2018-01-12 743 瀏覽
友人生一班酒鬼想起拍板小館,坐得舒服又唔收開瓶費今次再試新野,煙燻雞,好香,新鮮走地雞,肉嫩皮薄,配埋等色醬汁,好吃喔另一個煙燻魚同椒鹽龍皮,䱽魚外脆内滑很香口,兩味莱送紅酒係一絕其他老火湯,金沙茄子,牛肋骨柚皮亦保持水準,老友飯聚始終都係呢度最合胃口

友人生一班酒鬼想起拍板小館,坐得舒服又唔收開瓶費
2018-01-02
2018-01-09 566 瀏覽
難得約得齊人,最開心能聚一聚。佐敦其實都幾方便,不過間店在橫街,泊車又唔係幾方便。一早訂左位準時到左,侍應都幾熱情。俾左張大枱我地,但係有朋友甩底,所以最後換左中枱。由於男士比較多,所以點多少少肉。因為沒有預訂,所以食唔到招牌茶薰雞。小菜的平均水平不錯,坐得耐,兼送糖水尤其喜歡食佢個柚皮,很入味,一D都唔會苦。其實大蜆都幾好食,一d沙都冇。而且隻隻都係開口的。好多人話啫啫芥蘭好食,不過份量比較少。我地傾得好開心~

一早訂左位準時到左,侍應都幾熱情。
俾左張大枱我地,但係有朋友甩底,所以最後換左中枱。

牛肋骨

炸排骨

小菜的平均水平不錯,坐得耐,兼送糖水

尤其喜歡食佢個柚皮,很入味,一D都唔會苦。

柚皮小食

其實大蜆都幾好食,一d沙都冇。而且隻隻都係開口的。

蘿蔔煮大蜆

好多人話啫啫芥蘭好食,不過份量比較少。
啫啫芥蘭

我地傾得好開心~
2018-01-07
柚皮小食
蘿蔔煮大蜆
2017-10-20 964 瀏覽
生日飯,朋友話小貓三四隻方便傾計🤔朋友一話嚟佐敦食飯,我就知一定嚟拍板小館🤣生日飯當然食好啲,又食豪啲啦🤗朋友熟晒行情,又同經理好熟,所以一切由佢發板由於未齊人🙄,叫住啲小食先嚟個豬肚絲(唔記得映相😅),一個字「爽」👍🏻跟住嚟個鮑汁鳳爪食咗個爽嘅,之後食個稔嘅,好入味食主菜前清清地飲個湯先大蜆蘿蔔煲蜆夠大隻、蘿蔔無渣、湯底清甜😝等咗一陣主菜「一」嚟啦剁椒蒸鮑魚😱平時食開果皮蒸,但朋友話咁蒸好開胃,一食就不得了👍🏻呢隻鮑魚蒸後都有三分之二手掌咁大😋,原來朋友同廚房講咗唔好劏,洗好就拎去蒸,咁就唔好縮水🤓第二道主菜嚟啦上湯龍蝦主角龍蝦啖啖肉好滿足,但重點落咗係其他配角身上。。。一般食龍蝦嘅都係芝士焗,伊麵底;但呢個係上湯煮、煎米粉底😘(原來又係朋友要求)真係未試過咁食,個煎米粉同個汁一齊食,呢個配搭好夾🙏🏽最後一道主菜毛蟹🦀食龍蝦食到一半已經上咗,但朋友話食蒸蟹要等佢唔熱先食,等啲蟹汁索番入啲蟹肉🤓一試就知正確✅個膏好香,又多肉最後嚟個薑汁芥蘭(又唔記得影相)勁飽勁滿足😊☺️
生日飯,朋友話小貓三四隻方便傾計🤔
朋友一話嚟佐敦食飯,我就知一定嚟拍板小館🤣
生日飯當然食好啲,又食豪啲啦🤗
朋友熟晒行情,又同經理好熟,所以一切由佢發板
由於未齊人🙄,叫住啲小食
先嚟個豬肚絲(唔記得映相😅),一個字「爽」👍🏻
跟住嚟個鮑汁鳳爪

食咗個爽嘅,之後食個稔嘅,好入味

食主菜前清清地飲個湯先

大蜆蘿蔔煲
蜆夠大隻、蘿蔔無渣、湯底清甜😝

等咗一陣主菜「一」嚟啦

剁椒蒸鮑魚😱

第二道主菜嚟啦

上湯龍蝦
主角龍蝦啖啖肉好滿足,但重點落咗係其他配角身上。。。
真係未試過咁食,個煎米粉同個汁一齊食,呢個配搭好夾🙏🏽

最後一道主菜

毛蟹🦀
一試就知正確✅個膏好香,又多肉

最後嚟個薑汁芥蘭(又唔記得影相)

勁飽勁滿足😊☺️
2017-10-19
2017-10-06 618 瀏覽
今晚阿sir請食飯 😀😀首先要多謝老大 😍😍 晚市時間的拍板小館客人甚多, 有房可以搞party。粵王新鮮走地雞 , 雞味十分充足, 而且有一陣豉油鮮味 加少許煙燻香。😄日本大根蘿蔔卜卜蜆~ 食海鮮最緊要鮮,這個蜆在桌上煮熟,粒粒都開口好新鮮呀~ 湯底吸收咗蜆嘅鮮味 加 蘿蔔甜 😋秘製蜜絲排骨~ 跟咕嚕肉製法一樣, 外面包著一層蜜糖很適合大小朋友 😁😁豉椒炒出蟶子~ 飢詩真的很喜歡吃蟶子啊, 咪睇呢個碟又大殻又多 就以為好多聖子, 轉眼間就淨低西芹蔬菜, 到底係蟶子肉少定係同事們太大食呢? 😆😆😆薑蔥炒奄仔蟹~ 從未食過奄仔蟹,聽聞係好好食。 至於拍板小館這個, 雖然好食但是 比較普通, 可能季節問題,蟹肉鮮味不夠突出 😆避風塘德國咸豬手~ 很多餐廳都是買鹹豬手半製成品, 這個避風塘製法也不錯呀~ 又香又辣是一流的下酒菜 😚😚廚房炒飯~ 炒得很好,飯粒分明, 有少許鹽粒😅 但整體感覺良好 😆甜品送 芒果糕及薑汁糕 😍😍 我不是椰絲的粉絲 😆 比較喜歡薑汁糕的甜辣, 可是這個糯米重,會很飽肚啊~ 😆😆飢Point : 7/10#hungermarch #飢詩 #非飢詩

飢Point : 7/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2017-09-25 592 瀏覽
是夜一行十六人, 一個壽星仔 + 兩個壽星女, 分開兩張八人大枱, 兩張枱同時叫一樣菜式. 壽星仔是一位70多歲的 "老" 友, 剛從美國回港娶新抱, 當然要帶他回味香港地道滋味. 2008年澳洲紅酒, 未吃先喝, 開一開胃. 酒身偏薄, 但不甜不酸, 中性味道合配各味送菜.潮食咸青根, 潮洲食法, 不打鱗, 留鮮味. 凍吃配面醬, 一個字 "鮮"粵皇新鮮走地雞, 窈窕身材, 不肥不膩, 皮香肉嫩, 極富雞味 !!! 罕見的把內藏一拼呈上, 我們這些老食客歡喜了. 金銀菜燉白肺湯, 燉湯清而味濃, 在美國有錢也買不到的豬肺.燒乳鴿, 不乾身, 有肉汁, 鴿頭鴿頸是送酒恩物.花膠拼鮑魚, 壽星仔女獨享一人一份, 花膠的厚度必以刀叉來享用.欖角骨, 欖角的咸通上蜜餞的甜, 超驚喜的配搭, 必試 !!!百里香牛肋骨, 低溫烹調, 似肉滑入味, 上枱時已起肉, 方便共享.啫啫芥蘭煲, 兩個條件, 煲夠熱, 醬夠濃, 在枱上一炒, 香煙四溢.懷舊蝦子柚皮, 極花時間的功夫菜, 灑上精選蝦子, 老朋友眉飛色舞.廚皇炒飯 (欖菜肉鬆炒飯), 欖菜開胃不容多說, 粒粒分離是炒飯秘訣, 這裡做到了~ 添

燒乳鴿, 不乾身, 有肉汁, 鴿頭鴿頸是送酒恩物.

廚皇炒飯 (欖菜肉鬆炒飯), 欖菜開胃不容多說, 粒粒分離是炒飯秘訣, 這裡做到了~ 添飯 !!

蓮容小壽包, 雖然我們已經預備了三個生日蛋糕, 但壽包的象徵意義更大.

薑汁千層糕 (免費奉送), 薑汁超強, 愛上黑糖的不過甜.

椰絲香芒布丁 (免費奉送), 椰絲少許, 求視覺多於求味, 不愛吃椰絲

的朋友輕易掃走. 布丁內粒粒芒果肉, 好的甜品是不多加人做糖的.

親切的老闆 Ken 哥專來為壽星敬酒祝賀.

2008年澳洲紅酒
欖角骨
百里香牛肋骨
啫啫芥蘭煲
懷舊蝦子柚皮
廚皇炒飯 (欖菜肉鬆炒飯)
蓮容小壽包
薑汁千層糕
椰絲香芒布丁
題外話/補充資料: 總結 : 今次雖然人多, 但女士人數佔九成, 所以比例上未能多試幾款菜式. 日後再拉隊與親友共嚐. 在香港要吃好味道不易....要好味加好服務更難, 我終於在這裡找到了. 題外話 : 燈光可以調較一下, 入口位感覺有點幽暗.
2017-09-23
粵皇新鮮走地雞
燒乳鴿
花膠拼鮑魚
欖角骨
啫啫芥蘭煲
廚皇炒飯 (欖菜肉鬆炒飯)
蓮容小壽包
椰絲香芒布丁
2017-09-16 486 瀏覽
之前聽朋友推介,今日一行六人便來試一試。花多眼亂,我們點了八道菜1. 老火例湯只要like 餐廳的Facebook同加$1一位就有老火例湯。雖然係優惠,但係都唔hea。2. 㰖菜骨啖啖肉,有㰖菜味又甜甜地,不錯3. 金沙茄子邪惡之選!茄子俾鹹蛋黃重重包圍,每一啖都有鹹蛋香。4. 煎煮龍躉同想像中有出入,以為係煎封!點知上菜時係有湯呀!啖湯OK,有鹹菜,龍躉魚塊好滑魚皮厚厚的,充滿骨膠原!5. 避風塘德國豬手另一邪惡之選!以為係有大量蒜蓉果種,點知又係另一surprise! 有大量辣椒鋪面,以為好辣,不過唔辣!啖啖肉,食肉獣之選!6. 柚皮鵝掌煲柚皮真係好正呀! 唔苦冇澀味又入味!7. 藕片炒肉片Well, 個餸名應該係複雜啲!不過是鑊氣小炒!8. 鮑汁撈粗份量不少,冇梘水味!9. 甜品又係優惠,味道0k la! 始終係送的,不過唔 hea!性價比高,又free corkage!

1. 老火例湯

2. 㰖菜骨
啖啖肉,有㰖菜味又甜甜地,不錯

3. 金沙茄子
邪惡之選!茄子俾鹹蛋黃重重包圍,每一啖都有鹹蛋香。

4. 煎煮龍躉

5. 避風塘德國豬手

6. 柚皮鵝掌煲
柚皮真係好正呀! 唔苦冇澀味又入味!

7. 藕片炒肉片
Well, 個餸名應該係複雜啲!不過是鑊氣小炒!

8. 鮑汁撈粗
份量不少,冇梘水味!

9. 甜品
又係優惠,味道0k la! 始終係送的,不過唔 hea!

性價比高,又free corkage!

2017-09-10
2017-09-08 345 瀏覽
今日一家人再尼久圍左既小館食飯,靚仔經理又有驚喜比我地,原來出左新菜八個人食,幫我地預留左老火湯,水準不變,頭盤尼個椒鹽龍躉皮,無得輸,新出嘅煙燻走地雞,有料仲有軟殼蟹兩食,脆蝦筒,超香口芝士中蝦,啫啫芥蘭,好滿足喔~不愧係我飯堂
仲有軟殼蟹兩食,脆蝦筒,超香口
芝士中蝦,啫啫芥蘭,好滿足喔~不愧係我飯堂
2017-09-01
10 分鐘 (堂食)
最近和同事常常嚟都係吃午飯,有set lunch點心和套餐全部都好吃,今晚第一次和屋企人嚟吃晚飯,佢地對食物要求好高但都喜出望外!個個吃完都話好滿足,一定會再嚟。餐廳雖沒華麗裝飾但勝在食物水準好高,值得推介👍🏻👍🏻😋
日本蘿蔔煮蜆
日本蘿蔔煮蜆
避風塘豬手
水煮鮮牛片
2017-08-05 431 瀏覽
星期五晚上,當然要食好啲。少數唔收開瓶費嘅餐廳,當然要帶支酒黎開心share啦。邊飲酒,邊談天,氣氛食物都甚佳。生劏大斑兩味(例牌)($288)兩味分別係翡翠炒斑球同果皮蒸頭腩,炒球夠鑊氣,啖啖肉;蒸頭腩,食材新鮮,陳皮嘅香味同頭腩嘅鮮配合得天衣無縫。拍薑生炒芥蘭遠($68)芥蘭炒得又香又爽脆,加左薑汁更顯得芥蘭嘅鮮甜。滑蛋鮮蝦球炒河($88)男人冇澱粉質落肚硬係唔安樂。呢碟炒河將滑蛋蝦仁同河粉一齊炒,原來係幾夾架喎。
星期五晚上,當然要食好啲。

少數唔收開瓶費嘅餐廳,當然要帶支酒黎開心share啦。

邊飲酒,邊談天,氣氛食物都甚佳。

生劏大斑兩味(例牌)($288)

拍薑生炒芥蘭遠($68)

芥蘭炒得又香又爽脆,加左薑汁更顯得芥蘭嘅鮮甜。

滑蛋鮮蝦球炒河($88)

• 生劏大斑兩味
2017-08-05 355 瀏覽
三叔登6之日,一行7人揀左拍板小館食飯。預早訂位,亦預訂了半隻炸子雞。可幸長輩們食得都幾滿意,碟碟清有幾樣食物都幾出色,特意紀錄一下。當紅炸子雞(半隻)($178)唯一預訂嘅菜式,雞皮炸得鬆脆,好似食薯片咁,卡滋卡滋。雞肉幾滑,點唔點淮鹽都得。鮑魚汁柚皮鵝掌煲($168)柚皮要整得好食,一啲都唔簡單。呢味餸得以做到招牌菜,果然有佢嘅特別之處。入口軟綿綿,又冇苦澀味,最重要係吸收到鮑魚汁嘅味道。鵝掌好淋好入味,膠質豐富。秘製蜜絲骨($88)甜甜地嘅炸排骨,送飯一流!金沙茄子($68)鹹蛋黃同茄子,簡單的食材,製作出一道惹味香口嘅小菜。濃味嘅鹹蛋黃配上軟軟嘅茄子,原來係好夾架!臨尾一齊切個生日蛋糕慶祝一下,呢度仲要唔收切餅費呢。
三叔登6之日,一行7人揀左拍板小館食飯。

預早訂位,亦預訂了半隻炸子雞。

可幸長輩們食得都幾滿意,碟碟清

有幾樣食物都幾出色,特意紀錄一下。

當紅炸子雞(半隻)($178)

鮑魚汁柚皮鵝掌煲($168)

秘製蜜絲骨($88)

甜甜地嘅炸排骨,送飯一流!

金沙茄子($68)

臨尾一齊切個生日蛋糕慶祝一下,呢度仲要唔收切餅費呢。

自備生日蛋糕
  • 金沙茄子
  • 鮑魚汁柚皮鵝掌煲
2017-07-30 10176 瀏覽
網友群聚,搞手選擇拍板,一早BOOK好枱來到看餐牌才知道這裡是TVB推介真的不知道,佳因家裡的電視不屬於我的我是宅女都黏著電腦最後由品嚐過的朋友發板我自己看過後沒什麼頭緒想吃什麼聽閒鮑魚是每枱都是特價發售?不是很大一隻,彈牙挺入味椒鹽尤魚,新鮮脆~尤魚爽~用上鹹蛋黃起沙的包著蕃薯很新鮮的嘗試,配搭很得宜初上桌,我並不知道不是菜式試過後排骨肉佷稔,朋友告知才知是湯渣才拍照,朋友奇怪我為什麼湯渣也拍照心裡覺得這個很值得推介!湯鮮甜,肉雖則煲過,一樣吃起來很滋味抽子皮,並不是很多地方有之餘弄得好吃連我善長做菜的男友有做過給我吃也是覺得一般拍版做得不俗,軟稔沒渣滓,調味適中不屬重口味咕嚕肉,意料之外的好吃外表平凡無奇,肉粒比平常的大吃起來外脆內軟,肉質呈淡粉紅,剛剛好熟的狀態金銀蛋時菜,上湯配著的金銀蛋味道全滲入著白菜中我平常都愛這道小菜賣相屬一般,雞肉是滑溜的我沒記錯,應該是百里香牛肋骨肉已經全起了,吃出肉是熟軟而離骨下次去必定是再吃之選焗蠔菜,我已經飽沒,沒吃過..
真的不知道,佳因家裡的電視不屬於我的
我是宅女都黏著電腦

最後由品嚐過的朋友發板

我自己看過後沒什麼頭緒想吃什麼

聽閒鮑魚是每枱都是特價發售?
不是很大一隻,彈牙挺入味

椒鹽尤魚,新鮮脆~尤魚爽~

用上鹹蛋黃起沙的包著蕃薯
很新鮮的嘗試,配搭很得宜

初上桌,我並不知道不是菜式
試過後排骨肉佷稔,朋友告知才知是湯渣
才拍照,朋友奇怪我為什麼湯渣也拍照
心裡覺得這個很值得推介!
湯鮮甜,肉雖則煲過,一樣吃起來很滋味

抽子皮,並不是很多地方有之餘弄得好吃
連我善長做菜的男友有做過給我吃也是覺得一般
拍版做得不俗,軟稔沒渣滓,調味適中不屬重口味

咕嚕肉,意料之外的好吃
外表平凡無奇,肉粒比平常的大
吃起來外脆內軟,肉質呈淡粉紅,剛剛好熟的狀態

金銀蛋時菜,上湯配著的金銀蛋味道全滲入著白菜中
我平常都愛這道小菜

賣相屬一般,雞肉是滑溜的

我沒記錯,應該是百里香牛肋骨
肉已經全起了,吃出肉是熟軟而離骨
下次去必定是再吃之選

焗蠔

菜,我已經飽沒,沒吃過..
  • 百里香牛肋骨
  • 咕嚕肉
2017-07-16 383 瀏覽
約好了的下午茶時間,來到位於柯士甸站附近的拍板小館。我是第一次到訪,朋友卻來過幾次,所以推薦了幾款點心。吃過點心飲過茶後,我認為最值得推薦的是拍板小館的腸粉。這個炸兩腸粉,外軟滑,內卻香脆可口,蒸得熱騰騰的。炸兩也沒有超級油膩的感覺,十分讚!這個叉燒腸的叉燒肉比較大塊,莞茜味也比較濃,比較適合愛香草的客人。

吃過點心飲過茶後,我認為最值得推薦的是拍板小館的腸粉。
這個炸兩腸粉,外軟滑,內卻香脆可口,蒸得熱騰騰的。
炸兩也沒有超級油膩的感覺,十分讚!

2017-07-12
2017-07-15 5799 瀏覽
我是第二次來佐敦「拍板小館」吃飯,上次來已是是「高雄啤酒節」活動 。 它叫「拍板小館」,是因為有很多演藝圈朋友都會來這裏吃飯消夜,因而得名。幾款小菜如「名門雪影蝦球」,「啫啫芥蘭煲」,「紅燒牛肋骨」都是這裡的味自慢。 今晚替食友瓜兄慶祝牛一,呢間餐廳亦係佢「飛佛」啦。先來「椒鹽瀨尿蝦」: 紅當當,好意頭!之前已吃過這個,除了夠香口惹味,重點是它的瀨尿蝦是全部已經去殻,啖啖肉,那就不用為剝殼而煩惱啦,這菜值得推薦。剩下的紅辣椒。 這個好是「椒鹽豬手」,味道與瀨尿蝦不同,沒有想像中的辣,也沒有吃到滿巴之油,屬乾身有咬口的一類。 「美極煎中蝦」,蝦殻入哂豉油味,成隻拍入口,殼比肉更好吃。 「石斑兩味」,一味是蒸欖角斑頭腩,另一是西芹炒斑球,兩者都好吃,起碼冇咁熱氣! 「金沙茄子」,用鹹蛋黃包住炸茄子,我不嬲麻麻地「黃金 XX」的菜,非戰之罪,同枱的好友「阿水」就大呼好吃。 濃濃的例湯,附上湯渣一碟,目測有豬展、紹菜,好喝就好。 「炸子雞」,上皮程度不錯,另附上淮鹽一碟,不用點也夠味。 一大鍋「柚皮花膠」,柚皮沒有令人討厭的苦澀味,啤水工序做得好,自然也炆得入味,

「美極煎中蝦」,蝦殻入哂豉油味,成隻拍入口,殼比肉更好吃。

濃濃的例湯,附上湯渣一碟,目測有豬展、紹菜,好喝就好。

「炸子雞」,上皮程度不錯,另附上淮鹽一碟,不用點也夠味。

一大鍋「柚皮花膠」,柚皮沒有令人討厭的苦澀味,啤水工序做得好,自然也炆得入味,索盡𧐢汁:

侍應輕輕一切就已經將它分開,係炆得幾好,呢啲餸一定出街食好過自己整,花膠亦非常厚肉。

牛一,要來個「鮑汁撈麵」,可以用柚皮花膠的汁來撈麵吃!

另外仲有一碟「金銀蛋菜苗」,人均約 $300 頭,不收開瓶費,成為返兜系列,當之無愧!
2017-03-10
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 石斑兩味
  • 柚皮花膠
2017-07-09 410 瀏覽
朋友帶我去拍板小館慶生日,雖然環境並不是什麼高級酒樓格局,但我們一坐就四個鐘,食物質素好,煮法有啲特別,老火湯、卜卜蜆、牛肋骨條、甜酸骨已經好好食,最緊要係佢哋嘅招呼做得好好,幾位型男輪流招呼,去到尾聲老闆都坐埋落嚟,一齊飲酒食蛋糕,有傾有講非常開心!老闆仲送咗馬拉糕同薑汁千層糕俾我哋食,好好味!這裏免開瓶費,啱晒喜歡食飯飲酒嘅朋友,今次真係一個賓至如歸嘅飲食經驗!

老闆仲送咗馬拉糕同薑汁千層糕俾我哋食,好好味!
2017-07-07
2017-07-01 3602 瀏覽
依然由友人帶隊,差不多一年後再回到拍板小館,格局沒變,而招牌變得多彩 晚上約聚是常識吧,不過有不少朋友比較忙碌,下班較晚,要等齊人實在不易 等待的期間除了吹吹水之外,少不免會吃小食,今次就有花生,夠開胃啦掛? 椒鹽瀨尿蝦不是我們想像中,平日所吃的椒鹽製法,倒是有幾分似辣子雞 店方早已貼心地將瀨尿蝦拆肉,我們需要做的只是趁熱挾起蝦肉,送進口中 蝦肉加上薄脆帶酥的炸層其實頗搭,只是調味一如以往的重手,稍為掩蓋了本有的甜鮮 還是沙參翅群湯,無改潤香,但另一方面是同樣的鹹重,又是調味之過 友人們因著過重鹹味而停口,不過難得有湯飲,我照樣喝光整碗 風沙茄子比上回濕身,茄子稍見糊爛,而且滲油得厲害,友人們雖然愛吃,但還是卻步 不過我抵受不了鹹蛋黃的誘惑,粉沙感讓人難以忘懷,特此希望店方會改善一下 既為昔日的重點,亦為是夜的重點,花膠扒柚皮拌粗麵仍然是最為搶手的款式 柚皮附上蝦子香氣,其綿密還是討喜;花膠扒無改嫩意,多了些少咬口 店方即場在旁邊起爐撈粗,粗麵帶煙韌嚼感,掛上濃稠醬汁,尤其香口 避風塘豬手也是上回吃過的款式,不過對於我們一枱大部分女士而言,重口味又易飽滯 大份足料,粒粒豬

友人們因著過重鹹味而停口,不過難得有湯飲,我照樣喝光整碗

大份足料,粒粒豬手肉帶點膠質,煙韌惹味,但承接上次所指,豬手肉依然好乾身

吃到後期,大家都有點飽意,無心戀戰,此時再來的大斑兩味乏人問津
煮法一樣,水準相約,比上次少了份腥意,如果有胃納伴飯食也許較佳

能夠重燃食慾的菜式必數豉油王煎海蝦,甫上桌已有鹹鹹甜甜的香氣
蝦肉不會太霉爛,特別喜歡連殼都入味,由於大家都飽飽地,一人一隻剛剛好

脆皮雞來得有點太晚了,趕不上我們飽肚速度,不過依賣相來看比上次的出品吸引太多
雞件夠入味香口,皮薄且略脆,皮下連帶點點脂肪,同樣吸收調味

最後迎來大家心中所想的蔬菜,雖說金銀蛋白菜也不是清新之選,但總比肉類輕巧
可惜我不太喜歡味甜的蔬菜,目標轉移至金銀蛋,即同桌男女望而卻步的高膽固醇食材
就算盡力清場都難免有剩菜,因為席上多為一般食量的朋友;當然,甜品會落第二個胃