2021-11-16 17 瀏覽
這天約了朋友到九龍灣逛街,並一起吃飯。我們選擇了一家滷水店,雖然這裡大部分的客人都外帶食品,但我覺得這裡的2人晚餐價格相宜,而且豐富。2人餐包括一份招牌鵝肉、兩款小食、一碟油菜、2盅老火湯及兩碗滿滿的白飯。下單不久,店員便送上熱騰騰的老火湯。我覺得湯味道不算非常濃香,但它的用料是認真的,味道亦不過不失。滷水汁味道很好,香氣稍微不足,但整體非常出色。滷水鵝、腎、豬耳及大腸(額外加點的)都非常入味。鵝肉份量不少,啖啖肉很滿足!腎容易咬開,亦爽口有彈性、豬耳的豬皮軟糯,軟骨卜卜脆,還有乾淨不油膩的大腸。整體不是驚艷的味道,但這是平實的美味。小食油菜跟白飯是好吃,但尋常的味道。生菜乾淨爽脆;泰國香飯稍稍偏硬,但其實是很合適的軟硬程度。
呢間位於淘大的日日香鵝肉飯店經過左幾次,今日終於都忍唔住入去試下估唔到傳統食品,但入面的裝修咁CYBER~ 價錢都幾親民,唔離地叫左2個雙拼餐 ,食物都好快上齊鵝肉拼餅腸 (可跟飯/ 瀨粉或米粉 加飲品)  $75 雖然雙拼無得揀鵝片,不過鵝肉都好OK,厚肉,入味,唔韌連D皮都唔覺肥,好爽口~ 滷水味唔會好咸,可以食到食物的原味又可以食到滷水的咸香,不錯~鵝腸係肥腸黎,好爽口,入面真係有肥膏~鐘意食肥腸既人唔好錯過~雙拼除左自選的2款餸,仲會跟埋滷水蛋半隻,豬肉條,豆卜,咸酸菜同時菜圓圓一塊係豬肉條,好似泰式扎肉咁~好特別淨係呢堆配菜都好吸引同好送飯(家下先知原來漏左咸酸菜俾我~ ><) 一個全鵝,另一個就叫左全豬豬腩肉加豬耳雙拼 $75豬腩肉薄切,肥瘦適中,中間舊豬軟耳簡直點晴~好脆口豬耳十級正,入哂味,又軟又脆~ 值得再ENCORE跟餐的米粉都好好食,份量超大,米粉爽口,仲有乾蒜香~比預期出色枱頭的調味除左了醋外,還有滷水汁可以外加,用黎撈飯都不錯~跟餐其實包埋飲品,如果特飲就另加8蚊紅豆冰,很懷舊呢~味道適中,唔會過甜,紅豆都煲得爛,不過紅豆香味就未夠濃,俾椰汁蓋
呢間位於淘大的日日香鵝肉飯店
經過左幾次,今日終於都忍唔住入去試下
估唔到傳統食品,但入面的裝修咁CYBER~

價錢都幾親民,唔離地

叫左2個雙拼餐 ,食物都好快上齊

鵝肉拼餅腸 (可跟飯/ 瀨粉或米粉 加飲品)  $75

雖然雙拼無得揀鵝片,不過鵝肉都好OK,厚肉,入味,唔韌
連D皮都唔覺肥,好爽口~

圓圓一塊係豬肉條,好似泰式扎肉咁~好特別
淨係呢堆配菜都好吸引同好送飯
(家下先知原來漏左咸酸菜俾我~ ><)

一個全鵝,另一個就叫左全豬
豬腩肉加豬耳雙拼 $75

豬腩肉薄切,肥瘦適中,中間舊豬軟耳簡直點晴~好脆口
豬耳十級正,入哂味,又軟又脆~ 值得再ENCORE

枱頭的調味除左了醋外,還有滷水汁可以外加,用黎撈飯都不錯~

跟餐其實包埋飲品,如果特飲就另加8蚊

紅豆冰,很懷舊呢~
味道適中,唔會過甜,紅豆都煲得爛,不過紅豆香味就未夠濃,俾椰汁蓋過了風頭

咸檸七,自己調的呀~HAHA

店鋪坐位未算很大,反而見到好多街坊黎買外賣~
外賣仲有7折優惠添~

呢度既食物質素唔錯,價錢都OK
不過鋪內有很大陣醋的酸味,剛入去時未適應會有少少唔舒服
通風方面相信改善下,會吸引更多堂食呢~

臨走時有一枱客人一入黎就叫叉雞飯,姐姐唯有同佢講,我地呢度無叉雞飯架
我笑左~

其實呢度係食百年承傳的滷水食物,唔係賣燒味,大家唔好搞錯呀~
2021-11-13
  • 鵝肉
  • 豬耳
  • 米粉
2021-11-14 18 瀏覽
呢間日日香鵝肉飯店開得越來越多間,成日都見到好多人排隊幫襯,所以我今晚都決定去試吓。〈滷水鵝皇飯〉呢個我往返包括有鵝片、鵝腎、細鵝肝、鵝腸、鵝蛋。成個配搭都好啱我口味,每一款都有四至五件,分量十足,滷得好入味之餘又唔會好鹹,推介!〈滷水鵝肉飯〉除咗鵝片,都想試吓鵝肉同鵝片有咩分別,鵝片就比較啖啖肉,而鵝肉就多少少肥嘅部份,個人更加私心推介。〈鵝骨湯〉鵝骨湯喺出邊好少見,餐廳物盡其用,將鵝骨熬成湯,但係飲落一啲都唔淡,仲好濃味。〈滷汁油菜〉菜心唔老之餘,仲好甜,加埋秘製滷汁,食得健康之餘仲好好味。每個套餐都包滷水蛋半隻、扎肉片、豆卜、甜酸菜,甜酸菜真係好好送飯,醃得好啱香港人嘅口味,超級推介。

〈滷水鵝皇飯〉

〈滷水鵝肉飯〉

〈鵝骨湯〉

〈滷汁油菜〉
菜心唔老之餘,仲好甜,加埋秘製滷汁,食得健康之餘仲好好味。

往淘大朋友家取物件,順道吃個晚飯。以前這個位置的食店搬走了,其實疫情期間,很多食店,商店搬遷或結業。食店光猛,簡約佈置,有潔淨的枱椅與用具。我們點特價二人餐$228,因看到對面的客人在食用中,好像不錯。「松草花元肉瘦肉湯 」夠熱又清甜,一點都不肥膩,喝完還想多喝一碗,因為沒有飲到味精或雞粉的味道。「滷水鵝件」例牌嗎?份量可以播,皮薄不肥,滑溜又好肉,滷水味不會過濃,少鹹,如果嫌不夠濃味,可自行加滷水汁,個人感蘸點白醋汁更可提味,可空口吃!「豬手+ 豬腩肉雙拼」大鄉里,以為是麵店的豬手,原來是燻蹄狀的豬手,片片肉,方便易吃;豬腩肉皮爽少肥,肉有咬口,喜歡啖啖肉的,選這兩款也不錯。「滷水汁油菜心」嫩嫩的青菜,沒有一點渣。白飯很大碗,很久沒有一次過吃這麼多飯,口感有點硬,但友人說剛好,唔硬呀。😂加$8點了熱柚子蜜,甜度適中,正常。這裡的食物都是少鹹,不肥膩。
往淘大朋友家取物件,順道吃個晚飯。

食店光猛,簡約佈置,有潔淨的枱椅與用具。

「松草花元肉瘦肉湯 」

「滷水鵝件」

「豬手+ 豬腩肉雙拼」

「滷水汁油菜心」

嫩嫩的青菜,沒有一點渣。

加$8點了熱柚子蜜,甜度適中,正常。

這裡的食物都是少鹹,不肥膩。
2021-11-11
2021-11-13 21 瀏覽
自從淘大開咗呢間鵝肉餐廳之後,我就真係愛不釋手,幾乎隔日就嚟食一次。餐廳入邊嘅職員都好有禮貌,碗筷嘅擺設亦都好靚。我同同事叫咗一個兩人嘅超值套餐,裏面包含咗小食、鵝肉、老火湯、西生菜同埋飯,買單來講二百幾蚊,我自己個人覺得唔算特別貴,因為佢啲牛肉真係幾好食。滷水拼盤,包含左豬手、腩肉,豬手嘅膏同筋都好煙韌,亦都好香,點埋醋嚟食,就更加好食。一份例牌嘅鵝肉,都幾大份,佢嘅皮烤得非常脆,亦都有好重嘅鵝味,肉爽,好食。老火湯食唔出有味精,我呢個係蟲草花龍眼瘦肉湯,清清地,幾滋補。生菜亦都好大份。

餐廳入邊嘅職員都好有禮貌,碗筷嘅擺設亦都好靚。

生菜亦都好大份。

2021-11-03
👧🏻😋👅🍽✨日日香鵝肉飯店 (淘大商場)-❤️一入門口就聞到好香滷水味, 流晒口水❤️成日經過出面都見到好多人等外賣, 環保L如我一晚得閒就入去堂食, 發覺原來裝修好靚, D位又舒服❤️餐牌選擇多, 除左鵝既唔同部位, 仲有好多小食, 燉湯; 我地叫套餐超抵, 首先樣樣都岩食, 另外就係好豐富多野食又抵左好多-😃👩🏻‍❤️‍👨🏻🍱 開心精選二人套餐A $228 -1️⃣ 招牌鵝肉 (例)✨鍾意食滷味既朋友都知鵝片啖啖肉更正, 問左店員可唔可以加錢轉鵝片, 係唔得的, 不過鵝肉都冇令我失望 😍✨因為佢鵝肉都係啖啖肉! 就算有骨既位置都易食有肉✨肉質好soft, 浸左少少滷水汁好入味食過想係咁食-2️⃣ 任選小食2款 (可選鵝腎, 豬大腸, 豬耳, 紅腸, 豬手, 豬腩肉)✨鵝腎: 切既厚度完美, 大大塊爽口得黎又唔會太硬✨豬腩肉: 睇落的確比較乾, 但因為有一邊肥一邊瘦, 一齊食就唔錯平衡到, 同埋點左滷水汁已經完勝-3️⃣ 滷汁油菜 (可選菜心, 芥蘭, 西生菜)✨揀左菜心, 又幾大碟, 重點係滷汁haha-4️⃣ 原盅老火燉湯 2客✨唔知會唔會日日唔同款呢, 今日烏雞湯😍✨好足料, 有烏雞肉, 雞翼, 龍眼
👧🏻😋👅🍽✨
日日香鵝肉飯店 (淘大商場)
❤️一入門口就聞到好香滷水味, 流晒口水
😃👩🏻‍❤️‍👨🏻🍱
開心精選二人套餐A $228

1️⃣ 招牌鵝肉 (例)
✨因為佢鵝肉都係啖啖肉! 就算有骨既位置都易食有肉
✨肉質好soft, 浸左少少滷水汁好入味食過想係咁食

✨鵝腎: 切既厚度完美, 大大塊爽口得黎又唔會太硬

3️⃣ 滷汁油菜 (可選菜心, 芥蘭, 西生菜)
✨揀左菜心, 又幾大碟, 重點係滷汁haha

4️⃣ 原盅老火燉湯 2客
✨唔知會唔會日日唔同款呢, 今日烏雞湯😍
✨好足料, 有烏雞肉, 雞翼, 龍眼, 蟲草花, 瘦肉等等, 飲落超級清甜

5️⃣ 頂級泰國香飯
✨真心, 唔係得個名, 飯真香! 食完成餐飯個aftertaste唔係油淋淋既鵝油, 而係清香既米飯
✨飯粒硬度適中 (偏乾身), 撈油香鵝時唔會太濕
2021-11-11 24 瀏覽
經過淘大食街,係眾多餐廳仲見到有一間滷水鵝餐廳。門面雖然感覺好似入面好窄,好茶餐廳,但實在太想食啦!所以都入去!居然入到去環境寬闊舒服!仲有好幾個卡位!非常光猛,好好坐!平時食滷水都幾貴,但餐廳提供左兩個二人餐!我同媽咪就叫左$228二人餐!性價比非常高套餐包了🌟2碗燉湯🌟一碟青菜🌟滷水小食🌟一碟例牌滷水鵝🌟2碗白飯而加冷熱飲品都係$8冇加一服務費!🌟桂圓蟲草花燉竹絲雞燉湯每日都變,當日我地就係桂圓蟲草花燉竹絲雞雖然唔係話好甜,但都落足料!🌟唐生菜生菜加埋滷水汁一流加上份量都唔少起碼有兩大棵!除左唐生菜,仲有芥蘭同菜心選擇。🌟滷水豬耳仔及豬大腸份量完全好有誠意!豬大腸洗得好乾淨耳仔亦唔會太「鞋」除咗豬耳仔及豬大腸,仲可以有鵝腎/紅腸/豬腩肉/豬手🌟滷水鵝(例牌)俾左下裝我地,所有骨都「起」了所以啖啖肉加埋靈魂白醋!好好味!冇雪味亦唔會話太咸🌟柚子蜜(熱)🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁驚喜之餐廳!又好坐又好味又服務又好非常值得一試!以後一想食滷水鵝一定會去!🏮 日日香鵝肉飯店 (淘大商場) (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場二期地下G254號舖

經過淘大食街,
係眾多餐廳仲見到有一間滷水鵝餐廳。
門面雖然感覺好似入面好窄,
好茶餐廳,
但實在太想食啦!
所以都入去!

居然入到去環境寬闊舒服!
仲有好幾個卡位!
非常光猛,好好坐!

平時食滷水都幾貴,
但餐廳提供左兩個二人餐!
我同媽咪就叫左$228二人餐!
性價比非常高

生菜加埋滷水汁一流
加上份量都唔少
起碼有兩大棵!
除左唐生菜,
仲有芥蘭同菜心選擇。

🌟滷水豬耳仔及豬大腸
份量完全好有誠意!
豬大腸洗得好乾淨
耳仔亦唔會太「鞋」
除咗豬耳仔及豬大腸,
仲可以有鵝腎/紅腸/豬腩肉/豬手

🌟滷水鵝(例牌)
俾左下裝我地,

🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁
驚喜之餐廳!
又好坐又好味又服務又好
非常值得一試!
以後一想食滷水鵝一定會去!

🏮 日日香鵝肉飯店 (淘大商場) (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場二期地下G254號舖
2021-11-10 12 瀏覽
-🔸滷水雙拼飯 $80🔸原盅燉湯 +$38🔸汽水 +$5-晚餐唔想自己煮,落街搵嘢食,見未食過依間潮州餐廳,就試試佢。叫咗個滷水雙拼飯,總共有12款餸可以自選兩款,我就揀咗鵝肉同豬手。估唔到份量都幾多,每樣都有5-6片,食嘅時候記得淋上枱面有嘅滷水汁同甜酸汁,我係潮州妹都覺得正!搬咗出嚟自己住就好少飲湯水,所以跟餐加咗錢飲原盅燉湯,今晚係蟲草花桂圓瘦肉烏雞湯,飲得出冇味精亦好足料,秋風起有碗湯飲吓好正呢!
🔸滷水雙拼飯 $80
🔸原盅燉湯 +$38
🔸汽水 +$5

2021-11-09 25 瀏覽
去完MegaBox睇戲,諗住返返去淘大嗰邊睇吓有咩食,行吓就比陣香味吸引住,嗰陣滷水味非常香濃,所以決定去咗呢間日日香鵝肉店試一試。一入到門口度店員就告知暫時沒有鵝肉賣,新鮮出爐要等15分鐘左右,睇嚟都幾好賣,有得食新鮮出爐嘅當然等一等啦!唯有叫住個滷味拼盤嚟食住等。滷味拼盤 $128有豬腸、豬耳、腩肉、紅腸同豆腐,份量十足仲有一個好處就係如果覺得滷水汁唔夠可以無限添加😍啱晒重口味人士新鮮出爐鵝髀飯 $128滷水鵝脾入晒味之餘,肉汁多到流晒出黎,好嫩滑,滲晒落d飯度,鵝油再加滷水汁撈飯冇得頂勁邪惡😂下次路過加餸買d滷味返屋企都係個唔錯嘅選擇

滷味拼盤 $128

新鮮出爐鵝髀飯 $128
2021-11-08 24 瀏覽
話說之前喺中環分店食過覺得幾好食,今次帶屋企人去另一間分店食下, 喺門口望到啲鵝已經流曬口水金牌鹵水鵝片飯($80) 期望中好食,多鵝片,好香,配飯食好正,好鍾意佢好多配菜、有豆卜、蛋、菜等等,令到成碗飯更豐富鹵水雙拼飯($80) 要左鵝肉和鵝腸,發覺鵝肉好食過鵝片, 肉更加嫩, 鵝腸好爽口, 份量都好多 呢度嘅燉湯不嬲都好飲, 是日燉湯蟲草花圓玉 排骨(+$38), 足料好飲,不過多油咗少少 小食豬手($58) 都好食,推薦,底下仲有好多豆卜 飯餐仲包埋嘢飲添

小食豬手($58) 都好食,推薦,底下仲有好多豆卜

豬手

飯餐仲包埋嘢飲添
2021-11-07 23 瀏覽
之前新開張嘅時候, 排曬大隊, 搞到我想試都冇得試, 今日係d未到食飯時間經過, 見到有位, 就即刻入去食個早飯。地方乾淨又光猛啲碗碗碟碟全部都有公雞 好懷舊我哋決定叫個二人餐 因為睇落好抵食, 二百幾蚊有曬燉湯菜 鵝肉, 嘢飲都只係加8蚊連特飲都只係加8蚊一個例牌鵝肉, 真材實料可以揀兩款小食, 我就揀咗腩肉同埋豬大腸, 話小食咋上到嚟分量好足, 又夠入味兩盅燉湯 捉料到不得了一個油菜我揀咗菜心, 好嫩唔會老柴兩碗白飯好啱我朋友食,我就一般般因為佢唔係好淋嘅飯, 我本身鍾意食糊仔飯我叫咗青檸梳打成罐梳打上另外叫咗個凍鴛鴦我就冇飲啦, 朋友話ok兩人餐嗰份量 真係 大件夾抵食, 重點仲要係好味嘅

地方乾淨又光猛

啲碗碗碟碟全部都有公雞 好懷舊

一個例牌鵝肉, 真材實料

兩盅燉湯 捉料到不得了

一個油菜我揀咗菜心, 好嫩唔會老柴

我叫咗青檸梳打成罐梳打上
另外叫咗個凍鴛鴦我就冇飲啦, 朋友話ok

兩人餐嗰份量 真係 大件夾抵食, 重點仲要係好味嘅

2021-11-04 19 瀏覽
收工同朋友行街,經過日日香鵝肉聞到好香嘅滷水味,就俾佢吸引咗入去食飯。入到去環境非常之闊落,而且職員已經將餐具用水浸好等客人上門,非常之方便。唔係好肚餓既我地只係叫左一個飯同兩個小食。第一個上菜嘅係特級滷水鵝皇飯,滿滿既鵝放左係飯面再加埋鵝蛋、鵝肝、鵝腎、鵝腸,我就知呢餐一定值。先食一塊鵝片,滿滿既油香充斥着成個口腔,再加少少鹹菜中和返油膩咁,非常之好食。大家都食過鵝腸,要知道太肥又唔爽,太瘦又唔香,而呢一間嘅鵝腸就肥瘦適中非常之好食。而其他既鵝腎鵝肝鵝蛋都非常之入味。呢一碗飯絕對唔會侮辱咗佢鵝皇個名。另外兩個小菜係豬手同埋豬腩肉,雖然餐牌寫住單人份量,但係份量超級多,豬手嘅口感非常之厚實,而豬腩肉嘅厚薄啱啱好,非常之好食。最後兩個大男人食一碗飯再加兩個小菜,飽到想食甜品都食唔落。一個字做總結,正。

唔係好肚餓既我地只係叫左一個飯同兩個小食。

最後兩個大男人食一碗飯再加兩個小菜,飽到想食甜品都食唔落。

一個字做總結,正。
2021-11-02
淘大商場一直也是九龍灣和牛頭角居民的食飯好去處,因為消費相對德福廣場更相宜🤑豐儉由人很方便。這家餐廳是主打潮州汕頭澄海滷水鵝,為當地的名店,始創於2003年,在2017年在深圳成為網紅店後開始打入香港市場,至今已有8️⃣間分店 在淘大的分店在疫情下開業,家人總愛晚上下班後買斬料回家加餸,有腩肉/豬手/鵝肉/墨魚等等🈴️款式多樣,但今天也是第一次來堂食。門面相當新潮,招牌是銀色底金色字,與過往的傳統燒臘滷水檔完全不同,內在地下都很乾淨沒有粘貼感。正門旁有透明櫥窗,展示著多款潮州特色滷味,惹得我垂涎三尺🤤牆上有燈箱介紹餐廳特色,令人產生好奇得來不反感。 餐廳原來是有自家牧場🏕由養鵝到滷鵝也是一條龍服務,鵝種是有世界鵝王之稱的澄海獅頭鵝,在農場散養足120天後就現宰現滷。滷鵝技藝亦經過了六代人的傳承,有近300年歷史🕋但主理人並非墨守成規之人,毅然革新了祖傳滷法,摒棄了傳統老滷多酸和粘稠等弊處,改用上加入18種草本滷料每天新鮮熬制的滷水汁🌿每隻鵝都經過6道工序精煉而成,令其色香味一炮而紅,更持續擴充營業。 每碗飯除了自選的主料外,亦有定式配菜,包括了滷蛋、豆卜、甜酸菜、豬肉條和炒豆角😋令整碗飯的味

每碗飯除了自選的主料外,亦有定式配菜,包括了滷蛋、豆卜、甜酸菜、豬肉條和炒豆角😋令整碗飯的味道很有層次感,不像一般燒味飯般多肉偏鹹。其中我最愛的是甜酸菜,酸中帶微甜,有提神開胃之用,現在回想起也差點流下口水。而且飯底只澆上了薄薄的滷水汁,不會太鹹搶味,和各款材料配合得更佳👍桌上亦有放了滋水汁和蒜蓉白醋供自助調味,輕重口味自主決定。

🦢招牌滷水鵝肉飯 | $64 | 8/10
來到當然要試一試新鮮即斬的鵝肉飯,鵝肉盡顯主角身份,在正中間列隊歡迎我。
招牌滷水鵝肉飯
在飯面上稍經温熱,溢出濃香的鵝油味,獅頭鵝的肉香而不腥膩😚滷汁入味十分,和普通老滷的重鹹甜口味截然不同。

🦑滷水雙拼飯 | $75 | 7.5/10
家人最愛自由度就選了墨魚拼豬腩肉🐷令材料堆滿了整碗飯。
滷水雙拼飯
其實橙色墨魚是香港獨有的變奏版,因為當年認為橙紅色的賣相比啡色更佳,所以滷好後會再加點食用色素染一下表層🤭墨魚美味,肉質爽口彈牙,沾點醋汁更能提升鮮味。
腩肉的肥瘦適中,油香和肉味平衡得剛好,加上鮮香滷汁更惹味拌飯吃😝

🥬滷汁時蔬 | +$24 | 7/10
我吃飯總有執著,無論如何每頓都要有菜,所以跟餐加購了這款時蔬。澆上的滷汁頗香,令菜心變得更易入口,但比較偏油,如果只用水焯後加滷水汁可能會更好🧐
滷汁時蔬
2021-11-01
招牌滷水鵝肉飯
滷水雙拼飯
Chaozhou-style marinated cuisine specialised chain restaurant! As a 1/4 Chaozhou-ese inherited from my grandparents, I’d say the dishes are quite authentic!🐷overall: 6/10🦆 Marinated sliced goose with chinese phoThe goose meats are nicely sliced into pieces, served in salty and savoury chinese marinated sauce. The goose has a strong taste, similar to duck meat or roasted beef. It has a slightly more tender texture than the sliced goose I’ve tried elsewhere. The broth of pho is much lighter than e

🐷overall: 6/10

The goose meats are nicely sliced into pieces, served in salty and savoury chinese marinated sauce. The goose has a strong taste, similar to duck meat or roasted beef. It has a slightly more tender texture than the sliced goose I’ve tried elsewhere. The broth of pho is much lighter than expected, almost tasteless. But adding some self serve marinated sauce makes it much better.

🐖Marinated sliced pork knuckle and smoked red sausage with Chinese pho
I quite like the sliced pork knuckle. Bones are already removed. Sliced and presented nicely, it actually looks mouth watering in a pinky red colour. The portion of fats is just perfect, not too many that may really in much grease and not too little such that you can still enjoy the so-called “collagen” from pork knuckles lol

🎈日日香鵝肉飯店 (淘大商場) (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場二期地下G254號舖
  • 滷水鵝片瀨粉
2021-11-01 28 瀏覽
澄海「日日香」果然做滷水出名, 開到港九新界都有, 淘大店門口窗櫥掛滿一隻隻獅頭鵝,加埋各式滷水部位,每一日都會聞到滷水鵝的香氣, 聞多兩聞就自然好想去朝聖,份外吸睛, 係, 我忍唔到了~~淘大店餐廳裝修色調都舒服, 乾淨企理, 很合心水。滷水天天新鮮調製熬煮, 每隻獅頭鵝要鹵約兩小時, 唔怪我鵝味飄香特級鹵水鵝皇飯有齊鵝片、鵝肝、新鮮鵝腸、鵝蛋、鵝腎, 滷水香氣撲鼻而來, 但食落卻唔會死咸。印象最深的鵝片肉質嫩滑,肉嫩細膩帶香氣, 皮下少少脂肪,更添脂香味。鵝腎有嚼勁, 新鮮鵝腸爽脆停唔到口, 鵝肝更是油潤軟滑, 巨型鵝蛋蛋白彈牙有蛋香。配埋酸中帶丁點辣的咸酸菜很是下飯。除了鹵水鵝, 鹵水豬手也做得出色, 片片豬手帶紅潤, 入味夠軟, 滿滿的骨膠原!扎肉煙煙韌韌不錯吃!米飯更是香甜軟熟, 絕芍唔係「交行貨」燉湯是蟲草花燉竹絲雞。湯底清徹,滋補養身。即使只飲普通例湯茶樹菇煲鵝骨, 也真材實料呢~
澄海「日日香」果然做滷水出名, 開到港九新界都有,

淘大店門口窗櫥掛滿一隻隻獅頭鵝,
加埋各式滷水部位,每一日都會聞到滷水鵝的香氣,
聞多兩聞就自然好想去朝聖,份外吸睛, 係, 我忍唔到了~~

淘大店餐廳裝修色調都舒服, 乾淨企理, 很合心水。

特級鹵水鵝皇飯

有齊鵝片、鵝肝、新鮮鵝腸、鵝蛋、鵝腎,
滷水香氣撲鼻而來, 但食落卻唔會死咸。
印象最深的鵝片肉質嫩滑,肉嫩細膩帶香氣,

皮下少少脂肪,更添脂香味。

鵝腎有嚼勁, 新鮮鵝腸爽脆停唔到口,

鵝肝更是油潤軟滑, 巨型鵝蛋蛋白彈牙有蛋香。

配埋酸中帶丁點辣的咸酸菜很是下飯。

扎肉煙煙韌韌不錯吃!

米飯更是香甜軟熟, 絕芍唔係「交行貨」

燉湯是蟲草花燉竹絲雞。湯底清徹,滋補養身。

即使只飲普通例湯茶樹菇煲鵝骨, 也真材實料呢~