2017-05-24 485 瀏覽
「慢煮」兩個字成為近年飲食界熱潮,用低溫長時間烹調,保留食物本身嘅質感同味道。友人同我提過好多次尖沙咀百年花園入而有個小食亭,賣嘅係慢煮食物而且味道不錯。有日咁啱夜晚行完街,又唔想食太多,就黎到一試。慢煮安格斯牛排三文治,重點當然係塊慢煮牛排,其肉質鮮嫩多汁,的確係幾唔錯。略嫌生菜未夠新鮮,不過$48蚊,算係咁。三文治都算大大份,兩個人唔太肚餓,食完都滿足。再叫左左個炸蘿蔔糕條($16)。外脆內軟,配上泰式辣醬的確新奇。不過口感唔係一般蘿蔔糕,而係比較似新加坡或台灣果邊嘅粿條,基本上都係粉漿居多,個人覺得一般般。

慢煮安格斯牛扒芝士三文治

慢煮安格斯牛扒芝士三文治
2017-05-16 162 瀏覽
中午過去買左個安格斯三文治,牛肉好冧軟多汁,都幾好食,就是嫌它的沙律醬搶左牛肉味,同埋的包唔夠香脆,有的黏牙,但以48蚊一個來講,都算值得一試下次會再來試它的慢煮牛仔骨

下次會再來試它的慢煮牛仔骨
2017-05-16
午餐
2017-05-09 309 瀏覽
不知何時流行起「慢煮」這個詞, 是否真係比較健康, 我不知道, 但以這間小食亭的名氣,價錢,吸引了我去一嚐慢煮八小時的安格斯牛肉。位置很好找, 就在尖東地鐵站一出黎,尖沙咀紀念公園裡,小食亭感覺很休閒,以立食為主, 可選擇在附近的公園長凳進食, 走近查看MENU,價錢親民, 點了一客慢煮安格斯三文治配薯條, 店員來來回回製作食物, 好不忙碌, 等候的客人不多, 平日的晚上7時多,公園遊人零星, 以為很快便可一嚐「潮流 」,等了又等, 不知等了多久,終於看見了「潮流」 。厚初安格斯牛,粉紅的肉很軟,入口即溶,還保留住牛肉的香味, 面包底, 脆脆的, 很有誠意的感覺。薯條剛炸起, 很熱很脆, 偏鹹。總結:以大眾化的價錢能食到這個質素的三文治, 好抵食。唯一缺點:等得花兒也謝了, 有時間, 先好試。
慢煮安格斯三文治配薯條

薯條剛炸起, 很熱很脆, 偏鹹。
總結:以大眾化的價錢能食到這個質素的三文治, 好抵食。
唯一缺點:等得花兒也謝了, 有時間, 先好試。
2017-05-04
20 分鐘 (堂食)
慢煮安格斯三文治配薯條
  • 慢煮安格斯三文治
2017-05-02 223 瀏覽
之前啱啱開嘅時候就第一次來尖東呢度食之後都外賣個幾次難得影左相就講下啦基本上每次都係叫慢煮安格斯牛扒芝士三文治麵包烘得好香脆啦 配上新鮮生菜同慢煮牛扒牛扒紅紅地但係冇血嘅 配上芝士 你話同出面既牛扒有咩唔同我就覺得香口d 同滑身 就算慢煮左咁多小時都唔會乾 有時加蛋同唔加蛋就覺得其實都冇咩分別通通常我就會加配薯條/蘿蔔糕薯條就係粗薯條 但如果鍾意食蘿蔔糕嘅朋友就推介嘅炸蘿蔔糕幾足料 好香 連我平時冇食開都覺得幾好食Nutella棉花糖西多士好邪惡 個面烘得幾香脆 裹面就普通 我就中意配somersby 都有試過慢煮雞 但就覺得都係牛扒吸引點
之前啱啱開嘅時候就第一次來尖東呢度食

都有試過慢煮雞 但就覺得都係牛扒吸引點
  • 慢煮安格斯牛扒芝士三文治
  • 炸蘿蔔糕條
2017-04-29 354 瀏覽
第一次寫食評!之前因為有friend介紹過間也食物ok所以前日星期四唸住去小食亭度買嚟試下。嚟到其實都無乜人,點完也食之後個睇起身比較後生少少嘅妹妹服務員都好似唔願郁咁,而且態度認真麻麻!而且仲等佐幾耐下!雖然你係慢煮…但係冇乜人情況下又有冇需要等咁耐呢?也食雖然ok但應該冇下次~
2017-04-27
2017-04-20 567 瀏覽
今日食晏簡左好耐無食既「慢煮工業」選左個(雞扒三文治)+8配薯條令外加左個小食!炸蘿蔔糕點知一食就賴嘢第一口食左知薯條先喇~喊到阿媽都唔認得😖薯條好濕又好多鹽👎🏼麵包無以前咁香口👎🏼麵包裡面個芥末汁又淡左👎🏼蘿蔔糕條又炸得唔夠香口👎🏼比起以前差左好多多多多多x100000打幾隻字:點解退步左咁多😞
今日食晏簡左好耐無食既「慢煮工業」

選左個(雞扒三文治)+8配薯條

麵包裡面個芥末汁又淡左👎🏼
蘿蔔糕條又炸得唔夠香口👎🏼

比起以前差左好多多多多多x100000

打幾隻字:點解退步左咁多😞

15 分鐘 (堂食)
2017-04-20 527 瀏覽
近日最有趣的一次美食體驗,是在尖沙咀百周年紀念花園的美食亭的Under Vacuum。通常這類地方有魚蛋賣已很好,但這裏賣的竟是慢煮的西式輕食,令人驚喜。這天點了個牛扒芝士三文治加炒滑蛋,都算厚身的安格斯牛扒經過慢煮的過程後,顏色呈美麗的粉紅色,沒血水而且質感軟硬適中,是我個人最喜歡的煎牛扒狀態。加上炒得很嫩滑的雞蛋、熔化的芝士及焗得脆脆的麵包,這正是簡單又正斗的組合!小食亭的座位不多,但既然身處公園,外賣拿在附近坐,也是不錯的選擇。聽聞此店在太子開了正式的餐廳,下次倒可一試。

聽聞此店在太子開了正式的餐廳,下次倒可一試。
慢煮安格斯牛扒三文治加強
慢煮安格斯牛扒三文治加強
2017-04-15 479 瀏覽
是日去開尖沙咀 上OPENRICE搵下有咩食 結果就見到呢間小店平時行過附近都完全感受唔到係有間小店係度 完全唔起眼今日就試左慢煮安格斯牛扒芝士三文治+炒滑蛋再跟餐配著條另外點多份慢煮雞扒三文治安格斯牛扒芝士三文治, 我覺得加唔加蛋都冇所謂 因為蛋嘅存在感唔大安格斯牛扒係係好軟,完全唔韌, 好香牛味,好JUICY另外,冇估到著條甘大條條條都好香脆而且鹽味岩岩好, 好正!最驚喜係慢煮雞扒, 雞肉真係滑不到行了! 又軟又滑~ 小店應該加左香料去煎香雞扒,呢個真係一定要試! 一定會翻兜!!價錢我覺得可以接受~ 加埋薯條真係好飽~下次有衝動試哂佢嘅小食,有蘿蔔糕條,雞翼,明太子小丸子,慢煮牛油粟米..ETC

平時行過附近都完全感受唔到係有間小店係度 完全唔起眼

今日就試左慢煮安格斯牛扒芝士三文治+炒滑蛋再跟餐配著條

另外點多份慢煮雞扒三文治

安格斯牛扒係係好軟,完全唔韌, 好香牛味,好JUICY

另外,冇估到著條甘大條條條都好香脆而且鹽味岩岩好, 好正!

價錢我覺得可以接受~ 加埋薯條真係好飽~

慢煮安格斯牛扒芝士炒蛋三文治配著條
慢煮雞扒三文治
2017-04-14
8 分鐘 (外賣自取)
慢煮安格斯牛扒芝士炒蛋三文治配著條
慢煮雞扒三文治
2017-04-13 425 瀏覽
想食好耐架啦 上次箍牙換鐵線之後痛都特登行去尖東買架haha心諗慢煮牛應該淋d我d牙應該食到既!!!!!!!!去到發覺佢間鋪都好多烏英!!!!!!要左$48慢煮安格斯牛三文治+$5滑蛋+8蚊炸羅白糕條=$61 走沙律醬 半個鐘後返到去已經pack好哂等我攞即刻食一條羅白糕條先!!!!!!!唔脆......成手油返到屋企再慢慢嘆個三文治 有兩件 攞上手原來係超級細件!!!!!!!!!!!!!!! d牛肉粒都係細細粒架炸 每邊3粒 麵包仲係脆脆地架 .....牛肉粒唔難咬都淋既但我以為慢煮會係入口即融haha滑蛋完全唔滑!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!但其實夾埋一齊食都係好味架!!!!!!!!我覺得雖然有少少失望但都ok既!!!!!都會想再試佢個慢煮雞扒!!!!!!!
即刻食一條羅白糕條先!!!!!!!唔脆......成手油
2017-04-11 346 瀏覽
前幾日去完太子嗰間餐廳食完之後,就一直對佢個慢煮牛肉念念不忘成日都好想再食!好彩咁岩呢日有事過尖沙咀做野,知道尖東有小食亭,特登早啲出門口去食呢個慢煮牛三文治係小食亭先有,入面有好多牛肉,唔會一啖就食曬,好正買完之後坐喺公園入面慢慢食都幾好feel
成日都好想再食!

買完之後坐喺公園入面慢慢食都幾好feel

2017-03-28 1169 瀏覽
孤陋寡聞嘅我一直都以為公園小食亭只係賣下魚蛋、雞蛋仔等港式小食,唔知道原來會賣高檔食物以為西餐廳先有嘅慢煮食物,呢個小食亭就係佢嚟做主打,就係估你唔到呢日同男友喺尖東散步,行過公園時發現呢個小食亭,覺得幾特別就買咗個芝士明太子流心蛋大啡菇嚟試下。$30,街頭小食嚟講有點小貴,但配上"慢煮"二字又似乎覺得可以接受。即叫即做,個盒攞上手係熱辣辣的一切落,蛋汁好似熔岩咁溜出嚟至於味道,芝士半硬,未到好溶嘅感覺,唔太食到明太子嘅味,大啡菇很juicy。整體嚟講,還可以,但冇咩驚喜。另外,因為係小食亭所以冇枱櫈,買完就只好喺附近公園揾地方食(除非屋企/office喺附近),而個菇係要用刀叉切開嚟食,又會有蛋汁溜出嚟,喺街頭食呢個就有點難度

芝士明太子流心蛋大啡菇
即叫即做,個盒攞上手係熱辣辣的
一切落,蛋汁好似熔岩咁溜出嚟

2017-03-27 681 瀏覽
之前睇media 介紹,一直都好想試下。但係又真係好少係公園食野,唔正正經經坐低堂食。今日同朋友行完隔離科學館,終於有機會可以過黎試下個slow cook angus beef sandwich!! 雖然係有少少既等候時間,公園又有d 蚊咁。但係為左呢個三文治係真係值得架!未食個包已經聞到好香牛味,一啖咬落去真係不得了!岩岩煮起既牛好多肉汁,而且味道濃郁,加上有dd 熱,放入口真係好食到不得了!slow cook 有個好處就係唔會"un",毎咬一啖都有舊牛係入面,一咬就咬得開,唔會食到好狼狽。加上d 菜同醬汁,同個牛真係好夾。最欣賞當然係佢個包有烘底啦呢度仲有好多街邊無得買既beer,天口又熱熱地咁,所以買左枝芒果啤。芒果味好香,唔似飲緊酒,但係又唔會太甜,清清地咁岩岩好呀!另外其實仲叫左個cocktail shrimp,不過就無影到相。嗰個就唔試都無乜所謂,因為我拎上手都真係有dd 失望。份量少啦蝦又細啦。雖然撈埋個sauce係好食既,但係個sauce都係千島醬啫,千島醬加落乜都好食架啦。個三文治係絕對會encore同推薦俾其他人架

未食個包已經聞到好香牛味,一啖咬落去真係不得了!

加上d 菜同醬汁,同個牛真係好夾。

最欣賞當然係佢個包有烘底啦

芒果味好香,唔似飲緊酒,但係又唔會太甜,清清地咁岩岩好呀!

個三文治係絕對會encore同推薦俾其他人架
slow cook 安格斯牛柳三文治 芒果beer
題外話/補充資料: 雖然係公園食野係幾relax,不過天口熱就唔好囉真係有蚊。
2016-06-19
20 分鐘 (外賣自取)
slow cook 安格斯牛柳三文治 芒果beer
  • 慢煮安格斯牛柳三文治
2017-03-20 953 瀏覽
跟友人來到尖沙嘴 不想食頹野又不想食太貴 就來到under vaccum 食三明治 佢的熱潮都過左好多 而且去到剛好落雨 所以無咩客人 哎呀回想起剛開業果陣要等好耐的嘛🙈今次試左慢煮豬手三明治加薯條($48+$8)呢度的慢煮一向都好好 呢個豬手都無令我失望 豬手夠軟 麵包雖然係生命麵包但烘得幾鬆脆 生菜都幾新鮮薯條更是不得了 特粗的薯條 加上少少鹽 咩都唔洗點都食到停唔到口另外叫了慢煮牛油芝士粟米($30)呢個有點失望 牛油味不太出 芝士就只是面頭的芝士粉 而且加左好多蜜糖 只食到蜜糖味之餘重食得有點狼狽不過呢度還是好多野都好食的
今次試左慢煮豬手三明治加薯條($48+$8)

另外叫了慢煮牛油芝士粟米($30)

不過呢度還是好多野都好食的
2017-03-11 1034 瀏覽
係尖東考完試,發現原來一直都好想試既慢煮工業係附近位置好容易搵,尖東站一出就係!旁邊有d位比人坐低食~我就叫左兩份野食,但由於趕時間走就無即場食,過左陣拎到屋企先開餐,好彩依然好好食,無失望,相信現場食一段更加正!慢煮雞排三文治個包係烤過,脆脆地,好食!雞排亦好juicy,唔會太dry!仲叫左我最想食既慢煮安格斯牛扒三文治,加左炒蛋同蘿蔔糕條勁足料!!d牛真係好香牛味,一d都唔硬,好食!超蛋好滑兼大份蘿蔔糕條好特別,第一次食~好脆口,又唔油,要encore啊!店員仲好細心咁比左個紙袋我,方便拎走價錢合理,食物質素高,會再回來的!
係尖東考完試,發現原來一直都好想試既慢煮工業係附近

位置好容易搵,尖東站一出就係!旁邊有d位比人坐低食~

慢煮雞排三文治

仲叫左我最想食既慢煮安格斯牛扒三文治,加左炒蛋同蘿蔔糕條
慢煮安格斯牛扒芝士三文治加蛋配蘿蔔糕條

店員仲好細心咁比左個紙袋我,方便拎走

價錢合理,食物質素高,會再回來的!
2017-02-18
10 分鐘 (外賣自取)
慢煮安格斯牛扒芝士三文治加蛋配蘿蔔糕條
  • 慢煮安格斯牛扒三文治
2017-03-04 1037 瀏覽
慢煮安格斯牛扒芝士三文治($48+$5炒滑蛋)👅好耐之前食過一次好難忘覺得超級正!於是好有自信咁帶男朋友黎試🙈點知好失望😢首先塊牛扒好韌而且係有啲腥味咁😨滑蛋完全唔滑枉我地仲要加$5🙁芝士唔講都唔知佢有存在😐醬汁又少👎🏼唯一係個包香脆😅但幾脆都無用啦啲餡咁樣樣😵😵明明上次食係塊扒超淋蛋又滑醬汁一路食一路滴🤔🤔今次食差左咁多😟😟唔知係米lunchtime時間多人買就整得求其呢😔算啦無下次啦~
慢煮安格斯牛扒芝士三文治($48+$5炒滑蛋)