2021-10-16 142 瀏覽
上環出名美食多,今日特登行吓啲橫街窄巷,見到有間‘我愛慢煮’ 幾有feel,就入去試下。見到餐牌幾有heart,唔收加一,而且價錢又唔貴。我地叫左:美國安格斯特級帶骨牛小排 $208咬落去牛肉肉質鬆軟嫩口,質感好好!👍🏻不過牛味偏淡,配合鹽滑醬汁一齊食會較好。值得一讚嘅係飲佢嘅醬汁香濃,同牛肉好夾,好食!海鮮濃汁藍青口 $128青口新鮮,煮到啱啱好,所以肉質爽滑柔嫩,而海鮮濃汁味道好好,比較特別。反而值得讚嘅係個蒜蓉包好脆好好食!😋微辣鹹蛋黃單骨雞翼 $68雞翼外皮炸得鬆脆可口,微辣得黎好野味,外皮沾上適量嘅鹹蛋黃粉,唔會蓋過雞翼嘅香氣!😍芒果熱情果特飲 $42飲品酸酸甜甜好開胃,略嫌果肉較少。總括嚟講餐廳環境舒適有情調,而且有心思,值得再嚟試吓!😚
美國安格斯特級帶骨牛小排 $208
海鮮濃汁藍青口 $128
微辣鹹蛋黃單骨雞翼 $68
芒果熱情果特飲 $42
飲品酸酸甜甜好開胃,略嫌果肉較少。

總括嚟講餐廳環境舒適有情調,而且有心思,值得再嚟試吓!😚
微辣鹹蛋黃單骨雞翼
海鮮濃汁藍青口
美國安格斯特級帶骨牛小排
芒果熱情果特飲
2021-10-16 121 瀏覽
各種烹調方法,我比較偏好食慢煮食物,鐘意佢原汁原味,而上環呢間慢煮食店,聽過好耐,前晚終於約埋朋友,一齊去dinner👍結果係滿意:Slow cooked meat:—————————————慢煮紅酒香草羊後膝12oz $148慢煮羊膝加紅酒香草,令羊嘅酥味減少,連平日怕食羊嘅朋友都話唔錯。慢煮油封鴨腿$98“油封" 即係用鴨油將鴨腿完全浸泡,以小火低溫燉煮2小時後再利用油脂在低溫時凝固的特性把鴨腿完全隔離細菌的密封起,食時再將鴨腿取出,稍微煎過後就可食用,呢間煮得鴨肉軟嫰,鴨皮酥脆,同埋好香鴨油味,唔錯。安格斯特級平鐡牛扒8oz $118低溫慢煮好處是防止維他命如B雜及C等流失。「低溫烹煮亦可減少食物氧化,令肉質變得更腍,平鐵牛扒,英文Flat Iron,指牛三角肩對上的肉位,肉質柔軟,肉味亦濃,呢個煮得啱啱好,保持牛肉香味,又夠juicy。=======Side dish芝士溫泉蛋大啡菇$38呢個一定要試,本身自己好鐘意食大啡菇。甜品:慢煮紅酒梨意大利雪糕$68紅酒梨好入味,雪糕配埋Brownie一齊食,一冷一熱,口感特別。

Slow cooked meat:
—————————————
慢煮紅酒香草羊後膝12oz $148

慢煮油封鴨腿$98

“油封" 即係用鴨油將鴨腿完全浸泡
,以小火低溫燉煮2小時後
再利用油脂在低溫時凝固的特性
把鴨腿完全隔離細菌的密封起,

安格斯特級平鐡牛扒8oz $118

=======
Side dish
芝士溫泉蛋大啡菇$38
呢個一定要試,本身自己好鐘意食大啡菇。

甜品
慢煮紅酒梨意大利雪糕$68

2021-10-13 145 瀏覽
我愛慢煮 (孖沙街) (上環)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•美國安格斯特級帶骨牛小排12oz $208•法式慢煮油封鴨腿+煎鵝肝片 $98+$38•炸海鮮籃 $78•慢煮紅酒梨、咸焦糖朱古力布朗尼、意大利雪糕 $68••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:相信講到慢煮大家都會諗起呢間餐廳,事源我好耐之前經過呢間餐廳,見到佢有個玻璃窗嘅位,望落好浪漫,就一直記低呢間餐廳!今日終於有機會去試試,非常之推薦呢間餐廳啊!唔知點解覺得食慢煮就一定要試吓慢煮牛,今次揀咗我好鐘意嘅一個牛嘅部位,牛小排,嚟試吓呢到嘅慢煮係點㗎先!牛小排普遍係比較多油脂,通常外面煎完都會好香,呢到慢煮後牛小排嘅油脂仍然帶到牛油香,肉非常軟嫩,配埋佢嘅醬汁味道濃郁,推介!見呢到有油封鴨腿就放棄咗我最愛嘅雞,今次試油封鴨腿,無諗到啲肉質係好似食雞肉咁軟,而且配少少藍莓醬原來係咁夾!無鴨嘅羶味,加埋迷迭香一齊食就多咗一個層次,唔錯。煎鵝肝片就薄薄一片,質感都夠滑嘅,不過我自己鐘意厚身少少嘅食法😝
我愛慢煮 (孖沙街) (上環)
♥️餐點:
•美國安格斯特級帶骨牛小排12oz $208
•法式慢煮油封鴨腿+煎鵝肝片 $98+$38
•炸海鮮籃 $78
•慢煮紅酒梨、咸焦糖朱古力布朗尼、意大利雪糕 $68
♥️食評:
炸海鮮籃係比我預期中做得更好,炸物好脆,有魚、蝦、魷魚、蠔,全部海鮮係幾新鮮,尤其個魷魚同蝦,有海鮮味,上枱都非常熱辣辣!
最後食埋個甜品,本身紅酒梨係配牛奶奶凍但可惜無晒,轉咗做咸焦糖朱古力布朗尼,但好驚人地個咸焦糖朱古力布朗尼超級好食,係食過嘅布朗尼入面數一數二好食🤣個布朗尼外層脆得嚟好薄,入面好soft好滑,帶咸味嘅焦糖將甜味嘅朱古力味道升級,好食😢紅酒梨同意大利雪糕都唔錯,但真係俾舊布朗尼搶晒風頭!
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
我愛慢煮 (孖沙街) (上環)
上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖

#cony去上環 #cony食西餐 #cony食牛 #上環 #hkfoodie #我愛慢煮 #慢煮
2021-10-13 105 瀏覽
總結:味道唔錯,環境舒服。抵食,無論拍拖定三五知己都啱食嘅餐廳。1️⃣慢煮油封鴨腿$982️⃣辣汁煙烤豬腩8oz$$983️⃣卡真蝦串4pcs$284️⃣煙肉芝士通心粉$$785️⃣ 慢煮菠蘿布朗尼雪糕$686️⃣黑松露蕃薯條$587️⃣蟹肉蝦仁沙律$888️⃣茘枝接骨木花特飲$42
2021-10-11 120 瀏覽
呢間野既性價比真係震撼到我,雖然佢既價錢唔係平到2/30蚊咁,但係佢本身已經比一般既西餐廳平,同埋佢既份量係超級有誠意,相信以佢個足料程度,將價錢double都仲係大把人覺得抵食~(當然千其唔好啊!手下留情!!貴餐廳你睇到都唔好改價謝謝T3T)遇到又平又好味既西餐廳就係可以咁滾動!

我覺得個海鮮拼盤真係好正,好似78蚊一大盤,仲要係脆而不油膩,但要襯熱食。啊!同埋唔好比個餐廳名呃左,佢上菜既速度好快,快到因為食唔切,所以個海鮮拼盤個蝦炸物遲左啲食就即刻無咁好食了~所以炸物切記食左先,又或者可以食完頭盤小食再叫main~其實所有野都好好味,如果要講比較失望既就係個鵝肝,好似係main個到再加30蚊有既,佢好薄身唔係好肥美Xd,但30蚊黎講都算係咁架啦~另外,本身見到佢haagendazs有半價咁抵一坐低就話因間要食,但由於無預計過啲野咁大份,所以滿足得制,無位食haagendazs~~中意食既大家記住留肚啊哈哈哈~~~~

2021-10-05
2021-10-09 74 瀏覽
早兩晚搭電車睇風景,機緣巧合就黎左上環~~朋友話想食西餐,於是去左我愛慢煮食晚飯啦😋😋🍖慢煮紅酒香草羊後膝 12oz $148✨羊後膝好大件~經過慢煮後肉質變得非常嫩滑、有肉汁!!蘸少少紅酒汁食更加好味,推介👍🏻👍🏻我地仲加($38)叫左芝士溫泉蛋大啡菇~~賣相都幾靚,大啡菇好厚身好似食緊肉咁🤣🤣中間切開蛋黃流出黎個下真係好療癒!芝士味道濃郁,一齊食好夾🤤🤤🦞芝士焗波士頓龍蝦(half) $88✨半隻既份量都好多,賣相吸引😍😍龍蝦面舖滿芝士同香草,好香口!!可惜焗耐左少少有d韌,但整體都唔錯❤️❤️🥗燒帶子芒果沙律 $88✨因為帶子已經賣哂,所以店員幫我地轉左蟹肉~~上枱時好驚喜,好大份🤩🤩有好多芒果同蟹肉鋪滿喺沙律菜上面~~沙律菜都幾新鮮,配酸酸甜甜既醬汁食好開胃🤤🤤
早兩晚搭電車睇風景,機緣巧合就黎左上環~~
朋友話想食西餐,於是去左我愛慢煮食晚飯啦😋😋

🍖慢煮紅酒香草羊後膝 12oz $148✨
羊後膝好大件~經過慢煮後肉質變得非常嫩滑、有肉汁!!
蘸少少紅酒汁食更加好味,推介👍🏻👍🏻
我地仲加($38)叫左芝士溫泉蛋大啡菇~~
賣相都幾靚,大啡菇好厚身好似食緊肉咁🤣🤣

🦞芝士焗波士頓龍蝦(half) $88✨
半隻既份量都好多,賣相吸引😍😍
龍蝦面舖滿芝士同香草,好香口!!
可惜焗耐左少少有d韌,但整體都唔錯❤️❤️

🥗燒帶子芒果沙律 $88✨
因為帶子已經賣哂,所以店員幫我地轉左蟹肉~~
上枱時好驚喜,好大份🤩🤩
有好多芒果同蟹肉鋪滿喺沙律菜上面~~
沙律菜都幾新鮮,配酸酸甜甜既醬汁食好開胃🤤🤤
2021-10-06 85 瀏覽
最近喺上環返工,見到呢間長期都好full Booking,終於都book到嚟試一試。叫得慢煮工業,食物質素一定唔會差,我同朋友兩個人被安排坐到去吧枱嘅位置,見着出面啲人行嚟行去,感覺都幾chill.食物方面,我哋叫咗番薯條,雞翼,燒春雞,Mac n cheese,最後仲追加左個酒釀梨甜品。個人覺得個Mac and cheese真係好好食, 但係一個人一定食唔落,同人share就啱啱好。另外幾驚喜嘅係佢哋嘅甜品,雖然因為朱古力Brownie下就已經賣晒,但係可以幫我哋交換,所以食得好開心。不過睇嚟個店主好鍾意Justin Bieber,最尾嗰半個鐘食飯基本上長期聽住同一首歌
2021-10-05 60 瀏覽
仲記得Fresh Grad第一份見嘅工就係喺上環,嗰時經過橫街小巷,已經發現好似有好多幾正嘅小店,而家間唔時放工都會泥呢頭覓食,就好似今晚咁。。尋獲一d回憶~✨忌廉雜菌意大利黑松露雲吞 - 比我想像中多,個汁好濃厚雜菌味,咬落去有淡香黑松露,我自己幾中意😜✨西班牙栗飼黑毛豬梅扒 - 擺碟幾靚仔,仲已經幫我切好晒,整得剛剛好,唔會太老,係略嫌有d筋同埋細塊左dd😂✨紐倫堡香腸盤 - 一開頭我以為係圍左個圓圈嗰d款,但原來已經係幫我切好晒一粒粒,不過佢用左d蜜糖去煎,甜甜地都幾好味😋環境其實都幾好feel, 好啱couple去談談情💗

忌廉雜菌意大利黑松露雲吞

西班牙栗飼黑毛豬梅扒

紐倫堡香腸盤

環境其實都幾好feel, 好啱couple去談談情💗
忌廉雜菌意大利黑松露雲吞
西班牙栗飼黑毛豬梅扒
紐倫堡香腸盤
2021-10-02 67 瀏覽
Ordered a duck confit with asparagus and cheesy onsen mushroom. We added on the mushroom and asparagus because I remembered a friend recommended this place for their portobello mushroom with onsen egg and cheese. It was as delicious as my friend recommended! In the middle there was an unexpected ketchup that added a dash of sweetness to the savoury dish, but the only problem was that it was too small for me 🤣 The duck meat tasted better with the blueberry sauce and it was a combination I didn’t expect to work 😳 we also ordered the thiccc Pork rack with yuzu. For dessert we had tiramisu and brownie with pineapple. Between these 2, the brownie with pineapple was more unique as the usually sour pineapples in my mind with slightly charred caramel coating was just beyond my expectations 🤯

2021-10-02 68 瀏覽
呢日收工約左個🐦雀仔胃嘅朋友食飯肥啤同佢有一個共通點就係覺得蝶豆花嘅野飲都好靚😍😂所以肥啤每次見到人地po 出黎都會tag呢個朋友如是者我地有一個打卡to go list咁當然作為一個吃貨都望過啲野食ok吸引先黎嘅.👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻餐廳起橫街小巷入面我地花左少少🤏🏻時間先搵到鋪位唔大 但有兩層下面點餐(無加一)樓上雅座✨安格斯特級平鐵牛扒8oz $118.Size唔算大,但對面果位同肥啤講好大份😂😂如是者佢分左2/3比我😀所以你會明點解肥啤今晚只叫一個主食正常食量嘅話叫一份8oz自肥都應該可以叫多1-2個小食share.牛扒切開其實都望落幾生下但可能慢煮嘅關係冇乜血水流出而且非常之嫩滑😳✨黑松露蕃薯條$58.好大份蕃薯條多到唔洗錢咁😂呢個份量可能多平時起其他地方嘅1/3沾醬係有黑松露嘅沙律醬有啲似卡夫沙律醬果種酸味唔會好漏🤤..✨海鮮芝士忌廉菠菜苗$68表面有一層溶化左嘅芝士有少少脆脆地下面啲忌廉汁+菠菜苗好滑 明明知道好肥但都忍唔住食晒😂入面好似有6隻中size蝦仁🍤都幾爽口.✨蝶豆花薄荷特飲$42黎呢間餐廳係因為佢杯打卡野飲🤫蝶豆花天然嘅藍色色素
呢日收工約左個🐦雀仔胃嘅朋友食飯
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
餐廳起橫街小巷入面
我地花左少少🤏🏻時間先搵到
鋪位唔大 但有兩層
下面點餐(無加一)

樓上雅座

✨安格斯特級平鐵牛扒8oz $118

Size唔算大,但對面果位同肥啤講好大份😂😂
如是者佢分左2/3比我😀

都幾爽口

✨蝶豆花薄荷特飲$42
黎呢間餐廳係因為佢杯打卡野飲🤫
蝶豆花天然嘅藍色色素好靚💙
薄荷味清清地幾fresh~

✨水果茶$42
朋友叫呢杯水果茶
肥啤冇飲到
不過見有龍眼,好似好養生咁
唔係平時台式飲料店果種水果茶

✨呢晚係平日夜晚
黎到嘅時候已經坐左幾枱
點知愈食愈多人
Full house 咁濟👨‍👩‍👧‍👦👫🏻👭🏻👬🏻
如果想黎食可能book定會穩陣啲🤔

📍我愛慢煮(孖沙街)
外賣自取
2K
呢間西餐嘅環境好有格調,而且裝修得好靚好有設計特色,座位寬鬆,啱曬一班朋友黎吹下水。價錢方面都好平民,仲要免收加一,真係好抵食呀😆====—====—====—====—🍄🍠黑松露蕃薯條($58)呢個炸蕃薯條配埋黑松露醬,食完一條之後就不斷食到停唔到口。本身以為炸蕃薯條會好乾,點知點上黑松露醬會帶黎一個好驚喜嘅感覺!🍗微辣鹹蛋黃單骨雞翼($68/8bones)好香咸蛋黃味嘅雞翼,炸皮唔會太厚,食落好juicy,再加上有少少香辣味,好match,好好味。🍕意大利香腸鮮菠蘿薄餅($68)呢個pizza真係必叫之一,真係好好味!呢個pizza同普通pizza有分別,佢有好多芝士🧀,啱曬芝士控嘅我地🥰pizza上仲有香腸片同新鮮菠蘿,出面嘅pizza係用罐頭菠蘿架!所以呢個價錢食到呢個pizza真係好抵呀,重點係好好食呀!😝😝🐄美國安格斯特級平鐵牛扒($118/8oz)近期好興嘅慢煮法,今次嗌左呢個慢煮牛扒好正,5成熟,整得啱啱好。再加上慢煮嘅關係,鎖住牛扒嘅肉汁,肉質好嫩滑,又有肉味。再配埋黑胡椒同海鹽嘅調味,好夾。仲有青瓜🥒同黃椒做配菜,好味到連配菜都食埋🥰🍹凍水果茶($42)呢杯水果茶唔

價錢方面都好平民,仲要免收加一,真係好抵食呀😆

====—====—====—====—

🍄🍠黑松露蕃薯條($58)
🍗微辣鹹蛋黃單骨雞翼($68/8bones)

🍕意大利香腸鮮菠蘿薄餅($68)

🐄美國安格斯特級平鐵牛扒($118/8oz)

🍹凍水果茶($42)
呢杯水果茶唔會太甜,啱曬怕肥嘅我😀有好香嘅茉莉花茶底,配上各款新鮮水果,有藍莓🫐,芒果🥭,菠蘿🍍等等,好正呀😝

🍦Haagen Dazs雪糕($13/杯)
只要堂食就可以嗌$13蚊一杯嘅Haagen Dazs雪糕🍦,有多款口味選擇。我同朋友就揀咗比利時朱古力🍫同士多啤梨味🍓,對出面比真係好平呀😝

====—====—====—====—
2021-09-23
2021-09-30 98 瀏覽
🤍我愛慢煮 (孖沙街) (上環)🖤上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖今次第二食依間慢煮店,絕對係食過返尋味!難得在佢性價比高,唔收加一,可以話佢係港島區嘅清泉之一。上次主要食佢啲小食,碟碟都超驚喜又抵,今次試吓佢啲肉表現如何。美國安格斯特級平鐵牛扒依個簡直冇得輸,好少喺好啲嘅西餐見到依個價錢嘅牛扒。而且依道牛扒表現到慢煮嘅精髓——肉淋而嫩滑,未到即溶,但頗有水準。表現與價錢比較下,稱得上必點之選。秘製保濕豬鞍架秘製兩字吸引我試試依道菜。豬鞍架肉質厚實,厚切下好似無咩特別。直到試一件脂肪較高,先品味到個份油脂香!脂肪較高嘅部份非常好味,冇脂肪嘅部份就比較乾同實,視乎各人口味。PS:欣賞佢慢煮既配料係加錢配,任君選擇。其實如有自信,又何須用配料點綴。海鮮芝士忌廉菠菜第二次食呢道菜,依然係我嘅頭號心水!拉絲芝士與忌廉白汁共融,其中主角乾身菠菜中和左芝士忌廉嘅滯感。簡直令人一啖接一啖,實在邪惡,每啖都令人腦交戰!慢煮菠蘿,鹹焦糖朱古力布朗尼,意大利雪糕甜品不過不失,實在係焦糖同菠蘿都十分甜膩,口感沒有很豐富;但意大利雪糕出奇地軟滑,加了一點分數。結論係我會一直係佢既回頭客,只要佢keep住水準,
🤍我愛慢煮 (孖沙街) (上環)
🖤上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖

秘製保濕豬鞍架

海鮮芝士忌廉菠菜

慢煮菠蘿,鹹焦糖朱古力布朗尼,意大利雪糕

結論係我會一直係佢既回頭客,只要佢keep住水準,就會係我係上環其中一間bookmark食店~
2021-09-29
  • 美國安格斯特級平鐵牛扒
2021-09-29 115 瀏覽
呢間openrice有好多好評,見價錢又唔貴就去試下。weekend全日都係散叫餐牌,我哋嗌左兩個扒同一份青口share食😚🍴美國安格斯特級平鐵牛扒$118🍴+車厘茄$28 +鵝肝$38🍴海鮮汁濃青口$128🥤檸檬青檸特飲$42🍺比利時水果啤$48落單時店員冇問我地牛扒幾成熟,好彩黎到都唔係太熟,份量比想像中多,牛扒汁好好味好啱配薯,塊扒本身夠味,唔點汁都ok,不過食唔到係唔係慢煮。青口都唔錯,有啲鮮味,如果啲肉嫩返少少就更好,上面兩塊蒜蓉多士幾好味。呢個價錢黎講抵食又超值,會想試下貴啲既扒。

🍴美國安格斯特級平鐵牛扒$118
🍴+車厘茄$28 +鵝肝$38
🍴海鮮汁濃青口$128
🥤檸檬青檸特飲$42
🍺比利時水果啤$48

海鮮汁濃青口
海鮮汁濃青口
2021-09-29 102 瀏覽
想同伴侶撐枱腳,又唔想閃親旁人。可以泥呢間西餐廳試下啦~呢到嘅燈光較為昏暗,提高左私人空間感。而且餐廳都希望客人可以慢慢食慢慢傾,拍拖食飯慢慢泥,唔洗周圍行街熱辣辣。蟹肉蝦沙律$88好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻醬汁有沙律醬同埋甜甜嘅黑醋汁免頭有幾隻熱辣辣嘅大蝦,同埋有好多蟹肉碎。有良好嘅蛋白質之餘仲食到好多菜,係健康受損,味道仲非常好。芝士溫泉蛋大啡菇$38好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 使用大大塊芝士覆蓋住大啡菇,芝士嘅下面係一粒溫泉蛋,切開大飛菇嘅時候溫泉蛋汁洶湧而出。大飛菇嘅中央有少量蕃茄醬汁,配上香料,味道非常融洽,令人回味。荔枝特飲$42好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 有兩粒但係你知,荔枝嘅香甜非常自然,唔係用糖水溝出泥。配上梳打水,夏天有非常清涼解渴。玻璃樽,非常精緻,打卡一流。以下係餐牌俾大家參考一下:

蟹肉蝦沙律

蟹肉蝦沙律
芝士溫泉蛋大啡菇
荔枝接骨木花特飲
2021-09-26 162 瀏覽
見到openrice openrice有300幾個好評所以諗住試一試,點知中晒伏……到底點解會有咁多好評……我真係十萬個為什麼呢到所謂嘅slow cooked 其實根本係齋烚。Duck confit 個味算係最正常,但係個皮完全唔脆(confit係油封……),牛小排直情係惡夢,完全冇牛味不特止,仲一d調味都冇,要自己問佢攞salt and pepper,mozzarella stick 係拉到絲但係個coating 厚到蟹殼咁,甜品又係唔知想點,slow cooked pear 應該係軟熟,但佢爽到好似食緊沙葛咁,個brownies明顯係假可可味真心不知所謂不可一,不會再

真心不知所謂

不可一,不會再