2022-04-21 76 瀏覽
見網上成日介紹依間麵包舖,特登黎試一試~ 原來每日都有幾段出爐時間,咁岩黎到等5-10分鐘就買到啦。係門口店員會派籌,一人一籌。入到去先知原來有兩隻味,有焦糖燉蛋同Tiramisu味,所以買左各一。我唔係即刻食,番到屋企我放入雪櫃,食既時候無叮熱/ 解凍。我都唔知就咁凍食岩唔岩,但係食落就覺得麵包口感麻麻地,比較硬身,可能因為凍食(?)而兩隻味都比想像中淡,個人比較中意tiramisu味。如果經過唔洗排好耐都可以試下,但如果要排幾個字至半個鐘就可以再考慮下。

我唔係即刻食,番到屋企我放入雪櫃,食既時候無叮熱/ 解凍。

而兩隻味都比想像中淡,個人比較中意tiramisu味。

2022-04-20 68 瀏覽
༺ Leisurely Bakery 揉然地༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ Leisurely Bakery 揉然地𖠚ᐝ Creme burlee soft bun($22)𖠚ᐝ Tiramisu soft bun ($26)⚑ 紅磡蕪湖街155號地舖ʀᴇᴠɪsɪᴛ:✔️☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎Crème burlee soft bun($22)呢一款係軟包入面有個 creme burlee 咁,布甸口感好滑,仲有焦糖面🥰不過布甸有少少偏甜!至於麵包係軟包所以口感冇特別,普通麵包裝住個布甸!tiramisu soft bun ($26)面頭有一層mascarpone cheese,中間係有咖啡酒味既手指餅,同普通既tiramisu 一樣好高質,手指餅都好濕潤🥰不過包都係軟包,如果可以有多啲味道,層次就好了😚呢度嘅布甸包要攞籌,分別係 1330,1530,1730開始,跟住可以去行下,半個鐘後返黎買,我1315去到都唔係好多人!只係排15mins 好好😆
༺ Leisurely Bakery 揉然地༻
➳ Leisurely Bakery 揉然地
𖠚ᐝ Creme burlee soft bun($22)
𖠚ᐝ Tiramisu soft bun ($26)
⚑ 紅磡蕪湖街155號地舖
ʀᴇᴠɪsɪᴛ:✔️

Crème burlee soft bun($22)

tiramisu soft bun ($26)

2022-04-19 105 瀏覽
相信而家嘅麵包舖已經多到自己一個都冇能力去試晒,所以就揀咗呢間比較特別嘅鋪頭試一試,去到已經呆咗,好多人排緊隊,但佢哋排嘅就係近排勁Hit嘅布甸麵包,但原來呢一度仲有一款tiramisu布甸麵包,唔怪得咁多人嚟朝聖,但我就唔係好鍾意tiramisu既味,所以就唔洗排隊,其他款嘅麵包可以直接入去買😆😆呢間麵包舖嘅特別之處就係佢成個格局好似精品店咁,將每一個嘅麵包打造到好精緻,獨立包裝之餘佢哋仲好用心寫上每個麵包嘅名同埋入邊嘅餡料,搞到你會自自然然咁停留咗喺度參觀咁😌唔講咁多,睇下今次買左啲咩先😌😌一個🥯抹茶紅豆麻薯貝果,🍩三色冬甩(開心果味,朱古力味同埋杏仁白朱古力),😋麻薯包(芝麻味,朱古力味同埋紫薯味)🥯佢個bagel真係好重抹茶嘅味,香味濃郁,裏面仲有滿滿嘅紅豆同麻薯,味道真係好夾,外面同裏面都好煙韌,包既口感唔錯又足料😋😋🍩雖然呢度冬甩比較普通同埋mini版,但都鬆軟,開心果味唔係度度都有,配冬甩又唔錯,但不足嘅就係佢上面嘅配料同個冬甩係分離嘅,口感唔一致🤔佢一袋麻薯包裏面有三個,其中一個長條型比較特別嘅就係紫薯味,原來佢裏面都有餡料嫁,有驚喜,紫薯個味都好濃,其餘兩個同出邊嘅差

佢一袋麻薯包裏面有三個,其中一個長條型比較特別嘅就係紫薯味,原來佢裏面都有餡料嫁,有驚喜,紫薯個味都好濃,其餘兩個同出邊嘅差唔多,但佢煙韌度整得唔錯,裏面亦都豐富,唔似得空氣👍🏻

無論係布甸包又好其他嘅包類都好,佢哋都係好用心做,每一款都有佢嘅特別之處,味道都不錯,一定要嚟試吓啦🤣🤣
2022-04-17 186 瀏覽
本身我唔係特別好麵粉類製品,不過少左堂食時就慢慢領略到佢地既吸引之處,仲會去唔同既麵包蛋糕店朝聖😂最近見到唔少人介紹呢間,即日填表留包會有九折優惠,不過Creme Brulee同Tiramisu Soft Bun除外🤭▪️ Tiramisu Soft Bun(7.5/10)💲26幸運地Walk In買到最後一個😱店員提醒要一個鐘內擺返入雪櫃,但我好快返到屋企即食就無雪🙈面頭都係可可粉,Mascarpone Cheese既幼滑細膩程度比預期中有驚喜,亦有微微咖啡香既手指餅,相信如果味道再濃些少更滿足,包體係濕潤軟熟既軟包,有別於坊間製作布甸包所用既法包😗但係由於未成功買到其他店既布甸包黎試,無比較必定無傷害😲▪️ 開心Share大爆芝(6/10)💲36 (半份)聞落個包有蕃茄香草味幾香,不過入口就唔太濃🌿內餡會似披薩咁🍕有幾重芝士同埋茄汁,焗返熱的確做到拉絲效果,但係唔知係咪天氣熱得濟食落有少少酸醙味😩🔎 整體評分(7/10)

Tiramisu Soft Bun

▪️ 開心Share大爆芝(6/10)💲36 (半份)
開心Share大爆芝 (半份)

🔎 整體評分(7/10)
Tiramisu Soft Bun
2022-04-16 1058 瀏覽
✨人氣麵包店✨.星期六嘅1點左右,係等緊cafe laffee打卡位期間,我哋就去咗附件嘅揉然地等出爐人氣麵包,佢哋嘅tiramisu soft bun同cream brûlée bun都需要拎籌先買得到(出爐時間請參閱官方ig),當日去到嘅時候我哋排第二,等到搭半多啲就派籌,過多5分鐘麵包都出爐~就咁睇排隊嘅人唔算太多ʕ•̀ω•́ʔ✧.▫️Tiramisu Soft Bon $26(7.5/10)第一次食Tiramisu 嘅包,又幾好食😋因為我隔咗晚翻焗關於,面個浸朱古力粉漏晒出黎所以有啲醜,正常係靚仔啲.▫️Cream Brûlée Bun $22(7/10)味道唔差,包體係類似Bioche而非法包,覺得偏甜,如果要比較嘅話,嘉多娜同款完勝🙈唔值得為咗佢而排隊.▫️黑松露忌廉芝士包 $20(8/10)黑松露愛好者必叫❤️個餡好正亦都幾多😻不過可能我始終隔咗日食,包體如果再濕潤啲就更正!.▫️台式拉絲麻糬芋泥包 $18 (7.5/10)芋泥同麻糬本身就係我愛嘅口味,揉然地嘅都幾好食😋.▫️黑糖滋味棒 $18(7/10)佢黑糖味又唔算好出,唔可以期望佢好似outback咁好食🙈但配埋個忌廉都唔錯🫶🏻店
✨人氣麵包店✨
Tiramisu Soft Bon

▫️Cream Brûlée Bun $22(7/10)

味道唔差,包體係類似Bioche而非法包,覺得偏甜,
Cream Brûlée Bun
如果要比較嘅話,嘉多娜同款完勝🙈唔值得為咗佢而排隊
▫️黑松露忌廉芝士包 $20(8/10)
黑松露忌廉芝士包

黑松露愛好者必叫❤️個餡好正亦都幾多😻
不過可能我始終隔咗日食,包體如果再濕潤啲就更正!
▫️台式拉絲麻糬芋泥包 $18 (7.5/10)

芋泥同麻糬本身就係我愛嘅口味,揉然地嘅都幾好食😋
台式拉絲麻糬芋泥包

▫️黑糖滋味棒 $18(7/10)
黑糖滋味棒

佢黑糖味又唔算好出,唔可以期望佢好似outback咁好食🙈但配埋個忌廉都唔錯🫶🏻店家建議凍食,我都覺凍食好食啲,但單講包體嘅話翻焗會正啲~
可以好似我咁,切開一半試吓
▫️爆芝蒜蓉牛油包 $20(5/10)
爆芝蒜蓉牛油包

本身好期待呢隻,始果有啲失望,蒜味唔太夠🙁

▫️紫薯拉絲麻薯包 $18(6.5/10)
紫薯拉絲麻薯包

紫薯太多麻薯太少,覺得正正常常咁,同款包黎講都係享樂最好食🙈
我個人覺得呢間唔太值得排隊買個兩款人氣Bun,但經過開都可以試吓佢嘅其他包 🍞 ,佢其他包唔洗排隊就買到,都唔錯㗎٩(ˊᗜˋ*)و
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我
@fibee3b
40 分鐘 (外賣自取)
Tiramisu Soft Bon
黑松露忌廉芝士包
台式拉絲麻糬芋泥包
黑糖滋味棒
  • Tiramisu  soft  bun
  • 台式芋泥麻糬包
2022-04-16 108 瀏覽
本來是衝著那個抹茶麻糬肉鬆大麵包和什麼提拉米蘇麵包去的,因為不算早,六點多,店員告知已經賣完了,我就隨便拿了一個不知道什麼朱古力麵包(爆漿)和一個抹茶麻糬紅豆bagel,爆漿的朱古力我覺得還可以(但是沒必要專程去買)bagel嗯我覺得也就一般
2022-04-12 131 瀏覽
揉然地 Soft Bun有2款口味。每個包獨立包裝,店家建議凍食,毋須任何翻熱動作TIRAMISU SOFT BUN $28提拉米蘇,面層Mascarpone Cheese無芝士味~ 是細滑濃稠的忌廉,入口味道唔會過甜,咖啡味突出,又唔會過分苦澀。包身是綿密、口感鬆軟,中間空心的餐包CREME BULEE SOFT BUN $26好食!😋 焦糖布甸,表面燒過聞落有好淡的焦香,甜度適中,入口唔過甜。包身是綿密、口感鬆軟的餐包_______________🤎每日限量供應🤎每位客人每款味道只限購一個🤎不設預留🤎籌號派完即止派籌時間 (每日分3輪時間)1330、1530、1730出爐時間 (每日分3輪時間)1400、1600、1800_______________揉然地 (紅磡)紅磡蕪湖街155號地舖_______________
揉然地 Soft Bun有2款口味。
每個包獨立包裝,店家建議凍食,毋須任何翻熱動作

TIRAMISU SOFT BUN $28
包身是綿密、口感鬆軟,中間空心的餐包

CREME BULEE SOFT BUN $26
包身是綿密、口感鬆軟的餐包

🤎每日限量供應
🤎每位客人每款味道只限購一個
🤎不設預留
🤎籌號派完即止

派籌時間 (每日分3輪時間)
1330、1530、1730

出爐時間 (每日分3輪時間)
1400、1600、1800

_______________

揉然地 (紅磡)
紅磡蕪湖街155號地舖

2022-04-11 109 瀏覽
位於紅磡小街的麵包店,經過可能唔會留意倒佢係一間麵包店,事關佢外表看起來好似一間日式餐廳。今次其實係專情來到紅磡買tiramisu 法包,只怪自己無做好資料蒐集,唔知道原來係有指定出爐嘅時間,而我又太早去到,唯有買其他野返屋企試啦!我揀左海鹽焦糖牛角包、菠蘿包同埋紫薯麻薯包!牛角包個味係好夾,淡淡的焦糖味不會太甜,亦不會有鹹味出現!質感方面外脆內軟,咬完係會見倒佢彈返起的。菠蘿包係我覺得三入面最好味嘅!菠蘿包裏面嘅餡係鳳梨蓉,好濃郁,少少酸,好醒胃。紫薯麻薯包嘅紫薯同麻薯餡好足料!如果只係一個人食,可能會太飽。因為我係同人share嘅,咁就啱啱好!我哋切開嘅時候,就好清楚見到係成條包都有紫薯同麻薯架。

我揀左海鹽焦糖牛角包、菠蘿包同埋紫薯麻薯包!

2022-04-10 200 瀏覽
好味道指數: 🌕🌕🌕🌕🌑性價比指數: 🌕🌕🌕🌘🌑前排係IG不斷見到呢間麵包店出現,作為一個麵包控嘅我就當然要去試試佢啦😙 個日平日晏晝三點左右去到就見到門口出現咗一條小小嘅人龍,原來係排緊隊攞籌買麵包❗️(因為每人每款布丁麵包限買一個㗎咋!) 我喺門口排咗大約15至20分鐘左右就攞到籌啦,然後店員話要等大約半個鐘後或者喺夜晚7:30之前返嚟攞麵包🍞 所以唔係住黃埔呢頭嘅朋友就要留意返 可能要預留時間等麵包啦我買左tiramisu soft bun ($26) 同 creme brûlée bun ($22) 各一😚 兩個包都係軟包身,口感軟綿,同布丁夾埋一齊食都非常之夾👍🏻Tiramisu soft bun 就好似食緊真嘅tiramisu 一樣,上層有軟滑嘅芝士cream🧀 而麵包中層就夾住左濕潤嘅lady finger 浸滿住咖啡同rum 酒嘅味道☕️ 鐘意食tiramisu 嘅朋友就唔好錯過啦😋😋Creme brûlée soft bun 同樣高質👍🏻 本來好驚佢哋嘅布甸會好甜 點知又唔會喎😆 布丁質地軟綿而且甜度適中🍮而上層嘅焦糖脆脆令到麵包嘅口感就好似食緊真嘅cream brûlé
好味道指數: 🌕🌕🌕🌕🌑

性價比指數: 🌕🌕🌕🌘🌑

Tiramisu  soft  bun

Creme brûlée soft bun 同樣高質👍🏻 本來好驚佢哋嘅布甸會好甜 點知又唔會喎😆 布丁質地軟綿而且甜度適中🍮而上層嘅焦糖脆脆令到麵包嘅口感就好似食緊真嘅cream brûlée 一樣 😚 都幾過癮👍🏻

抹茶紅豆麻糬貝果 表現就稍為遜色啦😕 因為佢哋嘅 bagel口感偏軟身 無左平日bagel獨有嘅個種煙韌嘅口感🥯 感覺就好似食緊普通抹茶麵包咁 有少失望😔 至於紅豆同麻糬餡料方面表現同份量正常 抹茶貝果嘅茶味尚算香濃 整體表現不過不失😗😗

抹茶紅豆麻糬貝果

見到收銀處隔離有賣葡撻 於是買左兩個返去試下😙 值得一讚嘅係 拎到返去擺咗幾個鐘撻皮都依然酥脆👍🏻 而蛋漿發揮正常 都係個好食嘅葡撻黎嘅😋 但個人就認為定價少貴啦 ($12/1)

葡撻

Tiramisu  soft  bun
葡撻
2022-04-09 108 瀏覽
睇openrice其他人推薦,所以一直想買黎試下。但覺得呢款麵包係一種飢餓銷售模式,非指定時間去買係買唔到,令人非常生厭。呢種要放雪櫃既野,根本唔需要出爐趁新鮮滾熱辣食lo~搞咩每種口味限制買一個,每個24蚊,共有2種口味,我同朋友都買左,四個麵包96蚊。dark chocolate呢款朋友就覺得無原味好食。我就覺得各有特色。價錢黎講,按麵包價加少少布甸咁既價格就覺得貴啦。蛋糕角度睇就ok既單從味道覺得值得一試,但因為飢餓銷售,所以本身印象較差,第一次特登去買黎試下,之後就唔會啦。成間鋪頭好有個人風格,員工偏串,無笑容。

成間鋪頭好有個人風格,員工偏串,無笑容。

布甸麵包
2022-04-09 78 瀏覽
買左幾次包 ,可惜撞不上布甸麵包出爐時間今次的起心肝去派籌時間去排隊先(記住早幾個字去排隊呀)因數量有限, 每人只限一個!選了星期六3:30 時間 , 早前去到 , 前面已經有成大堆人,職員一個個排籌!只剩tiramisu 口味($26) , (有兩種口味) 好好彩 尾二籌號!接著入店付款及取布甸麵包,同時再購買店內麵包🥯買了麻薯波波($18/3個)記住布甸麵包,未食要放入雪櫃冷藏!Tiramisu 味道 好滑 溶入了麵包,可當甜品吃!
買左幾次包 ,可惜撞不上布甸麵包出爐時間

今次的起心肝去派籌時間去排隊先(記住早幾個字去排隊呀)
因數量有限, 每人只限一個!
只剩tiramisu 口味($26) , (有兩種口味)
好好彩 尾二籌號!

記住布甸麵包,未食要放入雪櫃冷藏!
Tiramisu 味道 好滑 溶入了麵包,可當甜品吃!
Tiramisu
麻薯波波
2022-04-09
30 分鐘 (外賣自取)
Tiramisu
  • Tiramisu soft bun
2022-04-09 70 瀏覽
食完飯,屋企冇水😂特登吾返屋企見有時間,試下碰下運氣睇吓買唔買到Tiramisu包先行到對面馬路,見面包點門口有大約二十幾人排隊5:28分我排到最尾,30分開始派飛可以直接入去買包🥰突然間覺得自己好好彩一張飛買到一個tiramisu包同creme brûlée 包我前一個人仲買到creme brûlée 包到我時就買哂🥲只買到tiramisu 返屋企食返到屋企放入雪櫃,留返第二朝早食心諗凍左既包仲會好味咩咖啡酒滲透到接近包底,雖然有啲濕,但因為係麵包,吾係手指餅或蛋糕,加上擺左雪櫃一晚,將麵包水分抽乾左,所以我又覺得OK bor😋幾岩自己口味終於都試左😆我覺得都值得一試
食完飯,屋企冇水😂特登吾返屋企
見有時間,試下碰下運氣
睇吓買唔買到Tiramisu包先
行到對面馬路,見面包點門口有大約二十幾人排隊
到我時就買哂🥲
只買到tiramisu 返屋企食
返到屋企放入雪櫃,留返第二朝早食
心諗凍左既包仲會好味咩
終於都試左😆我覺得都值得一試
2022-04-05 1891 瀏覽
法式布甸包🍮又有新搞作😆,紅磡e間小店 推出左tiramisu版,咖啡控☕️絕對唔好錯過啦💁🏻‍♀️👉Tiramisu soft bun☕️🥯 ($26)~購買攻略🛍詳見最底p.s.~Tiramisu☕️唔算甜,濕潤的蛋糕🍰層層分明,裡面酒味🍷同咖啡味的甘甜味好香又夠突出😍加上香濃creamy的底,整體來講唔錯👍🏻,鐘意食Tiramisu/咖啡控☕️可以試下🙆🏻‍♀️但因為係soft bun🥯,包的質地會較鬆軟🤣,而並非法包🥖的香香脆脆,所以食半個就已經好膩🙊(小編個人來講唔係好鐘意,下次試下法包布甸🍮可能會好d🤪)👉 爆芝蒜蓉🧄牛油包🧀 ($20)外形好似韓國🇰🇷街頭好hit的韓國蒜香芝士包🤔,作為芝士控🧀的小編當然要試下啦🤤建議大家先將包包再焗一焗🔥, 表面會更加香脆但又不失鬆軟😋,按落去回彈力十足💯食落蒜香味🧄濃郁,一啖咬落去仲有流心💦鹹香芝士🧀,少少爆漿之餘夾帶著住其獨特的香味,超級滿足🥰▪️購買攻略🛍:🔹Tiramisu soft bun🥯及法式布甸包🍮只限walk-in,每人限買各1個☝🏻🔹出爐時間⏰每日唔同,請留意 @leisurely_bakery IG🔹其他麵包🍞可與店鋪🍽wts
👉Tiramisu soft bun☕️🥯 ($26)
~購買攻略🛍詳見最底p.s.~

(小編個人來講唔係好鐘意,下次試下法包布甸🍮可能會好d🤪)
👉 爆芝蒜蓉🧄牛油包🧀 ($20)

▪️購買攻略🛍:
🔹其他麵包🍞可與店鋪🍽wts📲留包
▪️第五波疫情殺到,為人為己,大家都減少外出🏡,外出時做個人衛生😉

2022-04-04 170 瀏覽
ig 最近比較人氣的店鋪在一個下雨的星期六下午去到大概是已經錯過了 提拉米蘇 圓形麵包出爐的時間根本沒有人在排隊買了切片toast 跟 我不是菠蘿包因為聽說 有真正鳳梨會在夾心的部分結果好失望喔比較像是涼果舖的醃製鳳梨加上鳳梨濃縮果醬的合體 不是新鮮 味道也蠻奇怪對於ok喜歡鳳梨的我來說 🤷🏻‍♀️
ig 最近比較人氣的店鋪

結果好失望喔
對於ok喜歡鳳梨的我來說
🤷🏻‍♀️
2022-04-03 184 瀏覽
最出名既係tiramisu soft bun同crème brûlée soft bun 每日分三輪出爐2點4點6點分別係1:30 3:30同5:30派籌每人限購每個味道各一個.同嘉多娜相比完全唔同感覺嘉多娜用係法包偏硬身少少會有𡁻口啲而揉然地用既係軟包口感就無咁突出.Tiramisu soft bun 個人覺得就未必咁特別只係麵包加平時既tiramisu 反而crème brûlée soft bun口感幼滑d焦糖味都幾出不過crème brûlée 分量唔算多食咗幾啖就好快到麵包部份
每日分三輪出爐
2點4點6點