2014-01-22 510 瀏覽
難得今日大老細出trip,正常來說,應該去酒店飲番杯,但聽同事講原來灣仔有間米芝蓮推介既牛腩,同人迫吓,試吓啦。講番正題,我响港島出沒都十五年,試過名過其實既大利、九記等,一係啲牛唔夠香唔夠滑、一係湯底超咸,呢間好好多。基於我係非典型港女,唔興影相,文字表達吓啦。1: 我地一行六人,叫了崩沙、坑腩同埋爽腩,本人推介坑腩,甘香嫩滑。2: 同事叫了一碟咖哩,我自己今日生啡吱,只係試左少少,顏色較墨綠,味道該是灣仔最佳,比國際咖喱館及克街印度店好。3: 小食我們點了淨蘿蔔、金錢肚、上湯西洋菜。淨蘿蔔十分清詌,西洋菜比較少見到,有特色。價錢平均每人$60,以灣仔消費算好抵。(酒樓飲茶都$70位啦)牛的質量老實說,如果$4X有呢個質素,仲食咩和牛呢? 諗起都真係嘥錢,崇日之過。BTW,終於明白,大利點解越來越少人。

BTW,終於明白,大利點解越來越少人。

題外話/補充資料: 見到網友批評有位呀姐大聲講馬,我即時 Locate 到邊位,聲認真大,但我又覺得OK,反正唔係酒店份子料理,大聲姐當係特色啦。
2014-01-21
  • 坑腩
  • 淨蘿蔔、金錢肚、上湯西洋菜
2013-12-24 234 瀏覽
     今日下午收工行過集成中心見到這間清湯腩, 望入去都幾亁整,客人也不多,剛好有D肚餓,就行入去找個小卡位坐,打開餐牌都有好多選擇, 價錢都幾貴。 我點了一碗清湯腩河粉,36塊錢沒有包飲料,侍應問我要肥D還是瘦D,我天生愛美當然要瘦D啦,可是端上來的清湯腩河粉卻有一大舊肥肉,我心裏想五片肉只有一舊肥可以接受。 牛腩咬下去好淋,口感不錯, 河粉算不上爽滑,但不差, 湯底幾清甜,起碼沒有很濃味精味,吃完不用喝幾杯水!                順便說一下這裏的服務水準真差勁!那天剛好是跑馬日,有個女侍應在餐廳內看著大電視直播大叫,整間餐廳都都聽到她高聲地大談馬經,我奇怪這裏沒有店長管理還是什麼的!今時今日這裏的服務態度真是世間少見!
清湯腩河粉

2013-12-21
2013-12-16 104 瀏覽
蜜汁雞扒,又無蜜汁味只得太量豉油。麻辣豬潤牛肉面,散叫和套餐一樣份量,但侍應又話散叫大碗啲!還逼人加錢叫餐!牛肉又硬。年青帶眼鏡女侍應只顧賭馬態度非常差!想和她理論又不顧而去!不提供適當資料!
2013-12-15
2013-11-24 114 瀏覽
   這家新仙已開業好一段日子了,早前經過集成中心,視察過環境,但覺店內環境清潔,間格不錯,地方也寬敞,便拿取了餐牌來看,覺得價錢相宜,可以一試,便與家人到這裏用餐。  剛過六點的晚飯時間,只有兩桌人,可是侍應都沒為我們端來茶水。  由於我們老早看過餐牌,也是專門為清湯腩河而來的,因此點了招牌清湯腩,店家十分細心,食客可按個人喜好選擇肥腩、瘦腩或半肥瘦腩,我因怕胖而點了瘦腩,配熱奶茶。  另外還點了巴基斯坦咖喱牛腩飯配熱奶茶。  點的都是套餐,比單點經濟。  招牌清湯腩果然不錯,湯底夠清甜,牛腩很稔,入口即溶,而且份量得宜,白蘿蔔也煮得夠久,很清甜,但很可惜清腸腩河,就即是清湯+牛腩+河粉,沒有蔥花呀菜呀等等,顯得有點吝嗇。河粉夠滑,份量也挺多的。  至於巴基斯坦咖喱牛腩飯,賣相就比較難看,比較深色的,而且沒有紅蘿蔔蕃茄等有點顏色的配菜潤飾一下,賣相不是太討好,不夠辣,也不夠香,整體感覺一般。  奶茶方面,實在夠熱,而且很大杯,並且非常多奶,喝了之後整晚都無法入睡呢。  後話,侍應生其實不忙的,我們點了菜卻又漏了單,明明看著一桌子東西吃光了都不來收,站著呆呆地看,他們端來飲品時都沒位放

另外還點了巴基斯坦咖喱牛腩飯配熱奶茶。

點的都是套餐,比單點經濟。

後話,侍應生其實不忙的,我們點了菜卻又漏了單,明明看著一桌子東西吃光了都不來收,站著呆呆地看,他們端來飲品時都沒位放了,就是沒有意識到要收,服務實在有需要改善了。
咖喱牛腩飯
咖喱牛腩飯
美味招牌清湯腩(瘦牛腩)
香濃熱奶茶
2013-11-22
美味招牌清湯腩(瘦牛腩)
2013-10-23 90 瀏覽
新仙清湯腩,在我心目中是一間很有水準的店,我想說的是砵蘭街的那家店,排名至少會在大利前面。某天經過灣仔,得知其在集成開了分店,於是有兩次在附近開完會,獨自前來偷歡。新店子,光猛企理,東西齊齊整整,環境當然比砵蘭街店好得多。隨便找個卡位坐底,柯打好嘢食,繼續塞著耳仔自得其樂。清湯腩河,可選肥啲、半肥瘦或瘦啲,我條件反射地說要肥的。阿姐話好肥架喎!唉,唔緊要喇,俾我放縱下喇,唔該。牛腩果然是幾肥,而肥的部份自然甘香,瘦的位置也不韌,是好東西。蘿蔔亦做得好,清甜、腍身又無渣,我喜歡。好記得總店的奶油豬係十萬個好食,基本上可以為佢而來,因此又來一份。可惜,這次卻有點令人失望,雖然煉奶成份唔少,加起牛油香甜美,但最大問題係唔夠脆,沒有以前的好。想不到呢度生意都幾好,晚上人客漸多,我都唔好阻住地球轉,快趣飲埋杯檸茶便離開。

2013-08-25 73 瀏覽
新仙清湯腩又開分店,趁經過附近,入去試試。新店子,環境服務都要比油麻地的總店好得多,至少是光猛企理。由於試完菜的關係,肚子根本不餓,是晚亦不太想吃腩,只改要了牛脷牛肉公仔麵,都幾反傳統。麵淥得都爽口,牛肉是滑牛,那重點就落在牛脷之上。幸而,仍保持爽脆彈牙的口感,彌補了一些分數。下次要吃回真正的主角,牛腩!仲有,奶油豬!
新仙清湯腩又開分店,趁經過附近,入去試試。

新店子,環境服務都要比油麻地的總店好得多,至少是光猛企理。

下次要吃回真正的主角,牛腩!仲有,奶油豬!
2013-08-23 46 瀏覽
今日路經灣仔集成中心,見到地下新開一間麵店,內已坐滿好多人,相信資素唔差,故特意一試,打開餐牌,一個套餐包一碗麵和一杯飲品,$40.00,不算平宜,單一碗腩河則$35.00,主打為牛腩,可叫肥D,瘦D,和半肥瘦的牛腩,當然有坑腩,崩砂腩...等牛腩叫。我保險D,叫咗牛腩撈麵,要$41.00,清湯來時,先試一口,尚算清甜,撈麵到來時,牛腩非常對辦,一半筋,一半肉,食落有牛味,還有咬口,跟着食麵,麵質麻麻,沒有口感,梘水味强,要落醋才可以食完碟撈麵。總體來說,可以一試,當然,如果他們的河粉掂的話,評分就會高。

清湯牛腩撈麵
2013-08-23