2017-01-20 717 瀏覽
星期六日中午不太想煮食,落了樓下搜索美食。眼見面前這間餐廳非常空曠又多位,裝修又有格調,就決定了這家。拿起餐牌,就知道餐廳必有用心。設計師的畫風很有外國的4格漫畫感覺,打開每頁也非常吸引,餐牌沒有真實食物的樣子,不過畫出來的像真度很高,又帶點趣怪。我叫了個紫菜包飯,因為全都是散叫不連野飲,我再叫了罐lotte的石榴汁。紫菜包飯好足料,而且樣子都不錯,沒有出現紫菜與腸仔分離的情況。而且送餐員是純正韓國人,單眼皮,令我未吃先飽!食指大動!再來男友再叫了個牛肉鐵板飯,普通,牛肉似是吉野家的牛肉。雖然整體都很滿意,不價錢偏貴,兩個人都已經200$左右賣單。以質素來講,不太值。不過有靚仔韓國人做侍應大大加分!

再來男友再叫了個牛肉鐵板飯,普通,牛肉似是吉野家的牛肉。

2017-01-08 600 瀏覽
知道元州商場開韓國餐廳的時候超興奮,因為長沙灣幾乎無韓式餐廳,而且小妹和家人都是韓國飲食愛好者。之前新翠分店已經想試,估唔到響屋企附近開新分店。這晚星期六大約6點就到了餐廳,不是太多人,大約有3-4桌客人,坐下後先來四小碟伴菜,有泡菜、蘿蔔絲、菠菜和芽菜。3個人總共叫了3樣食物,有部隊鍋、海鮮韭菜煎餅和濟洲豬肉石鍋飯。部隊鍋都幾特別,有鍋邊蛋和芝士,可選雞牛豬其中一款,鍋內還有年糕、魚糕、腸仔,金菇等,小妹覺得幾好食,不算太辣,兩人食都夠飽。而且蛋好好食,有滑蛋的感覺。另外石鍋飯都不錯,份量亦足夠。海鮮煎餅就被比下去,不太突出,但勝在份量大,夠晒飽。仲叫左呢個芬達士多啤梨沙冰,38蚊好抵飲,而且好好飲,不太甜,士多啤梨味沙冰同芬達橙汁幾夾,推介👍🏼之後爸爸仲追加左個炸醬麵,佢話個炸醬唔錯,但麵就唔係正宗,係用左烏冬。整體黎講都幾唔錯,服務係ok的,食部隊鍋時員工都會主動叫水同處理個蛋。食物都唔會等好耐,伴菜都可以免費添食。價錢亦都唔算太貴,係正常價位。同埋都好多款食物揀。總括而言,一定會encore的。

部隊鍋

芬達士多啤梨沙冰

價錢亦都唔算太貴,係正常價位。同埋都好多款食物揀。
總括而言,一定會encore的。
2017-01-07
部隊鍋
芬達士多啤梨沙冰
2016-12-31 463 瀏覽
不停漏單,員工就掛住自己食嘢。 😡😡😡😡漏單追兩次追完都無下文!💁🏻🙅🏻🙅🏻🙅🏻🙅🏻🙅🏻超差服務態度!🙈🙈🙈🙈嘢食亦好一般。🤥🤥🤥👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽
不停漏單,員工就掛住自己食嘢。 😡😡😡😡
漏單追兩次追完都無下文!💁🏻🙅🏻🙅🏻🙅🏻🙅🏻🙅🏻
超差服務態度!🙈🙈🙈🙈
2016-12-31
2016-12-27 443 瀏覽
中午落樓下睇下有甚麼可以吃落肚,見到這間餐廳新裝修,設計好有特色,心諗都唔會點伏既,所以就入左去睇到個manu都唔算多選擇,石鍋飯都係得幾款,有兩款重要過一百蚊好無奈唯有點個平平地,牛肉石鍋蛋飯。簡單黎講係幾塊肥牛再加隻煎蛋。我一個女仔食完係唔覺得飽,只係剛剛好幾片肥牛係幾好味既,但加埋蛋就覺得好普通,咁樣已經70幾蚊了性價比真係但左D,但呢度水就任飲重有個韓國大隻男侍應,唔知係咪咁所以d野特別貴
10 分鐘 (堂食)
2016-12-21 571 瀏覽
近日多間新派韓風餐廳進駐香港各區,就連長沙灣老人區的商場也開了一間,梗有一間係左近~ 店內裝潢時尚特別,座位尚算舒適~我點了鐵板芝士拉飯卷, 熔化了的Mozzarella芝士鋪滿飯卷,再加上車打芝士粒,芝味更濃郁香口,配搭爽脆的青瓜、甜甜的醃黃瓜及酸甜的醃蘿蔔一起吃,平衡了飯卷的油膩感~ 至於其他餡料,如蛋及雞肉腸味道偏淡,完全被芝味蓋過。 另外,飯粒可能焗得過火變軟腍,一夾即散,吃時有點狼狽,這點需要改善呢。吃到一半已有點飽,有位貌似老闆娘沒穿員工制服的人,見我的前菜——泡菜及青菜吃完,面帶微笑親切地奉上另外兩碟,泡菜的酸辣味增進食慾,終能吃完全部芝士飯卷,大感滿足~ 埋單時,店員大部分是韓國人,雙手遞上賬單,很有禮貌~可能為了迎合附近街坊口味,芝味不錯但比其他韓式餐廳的濃度稍淡。不過,比起味道,我更欣賞態度,下次有空會再試試其他韓食如Sister炸醬麵 / 韓式大葱蜜糖炸雞等等。
我點了鐵板芝士拉飯卷
鐵板芝士拉飯卷
鐵板芝士拉飯卷

泡菜及青菜
埋單時,店員大部分是韓國人,雙手遞上賬單,很有禮貌~

2016-12-16
2016-12-18 632 瀏覽
近年在荔枝角,長沙灣區開韓食店都做得不長久,不是不好吃,而是老區年長的人比較多,年輕人外出吃飯ㄧ般都在油尖旺,留在長沙灣區食,大部份都會跟長輩ㄧ同進食。因此,很難在此生存。此店,只開店幾天,人流真的不多。我跟寳貝6點多到達,只有2-3枱客人。我點了ㄧ個部隊豬肉芝士蛋邊鍋。呢個鍋,小辛,食落不太辣,我家寶貝都食到,仲話超正,好味。最愛食蛋漿喎。我家老爺都來試(他本人比較中國風,唔like 試新野),我同佢叫了ㄧ個亞之媽街頭炒豬什錦。個鍋系中辛,開始食不太辣,越煮越辣,越辣越想食。唔停得口。寶貝再來ㄧ杯芬逹插草莓沙冰……好貴!但好正喎,都算值得。除此,此店有提供免費4小碟,都算有韓feel.總括,食物水準0k可帶新元素在長沙灣,多ㄧ點選擇。
最愛食蛋漿喎。
寶貝再來ㄧ杯芬逹插草莓沙冰……好貴!但好正喎,都算值得。
除此,此店有提供免費4小碟,都算有韓feel.
總括,食物水準0k
可帶新元素在長沙灣,多ㄧ點選擇。
2016-12-16