉,我對意粉嘅軟硬度都有啲要求,但呢個意粉啱啱好,唔會太軟或太硬,個汁都調得好食,如果可以多返少少汁就更好了!芝心牛油果烤雞披薩牛油果好似幾健康咁,個烤雞食落仲juicy架,推薦!!是日甜品—朱古力慕絲蛋糕係意想不到嘅驚喜,覺得整得好好食,佢有兩個層次的,上面係慕絲,下面係海綿蛋糕,上面仲有啲完全唔thick嘅忌廉,配埋士多啤梨,酸酸甜甜真心好食!!我地唔夠喉叫多左個朱古力香蕉薄餅,落單時

特濃南瓜粟米忌廉湯同法式芝士洋蔥湯
芝心牛油果烤雞披薩
牛油果好似幾健康咁,個烤雞食落仲juicy架,推薦!!
是日甜品—朱古力慕絲蛋糕
我地唔夠喉叫多左個朱古力香蕉薄餅,落單時侍應話要等15-20分鐘,不過都係值得的。雖然個甜品上到黎嗰陣,見到雪糕少少融,我都有少少傷心,不過發現佢融融地咁食,仲可以mix埋啲香蕉同肉桂味,非常之夾,黎到不妨試下!!
第一次試sangria glass,佢係水果浸落紅酒入面,甜甜地又有水果食,不錯🤪
2019-04-23 85 瀏覽
男友一向是意粉迷🍝🍝🍝喺皇室堡行開街,見到招牌寫住意粉狂熱,決定一試。餐牌上,種類頗多,有意粉、焗飯、小食、肉類等。秘製炸雞很快上桌,外皮炸得金黃,薄薄一層炸粉恰到好處,香脆可口。雞肉難得地非常嫩滑,肉汁豐富,相當好吃。黃金四重芝士薄餅配蜜糖一上桌就聞到濃濃的蜜糖香味,餅底鬆軟,厚薄適中,芝士鹹香配上甜甜蜜糖,甜中帶鹹,新鮮又好吃的配搭。日本魷魚雜菌明太子忌廉意粉魷魚和菌類下得很足,醬汁鹹香濃厚,挺好吃。珍寶大啡菇釀帶子大啡菇約有手心大小,比我預料的小了一點,但菇味十足,是個健康的小吃。
男友一向是意粉迷🍝🍝🍝
喺皇室堡行開街,見到招牌寫住意粉狂熱,決定一試。
餐牌上,種類頗多,有意粉、焗飯、小食、肉類等。
黃金四重芝士薄餅配蜜糖
日本魷魚雜菌明太子忌廉意粉
魷魚和菌類下得很足,醬汁鹹香濃厚,挺好吃。
珍寶大啡菇釀帶子