2022-07-14 362 瀏覽
難得入一次長洲,肯定食埋晚飯再搭船走啦,晚飯我地想食海鮮,系長洲海旁路有一排海鮮大排檔,最後選擇左新潮發海鮮菜館,因為個阿姨好熱情好好人見我小朋友多給左個好靚位置。3個海鮮一個湯一個蔬菜只要248蚊,真系超級超級超級低食⚡️(重要事情講3次)🌽粟米魚肚羹:住家罐頭風味。🐚豉汁炒聖子:聖子好新鮮,好鮮甜,豉汁大排檔風味不過咸左小小送飯就剛剛好。🦑椒鹽鮮魷 : 外脆內煙韌,非常野味。🍤椒鹽大蝦 :蝦肉略嫌乾左D,不過椒鹽味好好食。🥬蒜蓉炒青菜:普通青菜。整體來講甘嘅價錢甘嘅質素真系超值。

🌽粟米魚肚羹:住家罐頭風味。
🦑椒鹽鮮魷 : 外脆內煙韌,非常野味。
🍤椒鹽大蝦 :蝦肉略嫌乾左D,不過椒鹽味好好食。
🥬蒜蓉炒青菜:普通青菜。

整體來講甘嘅價錢甘嘅質素真系超值。
2022-07-09
2022-06-28 290 瀏覽
What I like about this restaurant is that you can actually taste the seafood. We tried several places before but most of them used a great amount of msg. I definitely recommend this place as you can enjoy the view outside with an alfresco dining feels into it. Ideal place for groups of friends and family. Don't foget the blue girl beer to complete your dining experience!
2021-05-04
fried calamari
fried fish
escargot
2022-05-22 376 瀏覽
早前,一家人去了長洲住了一個晚上。也令我們幾乎把島上的每一個角落都行勻了。要尋食,中午的時段的確有很多的選擇,但入黑了,才發現,好多的文青小店,茶餐廳小店只是做中午。晚上,想一家大細開心食飽飽,就只有朝北社那一頭的海鮮菜館找了。來到,其實間間都一樣,間間都在門口拉客,而我們一家就被《新潮發海鮮菜館》拉入來了。門口的姐仔說,三餸套餐會贈送多一個餸。原來贈送的,是一個蛋花粟米湯,清甜,即叫即滾起,住家式的超速湯水,味道唔晒小朋友心意。太太說食素,店員亦吩咐了廚房只來一個蛋花粟米湯,老少咸宜。太太說,有個湯,加一個素食,她就可以了。所以,三個餸中,為太太而點了紅燒豆腐。豆腐走過油,外脆內軟,而且吸滿了充滿豉味的汁,很是好味道。再者,冬菇也出晒味,令這一碟餸成為了送飯良物。我們的目的只是食晚飯,所以不會叫到一檯都是海鮮。而且小朋友始終都要有啖飯落肚才會開心,所以點了一份咸蛋蒸肉餅,給他們伴飯吃。出來的肉餅,似乎是手剁的,相信店方不會一早預定會大量做肉餅,所以不會隨時有豬肉碎來做此菜式,每一次做都要即場手剁,吃入口的肉感覺好實在。加埋非常好味的豉油,我同阿仔都添了飯。既然來到的餐廳是海鮮菜館,點
既然來到的餐廳是海鮮菜館,點都要叫返味海鮮。兩個小朋友都喜歡蝦,所以點了一份蒜蓉蒸閞邊蝦。味道雖好,重蒜味也令這菜式份外的香口。但,用的蝦似乎細隻左少少,只是重蒜味、重豉油味而令到這蒸蝦十分之好食。阿女就基本上是用這一個蝦汁同肉餅汁撈飯食。
如果真的為食海鮮而來,應該唔會有任何的驚喜。但以家庭式食小菜晚餐而來,感覺又幾好播。加上,我們來的日子是星期五的晚上,唔太忙,似乎又會做得好啲 (可能係,應該係.....)。
2022-05-10 307 瀏覽
呢度好多間海鮮舖,因為未食過呢間所以想試吓。門口姐姐好積極又送湯有送菜所以入咗去…睇食評見到咁大隻蟹,但原來實物好細隻,同埋有d 水水地。。唔知係咪我唔好彩海鮮肉質麻麻地。。。有d 失望。。。叫左個蒜蓉蒸扇貝,佢話扇貝得三隻,因為我地兩個人分所以要另外加錢加多隻。以為三隻會大隻d 但都係一般。菜冇得揀,生 菜有d 爛同黃,食落苦苦地,不過送既就算啦。總括嚟講 應該唔會再去食。隔離果間好似好食d..........

海鮮肉質麻麻地。。。有d 失望。。。
菜冇得揀,生 菜有d 爛同黃,食落苦苦地,不過送既就算啦。
2022-01-05 406 瀏覽
難得有假期,同一班朋友去長洲行山,食海鲜。行山到黄昏,去揾海鲜餐廳食海鲜,走入新潮發海鲜菜館。真是好平,2個餸168元,我地叫左6個餸都只是488元,仲要送粟米羹和2碟菜,好抵。粟米羹夠6碗,每人一碗。菜也不细碟,不錯。每人叫左一罐汽水添。我地叫左白灼東風螺、椒盬九肚魚、薑葱蟹、蠔仔煎蛋、鼓油王炒麵和椒鹽鲜魷。如果以小菜來計,味道已不錯,但始終炸粉太多,令到鲜鱿和九肚魚不太好食。食完之後,我地再係長洲行多一陣,就搭船返中環。
難得有假期,同一班朋友去長洲行山,食海鲜。

食完之後,我地再係長洲行多一陣,就搭船返中環。

2022-01-02 890 瀏覽
入長洲嗰個都梗係踩單車不外乎BBQ又或者食海鮮😋😋今次入嚟長洲踩完單車就去食海鮮啦好多海鮮店呀😁我哋揀咗呢間因為佢有套餐超抵食👍👍 唔使咁呀佢仲客似雲來呀💯新潮發海鮮菜館有好多唔同種類嘅套餐👍👍我哋叫咗個八餸套餐💯都係六百幾蚊咋喎超抵食呀👍👍魚蝦蟹咩都有爽呀😋😋 仲送粟米魚肚羹好入味好好味嘅🤩🤩椒鹽魷魚, 脆卜卜好好味好新鮮嘅鮮魷呀好彈牙㗎👍👍生炒骨,小朋友鍾意食又多汁撈飯好正呀👍👍好快就ko曬啦🤭🤭啲肉好嫩滑一啲骨都冇💯好有鑊氣呀👍粟米石斑, 又係小朋友精選啦😁😁啲汁撈飯呀啲魚係好新鮮魚肉好滑正呀👍👍椒鹽九肚魚, 好耐未食過啦冇骨嘅又係脆卜卜🤭🤭好新鮮啲魚肉呢係真係好嫩滑㗎喎🤩🤩長洲海鮮真係正豉椒炒蜆, 太好味喇嫌佢細碟咗少少添😅😅蜆肉脹卜卜好正喎💯💯蒜蓉蒸開邊蝦 , 嘩我第一次食蒜蓉開邊蝦原來係咁好味呀😁😁隻蝦好新鮮好彈牙好爽口😍😍蒜蓉蒸扇貝, 有粉絲有蒜蓉嘅扇貝仲好大隻㖭好好味呀啲蒜蓉味好入味好正😋😋薑蔥炒蟹 , 以為好細隻啦😅估你唔到有兩隻蟹喎,同埋啲肉係好新鮮㗎喎👍 即係仲好大隻㖭抵食呀 💯💯呢個套餐真係超值呀
入長洲嗰個都梗係踩單車不外乎BBQ又或者食海鮮😋😋

今次入嚟長洲踩完單車就去食海鮮啦

椒鹽魷魚, 脆卜卜好好味好新鮮嘅鮮魷呀好彈牙㗎👍👍

2021-12-31 180 瀏覽
新潮發海鮮菜館 (長洲)📍長洲北社海旁路13號地下C號舖傳統長洲海鮮餐廳,午飯時間人山人海,有海景位同室內冷氣位,但我一家大細費事等咁耐,坐咗半室外位,今日天氣唔熱,都坐得幾舒服。食物叫咗套餐,送一碟生菜同粟米魚肚羹,飲品要另外叫。🍳 蠔仔煎蛋蛋邊有少少燶,入面唔會太熟有蛋汁,蠔仔鮮甜美味,加上有芫荽,令最啱我呢啲荽人😂。🦑 避風塘魷魚魷魚肉質彈牙,炸粉唔會太厚,就算唔點醬汁都好好味。🐟 椒鹽九肚魚魚肉食落好滑,就算有骨都係又細又幼嘅骨,可以直接食埋。炸粉份量啱啱好,椒鹽味夠晒,唔使再額外點鹽。🥦 蒜蓉炒西蘭花咬落鮮甜可口,加上陣陣蒜蓉味,令菜色加分。🍍 菠蘿生炒骨肉比較細粒,好彩份量都多,炸得香脆,醬汁甜甜酸酸,好開胃。
新潮發海鮮菜館 (長洲)
📍長洲北社海旁路13號地下C號舖

食物叫咗套餐,送一碟生菜同粟米魚肚羹,飲品要另外叫。

🍳 蠔仔煎蛋

🦑 避風塘魷魚
魷魚肉質彈牙,炸粉唔會太厚,就算唔點醬汁都好好味。

🐟 椒鹽九肚魚

🥦 蒜蓉炒西蘭花
咬落鮮甜可口,加上陣陣蒜蓉味,令菜色加分。

🍍 菠蘿生炒骨
肉比較細粒,好彩份量都多,炸得香脆,醬汁甜甜酸酸,好開胃。

2021-12-31 134 瀏覽
12月尾又係清假嘅時候,無無聊聊就入咗長洲逛下食下。近海就緊係食海鮮啦,行過見到呢間海鮮餐廳好旺好多人,一於揀佢試試。餐牌都好豐富,set好晒任選海鮮套餐,我哋揀咗個5款套餐。蠔仔煎蛋好多蠔仔好足料,而且個蛋好滑好香,絕配。避風塘魷魚魷魚好新鮮好彈牙,外面炸得好脆口但唔厚粉,完全冇個種食炸粉漿感覺。蒜蓉開邊蒸蝦呢個冇得輸啦!蝦新鮮加埋蒜蓉粉絲蒸,點會唔好味。豉汁蒸白鱔條鱔好肥美,肉質比較林身,唔係脆鱔。菠蘿生炒骨估唔到小菜都唔錯,個酸甜味調得剛剛好,排骨亦冇overcook。生炒骨雖然唔係海鮮,但都值得一試。另外餐廳仲送咗油菜同粟米羹,真係抵食又好味呀。

餐牌都好豐富,set好晒任選海鮮套餐,我哋揀咗個5款套餐。

蠔仔煎蛋
好多蠔仔好足料,而且個蛋好滑好香,絕配。

避風塘魷魚

蒜蓉開邊蒸蝦
呢個冇得輸啦!蝦新鮮加埋蒜蓉粉絲蒸,點會唔好味。

豉汁蒸白鱔
條鱔好肥美,肉質比較林身,唔係脆鱔。

菠蘿生炒骨
生炒骨雖然唔係海鮮,但都值得一試。

另外餐廳仲送咗油菜同粟米羹,真係抵食又好味呀。
2021-12-30 131 瀏覽
之前幾日假期入咗長洲一日遊,向左行張保仔洞食咗糯米糍同長洲大魚旦,去到夜晚梗係唔少得試吓長洲嘅海鮮菜館!見到海邊都有好多間唔同嘅餐廳,見到個價錢都係差唔多,我哋四個人就叫六款餸嘅套餐,仲送多個菜😌豉椒炒聖子見到佢哋都推介依度餸,我哋都揀咗豉椒炒蟶子,因為覺得炒會比較惹味,黎到嘅時候顏色同埋味道都非常吸引,聞到好香的豉椒味,而且聖子嘅份量都好多!蒜蓉蒸開邊蝦海鮮吾可以小左蝦,開邊蝦就岩曬我依啲懶人,方便又夠入味🤤仲要加上滿滿的蒜蓉,仲有入曬味的粉絲👍🏻非常推薦!椒鹽鮮魷小炒必點就係椒鹽鮮魷,佢哋落咗椒鹽粉令到炸鮮魷更加香同惹味,炸魷魚都好靚火,外皮香脆可口,入面魷魚都好鮮甜,又夠彈口❤️蠔仔煎蛋蠔仔煎蛋亦都係食小炒經常見到嘅一道餸,我哋今次叫你蠔仔煎蛋非常大份,煎蛋嘅調味都好足夠,佢哋嘅號份量都好多同埋食物都幾肥美🤭菠蘿生炒骨菠蘿生炒骨就係送飯嘅絕配,叫咗生炒骨真係食多碗飯都可以,佢哋除咗菠蘿都仲有三食椒,生炒骨都非常入味,酸酸甜甜好開胃👍🏻👍🏻椒鹽九肚魚之前對九肚魚嘅印象就係好多骨,但今次佢哋嘅椒鹽九肚魚整得好好味😋而且唔會有好多碎骨。

豉椒炒聖子

椒鹽九肚魚

• 椒鹽鮮魷
  • 豉椒炒聖子
2021-12-30 115 瀏覽
無得去歐洲,唯有去長洲啦。雖然係平日星期四,但長洲都人山人海,全船滿座,行慢啲都上唔到船,香港人真係太得閒。同老人家一齊嚟,揀咗喺海鮮街食午飯。睇咗咁多間,新潮發啲易拉架最清晰乾淨企理,就揀咗佢,等位等咗5分鐘。佢午市套餐個安排幾好,全餐牌任揀,按碟數收費,無加一茶錢,仲送炒菜、粟米魚肚羮。基本上碟碟餸都有水準,粟米魚肚羹真係有魚肚,一啲都唔頹。送嘅炒生菜都好爽甜。非常推薦蠔仔煎蛋,蠔仔有蠔味、唔腥,蛋唔止有蛋味,而且中間仲有炒滑蛋嘅口感,正。另一推薦係炸物,避風塘魷魚、椒鹽九肚魚都有水準,炸得香脆,炸粉薄,上枱仲熱辣辣。加$30叫咗豉汁蒸白鱔。白鱔咁貴當然唔會好大碟,但鱔好肥美,食落去好有魚香,加錢都抵。全餐唯一可以改善嘅係豉油皇炒麵,豉油落得太重手,咸咗少少。總括嚟講,今餐好滿意,本身諗住$80一個小菜唔伏都算好,但最後出嚟係有驚喜。同一晚我地係尖沙咀食咗$2500,屋企人話及不上中午呢餐$900。下次嚟長洲會再嚟!

基本上碟碟餸都有水準,粟米魚肚羹真係有魚肚,一啲都唔頹。

送嘅炒生菜都好爽甜。

全餐唯一可以改善嘅係豉油皇炒麵,豉油落得太重手,咸咗少少。

5 分鐘 (堂食)
午餐
2021-12-28 92 瀏覽
聖誕節假期冇得去旅行,唯有去下島仔解悶啦😝今次長洲美食之旅除咗食下小食,👦🏻👧🏻決定要食下聖誕海鮮餐😍🌟粟米魚肚羹🌽一坐低冇耐店員就送上免費嘅粟米魚肚羹,二人份非常大碗,本身仲以為只係普通罐頭粟米湯,估唔到真係食到粒粒爽口魚肚,湯嘅調味岩岩好又夠熱,氣温得10度時成為咗保暖恩物🤣🌟蒜茸炒生菜🥬食得肉多都想食返兩條菜,炒生菜幾香蒜茸味同埋夠爽口,唔係白烚咁冇誠意😝。加上,出邊炒生菜正常會落好多油,餐廳又無落太多油去炒,唔會有油膩感。🌟白烚東風螺🐚東風螺細細粒,但係裝滿成隻碟,粗略估計都有30幾隻。話雖如此,螺肉都幾甜+冇霉,用牙簽撩起螺肉,點吓已調味嘅海鮮醬幾滋味。🌟豉椒炒蟶子🪵食炒蟶子有時最怕見殻唔見肉,好彩不幸事件冇發生喺我哋身上😂 豆豉、洋蔥🧅、燈籠椒呢惹味三寶炒到好香,蟶子質感又唔韌👍🏻,蟶子份量都好足夠。🌟椒鹽瀨尿蝦🦐椒鹽超級香口,再加上用咗九層塔嚟炒,撈飯一流😗 瀨尿蝦全部都爽口實肉,仲有啲瀨尿蝦係有羔😍。瀨尿蝦炸得香脆,可以做到好易成條剝殼!🌟黑椒牛仔骨🐮牛仔骨其實就唔重黑椒味🤣🤣反而佢個羹汁同豉椒蟶子差唔多。牛肉醃得非常腍身冇渣,好入味👍🏻

🌟粟米魚肚羹🌽

🌟蒜茸炒生菜🥬

🌟白烚東風螺🐚

🌟豉椒炒蟶子🪵

🌟椒鹽瀨尿蝦🦐

🌟黑椒牛仔骨🐮
2021-12-27 75 瀏覽
長洲呢間海鮮菜館個人認為值得推介 嚟到呢度除咗食當季海鮮之外 有時我都會揀一啲小炒或者飯麵之類 質素都相當高👍🏻辣子雞 🔥🔥🔥估唔到喺潮州菜餐廳都會食到辣子雞😆 雞塊鑊氣十足 配上燈籠辣椒🌶️ 同大量花椒粒 食落超麻 好正宗 雖然雞塊唔算多 但係每粒size都比出面餐廳要大得多 有啲似四川風味辣雞塊🤓海味雜菜煲 🔥🔥🔥食得多惹味款式 都想食返啲清淡菜 而呢個雜菜煲就啱晒啦 唔單止有四五款菜 同大量粉丝 入面仲有唔同嘅海鮮用嚟吊味 例如有章魚仔魷魚絲等等 加上湯底夠晒濃 識落好鮮甜 連啲菜都入晒味🥦🥬避風塘蜆 🔥🔥🔥🔥必食‼️‼️ 呢度嘅最愛之一 避風塘醬超香口 而且炒蜆份量勁足料 真係食到舔舔脷👄😛 醬汁蒜香味好重 反而唔算好辣 炒落好有鑊氣 最重要係完全食唔到有沙🤩 豉椒炒蟶子 🔥🔥🔥🔥超爆鮮甜🤯 一食愛上 蟶子bb肉同殼一樣咁大 一啖一粒 冇沙之餘 海水味勁重 食得出好新鮮 唔講以為係啱啱捉😍 可能係啱季節 12月嚟記住叫😘

辣子雞 🔥🔥🔥

海味雜菜煲 🔥🔥🔥

避風塘蜆 🔥🔥🔥🔥

豉椒炒蟶子 🔥🔥🔥🔥

長洲去過好多次 食過咁多間海鮮餐廳都係覺得呢一間最值得推介😆 係好多嘢食都係人均$150‼️ 真心幾高質而且超抵食椒鹽鮮魷 8.5/10必食 脆粉厚度啱啱好 魷魚爽滑 口感偏軟身 椒鹽夠晒惹味 如果再落多啲辣椒粉就Perfect🤪椒鹽賴尿蝦 8.5/10嚟呢間食嘅最大原因🤣 佢哋嘅賴尿蝦勁香口 蝦殼容易剝 食落鮮甜 份量又多 超級正💯🔥薑蔥蟹 8/10第一次試~ 有啲似油鹽蒸 薑蔥味啱啱好噼晒啲腥味 蟹殼蒸到林晒 而且餐廳選用肉蟹 食到啖啖肉 蟹肉清甜 very good🥰🥰蠔仔煎蛋 8/10最愛之一😋 用上潮式整法 蛋香好重 識落有啲似蠔仔炒蛋 蛋餅實心唔會碎晒 蠔仔大大粒 咬落仲有爆汁🤤

椒鹽鮮魷 8.5/10

椒鹽賴尿蝦 8.5/10

薑蔥蟹 8/10

蠔仔煎蛋 8/10
2021-12-26 62 瀏覽
Steamed shrimps with minced garlic 蒜蓉蒸開邊蝦 🧄🦐滿滿嘅蒜蓉同埋蔥花喺面絕對係我最鍾意嘅配菜,聞落去已經勁香👍🏻,啲蝦仲好彈牙食落新鮮,都幾唔錯㗎Fried pork ribs with sour source 菠蘿生炒骨 🍍🍖食中菜點可以唔食菠蘿生炒骨呢🙌🏻,成碟小菜滿佈菠蘿汁嘅酸酸地已經好開胃,配埋洋蔥同埋紅、青椒🫑 五顏六色影相出嚟仲好靚呀📸Shellfish cooked in spicy wine 蠔仔煎蛋 🍳🦪呢碟蠔仔煎蛋真係大過塊面超級大份,望落去已經好吸引😋,入面嘅蠔仔仲每一啖都有超級足料,同雞蛋🥚一齊食永遠係最佳組合Spicy nine-belly fish 🌶 椒鹽九肚魚 🐟九肚魚雖然比較多骨🦴,但係啲骨都係可以吞落口,大人小朋友都啱食👌🏻,而且份量仲好多四個人都食唔晒!Fried clam with black pepper 豉椒炒聖子 🫑🐚估唔到矜貴嘅聖子呢個套餐都包埋,夠晒誠意😻,同埋洋蔥🧅一齊炒啲洋蔥口感夠林又入味,值得推介㗎Fried squid with salt and pepper 椒鹽鮮魷 🦑椒鹽鮮魷好新鮮啊😍
蒜蓉蒸開邊蝦 🧄🦐

菠蘿生炒骨 🍍🍖

蠔仔煎蛋 🍳🦪

Spicy nine-belly fish 🌶
椒鹽九肚魚 🐟

Fried clam with black pepper
豉椒炒聖子 🫑🐚

椒鹽鮮魷 🦑
椒鹽鮮魷好新鮮啊😍,而且非常之爽口,魷魚嘅唔同部位都可以試到,配埋又薄又脆炸到金黃色嘅外皮一齊食香口又好味
2021-12-21 54 瀏覽
新潮發海鮮菜館 (長洲)🌊🚞-🍾用餐體驗星期日同frd去長洲玩,嚟到長洲當然要食下海鮮!但我地又有選擇困難症,行左兩圈都未決定到,見呢間菜館keep住都勁多人,於是羊群心理🐑下就決定試下!值得一讚係,我地呢兩個慢世魔王食瀨尿蝦食左勁耐,隔離枱都轉左幾枱,我地都有啲唔好意思🙈,但老板伙計全程都無催過我地,服務態度仲好好添!🥰勁nice!🖼環境菜館沿住長洲岸邊,望住個海食海鮮,真係幾歎,唔係講笑。😝😌🤍 任選海鮮套餐 三款 $248送油菜一碟 + 粟米魚肚羹🐚豉椒炒蟶子本身同朋友揀左蒸蟶子,姐姐話炒惹味啲,所以聽左姐姐講轉左炒!真係無介紹錯,炒蟶子非常有鑊氣,辣辣地好開胃惹味。蟶子隻隻都勁肥美,脹卜卜。🦐椒鹽瀨尿蝦我最欣賞呢味海鮮,椒鹽非常香,瀨尿蝦起碼十隻以上,好足料。雖然要剝殼要花唔少工夫,但蝦肉咁鮮甜真係非常值得。🦤紅燒乳鴿除左有海鮮可以揀,其實佢都有肉類、蔬菜可揀,岩晒唔太想純食海鮮嘅我地。紅燒乳鴿層皮佢做得非常香脆,鎖得住啲肉汁,肉質亦好幼滑。🍻朝日啤酒 $35食海鮮配啤酒真係一流😋,呢到有好多品牌嘅啤酒飲,總有一款岩你。🍚白飯 我地兩個人嗌左一碗share,咁豐富三餸的話已經好
新潮發海鮮菜館 (長洲)🌊🚞

🍾用餐體驗

🖼環境
菜館沿住長洲岸邊,望住個海食海鮮,真係幾歎,唔係講笑。😝😌

🤍 任選海鮮套餐 三款 $248

椒鹽瀨尿蝦

🦤紅燒乳鴿

🍻朝日啤酒 $35

🍚白飯
我地兩個人嗌左一碗share,咁豐富三餸的話已經好夠。

整體評分:
味道 🌟🌟🌟🌟🌟