2016-11-26 849 瀏覽
Time is precious, so we don't comment unless it's really good or very bad. This is our WORST hotpot experience, living for years in HK - 30mins for raw food to be served, 90mins later and we still don't have all our first orders. Came here because other nearby hotpot restaurants are all full. Guess there is a reason why it was half filled only.Left hungry and upset 2hours later.
2016-10-16 1074 瀏覽
今晚逛到皇后大道西,被名字吸引!這間火鍋名字這樣得意,進去試試啦⋯我們二人點了兩人優惠套餐,先雞煲再火鍋!雞煲很好吃,雞肉夠嫩,湯汁濃郁香口,再打火鍋,牛肉不錯,丸類組合差了一點!還有日本蠔比較新鮮!蔬菜籃不太喜歡菜心放在火鍋裡!啤酒一大支沖繩啤酒還不錯,總體來說還是很好吃的!下次還會再來幫襯雞煲!
  • 雞煲
2016-09-03 990 瀏覽
今晚同老婆搵嘢食,因為肚餓和附近另一間火煱店要等一小時以上,於是試試打者愛也。叫咗幾樣嘢食,當中有一碟本地手切肥牛(大)。嚟到時「吓」咗一聲!得十二片非常通透非常薄嘅牛肉!仲要無乜雪花⋯⋯ 咁就收咗我 $278大元!感覺俾人呃,我唔會再去幫襯。

感覺俾人呃,我唔會再去幫襯。

本地手切肥牛(大)
2016-09-03
2016-04-01 1358 瀏覽
以前嚟過覺得幾好,但今晚嘅火鍋實在失望。唔知係咪因為水準下降所以成晚都係得三枱客咁大把!雖然食物唔係話好好,但其中一店員服務可讚!佢會主動幫我哋𢳂起湯面d油同泡,叫親攞嘢都好快手有禮貌。講番食物,湯底叫鴛鴦鍋(豬骨+沙爹),豬骨湯咸味重,湯裡面嘅蘿蔔唔甜,沙爹果邊又無咩沙爹味又浠。聖子皇-可能洗得唔乾淨,有d內臟腥味。蝦滑-唔夠彈牙,打得唔夠起膠。豬天梯-又係有種內臟腥騷味。魚片頭-幾好食,炸得夠。魚旦都算彈牙爽口。西洋菜都算新鮮唔會老。牛肉-有牛味不過不失。響鈴正常ok。蟹柳ok, 係大條果d唔會似食麵粉咁。午餐肉本身無炸嘅,朋友要求想炸咗先再滾,店員都樂意幫手,今晚真係服務分搭夠。 呢個價錢可以選擇去其他店食!
2016-03-30
2015-08-17 1825 瀏覽
今晚突然想吃火锅,就来了家附近的这家火锅了,开业较久了,一直没来光临过。星期日至星期四晚上九点后下单有85折优惠。于是坐到九点才下单。一直偏爱番茄火锅,所以毫不犹豫选了番茄土豆牛腩锅底,惊喜的是牛腩居然挺多。番茄汤并不油,还挺好喝,就是电磁炉要很久才可以煮熟。极品肥牛口感不错,感觉是好货。鸡件半只结果上了一大盘,好不容易才吃完。确实新鲜。蟹子包要极力推荐,超好吃! 比平时吃的蟹子丸的皮要薄,馅极多而且好吃。淮山一直都是我的最爱之一,油麦菜也还不错。刀削面倒是要推荐一下,感觉有这种面的火锅店并不多,配番茄锅挺好吃。番茄锅的汤一直煮一直加一直在喝,好久没吃这么饱,下次会再来!

星期日至星期四晚上九点后下单有85折优惠。

极品肥牛口感不错,感觉是好货。

鸡件半只结果上了一大盘,好不容易才吃完。确实新鲜。

淮山一直都是我的最爱之一,油麦菜也还不错。

2015-08-16
  • 蟹子包
  • 刀削面
OK
2015-06-12 1522 瀏覽
鵝煲是炆熟的。好食,但份量不是很多,裡面有面生筋,洋蔥,另外加了一份鵝腸。很嫩,味道也很好。火鍋的話因為沒有點海鮮,感覺一般般。六種醬料。我們六個人桌子比較大,但鍋小,全部人企起身夾。澳門豬骨鍋底唔錯,有三個大豬骨,味道比較清淡。價格有D貴。老板娘是上山安娜,很多明星去。所以我們也去了,哈哈。
2015-06-01
2015-03-16 1462 瀏覽
呢間"打者愛也"是西環近期新開的火鍋專門店,舊址是一樣經營火鍋的"鮑魚雞煲",兩間都來過不下數次了,喜歡它用料新鮮,水準頗高~每次來都是宵夜,只有一兩枱客,而且次次也是坐二人卡位,靜靜地,好像包場一樣呢😛這晚點了這個中辣的四川麻辣雞煲,可能太耐冇食雞煲,惹味到呢😋😋😋雞肉又滑又入味,而且中辣剛好辣到口腔有點痛卻又停不了口,那種快感就只有食雞煲時才感受到,心想人真的很犯賤啦....這次主要想食雞煲,所以沒有點太多配料打邊爐,只另點了四寶丸,豬肚,豬紅及黑栢葉~這裡的黑栢葉和豬紅都很好吃,黑栢葉十分爽口,一咬"shap shap"聲,口感一流👍豬紅也是滑到爆的,每次必點~價格合理,物有所值~一定有下次👍

四川麻辣雞煲(中辣)
價格合理,物有所值~
一定有下次👍
2015-03-15
$280 (宵夜)
四川麻辣雞煲(中辣)
  • 四川麻辣雞煲
2015-03-16 1242 瀏覽
又心癢癢想食雞煲喇屋企附近都冇咩選擇,雞蟹煲雖然都好味,但始終黎慣「打者愛也」,貪佢有卡位坐得舒服呢個鋪位轉左好多手,由之前既鮑魚雞煲,再之前既唔之咩名食到依家架喇裝修乾淨企理,今日禮拜日十一點,出面有一圍客,入面得我地呢枱,所以招呼非常好平時叫開小辣,今次試下中辣,等左十分鐘倒就上枱,唔使再煮已經食得中辣都唔係十分辣,岩岩好非常惹味,呢度既雞煲唔係重花椒八角味果種,徧鹹加少許麻,今日特別入味!平時食雞煲通常食淨雞,但今日清晒!宵夜關係叫得唔多,叫左例牌既黑柏葉,豬紅,四寶丸,另外試埋豬肚,冇叫牛黑柏葉好爽口,豬紅&豬肚OK,四寶丸有自制牛丸,豬肉丸,墨魚丸同蝦丸。蝦丸好好味!大大粒蝦肉非常爽口彈牙!墨魚丸幾膠下,冇乜墨魚丸味;豬肉丸都可以;但自制牛丸唔好食。下次都係淨要蝦丸算。環境食物各方面呢間都算幾好,同朋友黎宵夜傾計hea最岩
又心癢癢想食雞煲

中辣雞煲
平時食雞煲通常食淨雞,但今日清晒!

環境食物各方面呢間都算幾好,同朋友黎宵夜傾計hea最岩
中辣雞煲
2015-01-25 1094 瀏覽
第一次聽到這間火鍋店個名時覺得好搞笑,真係會有人改呢d名,好...你贏啦!成功令人記住呢間餐廳。打者愛也地點本身唔算方便,但有地鉄之後我都冇抗拒去「西環」打邊爐囉。因為唔知道會否多人到要排隊,所以預先book定位,晚上7點去到不過唔多人,整體環境算係整潔,唔會太嘈。一坐低服務員放好左調味架任你"溝",仲好好服務咁介紹餐牌添。我地點左清潤椰子雞鍋,一滾起已經好香椰子味,而且雞件都好滑好juicy, 好味啊! 乜都未落既時候飲啖湯,我覺得係有落椰奶or椰漿咁,不過比我預期中香同滑,推介 (^_-)由於打邊爐人多先食得多野,呢晚只得2個人,所以落單都要諗諗食唔食得哂。服務員話相同的分類可以雙併,oh yeah...咁就好啦!不過要問清楚邊d得邊d唔得囉。手打四寶丸,墨丸、蝦丸、豬肉丸&牛丸,我覺得墨丸最彈牙好味,蝦丸just ok,而豬肉丸同牛丸都無一般般咁啦。香柏葉都爽口彈牙,而響鈴都ok,都炸得鬆化,放湯2-3秒要食架啦。頂級本地手切肥牛(小) $228,睇佢個樣以為唔差,應該幾好味,因為雪花分佈都平均,不過就瘦左d,點知灼左幾下放入口...umm...好瘦好鞋咁,而且冇乜牛味,真係俾
清潤椰子雞鍋
頂級本地手切肥牛(小) $228,睇佢個樣以為唔差,應該幾好味,因為雪花分佈都平均,不過就瘦左d,點知灼左幾下放入口...umm...好瘦好鞋咁,而且冇乜牛味,真係俾佢賣相厄左囉 -_-#
餃類太飽肚,所以揀左雙併,有芹菜香姑餃&蕃茄粟米牛肉餃。芹菜果款都ok,素食者應該會中意,爽甜芹菜加冬菇都好夾,不過冇乜冬菇味。至於蕃茄果款我真係不敢恭維啦!好怪既味道同口感,好似變壞左既酸叔味咁,好難食 (>﹏<)
鮮帶子都可以,不過份量再多dd就好啦 (偷笑)。仲有點左炸芋頭條 & 午餐肉,不過冇影相,講真,我唔明點解打邊爐食午餐肉,真係好怪。。個人感覺而已,不要對號入座喔!
2015-01-23
清潤椰子雞鍋
2014-08-15 1842 瀏覽
話說星期六晚想試新餐廳, 友人提議試下由這間新火鍋店, 打電話查詢了居然有位, 於是特地駕車過來西環試試.過來車程約半小時, 餐廳細心地致電來confirm booking, 我們以為好full, 便加快步伐到達. 怎知一到餐廳只有7成滿, 而且致電訂枱時已註明4位, 來到帶我們埋枱setting 仍只是三人餐具, 而且佈滿灰塵, 心裡已不禁倒抽一口涼氣因為太餓關係先快手點了湯底, 手切牛, 雲吞等基本食物. 但等了半小時湯底仍未出現, 我們先後向3位員工表達希望跟進一下, 但都沒有人理會, 食物慢慢陸續出現, 湯底仍未到. 最後要向第四位應該是傳菜的嬸嬸幫忙, 一問湯底便出來了, 但湯是微暖的, 證明不是湯底預備需時, 而是漏單但沒人跟進.先說一下食物:湯底: 沙蔘肉竹白肺湯: 我們習慣火鍋前先嚐一下湯底, 此湯好明顯是用現成味精湯加上述材料滾一下便上枱, 所有材料和湯底時各有各的味道完全沒有融合. 淡而無味響鈴: 火鍋專門店基本要做好的一道菜. 微暖, 入口是硬及韌, 明顯是一早炸好再翻炸墨魚滑: 一點也不彈牙, 內裡加了馬蹄, 沒有墨魚味, 類似質素在任食火鍋店試過手切本地牛:

先說一下食物:

手切本地牛: 有嚼勁及牛味, 對辨

黑毛豬:普通

雲吞: 普通

午餐肉: 肥牛以外最好味最像樣的一道

完本想試這裡的刺身及海鮮, 幸運太餓的關係先點了部份食物, 最後省回一筆大夥轉戰可可店糖水

題外話/補充資料: 這裡眼見人手也足夠, 服務7成滿的客人已綽綽有餘, 但不知為何我們由催了數次湯底也沒人理會, 在等候期間有員工放底點菜紙叫我們double confirm 食物, 首先有一欄是小菜, 我想應該是花生酸菜那些必備項目. 這種收費我們接受但從來也沒出現過, 要問他們才給, 如果不是compulsory 為何又要打單呢? 我們一開始只點了6款也能落錯單, 明明點菜紙填了雲吞也落錯為水餃. 蝦滑沒貨但又照下單不通知, 到我地等了差不多一小時再問才告知. 當時我問一位較高級的男職員 (高大戴眼鏡的) 為何沒貨但不通知又照下單還print 單叫我double confirm?他竟然一句也不回面帶不悅走開了. 我們之後追加了幾款食物, 但print 出來的單又是錯的, 無端幫我們加了清酒, 蟶子等, 我們前後只落兩次單但也能錯漏百出. 另外我們是第一次打邊爐全程沒有人問我們要不要加湯, 也都罷了, 但我們揚手叫職員加湯, 他揮一下手走開便沒再回來. 之後我們曾投訴說沒蝦滑又不通知的那位高級男職員曾經手持湯壺經過為鄰枱加湯, 我們四對眼跟他目光交投, 他也對我們近乎乾塘的湯底視若無睹. 最後我們只好用僅餘的湯底淥熟半藍菜就怱怱埋單走人 我們也算是火鍋fans, 城裡中價及貴價的火鍋都試過不少, 一向相信食物服務質素與價錢掛鉤. 原本以為此店有明星效應抱有一點期望, 但表現絕對令人失望什至食到一肚氣, 把美好的週末時光都毀掉了.
2014-08-09
2014-07-14 1900 瀏覽
終於又有一間食店要令我出手寫食評。我地一行九人7:30pm 到。叫佐個小食生腸,小辣雞煲。8pm 再加醉雞翼,五香牛𦟌,魚生拼盤順便追下之前叫佐嘅食物。15分鐘後仍然無嘢食,再追問下.........漏單😣十分鐘後食物嚟到我地就落火鍋湯底(番茄魚鍋)及配料。先講雞煲,味道好似鹵水雞汁加少少辣,生腸唔脆,牛𦟌同雞翼只可説不過不失。9:15pm個湯底已滾十分鐘,仲未有火鍋配料到,真的火了!原來又漏單!經理再落單及送了一打啤酒(真係飮到飽都未有嘢食)。沒有服務之餘,食品質數亦嚇得下,番茄魚湯底味道就好似茶餐廳啲蕃茄豬扒個汁加水,甜甜地。叫佐兩款牛,實在比我去凍肉鋪買的差。要食呢啲質數嘅牛我唔駛出街食。其他配料如白色嘅豬潤,所謂的鮮蝦雲吞,啤水鵝腸,真的不吃也罷!全晚唯有值得一提嘅係青島小姐,整晚為我地送上冰凍啤酒. 可惜冰凍啤酒都樸唔識我地嘅火🔥。如果你諗住嚟食飯加碰碰運氣撞下明星,去電視城慳番幾佰蚊好過!
終於又有一間食店要令我出手寫食評。
2014-07-12
已經不是第一次來到”打者愛也”用餐. 上次已經好想寫寫食評。今次再次到來, 發覺比上一次更為好味. 雖不能說齒頰留香, 但令我吃得開心 , 就更樂於推薦給大家.由於是次是家庭飯聚, 並不是該店的主打(打邊爐), 心想好又一餐,唔好又一餐啦頭盤是冷盤魚生,海膽,甜蝦棘身嘩..個碟一擺上台, 隨意一眺. 睇到D色水已經知唔係好對路喎.咁鬼死咁樣衰既(新鮮既),已經知唔係普通野. 心想: 自已一個人食哂就好囉  . 我們呢D食家, 梗係食海膽先啦,,貴夾唔飽嗎. 一入口真的鮮甜無比. 絕非凡品,好似係日本即開即食一樣喎。.之後再上第二樣菜式. 都係冷盤. 豬手,雞翼,海哲,豬頸肉.雖說普通冷盤, 但烹調特別, 微酸醒胃, 少少辣更能吊味, 令人胃口大開.(但小朋友對辣,就不要吃啦)酒煮雞翼, 算是這盤的好味之選.(推介)三 西芹炒珊瑚蚌, 都很好味. 但並不是最為突出, 就不在此再細表啦四 蒜蓉蒸帶子同第一碟的情況一樣, 一放上枱,我已經失哂儀態啦…真怕”執輸行頭,慘過敗家.其實食海鮮, 人人都知新鮮最為重要. 點煮都好味架啦.第一樣帶子已經夠大隻, 新鮮. 鮮甜就係咁多.五 避風塘炒蟹聽呢
頭盤是冷盤魚生,海膽,甜蝦棘身
(但小朋友對辣,就不要吃啦)
酒煮雞翼, 算是這盤的好味之選.(推介)
四 蒜蓉蒸帶子
同第一碟的情況一樣, 一放上枱,我已經失哂儀態啦
…真怕”執輸行頭,慘過敗家.
五 避風塘炒蟹
聽呢道名菜, 已經聽在好耐,周圍都有. 但食親都一般,名過於實. 該店煮得真係一D都唔失禮. 肉蟹夠大, 鮮甜唔在講, 鑊氣足,選料靚,連D脆卜卜的炸蒜都好好味. 最重要少少辣,令最愛少辣的香港人口味!讚
老實講出街食飯,錢是其次,最重要好味,食得開心。該店絕對值得一再幫襯,一試再試。下次要再試主打"打邊爐先”.
魚生海膽棘身
蒜蓉蒸帶子
避風塘炒蟹
題外話/補充資料: 總結:該店用料靚夾鮮, 廚師烹調好更記一功.地方也很舒服, 廁所也不錯.惟地方交通有欠方便和沒有積分優惠底食時段(香港人梗係貪平啦) 原來該店很多明星藝員也到來光顧,真係唔睇其他食評都唔知,唔講得笑
2014-04-26
05 分鐘 (堂食)
生日
用餐優惠
試食活動
魚生海膽棘身
蒜蓉蒸帶子
避風塘炒蟹
  • 蒜容蒸帶子
朋友介紹,前天去『打者愛也』食火鍋,入到去𥚃面,都幾乾淨企理,服務員也很有禮貌(但比較新),一心只係想打個邊爐,點知經理見我們成十個人,介紹我們食兩個「乾鍋系列」,四川麻辣雞鍋及秘制家傳鵝鍋,等咗約十分鐘(應該唔駛),嗅到一陣麻辣香味,原來個雞煲已經在枱面上,但仍未食得住,服務員仲要在你面前‘兜兩兜’焗一焗先食得,食落D雞很滑,D配料又香,另外個鵝煲做法差不多,但味道同雞煲完全不一樣,D鵝完全沒有那種「蘇」味,味道有些少帶甜。食完兩個煲,大家記得一定要Order兩碟刀削麵,將D麵撈落個雞煲及鵝煲內,所有精華俾D刀削麵吸曬,真係正到無朋友呀!其他火鍋配料也很新鮮,安格斯牛頸脊、鮮蟹肉餃、時令海鮮等等。最後朋友仲問,個雞煲同鵝煲有無外賣添呀!

最後朋友仲問,個雞煲同鵝煲有無外賣添呀!
5 分鐘 (堂食)
  • 雞煲及鵝煲
2014-01-14 5596 瀏覽
我的生日飯家姐請食西環呢間新開的打邊爐店,白色光猛的招牌一搵就搵到了,可能新開出面條街車位尚算充足唔使搵位。因為生日想食豪D海鮮為主,服務員介紹左我地食一個冬瓜湯底,同埋另大力推介佢地嘅秘製雞煲,咁我地一台10人就叫左2個煲。估唔到個冬瓜湯底都幾特別係有成舊冬瓜,用黎打邊爐之前仲分好一人一碗冬瓜湯比我地飲左先,好貼心。個雞煲老公叫左大辣,佢地一家人食得好滋味,係果種野味濃汁冇乜湯果類雞煲,老公直頭話同紅磡果間雞煲皇有得fight,我覺得係好味不過對我黎講太辣了,服務員話有分幾個級數,係我中伏了 。輪到海鮮果PART,我地食左龍蝦刺身,冇加浮誇的金薄,不過新鮮夠甜,打邊爐地方來說的龍蝦刺身絕對是高分的;龍蝦頭做左避風塘炒,好味到奶奶將D避風塘粒粒打包番屋企。剌食仲有花竹蝦同北海道帶子,好味。打邊爐果PART我地叫左兩款牛,本地同雪花牛,我戒左牛冇食,不過佢地話好好味,我見個牛都好靚,好想食呀;於是我叫左個羊片食,好佢同小肥羊的羊係完全唔同,係羊架片,可能有人會覺得騷但我就好喜歡 滿足。其他丸果D都OK正常,特別推介個新鮮蝦丸,好味。內臟野也OK,我一個人食左一碟雞子,好新鮮YUMMY

冬瓜湯底
冬瓜湯底
招牌雞煲
龍蝦刺身
北海道帶子
花竹蝦剌身
滿足。其他丸果D都OK正常,特別推介個新鮮蝦丸,好味。內臟野也OK,我一個人食左一碟雞子,好新鮮YUMMY YUMMY
蝦丸
雪花牛
整體黎講我都比好高分,希望下次水準保持落去就好LU;
最後surprise我既竟然見到cool魔岩岩係隔離房打完邊爐出黎
好靚仔呀
估唔到會撞到cool魔都係度打邊爐!! 勁開心 ^^

2014-01-08
生日
招牌雞煲
龍蝦刺身
蝦丸
雪花牛
西環打者愛也火煱專門店地方高雅舒適,店員服務態度一流,細心講解每款自家泡製之美食,雞煲辣味合到好處,雞肉柔嫩,雞煲內裡之配料也令我食指大動。牛肉入口即溶,羊肉香口無比,就連炸魚皮這樣普通之小食,也會令你愛不惜手。
2013-12-24
10 分鐘 (堂食)
聖誕節
用餐優惠