駱駝漆三座11樓都幾多好西食~而且💛店都唔少🤗閒日夜晚食飯時間7 8點真係要預左要等下🥺想講咁啱果日全lift都係11樓出🤣—————————————————————💛慢煮火炙牛腹扒丼 $88😋:7/10如果第一次黎點都要叫呢個試下個牛丼上枱真係好吸引~圖中係no filter🤪果種光澤感真係會想相機食先📸而我就叫左加汁都真係啲汁多到可以浸住個飯!而佢啲汁其實味道偏淡所以就算咁多都唔會好咸 但冇咩味咁個汁少少甜甜地既燒汁咁冇咩驚喜😗不過我覺得個汁要再濃番啲而溫泉蛋撈落飯就變左德成女傭🙋🏾‍♀️牛既份量真係令人滿意既大約有十塊左右 同埋都切得厚厚地雖然睇落係都係比較生但肉質其實就唔算嫩 有啲難咬開一啖一塊咁食就ok牛味都唔算話好濃郁 但都夠味💛真。鵝肝 $20 (跟牛丼加配價)😋:4/10窮j第一次食鵝肝🤫睇黎我個胃同啲貴價嘢八字不合🥲我既幻想係成舊結實啲比豬潤淋少少咁而現實佢係外脆內軟但我食唔慣果種咁淋既質感🧐淋到用條脷頂兩下就吞到不過陣內臟味真係幾濃下 唔係咁易接受💛慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 $88😋:7/10雖然丼飯係多左火炙兩隻字但其實只係飯同麵既分別~冷麵唔太彈牙 但個汁夠凍 想食得f
駱駝漆三座11樓都幾多好西食~
而且💛店都唔少🤗
閒日夜晚食飯時間7 8點真係要預左要等下🥺
想講咁啱果日全lift都係11樓出🤣

💛慢煮火炙牛腹扒丼 $88
😋:7/10
如果第一次黎點都要叫呢個試下
個牛丼上枱真係好吸引~
圖中係no filter🤪
果種光澤感真係會想相機食先📸
而我就叫左加汁
都真係啲汁多到可以浸住個飯!
而佢啲汁其實味道偏淡
雖然睇落係都係比較生
但肉質其實就唔算嫩 有啲難咬開
一啖一塊咁食就ok
牛味都唔算話好濃郁 但都夠味

💛真。鵝肝 $20 (跟牛丼加配價)
😋:4/10
不過陣內臟味真係幾濃下 唔係咁易接受

💛慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 $88
😋:7/10
雖然丼飯係多左火炙兩隻字
但其實只係飯同麵既分別~
冷麵唔太彈牙 但個汁夠凍

整體係冇咩出色位

💛跟餐送既麵豉湯
味道唔會太咸 幾易入口
用黎濕下個口都可以

👅:整體黎講呢~為左個牛係可以試下🐮因為呢個價黎講慢煮牛同埋份量都幾多🤪其實都算抵食!不過就唔會話太建議叫豚肉丼~真係好普通下🧐同埋以前食過三文魚果款丼都麻麻地btw見menu仲有慢煮雞胸都幾吸引咁!
🐂🐖🐂🐖🐂
慢煮屋

💸:人均~$90 (dinner)

📍:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室

✨免加一

🔗其他分店:
🆕觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓3號舖
15 分鐘 (堂食)
2021-04-12 527 瀏覽
#觀塘工廈 #慢煮屋 🥩🍜發現駱駝漆真係有唔少隱世小店🤩相信大家對呢間小店已經唔陌生!😍🥳佢地主打慢煮 而又可以100蚊有找真係邊到搵!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)雖然環境真係好簡約工廈風🤣適合想快快食個高質午餐然後再行街嘅你😌💛- - -▫️鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵 ($𝟼𝟾)🐓雞胸份量都多 煮得剛好唔會乾同嚡熠熠🥰 清新又健康🌿▫️慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 ($𝟾𝟾)🐄🥩好軟熟好粉嫩!唔洗醬汁都已經夠做😆 調配嘅醬汁偏鹹 🐷主要點住溫泉🥚♨️食😋😋 配返清爽嘅冷麵💯已經第二次再黎食呢間 #良心小店 💛✨圖3係第一次試😋🐷👶🏾都覺得配蕎麥冷麵比起湯麵好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)仲有檸檬薏米水飲!(可惜呢次黎已經賣晒。。🥺下次要試埋佢個三文魚🥑丼飯!🤤🤤
#觀塘工廈 #慢煮屋 🥩🍜

雞胸份量都多 煮得剛好唔會乾同嚡熠熠🥰 清新又健康🌿

▫️慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 ($𝟾𝟾)🐄

已經第二次再黎食呢間 #良心小店 💛
✨圖3係第一次試😋
🐷👶🏾都覺得配蕎麥冷麵比起湯麵好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
仲有檸檬薏米水飲!(可惜呢次黎已經賣晒。。🥺

下次要試埋佢個三文魚🥑丼飯!🤤🤤

午餐
2021-04-11 239 瀏覽
同男朋友去觀塘行街食飯時間諗住喺附近搵間💛店上網睇完就決定試下慢煮屋慢煮屋喺工業大廈入面不過都唔算難搵跟住指示行好快就搵到喇💕💕💕身為牛魔王嘅我試左好多人推介嘅牛腹扒仲將蕎麥麵轉左做烏冬烏冬煙韌有彈性隻流心蛋都好好味😋牛腹扒份量好多好大碟不過個人唔特別鍾意上面嘅醬汁啲味粉對於唔食辣嘅我嚟講太辣啦🔥🔥🔥男朋友食左慢煮雞扒蕎麥麵偷食左一舊雞肉唔會太硬咬唔郁又唔會痴牙都ok呀😎😎😎兩個人晚餐埋單都係百幾蚊扺食嘅😉另外今晚舖頭播嘅都係香港早年嘅流行歌(出賣年齡系列🙈)好有共鳴好想跟住唱呀🤪🤪🤪
同男朋友去觀塘行街

又唔會痴牙
都ok呀😎😎😎

兩個人晚餐埋單都係百幾蚊
扺食嘅😉
另外今晚舖頭播嘅都係香港早年嘅流行歌(出賣年齡系列🙈)
好有共鳴好想跟住唱呀🤪🤪🤪
2021-04-08 272 瀏覽
▫️慢煮火炙牛腹扒丼(配鵝肝)超推介👍🏻牛肉超高質因為用低溫慢煮 所以將肉汁鎖住係入面而牛肉係半生熟 肉質超嫩而且好juicy 另外有加$20配鵝肝不過味道一般 食落有少少苦澀 而且都幾細件所以我唔建議曬$20加而成個丼既調味係偏淡少少 但將燒汁同溫泉蛋既蛋汁撈埋飯同牛一齊食真係食到牛肉既原汁原味 正🤤▫️慢煮牛腹扒蕎麥冷麵牛肉都係同丼飯既牛肉一樣 高質不過我會推介食丼飯好過食蕎麥面丼飯食落有層次同飯好夾但蕎麥麵味道一般 無特別 ⁣⁣⁣▫️燒多春魚CP值低好貴 $32得4條仔...好唔抵味道就係正常多春魚味建議可以嫻番$32⭐️所有食物既份量都係正常偏少男仔應該唔會夠飽(可能係男朋友肥🤷🏻‍♀️)但丼飯可以落單前講👉🏻”多飯”
▫️慢煮火炙牛腹扒丼(配鵝肝)
超推介👍🏻

好貴 $32得4條仔...好唔抵
味道就係正常多春魚味
建議可以嫻番$32

⭐️所有食物既份量都係正常偏少
男仔應該唔會夠飽(可能係男朋友肥🤷🏻‍♀️)
但丼飯可以落單前講👉🏻”多飯”
位於觀塘駱駝漆大廈既日式小店 食物都以慢煮手法烹調 夠哂有心機🍢🐔鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵 $68 [😋7.6/10]雞胸大推! 因為慢煮所以唔會過鞋 唔洗擔心😌 份量都算多 有6 7舊 加埋啲紫菜同埋適量既醬汁 味道唔錯🤩 至於蕎麥冷麵附有蕎麥豉油wasabi蘿蔔蓉一齊食 豉油唔會過鹹 涼浸浸啱哂夏天食🏖 另外仲跟埋一隻溏心蛋 溏心蛋既蛋黃剛剛好 少少流心😗🐮慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 $88 [😋6.5/10]值得一讚既係牛腹扒份量好滿足🥳 味道其實無咩特別 可能慢煮關係略嫌唔夠熱 係嫩身但肉質唔係好靚 唔夠牛味 淋但味道質素都一般🤐 蕎麥冷麵同溏心蛋都一樣係幾好的🤪價錢適中 味道唔錯 值得一試🤓 —————————————————————😋味道評分: 7.4/10 🥳環境評分: 6.3/10🤑性價比: 7.8/10🤩回頭度: 7.2/10—————————————————————📍 慢煮屋 Room G, 11/F, Block 3, CAMEL PAINT BUILDING, Kwun Tong, Hong Kong觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室其他分店觀塘成業街15-17號成

🐔鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵 $68 [😋7.6/10]

📍 慢煮屋

其他分店
觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓3號舖
2021-04-08 151 瀏覽
今日睇完醫生 同家姐嚟咗食晏晝下午茶時段可以減$10真係好抵😁秘製醬汁燒豚肉丼$58呢個中規中矩 $58銀真系好抵食 豚肉份量多外皮焦脆 食落有d似燒豬腩肉😂 叫少飯味道都可以 汁唔會太多 食落岩岩好仲有麵豉湯 可以解渴🤭🤭🤭慢煮火炙牛腹扒丼$78牛肉份量同豚差唔唔多 易咬 不會太韌兩碗都有溫泉蛋 拌飯食唔錯😋加 午夜紅茶$15 枝裝 都可以接受 以當食價不過美中不足系切得太薄 厚少少會有口感一點 不過呢間冇服務費的 讚🤭有時想食好少少 但又唔想太貴 值得一選😆
今日睇完醫生 同家姐嚟咗食晏晝
兩碗都有溫泉蛋 拌飯食唔錯😋
加 午夜紅茶$15 枝裝 都可以接受 以當食價
有時想食好少少 但又唔想太貴 值得一選😆
2021-04-06 286 瀏覽
慢煮火炙牛腹扒丼 連湯$88🥩🥩🥩🥩🥩🥩🥩🥩🥩肉量比想像中多,7成熟,算幾嫩口。醬汁味道唔重,點肉食就夠味,但撈埋個飯,個飯係唔夠味😗我就建議大家可以問佢拎多小小汁,唔知係咪我太重口味呢。另外佢配有溫泉蛋,但我都係中意一啖過😳😳.個飯可以另加鵝肝+$20呢個價錢加鵝肝算係唔錯,煎得都香口,唔係太細舊..賣相 ⭐️⭐️⭐️⭐️味道 ⭐️⭐️⭐️🌛環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️CP值 ⭐️⭐️⭐️🌛推介 ⭐️⭐️⭐️🌛慢煮屋 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室#觀塘美食 #觀塘 #觀塘工廈 #駱駝漆大廈 #慢煮屋 #觀塘食乜好 #觀塘食咩好 #foodiehk #foodstagram #kwuntongfood #kwuntong
慢煮火炙牛腹扒丼 連湯$88

🥩🥩🥩🥩🥩🥩🥩🥩🥩
個飯可以另加鵝肝+$20
呢個價錢加鵝肝算係唔錯,煎得都香口,唔係太細舊
賣相 ⭐️⭐️⭐️⭐️
味道 ⭐️⭐️⭐️🌛
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
CP值 ⭐️⭐️⭐️🌛
推介 ⭐️⭐️⭐️🌛

慢煮屋 (觀塘)

2021-03-27
  • 鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵
✅慢煮屋顧名思義佢就係以慢煮做signature慢煮三文魚啊 慢煮牛啊都有當然除左慢煮系列 都會有其他既日式菜可以選擇🔆慢煮牛腹扒冷烏冬 $91佢呢個餐本身係跟蕎麥麵但我自己比較鐘意食烏冬 所以就加左$3轉烏冬牛腹扒一份都幾多 中間呈淡粉紅色明顯係未完全熟唒! 食落都好軟腍 絕對唔會太硬食唔到烏冬配個冷麵汁同温泉蛋我將啲烏冬撈唒兩個汁食超正😋😋烏冬係稻庭烏冬既質地 彈牙有咬口!份量都算多🤣熱辣辣食都幾正 可以消暑🔥味道: 3.8/5賣相: 3.5/5

✅慢煮屋
顧名思義佢就係以慢煮做signature
慢煮三文魚啊 慢煮牛啊都有
當然除左慢煮系列 都會有其他既日式菜可以選擇

🔆慢煮牛腹扒冷烏冬 $91
佢呢個餐本身係跟蕎麥麵
但我自己比較鐘意食烏冬 所以就加左$3轉烏冬
牛腹扒一份都幾多 中間呈淡粉紅色
明顯係未完全熟唒!
食落都好軟腍 絕對唔會太硬食唔到
烏冬配個冷麵汁同温泉蛋
我將啲烏冬撈唒兩個汁食超正😋😋
烏冬係稻庭烏冬既質地 彈牙有咬口!
份量都算多🤣
熱辣辣食都幾正 可以消暑🔥

味道: 3.8/5
賣相: 3.5/5
慢煮牛腹扒配冷烏冬
慢煮牛腹扒配冷烏冬
觀塘工廈隱世美食居多 而駱駝漆大廈更是美食集中地 大廈門前長期迫爆人龍排隊搭電梯 我今次專誠黎支持一間主打慢煮菜式 價錢又親民的良心小店😚可能已經過左午餐時段 所以人流都吾算多 等左3張飛 就已經可以入座✌️店內裝修比較簡陋 堂食格局坐得比較迫 不過燈光都算明亮 店內服務員親切有禮 有家一樣的感覺🤭小店主打慢煮菜式 我點了網上人氣推介的慢煮火炙牛腹扒丼飯🤩 。慢煮火炙牛腹扒丼飯 (HK $88)(配真。鵝肝+HK$20)慢煮料理由於經過較長時間烹調通常價格都會比較昂貴 而慢煮屋的價錢相當親民 加埋鵝肝都吾洗(HK$110)😎仲要送埋麵豉湯 真係超抵食🤤飯面鋪滿了齊齊整整的牛腹扒 顏色粉嫩 份量都算多肉質吾韌 肉味吾算好濃 上面仲有炸蒜 黑芝麻碎 淋上日式醬汁 加埋溫泉蛋撈勻一齊食 味道還可以 但沒有驚喜😅個人認為醬汁味道比較淡不夠香濃 不過以一個銅版丼飯黎講 都算吾錯😬至於鵝肝係唯一令我減分 油份少 所以咬落口一d 都吾香 下絕對吾會再加😟。跟飯或麵+檸檬蜂蜜薏米水(HK $14)檸檬蜂蜜薏米水值得加點 淡淡的蜂蜜檸檬味 非常清新解渴 聽說飲薏米水可以有助去水腫🤭所以我一啖都冇浪費 飲哂
小店主打慢煮菜式 我點了網上人氣推介的慢煮火炙牛腹扒丼飯🤩

跟飯或麵+檸檬蜂蜜薏米水(HK $14)
檸檬蜂蜜薏米水值得加點 淡淡的蜂蜜檸檬味 非常清新解渴 聽說飲薏米水可以有助去水腫🤭所以我一啖都冇浪費 飲哂👍

總括而言:慢煮屋價錢公道 食物質素比較穩定 上餐速度快 如果大家可以抱住食平民美食心態黎幫襯 絕對值得推介一試

食物:7/10
價錢:7/10
環境:5/10

慢煮屋
2021-03-25 364 瀏覽
灸燒慢煮牛腹丼飯推介指數 🍚🍚🍚🍚🍚聽講觀塘駱駝漆大廈好多嘢食,難得約到觀塘友食lunch,咁就起行搵食啦!刺身丼、牛肉丼都食過,慢煮牛肉丼飯真係好少見... 定係每次都俾海鮮丼矇住雙眼。慢煮火灸牛腹丼飯 HKD88牛肉軟滑juicy,接近medium rare,煮得岩岩好,要好好細味。慢煮屋主要提供4款慢煮丼,除咗以上的牛,仲有薑汁醬燒豚肉丼、三文魚配牛油果丼膽同照燒鳥肉芝士爆丼。食物 🍚🍚🍚🍚🍚環境 🍚🍚🍚🤍🤍服務 🍚🍚🍚🍚🍚
推介指數 🍚🍚🍚🍚🍚

慢煮火灸牛腹丼飯 HKD88

食物 🍚🍚🍚🍚🍚
環境 🍚🍚🍚🤍🤍
服務 🍚🍚🍚🍚🍚
慢煮灸燒牛腹 丼飯
慢煮灸燒牛腹 丼飯
  • 慢煮火炙牛腹扒丼
💛🍜觀塘區小店✨慢煮牛腹扒烏冬 醬汁好好食 最愛係佢嘅流心蛋🍳✨小食雞翼同埋福袋都好有特色 好特別 -加分位 店員服務好好 好細心免切餅費同埋上生日蛋糕時間岩岩好 值得一讚☺️😉
💛🍜
觀塘區小店
✨慢煮牛腹扒烏冬 醬汁好好食 最愛係佢嘅流心蛋🍳
✨小食雞翼同埋福袋都好有特色 好特別
加分位 店員服務好好 好細心
免切餅費同埋上生日蛋糕時間岩岩好 值得一讚☺️😉
2021-03-22 331 瀏覽
駱駝漆就不嬲都多野食🤣今次就試慢煮屋 就係主打慢煮牛肉既💁🏻‍♀️我地兩個人Friday night 去都等左大約15分鐘 採用自助攞位形式自己填人數等叫名🤣 .🎈慢煮火灸牛腹扒丼($88)呢個可以話係呢到既招牌啊!份量非常之多 牛肉有差唔多十塊🥰 性價比都幾高中間仲有隻溫泉蛋比你食既時候撈埋一齊食牛既部位係牛腹肉 自然就冇肉眼西冷咁淋滑 不過質地都算軟淋唔韌 仲幾有肉味👍有啲牛肉就燒得生啲有啲熟啲 我個人就認為生啲個啲滑啲好食啲😋至於個汁就稍嫌遜色啦 比較淡味 根本食唔出佢係燒汁定係蒜蓉汁🤭評分: 6.5/10.🎈慢煮牛腹排配凍烏冬 ($88+3) 本來係跟蕎麥冷麵既 不過+$3就可以轉烏冬牛既味道基本上係同丼飯既牛差唔多 唯一唔同既係個冷麵汁會重味少少 對比丼飯惹味啲👍烏冬質素都可以 但當然冇隔離專賣烏冬既鏗烏冬好🤣評分: 7/10.🎈整體而言呢間既性價比算係唔錯 價錢屬中等但牛肉份量好多👍值得一提既係呢到多汁多飯既options 岩哂中意多汁同食量大既朋友😎 一定包夠飽🤣如果有一日好想食牛又唔想洗太多錢既 呢間都係可以既選擇評分: 7/10

慢煮火灸牛腹扒丼

🎈慢煮火灸牛腹扒丼($88)
呢個可以話係呢到既招牌啊!
份量非常之多 牛肉有差唔多十塊🥰 性價比都幾高
中間仲有隻溫泉蛋比你食既時候撈埋一齊食
牛既部位係牛腹肉 自然就冇肉眼西冷咁淋滑
不過質地都算軟淋唔韌 仲幾有肉味👍
評分: 6.5/10
慢煮牛腹扒配凍烏冬

🎈慢煮牛腹排配凍烏冬 ($88+3)
本來係跟蕎麥冷麵既 不過+$3就可以轉烏冬

如果有一日好想食牛又唔想洗太多錢既 呢間都係可以既選擇
評分: 7/10
  • 慢煮牛腹扒蕎麥冷麵
2021-03-09 492 瀏覽
Recently I had a quick lunch at Home Kitchen as I was craving for Japanese food, but then I realized it was not the best place to come to. I ordered a slow cooked salmon with avocado rice bowl ($82) and it came with miso soup. The rice bowl looked colorful but it wasn't attractive because there were quite a lot of tomatoes and dragon fruit (not a fan). The sad part was that I could not have told from the picture on the menu. I was quite disappointed with the portion size because the salmon and f

I was quite disappointed with the portion size because the salmon and fruits were almost the same portion and there were only few pieces of avocado, but what I ordered was actually called avocado and salmon rice bowl.

Honestly speaking, I expected more for this price especially at Kwun Tong Industrial Area when there are many restaurant choices.

2021-02-23 603 瀏覽
終於開翻晚市,黎左觀塘食慢煮屋🤤慢煮火炙牛腹扒蕎麥湯麪$88 (咖哩湯底,轉烏冬+$3) ★★★★★加左咖哩嘅湯底變得好濃郁!烏冬都幾彈牙,牛肉腹扒配埋燒汁好入味,口感唔適中唔淋唔韌,真係好推介!👍慢煮火炙牛腹扒丼$88 ★★★撈完蛋汁之後都係無咩蛋汁味,牛腹扒味道都比較淡,口感都係適中,但就比上面果個餐遜色。日式刺身帶子沙律$42 ★★★★底層嘅西柚肉夠酸好好食!青瓜絲好解膩,帶子刺身同出面嘅差唔多,不過不失。
終於開翻晚市,黎左觀塘食慢煮屋🤤
慢煮火炙牛腹扒丼$88 ★★★
日式刺身帶子沙律$42 ★★★★
2021-02-19 912 瀏覽
又一間工廈餐廳仲要係黃店🙈主打慢煮菜式 價錢仲要好親民😛平時d野食一有慢煮呢個term就升價一倍🤯黎過呢度幾次啦~🥩慢煮火炙牛腹扒丼 $88賣相好吸引😂牛肉7成熟仲係紅紅地 不過肉質偏向比較難咬開(可能因為佢仲係生生地)但肉汁好多 個sauce同溫泉蛋撈飯都好正🤪🐔鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵 $68呢個有驚喜 雞胸完全唔鞋 舊舊都好厚身好彈牙 個汁好清新 冷面仲有wasabi同薑蓉撈埋一齊食 夏天食好涼爽岩晒😛不過我麻麻地溫泉蛋個個醬😖🐟🥑慢煮三文魚配牛油果丼 $82味道較淡既一款 三文魚同牛油果不嬲都好夾😍三文魚入口即溶 好嫩滑~佢仲有火龍果😂覺得有dd奇怪🙈
慢煮火炙牛腹扒丼
🥩慢煮火炙牛腹扒丼 $88