2023-07-04 56 瀏覽
第一次食刀削麵,原來都幾好食,一試愛上。原本以為和牛肉麵的麵差不多,這間的刀削麵好厚切,是師傅親手搓的手工面~入口軟而不粘,越嚼越香。麵條勁道爽滑,好大碗,最後太飽未能清光~☁️ 麻辣牛筋腩刀削麵$60 +豬軟骨$10湯頭清甜配彈牙麵條。要了麻辣牛筋腩,餸分開上。牛筋超正,好軟滑,熬到淋哂~!!有濃濃牛肉味!!即使不點底下的麻辣都好夠味。另外加了豬軟骨!!有醃製過,本身都好香,肉好軟易咬,肥瘦均勻,不會乾柴嚡熠熠。有三大舊,軟骨位都煮至好軟易食~倒了麻辣汁落刀削麵度一齊食,喜歡嗜麻辣的,超級推薦!!☁️豆漿$10✨臨走時見到廚房姨姨係度包餃子,下次如果再經過,一定會再食!!!樓面啲姨姨態度都好好!!

☁️ 麻辣牛筋腩刀削麵$60 +豬軟骨$10

☁️豆漿$10

• 刀削麵
2023-07-04 42 瀏覽
平時間中都會食呢間,良心小店,而且價格相宜👍🏻佢係真刀削麵,可以睇到師傅喺廚房削麵,不過今次冇留意😅一直都幾鍾意佢個菜肉雲吞,大大粒,味道、雲吞皮厚度都剛剛好,有時唔想食太多麵,會叫淨菜肉雲吞,都唔錯👍🏻刀削麵中間厚兩邊薄,好煙韌好好咬,口感幾特別😋佢有好多款麻辣嘅餸,以前有食過,太辣😅(我weak😂)今次試下花雕醉雞,好香花雕味,少許醉,鹹味適中,幾唔錯😋口痕叫左個越式春卷,炸得好鬆脆,點埋甜辣醬一流👍🏻
平時間中都會食呢間,良心小店,而且價格相宜👍🏻

佢係真刀削麵,可以睇到師傅喺廚房削麵,不過今次冇留意😅

刀削麵中間厚兩邊薄,好煙韌好好咬,口感幾特別😋

口痕叫左個越式春卷,炸得好鬆脆,點埋甜辣醬一流👍🏻
2023-06-30
5 分鐘 (堂食)
  • 上海雲吞刀削麵
  • 上海淨雲吞
2023-07-03 28 瀏覽
早左放工,去港島等Hubby收工,所以係附近搵食😗咁岩見到有間山西刀削麵,好多款式選擇,一於試吓喜愛食辣嘅我點會錯過😍❤️麻辣豬耳+大腸輕輕炸過嘅辣椒籽配埋生蒜同辣椒油,超麻香🤤加上爽脆豬耳同軟lum lum 嘅大腸,真係無敵👍🏻❤️口水雞呢個口水雞幾出色,佢嘅辣度剛剛好,唔會死辣之餘仲可以食到雞本身嘅肉味,雞皮仲要爽滑,連平時唔鐘意食雞皮嘅hubby都忍唔住食曬😆雞肉都好嫩滑一場來到當然要試吓最聞名嘅刀削麵啦,果然非同凡響,口感超煙韌配上清清甜甜嘅湯底,忍唔住一啖接一啖😋❤️檸樂食辣野最爽莫過於配一杯又凍又gur 嘅可樂😝

喜愛食辣嘅我點會錯過😍

❤️麻辣豬耳+大腸

❤️口水雞

❤️檸樂
食辣野最爽莫過於配一杯又凍又gur 嘅可樂😝
2023-07-03
🥢 消暑冷刀配手撕雞 $69 🆗
消暑冷刀跟咗粟米、青瓜同黃金芝麻醬。一上檯有少少嚇親因為好似又大碗咗😂麵底依舊彈牙,青瓜都相當脆口,但手撕雞帶少少梘水味🥲🥢 雙倍牛展熱拌刀削麵 $73 🆗餐廳係用電話落單,唔小心加餸嘅時候撳錯咗,最後加咗兩次牛展😂😂😂就算已經扣咗底,份量都係見到已經飽咗,但牛展都帶些許梘水味🥸🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 6.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 9/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.375/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🥢 消暑冷刀配手撕雞 $69 🆗

性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 9/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.375/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽
2023-06-17 58 瀏覽
支持下小店,呢間餐廳主打刀削麵,之前食過一次覺得OK,今次試埋佢其他主食先😝估唔到菜飯都幾好食~我一向好鍾意食菜飯,感覺上健康啲,又有野咬下,冇白飯咁單調同悶。蔬菜爽口,食落係新鮮嘅,帶點咸味。飯軟硬適中 ,粒粒分明。估唔到手撕雞係配花生醬,呢個配搭好似比較少見,對於我嚟講幾有新鮮感,味道不俗。雞肉質地OK,呢個價錢嚟講,我收貨了。店員服務態度都唔錯,幾有禮貌,落單快手,呢間餐廳都幾近我,會繼續支持👏🏻

2023-06-14 51 瀏覽
如果喺開灣仔區返工嘅朋友仔,放工真係可以考慮下黎呢間刀削麵麵店,選擇多,又健康,而且以晚餐黎講價錢都算合理當晚同朋友二人放工去,一人叫咗一個麵食同埋一個菜主要以麵食為主,價錢由$48-$63,而且份量超多,以一個女仔嘅食量係會食唔晒嘅酸辣萵苣絲:好清爽,香濃蒜味,而且口感脆口溫泉蛋水餃刀削麵:好鍾意佢嘅湯底,濃味得黎又有爽口,有大量嘅木耳,水餃肉餡飽滿溫泉蛋雲吞刀削麵:味道都唔差,湯底同水餃麵係一樣嘅

當晚同朋友二人放工去,一人叫咗一個麵食同埋一個菜

酸辣萵苣絲:好清爽,香濃蒜味,而且口感脆口

溫泉蛋雲吞刀削麵:味道都唔差,湯底同水餃麵係一樣嘅
好耐冇食刀削麵,朋友帶我去灣仔*拾味*食番碗刀削麵😮‍💨。小店主打刀削麵、菜飯、小食等等。。。刀削麵可選湯麵、冷拌、熱拌。亦可選多餸、少餸、多醬、少醬、走醬。。自由度相當大👍🏿。🫧拾味冷刀🫧朋友選了手撕雞、多擔擔醬、多青瓜絲、多粟米粒。上枱一刻真係「嘩」一聲😲,非常澎湃。大熱天時整番碗涼浸浸麵真係好爽😬。 🫧麻辣牛展刀削麵🫧為食妹👧🏻選了牛展加埋牛腩,少少辣、走蔥、走蒜、麵條爽D。刀削麵有嚼勁😮‍💨,好岩我口味。牛展牛腩夠軟腍👍🏿。+$6配熱飲/凍熱豆漿熱檸茶走甜、濃D、多檸檬🍋

🫧拾味冷刀🫧

🫧麻辣牛展刀削麵🫧

+$6配熱飲/凍熱豆漿
熱檸茶走甜、濃D、多檸檬🍋
2023-06-06 45 瀏覽
今日去咗食一個麵餐,有手撕雞、豬頸肉同埋拉麵。麻辣手撕雞,麻辣好夠味,辣得好過癮,辣另上,可以自己調配難度。豬🐽頸肉,切片切得好薄,皮好脆,好味😋拉麵夠晒彈牙。湯底加咗麻辣味,有種麻香嘅感覺。
今日去咗食一個麵餐,有手撕雞、豬頸肉同埋拉麵。

豬🐽頸肉,切片切得好薄,皮好脆,好味😋

拉麵夠晒彈牙。湯底加咗麻辣味,有種麻香嘅感覺。

2023-06-06 55 瀏覽
今日去咗一間喺灣仔比較隱蔽的山西刀削麵,因為由中環去,所以要搭叮叮,入到去已經見到啲侍應招呼好好其實我哋都好鍾意食麵,刀削麵嘅好處就係佢放喺啲湯度耐少少,都唔會令你覺得佢有啲從化嘅感覺。我哋嗌咗一碗麻辣刀削麵,揀咗魚蛋同埋牛肚,另外揀咗一個口水雞Ping上海餛飩鋪上面,因為我哋每一個面併咗二樣嘢,其實我哋基本上係嗌咗四個餸!其實晏晝去都幾多人,佢參考嘅都有好多唔同嘅套餐俾你配搭,所以呢我覺得都係值得係嗰度食lunch嘅!唔過$160就買單!

2023-06-05 42 瀏覽
🫶🏻上完堂經過呢間餐廳,見晏就2點都斷斷續續有人入去食野,咁岩肚餓就入去試試。一睇 Menu 先知呢間餐廳可謂山西刀削面專門店,湯底、熱拌、冷拌整法既刀削面都有 😮 👅 擔擔醬熱拌刀削面 + 豆漿 ( $ 79 )實在太多選擇,思前想後,最終叫左個熱拌刀削面,畢竟市面上有湯底既刀削面多,而熱拌既少見又特別啲。上枱個下都有啲驚訝,一碗都頗大份 🤩 魚腐 + 豬頸肉餸底配擔擔醬,要求多蔥多醬,結果餐廳真係出左好多比我 🤣🤣刀削面長長一片,進口軟而不爛,口感有勁道,味道食落甜甜咸咸,配上鬆軟甘香既魚腐及豬頸肉,唔經唔覺就食哂碗面 🤪 跟餐點左杯豆漿,清甜可口 🥛呢碗面十分適合鍾意濃味美食既朋友,鍾意清淡既話可能湯面更合適 😇😇▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️拾味山西刀削麵館 (灣仔)📍灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖
🫶🏻
擔擔醬熱拌刀削面

👅 擔擔醬熱拌刀削面 + 豆漿 ( $ 79 )

擔擔醬熱拌刀削面

拾味山西刀削麵館 (灣仔)
📍灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖
2023-06-03
擔擔醬熱拌刀削面
炎炎夏日唔知點解好想食麵🍜麵館嘅選擇同配搭非常多,刀削麵嘅話可以揀冷刀削麵、熱拌刀削麵或者湯麵,另外仲可以轉拉麵、米線、菜飯等等。麵館好受OL同學生嘅歡迎,經過不妨試下。------------------------------涼拌海帶絲 $25海帶絲口感爽脆,調味入味略帶微辣,完全冇腥味。------------------------------豬頸肉熱拌刀削麵 $63熱拌麵嘅溫度同口感啱啱好,而擔擔醬惹味得黎唔會太辣🤪熱拌麵掛上擔擔醬好易入口。豬頸肉肥瘦得宜而爽口。刀削麵係即場削,爽彈而有咬口,要咀嚼多一陣🤣刀削麵份量真係好多,可以兩個人share一碗。

涼拌海帶絲 $25

海帶絲口感爽脆,調味入味略帶微辣,完全冇腥味。
涼拌海帶絲

豬頸肉熱拌刀削麵 $63

涼拌海帶絲
2023-06-02 38 瀏覽
今日返工超忙,唯有喺附近搵餐廳食個快飯,我自己係好鍾意食湯麵嘅人,就揀咗呢間餐廳作為Lunch!越南春卷炸得唔錯,間唔中都會想食啲香口野。重點係唔會食到成口油,配甜酸醬無得輸,更加惹味!餐牌上寫着刀削麵自由配,有多款配料可以選擇。第一次食刀削麵,口感煙韌,比普通麵線更有厚度,而且更飽肚,幾有趣嘅口感。另外再加左雲吞,以肉味為主,個皮唔會太厚,唔錯。湯底唔會過分濃郁,我飲好多啖都無好膩既感覺。豆漿正常,無特別,唔會過甜或過淡,用嚟配搭一碗湯麵啱啱好呢。

2023-05-30 53 瀏覽
去完灣仔入境處辦理完護照,就行咗去搵嘢食。平時都喜歡食荃灣有名個間刀削麵。今日見到有另一間,就入去試試。環境簡單乾淨,以沉色系無室內設計。此店嘅拉麵幼身、刀削麵粗幼適中,咬落麵夠咬口、爽口彈牙,非常好味。同已吸晒湯嘅味道,每食一條麵都有味。另加10元,配了竹笙。 竹笙已放於刀削麵裏面。金錢肚叫了豬軟骨刀削麵,可加$10改餸為金錢肚及改為拉麵。金錢肚份量超多,最鍾意佢加左勁多生蒜係個餸嘅上面,令金錢肚嘅牛香更出。辣椒放在餸上面,食唔到辣既朋友可以夾走/走辣。 仲可以任你更改選擇什麼辣度、多/少/走蔥或蒜麻辣手撕雞食得出係即日新鮮製作。麻辣手撕雞加入該店秘製辣椒及花生,令手撕雞變得更惹味。為左減辣叫了豆漿,飲得出豆漿係即日磨出來,好清甜,黃豆味好濃郁、好好味。原價$10杯、現在跟套餐只需加$6 就可飲到。

環境簡單乾淨,以沉色系無室內設計。

金錢肚

2023-05-27
  • 麻辣豬肚
  • 刀削麵
2023-05-30 56 瀏覽
刀削麵係我好鍾意的其中一款麵食~ 之前係銅鑼灣食過呢間拾味~ 印象中佢嘅刀削麵係做得真的不錯~ 今日同朋友嚟灣仔,佢又鍾意食辣,不如就坐低食碗麵la~ 呢度雖然專注做刀削麵😛但餐牌上嘅餸菜就有超多選擇同配搭,另外仲有菜飯同多款小食~ 食一個禮拜都試唔晒😂🐔口水手撕雞刀削麵手撕雞好好味,麻醬同辣味同樣濃郁!仲有少少花生同芝麻,一啖雞一啖麵,超惹味!🐮麻辣牛筋腩刀削麵牛腩嫩牛筋滑,麻辣味腩汁撈麵真係一流!🐷麻辣東坡肉呢個係加餸,所以同牛筋腩放埋一齊~ 東坡肉都幾大件厚身,肥肉夠甘香,瘦肉部分略嫌較乾。🥚糖心蛋整得好好味😋必點!刀削麵整體來說都唔錯,入口順滑煙韌、軟而不粘,😆仲要大大碗好抵食呀~

🐔口水手撕雞刀削麵

🐮麻辣牛筋腩刀削麵
牛腩嫩牛筋滑,
麻辣味腩汁撈麵真係一流!

🐷麻辣東坡肉
麻辣東坡肉

🥚糖心蛋
整得好好味😋必點!

2023-05-15
麻辣東坡肉
2023-05-25 51 瀏覽
身為一個美食愛好者,就會嚐篇天下美食,今晚便來到灣仔區內的一間山西刀削麵。麻辣牛筋腩刀削麵$60,另竹笙+$10,豬脷+$10,東坡肉+$10。由於看到食評刀削麵偏硬,在落單時便點了淋一點。棉質煙煙韌韌,又是一種新的體會。東坡肉脂肪甘香無比,醬汁滲入了整舊東坡肉內,非常美味,以這個價錢來說非常超值,是必點的一度小食。👍👍👍👍👍牛腩和牛筋炆煮得很軟淋。竹笙爽口,如果湯底味道再好一點更好。豬脷比較硬身,要咀嚼多一點時間。另外一提,這裏的麻辣醬是分開上的,客人可以隨着喜好添加入湯來。涼拌蒿筍絲$36,萵筍絲爽口香脆,味道鮮甜,加上醬汁非常惹味,是一到夏天必點的涼拌菜。郊外油菜$25,份量比外面的多了許多,如果喜愛吃蔬菜的,值得推薦。跟餐凍檸樂$10。

牛腩和牛筋炆煮得很軟淋。

竹笙爽口,如果湯底味道再好一點更好。

豬脷比較硬身,要咀嚼多一點時間。

跟餐凍檸樂$10。