2015-08-16 947 瀏覽
位於市政大樓對面,晚上7點店裏已經基本坐滿了,可見人氣好旺!我們第一次來,兩個人點了三個菜,一個米飯,一個啤酒。不得不說,這家餐館的菜味道好好,而且大廚肯下料,魷魚絲,蝦乾,這種配料都有好多,好好味!臨走的時候看到他家午餐36文起~ 我拿了份外買單走

臨走的時候看到他家午餐36文起~ 我拿了份外買單走
蔥姜魚腩
芥蘭
小炒皇
2015-08-16
蔥姜魚腩
芥蘭
小炒皇
闊別了北角區數年,今日偶然經過,想起曾幾何時新和富是我的飯堂,於是就碰碰運氣看看是否健在。須知道這個年頭莫講話幾年,就算上個月曾經幫趁的舖頭,今個月就可以消失得無影無踪!轉入小路,漸漸行近和富中心時,心中已打定輸數。但世事難料,見到舖頭仍然生還,親切感湧上心頭!杏坐下來就看見老板娘依舊坐陣收銀機,隨即點了圖中所見的涼瓜班腩炒米,水準依然,鑊氣十足,斑腩入味,米粉微焦。不消十分鐘已俾我KO咗碟炒米粉,再嘆埋杯奶茶埋單都係收三十八個大洋,仲想點?總算在這個只得十一,二度的冬日增添一點點的慰藉!
涼瓜班腩炒米
2015-01-13
涼瓜班腩炒米
  • 所有炒粉麵飯
2014-08-25 992 瀏覽
be honest, I had lived near the area for more than 15 years and I never tried it...Finally...this time...all I get is disappointment...very greasy...炆伊麵-冇味....勁油Mummy 食兩啖已收工炆米-有味...雪菜味that's allwhat has happened to the salt man???service very good though...I can wait in my car and they will pass the takeaway for me...but I will not go back...
Finally...
this time...
very greasy...
炆伊麵-冇味....
勁油
Mummy 食兩啖已收工

炆米-有味...
雪菜味
that's all
service very good though...
but I will not go back...
15 分鐘 (外賣自取)
2014-05-25 973 瀏覽
本來約左朋友食津味居, 點知執左...望望附近見到新和富好似幾好就走左入去入到去已經有一台日本人食得幾開心, 應該都唔錯既人未齊叫左個豬手咬下先豬手炸得好香好脆,可惜係隻手唔夠大隻,再有D肉地會再好味D不過個南乳汁幾好味,濃得黎有D西芹碎,幾清新人齊左終於叫主菜!!豉油雞問下有咩好食,叫左佢介紹既豉油雞,估唔到有驚喜。個豉油整得好好,甜味多D,雞都煮得好嫩,好味!!蒸蝦籠飯呢個飯之前食其他餐廳食過,飯食炒飯底,加上蒜蓉同蝦面,都係一個唔錯既配搭魚香茄子煲仔菜最緊要夠熱辣辣,除此之外就係夠香,呢個魚香茄子都可以砵酒蠔食野好似係羌蔥不過都好香,最鍾意食D蔥!!整體黎講都唔錯,好在餐廳唔係好多人,環境都還可以食物中上,大排檔菜式但餐廳價錢翻食機會不大
本來約左朋友食津味居, 點知執左...
望望附近見到新和富好似幾好就走左入去
入到去已經有一台日本人食得幾開心, 應該都唔錯既

人未齊叫左個豬手咬下先
炸豬手
豬手炸得好香好脆,可惜係隻手唔夠大隻,再有D肉地會再好味D
不過個南乳汁幾好味,濃得黎有D西芹碎,幾清新

人齊左終於叫主菜!!

豉油雞
問下有咩好食,叫左佢介紹既豉油雞,估唔到有驚喜。
個豉油整得好好,甜味多D,雞都煮得好嫩,好味!!

蒸蝦籠飯
蒸蝦籠飯

魚香茄子
魚香茄子
煲仔菜最緊要夠熱辣辣,除此之外就係夠香,呢個魚香茄子都可以

砵酒蠔
砵酒蠔
食野好似係羌蔥不過都好香,最鍾意食D蔥!!

整體黎講都唔錯,好在餐廳唔係好多人,環境都還可以
食物中上,大排檔菜式但餐廳價錢
翻食機會不大

2014-05-19
2014-04-02 1084 瀏覽
已經有兩年幾無食過和富小廚了,本來路經想買阿鴻小吃外賣回家,但竟然晚上六時已經沽清,就泊車門口入左和富食個熱氣晚餐。南乳風沙豬手,係招牌菜、一定要點,非常香口,即使經油炸,但入口脆爽、外層並不油淋淋、十分干爽,但略嫌un左D.薑蔥魚雲煲,好香口、不過簡單嘢,咁都整吾好就抵打啦😜黃金𧐢第一次食😍蛋黃比例啱啱好,外層都係好乾身,但咁大隻𧐢都炸到火喉啱啱好,保鮮保汁,正👍仲有豆瓣醬炒唐生菜,都好正,我bf吾食菜都食左好多!
和富南乳風沙豬手
和富南乳風沙豬手
薑蔥魚雲煲
黃金𧐢
2011-10-16 555 瀏覽
放假日食晚飯不想排隊但又沒有訂位那就要早到,以我個人經驗來講6點至6點半入座是好時機。 此店地點位置其他不太理想,一點兒不近地鐵站而且還要至身內街,普通人不拿地圖跟本不會找得著。 幸好附近都有些名食店 如台式小吃跟韓國燒烤基本上找到它們就能來到這兒。判斷正確,6點的確人們還在逛街我們成了第一批客人,爭取時間當然要馬上點菜啦!多年不來但還記得那特別出色的荷葉蒸蝦飯,其實有乳龍蝦(龍蝦仔) 蟹 等選擇,但蝦記得用開邊蒜蒸特別香所以還是選了。 另外當然叫了其他小菜和例湯:西蘭花炒花枝片: 西蘭花有點老,但花枝片大塊得來薄身,相對較易入口而且炒得不會太硬中式牛柳:洋蔥全放底堆起的牛柳每塊約掌心大,酸甜適中,略嫌份量少芝士斑塊: 斑塊過大而且不像外面吃得炸得脆口,芝士有點兒稀,雖然沒有那麼漏但相對芝士味很淡粉葛赤小豆豬骨湯:豬肉與骨離身証明時間夠,粉葛赤小豆份量足,但不知是否其他食味搶味 總是覺得湯有點淡黃金蝦: 蝦身炸得脆口 蛋黃份量剛剛好,而且蝦肉新鮮實在值得一讚籠仔荷葉蒸蝦飯: 不得不試,飯相信是用蛋白先炒一炒再蒸,飯粒每粒分開,配以荷葉香+蒜蓉+蝦香非常惹味,食過番尋味!豉油雞: 雞身以

豉油雞: 雞身以嫩滑,但建議快吃,因為一碟上台時雞身浸在豉油內 久後會變得鹹

吃後已經7點多 店內也變得多人,証明有實力的始終會有人摸上門的,期待下次有機會再此一吃
2011-10-15
  • 籠仔荷葉蒸蝦飯
  • 黃金蝦
2009-09-11 382 瀏覽
呢間最出名係蒸飯之前蝦同龍蝦都好味今日試左個蟹 隻蟹好大隻 好好膏d膏化落炒飯度 相當滋味 仲食左 薑沖蠔煲 太多粉 有d失望 大班兩味: 西蘭花炒球 蒸頭腩 水準之作 後者撈飯一流
呢間最出名係蒸飯

2009-09-05
隻蟹砌返出黎 睇下幾大隻
  • 蝦/蟹 蒸飯
2009-08-17 311 瀏覽
每年除了中秋後的大閘蟹季節不能錯過外, 其實農曆五六月的蟹季都是我每年十分期待的月份.當然富貴一點可吃黃油蟹; 平民一點的,幾十元於各大街市的奄仔花蟹便宜又香甜......是晚我們一行3人就選擇去新和富吃蟹飯.到時已經九時過外, 剛好有人走不用訂位夏日炎炎叫了一個豆腐海鮮湯, 海鮮料雖然只是'下欄', 但十分新鮮, 清甜另外叫了豉油雞 -- 這雞其實一點也不便宜 ($130 半隻), 但勝在用新鮮雞 + 十分好味的豉油 (有點想問他們的豉油是什麼品牌), 貴一點也是must buy item.好奇心下叫了鬼馬, 味道ok la, 不過真係想知個魚肉放在油炸鬼中間再番炸, 為何個油炸鬼仍可鬆脆又不過老?燈燈燈燈...... 荷葉蟹飯到啦!! 蟹黃何其多, 蟹肉何其甜, 再加上荷葉香受炒到剛好一粒粒的飯底, 同桌有減肥中的小妹及膽固醇臨近過高邊緣的朋友, 也放開懷抱連乾三碗飯!!第二天做了2個鍾yoga,減低自己的罪惡感......p.s. 不知是否網上對這裡的服務有太多批評, 是晚個個阿叔好好人, 同我上年的經驗完全不同.

到時已經九時過外, 剛好有人走不用訂位

第二天做了2個鍾yoga,減低自己的罪惡感......

鬼馬: 外面是沙拉芝麻汁
荷葉蟹飯: 不是對焦有問題,只是想連香氣也拍下!!
蟹黃近照 - 好肥好滑,不是死實的哪一種
鬼馬: 外面是沙拉芝麻汁
荷葉蟹飯: 不是對焦有問題,只是想連香氣也拍下!!
蟹黃近照 - 好肥好滑,不是死實的哪一種
  • 荷葉蟹飯
  • 豉油雞
2009-08-17 238 瀏覽
:今晚一行十人來了這兒食晚餐~由專人幫我們訂位~ (謝謝她)叫咗以下的餸涼瓜炒聖子蒜蓉蒸聖子鬼馬龍蝦仔籠仔蒸飯是但 (即海鮮粒蒸蛋白)金銀蛋莧菜風沙雞一隻砵酒煮蠔薑蔥蠔涼瓜炒聖子 ~ 涼瓜不太淋, 爽身, ok, 聖子肥美炒得惹味呀~蒜蓉蒸聖子~我無食, 但朋友話好味呀~鬼馬~ 即係油炸鬼裏面釀魚肉, 要趁熱食,否則凍了不好味呀~龍蝦仔籠仔蒸飯~ 熱辣辣~ 好香好好味, 飯不硬不軟, 適中呀~ 味道又好, 配埋蒜蓉汁再食埋龍蝦肉~ 超正呀~ 好好味, 不過就喊咗少少丫是但 (即海鮮粒蒸蛋白)~ 呢個就無咩驚喜, 但勝在無咗油呀, 健康一點, 但味道都好好, 有冬菇,蝦,魷魚,花枝片,魚肉, 瑤柱絲添~金銀蛋莧菜~ ok, 都好味~風沙雞~ 幾滑幾好味~砵酒煮蠔 & 薑蔥蠔 ~ 我無食呀~ 但佢吔既蠔好大隻呀, 好似bb 仔既拳頭咁大呀~佢吔無好味呀~整体味道不差, 尤其是佢既籠仔飯呀~ 另外再三回味呀~甜品係椰汁粟子西米露, 係好好味道~ 正呀
:今晚一行十人來了這兒食晚餐~
由專人幫我們訂位~ (謝謝她)

叫咗以下的餸

涼瓜炒聖子
蒜蓉蒸聖子
鬼馬
龍蝦仔籠仔蒸飯
是但 (即海鮮粒蒸蛋白)
金銀蛋莧菜
風沙雞一隻
砵酒煮蠔
薑蔥蠔

蒜蓉蒸聖子~我無食, 但朋友話好味呀~

金銀蛋莧菜~ ok, 都好味~

風沙雞~ 幾滑幾好味~

整体味道不差, 尤其是佢既籠仔飯呀~ 另外再三回味呀~

甜品係椰汁粟子西米露, 係好好味道~ 正呀

• 龍蝦仔籠仔蒸飯
2008-09-01 192 瀏覽
昨晚一行8人(6大2小)去新和富食晚飯,菜單如下:1. 豉油雞2. 瀨尿蝦(椒鹽)3. 蟹(薑葱)4. 黃金蠔5. 籠仔蝦飯6. 椒鹽骨7. 白菜仔8. 粉絲牛肉煲9. XO聖子個雞好滑,XO聖子惹味,黃金蠔熱食好味又大隻,3款都值得食。其他菜都OK,不過瀨尿蝦無膏......
昨晚一行8人(6大2小)去新和富食晚飯,菜單如下:
1. 豉油雞
2. 瀨尿蝦(椒鹽)
3. 蟹(薑葱)
4. 黃金蠔
9. XO聖子

• 豉油雞
  • XO聖子
  • 黃金蠔
同朋友兩個人7:20pm入去叫了'腐乳通菜'同'龍蝦蒸飯', 入去的時候無乜人, 所以我諗無問題.後來黎了'腐乳通菜', 唔係特別好, 但也不是差, 只是食食下有條紙條出現, 我諗是捲菜用的, 除不乾淨, 不過對這些少問題一向都唔介意點知等到8:15pm個飯都未到, 問個老闆娘先知漏了單, 我同朋友都唔介意, 因為唔趕時間, 咁咪等囉點知去到8:30pm, 當時好多人, 問老闆娘時話仲未整, 問我駛唔駛取消張單(唔係嘛, 等了一小時叫我取消), 咁都未算, 佢仲要加一句, 不如改貴d的飽魚蒸飯(佢真係有講'貴d的'三個字,而且係好認真的, 唔似係笑我地窮), 可以好快到, 如果唔係而家取消張單走都可以!!!!!!!嘩!真係火都黎埋, 我諗都無乜人可以在這情況下不走的了, 我駛唔駛用成$50去食妳個唔係特別好的'腐乳通菜'呀! 我同朋友即走, 早知唔好咁大量, 要投訴埋佢d菜洗剩d紙這件事!有乜理由, 叫貴野就整俾你, 叫平野就即使違反誠信, 唔整俾你等你走先得架!炆死我喇, 未試過食野食得咁激氣!!!

炆死我喇, 未試過食野食得咁激氣!!!
2008-08-13 108 瀏覽
我們班愛華頓球迷有一樣特別,就是特別多人住港島東,這次"開季"前的飯局,順理成章在東區.在炳記同新和富之間,選了後者.記得三年前開季之日,開波前又是同幾個球迷朋友在此飯聚.一行七人,被安排坐進另一邊的舖位.事前沒有訂任何菜式,所以沒有玫瑰雞,聖子皇也沒有.黃金蝦,風沙雞等仍然有.黃金蝦用蝦很大吃,肉質爽甜,因為咸蛋黃之咸香,惹到連殼也在肚裏送."鬼馬"即是油炸鬼釀鯪魚膠.現今很多地方也有這一味吃,用到油炸鬼釀魚/蝦膠,好像是新和富首創,然後流傳到民間.不知是否屬實?這個鬼馬,油炸鬼香脆,有些地方做到硬如石頭,內裏的魚膠彈牙.淋上酸甜沙拉汁吃很醒胃.炸碎豬手非豬手碎,而是將炸豬手斬件上,同東寶的有所不同.豬手皮香且爽,送酒絕佳,但今夜人人手上的,只是一支"黑水" --可樂也.眼看普通不過的蓮藕炆腩仔,腩仔肥膏軟稔,瘦肉位鬆化,而蓮藕同樣地鬆化,南乳醬很入味.風沙雞皮就不夠脆,雞皮下的肉質亦叫嫩滑.之前有味叫鬼馬,另一味叫"是但",點為之是但,其實是用瑤柱絲,咸蛋黃,菜粒等材料來蒸蛋白,見材料也是亂搭一通,難怪叫"是但",但這一類錯摸的觸覺,往往會有神來之筆,這一味是但,也真的不錯.吃完黃

吃完黃金蝦就到黃金蠔,友人S先生說新和富的黃金蝦好過蠔,這個是追加的一味.沒有理由再來多一碟蝦嘛.同黃金蝦做法一樣,用咸蛋黃來作靈魂.此道菜用的蠔很大隻,常說蠔越大而無當,生吃一定不及細小的蠔,如果用來熟食,那就有點不同.沾上咸蛋黃的蠔,外層帶脆,肉質帶點Juicy,加上咸蛋黃的咸香,正好用來掩飾本身蠔不夠鮮味的缺陷.

最後上的是荷葉蒸飯,今次是乳龍蝦蒸飯.龍蝦爽鮮,飯粒滲透了蒜香,連同荷葉的幽香,這個蒸飯的味道,突然complex起來.

價錢不算貴,比東寶的平,而且環境更佳,起碼我們在大談波經女經,也無須叫破喉嚨.

席上所有人的共同願望,就是希望今季球隊能夠在歐州賽有所成績,不望上到頭四,做Big four以外的第一,也滿意了.
黃金蝦
鬼馬
風沙雞
籠仔荷葉乳龍蝦蒸飯
2008-08-08 60 瀏覽
嗰晚我哋11個人去食,第一道菜好快,係炸豬手(好正好好味)之後就等咗好耐先再有食物送上, 士多啤利骨都好好味, 佢哋嘅黃金蠔一流,蒜蓉蒸蟶子就可能蒸耐咗(好韌),椒盬瀨尿蝦都好好味,荷葉蟹飯都好好味,隻豉油雞好滑好好味,其他就冇乜特別喇
賴尿蝦及蟶子都非常大隻,好好食。每一次食都覺得好有水準。
賴尿蝦及蟶子都非常大隻,好好食。每一次食都覺得好有水準。
  • 荷葉蒸蝦飯、豉油雞、鬼馬、蟶子、椒鹽賴尿蝦、贈送的甜品(栗子芋蓉西米露)
2008-06-29 25 瀏覽
其實新和富朝早係有荼餐廳式的早餐, 但我住在附近都冇試過, 今朝被Honey拉咗落去食早餐我冇叫到餐, 淨係叫咗個沙爹牛肉麵, 想轉出前一丁, 點知亞姐話冇出前一丁喎! 咁好啦...沙爹牛肉都煮得幾好食o既, 但個麵真係唔得...

$17 (早餐)