2021-12-08 370 瀏覽
我愛慢煮📍香港上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖約左朋友食飯,朋友推薦呢間好食😎一於來試下先,好彩都無令我失望🤣炸魷魚🦑圈 ⭐️⭐️⭐️/5 $炸魷魚因為係即叫即炸,所以等得比較耐~但上碟好熱同埋好香脆👍🏻味道唔錯,但份量偏小😂食幾啖食哂🤣🤣🤣忌廉芝士焗蝦🦐波菜⭐️⭐️⭐️⭐️/5 $其實忌廉芝士焗波菜一向都係我至愛🙆🏻‍♀️呢間個芝士好香~😆不過美中不足跟碟的蝦仁🍤無咩味😂慢煮豬鞍⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5呢個必食😍👍🏻👍🏻推薦慢煮能鎖住左肉汁係到令到豬鞍肉質軟硬適中,煮得恰到好處😍慢煮安格斯口頭牛扒⭐️⭐️⭐️/5牛扒相比起豬鞍稍為有啲(鞋)已經叫左5成熟🤣…總括來講呢間都值得一試☝🏼😀
我愛慢煮
📍香港上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖

約左朋友食飯,朋友推薦呢間好食😎
一於來試下先,好彩都無令我失望🤣

炸魷魚🦑圈
⭐️⭐️⭐️/5 $
炸魷魚因為係即叫即炸,所以等得比較耐~
但上碟好熱同埋好香脆👍🏻
味道唔錯,但份量偏小😂
食幾啖食哂🤣🤣🤣

跟碟的蝦仁🍤無咩味😂

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
呢個必食😍👍🏻👍🏻推薦
慢煮能鎖住左肉汁係到
令到豬鞍肉質軟硬適中,煮得恰到好處😍

慢煮安格斯口頭牛扒
⭐️⭐️⭐️/5
牛扒相比起豬鞍稍為有啲(鞋)
已經叫左5成熟🤣…

總括來講呢間都值得一試☝🏼😀
炸魷魚圈
忌廉芝士焗波菜
慢煮安格斯口頭牛扒
忌廉芝士焗波菜
慢煮豬鞍
上環 多國菜慢煮餐廳🍴原汁原味 裝修簡潔☺️上環A2出口,步行約2分鐘✅1. 海鮮濃汁藍青口$128- 大大隻青口,分量十足😳再配上海鮮濃汁☺️非常可口,配一碗白飯一流。濃郁嘅海鮮汁,回味無窮∞ 鍾意食海鮮嘅朋友可以試吓。2. 牛油燒北海道帶子+$38- 北海道嘅帶子,鮮甜無比,總共有三粒,不過就覺得份量偏細。比較的骰🤪食完好似都唔夠喉🤔3. 西班牙黑飼黑毛豬梅排$208- 慢煮黑毛豬,肉汁超正,簡直無與倫比🤡係我食過咁多間之中黑毛豬最正🌎一排一排✅ 肉質嫩滑。必定需要一點。🤣4.墨西哥粟米花$48- 食呢個粟米花需要考一啲嘅技巧,最好利用餐刀,將每一粒嘅粟米花切下來🎯回味無窮,粒粒都吸收左精華。😋地點:上環孖沙街15-17號孖寶樓地鋪名稱:我愛慢煮好去評分🎖(5個👍🏻為最好)- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
上環 多國菜慢煮餐廳🍴

3. 西班牙黑飼黑毛豬梅排$208

4.墨西哥粟米花$48

地點:上環孖沙街15-17號孖寶樓地鋪
名稱:我愛慢煮

好去評分🎖(5個👍🏻為最好)
- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2021-11-26 275 瀏覽
生日聚餐!🥳朋友之前食過話好食,所以今次特登嚟試吓,之前有打電話問有冇得訂位話冇。12:30pm鬆啲嚟到要等位,中間有人嚟話訂咗位,詢問下佢話早兩日有得訂返,😂等咗15分鐘左右都唔算好耐。基本上應該係坐樓上,但樓下廚房後邊都有位,咁一定係唔係咁好坐,但係午餐冇所謂,平日星期一至五只有指定午餐,冇其他嘢可以散叫,呢度彈性少咗啲,本身沙律同餐湯係要另加嘅,少少意見,如果可以upgrade加其他嘢食咁就好啦!唔使多幾款就得,例如窩夫或者薯條之類,因為有啲餐其實份量唔多,大胃口會有少少唔夠。🙈等位中已經係咁睇個餐牌同埋睇廚房出啲嘢食睇吓想食乜!🤪最後朋友就叫咗個油封鴨髀+沙律同湯,我就叫咗全日早餐配牛扒+湯(因為本身已經有沙律)朋友沙律先到,佢話好酸,湯就係蘑菇湯好一般,鴨髀佢俾咗少少我試,好食嘅,窩夫都好食,我嗰餐牛扒大大件整得都好食,牛扒嗰個沙律好好食喎,冇好酸。午餐唔貴可以一試,不過我哋決定下次星期六日先來,因為散叫款式多好多。😊

2021-11-15
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2021-11-21 220 瀏覽
新界牛🐂又要過海🌊🐹去港島又要搵地方hea幾個鐘梗係慢活下食返個lunch chill下🥰餐廳有兩層樓下好似主要係廚房同收銀直接上左二樓坐低食地方唔算大,環境比較暗,好relax真係好岩坐低慢慢傾下偈雖然間野叫慢煮,但上菜好快手🙈•美國🇺🇸安格斯平鐵牛扒配薯條🍟 $98平時食牛扒多數會問幾成熟慢煮就唔駛理呢樣野塊扒好淋好juicy,砌開仲係粉紅色😍•燒法國🇫🇷春雞半隻。溫泉蛋。窩夫🧇 $98雞肉都幾嫩,不過有少少咸🙈窩夫口感似食scone,成舊有啲硬,唔知係部窩夫機定蛋漿問題🤭Lunch set 跟杯北歐薄荷水果茶🍹唔會太甜,清清地食完啲薯條牛扒甘油膩,飲返啖茶refresh下幾好最欣賞其實係枝紙飲筒😂 平時用親枝筒好快就會霉霉爛爛,又淋哂。呢枝完全唔會👌🏻
新界牛🐂又要過海🌊🐹去港島
又要搵地方hea幾個鐘
梗係慢活下食返個lunch chill下🥰

餐廳有兩層
樓下好似主要係廚房同收銀
直接上左二樓坐低食
地方唔算大,環境比較暗,好relax
真係好岩坐低慢慢傾下偈
雖然間野叫慢煮,但上菜好快手🙈

•美國🇺🇸安格斯平鐵牛扒配薯條🍟 $98
平時食牛扒多數會問幾成熟
慢煮就唔駛理呢樣野
塊扒好淋好juicy,砌開仲係粉紅色😍

•燒法國🇫🇷春雞半隻。溫泉蛋。窩夫🧇 $98
雞肉都幾嫩,不過有少少咸🙈

Lunch set 跟杯北歐薄荷水果茶🍹
唔會太甜,清清地
食完啲薯條牛扒甘油膩,飲返啖茶refresh下幾好
2021-11-18 258 瀏覽
平日去食咗個午餐,叫咗個安格斯牛,餐湯同凍Latte……………………………..環境:氣氛唔錯,燈光柔和,音樂舒適,座位亦都唔迫。……………………………..湯: 好冇誠意同質素, 金寶湯開出嚟嘅水,蘑菇都唔放粒落去扮下 (碗湯$10)。……………………………..牛: waiter冇問要幾成熟。整體嚟講過熟,差唔多有9成。但係薯角外脆內軟,好味。……………………………..服務:坐得耐都冇趕人走,讚。…………………………..
平日去食咗個午餐,叫咗個安格斯牛,餐湯同凍Latte
……………………………..
環境:氣氛唔錯,燈光柔和,音樂舒適,座位亦都唔迫。
……………………………..
服務:坐得耐都冇趕人走,讚。
…………………………..
2021-11-17 207 瀏覽
位於上環的這間西餐廳,環境簡單舒適,空間闊落,💡燈光佈置還頗有情調。餐廳提供多款扒餐,今次試了美國安格斯平鐵🥩牛扒配薯條,牛扒表面比較酥脆,灑上些許鹽和香草調味,而牛扒內裏仍然鎖住鮮嫩肉汁,每啖都超滿足😋
2021-11-03 372 瀏覽
一年前去過上環間【我愛慢煮】覺得D食物唔錯,CP值又幾高,最近又再去食過啦。之前有地面座位,今次去就只係得返樓上,不過就會舒服D,同無禁多油煙味。 美國安格斯特級平鐵牛扒:以呢個價錢,分量都算多,肉都算軟霖,但筋多左少少。好香牛味,但又唔會有騷味。調味都唔錯。 蜜糖香草烤法國春鷄:非常juicy同好多香草味,加左蜜糖鹹鹹甜甜好正。就算鷄胸都唔會柴。而且好入味! 紐倫堡香腸盤:香腸唔會太鹹,旁邊加左D酸椰菜,中和左肉類同香腸既油膩感,好match同好開胃! 黑松露番薯條:番薯條分量好多,好脆,鹹鹹甜甜好開胃!黑松露醬都好多! 慢煮菠蘿,鹹焦糖朱古力布朗尼,意大利雪糕:菠蘿上面有焦糖,脆脆地,但菠蘿偏酸。鹹焦糖朱古力布朗尼暖暖地,好多nuts、朱古力味好濃。意大利雪糕就無咩特別,普通雲尼拿雪糕。

2021-10-30 372 瀏覽
當日大概12點半到,唔使等位第一次試低溫慢煮嘅食物美國安格斯平鐵牛扒 配薯條🥩食物:牛扒ok,肉唔鞋,汁好味,但當然,呢個價錢嚟講,唔會特別嫩份量足,啖啖肉,食肉獸表示很滿足環境:一入到去見到擺設少少混亂,不過都唔影響食嘢嘅服務:一般,會有錯單、漏單情況出現,將隔離檯杯咖啡☕️上咗比我,隔離第二檯嗌咗嘢食45分鐘,要催先知,但冇收加一,算係可接受價錢:98,午市套餐,扒+水果茶整體:4/5,最愛溫馨小店’s vibe,有機會想再試下😋
當日大概12點半到,唔使等位

第一次試低溫慢煮嘅食物

美國安格斯平鐵牛扒 配薯條🥩

份量足,啖啖肉,食肉獸表示很滿足

環境:一入到去見到擺設少少混亂,不過都唔影響食嘢嘅

價錢:98,午市套餐,扒+水果茶

整體:4/5,最愛溫馨小店’s vibe,有機會想再試下😋

2021-10-29
2021-10-29 304 瀏覽
午餐時間,發現呢間餐廳openrice評價唔錯,就入去去!😋😋 佢係樓下先點餐比錢,我地再上上層咁,選擇困難既我就要諗得快少少想食咩,無得慢慢諗😂 餐廳有lunch menu😛,有包一杯水果茶或加錢轉其他飲品!我就叫左杯凍水果茶,走甜!其實走甜後,就係正常既茶haha 又無咩特別水果味!蒜蓉卡真蝦包配薯條 (我轉左做沙律菜)份量都幾大!! 2塊包都係厚切,上面舖滿芝士,仲有蒜蓉醬,每一啖都不得了,仲有細細粒既蝦肉喺上面呢,食到後期真係飽haha 有啲位裝住左啲油,有啲邪惡😜 沙律菜正路!朋友叫左半隻燒春雞配waffle同温泉蛋我偷左佢一塊waffle黎食!好食喎!!食到後期仲脆,甜到剛好,有蛋香!!題外話,樓上雖然空間唔算好大,但都坐得算舒服呢!

蒜蓉卡真蝦包配薯條 (我轉左做沙律菜)

朋友叫左半隻燒春雞配waffle同温泉蛋

題外話,樓上雖然空間唔算好大,但都坐得算舒服呢!
2021-10-25 210 瀏覽
邪惡指數: 🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️Monday blueeeee🥺 啱啱食咗間喺中環嘅「我愛慢煮」,揀得主打慢煮嘅餐廳就梗係要試吓佢嘅meatssss吧😎 順帶一提我試呢幾款慢煮肉類主菜都係講緊$98🐔$118🐮$138🐷呢啲價錢,比我想像中平💁🏻‍♀️⭕️ 秘製保濕豬鞍架睇到呢個名真係好想知佢有幾保濕😆💦果然juicy喎,連埋啲脂肪爆油香,一啲都無平時豬扒嗰種鞋口💯用慢煮去烹調豬肉真係最好不過,好食的呢💁🏻‍♀️⭕️ 蜜糖香草烤法國春雞賣相吸引,個皮亦燒得好香,食落肉質亦滑嫩juicy,連雞胸部份都👍🏻,簡單用蜜糖香草去調味已經ok。⭕️ 美國安格斯特級平鐵牛扒切開見到粉嫩色先諗返起其實佢冇問過我哋要幾成熟🤣 肉味重,佢邊邊連住少少脂肪,食落特別香。
邪惡指數: 🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

⭕️ 秘製保濕豬鞍架

⭕️ 蜜糖香草烤法國春雞

⭕️ 美國安格斯特級平鐵牛扒
2021-10-22 185 瀏覽
之前 bookmark 左呢間慢煮料理嘅餐廳,今晚難得唔使開 OT 即時約朋聚一聚,店內裝潢設計簡約舒適,昏暗柔和燈光好有氣氛蟹肉芒果沙律單看賣相已經好吸引,芒果鮮甜,蟹肉鮮味,沙律菜加上醋酸汁好清新好有田園 feel美國安格斯特級平鐵牛扒經過慢煮後再燒烤至微微焦香,肉質鮮嫩又juicy芝士溫泉蛋大啡菇,香濃嘅芝士剛好烤到半溶狀態,一切開啲蛋汁滲晒出嚟同啡菇嘅味道非常夾微辣鹹蛋黃單骨雞翼卜卜脆,少少辣,鹹香得嚟又惹味忌廉雜菌意大利黑松露雲吞淡淡松露香,味道也不錯好滿足喔

微辣鹹蛋黃單骨雞翼卜卜脆,少少辣,鹹香得嚟又惹味

忌廉雜菌意大利黑松露雲吞淡淡松露香,味道也不錯

好滿足喔
2021-10-20 144 瀏覽
今晚到中環附近工作,看到食評,原來我愛慢煮已經開了分店,當然要光顧一下,不過正門沒有開,需要在橫街內進入。西班牙粟飼黑毛豬梅扒8oz$208,黑毛豬扒的肉味鮮甜可口,部份帶點嚼勁。海鮮濃汁青口$128,白酒的醬汁味道香濃,令到青口的味道更加可口。添加蒜蓉多士籃$28,多士香脆可口,而且蒜蓉味稻香濃,用來給收青口的醬汁,就更加美味。Ice mocha $38,甜度適中,朱古力和咖啡味道香濃,加上忌廉就更加正宗。

🍽🍴🍽🍴🍽🍴🥩🥩🥩🥩🥩🍽🍴🍽🍴🍽-上環有兩間分店,今次食嘅係比較就腳嘅孖沙街分店🌞。🥢 Cheesy Baked Onsen Egg & Portobello 芝士溫泉蛋大啡菇 $38 🆖.唔係唔好食,但真係好-普-通😹。芝士上碟嘅時侯已經凍哂唔融,配埋溫泉蛋食落都無乜味。.🥢 Crab & Shrimp Salad 蟹肉蝦仁沙律 $88 🆗.沙律份量好大🥗,但蟹肉唔多,蝦仁就大概7-8隻。有需要嘅話都可以要求醬分開上👍🏻~.🥢 US Angus Flat Iron Steak 美國安格斯特級平鐵牛排 (8oz) $118 🆗.睇落都幾大份但其實好多筋位食唔到😵‍💫。Feel唔到同平時就咁煎有咩分別,好在牛味都算重🥩。.🥢 White Wine Pineapple, Warm Brownie, Gelato 慢煮菠蘿,咸焦糖朱古力布朗尼,意大利雪糕 $68 🆗.菠蘿真係完全食唔出有慢煮過😹,食落只係嚿暖暖地嘅燒菠蘿,面頭有層脆脆地嘅焦糖🥲。Brownie質地好厚實幾好食,但食食下食到成啖鹽係面頭🌞。 雪糕係雲呢拿味,口感綿滑,食咗勁耐都唔會融到成ped水咁,非常好食~.📌 如果係慶祝嘅
🍽🍴🍽🍴🍽🍴🥩🥩🥩🥩🥩🍽🍴🍽🍴🍽
上環有兩間分店,今次食嘅係比較就腳嘅孖沙街分店🌞。

📌 如果係慶祝嘅話要留意翻自己帶蛋糕要收切餅費~個日叫甜品嘅時侯就麻煩咗廚房係甜品碟到寫字幫朋友慶祝生日🎂,店員仲好貼心咁幫手點埋蠟燭。雖然寫得唔係太靚但feel到真係盡咗力😹,而且成餐飯都坐得好舒服,整體用餐體驗都唔錯。
🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 6/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 6.8/10
🍽🍴🍽🍴🍽🥩🥩🥩🥩🥩🍴🍽🍴🍽🍴🍽
2021-10-19 233 瀏覽
難得放假,要脫離一下衝衝衝嘅生活,黎到我愛慢煮,感受慢活,用心好好享受一餐。有豬牛羊雞、海鮮,鐘意食咩肉都有選擇。主菜叫咗美國安格斯特級平鐵牛扒,秘製保濕豬胺架。呢到嘅牛扒Pre set係5-6成熟,煎得剛剛好。一切就見到粉嫩嘅粉紅色。味道方面本身牛肉濃,細味咁嗒,簡單調味已經帶出味道。豬胺架厚切,口感滿足。雖然厚身,但肉質唔嚡口,有適當嘅油脂。配菜方面叫咗多推介嘅芝士溫泉蛋大啡菇,又有芝士又有溫泉蛋,呢個組合唔會出錯。一切就有流心蛋效果。芝士味最得突出,之後有淡淡菇味。作為配菜味道唔會太搶。叫多咗個炸海鮮盤,各有兩件,share岩岩好。海鮮有蠔、魷魚(諗起近來大熱電視)、蝦,仲有魚柳。值得一讚係蠔新鮮,唔腥,炸得外脆內軟。牛扒好大份,冇得唔慢慢食。不過,美食當前應要慢慢細味。

美國安格斯特級平鐵牛扒

秘製保濕豬胺架

芝士溫泉蛋大啡菇

炸海鮮盤

牛扒好大份,冇得唔慢慢食。不過,美食當前應要慢慢細味。
2021-10-19
美國安格斯特級平鐵牛扒
秘製保濕豬胺架
芝士溫泉蛋大啡菇
炸海鮮盤
2021-10-18 133 瀏覽
上環既餐廳愈開愈多,但以慢煮作招來既真係唔多,而呢間係孖沙街既<我愛慢煮>就係其中一間~秘制保濕豬鞍架8oz 加煎鵝肝片($138+$38)豬鞍好厚身,雖然全熟但一d都唔韌,而且肉汁豐富,只係簡單調味已經夠。煎鵝肝油脂豐盛,入口甘香,配埋豬胺一齊食令味道更有層次。M5西冷牛扒8oz 加芝士溫泉蛋大啡菇 ($298+$38)牛扒大約5成熟,牛味濃郁而且充滿肉汁,鍾8濃味d既可以點埋店舖秘製醬汁一齊食。大啡菇爽口而且岩岩好熟,唔會過乾,而且菇香味濃,一切開已經見到蛋黃汁流出黎,蛋香味再加埋帶咸味既芝士,呢個配搭一流。意大利香腸鮮菠蘿薄餅($68)薄餅比較厚身,質地偏向似麵包,咬落有d煙韌,上面既應該係千島醬,酸酸甜甜,配埋香腸既咸香味,質素絕對對得起個價錢。

秘制保濕豬鞍架8oz 加煎鵝肝片($138+$38)

意大利香腸鮮菠蘿薄餅($68)