2024-05-01
有日無聊係Openrice度搵到。食評得4個,膽粗粗打去訂枱,店家提示如果雞及海鮮類別必須電話先訂。由於未幫襯過,先叫左泰式生蝦先🦐地點有少許難搵,建議先係Google Map望清楚大廈位置同入口(其實o係大街,但要上樓層),唔識打去餐廳都會話你知係邊道入既坐底後見環境唔太多枱,同埋似係做熟客生意居多,原因係無餐牌既😆大家都係直接落單,或者一早電話訂左指定菜式~泰式生蝦好大隻既蝦👍🏻肉質彈牙便知好新鮮泰式炸蝦餅聽到老闆娘話自己手打,見到不規則既外表,就知無花假~熱辣辣,食得出無落「粉」係純蝦肉,自然既彈牙感,好好味,有驚喜😙泰式串燒 :雞&豬好好食👍🏻雖然唔肯定係咪用急凍肉,但只可以講雞同豬都無雪味外,食得出新鮮醃製,肉質係有彈性,特別豬肉真係有豬肉味🤭沙嗲汁好香有花生粒,帶少許甜,味係okay泰式肉碎煎蛋飯 同坊間泰國菜館嘅味道有少許唔同,佢係更加香(唔知點解~)加上豬肉有肉味,成件事好送飯,再加埋煎蛋用半煎半炸嘅方式去煮,超級香口,食到一粒飯都無剩😋飛天通菜我稍嫌唔夠辣同濃味,佢屬於偏清淡,但炒得都好有鑊氣珍多冰未試過飲咁好既珍多冰🥰粉條係煙靭嘅唔係好似涼粉嘅狀態。冰塊少,椰汁沖得
泰式生蝦
好大隻既蝦👍🏻肉質彈牙便知好新鮮
泰式炸蝦餅
泰式串燒 :雞&豬
泰式肉碎煎蛋飯
飛天通菜
我稍嫌唔夠辣同濃味,佢屬於偏清淡,但炒得都好有鑊氣
珍多冰
未試過飲咁好既珍多冰🥰粉條係煙靭嘅唔係好似涼粉嘅狀態。冰塊少,椰汁沖得好濃
隨人頭送上甜品,係好味既椰青大菜糕😋甜但可接受,可以減少許甜,但椰青味都幾濃郁,今餐飽但好快都清晒😆
新紅山真係好食過九龍城任何一間泰國菜館。見到隔離幾枱有燒鱔、燒鰂魚,冬陰公,蒜蓉多士⋯樣樣都想試😅下次同人食飯都去依間,因為我好想試晒咁多款😅