2022-10-04 786 瀏覽
好難食朋友都叫我唔好打但係真係好難食想大家千祈唔好中伏▪️酸菜魚湯米線配凍檸檬茶見到五十零蚊有酸菜魚又有嘢飲係幾抵 但係五十蚊我寧願去譚仔個湯好鹹 米線同餸菜冇味道杯凍檸檬茶 好似唱K嘅味道朋友平日冇要求都覺得唔會再嚟食▪️蟲草花胡椒杞子雞肉湯米線個雞係幾滑湯底係淡到唔知食緊啲咩如果係啱啱做完運動食真係幾清淡同健康地方係比起區內粉麵舖幾好坐不過兩個人就要share 廂位風儉由人 五十蚊真係呢啲質素但有更好嘅選擇
好難食

不過兩個人就要share 廂位
風儉由人 五十蚊真係呢啲質素
但有更好嘅選擇
2022-10-03 406 瀏覽
見愛上米線,推出咗黃沙雞翼嘅小食,就一於嚟試吓。雞翼肉質鮮嫩,十級好食。叫咗個紅燒牛展湯米線,佢用咗牛骨湯做湯底,味道濃郁!佢哋呢一間嘅米線非常爽滑,軟硬適中,非常值得一試!
2022-09-17 376 瀏覽
TGIF收工食碗正正嘅米線當獎勵自己~~其實呢度嘅米線雖然吸引但最愛其實係個蝦醬雞翼每次嚟食必叫兩份佢蝦醬味濃郁又好juicy真係醃得出色跟餐嘅紅油豬耳一啲都唔少麻辣醬整得超好味~~仲有呢個皮蛋都係必點遲咗去排骨賣晒….點咗牛展米線~牛展滷得好入味仲可以叫店員多芫荽米線同湯底會分開上同埋我每次都會點多個蔬菜🥬兩個人食啱晒另外呢個滕椒雞粒撈米線都係好惹味啱晒我呢個椒控仲有炸咗佢粒粒黃豆撈埋少少麻辣醬好有風味
TGIF收工食碗正正嘅米線當獎勵自己~~

其實呢度嘅米線雖然吸引

但最愛其實係個蝦醬雞翼

每次嚟食必叫兩份

佢蝦醬味濃郁又好juicy

真係醃得出色

跟餐嘅紅油豬耳一啲都唔少

麻辣醬整得超好味~~

仲有呢個皮蛋都係必點

遲咗去排骨賣晒….

點咗牛展米線~牛展滷得好入味

仲有炸咗佢粒粒黃豆
撈埋少少麻辣醬
好有風味

2022-09-01 352 瀏覽
餐廳主打本地口味既米線,調味方面比較迎合香港口味,人氣好高😎紅燒牛𦟌湯米線 $62牛骨湯真材實料熬製,八角味好濃郁,加入芫茜同葱令整體香氣十足!而紅燒牛𦟌份量都好足,厚厚幾片,肉質較堅實而且好入味,非常推介!招牌脆炸蛋肉沫拌飯 $48香脆炸蛋經高溫炸至表皮上色變脆,而保持中間有流心蛋既效果,香滑滋味!利用香菇加肉沫平衡油膩感覺👍🏻炸蝦醬雞翼 $28/3隻雞翼經抽乾水再炸,令表面超香脆兼呈現金黃色,賣相味道都好吸引😛

紅燒牛𦟌湯米線 $62

招牌脆炸蛋肉沫拌飯 $48

炸蝦醬雞翼 $28/3隻
2022-08-31 206 瀏覽
愛上米線🍜港式口味米線餐廳除咗主打米線之外,仲有特色拌麵同泡飯可以選擇,仲有好多唔同嘅新派小食👍店舖以黑白格瓷磚設計🖤🤍型格,簡潔光猛,環境非常靚同整潔🤍如果堂食打卡都唔錯👍由於仲未放寬晚市堂食,今次我哋嗌外賣返屋企,而家晚市5:30至10點,凡外賣購買主食,每款仲有得減$10🤩🍯💁🏼‍♀️介紹吓我哋今次食咗啲乜嘢先😍🍜酸菜肥腸湯米線$48肥腸有咬口,酸菜湯味濃,好開胃🤩湯底係每天新鮮熬制嘅湯底,天然海鹽調味,全天然,無味精,飲埋啲湯都唔頸渴😍🍛芫荽皮蛋脆鯇魚泡飯 $48鯇魚片爽脆嫩滑,白飯係用日本珍珠米🍅話梅小蕃茄 (跟餐+$18,仲配埋野飲)酸酸甜甜,非常醒胃,我個人真係非常喜歡🥰🐷麻辣豬耳朵(跟餐+$18,仲配埋野飲)豬耳爽脆味濃,仲要少少辣,正👍🐔炸蝦醬雞翼$28美味香脆,蝦醬同雞翼真係好朋友🥰炸野外賣返到屋企都仲好好食🤤醋香青瓜白木耳🥒$18清新爽脆青瓜配白木耳,酸酸辣辣好開胃🤤最後食咗咁多嘢,$200都唔使,真係好抵食👍
愛上米線🍜港式口味米線餐廳

🍯💁🏼‍♀️介紹吓我哋今次食咗啲乜嘢先😍
🍜酸菜肥腸湯米線$48

🍛芫荽皮蛋脆鯇魚泡飯 $48
鯇魚片爽脆嫩滑,白飯係用日本珍珠米

🍅話梅小蕃茄 (跟餐+$18,仲配埋野飲)
酸酸甜甜,非常醒胃,我個人真係非常喜歡🥰

🐷麻辣豬耳朵(跟餐+$18,仲配埋野飲)
豬耳爽脆味濃,仲要少少辣,正👍

🐔炸蝦醬雞翼$28

醋香青瓜白木耳🥒$18
清新爽脆青瓜配白木耳,酸酸辣辣好開胃🤤

最後食咗咁多嘢,$200都唔使,真係好抵食👍
外賣自取
2022-08-13 122 瀏覽
酸菜肥牛湯米線米線口感甚好,不太淋也不太硬,而酸菜質地够爽,肥牛唔洗講够肉味,湯底亦好飲。值得再試!招牌脆炸蛋肉沫拌飯炸蛋够哂精彩:燶邊蛋黃軟硬兼施,一剛一柔,非常好食。令人驚喜的是:肉燥鮮美香濃可口,米飯好食。

• 招牌脆炸蛋肉沬拌飯
2022-07-31 124 瀏覽
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今日下午想食米線🍜,就喎咗愛上米線❤️!肥牛夠腍,有牛味,每片都有少少脂肪,好味👍,和酸菜好夾!排骨好腍,入味👌兩碗米線同樣有咬口,份量足夠!湯底有濃厚酸菜味,只有好小辣,🌶蛋有濃邊,好味,不過較普通!飯唔會太腍,值得一讚😁咖啡偏甜,但有咖啡味!個人較喜歡辣椒咖啡🌶唔會咁甜,有微微辣椒味,有啲刺激😃!好青爽!Overall 是我個人喜歡的餐廳!😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
酸菜肥牛湯米線套餐

今日下午想食米線🍜,就喎咗愛上米線❤️!

肥牛夠腍,有牛味,每片都有少少脂肪,好味👍,和酸菜好夾!

排骨好腍,入味👌

兩碗米線同樣有咬口,份量足夠!
湯底有濃厚酸菜味,只有好小辣,🌶

招牌脆炸蛋肉沬拌飯

蛋有濃邊,好味,不過較普通!
飯唔會太腍,值得一讚😁

玫瑰咖啡

咖啡偏甜,但有咖啡味!

辣椒咖啡

個人較喜歡辣椒咖啡🌶
唔會咁甜,有微微辣椒味,有啲刺激😃!

醋香青瓜白木耳

玫瑰咖啡
辣椒咖啡
醋香青瓜白木耳
2022-07-01 173 瀏覽
打風買定十日嘅糧食係常識吧~當雲南米線店大行其道而我就鍾愛呢間港式嘅~見我回頭嘅頻率有幾密就知有人情味嘅位係米線可以飲添白飯可以加底點左酸菜排骨米線🍜籐椒雞粒拌米線排骨米線基本上每次必點個紅燒汁做得好好食排骨有炆到好淋籐椒雞粒米線就好惹味雞粒炸到好香口啲辣椒🌶️味好出最正都係個蝦醬炸雞翼每次來必點兩份個蝦醬味好出係香港人嘅味道轉做套餐仲可以食埋豬耳同埋皮豬耳又係食唔停口仲有個皮蛋每次都係有糖心ga
打風買定十日嘅糧食係常識吧~

當雲南米線店大行其道
而我就鍾愛呢間港式嘅~
見我回頭嘅頻率有幾密就知

轉做套餐仲可以食埋豬耳同埋皮

豬耳又係食唔停口

仲有個皮蛋每次都係有糖心ga
2022-06-27 119 瀏覽
愛上米線menu上寫住無味精,以天然海鹽調味,而且用日本珍珠米,食完之後,覺得幾岩口味,而且米線,飯仲係任加!變相大胃王或者餓底都可以痛快一番。紅燒排骨湯米線選擇了牛骨湯底,湯頭香又濃又夠熱!幾正又唔會太咸,排骨份量以足,粒粒都幾大粒,肥瘦度剛好!米線幾有質地,而且幾滑身,好鐘意呢個麵底,之後添加米線都大大碗,變相非常抵食。加$18跟餐,有小食飲品,豬耳微辣惹味,質地爽彈幾有骨膠源感覺。另外小食話梅小番茄幾有 feel. 酸酸甜甜好開胃,幾好食,幾推介。藤椒雞粒蔥油餅,餅底香脆唔油,而且幾香!雞粒幾有咬口,加埋辣椒幾惹味香口。芒果乳酸梳打,粒粒爆珠,唔會太甜,幾清新清涼。

藤椒雞粒蔥油餅,餅底香脆唔油,而且幾香!
雞粒幾有咬口,加埋辣椒幾惹味香口。
芒果乳酸梳打,粒粒爆珠,唔會太甜,幾清新清涼。
2022-06-27 106 瀏覽
Lunch 去香港仔食愛上米線餐廳卡位座位闊落,啱晒放lunch同一班同事去食呢間米線係本地口味嘅米線🍜用嘅食材比較高質!米線同珍珠米都係免費任加,一定夠晒飽啊😂紅燒排骨湯米線🍜揀咗豬骨湯底米線上面有沖同芫荽調味,好香啊豬骨啖啖肉,部份排骨有軟骨而且醃得好入味,肉質較爽口🤟🏻酸菜肥牛湯米線🍜 牛骨湯底經過長時間熬製而成,湯底加入酸菜味道酸酸地,感覺冇乜味精肥牛分量好多,帶有少量脂肪新鮮本地肥牛肉質鮮嫩唔鞋口👍🏻兩個套餐都轉左套餐配剁椒皮蛋😋冷盤小食惹味又開胃小食叫咗炸蝦醬雞翼口感香脆,啖啖肉😋好好味啊愛上米線 香港仔南寧街14號香港仔中心五期地下4B號舖
Lunch 去香港仔食愛上米線
餐廳卡位座位闊落,啱晒放lunch同一班同事去食

呢間米線係本地口味嘅米線🍜用嘅食材比較高質!
米線同珍珠米都係免費任加,一定夠晒飽啊😂

紅燒排骨湯米線🍜揀咗豬骨湯底
米線上面有沖同芫荽調味,好香啊
豬骨啖啖肉,部份排骨有軟骨
而且醃得好入味,肉質較爽口🤟🏻

酸菜肥牛湯米線🍜 牛骨湯底
經過長時間熬製而成,湯底加入酸菜味道酸酸地,感覺冇乜味精
肥牛分量好多,帶有少量脂肪
新鮮本地肥牛肉質鮮嫩唔鞋口👍🏻

兩個套餐都轉左套餐
配剁椒皮蛋😋冷盤小食惹味又開胃

小食叫咗炸蝦醬雞翼
口感香脆,啖啖肉😋好好味啊

愛上米線
香港仔南寧街14號香港仔中心五期地下4B號舖
2022-06-14 98 瀏覽
酸菜肥牛湯米線首先要讚讚個湯底,十分美味,肥牛瘦中帶滑,脂肪勻稱。配搭酸菜多芫荽,滋味十足。酸菜排骨湯米線非常驚喜的是,排骨入口鬆化,肥瘦亦很勻稱,米線柔軟彈牙!好食。紅燒排骨湯米線豬骨湯底極之可口味美,排骨鬆化濃郁,配菜精美,感覺良好,這頓午餐沒有被跣,各位不妨去試試!

酸菜肥牛渴米粉

酸菜肥牛渴米粉
2022-06-12 126 瀏覽
排骨非常軟熟,口感好林,非常好吃,米線煙煙韌韌,好有咬口,配料有菜、香蔥芫荽,配上牛骨濃湯底,好夾,好味!肥牛軟硬適中,份量也足夠,米線同樣煙煙韌韌,好有咬口,比起大型連鎖米線舖,個人喜歡更這間的米線。排骨同樣軟軟林林,有一點非常值得稱讚係店舖有得揀多蒽多芫荽,或者少蒽少芫荽,顧客可根據個人喜好和口味去選擇,很貼心的服務!這碗也一樣。總括而言,這間米線店價錢稍高,但食物質素有保證,會再幫襯。不過選擇稍為少,如果能有更多配料選擇會更佳!

酸菜肥牛湯米線

酸菜排骨湯米線(多芫荽多香蔥)

這碗也一樣。

總括而言,這間米線店價錢稍高,但食物質素有保證,會再幫襯。
不過選擇稍為少,如果能有更多配料選擇會更佳!
外賣送餐
酸菜肥牛湯米線
酸菜排骨湯米線(多芫荽多香蔥)
2022-06-10 86 瀏覽
平時喜愛x哥米線嘅老友,近排轉軚#愛上米線 🍜,佢話呢間新派的米線🍜店舖,除左米線,還有拌飯或泡飯可以選擇,**重點係-堂食可以無限添加飯或米線🤣。於是趁今日出開附近,就同佢食番餐啦!餐廳有個套餐優惠,若惠顧任何米線、拌飯、泡飯、拌米線或蔥油餅,加$18便有小食&汽水、咖啡或茶。若叫特飲要加$4啊。
老友點左紅燒排骨湯米線(牛骨湯),湯怪的我第一時間試下佢個湯,牛骨湯夠味濃郁,而排骨可輕易咬開,肉質新鮮。我的芫荽皮蛋鯇魚泡飯 (豬骨湯),鯇魚爽口,份量都多,呢個豬骨湯好好味,比我飲晒😉。
藤椒雞粒蔥油餅,青紅辣椒爆炒雞肉,味道香辣惹味,雞粒夾入連埋酥脆的蔥油餅一併食,好開胃☺️。
小食~話梅小蕃茄,酸甜開胃。~酸香青瓜白木耳則爽口健康。雙檸梳打茶,味道清新又解膩👍。
薄荷咖啡,老友唔夠瞓叫黎提神😁。

小食~話梅小蕃茄,酸甜開胃。
~酸香青瓜白木耳則爽口健康。

雙檸梳打茶,味道清新又解膩👍。
薄荷咖啡,老友唔夠瞓叫黎提神😁。
2022-06-10
2022-06-05 78 瀏覽
有時午餐不知吃什麼才好,簡單的一碗米線有時都會是一個不錯的選擇。而且近年香港人好像對米線愈來愈喜愛,很多地方都開了米線店。各有不同特色的米線店,不知大家又有沒有偏愛的哪間呢?最近發現香港仔開了一間新的米線店,店名很有趣,就直接叫 - "愛上米線"紅燒牛𦟌湯米線 ($62) - 單價一碗米綠,這款是最貴的 Orz想要小食和飲品則需要另外加錢。外賣的話湯是分開裝,牛骨湯很香亦都夠熱的!牛𦟌小小一塊,口感彈牙得來有嚼勁,本身都燉煮得很夠味。"紅燒"的部份也是分開裝的辣醬油,可按自己的口味添加這點不錯,我只是加了少許也覺得頗辣的耶!
而且近年香港人好像對米線愈來愈喜愛,很多地方都開了米線店。
各有不同特色的米線店,不知大家又有沒有偏愛的哪間呢?
想要小食和飲品則需要另外加錢。
外賣的話湯是分開裝,牛骨湯很香亦都夠熱的!
牛𦟌小小一塊,口感彈牙得來有嚼勁,本身都燉煮得很夠味。
我只是加了少許也覺得頗辣的耶!
紅燒牛𦟌湯米線
2022-05-31
10 分鐘 (外賣自取)
2022-06-01 71 瀏覽
真係好鍾意食米線,呢間米線嘅款式都幾特別同多元化,之前食過一次覺得唔錯,今次又再試吓其他款式先!▪️話梅小蕃茄🍅蕃茄用咗話梅浸變得酸酸甜甜,係一道開胃小食▪️醋香青瓜白木耳青瓜白木耳入口爽脆,帶點醋酸嘅清香▪️炸蝦醬雞翼🐔有三隻,雞翼炸得好香好金黃,入口有蝦醬鹹香味,唔錯▪️紅燒排骨湯米線🍜牛骨湯底,味道自然濃郁,飲完都唔會覺得口乾,排骨份量好多,而且煮到好入味同埋好易咬開,好味!米線香滑彈牙~▪️酸菜排骨湯米線🍜排骨煮到好腍,好入味,超讚!酸菜份量超多,好惹味!▪️青檸梳打🍹消暑解渴一流, 酸酸甜甜▪️芒果乳酪梳打🍹入面有超多爆珠,一咬就爆開好多芒果汁出嚟,好爽,又唔會好甜,好解渴

▪️話梅小蕃茄🍅
蕃茄用咗話梅浸變得酸酸甜甜,係一道開胃小食

▪️醋香青瓜白木耳
青瓜白木耳入口爽脆,帶點醋酸嘅清香

▪️炸蝦醬雞翼🐔
有三隻,雞翼炸得好香好金黃,入口有蝦醬鹹香味,唔錯

▪️紅燒排骨湯米線🍜

▪️酸菜排骨湯米線🍜
排骨煮到好腍,好入味,超讚!酸菜份量超多,好惹味!

▪️青檸梳打🍹
消暑解渴一流, 酸酸甜甜

▪️芒果乳酪梳打🍹