2021-02-11 552 瀏覽
觀塘駱駝漆大廈真係隨便入去是旦一間都有好野食。唯一係觀塘長期多人,尢其落雨就更煩。今次終於食到慢煮屋,主菜主要有醬汁豚肉,三文魚牛油果,慢煮牛腹,慢煮雞肉,可能配飯、烏東、蕎麥麵。唔夠飯可以加飯加汁。叫左慢煮牛腹。牛肉煮到剛剛好,肉質夠淋。有溫泉蛋,生度煮到岩岩好,不過就唔太欣賞溫泉蛋入面個個獻,感覺有點傑。蕎麥麵用左藤蓆同竹葉墊底,不過藤蓆都開始用太多,有少少竹滅,好容易食埋落肚。另外,環境比較迫。。。如果坐得好少少,就真係唔錯既。

2021-01-25 421 瀏覽
店員有禮,主動幫手,對食客要求好配合。整理枱面速度,既快速又乾淨。食物質素既新鮮又有水準。牛腹肉肉質夠軟又不失𡁻頭,不單有肉汁,又有肉味。以温泉蛋代替鵪鶉蛋,好健康。可是温泉蛋嘅蛋味,若能再重啲蛋味就能完美。冷蕎麥麵幾完整,唔會一夾就碎晒或斷開。上餐速度,以慢煮嚟講,都好👌🏻ok。環境雖小,但整齊乾淨。因為不是第一次食,所以能維持食物味度和店員服務態度,真係唔容易。👍🏻綜合以上各方面表現,值得推介再幫襯。
食物質素
上餐速度,以慢煮嚟講,都好👌🏻ok。
環境雖小,但整齊乾淨。
綜合以上各方面表現,值得推介再幫襯。
慢煮牛腹肉冷蕎麥麵
2021-01-24
慢煮牛腹肉冷蕎麥麵
  • 慢煮牛腹扒蕎麥冷麵
2021-01-23 372 瀏覽
週末習慣行下駱駝漆開倉,估唔到搵到間不錯的餐廳。假期下午茶時間到,由於限聚令關係每枱只坐2人,但也滿座,好彩早到等咗大概15分鐘就可以入去。店內裝潢簡單,坐下直接填下單紙給店員下單。等了大概10分鐘左右就上菜。行到有小小熱叫叫咗個冷麵。慢煮牛腹扒蕎麥冷麵熱熱地食冷麵真係一流。麵質很Q彈有咬口,淡淡的冷麵再沾上小小濃郁的冷麵醬汁,味道配合得剛剛好。牛腹扒很嫩滑很juicy,不過牛肉味不重。賣相 4/5口感 4/5味道 4/5番食率 4/5

賣相 4/5
口感 4/5
味道 4/5
番食率 4/5
2021-01-21 217 瀏覽
觀塘好多工廈入面都有好多小店,特別係駱駝漆真係出哂名,隨便去一層都會搵到好野依!今次呢間就主打日式慢煮料理🥳環境裝修比較簡約,乾乾淨淨咁。多數出面嘅慢煮料理都係貴啲嘅,但呢度全部菜式都係$100內,都算抵食🧚🏻🐿 慢煮火炙牛腹扒丼一上枱,見到個溫泉蛋好正,而且牛肉份量都唔少🤩賣相好吸引!!佢個飯就包一碗麵豉湯,飲落去係味精湯,麻麻地,冇咩特別😣之後講番個飯,食落去係無乜味的,牛肉仲有些少韌。坦白講,雖然呢個價可以食到慢煮料理係好吸引,但味道令人有啲失望,試一次就好😟人均消費 $100

🐿 慢煮火炙牛腹扒丼

人均消費 $100
2021-01-20 354 瀏覽
終於食到觀塘嘅慢煮屋啦 相信附近嘅打工仔都唔會陌生啦位於駱駝漆三期11樓 主打慢煮日式飯麵雖然環境有啲迫 但好多食過嘅朋友都大讚質素好好lunch hour成日都full house 仲可以免費加飯加汁等 非常親民.1️⃣ 慢煮火炙牛腹扒丼($88)外賣都排得咁靚 好有誠意👍🏻肉量亦好驚喜 相信係比足一塊牛腹扒嘅量大約三至五成熟 肉質軟嫩易咬 亦唔怕太頂胃牛味香濃 邊位火炙嘅煙燻感加埋照燒汁令牛肉惹味度倍增面頭仲鋪左胡椒同炸蒜 味道嘅層次感更加豐富.2️⃣ 慢煮三文魚配牛油果丼($82)大概有6-7舊三文魚粒 非常足料煮到三成熟 外層微脆內裏柔軟 食落有油脂香檸檬汁中和三文魚嘅腥味同膩感 亦令人更開胃牛油果大約係半個嘅份量 切成塊方便拌飯熟成度啱啱好 唔會太生或者太溶溫泉蛋整得好靚仔 伴有日式醬油加埋蟹籽 食落充滿鹹香另外仲有火龍果同蕃茄做配菜 為個飯增加鮮味
終於食到觀塘嘅慢煮屋啦 相信附近嘅打工仔都唔會陌生啦
位於駱駝漆三期11樓 主打慢煮日式飯麵
雖然環境有啲迫 但好多食過嘅朋友都大讚質素好好
慢煮三文魚配牛油果丼

1️⃣ 慢煮火炙牛腹扒丼($88)
外賣都排得咁靚 好有誠意👍🏻
肉量亦好驚喜 相信係比足一塊牛腹扒嘅量
大約三至五成熟 肉質軟嫩易咬 亦唔怕太頂胃
牛味香濃 邊位火炙嘅煙燻感加埋照燒汁令牛肉惹味度倍增
面頭仲鋪左胡椒同炸蒜 味道嘅層次感更加豐富
2️⃣ 慢煮三文魚配牛油果丼($82)
大概有6-7舊三文魚粒 非常足料
煮到三成熟 外層微脆內裏柔軟 食落有油脂香
檸檬汁中和三文魚嘅腥味同膩感 亦令人更開胃
牛油果大約係半個嘅份量 切成塊方便拌飯
熟成度啱啱好 唔會太生或者太溶
溫泉蛋整得好靚仔 伴有日式醬油
加埋蟹籽 食落充滿鹹香
另外仲有火龍果同蕃茄做配菜 為個飯增加鮮味
10 分鐘 (外賣自取)
2021-01-17 315 瀏覽
Bookmark 咗依間慢煮屋好耐‼️終於搵到時間試吓🤩🤩坐低見每枱都有搓手液💦紙巾🧻同餐具🥢點餐後就係自助吧斟咗杯熱水🫖仲有檸檬水🍋同紅茶可以揀🤩太貼心啦💛紙巾盒仲特別介紹咗餐品嘅食法🤓同埋可以叫店員加汁🤤🤤好正店員火速送上熱辣辣嘅飯同湯🤩🤩麵豉湯有蘿蔔同油豆腐🥣唔會過鹹而且蘿蔔夠冧🥄主角慢煮火炙牛腹扒丼🤩第一眼睇到就想嘩出聲🤭牛腹肉份量十足🤩完全睇唔到白飯🍚配上煮得啱啱好吧溫泉蛋🥚香蔥🌱炸蒜粒🧄再淋上唔會太鹹嘅醬汁💯簡直係完美🤤🤤蒜粒比蒜片更加唔會搶走主角牛腹肉嘅味道👍🏻蛋黃加上醬汁送飯一流🥢牛肉偏瘦未到入口即溶但冧身帶咬口🥩白飯份量偏多所以店主提供加汁服務實在太好🤓有機會要黎再試其他出品😋😋😋
Bookmark 咗依間慢煮屋好耐‼️

白飯份量偏多所以店主提供加汁服務實在太好🤓
有機會要黎再試其他出品😋😋😋
2021-01-15
2021-01-17 263 瀏覽
慢煮的好處是可以把脂肪少的肉也變得鮮嫩,既然以慢煮作主打,把肉煮得「嫩滑」是最基本的要求。慢煮屋有不少好評,第一次來,唔多唔少都帶點期待。點了慢煮火炙牛腹扒丼,賣相的確好吸引。一上枱,急不及待夾一片牛腹肉入口,可惜沒有說好的嫩滑juicy,肉質有點靭,說是火炙,但毫無焦香味,以慢煮來說是不合格。另外,我想慢煮的牛腹肉是一早煮好,上枱前火燒一燒或煎一煎香,切片便可,但這個丼飯等了足足20分鐘,來吃午飯真要預好時間啊。

2020-12-16
10 分鐘 (堂食)
午餐
-今次去觀塘搵到依間人氣黃店,一到Lunch時間就大排長龍~ -慢煮火炙牛腹扒丼❤️($88)賣相真係好吸引😋牛腹扒鋪滿係飯面😍份量都幾多❤️見到牛腹扒粉嫩的色澤就流曬口水٩(๑❛ᴗ❛๑)۶仲有一隻溫泉蛋係中間~食之前先拮穿溫泉蛋(•̀ᴗ•́)و再將醬汁,烤蒜,蔥,溫泉蛋和牛腹扒撈埋一齊(*´◒`*)牛腹扒口感嫩滑😍配埋醬汁咁食真係好好味,好開胃,個人覺得幾岩的胃口(*'▽'*)-慢煮三文魚配牛油果丼💚($82)五顏六色的丼飯💓見到都好想食(*^▽^*)材料好豐富,有火龍果,蕃茄仔,三文魚,溫泉蛋,牛油果🥑紫菜,蔥花等等~三文魚好大舊😝口感不算好鞋,不算乾~食落都不錯,幾Fresh😎口感豐富🤩-PS 每個丼飯都會配是日餐湯而且仲可以按照自己喜好選擇💕(走/多蔥,少/多汁,少/多飯)大食的朋友一定會食得飽~-Name🏠: 慢煮屋Home KitchenLocation📌: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室(港鐵觀塘站 B1 出口, 步行約3分鐘)價錢💰: 慢煮火炙牛腹扒丼($88),慢煮三文魚配牛油果丼($82)

今次去觀塘搵到依間人氣黃店,
一到Lunch時間就大排長龍~
慢煮火炙牛腹扒丼❤️($88)
賣相真係好吸引😋
牛腹扒鋪滿係飯面😍
份量都幾多❤️
見到牛腹扒粉嫩的色澤就流曬口水٩(๑❛ᴗ❛๑)۶
仲有一隻溫泉蛋係中間~
食之前先拮穿溫泉蛋(•̀ᴗ•́)و
再將醬汁,烤蒜,蔥,溫泉蛋和牛腹扒撈埋一齊(*´◒`*)
牛腹扒口感嫩滑😍
配埋醬汁咁食真係好好味,
好開胃,個人覺得幾岩的胃口(*'▽'*)
慢煮火炙牛腹扒丼

慢煮三文魚配牛油果丼💚($82)
五顏六色的丼飯💓
見到都好想食(*^▽^*)
三文魚好大舊😝
口感不算好鞋,不算乾~
食落都不錯,幾Fresh😎
口感豐富🤩

PS 每個丼飯都會配是日餐湯
而且仲可以按照自己喜好選擇💕
(走/多蔥,少/多汁,少/多飯)
大食的朋友一定會食得飽~
Name🏠: 慢煮屋Home Kitchen

2021-01-07 236 瀏覽
駱駝漆呢到有好多小店,今次試咗一直都幾多人推既慢煮屋。由於堂食令既關係,上到去都十分冷清,外賣自取會再有9折優惠。照燒慢煮鳥肉芝士爆丼 原價$68呢個性價比幾高,多汁同啲雞肉食落都juicy,加上啲芝士同溫泉蛋撈飯,我覺得唔錯。慢煮火炙牛腹扒丼 原價$88呢個又係汁同溫泉蛋撈飯已經幾好食,不過牛肉就火炙完再淋咗汁,我外賣又焗住咗一陣,所以食唔到火炙過既香。不過以上兩個飯有共同問題就係雞肉同牛肉都係冇乜肉味。牛腹扒其實直係食唔到啲咩牛味,雞肉都係,係靠口感同醬汁。我覺得係呢方面有小小進步空間,總括黎講都幾好味既。
照燒慢煮鳥肉芝士丼

照燒慢煮鳥肉芝士爆丼 原價$68

慢煮火炙牛腹扒丼 原價$88

外賣自取
照燒慢煮鳥肉芝士丼
2021-01-02 169 瀏覽
🍚慢煮火炙牛腹扒丼慢煮屋嘅所有丼飯都可以揀多汁/少汁,多飯/少飯。我就揀咗多汁,雖然嗰日好肚餓,但都冇嗌多飯,因為驚食唔曬🤣慢煮牛腹扒嘅色澤好粉嫩,好吸引,而且口感唔錯,好煙韌🥰除咗啲牛好正,個飯上面粒溫泉蛋都好正!吉爆佢之後撈飯好好味😋但係呢個牛丼唯一缺點就係味道有啲淡,下次食應該要再加多啲汁啦😂😂🍗(搵唔到雞翼emoji🥲)煙燻雞翼呢個雞翼勁好味🤩雞翼上面嘅芝士再加埋煙燻味好夾,仲有少少辣辣地!可能係因為個牛丼淡得濟,所以我覺得呢碟雞翼同個丼飯完全係perfect match🤣
🍚慢煮火炙牛腹扒丼

🍗(搵唔到雞翼emoji🥲)煙燻雞翼
2020-12-27 190 瀏覽
約朋友去觀塘買嘢,順便過嚟懲罰下呢間好高名氣嘅日式西餐廳。午市時間都算多人,好彩嘅係我哋都晏去,已經走咗轉人,第二轉入去就大概等三個字到。我哋三個女仔嗌左三個套餐share。最好食兼性價比最高嘅係佢個牛丼,跟住仲有七彩繽紛好吸睛三文魚丼,仲有好平庸嘅北海道海鮮麵。牛丼牛味濃郁同個醬汁非常之配搭!好可惜掛住食又唔記得影相。三文魚都入口即溶,加埋個牛油果真係一百分。醬汁都非常之清新。海鮮麵個海鮮明顯唔係好新鮮,不過價錢反而係最貴。可以唔使試。價錢來講真係算公道,原來食嘅材料,唔計個海鮮麵,都真係幾新鮮幾好食!值得再encore!
約朋友去觀塘買嘢,順便過嚟懲罰下呢間好高名氣嘅日式西餐廳。

牛丼牛味濃郁同個醬汁非常之配搭!好可惜掛住食又唔記得影相。

值得再encore!
午餐
2020-12-26 269 瀏覽
一直bookmark呢間主要食日式丼的餐廳🤩終於有機會食到✌🏼-📌慢煮火炙牛腹扒丼 $88牛肉色澤好靚🤩仲有隻溫泉蛋 整個賣相已經唔錯~試食咗友人一片牛肉 肉味都幾香 不過肉質有少許韌 始終只係食咗一塊 有機會係個別事件 但可以比大家做參考😌📌日式銀雪魚西京燒定食 $88一般喺日本餐廳點西京燒都要$100起跳 但呢到$90有找就一試😋😋 魚柳size比我想像中大份 配飯食係啱啱好 不過定食有個敗筆係個醬汁一早淋咗係飯上面 如果醬汁可以另上 客人可以按自己口味加多加少醬汁 令到味道平衡啲 唔會愈食愈鹹 😎定食所包嘅沙律都幾好味 好refreshing 麵豉湯味道正常😋-整體嚟講餐廳性價比都高 有啲細微位如果可以改善就好🥳
📌慢煮火炙牛腹扒丼 $88
📌日式銀雪魚西京燒定食 $88
整體嚟講餐廳性價比都高 有啲細微位如果可以改善就好🥳
銀雪魚西京燒
銀雪魚西京燒定食
銀雪魚西京燒
銀雪魚西京燒定食
2020-12-12 216 瀏覽
觀塘最多食肆既工廈非駱駝漆大廈莫屬, 今日走咗過嚟呢邊食嘢, 雖然呢到係多嘢食, 但最怕就係等(車立), 低層都話可以行樓梯上, 但如果要上11樓的話, 只好等客(車立), 或者行上一樓等貨(車立), 呢間舖要等齊人先準入座, 所以都幾麻煩, 就算訂咗位都好, 唔齊人唔俾人入慢煮牛腹扒湯蕎麥麵 - 賣相好吸引, 牛腹扒有點生, 仲有好多血水, 蕎麵湯麵不錯慢煮牛腹扒冷蕎麥麵 - 賣相好吸引, 牛腹扒真係有啲生, 有啲真係咬唔開, 好似兩三成熟咁, 溫泉蛋就不錯鹽麴慢煮雞胸冷蕎麥麵 - 冷蕎麥麵都幾好食, 雞胸肉都幾好食總結 : 食物質素唔差, 雖然價錢都偏貴既, 但可以去試下

總結 : 食物質素唔差, 雖然價錢都偏貴既, 但可以去試下
2020-10-26
15 分鐘 (堂食)
2020-12-10 102 瀏覽
🟡慢煮火炙牛腹扒丼🐂($88)🟡-觀塘真係算好多黃店🥳,慢煮屋都係其中一間好有人氣嘅餐廳,睇到佢個名都知佢係專門食慢煮食品,司令就試左佢既慢煮牛丼。-丼飯賣相好靚,牛腹扒舖滿左表面,肉望落去帶粉紅,食落軟淋冇筋,不過老實講個味道比我想像中淡味,可能因為醬汁唔多😂,加上本身個調味比較輕口味,所以即使有粒溫泉蛋,食到中段其實都係有啲dry既,整體質素中規中矩啦,偏向家庭式味道,不過都值得支持下既🤪。
🟡慢煮火炙牛腹扒丼🐂($88)🟡

慢煮火灸牛腹扒丼 $88👍內裡透紅 熟度岩岩好 肉嫩又有牛肉味👍溫泉蛋係神來之筆👍味道不錯 但醬準少咸 整體ok 但麵豉湯有改善空間推介指數: ⭐ ⭐ ⭐/5.⛲環境: 簡單裝潢 家的味道
慢煮火灸牛腹扒丼 $88
👍內裡透紅 熟度岩岩好 肉嫩又有牛肉味