2017-08-11 3126 瀏覽
早上十一點半嚟到,入面滿晒人,連走道都擠滿咗伙記、拎點心嘅客同要俾錢嘅客。好彩有一枱人走,我先有位入。店內本地客佔一半左右,中國客為第二大宗,最後有幾個日本人,揸住旅遊書咁入嚟,然後俾入面嘅亂況大為驚嚇,手都震埋。伙記極忙,坐底咗七八分鐘先有人執枱同開茶。枱抺得唔乾淨,同枱嘅日本客決定要自己抺。點心會不斷出爐,眼見入面有阿叔包緊蝦餃。而點心出爐時,點心阿哥會大叫,其中會隨意加插佢嘅幽默感,例如“叉燒包呀叉燒包,食咗會發達呀”,或者“燒賣蝦餃,蝦餃食燒賣,燒賣食蝦餃呀喂”之類,幾有“特色”。拎點心又係另一段挣扎。太多人,自己拎又太熱。啲阿姐完全用廣東話同日本客溝通,但係又唔知點解溝通到,就好似去法國啲人死都要同你講法文咁,真係介乎於法國同旺角嘅詩意。點咗以下三樣嘢:出名嘅流沙包果然名不虛傳,新鮮出爐,一咬就流沙俾你睇,內涵香濃而且真係有沙沙哋嘅口感。其實十年前普通街邊茶樓好多都做到呢種質素,但係今時今日可能大家都同廠拎貨,間間啲流沙包都差唔多唔識流沙。呢個包唯一嘅complaint就係甜咗少少。另外要咗個金錢肚,普普通通,口感徧軟,唔算差。仲有個蝦餃。有啲失望。皮厚而且包得唔實,易散。入

點咗以下三樣嘢:

流沙包之流沙

金錢肚

另外要咗個金錢肚,普普通通,口感徧軟,唔算差。

蝦餃

仲有個蝦餃。有啲失望。皮厚而且包得唔實,易散。入面太咸,而且蝦唔夠爽口。

總結:整體而言都抵試,淨係食個流沙包都興奮哂,同時又可以感受下地痞嘅本土風味。
2017-08-11
流沙包之流沙
2017-08-07 2028 瀏覽
过来吃早餐的,碰巧不用等位。清一色大叔阿姨年纪的服务员,店里目测也只有我是游客。爷爷奶奶们很多都互相认识,见到熟人都热情的打招呼。流沙包真的会流沙,加了咸蛋黄的内陷,让口感和味道更升一个层次,中式菜肴就是要复合式的味道才有滋味(话说早茶我也几乎每两三周都会去吃,但这家真的惊艳)排骨是大排骨剔下来的肉,而且是纯肉!偶尔有块骨头啦另外还拿了虾饺,烧卖,鹌鹑蛋烧卖?凤爪,猪肚,最后一款以不会太甜到腻的红豆椰奶冻来结束战斗。满足。我比较喜欢去吃饭的同时,感受餐厅里的氛围,这家让我真的享受,(所以无照片咯,抱歉各位)
过来吃早餐的,碰巧不用等位。

清一色大叔阿姨年纪的服务员,店里目测也只有我是游客。

爷爷奶奶们很多都互相认识,见到熟人都热情的打招呼。

排骨是大排骨剔下来的肉,而且是纯肉!偶尔有块骨头啦

2017-08-07
$85 (早餐)
  • 新兴虾饺皇
  • 烧卖
2017-07-26 1205 瀏覽
今天因約了朋友過香港,路過看見相隔二十多年沒吃的懷舊點心。入坐一陣,即看見幾位師傅亦是老闆,他們神彩飛揚……多年沒變啥。當時,我想打個招呼~~可場面爆棚。跟著來了幾個點心,餡料新鮮,保持客人水準,我特別叫了流沙包,這店員拿來奶黃包露出的表情還要比流沙包甜……!難怪客人爆棚。
2017-07-26 1170 瀏覽
讀大學總會試過零晨時分落嚟飲早茶今日唔想坐入去食,就外賣左幾款必食既點心今次三個人嗌左流沙包、燒賣同蘿蔔糕,三樣加埋都只係$58,算幾抵食流沙包有時會遇著佢啱啱出爐,可惜今日依籠應該擺耐左,已經唔太會流😢但味道依然係好味🤤好彩遇著啱啱出爐既話當然會更加好味😆燒賣同蘿蔔糕都係必食之選燒賣配埋佢既辣椒油(要自己另外拎的喔)真係好食到不得了😆自己食一籠都無問題蘿蔔糕真係食到一絲絲既蘿蔔,同埋配料一啲都唔吝嗇,配合豉油同胡椒粉又係另一樣食唔停口既嘢今次只係為左佢既流沙包而嚟,所以無嗌太多嘢下次會再食埋佢既金錢肚、雞扎、排骨等等,都係好食之選
讀大學總會試過零晨時分落嚟飲早茶
今日唔想坐入去食,就外賣左幾款必食既點心

燒賣同蘿蔔糕都係必食之選

今次只係為左佢既流沙包而嚟,所以無嗌太多嘢
下次會再食埋佢既金錢肚、雞扎、排骨等等,都係好食之選
2017-07-25
外賣自取
宵夜
  • 燒賣
2017-07-23 833 瀏覽
左上角:糯米雞,雞扎糯米雞:至愛之一,裹面有東菇、肥豬肉、雞翼、豬肉碎等等......加埋香噴噴,熱藤藤的糯米飯,簡直絕配!雞扎:裹面有棉花(魚肚)兩片、雞翼、東菇、豬肚,出面包著的是腐皮。新興招牌點心之一,令人食指大動。左下角:糯米包,菜苗餃糯米包:外面應該用類似雲吞皮包著,裹面是糯米飯,外面茶樓買少見少,古老點心之一。菜苗餃:餡料適中,有蝦及菜苗,幾有特色!右上角:流沙包本人很愛吃流沙包,這間流沙包也相當有名,咸蛋黃汁濃稠,又香,咬一口汁液會跑到口中溶化,真的好好味!但吃時小心熱!會燙到咀巴啊!右下角:排骨飯這個飯就味道中規中矩,價錢均真。這間老字號茶樓,聽聞以前舊址地方寬敞,內食都比較舒服,但自從搬去新址後......大多數人都會外賣,內堂也可以吃,不過坐得沒那麼舒服就是了。

左上角:糯米雞,雞扎

左下角:糯米包,菜苗餃

菜苗餃:餡料適中,有蝦及菜苗,幾有特色!

右上角:流沙包
但吃時小心熱!會燙到咀巴啊!

右下角:排骨飯
這個飯就味道中規中矩,價錢均真。

大多數人都會外賣,內堂也可以吃,不過坐得沒那麼舒服就是了。
2017-07-15
15 分鐘 (外賣自取)
2017-07-13 906 瀏覽
店铺虽然不大,但是却永远熙熙攘攘,想体验港式地道的点心店,这便是上上选。我一个人点了糯米鸡,烧卖,流沙包,和豉汁排骨。每道菜都别样精致,色香味俱全。我来自北京,在内地也吃了不少港式的dim sum,但是基本上要么是价格太贵,要么是味道稍强人意。经过几个好朋友的推荐,我终于来到了新兴食家,从一个外行人的角度,这家店的dim sum做的近乎完美。糯米鸡十分正宗,咸鲜糯米,嫩嫩的肌肉,还有蘑菇和火腿的陪衬,把广式料理的美味充分展现出来。烧卖也是必点,虾仁很鲜,和别处做的烧卖味道明显不一样,是我的最爱。流沙包也咸蛋液溢出,流出了黄色的油,很是诱人。

外賣自取
  • 烧卖
  • 糯米鸡
2017-06-19 726 瀏覽
以為港人朋友推薦的流沙包最美味殊不知蝦餃皇,鳳爪,燒賣都超對味蘿蔔糕吃得到蘿蔔塊可惜想吃的太多否則排骨蒸飯也好吸引我呀!地點非常好找(堅尼地城地鐵3分鐘就到)好怕本地人覺得我大驚小怪😳反正和以前吃過的港點好不同呀!😁說說入店有趣的事雖然知道香港併桌是平常但同桌一位老伯被我們併桌也不為所動我們已經擠到一個不行了他就這麼被四個人2+1+2的包夾從我們坐下併桌時老伯已完食在喝茶到真的離開全程淡定看我們搶食著實與台灣人好不一樣😂😂😂真是一個有趣的經驗
以為港人朋友推薦的流沙包最美味

殊不知蝦餃皇,鳳爪,燒賣都超對味

蘿蔔糕吃得到蘿蔔塊

可惜想吃的太多

否則排骨蒸飯也好吸引我呀!

地點非常好找(堅尼地城地鐵3分鐘就到)

好怕本地人覺得我大驚小怪😳

全程淡定看我們搶食
著實與台灣人好不一樣😂😂😂
真是一個有趣的經驗
2017-06-19
$55 (早餐)
  • 蘿蔔糕
  • 鳳爪
  • 新興蝦餃皇
  • 燒賣
2017-06-17 564 瀏覽
就算平日長期都人山人海, 無位坐就只好叫外賣. 剛好奶黃包出爐, 拎上手仲好熱! 果然名不虛傳!! 係流心!!!! 流心嫁!!!  芳間奶黃包吉士味重, 佢呢個是好香蛋黃味不是化學吉士粉味!!!個包好鬆軟有彈性!!! 係我在香港so far 食過最好食既奶黃包! 另外有叫其他點心叉燒包同鮮蝦菜苗餃都無乜特別, 不過都ok 另外排骨蒸飯都唔錯~ 是新鮮排骨, 唔會有雪味~! 雖然覺得飯軟身左少少, 不過都是屬於上質的排骨飯~
就算平日長期都人山人海, 無位坐就只好叫外賣.

剛好奶黃包出爐, 拎上手仲好熱!

個包好鬆軟有彈性!!!

係我在香港so far 食過最好食既奶黃包!

另外有叫其他點心
叉燒包同鮮蝦菜苗餃都無乜特別, 不過都ok

• 奶黃包
2017-04-22 1484 瀏覽
我想住在这家店!奶黄流沙包就是我最爱的味道!想在香港找到咸的流沙包真的不容易!咖喱的那个也好好吃!没有想象中的难咬!所以食物我都好喜欢!但是朋友说这家只营业到下午两点,所以不要来吃晚餐哦,不然会失望而归!请注意,餐厅人很多,规矩是自己盯住一桌等着他们吃完,坐他们的座位。。没有人会来招待你的。。而且也没有人递送菜单,自己下桌去取想要的食物。。所以我真的不知道我吃的都叫什么。。因为太好吃也就基本没拍照!服务员都不太会和英文,说普通话基本没人会理,所以我们基本用我们仅有的一点点粤语点餐的,还跟拼桌的香港人学了几句粤语点的餐,真心费劲啊。。但是食物太美味,曲折一点也就忍了
但是食物太美味,曲折一点也就忍了
2017-04-07 1530 瀏覽
見本地雜誌寫得非常好食,連外國遊客指南都介紹,今日特登去試下,可惜失望而回!一開始就向點心處拎左招牌點心流心奶黃包同炸鮮奶,但兩款點心居然都唔熱,流心奶黃包已經「瓊」住流唔出奶黃!之後已經唔敢再拎其他點心食,等啲姐姐拎啲熱辣辣出爐點心出嚟先點嚟食。總括而言,我同朋友都覺得啲點心唔係特別好食,雜誌寫得太誇張,期間亦聽到隔離枱話點心唔熱。

2017-03-19 1707 瀏覽
王牌流沙包:餡料和包的比例剛好,一上桌就已經隱隱約約的看到金黃色的鹹蛋黃餡料,讓人好興奮!撕開還冒著熱氣的流沙包,餡料簌簌的流下,這不是一般連鎖店的質素啦。餡料有明顯的鹹蛋黃香和不膩的甜,咀嚼著還有鹹蛋黃顆粒!隱身在西環的茶樓擠滿著街坊熟客,五六圍大牌檔式的圓木桌堆著一個個引頸期待著點心的食客,阿姨把新鮮出爐的點心放在托盤叫賣,人人期待的就是聞名海外的流沙包。那濃濃的人情味令我驚訝,坐在一起的茶客好像老早就認識的一樣在閒聊,每個人吃完都會彬彬有禮的讓座。新興食家其他的點心都很不錯,難怪吸引了許多人慕名而來!

新興食家其他的點心都很不錯,難怪吸引了許多人慕名而來!
王牌流沙包
王牌流沙包
2017-03-14 2016 瀏覽
新興茶樓呢間野一向岀名點心新鮮 所以吸引左唔少人專登走黎食 但由於實在太多人 入到去根本唔知坐邊 唯有等d呀姐安排啦🌝有位坐之後就即係拎左張卡去揀點心***相比起流沙包 叉燒包稍為遜色 未夠juicy***咖哩好入味 金錢肚嫩而不韌***咬落去幾有彈性 用料十足***呢個要寫單特登叫廚房整 雖然要等10分鐘 但食落去個豬潤夠爽口 ***腸粉幾軟滑 牛肉都尚算新鮮***整體黎講 食物ok 但環境衛生就唔係太好
新興茶樓
[香茜牛肉腸 $18]
腸粉幾軟滑 牛肉都尚算新鮮
整體黎講 食物ok 但環境衛生就唔係太好
2017-02-16 1794 瀏覽
流沙包内馅鸭蛋好评,平时不怎么喜欢吃这么大块的金钱肚的我也觉得这家金钱肚不错,蔬菜虾饺(我不确定名字)也很好吃,炸鲜奶非常棒。人很多,基本上店员不会帮你带位,客人要自己找位。但我两次去都没等太久,因为我每次都一个人,所以很容易找到拼桌的位置……然而店员其实很热心,好几次特意主动问我要什么帮我拿。只是她们真的太忙。人这么多,店内设备也存在老化的情况,店内环境好不起来,卫生也堪忧,我见到空调管道漏水,正好滴到餐桌上…
  • 炸鲜奶
  • 蔬菜水晶虾饺
  • 咖喱金钱肚
  • 流沙包
細細個既時候,飲茶最鐘意去楚留香,後來離開左香港幾年,番到黎發現楚留香執左,試過好多間茶樓,都搵唔番細個食過既傳統味道同埋質素。係朋友介紹之下,慶幸試到新興食家的點心,雖然地方超細坐得勁唔舒服,呀姐又好嘈同埋燥底,食物一盤盤係背後飛黎飛去鬼咁危險,最慘仲要排隊tim,但為左美食冇計啦,鬼叫係第二度食唔到咩去食野既朋友真係要有定心理準備,佢既環境絕對差過大排檔同埋茶餐廳,驚受氣既就唔好去了。第一次去既時候,門口冇人排隊,朋友就直接帶我入去搭檯搵位,好快就坐低左有得食;今次第二次去,知道人多難搵位,所以淨係約左一個朋友陪食。一去到,門口已經排左7,8個人等位,所以就跟住排隊,期間不停有人走入鋪頭入面,初時仲以為係買外賣,到排到我地係下一個既時間,先發現好多人原來係打尖直接入去搵位坐低。呢個時候我地見到有人走,心諗好耶有位啦,點知有個男人帶住個外國人直接係我面前入去坐低搶左我地個位,即時著左,同收銀個叔叔投訴,佢只係幫我地大叫問入面有冇兩位,而D呀姐基本上冇理過佢,自己繼續做自己野。如是者又有幾個阿婆阿伯一個人行入去打尖搵位,我同朋友終於忍唔住啦,自己問入去D人係堂食定外賣,堂食唔該去後面排

同收銀個叔叔投訴,佢只係幫我地大叫問入面有冇兩位,而D呀姐基本上冇理過佢,自己繼續做自己野。如是者又有幾個阿婆阿伯一個人行入去打尖搵位,我同朋友終於忍唔住啦,自己問入去D人係堂食定外賣,堂食唔該去後面排隊。所以去食野既朋友記得千其唔好怕羞唔出聲,如果唔係永世都唔駛指意有位坐。

好啦,入番正題,一坐低就緊係睇下有咩賣啦,唔想等既朋友可以同收銀直接落order點菜。由於我地懶得行黎行去又有大把時間既關係,我地兩個決定坐係到等,有乜食乜

蝦餃-即場包完蒸,非一般工場出品,不過今次有D蒸過龍,D皮爛爛地
蝦蛟
金錢肚-份量十足,大大舊好彈牙
金錢肚
豬肚-咸淡適中,軟林林,有媽媽既味道
豬肚
蒸豆腐-味道清淡,大件夾抵食,冇乜特別但我鍾意食,哈哈
蒸豆腐
腐皮卷-足料到爆,食完飽死左
腐皮卷
好似叫糯米餃-一籠有3粒,糯米好香,味道清淡,食落好似冇乜臘味
好似叫糯米餃
流沙包-飽死都要食,仲要襯熱食,如果裡面有多D蛋黃就更好了
真係好流,要趁熱食
咬開了的流沙包
遺憾係我地太遲先想食炸鮮奶,原來2點鐘就冇炸野賣啦,所以今次食唔到ru

評心而論,呢間野D食物高質素仲要超抵食,所以就算食餐飯要攪到過少林寺十八銅人陣咁款,我下次都仍然會再去挑戰的
2017-01-08
30 分鐘 (堂食)
蝦蛟
豬肚
蒸豆腐
腐皮卷
咬開了的流沙包
2017-01-23 1447 瀏覽
炸鮮奶見到呢個名都覺得好新式創意 😂加上好多人都推薦所以黎到即嗌味道有啲類似炸泡芙再甜d食落去絕對知新鮮出爐 一啖咬落去好香口而且泥個炸鮮奶外部炸到好鬆脆而入面就好香嫩鮮甜 絕對值得嘗試不過聽講唔係日日都有得賣嫁🤤🤤重點係好平好抵食 15蚊三個宜個就係奶皇流沙包😍泥到最出名既點心 皮薄餡靚 入面啲料好足蛋黃之餘因為係流沙所以唔會膩而外層包鬆軟又易咬我地完全係叫完一碟都忍唔住再叫我係好推薦宜個☺️絕對食上癮!17蚊三個 夠平又可以食到啲出名既點心仲係有街坊地道口味不過今次係黎食tea無叫到咁多野食☹️淨係嗌再幾碟點心同Fd食但下次會再黎因爲真係好特色同好抵食!
炸鮮奶見到呢個名都覺得好新式創意 😂
皮薄餡靚 入面啲料好足
蛋黃之餘因為係流沙所以唔會膩
而外層包鬆軟又易咬
我地完全係叫完一碟都忍唔住再叫
我係好推薦宜個☺️絕對食上癮!
17蚊三個 夠平又可以食到啲出名既點心
仲係有街坊地道口味

不過今次係黎食tea無叫到咁多野食☹️
淨係嗌再幾碟點心同Fd食
但下次會再黎因爲真係好特色同好抵食!