2018-09-24 904 瀏覽
我以前的飯堂,屋企唔煮飯就會尼食,但聽人講好似轉左手,唔同左,所以就尼試下。其實個門口同D餐牌都冇唔同,入到去係侍應唔同晒我叫左枝竹班腩煲。食物尼到就知同以前有少少唔同。個煲尼到的時候少少煲熱辣辣果種支支聲都冇,同埋唔太香。班腩的炸皮比較厚,魚的份量比較少。但佢的蔥爆得好香,就咁食都冇問題,加埋D飯仲香呀!!!其實個煲味道都較濃,所以煲內的枝竹是吸晒D味,好惹味! 而且枝竹份量頗多的!!整個煲的底部仲放有少少白菜,因為始終係煲的關係,菜係略有少少油膩,不過整體味道都唔錯!

2018-09-18
2018-09-24 273 瀏覽
其實新天地開左另外一間,原來想食新果間,但因為維修所以食依間。唔係話唔好,不過冇以前咁好!我叫左最中意食的時菜牛肉飯,以前的牛肉飯好好食,又唔老又唔梅,但自轉左手後,牛肉有少少韌,而且肉變得梅,口感沒以前好。而且汁太多,冇左牛肉的鮮味,一咬落口感覺好多汁。白飯有少少硬。除左主食,仲有湯送,好中意佢的湯加眉豆,而且唔係用上湯,係真材實料熬出尼,好夠味。雖然廚師變了,味道變了,但份量冇變,仍然係咁多。飯係會食唔晒。不過有得揀我都係會去新開果間

2018-09-18
2018-09-19 181 瀏覽
其實新天地已經轉左手,開左一間叫做新一天,本來想食新一天,點知冇開,唯有食新天地。以天新天地的野食好好味,好大碟,但自從轉左手就有少少改變。份量大小雖然同以前差不多,但味道卻變了因為晚餐唔太岩我食,所以我選擇了散叫,外賣,鹹魚雞粒炒飯($46),因為係即叫即做,所以等得比較耐,但拎上手係熱辣辣,飯到屋企食都仲暖的。番到屋企打開盒飯唔太香,原本諗住打開會有好香鹹魚味,但沒有,食落有鹹魚味,但唔多亦唔太香唔講會唔知道食緊鹹魚雞粒炒飯,會以為食緊雞粒炒飯,因為好的係佢雞粒有好多,而且雞粒唔肥唔韌。飯的份量都有好多,整盒飯食晒會超飽。

2018-09-19
15 分鐘 (外賣自取)
2018-08-21 358 瀏覽
略略裝修過,長方檯轉成圓檯。老闆依舊口黑面黑無笑容,食客都怕左您啦!有點掛住朝早個肥姐姐侍應,笑面滿面又招呼周到,唔知仲係咪係度做呢?係屋企食福麵唔想lunch又即食麵,唔想郁都爬落街食啦!次次飲完酒第二日都大食到不得了,雞髀沙律加排骨炒河都唔夠飽,搞錯呀!點算呀?例湯,飲完都唔知咩湯,總之就係真材實料,清香可口,熱辣辣灌落肚,好好飲呢 ﹗冬瓜湯,淡如水喎,師傅忘記落鹽?還是專登煲冬瓜水呀,飲兩啖要放棄!可用黎洗手或漱口。木瓜湯,但寫住係合掌瓜湯呢。總之就係真材實料,清香可口,熱辣辣灌落肚,好好飲啦 ﹗青紅蘿蔔瘦肉湯,肉味超濃郁甜美,咸香可口,美味滿意。星洲炒貴刁,點解同河粉無咩分別既?根本就係一樣。咖哩惹味,辣辣的使到食慾倍增,彈滑河粉還夾雜著蝦仁、腿絲、紅椒同吃,梗係更加好食啦。乾炒牛河勁全走,有鑊氣澎湃誘感,暖意無限。調味出色恰到好處,生老抽黃金比例,顏色亮麗均勻,清香脫俗,越食越起勁,食慾大振。雖然部份河粉未能炒開,仍然黐埋一舊舊,幸好滑溜溜完整河粉搭上辣椒醬齊齊嘆,還是刺激美味無盡。牛肉醃味濃厚,微鬆質地軟腍,蠻不錯。海鮮炒河走蔥走芽菜,淡得利害,要勁撈辣椒醬啊。青衣柳腥腥地

海鮮炒河走蔥走芽菜,淡得利害,要勁撈辣椒醬啊。青衣柳腥腥地,草青味都好強烈,魚質嫩滑。大陸蟹柳膠感十分紅卜卜,紅 A  牌咩,硬掘掘又甜笠笠,最憎。雪藏魷魚加蝦仁,完全無味。菜遠肉片河走蔥走芽菜,高質滿分 ﹗白菜勁甜勁爽,肉片棉滑,河粉完整滑溜,如果用幼河粉就更開心啦。

豉椒排骨炒河走芽菜,味道調得異常出眾,咸啖適中再帶惹味豉椒味,鑊氣夠勁熱騰騰,好食好食無從挑剔 ﹗排骨香甜,骨少肉多無肥膏﹗唯一要扣分係河粉炒到太碎,不過堅好食,全部清晒無得剩﹗

豉椒肉片炒河走蔥走芽菜,鬆軟的肉片,甜美多汁不乾鞋,滿意。豉椒芡汁沒有兜勻,只淋係表面,我忘記落單時要求兜勻呢。濃濃豉椒味道特別香口,讓滑溜完整河粉拖著地吃,濕潤醒神的味道。

時菜牛腩炒麵,芡汁不足,只食到半個脆麵,剩半個太硬要放棄。要記得脆麵必須多汁呀 ﹗唔夠汁食齋脆麵勁乾,食緊媽咪麵咩。鬆化牛腩微弱羶味,醃味過份濃濁,肉質偏乾有少少渣,免強可以,讓炒麵捲著再撈辣椒醬食會更好味。

翠綠菜芯勁爽甜多汁,給我多一點菜吧,好好食。脆麵炒得金黃乾爽,超強的索汁力,吸盡菜芯牛腩汁變得嚥韌帶彈,水潤無比,大注大注地吸啜,萬般淘醉,好味到暈得一陣陣。

魚香茄子炒麵,厚厚霸道的豬肉香,泛著神秘可口咸魚味道,還有微辣帶甜的芡汁,完全滲透綿綿水潤的茄子肉,滾燙出住煙品嚐,無可挑剔,那有不好吃的理由呀﹗依道馳名中外菜色配粥粉麵飯同樣出色,都一樣超級好食無得頂﹗

麻婆豆腐炒麵,甜美香辣可口,開胃醒神 ﹗肉鬆彈牙多汁,搭載在滑溜豆腐上面,豆香肉香亙相耀映。可以再辣一點,可以再濃味一點,可以再多汁一點!

咖哩雞飯炒底,超特快晚餐!唔洗三分鐘就上檯,但雞件只有微微暖意,都唔夠熱既!炒飯香噴噴,清清的鑊氣熱辣辣,調味及蛋香同樣滿意。雖然咖哩味道清香甜美,撈炒飯十分吸引開胃,不過我係要咖哩雞,不是咖哩雞翼﹗全部都係雞翼,仲要斬碎勁討厭骨杉杉,索價 $40 蚊實在太過份﹗

咖哩牛腩飯炒底,侍應阿叔我叫左兩次炒底都唔啋我,睇您出咩比我。咪比白飯囉 ﹗仲係度講問唔係扣底咩?攞返碟白飯入去再炒過啦,搞到阿姐要行多轉!火都黎。咖哩汁撈炒飯十分和味開胃醒神好好味!薯仔炸過加上咖哩汁好食喎。

茄子豆卜斑腩煲,好耐無食過飯,破例食少少啦。半碗飯都未食到已經飽左喇,個茄子豆卜斑腩煲份量好勁呢!唔知係太飽還是太油,食完有點反胃!勁多豆卜本身油、茄子本身又勁索油、斑腩又係油、個芡又係油!斑腩勁厚粉,索晒油索晒汁滑嘟嘟,味道好!茄子有點硬,不棉滑多汁。

福建炒飯,有鑊氣熱騰騰,充滿蛋香無搵笨,肉粒、菜粒、菇粒、蟹柳粒撈上嚥韌乾爽飯粒堅好味,欲罷不能,食晒先肯罷手乍。魚香茄子,試試新口味,跟福建炒飯融合,升級為魚香茄子福建炒飯,天下無敵神級戰力,非常感動的味道 ﹗將所有消滅殆盡,半粒飯半滴汁都無得留低,好好好好食呀﹗

揚州炒飯走蔥,十分多料夠重手,蝦仔叉燒滿載,甜甜嚥韌叉燒粒,鮮爽蝦仁,炒得蛋香出眾,熱辣辣鑊氣非常,飯粒乾爽好味道。麻婆豆腐,再次發揮我頂級創意,麻婆豆腐揚州炒飯 ﹗無得彈,無得輸,無得頂,好食都要大叫好好味呀 ﹗大量食材百花齊放,多層次多角度,味道質感豐富極至,肉鬆、豆腐、叉燒、蝦仔、雞蛋、辣椒、白飯,甜酸香辣兼備。

黑椒牛柳絲炒意粉,似牛肉多過牛柳,走過油的牛柳有焦香,鬆軟綿綿質感。黑椒味道夠晒濃,夠晒香辣好味道。整個意粉都好油,食到雙脣立立令,意粉烚得太腍喇。

咖哩雜扒意粉,難得連扒都可以揀,雞牛豬隨您歡喜。決定雞扒豬扒腸仔火腿雞中翼,大大份見到已經好開心。估您唔到快餐都有質素比到我,值得一讚。全熟意粉熱騰騰,不粉不過腍,還保持爽滑,捲埋香濃厚厚咖哩汁塞入口,濕潤黏黏微辣香香,最緊要夠熱,好食喎。

火腿滑彈有著清淡咸香,雞中翼皮脆肉嫩不咸不濁不乾,煎雞扒皮香肉嫩彈滑無比,煎豬扒鬆化多汁甜甜肉香,雞豬醃味動人。食肉獸良伴,啖啖肉好幸福啊﹗黑椒雜扒意粉,賣價 $50 蚊重量級意粉抵到爛,一般人應該食唔晒!
例湯
麻婆豆腐
揚州炒飯
福建炒飯
2018-08-14 159 瀏覽
工作中午餐,試呢間未食過嘅茶餐廳,門面同店內都係普通茶餐廳格局,比較舊,食物都係炒粉麵飯話說我嘅焗豬扒飯,等咗差不多20分鐘先到,但一切豬扒見係紅色嘅,咪同店員姨姨講,佢一聽見就好忟咁鬧廚房攪乜,由第二個金頭髮男店員取走我碟飯,佢拎去水吧出菜位(當時背住我)動作係攞我碟飯食入面啲餸🤢,其實我之前,我哋隔離枱另一個客都投訴排骨啲肉唔熟,同一個男店員攞起佢碟排骨飯就在個客面前食!🤮感覺非常噁心!幾分鐘後佢食完我碟飯返來,話試完啲豬扒係熟嘅,我即刻火起🔥🔥🔥話紅色豬扒喎!佢無再解釋就問我想食乜,我就轉咖哩牛肉飯,其實佢試食嗰幾分鐘,我個感覺非常不受尊重,除了店家取走我碟飯,又唔同我講會焗另一碟比我,或比我轉其他午餐,其實如果店家話焗過另一碟比我都唔要了,一來我無辦法等多20分鐘(同事都食晒了)而且對呢間餐廳焗嘅食物都無晒信心!你唔介意試食客人碟飯都唔好表演比我睇,試完你話熟但又照比我轉款,咁試食呢個動作為乜呢?證明我判斷錯?而你店家好人所以照比我轉?只係我找麻煩?感覺噁心核突又於事無補!估唔到會遇到現代試食官!🤦🏻‍♀️焗鮮茄豬扒飯($44)上枱賣相不錯,份量不大,飯已經係炒飯,可惜啲汁同飯都
工作中午餐,試呢間未食過嘅茶餐廳,
門面同店內都係普通茶餐廳格局,比較舊,食物都係炒粉麵飯

鮮茄豬扒飯
炒底
汁撈飯
豬扒中央係紅色嘅

焗鮮茄豬扒飯($44)上枱賣相不錯,份量不大,飯已經係炒飯,可惜啲汁同飯都唔熱嘅,只係微暖(最憎嘅溫度)汁撈飯食,飯鬆無結塊,可惜發現豬扒唔熟!換咗
咖哩牛肉飯
咖哩牛肉飯

咖哩牛肉飯($42)咖哩汁分上(幾好)咖哩較浠身,味道幾香,夠熱微微辣,配料幾多,主角牛肉片係鬆肉粉喇過,比較橡筋感覺,又無牛味,蔬菜(洋蔥、青椒)爽脆好味!整體ok
熱檸茶

熱檸茶(跟餐)茶濃檸檬唔澀!茶餐廳水準,幾好

同事食:
例湯

例湯:同事話超鹹

豉椒排骨飯($40)
鹹蛋蒸肉餅飯($42)
雞扒烏冬

照燒雞扒烏冬($42)
熱檸水(跟餐)
凍檸茶(跟餐)

同事啲食物賣相幾好,如果一開始叫咖哩嘅,無經歷焗飯事件,呢間食物都ok,店員應該係一家人,有個後生女嘅,服務幾嫩手,幾個似仔女嘅店員唔多說話!主力做野應該係姨姨同試食官
廁所濕滑污糟

現代試食官

2018-08-11
2018-07-18 59 瀏覽
琴晚玩得太大,食完放題再唱 K 再落 Baby,搞到晏晝點幾先爬到起身食早餐。新天地百搭麵餐非常多選擇,有緣再試黑松露炒蛋啦﹗瞓醒勁醉 hangover,雖然無咩胃口,但食點熱野會舒服好多。善哉善哉,再次破戒食出前一丁,連放假都係食出前一丁!熱奶茶,平凡茶記味道,有茶味有奶味,夠幼滑滿意。五香炸雞髀,離晒譜架 ﹗隻雞髀何解可以好味到如此地步架?索一索散發著清爽五香氣味,豪不客氣大大啖一咬一扯,連皮帶肉撕掉,肉汁雞油飛射,浸滿我的嘴仔,滋味無窮﹗入口皮香肉嫩,雖然不是脆皮系,不過外皮滑帶嚥韌,醃味非常豐富可口。炸得香噴噴,乾爽不油膩,靚皮下面包住白雪雪嫩肉,肉汁澎湃雞肉,連食幾隻都無難度呀﹗脆皮五香炸雞髀,突然其來的加強板?以往都係滑汳,依隻係脆皮喎 ﹗雖然醃味有點淡,還算合格可口!五香炸雞髀沙律,充滿沙律醬既港式沙律,完全在預計之內 ﹗質素比想象中好食多倍,薯仔雜果沙律來的。薯仔甜美粉腍,蘋果爽甜多汁,蘿菠酸咪咪開胃,粟米清甜爽卜卜,沙律溫度夠清涼,入口非常暢快舒服。火腿奄烈豬扒出前一丁,豬扒好好味喎 ﹗乾煎香噴噴,不是馬虎掉落炸爐翻熱就算,醃味得宜可口,天生麗質原汁原味,質感天然鬆化

火腿奄烈豬扒出前一丁,豬扒好好味喎 ﹗乾煎香噴噴,不是馬虎掉落炸爐翻熱就算,醃味得宜可口,天生麗質原汁原味,質感天然鬆化不乾硬,烹調出色 Very Good ﹗

師傅煮麵手藝好功夫,麵質爽彈滑嘟嘟,不粉無過腍,湯底香甜濃郁,部份湯汁已滲入麵條之中,邊食邊爆汁更加美味。大大啖啜掛上大大羮辣椒油,香辣兼備無搵笨,非常刺激興奮,辣中帶香甜,辣度滿意,醒腦提神又開胃。

黑椒蘑菇奄烈蜜汁叉燒出前一丁,師傅您無事麻?半生熟出前一丁索索聲,非常爽脆喎,您估煮意大利餐呀 ?連湯都只係微暖,無錢煲熱煲熱啲湯呀?我只不過想好好地食個即食麵之麻,唔洗咁對我架麻?

唯有出最後絕招,大大羮辣椒渣隊落去救命 ﹗辣椒油堅辣又夠香,有料到好好味,最衰係碗麵唔夠熱囉。黑椒蘑菇奄列係用黑椒碎,似乎太大粒,蘑菇片一般普通,整體味道麻麻地,一試無妨。

腸仔太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,返樸歸真食沙嗲牛肉,牛肉無乸過,原汁原味夠新鮮,原始牛肉味道,不過太瘦超級韌啊!太陽蛋簡單就是美,焦香微脆蛋白併甘甜蛋黃夾住爽彈滑麵條,當然勁好味啦。

紅腸太陽蛋豬扒出前一丁,玫瑰紅腸非常有彈性,味道甜甜不咸,腸皮又脆卜卜,驚喜的味道。麵質腍劈劈,豬扒滑潺潺又腍劈劈!硬死半塊放棄。阿姐問我塊豬扒係咪唔好食,我唯有答好飽所以食唔晒囉!

腸仔太陽蛋蜜汁叉燒出前一丁,蜜汁叉燒,以前係英國做廚房時都做過,只係炆完再加色加味就當叉燒,完全無燒無烤既過程架。好多肥膏肥騰騰,瘦肉就乾硬,低檔食材算罷啦。結實爽彈的腸仔,水潤而略咸,輕輕炸過更香口。

火腿奄列蜜汁叉燒出前一丁,奄列熟成剛剛好,外層金黃焦香,裡面嫩滑水潤,熱辣辣蛋汁滲出極為甜美,襯托著滑彈咸香火腿絲更是美妙。麵質腍得黎未算過火,麵條吸收大量湯汁而變得深色,特別濃味,合格。
熱奶茶
腸仔太陽蛋蜜汁叉燒出前一丁
火腿奄列
蜜汁叉燒出前一丁
2016-04-09
$50 (早餐)
脆皮五香炸雞髀
五香炸雞髀沙律
火腿奄列
2018-07-14 44 瀏覽
之前早餐都有食過好幾次,但今次先寫食評等其他人都知道下。我今次叫左雞扒公仔麵,加多兩個餸都係加$4,咁我當然要啦,我叫左雙蛋。之前幾次都食牛肉麵,但今次見到雞扒大大份,有差不多兩塊(雖然有一塊細少少),簡直係超值。而且雞扒煎到金黃色,十分脆口,而且又唔會太乾身,係少有的茶餐廳令我覺得咁好食,雙蛋都煎得好靚。至於個公仔麵煮得唔會太硬又唔會太軟身,味道不俗。配上雞扒同雙蛋,真的很不錯。至於熱檸茶則正常水準。整體而言我覺得好食至於都幾抵食,仲可以支持一下小店。

2018-07-14
$34 (早餐)
2018-04-14 120 瀏覽
起第已經10點幾,好蟹都唔做早餐,結果行到石湖墟搵茶記食。想食得豐富一點,就叫了歐陸式早餐,整體都唔錯,豬排算大塊,亦唔會乾。特別是煙肉煎得好,唔會烤到乾晒,保留住肉汁。
2018-01-23 139 瀏覽
係舊墟一大堆茶餐廳基本上都試過,呢間有返咁上下水準。凍奶茶唔錯,奶香茶香平衡到,不過建議叫少甜。常餐沙嗲牛面都唔似其他上水茶仔咁成日燶或者面未煮透,每一次都維持到質素。火腿奄烈次次都做到流心既效果。午飯晚飯都足料,肉餅,西芹雞柳,涼瓜火腩呢d份量足夠,白飯亦都超多。一個男人絕對夠飽。不過餐廳環境有d污糟,門口枱如果有人食煙亦都容易有陣煙味吹入室內。餐廳電視壞壞地成日會無啦啦閃下閃下收唔到,有少少影響食飯
餐廳電視壞壞地成日會無啦啦閃下閃下收唔到,有少少影響食飯
2016-12-28 427 瀏覽
第一次係度食..買外賣走..兩盒飯..拎到番去點知發現無俾湯..兩盒飯餐具竟然得一套...如果我唔係番屋企食咁我用手拎黎食?點知打番去同佢講..竟然回應我外賣湯要加錢...我就話我係見張餐單有湯(送)..仲要無寫明外賣湯要加錢..又唔見第二D餐廳會要人加錢..仲好意思話我點解唔問佢..大佬呀..我都話第一次黎食..你仲話我唔問你?唔係見你有湯送洗鬼係你度買....態度差又求其...放心..我第一次黎食.都係最後一次...我都係第一次遇到呢D咁既餐廳..俾我感覺係做唔做你生意都得..唔望人有回頭...九唔答八
2016-12-28
5 分鐘 (外賣自取)
2016-05-27 582 瀏覽
茶餐廳滿街都係,價錢大眾嘅平民食堂。。雖然賣嘅食品大同小異,哩篇食評,針對嘅係小異。。。唔經唔覺,茶餐廳早餐都去到三字頭價錢。24/26只得個粉同飲品,加埋腸仔蛋再凍飲就過三十。係冇特別要求嘅情況下,嚟嘅係反蛋。蛋白全熟而蛋黃流心,唔係間間茶記做到通粉同麵,間間茶記都唔同軟硬程度,就連五香肉丁間間用嘅牌子唔一樣。哩間的味道啱啱好茶記靈魂當然係奶茶啦~反而我對佢嘅評價只係***(5*滿分),唔太差,奶同茶比例都好,但茶味同香都唔突出。都係大x樂正D所以係小異之間客人都有感覺,希望大家都努力做好哩個香港特色
茶餐廳滿街都係,價錢大眾嘅平民食堂。。
雖然賣嘅食品大同小異,哩篇食評,針對嘅係小異。。。
唔經唔覺,茶餐廳早餐都去到三字頭價錢。
24/26只得個粉同飲品,加埋腸仔蛋再凍飲就過三十。
係冇特別要求嘅情況下,嚟嘅係反蛋。
蛋白全熟而蛋黃流心,唔係間間茶記做到

所以係小異之間客人都有感覺,希望大家都努力做好哩個香港特色
2016-05-16
2015-07-30 383 瀏覽
琴晚又爆醉唔知醉,晏晝點幾鐘先起身,今晚 Perry dinner gathering 要趕緊去買餸呢,那那聲衝落樓倒個麵落肚就立即要開工喇!搬左黎上水後一直都去南奇茶餐廳既,但無端端突然執鬼左笠囉,之後轉左食采華,但開始厭厭地,淨係得福麵又無出前一丁,而且牛扒豬扒都鬆到腍劈劈,依家終於黎試新開無耐既新天地喇,希望有出路啦!腸仔太陽蛋雞扒即食麵,依度原來有出前一丁供應架,餐牌無寫囉,下次先啦。大大力啜一口,非常明顯係大光麵同雞粉湯底味道。好采煮得唔差,麵質嚥韌,湯底又夠濃,有 heart,難得。雞扒用炸爐翻熱好正常,香口得黎都未算太乾,醃得夠味,合格。腸仔烚過,唔係怪味腸,安全。太陽蛋暖暖地,蛋黃香蛋白滑,無意見。辣友梗係要試辣椒油啦!第 1 次黎順便試埋,唔錯唔錯,夠香夠辣,合格﹗

腸仔太陽蛋雞扒即食麵
腸仔太陽蛋雞扒即食麵
2014-04-06
$35 (早餐)
  • 太陽蛋
2014-09-21 260 瀏覽
太陽蛋腸仔雞翼出前一丁,唔係雞全翼咩?我見隔離枱全翼黎架喎?要另外叫架?menu 都無寫雞全翼定係雞中翼,好失望呢!炸雞翼偏瘦炸得太亁,無肉汁,味道一般地單調而略咸。唔小心隻太陽蛋比我整穿左呀!陰功豬咯。無緊要,撈麵食都好味。麵質太硬唔夠熟呢,經常發生,要留意一下。姐姐嬸嬸服務都殷勤有禮,感覺舒服,thank you!又係要坐火箭去機場博覽,食飽飽先起程啦!

2014-09-19
2014-09-21 183 瀏覽
太陽蛋腸仔雞扒出前一丁,意式湯麵?麵唔熟啊!太硬又索索聲添,唔掛得兩分鐘煮好啦。煎雞扒就勁正,好味道!熱辣辣皮香肉嫩又 juicy!醃得入味,仲同我一樣會落鮮檸汁去醃,有陣清新味道。用熱辣辣既湯拖一拖太陽蛋,令黃蛋暖暖地,再整粒啪入口!甘香蛋黃撞埋滑溜蛋白,正到震!腸仔一般啦,比較偏咸,好采唔係 cheap cheap 怪味腸。如果預先烚淡一點,有 order 時炸炸去應該好味啲。10分鐘早午餐!今日無假放,食完要急急搭火箭去機場博覽開工囉!

2014-09-14
  • 雞扒