2018-01-02
第一次入黎塔門,出發前好彩食定野打抵,行行下行錯左上山😂,睇埋風景落番黎已經三點,一場黎到就梗係要試下d地道美食。塔門既餐廳只有數間,起晒碼頭果邊,但間間都似乎以海膽炒飯做招牌菜。不過價錢唔平,評價好壞參半,所以最後㨂左呢間價錢相宜,諗住平平地試下個海膽蛋治。環境就真係好地道,帶點簡陋。食店人手唔多,落單要自己寫起紙度,廚房炒野正是門口個爐頭。海膽炒飯要$100, 太貴🤭~最後叫左平一半既"蝦醬鮮魷炒飯"。上菜速度都算快,可能呢個鐘數比較少人。(*是日係公眾假期,3點鐘)✨蝦醬鮮魷炒飯($50): 即叫即炒,飯夠乾身。聞落就好香蝦醬味,但食落就唔多覺。魷魚唔算太鮮味,但食落都有味既。雖然材料都係d雜豆,蛋,魷魚,但整體味道唔錯。飯粒帶點焦香,而且份量都幾大碟,好抵食。✨海膽蛋治($40): 麵包鬆軟,個蛋熱辣辣都幾好食。個蛋食落好淡海膽味,聞落就係臭臭地果陣海膽除😅。如果比我㨂我會用呢個價錢食兩份餐蛋治,呢個海膽治叫做試一次就夠。✨炸墨丸($40/半打): 本身一份係$70一打,不過兩個人食唔到咁多,所以問佢可否要半份,就加多5蚊。個墨丸雖然係炸,但其實唔脆的,而且好油。味道方面就普普
環境就真係好地道,帶點簡陋。
食店人手唔多,落單要自己寫起紙度,廚房炒野正是門口個爐頭。
個墨丸雖然係炸,但其實唔脆的,而且好油。味道方面就普普通通,無咩墨魚味,一般雲吞麵鋪既墨丸比它更好吃。
不過走果時經過門口,製作環境就真係....,食材四散爐頭位置,感覺雜亂。但價錢黎講算係親民,睇完風景起度食番個tea都係唔錯既選擇。