OK
2019-09-05 1215 瀏覽
今日有老世請食下午茶,揀左新金源,因為食飽飯沒多久,所以就少少地揀左炸薯條,茶餐廳的炸薯條本人都幾喜歡,這間製作的都吾錯,不過可能因外賣既關係,送到黎食既時候都已經凍凍地,淋淋地,但味道都還可以。
2019-08-15 467 瀏覽
下午時間一行二人來到這間位於觀塘鴻圖道的新金餐廳吃下午茶。炸雞髀配薯餅餐 ($34) - 色澤炸得均勻,雞皮炸得香脆,裏面嘅雞肉仍然保持到嫩滑有肉汁,可惜雞髀唔算太入味。薯餅一般貨色,不過不失。酸辣炸雞髀米線 ($38) - 炸髀與另一個餐嘅差不多。湯底的酸味來自鹹酸菜,味道都幾鮮,米線正常貨色。可惜米線份量都幾少,食完都唔覺飽。凍奶茶 (跟餐+$2) - 正常茶記貨色。呢餐味道正常,可惜茶餐分量比較少,令人食完都有不足感。
下午時間一行二人來到這間位於觀塘鴻圖道的新金餐廳吃下午茶。

凍奶茶 (跟餐+$2) - 正常茶記貨色。

呢餐味道正常,可惜茶餐分量比較少,令人食完都有不足感。
2019-08-07 350 瀏覽
晏就食晏,食完諗坐一陣就走,有個化妝女人黎講“d嘢黎齊,多謝晒”,執晒d嘢走,之後又有個侍應又講多幾次,之後佢地就直接帶人入黎坐,好明顯就系迫我地走,簡直完全無禮貌,坐我地果枱d人都講,人地未埋單喎,出到去比錢,我講“咁趕人走”,個化妝女人就話“食晏時間系咁”。我明白食晏時間你地要做生意,坐多一陣系咪需要咁趕客走呢?我地都會識做自己會走,只系食飽坐一陣,有杯嘢又未飲完,就系咁迫我地走。呢間嘢,我以後都唔會再去食。

呢間嘢,我以後都唔會再去食。
2019-08-03 250 瀏覽
第一次到新金源茶餐廳吃午飯,每次一到午飯時間經過門口都好想入去試下,但最後都行返去平時食開的飯堂,前幾天終於勇敢地嘗試,入到店內感覺光線不夠充足, 我覺得這一點是茶餐廳的大忌,光線不夠充足會畀人感覺不太衛生。 食物方面點了一個午餐~ 叉燒煎蛋飯$51和皇牌茶餐$36( 轉油雞髀加$4),另外跟餐點了一杯凍咖啡$2和啡走。叉燒煎蛋飯~ 叉燒偏瘦,成碟飯主要是甜豉油將整個味道帶起, 煎蛋品質正常,賣相比較差。皇牌茶餐~ 熱狗加雞髀, 配菜有沙律, 熱狗味道普通,腸仔有煎過的, 油雞髀非常硬, 應該烹調時間過長。凍咖啡和啡走~ 反而飲品的味道幾好, 咖啡味香濃。返工時間食開幾間餐廳味道都可以,今次轉下試這間, 暫時都比較喜歡平時食開的, 有機會再來這裏試下其他。

凍咖啡和啡走~ 反而飲品的味道幾好, 咖啡味香濃。

叉燒蛋飯

皇牌茶餐

例湯兩碗

凍咖啡 & 啡走

2019-08-01
凍咖啡 & 啡走
  • 凍咖啡&啡走
2019-01-09 810 瀏覽
9:45 叫早餐 10:30送到 發現兩個餐飲品倒瀉晒 沙嗲牛肉湯倒到濕晒 成個膠袋都係湯同飲品 ... 打去舖頭同佢講 話換返 佢話好 都算啦 點知嚟度都係冇換過 還原之前個份 仲要等到11:15先送到... 再打去舖頭同佢講 佢收線都收唔切 越做越差 .. 冇下次
打去舖頭同佢講 話換返 佢話好 都算啦
2018-10-02 647 瀏覽
新金源,位於觀塘工廈區的中央位置,已經食左好多年。食物水準一貫好穩定。每日午餐有成五至六款,大約五十蚊左右,都算公度。而今日我就食左特餐B,係松葉蟹柳紫菜湯烏冬餐。雖然明知佢一定係仿蟹柳,但偏偏佢又做到有一種清甜味,入口好好味。紫菜係好香口的一種,而且份量足,幾乎佈滿全碗。烏冬係巑崎style, 有咬口唔會淋唔易斷。加上日式清湯底,好正。套餐仲配炒蛋多士,係北海道牛乳炒蛋,食得出真係加左北海道牛乳,特別香特別滑。而多士係牛油酥皮面,係香D既,不過個人比較怕肥。呢個餐包熱飲都係 $42 ,好味,用料完全唔 hea 。抵讚!多位坐,一般唔使點等,都算舒服,唯獨最入面近水吧係收唔到signal 的,十分困擾。服務一般,衞生一般。

而多士係牛油酥皮面,係香D既,不過個人比較怕肥。

服務一般,衞生一般。
第一次叫左個小菜,個白飯上面竟然有隻蟑螂腳,如果我無睇,急住食飯,我咪大獲食埋落肚?已經第二次有蟑螂在飯內,三杯雞飯,係D三杯雞到有原隻,係原隻呀,係想點呢事後當天,我同事仲見到有得賣,那食左落肚果D人,真係祈禱你們沒事了上次反映衛生問題後沒反善,一個月後的今天還更加嚴重打電話投訴,還想不了了知,叫人點放入再食你既野呀

上次反映衛生問題後沒反善,一個月後的今天還更加嚴重

打電話投訴,還想不了了知,叫人點放入再食你既野呀
小菜白飯
2018-05-14
2018-04-27 530 瀏覽
這段時間食早餐多數食三文治,粥及腸粉等,今日想𨍭吓口味。今日来到新金源,點了個早餐A $26。選擇了沙爹牛肉,腸仔,鮑片,配麵及熱飲好立克。沙爹牛肉味道不錯。腸仔一般。鲍片帶㸃韌,味道比較淡口。麵稍為硬了少少,淋少少會好些。湯㡳帶㸃啡黄,味道不錯。好立克味道稍淡
這段時間食早餐多數食三文治,粥及腸粉等,今日想𨍭吓口味。

沙爹牛肉味道不錯。
腸仔一般。

鲍片帶㸃韌,味道比較淡口。

麵稍為硬了少少,淋少少會好些。
湯㡳帶㸃啡黄,味道不錯。

好立克味道稍淡

2018-03-13 484 瀏覽
這一段時間,因公司生意擴展關系,我多了時間來黄大仙及觀塘,所以,今天我又可以食個優悠的早餐了。套餐A $26,有十多款選擇,任選三款。我最開心可以有多款選擇的早餐,可以用同一金額,食到不同食物。選擇了午餐肉,五香肉丁及沙爹牛肉麵。侍㒣一放上枱,最顯眼的是2件大大件的午餐肉放於碗面,味道不錯。不過五香肉丁就比較少及細粒了。沙爹牛肉有四件,雖然牛肉味比較淡,牛肉有少少𡁻口但不靭。至於個麺,就淋了少少,我覺得硬少少會好食㸃。食完個早餐,再慢慢歎個餐茶。要了個好立克,濃香的味道充满口腔。食完早餐,覺得精神百倍。又要繼續工作啦

套餐A $26,有十多款選擇,任選三款。

選擇了午餐肉,五香肉丁及沙爹牛肉麵。

不過五香肉丁就比較少及細粒了。

沙爹牛肉有四件,雖然牛肉味比較淡,牛肉有少少𡁻口但不靭。

至於個麺,就淋了少少,我覺得硬少少會好食㸃。

食完個早餐,再慢慢歎個餐茶。
要了個好立克,濃香的味道充满口腔。

食完早餐,覺得精神百倍。
又要繼續工作啦

2017-04-18 1278 瀏覽
每次lunch時, 新金源門外總會有一大班人在等候,不過茶餐廳特質,人流黎得多去得快,通常都等一陣就有位了。不過今日得自己一個,就去外賣自取吧!以前食過咖喱吉列豬排對佢仍念念不忘,佢地咖喱亦不是一味加咖喱粉,得過辣字,而是有濃郁的椰汁味,好惹味。不過今日套餐是咖喱雞排飯($44-有九折$40),慳錢計,就食雞排吧。幸好也沒有令我失望。咖喱keep到椰香味,而且一打開飯盒,好大一塊雞排另外,之前也食過香茅豬排粉,味道也不錯,可以一試。

另外,之前也食過香茅豬排粉,味道也不錯,可以一試。

2017-04-05 660 瀏覽
在工廠區食午餐有時都幾難揾位😭這間有位,那去馬吧!點了干炒牛河,來時已微暖,估計是預先煮好,點了餐便上碟吧,味道ok, 炒得乾身,所以不油膩,若果上菜時是熱哄哄的會更好餐廳其他餐牌總括而言,坐得算舒服,服務也算ok,價錢可接受($50 lunch set)
餐廳其他餐牌

2017-03-04 484 瀏覽
認真講佢野食質素唔差既,lunch同下午茶我地都成日嗌,因為多款揀,又快又唔算貴,不過堂食係要等一陣位。嗌左公司通粉,咩都有少少,不得不提個炒滑蛋係好味既!但依道既服務態度要改善下....
2017-03-02 338 瀏覽
Was delighted with the hk style canteen next to it, and went to try this resturant today. I ordered the vietnamese style beef brisket noodle,and the beef is quite difficult to chew. It has around 5 pieces of beef while noodle is of big portion. Taste is fine overall. Including drinks, it costed $44, I would recommend its neighbor for this price and quality.
2017-02-27
2016-09-27 793 瀏覽
是日..同同事去食久違了既新金源叫左個午餐...拿破崙雞扒飯...拿破崙汁基本上同茶記既蒜溶汁一樣..但加入左打青椒... 唔知點解覺得同個汁有D格格不入!但塊雞扒... 依然係咁好食~~~ 係個汁拎到成件事差左
是日..同同事去食久違了既新金源

叫左個午餐...

拿破崙雞扒飯...

拿破崙汁基本上同茶記既蒜溶汁一樣..

但加入左打青椒... 唔知點解覺得同個汁有D格格不入!

但塊雞扒... 依然係咁好食~~~ 係個汁拎到成件事差左
2016-09-26
2016-07-09 782 瀏覽
前幾日跟同事去食尼間.Lunch超多人! 唔知點解大家咁中意食尼間lol唔想食飯,求其嗌個牛肉米線~牛肉份量幾多,不過牛肉質素一般啦,冇咩牛肉味,但口感唔錯,相信”那”左野,所以林啲好咬啲~都好合理,因為價錢都算平。我叫清湯,所以湯是冇味的唯有落啲醬油。菜只有一條非常細的生菜使5使咁慳
前幾日跟同事去食尼間.
Lunch超多人! 唔知點解大家咁中意食尼間lol
唔想食飯,求其嗌個牛肉米線~
唯有落啲醬油。
菜只有一條非常細的生菜