上次聽其他食客講「蘿蔔糕好正斗」😋今次我叫咗1碟試吓另加蛋黃咸肉糉⋯⋯肚餓得滯食晒碟糉先黎影相之後問老闆咩粥最多人點,原來係「艇仔粥」同「皮蛋魚片粥」個人喜好艇仔粥就試試果然唔錯!下次經過寶寧街,必定再來食皮蛋魚片粥!眼闊肚窄勿試晒三款 飽到「鱷魚朝天」
肚餓得滯食晒碟糉先黎影相
果然唔錯!
下次經過寶寧街,必定再來食皮蛋魚片粥!
眼闊肚窄勿試晒三款
飽到「鱷魚朝天」
2020-03-04 550 瀏覽
味道一個字,差!傳統美食如腸粉炒麵炸兩通通好難食,啲腸粉粉太少,軟林林一夾就散,油炸鬼唔係即炸,放好耐硬晒舦,炒麵麵質冇味道,好似食咗一啲劣質麵粉同埋化學物質入肚。衛生情況好麻麻,阿姐指甲會插到粥裡,炒麵亦夾到天一半地一半,放上抬啲麵就掂到檯面。最主要嘅係,粥用成擔火水煮成,非常懷疑內裡隱含好多毒素。街坊生意係就係做咗幾十年,但好多人同我一樣,都係冇錢嘅時候先至幫襯,如果你想食碗靚粥或者享受傳統小食,咁我就非常之唔推薦啦。

最主要嘅係,粥用成擔火水煮成,非常懷疑內裡隱含好多毒素。

2020-01-15 412 瀏覽
隱藏在排檔之後,小巷角落,有這間傳統粥店,叫了碗牛肉粥、咸肉糉及綠豆沙。牛肉粥的粥底幾香,雖然叫細碗,但其實都不細。咸肉糉有點驚喜,我用筷子將糉分開四份後,吃了一會兒粥之後才食糉,但那時糉仍然很熱及燙口。綠豆沙不算太起沙,但海帶幾多,感覺幾清熱。跟粥一樣,雖然叫細碗,但份量都不是太細。

牛肉粥的粥底幾香,雖然叫細碗,但其實都不細。

牛肉粥
咸肉糉
綠豆沙
咸肉糉
2019-04-06 635 瀏覽
對上一次嚟係好夜吓,食糖水,但印象中吾夠熱,呢間係一間好老字号嘅粥店嚟,今午嚟開佐敦,諗住食粥所以嚟呢度試吓……我只叫了艇仔粥,夠熱,都好足料,加上蔥花很香,更加好味,但就沒有花生,間間粥店做法不同,因為距離晚餐時間近,所以冇叫其他嘢食……食緊期間,我見到有個女人叫咗皮蛋瘦肉粥及腸粉,見佢面口,應該啲腸粉凍吾好食,咁我又吾知,下次試吓……呢間店冇裝修,擺設陳舊,同幾十年前啲舖面一樣,正是懷舊feel,服務就冇乜,不過比錢時,至少有人會同你講聲:多謝,這些說話,吾係間間舖嘅收銀會同你講架,可能呢間算出名,又位於油尖區,所以艇仔粥的價錢同出面呢啲格局嘅粥店差不多(18-20元)……當然比起羅富記,池記,新釗記就真係平好多了……

艇仔粥(大)
2019-03-31
2018-12-21 611 瀏覽
<舊式粥鋪要好好珍惜>喺佐敦 c出口 寶靈街俾好多露天既市集鋪阻撞住 但其實兩邊橫街都有唔少舊式野食 😄 呢間新光粥店 睇個陳設 樓底高 掛住舊風扇 陳舊既圓枱圓櫈 估起碼開左 幾十年 食既就係粥粉麵 炸兩等等 都幾傳統既感覺👍🏻 🍴蘿蔔糕 12 蚊😄其實可以逐件4 蚊買 🥕不過佢牆上面寫住 12 蚊3 件 甘就照叫 😂 佢既份量正常 糕切得厚身 冇肉既 口感比較糕 d同厚 d而佢個味道都幾蘿蔔既 . 充滿蘿蔔香 🥕帶 d juicy . 整體可以 但個人覺得如果煎香 d 更好 🔥 間中經過都會幫襯 多多支持傳統舊店 🍴炸兩 12 蚊🔥12 蚊炸兩有三行切成10 幾件 都幾多 份量加分 味道方面一般 因為佢入面既油炸鬼可能放耐左唔夠脆 但出面既腸粉皮夠爽滑 呢個就加番分 👍🏻 點番甜豉油 辣醬 🌶 都唔錯既#粥品 #炸兩 #油炸鬼 #豆漿 #蘿蔔糕 #甜醬 #辣醬 Score 平均分 <6.4/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻

<舊式粥鋪要好好珍惜>

Present 外觀:👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#新光粥店
佐敦寶靈街44 號地下
~~~~~~~~~~~~
2018-12-21
2016-12-02 1642 瀏覽
因為每星期六都會去佐敦上堂,新慶粥店比較近,我都去食過幾次,味道正常,沒有什麼特別,有幾次我見過大蟑螂,所以吾夠膽坐得耐。事緣我今次去食,叫左個艇仔粥,服務員送上粥時,我見個碗大左,我同個服務員講,我要細碗喎,她說:係細碗黎既。我見個碗粥吾係滿的,心諗可能d細碗用哂啦。咁我食哂之後,付款時另一個長髮的服務人員向我收大碗價錢,我話,吾係喎,我問左你同事,佢話係細碗我先食(因為我平只會叫細碗),跟住個服務人員話佢按碗收費,我話我知,但係我已經再reconfirm我要細碗,個服務員話係我先食。她同我講左好耐,跟住送碗粥俾我個服務員係廚房出黎,收我錢個人大聲問個服務員我係食大定細,佢話大。我真係唔高興,我話你地欺騙客戶,之後佢不情願收我細碗價錢,我出門口,她一路臭罵我食完吾俾錢,我立即返轉頭俾返3蚊,吾想欠人。服務態度如此惡劣,衛生環境又差,永不光顧。

服務態度如此惡劣,衛生環境又差,永不光顧。
2016-11-26
下午茶
2016-02-05 1523 瀏覽
我平時一般吃艇仔粥,喜歡足料豐富,味道多樣。在此店看到皮蛋魚片粥的健康配搭,心想皮蛋和魚片一般粥店都有,但兩者配搭一起真的未嚐過,便試一試。皮蛋軟而有彈性,味濃;與較清淡而沒有腥味的鮮魚片配搭得宜,吃下挺舒暢。
艇仔粥
2016-01-02
2015-06-01 1138 瀏覽
今日午餐想食清淡D.記得遊走佐敦時, 好似有間粥店,一於過去找一下吧!搵到了, 裡面都好多人喎, 唯有搭枱.抬頭見大大塊MENU, 价格OK喎, 每款不超過20元最終點了艇仔粥及炸腸艇仔粥 細碗HKD 16配料: 蔥花, 肉肉米粉, 魷魚, 豬皮不是綿綿粥底, 仲見到完整的米粒入口鹹度適中, 不用再下胡椒粉.細碗份量, 對女生已經很足夠同店內其他男客都是點細碗呢.炸腸 HKD 10很久未嚐過這個了.一碟的份量OK,炸腸是預先做好, 放在近門口處, 叠起幾層.豉油是上菜前才淋上,內裡的油炸鬼是軟的, 這個可接受.自行淋上花生醬, 甜醬,再配上艇仔粥, 好味.回頭再看看廚房, 原來腸粉, 炸腸, 油炸鬼都是自家制作.難怪質感與"海皇"大品牌有出入.大品牌通常是大量訂購原材料, 大量生產,多多少少都設法增加保存期限 而這家自己廚房, 每日不斷制作,增加了我對這店的信心. 再者, 香港旺區的粥店已經賣少見少了,如今公司附近有此一家, 而且价格相宜, 質素亦OK.相信我會常常來光顧.
今日午餐想食清淡D.
記得遊走佐敦時, 好似有間粥店,
一於過去找一下吧!
搵到了, 裡面都好多人喎, 唯有搭枱.
抬頭見大大塊MENU, 价格OK喎, 每款不超過20元
最終點了艇仔粥及炸腸
艇仔粥 細碗HKD 16
配料: 蔥花, 肉肉米粉, 魷魚, 豬皮
不是綿綿粥底, 仲見到完整的米粒
入口鹹度適中, 不用再下胡椒粉.
細碗份量, 對女生已經很足夠
同店內其他男客都是點細碗呢.
炸腸 HKD 10
很久未嚐過這個了.
一碟的份量OK,
炸腸是預先做好, 放在近門口處, 叠起幾層.
豉油是上菜前才淋上,
內裡的油炸鬼是軟的, 這個可接受.
自行淋上花生醬, 甜醬,
再配上艇仔粥, 好味.

回頭再看看廚房,
原來腸粉, 炸腸, 油炸鬼都是自家制作.
難怪質感與"海皇"大品牌有出入.
大品牌通常是大量訂購原材料, 大量生產,
多多少少都設法增加保存期限

而這家自己廚房, 每日不斷制作,
增加了我對這店的信心.
再者, 香港旺區的粥店已經賣少見少了,
如今公司附近有此一家, 而且价格相宜, 質素亦OK.
相信我會常常來光顧.
2015-05-22
2014-03-08 1136 瀏覽
病加上寒冷的天氣,不同國家的人會吃什麼?日本人可能來一碗熱的拉麵,韓國人可能來一碗鮮牛肉或海帶湯,上海人來清湯䓤麵,香港人就多數一位綿綿的白粥。。。 天氣清涼,很少主動吃粥的我,近日可能太奔波病了,也為自己身子着想去吃一些熱東西。 單一粥的專門店在尖沙咀佐敦不多,病時要找碗粥也幾吃力。走開佐敦突然想一間從小到大也經過但沒有進過的粥店-新光粥店。 怎樣是一碗好味的粥?首先不要有味精!期次水與綿的米要合比例,太多水似湯太少水似湯飯或糊仔,好像上海粥,個人不喜。要有蔥花及薑絲令平淡的粥加點鮮味。最後,料要平均。 這裡的,剛合格。但是不會特別回想,反而友人在旺角買的好像比這裡好,什麼又做到剛好。但不知店名。 價錢是佐尖區價。15 小18大。有分大小價對女仕是個好選擇,加分! 店裏的掛鐘,碗,格局,和枱也很懷舊。店面大很老了,我估它是私人擁有的。珍惜老店!店員親切主動,但衛生一般。

店員親切主動,但衛生一般。
2013-09-09 584 瀏覽
是日有點事要落佐敦,但因為之前太多野攪,就連午飯都錯過,結果係餓住個肚。行到門口,實在忍唔住,加上此類粥店,一向都係好快有得食,而自已又係食得快之人,未坐低已經叫左碗艇仔粥,另外再加一碟牛肉腸粉,粥是廣式開花米粥,當然用豬皮頂魚肚,不過都好爽脆。牛肉腸粉好厚皮,牛肉是用免治牛肉料,醃味重,甜豉油調教得不錯,但水準都係麻麻!如果想好少少都唔會黎。
2013-01-02 292 瀏覽
第一次光顧這間舊式粥品店。點了艇仔粥及炸兩。艇仔粥(大)18,小$15,加$3 有大碗幾抵食. 碎牛好味道及豬皮都幾足料,尤魚得幾條及細細條。粥底好好味道。鏈鎖粥品既豆粉水打芡無米粥邊有得比!臨走時見員工在粥底內摷了兩大o舊肉出來,估計是瘦肉,亦可令粥有味之餘,又可煲熟瘦肉,一舉兩得!讚!炸兩,order 了15秒內即到,凍既,炸鬼已經全腍了!完全不好味。不提也罷~
第一次光顧這間舊式粥品店。

點了艇仔粥及炸兩。

艇仔粥(大)18,小$15,加$3 有大碗幾抵食.

碎牛好味道及豬皮都幾足料,尤魚得幾條及細細條。

粥底好好味道。

鏈鎖粥品既豆粉水打芡無米粥邊有得比!

2012-12-20
  • 艇仔粥
2012-06-13 285 瀏覽
晨早在體驗前來到這間已有一段歷史的舊粥店吃東西。一踏進店內便發現十個人裡面有八個以上都是來自強國的,若神志不清醒一點的話差點便以為自己是身處內地呢....本想只吃一碗白粥清清腸胃,但一坐下來胃液便開始在體內翻騰,饞嘴之心又起,卒之最後要了艇仔粥加碟炸両....炸両的份量不是很大件頭,而且看上去油淋淋的,豉油量又少得可憐,已覺不太對路;夾了一件放入口....那油條完全是隔夜feel的,淰得十分離譜,尤如是將一串濕水炮仗放入口一般,濕濕淰淰的極其難受;粉皮的質地有點嚡口,對喜歡滑溜溜腸粉的我就更是不爽....艇仔的粥底竟是一絲味道也沒有,就像在吃加了材料的白粥一般。唯一能安慰一下自己的是,起碼食完這粥之後應不會喉頭發痕啩.....牛肉米粉碎份量很少,豬皮條又是剪至碎濕濕的....究竟這是怎麼攪的 ?....以這般水平的粥品油器,用來騙騙強國人還可以,但對我這種從小就吃港式粥品吃大的人來講,就只是一樁笑話而已....

....

艇仔的粥底竟是一絲味道也沒有
,就像在吃加了材料的白粥一般
....
$25 (早餐)
2012-05-30 222 瀏覽
剛剛去,叫了一碟炒麵,一碟腸粉。東西上桌後,阿姐問一句:「還有沒有其他?」我回答:「沒有了。」阿姐回過身,隨即遞上一碗茶。很意外,愕然中向阿姐道謝一句。細心得像媽媽一樣。
剛剛去,叫了一碟炒麵,一碟腸粉。
東西上桌後,阿姐問一句:「還有沒有其他?」
我回答:「沒有了。」
阿姐回過身,隨即遞上一碗茶。
很意外,愕然中向阿姐道謝一句。
細心得像媽媽一樣。
2012-05-30
2011-07-28 213 瀏覽
是日下午要找到地方等朋友, 路經此地, 想起兒時到過的這店仍然存在, 便立意進去懷緬一下四周環境變化不大, 只是加裝了很少現代化東西如空調, 但天花依然保留著大風扇, 枱櫈依然是舊有的木面脚, 移動時發現不好聽的聲音, 很難得一切仍在! 牆上的紅色餐牌亦很懷舊, 只是價錢一改再改不知多少次了...內裡的炸油鬼微暖, 不是最脆及熱, 外層的粉皮很薄, 上面還有豉油我自行加了枱上任用的芝麻,辣醬及甜醬, 但怎也不夠美味, 怎也蓋不過原有很咸的豉油呢......... 這不會令我以後不再光顧這裡, 我有機會路經必會再一試其他粥品或油器呢!

炸両

2011-07-26
炸両
2010-09-15 184 瀏覽
7元一碗紅豆沙, 算是低價, 不過一看賣相, 這碗糖水的色水, 都知道是唔妥,那些紅豆是碎晒, 連紅豆皮都散晒, 沒有任何豆味的. 味道淡, 幸好無有其他異味混入, 記得有一次來這店食這款紅豆沙時, 是有陣燒焦了的燶味.若然下次來這店, 都是食番 能保持水準 的白粥 及 糉.這兒的環境都幾雜亂, 處處都有貨物及雜物擺放, 冷氣不算很勁, 因這店是沒有門關上, 開放式的設計會走掉冷氣的. 盛夏時會食到流汗.

若然下次來這店, 都是食番 能保持水準 的白粥 及 糉.

又淡又碎濕濕的紅豆沙
加價後的牆上餐牌