2012-01-29 844 瀏覽
由於最近瘋狂迷上韓國的關係,所以與朋友到尖沙咀的韓國街(金巴利街)先行體驗韓國的小食不過這裡還真難找....我們還掉亂了金巴利道和金巴利街......炒年糕($20,小盒)我們買了小盒的炒年糕,哈哈,阿珠媽裝得超滿的還細心的用保鮮紙包著盒的邊,因為真的很多汁!炒年糕的汁真的很好吃,雖然辣,但酸酸甜甜的,還是忍不住狂吃!年糕是煙煙韌韌的,與那個汁真是絕配!年糕不多,但汁太多了....吃完年糕,還剩了須多汁.....韓國壽司($25,一條)韓國壽司也很不錯,材料很多,又醃蘿蔔,又蛋的,賣相很吸引,吃下去很滿足的感覺,因為料很多下次再來也要嘗嘗其他的小食
由於最近瘋狂迷上韓國的關係,
所以與朋友到尖沙咀的韓國街(金巴利街)先行體驗韓國的小食

炒年糕($20,小盒)
我們買了小盒的炒年糕,
哈哈,阿珠媽裝得超滿的

還細心的用保鮮紙包著盒的邊,因為真的很多汁!
炒年糕的汁真的很好吃,
雖然辣,但酸酸甜甜的,還是忍不住狂吃!
年糕是煙煙韌韌的,與那個汁真是絕配!
包裝細心
滿滿的一盒!!
韓國壽司($25,一條)
韓國壽司也很不錯,材料很多,又醃蘿蔔,又蛋的,
賣相很吸引,吃下去很滿足的感覺,因為料很多
用鍚紙包著的韓國壽司

材料豐富!
  • 炒年糕
  • 韓國壽司
2011-08-17 570 瀏覽
行程結束…臨走前想到左近小韓國街逛逛…哩間韓國食品店…上過電視飲食節目被傳媒報導過的…吾會陌生!!...舖面小小…迫滿五、六位太太小姐放工黎買泡菜小食啊…今日跟朋友就只係想買條韓國壽司返屋企當個輕便晚餐o者!!...簡單用錫紙包著似青瓜形狀大小一條o既壽司…掀開先瓢來一陣芝麻油香…已切好約有10件…輕巧一件…數數郤包有7款餡料之多!!…有…火腿腸、醃蘿蔔、醃荀子、菠菜、蟹柳、甘荀、雞蛋…材料配搭得宜食味佳, 紅橙黃綠青都齊…色彩豐富!!...要掃清一條, 輕而易舉也!!...要再來一條, 亦絕對樂意呢!!
行程結束…臨走前想到左近小韓國街逛逛…

今日跟朋友就只係想買條
韓國壽司
返屋企當個輕便晚餐o者!!...

輕巧一件…數數郤包有7款餡料之多!!…
有…
火腿腸、醃蘿蔔、醃荀子、菠菜、蟹柳、甘荀、雞蛋

材料配搭得宜食味佳, 紅橙黃綠青都齊…色彩豐富!!
...要掃清一條, 輕而易舉也!!
...要再來一條, 亦絕對樂意呢!!
2011-08-15
2 分鐘 (外賣自取)
2011-08-01 695 瀏覽
每個星期我都會心思思走去尖沙咀金巴利街間泡菜店買泡菜, 佢好多種類, 一定買嘅係傳統白菜泡菜, 醃八爪魚, 醃尤魚, 依三樣我必定會買, 但試過醃蝦同醃蟹, 可以唔買, 因為真係麻麻地....無蝦蟹嘅鮮味...我個囡最鍾意係佢嘅韓國壽司, 佢話好好味, 都係HK$20.00一份....抵到爛

2011-07-20
$150.00
2011-07-25 635 瀏覽
對這裡的韓式小食早有興趣,但又不致於特地走去試,所以也沒有把這間小店放在心上。直到前排看電視金剛小儀介紹這裡,就勾起了我的癮,決心找天來試試一進鋪就見到那個在電視上出過鏡的韓國媽媽,很有親切感!兩個偌大的櫃,一個主要放泡菜類,例如我們常吃的大黃芽白菜、醃青瓜、酸蘿蔔等,另一個則主要放肉食,例如醃魚仔、醃蝦、醃蟹、醃魷魚等,醃製類食品可以選擇買小的或大的,每款價錢不等。另外也有賣紫菜包飯和一些韓式乾糧,應有盡有雖然對每樣食品都很有興趣,但還是叫自己忍忍手只買一款試試,好吃的再來吧!最後我揀了小的醃魷魚($40),不辣的那種,不過韓國媽媽說其實都會有點辣,正合我意!打開蓋便嗅到一股酸辣的味道,魷魚是比較油,質感腍身,但卻非常美味。有點刺激的微辣,但易入口,加上酸甜味道,愈吃愈開胃。小盒裝的魷魚看上去份量不多,但吃下去倒是覺得剛剛好,我們家裡四個人當零食分吃也夠有機會要再來買泡菜試試

有機會要再來買泡菜試試
2011-07-06 615 瀏覽
今日專程到這間韓式店舖買泡菜, 因為在韓國買過一次泡菜魷魚之後對它念念不忘,點知香港都有, 所以就黎左LEE道買喇~~ 因為之前睇到OPEN RICE有人說他們的服務不是太好,要有心理準備, 所以我也有了心理準備他們沒有什麼服務. 點知, 他們的服務原來也幾好的,我問她們問題, 她們也一一解答, 而我問她(應該是韓國人的姨姨)可否試食八爪魚泡菜, 她也給了我吃,結果, 我就買了, 一盒魷魚泡菜, 一盒八爪魚泡菜, 一盒白菜泡菜 共三樣東西. 他們的韓式泡菜同韓國的一樣,很好食, 食完一定會再幫佢買過~~ 雖然有點貴, 但買到正式韓國泡菜又唔使搭飛機, 都抵~~ P.S. 韓國姨姨還送了我2件煎餅, 非常有善~~~ NICE~~~
很好食, 食完一定會再幫佢買過~~
雖然有點貴, 但買到正式韓國泡菜又唔使搭飛機, 都抵~~
2011-07-05
外賣自取
$180 (其他)
  • 八爪魚泡菜
  • 魷魚泡菜
2011-06-06 539 瀏覽
幾年前, 我去韓國旅遊果時初嚐金拉麵, 一入口覺得好美味, 真係有種勁幸福的感覺喎。 自此以後心癢癢終於買到了地上最強湯麵 - Jin Ramen (Mild) 43元正 - 120克× 5包。下次再光顧時, 要買夠一箱(8 x 5包)。
Jin Ramen (Mild) 金拉麵 (輕辣)

下次再光顧時, 要買夠一箱(8 x 5包)。
2011-06-05
2011-06-05 451 瀏覽
店內的佈置像雪糕店一樣,有多款泡菜任君選擇。可選小盒或大盒。亦有小食如韓式炒粉絲。由於是第一次光顧,只選了兩款"大路"的泡菜,還有一條韓式紫菜包飯。小辣泡菜 (~$25)- 小盒子外面再加了一張保鮮紙,令運送過程非常安全,不怕泡菜水漏出來。- 第一口感覺還好,不太辣,喜歡辣的朋友應選大辣泡菜。- 可惜菜可能不夠新鮮,泡菜帶點苦澀味。辣魚仔 (~$25)- 這個基本上很難會難吃的,所以味道還是很不錯。紫菜包飯 ($25)- 蔴油味香濃,飯夠鹹味,餡料如圖示有蛋、菠菜、胡蘿蔔、火腿...等。- 略嫌油太多令紫菜變很過份鬆軟,但可以接受。以後經過韓國街還是會買其他款式試一下的,辣白菜就免了~

小辣泡菜 (~$25)
- 第一口感覺還好,不太辣,喜歡辣的朋友應選大辣泡菜。
- 可惜菜可能不夠新鮮,泡菜帶點苦澀味。
安全衛生
辣魚仔 (~$25)
- 這個基本上很難會難吃的,所以味道還是很不錯。
送飯一流
紫菜包飯 ($25)
- 略嫌油太多令紫菜變很過份鬆軟,但可以接受。
以後經過韓國街還是會買其他款式試一下的,辣白菜就免了~
2011-06-03
送飯一流
2011-02-22 393 瀏覽
這間店的位置算是比較 "隔涉", 但始終不是大型超級市, 這方面不能要求太多.先是買韓國米, 問韓國女店員米放在哪裡, 她頭也不抬, "望都唔望你" 用手指一指店內的某角落, 骨雷除的拋出兩個字: "果度".找數, 一包4KG米都成200蚊, 算數, 就試下你韓國米有乜"乎FIT"米的質素OK, 跟韓國本地的相約, 但其實也跟本地珍珠米不是相差很遠. 呢個價, 唔係太值.之後去隔離濕貨場買佐餐小食. 買左七八樣野, 中間佢都俾左舊牛腩我試食, 但嘛嘛. 找數, 價錢唔平, 都成幾舊水. 加埋D 乾貨都成7-8百蚊. 臨走前見到佢有泡菜. 因為韓國本地泡菜用新鮮黃牙白做, 香港賣的泡菜通常用大陸菜造, 味道可以相差好遠. 問店員可唔可以試下, 個韓國阿嬸俾左一個令我覺得自己係運吉O既 表情同手勢 拒絶我. 然後用流利廣東話講, "唔洗試嫁啦, 一定好食嫁啦. 試黎做乜" (唔俾試食你之前又俾舊牛我試? 幫襯你買咁多野, 估唔到試舊泡菜都咁-_-')我面色一沉, 算, 黎買野唔係求氣. 如果因為咁而錯過美食就係自己損失. 但係本來我想買大O既, 唔俾試我就同佢講買個細O既先.

食後相當失望, 又係用大陸菜造, D菜有苦澀味. 其他佐餐小食野番屋企試就叫做OK. 但唔係咁值價.

整體講, 食物質素OK, 價錢幾貴, 而購物過程可謂幾受氣. 面皮簿者要有心理準備. =)

2011-02-21
$800 (其他)
  • 尤魚
2011-02-06 412 瀏覽
從金巴利道取道到加連威老道, 路經金巴利街又順道買點泡菜,好讓新年期間多樣東西可吃。兩個玻璃櫃滿是各款韓式泡菜, 一邊是八爪魚、魷魚、蠔、魚蝦蟹的海鮮類; 另一邊是芝麻葉、蘿蔔、大白菜這些蔬菜類, 一向喜歡傳統大白菜那種,有大辣及小辣之分,為求保險來個小辣中份量($30), 一個膠碗份量也不太少,以大白菜及辣椒粉醃漬,顏色沒大辣般紅艷,辣椒份量也沒那麼多,除大白菜還有不少甘筍絲,兩者也是爽脆得索索有聲,大白菜一點也不辣也不酸,這個小辣似乎太小兒科了,最沒趣的是這碗泡菜帶有苦味,不知是來自白菜還是醬汁了。酸蘿蔔 ($20) ,白蘿蔔條中有一條紅蘿蔔, 像裝飾般似的!蘿蔔條厚切, 打開盒蓋已湧出醋酸味, 蘿蔔爽脆多汁, 已被有糖的酸醋浸得透身, 醋酸攻鼻不已! 新年期間用作解滯一流!!以密實膠盒再以保鮮紙包裹, 以免漏出氣味及醬汁,貼心服務。韓國阿豬媽操著不純正廣東話語音很有趣, 操純正廣東話的阿姐反而面如晚娘,幸好不是餐廳,這個問題不大。
花多眼亂韓國泡菜

以密實膠盒再以保鮮紙包裹, 以免漏出氣味及醬汁,貼心服務。

外賣自取
$50 (其他)
2010-09-14 371 瀏覽
吃完了那風一樣的卷蛋完全沒有飽的感覺,,只好繼續覓食,,roll後面的那條街就是韓國街,,本來只是想要買個手捲吃,,可是卻買了一堆食物,,唯有到尖東那個廣場野餐 韓國街除了有不少韓國餐廳外,,還有一家專賣各式各樣的泡菜,,其實他還有韓國的熟食小吃賣,,有炒粉絲,,手捲等等 那裡的服務態度十分麻麻,,不會主動招呼或介紹甚麼,,如果你真的要買甚麼跟他講就包給你,,可是還是冷冷淡淡的 第一個買的就是手捲,,一條二十元,,韓式手捲通常是用鋁鉑紙捲好,,室溫的吃,,裡面通常是捲了雞蛋,,醃蘿蔔,,火腿,,菠菜等等,,它不像日本壽司加了醋在飯裡面,,而且紫菜也不是脆脆的,,是軟趴趴的,,可是吃過一次就會再想要吃,,簡單的清淡也可以是好吃的本來只想要買手捲,,可是看到有辣年糕就又買了,,一盒小的二十元,,店員蓋好了後還會用保鮮膜包一遍,,避免汁醬漏出來,,通紅的醬汁有點嚇人,,真的蠻辣的,,可是又很惹味,,辣就是有一種魔力,,越辣越想吃,,年糕是圓滾滾的,,比較煙韌有咬口的,,另外還有魚板,,類似魚片卻沒有那麼彈牙,,可是魚味十足 最後還買了芝麻葉煎餅,,一塊七元,,沒有肉的,,吃的時候已經冷掉所以

最後還買了芝麻葉煎餅,,一塊七元,,沒有肉的,,吃的時候已經冷掉所以有點硬,,而且粉很多,,雖然有點煙韌,,可是很漏滯,,剛煎好的時候應該會比較好吃

野餐完畢站起來感覺就是飽到翻,,可是我們還是要往下一個target進發!

手卷
芝麻葉煎餅
炒年糕
外賣自取
$23 (其他)
手卷
炒年糕
2009-12-28 260 瀏覽
兩位同房小友十分喜愛吃韓式泡菜,想要買些回家分甘同味。要吃正宗的泡菜,不來這間專門店逛逛,怎行 ?就決定午飯後帶他們進去店看看。泡菜各式紛陳羅列,由最普通的黃芽白、青瓜及蘿蔔,到醃漬魷魚及魚腸等,一應俱全。一小碗由二十多至四十大洋的收費,以此相亷的價錢去換來地道的家庭口味,何樂而不為呢 ? ....自己沒有買,只是齋看,反而小友買了一小碗黃芽白回辦公室和大家共享。試了一口,辛辣香充滿着整個口腔,刺激非常。現在不太吃得太辣的我,馬上嗆了一口,然後立即去吞下一大啖清水了....愛吃辣泡菜的人,不可錯過....

....

愛吃辣泡菜的人,不可錯過
....
$10 (其他)
2009-12-09 279 瀏覽
十二月上旬在附近傾好些安排後,回家仍要整理資料,暫居的地方沒有明火煮食,亦沒有微波爐,為今晚打算就在附近買些即食韓國小品。韓國人都會自己醃泡菜,如新世界的女將就是每天的去做,辛辣當宵夜不好,原打算買些年糕,卻又售罄,於是就買了盒韓式炒麵、甜蓮藕、漬蒜頭回家,老闆娘好人,說這裡的辛辣魚腸好吃,勝情難卻,淺嚐一口,味道真的不錯既辛且有蒜香,魚腸質感爽嫩,但笑言偶真的怕辣,她亦不勉強,流著汗,靠一包韓式紅豆雪糕解辣...寫著文吃著韓式炒粉絲,一貫軟韌,有點似薯粉質感,醬油的味道略嫌不夠重,卻有著不錯麻油香,若作為前菜,滿意的。醬油煮的蓮藕,味道夠,可惜吃落粉粉的,沒有藕片應有的清爽質感。至於蒜頭,拆掉皮衣,味道是又爽又香,冬天吃幾粒,認真暖身,方才的麵不夠味,乾脆撈來吃,滋味多了。家需沒炊具,但再凍一點,會來買些辣的小吃,然後到樓下粥檔買碗白粥,絕對是快樂的韓國平民味道!更多的韓國料理文章分享@http://foodxfile.blogspot.com/2009/10/blog-post_07.html
十二月上旬

更多的韓國料理文章分享@
解辣(魚周)魚餅~
蒜頭每粒$10,是助膳佳品。
醬油煮的蓮藕$30/小盒,蓮藕不夠爽,吃不慣這風味。
韓式粉絲$20/小盒,作為前菜,也滿意的。
解辣(魚周)魚餅~
蒜頭每粒$10,是助膳佳品。
韓式粉絲$20/小盒,作為前菜,也滿意的。
  • 蒜頭
  • 泡菜
  • 魚腸
2009-11-10 273 瀏覽
同相公出開尖咀 , 醒起蔡潤介紹過有條韓國食品街 , 所以就走左去行番轉入到呢間鋪 , 覺得係較有特式既 , 因為大部份既小食都係她們自製的 , 韓國人女老板娘座陣店內以流利介紹食物 , 會猛咁叫你隨便問問題 , 極之好客呢有好多款式選擇 , 有蟹仔 , 蠔 , 八爪魚 , 墨魚 , 魚仔 , 尖椒 , 泡菜 , 原隻蒜頭 , 蘿蔔 , 青瓜 ........好多好多 , 記不起了!我哋睇左一陣 , 就揀左八爪魚 ($50) 同大辣泡菜 ($30) 因為我同相公都係嗜辣人仕呢雖然個泡菜係叫大辣 , 但我同相公都覺得唔辣 , 酸味都唔係話好勁 , 鍾意濃味既我哋就覺得一般 . 而八爪魚好有咬口 , 好爽 , 而且明顯有辣味 , 但就覺得有d貴 , 份量不算太多便會50個大洋了問過老板娘 , 買左番去要3星期內處決哂佢哋啊!

問過老板娘 , 買左番去要3星期內處決哂佢哋啊!
八爪魚
大辣泡菜
(非會員)
2009-10-17 235 瀏覽
今晚6PM途經加連威老道,於是順便轉入去"韓國街"買泡菜呢間鋪經過幾次,但一直都未試過買左一盒小辣泡菜,中裝$30都已經好大盒,由於係現場即製,感覺好新鮮,返黎試過應該冇加味精,好爽口呀...比起SOGO同CITYSUPER冇咁咸同抵好多又買左一盒醃八爪魚,店員幾NICE,可以俾你試食,試岩至買小盒$50但係都好足份量,味道小辣,甜甜地,非常爽口...本來仲有炒年糕,蜜糖番薯等的小食,可惜去到已經賣晒LA,下次要早D去試下先
今晚6PM途經加連威老道,於是順便轉入去"韓國街"買泡菜
呢間鋪經過幾次,但一直都未試過

又買左一盒醃八爪魚,店員幾NICE,可以俾你試食,試岩至買

小盒$50但係都好足份量,味道小辣,甜甜地,非常爽口...

2009-10-17
$80 (其他)
  • 韓式醃八爪魚
2009-08-14 183 瀏覽
13號突登去買泡菜, 見到有間新世界market,以為就係個間熟食店 , 買左3包韓國泡麵,一包泡蘿白店內店員都係韓國人,只識少量廣東話我買左$90... 都幾貴下 (不過D泡麵好好食)點知出到去.. 就係隔離先係新世界食品店全部自製 , 無放化學濟都黎到 , 無理由吾買架!之後入面店員好nice , 一入店就俾我試食我試左大辣泡菜,即買左中裝$30... 好味呀本身店員話有炒年糕 , 但因為前個間買左成$90野, 超左預計唯有下次買 , 令外再買左2係紫菜包飯.. 一條$20,都好食
13號突登去買泡菜, 見到有間新世界market,
以為就係個間熟食店 , 買左3包韓國泡麵,一包泡蘿白
店內店員都係韓國人,只識少量廣東話
我買左$90... 都幾貴下 (不過D泡麵好好食

點知出到去.. 就係隔離先係新世界食品店
全部自製 , 無放化學濟
都黎到 , 無理由吾買架!
之後入面店員好nice , 一入店就俾我試食
我試左大辣泡菜,即買左中裝$30... 好味呀

唯有下次買
令外再買左2係紫菜包飯.. 一條$20,都好食
2009-08-13
$70 (其他)
  • 韓國小食