呢間位於淘大的日日香鵝肉飯店經過左幾次,今日終於都忍唔住入去試下估唔到傳統食品,但入面的裝修咁CYBER~ 價錢都幾親民,唔離地叫左2個雙拼餐 ,食物都好快上齊鵝肉拼餅腸 (可跟飯/ 瀨粉或米粉 加飲品)  $75 雖然雙拼無得揀鵝片,不過鵝肉都好OK,厚肉,入味,唔韌連D皮都唔覺肥,好爽口~ 滷水味唔會好咸,可以食到食物的原味又可以食到滷水的咸香,不錯~鵝腸係肥腸黎,好爽口,入面真係有肥膏~鐘意食肥腸既人唔好錯過~雙拼除左自選的2款餸,仲會跟埋滷水蛋半隻,豬肉條,豆卜,咸酸菜同時菜圓圓一塊係豬肉條,好似泰式扎肉咁~好特別淨係呢堆配菜都好吸引同好送飯(家下先知原來漏左咸酸菜俾我~ ><) 一個全鵝,另一個就叫左全豬豬腩肉加豬耳雙拼 $75豬腩肉薄切,肥瘦適中,中間舊豬軟耳簡直點晴~好脆口豬耳十級正,入哂味,又軟又脆~ 值得再ENCORE跟餐的米粉都好好食,份量超大,米粉爽口,仲有乾蒜香~比預期出色枱頭的調味除左了醋外,還有滷水汁可以外加,用黎撈飯都不錯~跟餐其實包埋飲品,如果特飲就另加8蚊紅豆冰,很懷舊呢~味道適中,唔會過甜,紅豆都煲得爛,不過紅豆香味就未夠濃,俾椰汁蓋
呢間位於淘大的日日香鵝肉飯店
經過左幾次,今日終於都忍唔住入去試下
估唔到傳統食品,但入面的裝修咁CYBER~

價錢都幾親民,唔離地

叫左2個雙拼餐 ,食物都好快上齊

鵝肉拼餅腸 (可跟飯/ 瀨粉或米粉 加飲品)  $75

雖然雙拼無得揀鵝片,不過鵝肉都好OK,厚肉,入味,唔韌
連D皮都唔覺肥,好爽口~

圓圓一塊係豬肉條,好似泰式扎肉咁~好特別
淨係呢堆配菜都好吸引同好送飯
(家下先知原來漏左咸酸菜俾我~ ><)

一個全鵝,另一個就叫左全豬
豬腩肉加豬耳雙拼 $75

豬腩肉薄切,肥瘦適中,中間舊豬軟耳簡直點晴~好脆口
豬耳十級正,入哂味,又軟又脆~ 值得再ENCORE

枱頭的調味除左了醋外,還有滷水汁可以外加,用黎撈飯都不錯~

跟餐其實包埋飲品,如果特飲就另加8蚊

紅豆冰,很懷舊呢~
味道適中,唔會過甜,紅豆都煲得爛,不過紅豆香味就未夠濃,俾椰汁蓋過了風頭

咸檸七,自己調的呀~HAHA

店鋪坐位未算很大,反而見到好多街坊黎買外賣~
外賣仲有7折優惠添~

呢度既食物質素唔錯,價錢都OK
不過鋪內有很大陣醋的酸味,剛入去時未適應會有少少唔舒服
通風方面相信改善下,會吸引更多堂食呢~

臨走時有一枱客人一入黎就叫叉雞飯,姐姐唯有同佢講,我地呢度無叉雞飯架
我笑左~

其實呢度係食百年承傳的滷水食物,唔係賣燒味,大家唔好搞錯呀~
2021-11-13
  • 鵝肉