慢煮工業 Slow-cooked Beef Steak Sandwiches with Cheese 慢煮安格斯牛扒芝士三文治 $48(加$5牛乳滑蛋)✔✔✔💯超級超級棒!真係要比讚💯真心牛扒好juicy✔配生菜、芝士好match識食緊係加埋蛋啦🍳,等既時候望到店員真係用牛乳炒既滑蛋🐷,牛乳味係食得出之前被其他試過既朋友彈到一棟都無,話牛扒無味乜乜乜……But 我唔認同囉😂,好食到lunchtime得登搭車去食都係值既😍 (本人係紅磡返學😂😂)

(加$5牛乳滑蛋)✔✔✔💯

超級超級棒!真係要比讚💯

真心牛扒好juicy✔
配生菜、芝士好match

慢煮安格斯牛扒芝士三文治(加牛乳滑蛋)
2016-09-26
20 分鐘 (外賣自取)
慢煮安格斯牛扒芝士三文治(加牛乳滑蛋)
2016-09-26 520 瀏覽
香港係一個旅遊城市,政府大力發展旅遊區,呢間走左時代尖端,又同時展現慢條斯理不徐不疾嘅特色小店,做咗一個最佳示範,為香港作為旅遊城市點出一條新出路。前身係市政局時代,公園小賣部,幾位年輕老闆銳意設計不個新潮小食KIOSK,霓虹光管古老當時興嘅招牌,木料BAR 枱,半開放厨房,既可方便比客人睇到制作過程,又可以將香味傳出去,吸引行人。 店面好努力咁提供兩位BAR枱位,方便食客,而且老闆好主動詢問客人意見,難怪好多細節位都兼顧到。𣎴過大部分客人都唔介意坐公園長櫈享用美食嘅。 小店只提供輕食同包括啤酒在內嘅飲品。而且有小型書架,方便各位真、偽文青。慢煮安格斯牛扒芝士三文治$48安格斯牛扒一盤都係炭火燒最正路,做唔到慢煮8個鐘,都可以保持安格斯牛扒肉香之餘,好輕鬆咬得開,配三文治食無難度,而且好JUICY。慢煮(英式)牛仔骨沙律$48你冇睇錯我冇寫錯真係慢煮足48個小時嘅牛肋骨,整鮑魚都唔使整咁耐呀。點解要用2日時間呢?原來咁先可以令牛仔骨喺烹調過程保留肉汁,但又可以完全腍滑,雖然香味唔及安格斯牛扒,但配沙律都幾夾。燒慢煮牛油芝士粟米$24乜嘢叫做認
慢煮安格斯牛扒芝士三文治$48

慢煮(英式)牛仔骨沙律
慢煮(英式)牛仔骨沙律$48

燒慢煮牛油芝士粟米
燒慢煮牛油芝士粟米$24

乜嘢叫做認真製作?為咗區區一條粟米收你$24都要慢煮兩個鐘先至可以買俾你,而且為求香口,會搽滿牛油再用火槍即刻粟一燒比你,灑上芝士粉,再用紙袋生菜包裝成花束,創新得嚟又浪漫,淨係造型都贏晒。
炸蘿蔔糕條
炸蘿蔔糕條$8(半價)

又係聞所未聞嘅搞鬼嘢,將蘿蔔糕先蒸切條後炸,好似薯條咁食嘅小食,內軟外脆,點辣雞醬食非常惹味。
HOT LATTE $26

無諗過,原來咖啡可以用扒爐嚟煮😅由於得一個壺,每次只可以做一杯咖啡,而且秉承小店宗旨,慢工出細貨,咖啡滲透住好似炭燒咖啡嘅火煙味,加奶後仍然好濃香,連鎖咖啡店一世都整唔到,非試不可

食物水準已達到專業西餐廳級數,但始終場地所限,好難再提供較為複雜嘅出品,不過輕食先符合公園小食亭嘅氣氛,如果喺香港其他旅遊點,都可以有里高水準同特色嘅小店,唔使旅發局,外國旅遊書都會大肆宣揚,又使乜嘥錢介紹香港美食吖。

2016-02-17
慢煮(英式)牛仔骨沙律
燒慢煮牛油芝士粟米
炸蘿蔔糕條
2016-09-21 360 瀏覽
對上一次黎食已經係差唔多半年前 想當時係ig見到好多人貼哩間野既食物圖覺得燒得幾靚仔 好似真係好軟熟咁所以順路經過就買左一次黎試個時食完既感覺就係還好的確貨真價實係平時鋸扒牛既質地但無可避免都係有少少嚡口 所以都無特別興趣想再試多次事隔半年最近有朋友提到話想試咁岩又見佢有團購套餐有平所以即管黎試多次😗牛肋骨份量唔多只係一條大骨連住切開左四塊每塊一厘米左右咁厚既肉牛肋骨既肉質淋而不梅 調味恰好 唔會蓋過本身既牛味😜底下就滿滿載住既就係即炸既粗薯條哩種薯條係屬於扁而闊個種係出面比較地方少食到而的確哩種薯條個口感係比較好食唔乾唔硬 外皮少少脆 內裡好軟熟😊重頭戲黎喇 最出名既慢煮安格斯牛一望落去 肉質厚身而呈粉紅色已經極為期待一咬落去 牛味香濃 原汁原味而且質地非常軟熟 完全一啲啲嚡口既感覺都無😍無落多餘既調味料配上芝士 生菜 沙律醬同埋烘過既麵包成個搭配以至賣相都可謂完美👍希望佢可以保持到水準有機會既話都會選擇再黎幫襯😊
對上一次黎食已經係差唔多半年前
成個搭配以至賣相都可謂完美👍

希望佢可以保持到水準
有機會既話都會選擇再黎幫襯😊
2016-09-14 301 瀏覽
慢煮安格斯牛柳三文治$48加炸蘿蔔糕條$8第一次食慢煮 牛肉煮得好juicy,好淋d蘿蔔糕條炸得好香脆,又有粗粗既蘿蔔絲,加埋個辣汁,好味啊雖然佢係一間外賣店,但公園附近有好多有蓋既椅坐又有手套提供,不錯啊👍🏻
慢煮安格斯牛柳三文治$48加炸蘿蔔糕條$8
第一次食慢煮 牛肉煮得好juicy,好淋

d蘿蔔糕條炸得好香脆,又有粗粗既蘿蔔絲,加埋個辣汁,好味啊

雖然佢係一間外賣店,但公園附近有好多有蓋既椅坐
又有手套提供,不錯啊👍🏻
2016-09-07
下午茶
2016-09-03 332 瀏覽
企食其中一樣風味,說是對著開放式廚房,看到廚師烹煮過程,亦因此被芝士溫泉蛋大啡菇吸引,要了一個。大約等約十分鐘,只見店主先燒烘大菇,再加茄汁、溫泉蛋和芝士,最後用火槍燒炙表面。切開時,大啡菇已經混和芝士,滲出很多汁,溫泉蛋熟了少許,不太流心,但蛋白仍是滑嘟嘟。我一口咬下去,只覺蘑菇十分Juicy,而且菇身仍企身,不會太淋身,所以保持咬口和質感,亦有很濃新鮮草本菇味和蛋香。我認為大啡菇比牛排三文治更出色,雖然沒有澎湃的芝士和蛋汁,但簡單而美味!

2016-09-01 354 瀏覽
想來慢煮工業很耐,但每次Lunch time想尋找,都會在花園迷路找不到放棄,這次轉跟openrice指示P2出口,一出便見到!原來我一直走錯方向。鋪頭簡單明瞭,三位年輕人在裡面忙碌分工,卻樂也融融,亦令我這個上班一族有一絲黯然。再看看餐牌,除了三文治,亦有小食和甜品,但我早有心水,便立即點一份牛排三文治($48)。落單後廚師先即時煎牛排、烘方包等等,所以都等了10-15分鐘!沒想到約1點,第三個遲我來的顧客想點牛排,但竟已售完!因為是堂食,店內有手套方便食用。牛排三文治方成兩半,牛排各自切三份,但牛排沒我想像中血紅色,不過食落去亦Juicy,而且不會韌,可能就是慢煮的功勞。其實單是牛排味道較淡,沒有鮮味,會較失望。但整個組合加上香噴噴的方向、芝士、蛋黃沙律醬和生菜,便令整體協調和口感豐富,令我亦食得滋味!

因為是堂食,店內有手套方便食用

2016-08-31 320 瀏覽
Woo 夏天本來就應該要瘋狂野餐同户外活動 可惜香港嘅天氣一喺就太悶熱 一喺就落雨落到唔停 好彩俾我搵到呢間慢煮工業 等我唔洗大費周章 但又可以一嘗野餐嘅心願❤-慢煮安格斯牛柳三文治 ($48)另外加咗$8 要多咗個蘿蔔糕條本身睇咗啲comment 有啲人話會韌 我都幾擔心 不過嚟到食落又okay 喎 個牛柳幾易入口 又唔太覺會咬極唔斷 而且仲幾juicy 牛味又幾重 可能我好彩無食中啲筋位😂同埋佢個sauce 幾開胃 喺蛋黃醬mix沙律醬 幾有心思 配埋啲生菜 好fresh 令我愈食愈想食👅蘿蔔糕條又喺另一樣surprise 到我嘅野食 睇住佢將一條條切好嘅蘿蔔糕上咗粉先再炸 所以食落好脆口 再點埋佢個酸辣醬 真喺好有泰式風情❤

慢煮安格斯牛柳三文治 ($48)
另外加咗$8 要多咗個蘿蔔糕條

2016-08-24
2016-08-29 298 瀏覽
靠近尖沙咀站P2出口,在出口左後方,比較好找。最好外賣,因為沒有椅子之類的,但都可以在那裡站著食。order完大概等10-15分鐘,味道很好適合在附近工作,中午外賣個簡單午飯。外賣盒也很方便邊走邊食
適合在附近工作,中午外賣個簡單午飯。外賣盒也很方便邊走邊食
慢煮(英式)牛仔骨
2016-08-29
15 分鐘 (堂食)
慢煮(英式)牛仔骨
  • 檸檬汽水
2016-08-28 265 瀏覽
講起公園既小食亭大家會諗起d咩 🤔?魚蛋?燒賣?杯麵?呢間改革左既小食亭好似鬧市中一處慢活既小綠洲,店面既裝修帶點型格,仲提供唔少輕食、三文治、沙津,而且仲有手工啤酒🍻雖然就只有3-4個立食位,但好彩附近有公園既長櫈,坐係到食住三文治再飲翻枝啤酒,感覺都幾chill架😎🐮慢煮安格斯牛扒芝士三文治+炸蘿蔔糕條($48+$8),另外三文治+$5仲可以有炒滑蛋,不過第一次食都係試原味先😛牛扒生熟度啱啱好夠嫩滑,慢煮既好處係仲保持到肉質係嫩粉紅色但唔會有血水,慢煮完仲會再煎香佢,然後切好一條條放入三文治,就唔洗驚咬到跌晒d材料啦👍🏻加埋沙津醬、生菜同芝士,好豐富😍另外加既炸蘿蔔糕條都幾有驚喜,比平時多數用煎既方法更外脆內軟,點埋個泰式辣醬就更惹味啦😚☝🏻️
2016-08-22 344 瀏覽
本來在附近瞎逛,看見這間不起眼的店鋪很多人排隊;第二天就跑來這邊買lunch吃。📍是在尖東P2出口後面,SB斜對面的花園裡,要認真尋找🕴才不會經過都不知道老闆很貼心,因為沒有室內可以坐下,有個小風扇可以讓order的人散散熱💦💦🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔看食評和推介,大家都吃🐂;那我就試試🐔份量很足,🐔扒很夠份量,基本上是啖啖肉。但是口感來說,🐔扒不是太特別。特別的是👇🏻蘿蔔條,真的好好好味。唯一食過一間好吃的蘿蔔糕就是大家樂的早餐🙈終於出現第二個選擇🐶🐶吃完飽飽的lunch,好滿足😌
🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔
看食評和推介,大家都吃🐂;那我就試試🐔
慢煮🐔扒三文治
份量很足,🐔扒很夠份量,基本上是啖啖肉。
但是口感來說,🐔扒不是太特別。
蘿蔔糕
吃完飽飽的lunch,好滿足😌
蘿蔔糕
2016-08-14 6889 瀏覽
這一天,老婆仔忽然對我說,不如到香港科學館逛逛,順道到在市政局百周年紀念花園小食亭內的一間在傳媒上介紹過,名叫「慢煮工業」 的立食小食店,一試這兒的招牌「慢煮安格斯牛扒芝士三文治」。雖說是公園內的小食亭,地方並不難找,我們乘車到尖沙咀後,在尖沙咀地鐵站穿過地底來到尖東站,一上地面,才行不到幾步,這在小食亭中經營的立食小食店已在眼前。這小店由一對年青男女一起看店,他們到底是夫妻還是情侶,我不知道,但他們男的高佻瘦削,神情認真,女的嬌小玲瓏,笑面迎人,看來都幾合襯,在等待食物來到期間,看著他們兩個合作無間地為我倆夫妻準備食物,從煎牛扒、落配菜、烘麵包、遞送食物,都由他人一分工合作,一手包辦,在要把大大罐的罐頭茄醬開來用的時候,那男老闆又會幫女的把罐頭撬開,不禁讓我想到「夫妻同心,其利斷金」八個字。也許,這雙小情人還未結為夫妻,但「二人同心,其利斷金」這句話,卻一定能套用在他們身上。這天天氣欠佳,一直在下著絲絲點點,時大時小的雨,在這間小小的店子外站著吃東西,其實不太舒服,但這樣對著兩位老闆兼大廚忙這忙那地站著吃,可也別有一番風味。老婆仔的「慢煮安格斯牛扒芝士三文治」($48)配細沙律(另加

老婆仔的「慢煮安格斯牛扒芝士三文治」($48)配細沙律(另加 $8),以較大的紙盒送上,我的沒加沙律的「慢煮安格斯牛扒芝士三文治」,則以簡樸的木盒子送上。已切開兩半的厚切三文治內是豐富的餡料,大約七成熟的牛扒的厚度與烘得香脆的三文治相彷,麵包與牛扒之間是薄片的芝士和碧綠的生菜,伴以美味的蛋黃醬汁,趁熱拿著吃,味道不比大餐廳動輒收一倍價錢的出品遜色,我與老婆仔都吃得相當滿意。
一向愛吃菇菌的我一眼看到餐牌上的「雙重流心蛋芝士大啡菇」($28),已被它深深吸引,立刻毫不猶疑地叫來一試,這小吃的主角大啡菇早被黏成一團,已經半融掉的芝士遮蓋,用刀把大啡菇切開,埋藏在芝士下的流心蛋漿立刻如江河決堤一樣往四方八面流竄,把大啡菇、流心蛋和芝士一起送進嘴裡,三重的滋味在口中迴蕩,令人感覺受用。
其實這兒還有不少沙律、小食、甚至窩夫甜品,看來都甚為吸引。可惜一次不能吃那麼多,不然的話,我真想多試幾款。香港政府最近公佈了可以經營快餐車的入選名單,大部分都只是花巧綽頭之作,談不上是甚麼極具吸引力的特色美食,如果可以由我選擇的話,我覺得這一檔恩愛小情人的小食店子還更適合呢!
午餐
  • 雙重流心蛋芝士大啡菇
2016-08-07 2884 瀏覽
經過尖沙咀紀念公園,馬上被這個小食亭飄來的香味吸引了。想像不到這個公園內竟然有這麼高質的小食店!雖然只有兩三個座位,但可以到旁邊公園的長椅坐。店家還很貼心的提供了蚊怕水和手套!我們點了慢煮安格斯三文治$48+薯條$8和慢煮牛仔骨伴沙律$48。安格斯牛肉和牛仔骨分別要慢煮八小時和四十八小時!誠意十足。果然非常好吃!安格斯牛肉燒得很香很入味,有粗鹽吊味。牛仔骨尤其軟熟!配沙律菜和醬汁口感非常充實,不消一會便吃完一份,美中不中是薯條太少,哈哈。總括來說性價比還是很高,有機會一定會再來!
經過尖沙咀紀念公園,馬上被這個小食亭飄來的香味吸引了。
想像不到這個公園內竟然有這麼高質的小食店!
雖然只有兩三個座位,但可以到旁邊公園的長椅坐。
店家還很貼心的提供了蚊怕水和手套!
我們點了慢煮安格斯三文治$48+薯條$8慢煮牛仔骨伴沙律$48
慢煮安格斯三文治配薯條
慢煮牛仔骨伴沙律
安格斯牛肉和牛仔骨分別要慢煮八小時和四十八小時!誠意十足。
總括來說性價比還是很高,有機會一定會再來!
慢煮安格斯三文治配薯條
慢煮牛仔骨伴沙律
  • 慢煮牛仔骨,
  • 慢煮安格斯三文治
2016-07-30 470 瀏覽
早已聽聞慢煮工業的名氣,飲食雜誌等傳媒吹捧它為平民價高質美食,但一試之下發現也不過如此,沒有令人留下深刻的印象。炸黑松露雙重芝士雲吞 $28/4粒芝士餡為mozzarella cheese和cheddar cheese, 所以一咬開便會有拉絲效果,加上cheddar cheese屬濃味芝士,所以雲吞芝士味十足,黑松露味道也突出,本來是個值得一讚的小食,可惜雲吞十分油膩,令人飽滯,吃一粒已不想再吃了,建議多人分享。慢煮安格斯牛扒芝士三文治 $48 / 炸蘿蔔糕條 +$8招牌三文治:份量僅是兩片生命麵包的大小,當作下午茶剛好。麵包有烘烤過,賣相吸引。主角慢煮牛扒切成條狀方便進食,去掉脂肪頗為細心入口肉質嫩滑,但未至於肉汁四溢,口感一流但牛味不足,整份三文治的味道沒有驚喜炸蘿蔔糕條:挺有創意的小食,香脆的外層包裹着軟滑的蘿蔔糕,配上泰式酸辣醬,十分惹味
炸黑松露雙重芝士雲吞 $28/4粒
,吃一粒已不想再吃了
,建議多人分享。
慢煮安格斯牛扒芝士三文治 $48 / 炸蘿蔔糕條 +$8

2016-07-13
10 分鐘 (堂食)
2016-07-20 392 瀏覽
小編在星期日四點幾左右到達小店。當時人流唔算多。有數人到小店旁的立食區。香港好少地方有立食區係幾得意既。店鋪既裝潢都好有特色。雖然係等候期間好多蚊,但店舖有提供蚊怕水的。小編叫左個慢煮8小時既安格斯牛扒芝士三文治,等左二十分鐘。果然係慢煮。三文治有烘過,牛扒係大塊而且足料 醬汁唔會好濃唔會搶左牛既味道 但無咩芝士味。以慢煮牛黎講牛既肉質偏乾。肉汁在那?不過以48既價錢黎講係可以接受。下次再試埋其他先。

不過以48既價錢黎講係可以接受。下次再試埋其他先。
2016-07-17
20 分鐘 (堂食)
2016-07-19 305 瀏覽
慢煮安格斯牛扒芝士三文治 $48坐落於公園嘅小食亭入面對出有長櫈坐 可以慢慢享受午餐牛扒好tender 粉紅肉色好juicy生菜爽脆 略嫌麵包烘得有點過火 太脆呈上個陣已經對半切開 而且有紙袋包住方便進食友人唔食牛 於是點咗煙三文魚3.6牛乳滑蛋三文治 $38表示唔錯之前試過+$8配蘿蔔糕條覺得冇咩特別 所以冇嗌$48/$38

坐落於公園嘅小食亭入面
對出有長櫈坐 可以慢慢享受午餐