2024-05-18 632 瀏覽
很久沒吃潮州滷味!以前真的有蠻多售賣這種美食的小店,現在要吃的話可能要到那些老舊的社區或一些稍為有點名氣的專門店了,這天我就來到九龍灣一間專門店吃自選三拼飯:鵝肉、豬大腸、墨魚(連餐飲) $98要一次過試多款,推薦大家想點這個自選三拼飯,除滷味外每碗更配有滷水蛋半隻、豬肉條、豆卜、甜酸菜及時菜,即可以試盡六款啊!其實可選餸菜的款式很多,這次就選了鵝肉、豬大腸、墨魚,加上其他配菜超豐盛,每款食物都整齊排列,擺盤甚為漂亮~ 作為招牌的鵝肉皮光油亮,肉質不柴帶口感跟韌度,沒有太多脂肪,只是略嫌滷水滷得不夠入味(或可能味道上偏清淡),算是水平之上但沒有想像中好吃反而其他餸菜更出色,墨魚片鮮味,也夠爽口煙韌~ 豬大腸有好好處理,滷得入味也有咬感讓人吃得過癮;滷蛋帶很濃郁的滷水香,豬肉卷切得厚薄適中,拌飯一流!還有一樣有失望到的是甜酸菜!理應在潮州滷水店吃到最傳统最好吃的甜酸菜卻沒有想像中帶重度的甜酸味,未能為整頓飯帶來點睛作用!吃的時候令我想起很久之前在葵涌吃到一家,那邊的酸菜甜酸度剛好還帶微辣超惹味的還專誠買走酸菜回家推薦給家人吃⋯ 唉店家在港島及九龍區均有分店,其中一家就是這個在九龍灣的店了
自選三拼飯:鵝肉、豬大腸、墨魚(連餐飲) $98
店家在港島及九龍區均有分店,其中一家就是這個在九龍灣的店了!裝潢就像是新派的潮州滷味店,門面以極像典型港式燒臘檔的滷水檔作招徠,從玻璃就看到掛滿一隻又一隻的獅頭滷水鵝,跟各式各樣的滷水美食,看著師傅熟練地切開各種食品就已經夠吸引了~ 雖然食品質素不似預期,不過用餐期間一直看到不少前來外帶的客人,全因外帶有88折,價錢便宜一點就吸引點
2024-05-02
2023-10-11 1510 瀏覽
📍#九龍灣 #日日香鵝肉飯店#羊羊在九龍灣#羊羊在九龍行開淘大見到呢間舖,見到啲滷水鵝好入味又大隻,就吸引咗🤤上網睇原來都有幾間分店,仲要國內都有分店,原來咁勁的😱難怪唔單止係咁有人入嚟食,仲成日都聽到外賣單,真係好多人叫返屋企加料🤩餐廳都有唔同二人套餐揀,俾大家有多啲選擇🫶🏻💁🏻‍♀️尊貴精選二人套餐B $328🦢獅頭鵝六拼相當震撼,勁大盤仲要擺放得相當精緻🥰有鵝肉、鵝掌、鵝翼、鵝肝、鵝頭、鵝頸,真係包羅萬有,樣樣都有幾件好過單叫😝全部非常入味,好香濃滷水味,又keep到鵝獨有香味👍🏻鵝肉好結實唔柴、鵝掌好彈牙,連平時唔食鵝肝都覺得正😎A餐同B餐分別在於係例牌鵝肉定拼盤,價錢相差$90,但試嘅嘢多好多,多人或者鍾意試多啲都非常推薦✌🏻✨任選小食2款揀咗鵝腎+豬手,都係推介之選🫶🏻鵝腎好有咬口,冇咩內臟味🤕😙豬手去哂骨,冇咩脂肪,豬皮好彈牙😄🥣健康鵝骨湯勁足料嘅湯,未𢳂已經見到好多料😳好濃嘅湯,但仲好清,屋企都未必做到,邊有咁多鵝骨🤣🍚泰國香飯/湯米/湯河/湯瀨建議揀一碗飯,配啲滷水汁超正🫣🥬滷汁油菜總價錢 - $328評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀🍀環境:🍀🍀🍀🍀服務

📍#九龍灣 #日日香鵝肉飯店

#羊羊在九龍灣
#羊羊在九龍

餐廳都有唔同二人套餐揀,俾大家有多啲選擇🫶🏻

💁🏻‍♀️尊貴精選二人套餐B $328
🦢獅頭鵝六拼

✨任選小食2款

🥣健康鵝骨湯

🍚泰國香飯/湯米/湯河/湯瀨
建議揀一碗飯,配啲滷水汁超正🫣

🥬滷汁油菜

總價錢 - $328

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #九龍灣美食 #九龍美食 #燒味 #滷水鵝 #美食推介 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #中菜 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #流量密碼
雞牛豬羊平時經常食到,間唔中都要食下其他肉來過過癮。每次經過這間餐廳都相當多人,看來有一定的人氣,終於有機會一探究竟。叫了二人餐再加鵝蛋,很開心可以將米飯改成我喜歡的瀨粉,朋友也改成河粉,有時候也想吃的麵食。平時的我真的很討厭燒味香湯粉上的一兩棵菜生,因為實在很硬還未熟透的感覺,但讓我驚喜的是他的菜心居然有種入口即溶的口感,不是在誇張。鵝肉擺盤漂亮整齊加上鵝肉的皮油亮感十足,讓人垂涎欲滴。滷得不會過鹹但又入味,肉質不柴又帶韌度,配上彈口爽口的瀨粉,一點也不會輸給米飯。小食點了鵝腎,每片平均又大塊,有點像吃火雞腎,爽脆又滷得剛剛好,旁邊的豬手去骨,吃的就是爽,如果跟另一半出去也不會怕吃得很狼狽,上面澆上一點醋也別有一番風味,他們亦有滷水汁滿足了重口味人仕。鵝蛋比平時吃的雞蛋體積大一倍,吃起來有點像茶葉蛋的硬度,但味道是很入味的滷水味,很特別的體驗。另外,鵝骨湯也非常出色,加上茶樹菇帶點其他藥材香氣,容易入口,完全不添加仼何味精,吃完飯連續幾個小時也不會口渴。生菜也是追求清淡健康為主,吃了那麼多肉配一點蔬菜最合適不過。

2023-06-12 1064 瀏覽
這次點了滷水鵝肉、滷水鵝腎,配上香嫩的河粉,並且還點了滷水豆腐和一份清爽的青菜。總體來說,這家餐廳給我帶來了非常美味的用餐體驗。首先依然是例牌滷水鵝肉。這道菜色澤有食慾,肉質鮮嫩多汁,滷汁入味。每一口都帶來了濃郁的鵝肉香氣。😋接著我品嚐了滷水鵝腎,這是第一次吃。鵝腎經過滷製後,保持了爽脆彈牙的口感,搭配著滷汁的香氣,味道更加豐富。這道菜展現了鵝腎的獨特風味。🍖配上香嫩的河粉,這道組合讓我更加愛不釋手。河粉與滷汁完美融合,吸收了滷汁的美味,入口滑爽,與滷水鵝肉、鵝腎的搭配簡直完美無缺。🍜🤤🌟🌟🌟另外,滷水豆腐是我點的另一道菜。豆腐入味均勻,軟嫩細膩,吸收了滷汁的滋味。最後,我點了一份清爽的青菜,作為搭配菜品。新鮮的青菜帶來了清爽的口感,與滷水鵝肉系列相互輝映,平衡了整餐的風味。🥬🌿

2023-05-13 775 瀏覽
數月前到土瓜灣的滷水店品嘗滷水鵝,鵝片、鵝腸、鵝肝都非常美味。當時因各種原因沒有嘗到極美味的鵝頭頸。 今天在淘大商場附近午膳,途經「日日香鵝肉飯店」時,被掛在窗廚的獅頭鵝頭頸吸引,動起購買的念頭。 在香港有三間分店的「日日香」在國內澄海是間著名滷水獅頭鵝專門店。它們出品的鵝肉鮮而不鹹、潤滑又不膩、味道有層次感,肉香歷久不散。 回家打開外賣盒時,一陣肉香直撲過來。第一件選鵝頭,皮薄加上沒有脂肪,味道比鵝肉濃厚。鵝頸的肉質有一絲絲的感覺,且肉汁比鵝胸豐富一點。

滷水鵝頭頸
滷水鵝頭頸
  • 滷水獅頭鵝頭頸
2023-04-21 689 瀏覽
媽媽今晚唔煮飯,叫我自己買外賣。剛巧在九龍灣,就四圍看看有什麼好食啦!經過這間餐廳門口,被美食吸引。外賣還有85折,就好快決定買呢間。職員好好推介有什麼較好味,門口還有餐牌給客人看。最後就選擇了:1️⃣滷水鵝片飯。$80 🔎幸好外賣回家都無令人失望,鵝片唔錯,不過滷水味還可以再好一點,菜莆好好味,我好鍾意食。
媽媽今晚唔煮飯,叫我自己買外賣。
剛巧在九龍灣,就四圍看看有什麼好食啦!
經過這間餐廳門口,被美食吸引。
外賣還有85折,就好快決定買呢間。
職員好好推介有什麼較好味,門口還有餐牌給客人看。

最後就選擇了:

1️⃣滷水鵝片飯。$80
2023-04-14
2022-12-04 1304 瀏覽
今日有事去九龍灣 所以順便食埋飯 千揀萬挑中 揀中左佢地雖然冇講話特別期待 但入去人唔多都坐得幾舒服 服務都好好 正想讚佢之時 對我嚟講最無法容忍既事發生左店員用溫水裝住啲餐具過嚟 滿心歡喜準備開餐 點知拎出湯匙好似未洗 上面仲沾滿辣椒油 油笠笠 筷子仲痴手既跟住同店員講換一套餐具 跟住換左之後依然好似未洗咁 不過就稍微少左一啲辣椒油 但感覺依然好污糟…疫情期間尼啲錯其實真係唔應該犯 衛生意識咁差味道再好都唔敢再嚟
今日有事去九龍灣 所以順便食埋飯 千揀萬挑中 揀中左佢地

2022-12-03
2022-11-12 892 瀏覽
終於抽到時間行過黎食之前經過已經覺得好吸引13:30左右到成間鋪坐左幾枱,唔多人叫左兩個鵝片瀨,一個鵝肉鵝肝瀨最鐘意食瀨粉😚😚😚,唔想食飯鵝片肉好食好軟👍🏻份量都好夠配菜都出色,豆卜👍🏻👍🏻夠味咸酸菜👍🏻👍🏻👍🏻鵝肉就偏肥左小小鵝肝就好一般,唔係想要個隻味個瀨粉都好好食,個湯底好夠味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻整體都好好,會再去食😚
終於抽到時間行過黎食
之前經過已經覺得好吸引
13:30左右到
成間鋪坐左幾枱,唔多人
叫左兩個鵝片瀨,一個鵝肉鵝肝瀨
最鐘意食瀨粉😚😚😚,唔想食飯

鵝片肉好食好軟
👍🏻份量都好夠
配菜都出色,豆卜👍🏻👍🏻夠味
咸酸菜👍🏻👍🏻👍🏻
鵝肉就偏肥左小小
鵝肝就好一般,唔係想要個隻味
個瀨粉都好好食,個湯底好夠味
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
整體都好好,會再去食😚

2022-10-17 665 瀏覽
叫咗個雙拼飯,飯完全係凍嘅,仲要係一嚿嚿,簡直就係垃圾成舊水食埋啲咁嘅嘢,啲員工仲要係咁講老細壞話好明顯係刻薄員工,啲嘢食質素咁不如執咗佢唔好做,8:30個個都趕住收工咁食到一肚氣!
2022-10-17
2022-09-25 716 瀏覽
由於有晚想食既時候,去到已經截左單,所以我同路人甲襯打風後再去食過~唔知係未因為打風後既關係,所以今日去到完全冇人,我太肚餓了(1餐飯都冇食過),就衢左入去了~由於我好肚子好餓,所以我地叫左呢d食:⁃  自選三拼飯🍚 (鵝肉、墨魚、細鵝肝)⁃  滷味米粉 (豆卜、墨魚、生菜🥬)首先黎到係米粉,應該係因為有湯既關係,所以米粉同餸係分碟上,見到豆卜唔係白雪雪,係有人用滷水浸過,睇得出餐廳係想每1樣野都係有滷水汁既味道 (應該係同每粒飯都有汁同1道理),食左1舊豆卜,d汁索曬,都唔錯🥰我個飯🍚終於都黎到喇,個飯都係好多滷水汁,首先試左鵝肉先,覺得厚左少少既,但係d肉汁都係好濃,食落去可以再撈啖飯,唔錯👍之後就試食墨魚,墨魚相對冇咁多汁,但食落冇咩特別,所以就唔多講喇😋最後講講個細鵝肝,相信未必個個都會食內臟,而我係好鍾意食,細鵝肝黎到見到好厚身,咬落去個下有1種好冧既感覺,食完個下即刻飽左,因為內臟真係好易飽,我食曬d細鵝肝已經飽左8成,所以我最後食唔曬d飯,sad🙈總結:出名食鵝肉,所以1定要食鵝肉,豆卜值得再叫多次,好耐都冇試過淨係食鵝既系列,因為食得滷水,都1定係去打冷,好少淨食飯,如

由於我好肚子好餓,所以我地叫左呢d食:

⁃  自選三拼飯🍚 (鵝肉、墨魚、細鵝肝)
⁃  滷味米粉 (豆卜、墨魚、生菜🥬)

總結:出名食鵝肉,所以1定要食鵝肉,豆卜值得再叫多次,好耐都冇試過淨係食鵝既系列,因為食得滷水,都1定係去打冷,好少淨食飯,如果大家食鵝癮起,可以黎食下呀,鵝片真心唔錯👍
2022-08-25
  • 自選三拼飯
2022-08-30 663 瀏覽
買了一個例牌的滷水鵝。一個鵝腎 167元 鵝肉只有10件。 鵝腎都是10件。一件豆卜味道只是一般沒有什麼特別這裡的食評不是太差。 我覺得上了當下次一定不會上當。 被人騙了的
買了一個例牌的滷水鵝。一個鵝腎
167元
鵝肉只有10件。 鵝腎都是10件。一件豆卜
味道只是一般沒有什麼特別
這裡的食評不是太差。 我覺得上了當
下次一定不會上當。 被人騙了的

2022-07-19 615 瀏覽
次次經過淘大食街都會見到呢間滷水店窗前掛左好多隻大大隻既鵝,同埋好多滷水食物,不過見到餐牌都覺得比較貴,開張左一段時間都未去試試今次終於同屋企人去食,一人叫左一碗雙併飯😂好似好頹,但其實成間鋪頭都淨係得唔同既滷水配粉/麵/飯既配搭😂滷水雙併飯餐🍚 $78滷水飯餐每碗都配有滷水蛋半隻,豬肉條,豆卜,甜酸菜同少少時菜本人叫左鵝腸併鵝肉,滷水汁唔會太咸,而且鵝肉都幾林,份量都唔少,不過鵝腸就唔算太入味,有少少失色🐦其實質素都唔差,如果外賣會抵食啲,有88折,而且九龍灣附近冇乜呢類滷水店,間唔中食下都幾好

滷水雙併飯餐🍚 $78

2022-06-13 544 瀏覽
🌟鵝肉滷水味十足🌟日日香鵝肉飯店 (淘大商場) (九龍灣)$158 獅頭鵝三拼鵝肉睇落好肥膩,但其實食落好爽口。鵝肉去骨,啖啖肉咁食,肥瘦適中,食落嫩滑,鵝肉味香👃,滷水汁味重,而且分量都十足,好食😋。不過如果就咁食,味道上面會有少少偏咸,所以建議加碗飯黎食🍚,撈埋啲滷水汁,正。鵝翼肉質都好嫩滑,骨肉分離,好容易咬到肉黎食👍🏻。但係每隻鵝翼斬開一半,切開位會有啲碎骨🥲,食落會相對界口。鵝掌一向肉唔算多,主要俾人「論」骨😂,可惜之前食開忟鵝掌,會忟到好淋,皮同骨係容易分開,今次係滷水形式煮,滷水汁好入味,但肉同骨唔算易分離😗。📝整體黎講,鵝肉確實煮得好香,肉質浸滿滷水汁,入味滑溜。鵝掌唔算好識食🫢,覺得煮耐啲淋啲比較好。餐廳環境乾淨企理,坐得都好舒服😌。食物:9/10環境:8/10性價比:8.5/10📍九龍灣牛頭角道77號淘大商場二期地下G254號舖其他分店:📍中環威靈頓街50號華威大廈地下B號舖📍紅磡民泰街41號黃埔新邨遠榮樓地下C2號舖📍元朗康樂路13-17, 21-25號鈞德樓地下7號舖📍屯門屯隆街2號屯門時代廣場南翼地下3-5號舖📍觀塘偉業街180號Two Harbour Squ
🌟鵝肉滷水味十足🌟

日日香鵝肉飯店 (淘大商場) (九龍灣)

$158 獅頭鵝三拼

📍中環威靈頓街50號華威大廈地下B號舖
📍紅磡民泰街41號黃埔新邨遠榮樓地下C2號舖
📍元朗康樂路13-17, 21-25號鈞德樓地下7號舖
📍屯門屯隆街2號屯門時代廣場南翼地下3-5號舖
📍觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓3及5室
📍北角和富道21-53號和富地庫B15-16號舖

2022-05-09 1669 瀏覽
【日日香鵝肉飯店】是國內汕頭名店,在香港開了七間分店。今日去淘大商場,順便食個early lunch。滷水檔當然設在店舖門口,以吸引路人注目;這個也是典型港式燒臘檔、傳統粥粉麵店及潮州滷水小店的格局。透過大大塊玻璃見到了一隻隻巨型潮州獅頭滷水鵝,砧板枱面上又擺滿了一碟碟滷水美食,自然引人垂涎三尺,超大隻滷水鵝翼最為吸引。 十一點半未到午飯高峰時段,餐廳座位不太多,但是已經坐滿客人,好熱鬧 ……之前去過中環分店及北角分店,今次去九龍灣分店,唔知價錢是否一槐樣?這個全日滷水飯套餐都抵食,套餐有8款 $62~132,包括餐飲。【滷水鵝片飯 + 熱奶茶 + 鵝骨湯 $78】飯面舗滿餸菜,除了滷水鵝片,還有潮州鹹菜、半隻滷水蛋、滷水豆卜及潮式滷水扎肉;賣相粗獷、充滿庶民風味,令人聯想五、六十年代香港經濟起飛前低下階層的大碗飯。 鵝皮腍滑,又已經切走多餘脂肪,餘下的鵝脂厚薄剛剛好,可增添鵝皮香氣。鵝肉軟滑、冇渣,又有咬口及鵝香;只略嫌滷水鹹香味道唔夠濃郁。作為潮汕滷水鵝專門店,味道在平均水平之上,但又唔覺得特別出色。滷水味道稍為偏向清淡,滷水膽香氣唔夠明顯。另外加$9 有盅鵝骨湯。平時在家都不會煲
滷水鵝片飯+熱奶茶+鵝骨湯
滷水鵝片飯 + 熱奶茶 + 鵝骨湯
另外加$9 有盅鵝骨湯。平時在家都不會煲湯,難得這盅鵝骨湯只是$9,當然叫番盅。鵝店當然有大量鵝骨留下,所以這個湯十分足料。以為鵝骨湯會好油膩,但飲完覺得味道不錯,好有老火湯風味。
鵝骨湯(午市套餐加錢)
2022-03-11
2022-03-19 380 瀏覽
滷水鵝肉飯 外賣自取 $66呢個鵝肉飯唔係講笑,賣相唔錯不特止,仲要色香味俱全。一打開已經見到好多鵝肉同配菜,鵝肉每一件都係啖啖肉,啲肉食落一啲都唔un,仲有小小鵝油香,再配埋係皮附近既肥膏,食落非常有油香,令人慾罷不能🤣除左鵝肉,仲有蛋、豆腐卜、酸菜等配菜,配埋酸菜食,非常開胃,一粒飯都無剩呀!
滷水鵝肉飯 外賣自取 $66
呢個鵝肉飯唔係講笑,賣相唔錯不特止,仲要色香味俱全。