炒面、炸両都是不熱、咸煎餅甜的、咖啡難飲,最基本都做不到,極差,從未食過如此低質素的粥面店,問店員可否提供一杯開水,都說沒有。食品質素如此低劣,咖啡超差。千萬不要幫襯

2023-08-08 436 瀏覽
服務俾一星,係因為最低只可俾一星,建議引入美女廚房嘅負分制。牙痛,去咗食白粥,食完叫侍應埋單,叫第一次侍應唔理,第二次嘴臉態度不屑嫌棄,聽唔清楚內容,再問一次,竟然大聲夾惡「十一蚊囉」,就此我都算,趕住睇醫生,亦明白又唔係咩名店、大生意,食飽快啲走,然後唔再幫襯就算。但係俾錢時d錢比人扔,真係火起,同該名有問題嘅店員(同上述侍應為同一人)理論,竟然被鬧返轉頭,萬分堅持自己嘅正常及正確,唔講以為我係嚟打工,佢係老細呀,更加被其他店員「圍」,係我旁邊叉腰眼超超,好驚呀,疑似恐嚇,離開店面後竟然仍然高談闊論我嘅「問題」、「有病」,大佬,街坊生意,唔係咁呀?

2023-08-08
  • 憤怒
  • 錯諤
  • 受氣
  • 一面屁
尼間係專食湯飯,但今次叫粥品食。有冷氣夏天坐住食舒服。食物亦好快送上。假日午市,坐滿哂人。魚腩粥($40),魚腩肉滑,骨大條,方便食。魚腩量亦多。粥綿,量多,加入薑絲、蔥等簡單調味,已經好好食。重點熱辣辣,暖入心。牛脷酥腸粉($21),平時食得多炸両,第一次食腸粉包牛脷酥,原來又幾夾。腸粉皮屬厚,米味重,牛脷酥脆脆,內軟,配甜豉油食,亦好味。綠豆沙,估唔到好多渣,完全唔係水浠浠既狀態。不過略甜。聽到隔離枱落order,原來可以雙拼紅豆沙。燒賣,過下口癮。魚味重,唔會成口粉漿既感覺。整體,簡單既粥品,但好考功夫。要整得好食,一d都唔容易。

魚腩粥

魚腩粥($40),魚腩肉滑,骨大條,方便食。魚腩量亦多。

牛脷酥腸粉

腸粉皮屬厚,米味重,牛脷酥脆脆,內軟,配甜豉油食,亦好味。

綠豆沙

燒賣

燒賣,過下口癮。魚味重,唔會成口粉漿既感覺。

整體,簡單既粥品,但好考功夫。要整得好食,一d都唔容易。
2023-04-29
魚腩粥
牛脷酥腸粉
綠豆沙
燒賣
2021-11-22 1077 瀏覽
哩間粥鋪已經系荃灣N年,以前只有角落一個鋪,然後擺出街,現在在旁邊多了一個室內鋪,大好多,但仍然幾時都咁多人,可能哩D就是荃灣舊情懷吧。優點- 快- 客人多,腸粉粥都熱辣辣改善點-男廚師久吾久就吾戴口罩行出來幫手-西餐飲可能吾系茶餐廳,幾吾得。- 擺切比較亂,其實學下海X整整齊齊一D都吾難。- 有烏蠅。平時都系食粥,今日試下佢的西式早餐牛肉公仔麵要爽D($33)3分- 睇落幾好咖,有幾大片牛肉,比較多,食落都幾彈口同牛肉味,同一般茶餐廳通常只有沙嗲牛肉,食落無牛肉味嘍, 本來真系可以比4.5分可惜系-個麵已經馬上食都淋淋地,仲有比較細,男仔吾系好夠-餐咖啡得個苦字,無香味。

優點
- 快
- 客人多,腸粉粥都熱辣辣

改善點
-男廚師久吾久就吾戴口罩行出來幫手
-西餐飲可能吾系茶餐廳,幾吾得。
- 擺切比較亂,其實學下海X整整齊齊一D都吾難。
- 有烏蠅。

平時都系食粥,今日試下佢的西式早餐

牛肉公仔麵要爽D($33)3分
本來真系可以比4.5分可惜系
-個麵已經馬上食都淋淋地,仲有比較細,男仔吾系好夠
-餐咖啡得個苦字,無香味。

牛肉公仔麵
咖啡
2021-11-22
$33 (早餐)
2021-05-23 857 瀏覽
一向去開佢隔離分店坐樓上,但疫情樓上冇開。又唔想坐樓上太迫,就過左來新店坐,環境算乾淨。野食來得都快,價錢抵食,味道好正,最鐘意佢地既油炸鬼。反而腸粉普通,粉菓可以唔叫。
2021-05-05
2020-09-13 1075 瀏覽
呢間舖不嬲做開粥品,見佢做埋湯飯,一於試下。佢主打魚湯湯底,望落都幾鮮甜,餸既選擇都多。我地揀左蝦滑魚皮餃,另一碗就墨魚滑滑雞,兩碗都好好味,好鮮甜。魚皮餃係佢地自家制,個魚味相對地特出,同埋食落唔似出面果啲有味精味。蝦滑都好彈牙,蝦味好出,真材實料。滑雞既味配埋魚湯,令到碗湯都好甜好好飲。墨魚滑都一樣,好彈牙,墨魚味都好出。湯飯仲可以配菜,岩哂做野太忙唔記得食菜既香港人。粥品既野都可以嗌,炸兩內脆外軟,好味!

2020-01-21 1155 瀏覽
新宏利粥湯飯係隔離新宏利粥麵嘅新舖,除左有粥外,仲有新推出嘅湯飯系列,但而家天氣凍返,梗係要食粥暖一暖胃啦,湯飯就留返下一次再食過。碎牛粥一上枱嘅時候仲係紅卜卜嘅,但只要D 牛肉浸落去粥度一陣就會熟晒=]滑牛鯪魚球生滾粥滑牛夠大塊,咬落去鮮嫩彈牙,牛肉味濃,而相比之下鯪魚肉就普通左少少,不過都唔錯嘅。炸兩味道一般,但係呢度勝在甜醬同一般唔粥店唔同,用嘅係海鮮醬,所以味道更好。四寶有豬皮、蘿蔔、魚蛋、豬紅,四款入面我最鐘意嘅就係豬皮,因為勁爽口。

2020-01-19
2020-01-19 749 瀏覽
🏃星期日早上11:30左右,到荃灣路德圍逛街吃早歺,但大多數早歺時段已過😅.發現新宏利粥店擴張,開了新的分舖就在舊舖左手邊隔離,店內設計懷舊,和舊舖設計相約,唔單止有吃开的粥,油炸鬼炸兩腸粉等等吃.還有我最愛鮮魚湯飯.一於早歺午歺一次過吃,湯底分別有鮮魚湯底及蕃茄鮮魚湯底選擇,送方面有超過24款選擇包括豬潤牛肉魚腩等等好多選擇.今天就選吃了一個兩餸蕃茄魚湯飯(選了鲩魚腩,墨魚滑和勝瓜),我不吃飯選了米線(可選飯,米粉或米線),大眾化價錢只需要$45蚊咋仲送埋熱飲凍飲都係只需要加三蚊咋!由於即煮關係約等十分鐘,一碗熱辣辣魚腩、墨魚滑勝瓜鮮茄魚湯米線送到枱面前,鮮魚腩大件份量新鮮,墨魚滑爽口彈牙,最重要還加上鮮茄鮮魚湯味道鮮甜,沒有味精,碗湯也飲哂簡直是吃過的湯飯店中的王牌推介店,鮮魚湯如此鮮甜.一試難忘呀!以後又多咗一個必食嘅店.下次再去試一試鮮魚湯底和其他餸.

大眾化價錢只需要$45蚊咋
仲送埋熱飲凍飲都係只需要加三蚊咋!

下次再去試一試鮮魚湯底和其他餸.

番茄鮮魚湯鯇魚腩及墨魚滑跟米線
番茄鮮魚湯
2020-01-19
番茄鮮魚湯鯇魚腩及墨魚滑跟米線
番茄鮮魚湯
  • 番茄鮮魚湯配魚腩及墨魚滑米線
2020-01-16 482 瀏覽
荃灣多左好多新景點,哈哈,由荃灣西一路行返去舊荃灣,攰攰地又去搵下食,見老字號粥店開左新湯飯店係隔離,除左粥品而加多左飯麵食,黎試下佢都好。自己點左皮蛋碎牛粥加炸兩,賣相不錯啊。碗粥幾足料喎,熱辣辣正呀。炸兩淋左少少,但花生漿甜醬辣醬任落真係好正,最鍾意多醬,哈哈。朋友叫左鮮魚湯湯飯,三餸一菜送野飲。要左魚腩,豬肚同肥牛,即點即淥熟熱辣辣,份量也不少。魚湯都幾鮮味,一啲都唔腥㗎。飲品要左熱奶茶,唔錯啊。食完見到隔離枱食呢個四寶小食幾正咁,我地又叫左一份。有豬皮,魚蛋,蘿蔔同豬紅,其中蘿蔔最正,好鮮甜又無渣,入哂味好好味噃,配上秘制醬汁更惹味,如果可以再多啲醬就好啦。仲叫左甜品添呀,十幾蚊大大碗,好過自己煲,哈哈。芝麻糊一般般啦,都有芝麻香嘅,但個人覺得不夠甜。綠豆沙好味,煲得好淋有臭草香味,正。食左咁多野都係一人70蚊左右,抵食!
自己點左皮蛋碎牛粥加炸兩,賣相不錯啊。
碗粥幾足料喎,熱辣辣正呀。
朋友叫左鮮魚湯湯飯,三餸一菜送野飲。
要左魚腩,豬肚同肥牛,即點即淥熟熱辣辣,份量也不少。
魚湯都幾鮮味,一啲都唔腥㗎。
飲品要左熱奶茶,唔錯啊。
食完見到隔離枱食呢個四寶小食幾正咁,我地又叫左一份。
仲叫左甜品添呀,十幾蚊大大碗,好過自己煲,哈哈。
芝麻糊一般般啦,都有芝麻香嘅,但個人覺得不夠甜。
綠豆沙好味,煲得好淋有臭草香味,正。

食左咁多野都係一人70蚊左右,抵食!
2020-01-11
今日唔洗返工但係都起左身食早餐, 朝早黎荃灣食粥, 好不幸地, 我見到呀姐拎住碟腸粉, 一路行一路打乞痴... 雖然佢唔係直接乞痴落碟腸粉到, 但係佢無掩口, 飛沬係絕對會飛到落碟腸粉到的....我認為侍應既衛生意識絕對需要加強!! 講返碗艇仔粥, 正正常常, 不過魚蛋真係幾難食, 建議大家唔好叫魚蛋黎食............不過呢到主打係便宜, 平平地食碗粥係OK既!!!!!!希望呀姐唔好再打哈痴.............................
2020-01-16
2020-01-14 234 瀏覽
冬天咁凍食返碗熱辣辣既粥就最岩😋整體嘅價錢唔貴,夠哂貼地👍🏻我地叫左一個生滾湯米線 $45,魚湯係佢既賣點!飲落去鮮甜,無添加味精,食材豐富有2餸+1菜,豬紅同墨魚滑都係水準之上。跟餐仲奉送一杯熱咖啡。仲有:宏利四寶湯 $38一向欣賞鋪頭自家製既食物,呢到既魚皮餃係佢地自製~必點~皮薄好食😋仲有肉丸,墨魚滑,鯪魚球同紫菜再黎多個鮮蝦腸粉$22,有兩條腸粉,入面有成6隻蝦,蝦仲要幾大隻,好抵🤣

仲有:宏利四寶湯 $38

2020-01-14
2020-01-10 186 瀏覽
路經荃灣,發現這間餐廳人頭湧湧,路過望下餐單,見非常抵,一碗粥可以唔使$20 ,就同朋友試吓入去食。因為我好肚餓,叫了三餸一湯,裏面的小櫻雖然很忙,但態度唔錯,很有禮貌。墨魚滑魚腐魚皮餃紫菜湯飯$50開頭以為一個湯飯上,原來白飯會另外分開裝,我覺得唔錯,鮮魚湯可以讓我任意將落白飯。滑牛豬心粥$36牛肉非常滑,粥內除了豬心亦會有豬腸,好好食。鮮蝦腸粉$22鮮蝦都非常大隻,可以一試炸兩$13雖然是一間普通的粥粉麵檔,但食物質素不錯,價錢又平,可以再去。

墨魚滑魚腐魚皮餃紫菜湯飯$50

滑牛豬心粥$36
牛肉非常滑,粥內除了豬心亦會有豬腸,好好食。

鮮蝦腸粉$22
鮮蝦都非常大隻,可以一試

炸兩$13

2020-01-10 126 瀏覽
就快過年,去了荃灣街市買些過年食品,之後去了食魚湯米線。餐廳企企理理,以魚湯飯粉及魚粥為招來,價錢相宜。肥牛、魚腐、墨魚滑及勝瓜番鮮魚湯米線魚湯味道鮮甜無味精,加了些薑葱去腥味,米線跟魚湯味道勁夾,墨滑有粒粒墨魚肉,十分彈牙。宏利四寶湯有自家製的魚皮餃、墨魚滑、鯪魚球、肉丸及紫菜,湯底都是魚湯底,鯪魚肉、肉丸都應該是鮮打,咬落去同平時機做的完全唔同,味道較鮮且腍。叉燒腸粉腸粉就預早做好,所以唔夠熱,味道尚可。窩蛋滑牛粥生滾粥新鮮即叫即做,滑牛肉質腍滑,粥底很綿。

肥牛、魚腐、墨魚滑及勝瓜番鮮魚湯米線

宏利四寶湯

叉燒腸粉
腸粉就預早做好,所以唔夠熱,味道尚可。

窩蛋滑牛粥
生滾粥新鮮即叫即做,滑牛肉質腍滑,粥底很綿。
2020-01-10 129 瀏覽
店面懷舊有港式風味,多款粥品任君選擇,而且仲有魚湯底湯飯,最啱一家大細落嚟開飯。先來個冷盤- 姜蔥爽魚皮。雖然係前菜,但絕對係全餐精髓,因為爽魚皮相當考功夫,很多店都已經不做這道菜,所以絕對是買少見少,難得有機會,一定要試試!果然不負眾望,魚皮爽口彈牙,配上姜蔥十分開胃,食完還想encore!及第粥不錯,相當綿滑,雖然價格相宜,但份量比較少。吃粥不能少得油器,再加份酥脆牛唎酥就剛剛好。湯飯套餐十分抵食,三餸一湯加蔬菜送餐飲都只是$50。魚湯及白飯分開上,魚湯有原味有蕃茄味,原味魚經已非常鮮甜,食得出無論是材料或是火候都十分足夠。小食方面大力推薦蔥花雞蛋腸粉,雞蛋包在薄薄的腸粉皮之中,為腸粉加添口感及香味,再點上麻醬,令人食過翻尋味!

姜蔥爽魚皮

牛唎酥

鮮魚湯飯

香蔥雞蛋腸粉
姜蔥爽魚皮
鮮魚湯飯
香蔥雞蛋腸粉
2020-01-08 118 瀏覽
呢排食左太多油膩野想食返啲清淡啲!今次來左呢間新開新派唔只得粥食既,仲有鮮魚湯飯!好有魚味嘅魚湯,好過好多間都係魚湯底既店舖!兩個餸一個菜再加上一大碗既白飯($45),男仔都好夠食啦!性價比好高!所以為左試到其他嘢食,我哋只叫左一碗湯飯,仲叫左一份叉燒腸粉($17),估唔到腸粉都幾滑溜👍🏻,豉油又唔會太鹹,岩岩好!另外每次去粥檔都要食牛脷酥($9),我嘅最愛,條牛脷酥都好大條,一人一半😁再點一點鮮魚湯,正啊😋話食清淡但都避免唔到🤣見到隔離枱叫左碟 薑蔥爽魚皮,好似好吸引咁,所以我哋都叫咗碟細碟($27)來試下,上到枱就已經聞到陣味好清香嘅麻油味,魚皮食落勁爽脆,口感比食海蜇更好,魚皮旁邊伴隨少量花生,魚皮嘅爽脆撞上花生嘅香脆,令到成個口感有唔少嘅上升。而且魚皮每片都好唔細,覺得相當抵食。
呢排食左太多油膩野想食返啲清淡啲!
兩餸湯飯
炒油麵
牛脷酥
炸両
薑蔥爽魚皮(細)
兩餸湯飯
牛脷酥
炸両
薑蔥爽魚皮(細)