2023-04-24 1550 瀏覽
新斗記由佐敦搬咗去九龍灣MegaBox新斗記一間係擁有米芝蓮星級美食平價嘅中菜館,食物嘅水平梗係有返咁上下啦!今日我就叫咗例牌燒鵝、龍仔荷葉蟹蒸飯、同埋粟米大魚塊!新斗記嘅燒鵝係一定有保證,今次食嘅燒鵝仍然保留原有嘅味道,外皮香脆之餘,肉質嫩滑,咬落仲有肉汁流出,有陣陣燒香味!粟米大魚塊將粟米汁同埋魚塊分開,係保留炸出嘅魚塊外身香口,就咁一啖食落口,粉唔會太多,魚肉結實之餘仲好嫩口!粟米汁淋落魚上,味道恰到好處!籠仔荷葉蟹蒸飯啲飯蒸出嚟,就唔會太濕身,米飯🍚食落口勁有咬口之餘仲有清香蟹味同荷葉香,成隻蟹係米飯上面一齊蒸,令每粒米都吸收到蟹嘅鮮味,又要掌握得到火候,真係老師傅先做到!所以呢一個菜式最重點嘅係飯入面。
新斗記由佐敦搬咗去九龍灣MegaBox

粟米大魚塊

籠仔荷葉蟹蒸飯
2023-04-15 1332 瀏覽
今次來到九龍灣Megabox的米芝蓮星級餐廳【新斗記】,品嚐了他們的馳名火山石即燒乳豬、粟米大魚塊和籠仔蒜香蒸蟹飯。😍馳名火山石即燒乳豬以其獨特的烹調方式和美味的味道而聞名。乳豬的外皮非常酥脆,肉質也非常嫩滑入味,燒得非常完美,十分美味。😋粟米大魚塊啖啖肉,魚肉非常新鮮,口感非常嫩滑,經過炸製後外皮酥脆,非常美味。粟米的甜味和魚肉的鮮味相得益彰,送飯一流。😋最後是籠仔蒜香蒸蟹飯,是一道非常經典的廣東菜,但新斗記的版本做得非常出色。蟹肉非常鮮美,配以大米飯和蒜香味道。蟹肉的鮮味和蒜香味道的搭配非常完美,讓整道菜的味道更加豐富和美味,賣相一流。😍

呢晚近近地就去左mega搵食,新斗記最近進駐左13樓!曾獲米芝蓮一星嘅粵菜,價錢亦唔算好貴,一於試下!店面裝潢走紅色古典奢華風行入黎見到櫃內一隻隻未燒嘅白白豬,就必然要叫馳名即燒乳豬馳名火山石即燒乳豬 (例牌)$218 火山石即燒乳豬薄皮脆卜卜,而且食落脂肪含量較少,較清爽唔會有油感!欖角冰梅骨$128包住一層脆糖嘅效果,甜而不膩肉排口感唔錯~籠仔蒜香蒸蟹飯 $168蟹肉本身鮮甜,籠仔嘅米飯亦呈乾身粒粒分明嘅狀態,蒜香味都有,唯可惜蟹同米飯嘅連結唔夠,唔係好食到鮮味
呢晚近近地就去左mega搵食,
新斗記最近進駐左13樓!

曾獲米芝蓮一星嘅粵菜,價錢亦唔算好貴,一於試下!

店面裝潢走紅色古典奢華風

行入黎見到櫃內一隻隻未燒嘅白白豬,就必然要叫馳名即燒乳豬

馳名火山石即燒乳豬 (例牌)

欖角冰梅骨

包住一層脆糖嘅效果,甜而不膩
肉排口感唔錯~

籠仔蒜香蒸蟹飯 $168

2023-04-12
  • 馳名火山石即燒乳豬
2023-04-13 728 瀏覽
好想食下粵菜,同事話係九龍灣Mega Box 新開左#新斗記 ,記得細個時都有跟長輩去開飯,又近我於是收工便去開餐囉。酒樓有好多招牌菜,家常小菜可選擇。首先點左同事說必食的~馳名火山石即燒乳豬 (例牌),皮好薄鬆化脆口,師傅會去了肥膏,故不覺很油膩,肉質調味好味,點埋醬更香甜。生滾拆肉泥孟粥,入口有陣陣果皮香,沒有骨起晒魚肉,粥底軟棉可口,大碗夠足料。籠仔蒜香蒸蟹飯🦀️,熱辣辣香噴噴,花蟹有蟹膏,肉質新鮮,飯有蒜、薑同蔥同炒,好惹味啊。#新斗記 #粵菜 #九龍灣 #脆皮燒鵝皇 #燒乳豬 #MegaBox #yummy #美食 #美味 #識飲識食

#美食 #美味 #識飲識食
2023-04-12
2023-04-02 758 瀏覽
為食妹👧🏻發現車肽人*新斗記*蹤影,門口位置見到玻璃櫃掛滿一隻隻乳豬🐷,見到真係忍不住流口水🤤。馳名火山石即燒乳豬🐷例牌豬皮香脆鬆化,肉質幼嫩,蘸上乳豬醬或是砂糖來吃,非常滋味,不愧為鎮店之寶❣️。粟米大魚塊🐟屬八大名菜之一🌟,粟米汁🌽另上,多汁少汁自己話事😬。魚塊剛炸起熱呼呼的,炸漿脆薄,魚肉厚身嫩滑❤️大愛。籠仔蒜香蒸蟹飯🦀️一打開蓋香噴噴,花蟹size正常,肉質鮮甜。飯粒粒分明,拌勻蟹肉、蔥、蒜真係食唔停口😋。
馳名火山石即燒乳豬🐷例牌
粟米大魚塊🐟
籠仔蒜香蒸蟹飯🦀️
2023-04-02 555 瀏覽
已經好耐好耐冇去過九龍灣Megabox啦,今日朋友約我一齊去果到溜冰,先至發現原來變左好多啦,有好多新開嘅餐廳食肆,見到依間 新斗記 ,聽過之前係佐敦附近開業依家搬左嚟九龍灣餐廳門口相當有氣派🏮,有一種古色古香嘅風格🪭,行入少少就見到一個掛滿乳豬嘅風乾櫃,欣賞完坐定定就叫野食啦,同傳統茶樓一樣會有開胃小食,可以同職員講揀自己啱食架馳名火山石即燒乳豬(例牌)🐖🔥$218脆卜卜嘅乳豬皮非常香口,肉質軟嫩唔會好肥膩,仲有腩骨可以食,雖然肉唔多但勝在夠好味🤣豉油皇特級鵝腸🪿$168鵝腸爽口嫩滑而且好入味,配埋清爽芽菜仔一齊食,相當爽口,只係鵝腸上面有少少脂肪,如果清埋就一百分💯籠仔蒜香蒸蟹飯🧄🍚🦀$168估唔到有咁大籠,米飯吸收晒花蟹同乾蒜嘅香味,食落粒粒分明,將蟹肉起出嚟再撈埋落啲飯到食,好鬼正🤤整體來講,食物質素唔錯,環境都唔差,職員都會主動提供協助,只係去megabox對我嚟講有少少唔就腳🤣

馳名火山石即燒乳豬(例牌)🐖🔥$218

豉油皇特級鵝腸
豉油皇特級鵝腸🪿$168

籠仔蒜香蒸蟹飯🧄🍚🦀$168

豉油皇特級鵝腸
2023-03-08 1285 瀏覽
朋友說這裡出名好食,我們先飲湯,看湯渣就知道足料。跟著食卜卜脆乳豬,因為人少就散叫,略嫌不夠熱但也好味。蝦多士,蝦很大隻,多士又脆。龍蝦伊麵正常水準,龍蝦夠新鮮,麫軟淋適中。粟米魚塊普通一點。䈑筍炒牛肉,比較失色因為牛肉”那”得太多。還有叫了雜菜鍋,蛋白炒飯炒得出色。侍應招呼得不錯,整體服務很好,又贈送甜品,雖然只有紅或綠豆沙,但兩樣都十分滋味。
2023-03-08
午餐
2023-02-24 1423 瀏覽
今日去咗MegaBox午飯,正午12點左右,揀咗13樓嘅新斗記,印象中我屋企都有一張新斗記嘅VIP卡,應該係以前佐敦分店比嘅。因為兩位入座嘅撳票係攞到A票,004,剛叫完002,心諗應該唔會太耐,B票就係三位至四位(後來入到去,發現兩位A票同三位B票,都係坐一樣嘅四人卡位)等等下,螢幕顯示前面003票係12:36已經入咗去,跟住就一路都只係叫B票三至四位。我地係出面13樓,全層都係得返我地兩個人罰企,連個接待都消失埋☹️咁我見個女接待出返嚟,就即時上前禮貌地問下,兩位係咪仲要等,佢只係低着頭整理自己已完成嘅一張訂位名單,眼都冇望我一下,就只答‘仲未有位’四個字⋯雙方都dead air咗😑眼見手錶已經到咗13:00,佢又開始不斷按B票號碼,而一直冇人應,佢另一隻手就攞住電話答緊對方訂位,但一直無視我又去咗佢面前,當佢一放低電話,我就即刻阻止佢,問佢其實我兩位A票,係會唔會安排?佢就即刻發火,話佢安排緊啦,另一隻手快速地按A票,按走兩個號碼,突然就去到006,好彩又係冇人應。咁我都唔再客氣同佢出示,話我就係004啦!點知我都未鬧佢無視我,佢就先鬧我😳我做客,真係第一次企喺度要俾職員鬧。如果門
如果門口唔係大大個月餅,掛住係車呔人星級餐廳,我都唔打算寫出嚟,第一下嘅招迎服務,已足以要搣走乜星星啦🌟
食物方面,有薑蔥焗美國桶蠔,豉汁涼瓜炒牛肉,兩個點心,燒賣同叉燒酥,都相當出色,除咗碟蒜蓉炒豆苗,咸到苦,食唔掂,搵咗個西裝男幫手,退返俾佢,請佢找師傅自己試吓先(咪虐待我地食客😌)佢真係攞咗去要一段時間,先再返嚟,我見佢唔知講乜好,我就禮貌地同佢講,炒過一碟就得喇,佢就去咗執行,原來佢係AI 人 一個,Robot嚟㗎😂
呢間真係我遇到嘅非一般星級服務食店,員工服務範圍,絕對唔包括講道歉。兩位埋單連加一係$647,走嘅時候,又有一個西裝男,同我哋嘅背影講多謝😅😂
2023-02-24
45 分鐘 (堂食)
2023-02-15 1163 瀏覽
食店人員服務欠佳,明明自己聽錯book位時間,但死口唔認,重要用極差的態度鬧客,不宜選擇。加上,所謂出名的乳豬,又話有幾好食,事實係d片硬過石仔,重要切到大大件,真係一d都唔掂。
2023-02-11 1422 瀏覽
知道最近係九龍灣mega box開左呢間曾經獲米芝蓮一星級既傳統中菜館新斗記, 就諗住嚟試下係咪仲維持到之前既質素. 先講下餐廳環境闊落, 我地坐既位剛好同後面果張枱用屏風隔住, 所以有小小自成一角既感覺,空間感十足.香煎蓮藕餅 $128蓮藕餅煎得金黃香脆, 唔會過於油膩, 食到入面粒粒爽口既蓮藕, 十分香口.魚香茄子煲 $108充滿鑊氣, 入口唔會油膩, 有足料既肉碎同鹹魚粒, 味道香濃,送飯一流火山石即燒乳豬 $268 (1/4隻)餐廳招牌菜之一, 乳豬皮燒得夠香脆, 乳豬肉嫩滑得嚟帶小小鹹香, 配埋餐廳既乳豬醬, 口感又多一個層次.生炒上肉排 $128肉排炸得夠脆口, 就算沾左醬汁之後都唔會變腍, 味道足夠酸甜, 又係另一送飯之選.

香煎蓮藕餅 $128

魚香茄子煲 $108

火山石即燒乳豬 $268 (1/4隻)

生炒上肉排 $128

2023-02-11 968 瀏覽
食物完全貨不對版!琵琶豆腐,成舊琵琶豆腐,豆腐含量得1%,魚肉0%, 粉99%! 完全打破我食咗30幾年琵琶豆腐既認知!厨師推介,新疆手抓羊排!食過手抓羊排,都會知道、認識,係一條條幾寸長既羊排骨!誰不知上枱見到嘅係一啲斬到碎濕濕嘅排骨,於是,找待應確認是否手抓羊排,佢話,係!啲排骨,斬到又大又細,大嘅都其實好細舊,細嘅就真係超細舊,細到應該係用細粒黎形容!仲要話係新疆,整出嚟個賣相,完全係四川,一大堆乾辣椒,九唔搭八三不像!斬碎嘅手抓羊排我真係第一次見!碎濕濕點樣手抓呢請問!?定係佢嘅意思係我學印度人攞手嚟食呢?就咁逐粒用手黏上嚟食呢?仲夠膽話係廚師推介,真係唔知呢個係咩廚師!招牌乳豬,乳豬皮都還可以啦,但係啲乳豬肉係完全淡而無味好似冇醃過咁,咩料!
食物完全貨不對版!
2023-02-11
2023-01-23 1838 瀏覽
早幾日在網上TapNow買了乳豬券,即時用WhatsApp聯絡了店舖,要求安排年初二晚上六時送貨。店舖即時確認了送貨時間。直至今天,15:23 經WhatsApp問店舖司機會怎樣聯絡,店舖亦沒有提過任何問題。晚上18:13,任何消息也沒有, WhatsApp也沒有回應(但電話看到不斷在線上),直接致電店舖,回覆是司機已在10分鐘前出車。一直等到18:55,仍然是什麼也沒有,電話沒有, whatsapp沒有,致電舖頭,竟然跟我說司機不只送一個地方🤬🤬🤬如無法在指定日期指定時間送貨,是否有責任先告訴客人?尤其是年初二開年飯!後來換了店舖林先生接電話,我跟林先生說, 10分鐘內,如果司機未能送到,請讓他收回。結果,司機致電給我,人仍然未過隧道,根本冇可能10分鐘內送到貨。再多次致電店舖,冇人接電話,致電多次之後,終於有一位女士接聽電話。嗰位女士說我很勞氣,我想請問有哪一位客人在年初二開年飯的時候,等了一個多小時也沒有回音,會不勞氣?當然,最後林先生也沒有回覆電話給我!司機最後也送到乳豬,但整隻乳豬是淋的!究竟這隻乳豬在車裏待了多久?司機究竟送了多少轉貨才到我這邊?奉勸各位,千萬不要幫襯這間店

奉勸各位,千萬不要幫襯這間店舖,管理人員及店舖職員皆不負責任,完全不理會食物出品!過往本人經常幫襯北角店舖,當時出品絕對有保證,不像現在店舖的人,濫收訂單!$688一隻乳豬再加$200送貨費,換回來是不斷的已讀不回!
2023-01-21 1291 瀏覽
聽朋友講老品牌“新斗記”於九龍灣Mega Box 重開,食品超水準力推一定要試下。入到去裝修好靚紅噹噹好貴氣,光燈明亮,座位又好舒服。之後叫左網上大紅的脆皮乳豬、咕嚕肉、椒鹽鮮魷、啫啫芥蘭煲、薑蔥生蠔煲。難怪會於網上紅火火啦! 隻“脆皮乳豬”的皮真超脆又有肉汁不似外面的乾硬的,真超好味。另外一個力推的是“薑蔥生蠔煲”生蠔肥大肉厚又入味及熱辣辣的蔥油味超香口,咬入口肉感超正好creamy。第三道菜是“椒鹽鮮魷” 咬落去外脆脆內軟軟的,加上有椒鹽刺激味蕾,超好味。真多謝朋友好介紹。

2023-01-20
15 分鐘 (堂食)
  • 脆皮乳豬及薑蔥生蠔煲
2023-01-21 896 瀏覽
過年做節媽媽想食燒乳豬, 聽朋友講新斗記乳豬好出名, 所以特登去訂咗一隻做節食, 預早約好時間去餐廳攞, 去到見到餐廳門面裝潢好靚好乾淨, 信心大增,  見到隻豬有個硬皮紙盒裝住, 好方便唔似得其他的用個膠袋裝, 攞時郁來郁去撞到崩晒, 抽住返屋企仲熱, 打開見到隻豬都幾大隻, 層皮燒得好靚好脆, 我地隔左2個鐘先食, 啲皮切開時仲嗦嗦聲, 好香脆而且唔肥, 肉同油比例好好, 真係幾好味, 真係值得 encore,  如果堂食可能仲正, 下次一定要試下!
火山石即燒乳豬
2023-01-21
外賣自取
$988 (其他)
用餐優惠
團購
火山石即燒乳豬
2023-01-20 762 瀏覽
又冇人招呼, 人未入座,未安排酒水,杯都未執好。就上菜,第二度上就食翅。 翅得半碗!後尾大盤仲有幾碗翅,佢將啲 醬油碟扔晒落去!水都要自己加,行出去比我見到😡 我問佢咩事,佢話吾好意思,睇吾到仲有喎!成枱都係食晒碟又吾收,一路擺上去!吾上菜冇人入嚟嘅!未食晒就話先埋單趕收工!!!咁嘅米芝蓮!點評審出嚟????屋村酒樓都不如😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠廁所污糟過公廁,地下好似去左溜冰場咁滑!
2023-01-19
慶祝紀念