餐廳: 日本酒部門 酒鋪·角打
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-02 76 瀏覽
有冇鍾意清酒嘅朋友?介紹呢間日本清酒零售店俾大家!逢星期一、二 做緊限時優惠🌟720ML SET $628/3支‼️今次試咗三款清酒🍶澤之花 さら雪 純米大吟釀秀麗花香,帶清爽水梨果香,清澈乾淨,微氣泡口感龍之尾 六割磨き 特別純米米香豐盈,結構感強,乾淨辛口加茂錦 荷札酒 播州愛山 純米大吟釀帶白肉水果香氣,入口綿滑,微甘口門市有超過150款清酒俾大家選擇,依家訂購滿$600免費送貨🚚滿$1000仲會即日送貨~
有冇鍾意清酒嘅朋友?介紹呢間日本清酒零售店俾大家!

今次試咗三款清酒🍶

澤之花 さら雪 純米大吟釀
秀麗花香,帶清爽水梨果香,清澈乾淨,微氣泡口感

龍之尾 六割磨き 特別純米
米香豐盈,結構感強,乾淨辛口

加茂錦 荷札酒 播州愛山 純米大吟釀
帶白肉水果香氣,入口綿滑,微甘口

外賣送餐
我個好鍾意品酒嘅friend子補完貨之後,都不忘帶幾支好嘢過嚟益下我😍佢地就係:👉🏻✨森嶋 山田錦 しぼりたて 純米吟釀 生原酒✨入面有陣輕柔既白肉水果香氣,果香誘人,口感水潤,微辛帶礦物感;雪凍佢之後陣味真系同海鮮類、串燒、蜜瓜、梨類水果好夾👍🏻✨黑龍 純米吟釀✨柑橘系香氣主調,配以香草襯托,酒體濃密,口感豐富,收結帶堅果辛口。同海鮮類、壽司、油脂豐滿既肉類會比較夾😊✨龍之尾 六割磨き 特別純米✨豐盈米香米味,結構感強,乾淨辛口。配煎炸嘢、天婦羅真系-流😜放假嘅時候坐喺張床度,邊飲邊食邊睇劇真係超爽,諗起都開心🤣❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️聽佢講,而家每逢星期一、二,-套3支720ML SET竟然仲有限時優惠,只需🌟$628🌟就可以買到❣️真係抵到爆😍❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️我fD仲話呢間✨日本酒部門✨真係有分部門架😜想就咁買完酒就即場走,可以去🔸零售部🔸至於入面個🔸角打部🔸就珍藏咗好多唔同類型嘅日本靚酒,歡迎愛酒人仕即買即飲,唔使等唔切咁🤣,仲唔收開瓶費添👍🏻除左成支買之外,亦都有單杯既清酒、燒酎、YEBISU..可以提供!!飲住自己挑選嘅靚酒,邊欣賞下其他靚酒個感覺真係超寫意😍(唔使諗

佢地就係:👉🏻

✨森嶋 山田錦 しぼりたて 純米吟釀 生原酒✨

✨黑龍 純米吟釀✨

✨龍之尾 六割磨き 特別純米✨

放假嘅時候坐喺張床度,邊飲邊食邊睇劇真係超爽,諗起都開心🤣

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

我fD仲話呢間✨日本酒部門✨真係有分部門架😜

想就咁買完酒就即場走,可以去🔸零售部🔸

除左成支買之外,亦都有單杯既清酒、燒酎、YEBISU..可以提供!!飲住自己挑選嘅靚酒,邊欣賞下其他靚酒個感覺真係超寫意😍(唔使諗,想試仲可以即場試埋添👍🏻👍🏻)

鍾意日本酒嘅朋友仔真心一定要去體驗吓😍😍你入咗去隨時唔捨得走番出嚟添丫🤣

🍶日本酒部門

📍尖沙咀柯士甸路15B號嘉華大廈地下B1店

#日本酒部門#日本酒 #清酒#角打#sake #尖沙咀#tsinshatsui #清酒店#sakelovers #hongkongsakeshop #saketime
2024-03-28 72 瀏覽
法律規定「未滿十八歲者,禁止飲酒。」相信不少人 (包括筆者) 一但滿18歲以後,馬上進行「喝酒儀式」,證明自己已跨越「成人門檻」,體驗前所未有的經驗,同時你會發現,小酌一番是享受生活的方式之一。剛剛過生日的筆者,從「日本酒部門」郵購了3瓶清酒,再一次體驗「成人儀式」😎。🍶 龍の尾 純米吟醸✨來自山口 男自慢酒造 作品,以40%精米度及55%精米度的酒米混釀而成 (平均為大吟釀級別的48%),口感清新乾淨,揉合米飯的甜香和微微辛口感,點綴出優雅細緻調性,柔和順喉,不會太酸,感覺蠻適合搭配鍋物。✨精米步合55%,日本酒度+4。🍶 菊の司 innocent 50  純米吟釀 生原酒✨來自岩手最古老的酒造之一:菊の司酒造,使用以「結の香」為代表的岩手縣的酒造好適米,將清澈的泉水、芳香的岩手酵母「ジョバンニの調べ」與「K901酵母」混合,表現和諧平衡,不浮華。✨充斥清新的香氣,內斂純淨,透明感十足,又帶點活潑的酸度,令人愉悅。✨精米步合50%。🍶 寒北斗 極辛口 BLACK JACK 21 ブラックジャック 黒ラベル 生原酒✨來自九州的寒北斗酒造,帶淡淡的米飯甜香及酸甜的青蘋果氣息,入口後一股猛

🍶 龍の尾 純米吟醸

✨精米步合55%,日本酒度+4。

🍶 菊の司 innocent 50  純米吟釀 生原酒

✨精米步合50%。

✨來自九州的寒北斗酒造,帶淡淡的米飯甜香及酸甜的青蘋果氣息,入口後一股猛烈的辣勁火縈繞在整個口腔、喉嚨,超級清涼爽快,餘韻清脆利落,適合搭配味道相對濃郁的節日大餐。
✨精米步合55%,日本酒度+21。

👉🏻現時更推出限時優惠 (即日至2024年3月31日)
優惠1️⃣:逢星期一、二,只需$628,即可購買3支720ml清酒。
優惠2️⃣:逢星期四,推行Premium Sake限時優惠。

👉🏻另外,筆者非常建議大家加入會員,購物滿$600,即享免費送貨服務。新會員最多可享高達40% off折扣優惠,而舊會員每個月亦能獲贈$120 coupon。

👉🏻詳情請參閱官方IG帳號 @nipponshudepartment ,或瀏覽官方網站https://nipponshu.com.hk/。
慶祝紀念
生日
🌟平井六右衛門 心星 純米吟釀 生酒🍶使用鄰近酒造「中津川」地下水💦極為清澈水質和含有合適礦物質讓菊之司釀造出優質清酒作品。散發著半熟蜜瓜🍈和清爽草莓🍓的香氣,酒體水嫩,口感甘潤,甜度適中帶有舒暢的酸度,辛口收結。🌟龍之尾 純米吟釀🍶入口帶優雅果香同時帶點米味,口感隨溫度變化。以40%精米度及55%精米度的酒米混釀而成,帶優雅的吟釀香氣😌口感清新乾淨,米飯的旨味包覆在微微辛口的風味下,柔和酸度凝縮而纖細,餘味乾淨而溫和🌟寒菊 電照菊 おりがらみ 純米大吟釀 無濾過生原酒🍶以50%精米的山田錦與M310酵母所釀出的香醇美味與成熟果實一般的多汁,帶有菠蘿🍍紅蘋果香氣🍎酒體綿密帶年糕甘甜。おりがらみ的為微氣泡新鮮口感,與澄清的金色電照菊截然不同的美味。🈹逢星期一、二.限時720ML SET優惠$628/3支🚚訂購滿$600免費送貨🚛滿$1,000仲有即日送貨❗️🛍️仲唔立即去網店或門市選購
🌟平井六右衛門 心星 純米吟釀 生酒

🌟龍之尾 純米吟釀

🌟寒菊 電照菊 おりがらみ 純米大吟釀 無濾過生原酒

🈹逢星期一、二.限時720ML SET優惠$628/3支

🚚訂購滿$600免費送貨🚛滿$1,000仲有即日送貨❗️

🛍️仲唔立即去網店或門市選購
2024-03-28 47 瀏覽
細雨綿綿氣溫又再驟降,屋企自己整下暖笠笠嘅鍋物最好不過。配以幾款漬物下酒菜,特登係呢set清酒當中率先試下香氣清新,入口旨味濃郁的一款。介紹番,來自日本山形縣鶴岡市富士酒造榮光富士 GRAVITY 純米吟釀。呢款無濾過生原酒,選用出羽の里釀製,入口帶柔麗蘋果香氣,飲落甘甜不膩,清新怡人得黎,濃郁的旨味與食物,特別係煮過的鮟鱇魚肝、自製爽彈蝦丸、熒光魷魚等夾得好舒服、提鮮、成個觀感fit曬!飲完唔夠喉,應酒友要求開埋呢set酒另外兩支:白鷺之城 米搗水車 龜之尾 純米酒 生酛。飲後感:米香米味豐鬱,帶乳酸感旨味較出色。七福神 超辛口 純米酒。果實香沉穩有層次,口感圓潤又帶點旨味,辛口感覺亦係食物的最佳拍檔!
飲完唔夠喉,應酒友要求開埋呢set酒另外兩支:
2024-03-27 28 瀏覽
加茂錦 荷札酒 播州愛山 純米大吟釀白肉水果香氣,年糕綿滑,微甘口。土佐金蔵 深海酵母仕込 特別純米酒香蕉 蜜瓜香氣,新米般輕爽,先甘後辛。龍之尾 純米吟釀優雅果香同時米味,口感隨溫度變化。
加茂錦 荷札酒 播州愛山 純米大吟釀
白肉水果香氣,年糕綿滑,微甘口。

土佐金蔵 深海酵母仕込 特別純米酒
香蕉 蜜瓜香氣,新米般輕爽,先甘後辛。

龍之尾 純米吟釀
優雅果香同時米味,口感隨溫度變化。
Looking for a go to sake place? Nippon Shu Department has more than 150 kinds to choose from. You can opt to visit their branch in TST, where there is also a space to drink your sake, Sochi or yebisu on the spot. Or do what I did which was get it delivered. There is free delivery on orders over $600 and they offer same day delivery on orders over $1000. They bubble wrap every bottle so that it’s secured. The sake tasted amazing and pairs well with our sashimi or izakaya take outs🤤. Highly recommend if you’re looking for a place to get your sake!
Revisit? Yes 🙌🏻
📌 - TST, Delivery

外賣送餐
這間位於尖沙咀角打小酒館,我已經到訪5次以上了!呢一間酒吧係用日式嘅sake角打為藍本,餐廳分開零售同埋可以坐低飲!每個星期二星期四星期六,都可以用優惠價任飲!任飲嘅清酒大概有10款以上,基本上我每一次去到係唔同嘅,可以試到唔同嘅味道,店員亦都非常友善,會介紹返每一隻特別嘅味道,呢一個價錢喺香港真係非常抵!大家量力而為啊!😝😝😝小店主要係零售為主,平日都有好多唔同既discount,鍾意sake既唔可以錯過!!!😇
日本酒部門2月份推出咗新優惠🤭‼️逢星期一、二‼️限定$628/ 3支720ml清酒優惠set啱晒開party一班朋友share,配壽司、刺身同串燒都一流👍🏻🔸寶船浪之音 藏之華 純米大吟釀呢支香氣沉實,帶有新鮮花束、白桃嘅味道,口感順滑,收結俐落,帶生米味👍🏻🔸白鷺之城 Chateau Shirasagi 65呢支清酒外觀好似白酒🤣 帶有清新哈蜜瓜同蘋果嘅香氣,口感幼滑,乾淨辛口。🔸榮光富士 ZEBRA 純米大吟釀 無濾過生原酒呢支酒外型幾型格,有斑馬黑白色嘅label,飲落有好香蘋果同香瓜皮味🤤 口感柔順,甘辛平衡👍🏻
日本酒部門2月份推出咗新優惠🤭
‼️逢星期一、二
‼️限定$628/ 3支720ml清酒優惠set
啱晒開party一班朋友share,配壽司刺身同串燒都一流👍🏻

🔸寶船浪之音 藏之華 純米大吟釀

🔸白鷺之城 Chateau Shirasagi 65

🔸榮光富士 ZEBRA 純米大吟釀 無濾過生原酒
2023-11-27 129 瀏覽
將日本「角打」文化傳入香港 ~店內除左有100多種各縣人氣的清酒可購買外更設有任飲時段~客人也可以帶自己喜歡的食物來邊飲邊吃~每期的清酒都會有唔同任飲款比大家嘗試~🇯🇵日本所說的「角打(角打ちKakuuchi)」,其實是「酒專附設的飲酒店」。 在這種酒屋會有一個小吧台空間,大家可以喝酒,配上一些簡單的小菜等等~讓大家可以有一個輕鬆的小酌空間。就算對清酒唔了解都唔緊要,店主好貼心的把每款酒的特色,跟什麼吃物配搭比較適合~🎏 如果大家對清酒有興趣,他們還會不定期舉辦試酒會~等一眾同好可以交流同分享~🌸$158/人 任飲3小時🌸逢星期二/四/六 任飲優惠$98/1hrs 。$128/2hrs。$158/3hrs🍶 店内有好多精美的清酒杯賣~如果係買一整枝sake,即開720ML的話仲會送2隻酒杯。
將日本「角打」文化傳入香港 ~

店內除左有100多種各縣人氣的清酒可購買外
更設有任飲時段~客人也可以帶自己喜歡的食物來邊飲邊吃~

每期的清酒都會有唔同任飲款比大家嘗試~

🇯🇵日本所說的「角打(角打ちKakuuchi)」,
其實是「酒專附設的飲酒店」。
在這種酒屋會有一個小吧台空間,
大家可以喝酒,配上一些簡單的小菜等等~
讓大家可以有一個輕鬆的小酌空間。

就算對清酒唔了解都唔緊要,
店主好貼心的把每款酒的特色,
跟什麼吃物配搭比較適合~

🎏 如果大家對清酒有興趣,
他們還會不定期舉辦試酒會~
等一眾同好可以交流同分享~

🌸$158/人 任飲3小時

🌸逢星期二/四/六 任飲優惠
$98/1hrs 。$128/2hrs。$158/3hrs

🍶 店内有好多精美的清酒杯賣~
如果係買一整枝sake,即開720ML的話仲會送2隻酒杯。
日本酒部門 酒鋪·角打 🎌🍶𝗡𝗶𝗽𝗽𝗼𝗻𝘀𝗵𝘂 𝗗𝗲𝗽𝗮𝗿𝘁𝗺𝗲𝗻𝘁 𝟴𝟱𝟮 𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗦𝘁𝗼𝗿𝗲.𝗞𝗮𝗸𝘂𝘂𝗰𝗵𝗶 ‼️🍶𝗧𝗶𝗺𝗲 𝘁𝗼 𝗵𝗮v𝗲 𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗳𝗿𝗲𝗲 𝗳𝗹𝗼𝘄🍶‼️今次又係清酒𝘁𝗵𝗲𝗺𝗲🤣🤣 黎到依間𝗠𝘂𝗿𝗮附近嘅清酒舖,主要做清酒零售。一入到去見到𝗟字型嘅吧枱、滿滿清酒嘅酒櫃、當然唔少得駐場唎酒師😎「日本酒部門」提供多款日本清酒,果酒,燒酎。網店及地鋪價錢一樣🤩 唎酒師為客人提供日本酒專業意見。1️⃣除咗零售,逢星期二四六𝟯-𝟵𝗽𝗺仲有得任飲!𝟲𝟬分鐘 - 𝗛𝗸$𝟵𝟴𝟭𝟮𝟬分鐘 - 𝗛𝗸$𝟭𝟮𝟴𝟭𝟴𝟬分鐘 - 𝗛𝗸$𝟭𝟱𝟴2️⃣🍶𝗕𝘆 𝗴𝗹𝗮𝘀𝘀 大概𝗛𝗸$𝟯𝟴-𝟱𝟴杯(𝟵𝟬𝗺𝗹)。3️⃣如果即買即開一支𝟳𝟮𝟬𝗺𝗹 𝗦𝗮𝗸𝗲,仲有兩隻水晶品酒杯送🫨🫨🫨 4️⃣生啤全日𝗛𝗸$𝟯𝟴5️⃣可外帶食物,店內亦有簡單零食提供6️⃣不定期會有試飲會𝗙𝗿𝗲𝗲 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 7️⃣每逢星期一二,會有𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗦𝗲𝘁 𝗣𝗿𝗼𝗺𝗼𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀^_^所有詳情都會喺「日本酒部門」𝗜𝗚 𝗣𝗮𝗴𝗲公佈😉 所以記得𝗳𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄佢哋,密切留意❣️當日我哋三個人去,由於三個人都鍾意唔同口味嘅清酒,唎酒師好專業同好有耐心推介唔同清酒
日本酒部門 酒鋪·角打 🎌🍶

1️⃣除咗零售,逢星期二四六𝟯-𝟵𝗽𝗺仲有得任飲!
𝟲𝟬分鐘 - 𝗛𝗸$𝟵𝟴
𝟭𝟮𝟬分鐘 - 𝗛𝗸$𝟭𝟮𝟴
𝟭𝟴𝟬分鐘 - 𝗛𝗸$𝟭𝟱𝟴
4️⃣生啤全日𝗛𝗸$𝟯𝟴
5️⃣可外帶食物,店內亦有簡單零食提供
6️⃣不定期會有試飲會𝗙𝗿𝗲𝗲 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴
^_^

當日我哋三個人去,由於三個人都鍾意唔同口味嘅清酒,唎酒師好專業同好有耐心推介唔同清酒俾我哋!而我自己最鍾意就係『舞美人』同『鷹長』,都係偏重身古酒味😝 有三支襯𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮嘅清酒幾得意😂 等我下次買個意粉過嚟𝘀𝗮𝗸𝗲 𝗽𝗮𝗶𝗿𝗶𝗻𝗴下😂😂😂

平日𝘄𝗮𝗹𝗸 𝗶𝗻應該都會有位置,但始終酒舖面積唔大,建議如果想𝗳𝗿𝗲𝗲 𝗳𝗹𝗼𝘄都係𝗯𝗼𝗼𝗸定位比較好😆 誠意推介𝗙𝗿𝗲𝗲 𝗙𝗹𝗼𝘄 𝟯小時𝗽𝗮𝗰𝗸𝗮𝗴𝗲 😎😎😎🍶

2023-11-17 69 瀏覽
對比起日本和台灣,清酒吧在香港並沒有那麼普遍,但最近卻被我發掘到價錢超親民、非常適合輕鬆小酌的清酒角落🍶✨.位於尖沙咀的的日本酒部門設有零售部和角打部,零售部售賣各縣人氣清酒及酒具,而角打部則是一個空間讓客人小酌!客人可以在角打喝剛買的酒(不用開瓶費喔),亦可以單杯叫,想暢飲的話星期二、四、六也有任飲package提供,價錢超級友善呢!.壽喜心 純米吟釀客人可以來這裏喝sake同時吃自己帶的食物!我們帶了kfc,唎酒師便幫我們pair了酸甜清爽的壽喜心,好喝又能解膩呢!.長良川 直詰純米吟釀 無濾過生原酒,是喜歡的果香味道,更帶微微梅子甜味🥰.Light、Mellow、Smooth看到有三瓶清酒的label是意粉的圖案,好奇一問,原來是特別為配襯意粉而研發的清酒,分別pair欖油海鮮系、忌廉白汁系和蕃茄肉醬系的意粉🍝 雖然是晚沒有吃意粉,但個人也頗喜歡Light的口味✨.KITSUKI CHIEBIJAN DOLCE最後想喝一些甜身一點的酒,員工便推介了這熟成了一年的貴釀酒,還真的是第一次喝到這麼甜的sake😳 味道帶花蜜味,口感厚身,非常特別呢!

.壽喜心 純米吟釀

.長良川 直詰純米吟釀
無濾過生原酒,是喜歡的果香味道,更帶微微梅子甜味🥰

.Light、Mellow、Smooth

.KITSUKI CHIEBIJAN DOLCE
Looking for a place to indulge in some Japanese sake? @nipponshudepartment is cozy and homey sake bar tucked in Tsim Sha Tsui. I was surprised by all the sake options they have in store, all stored between 0-4 degrees for optimum drinking experience. They got a diverse collection of over 100 sake types, ranging from light, dry, moderate to strong ones. 正在尋找一個可以品嚐不同日本清酒的地方嗎?@nipponshudepartment 是位於尖沙咀適合小酌的清酒小角落。他們店內提供的所有清酒選擇琳瑯滿目,所有清酒均以0-4度之間保存,以獲得最佳品味體驗。他們擁有100多種不同類型的清酒,從清爽、乾燥、適中到濃郁應有盡有。𝙈𝙮 𝙋𝙞𝙘𝙠𝙨

𝙈𝙮 𝙋𝙞𝙘𝙠𝙨 推薦 ♡ :
⌕ Unlimited Sake Flow 清酒任飲 [15:00-21:30]
$98/1 hr • $128/2 hr • 158/3 hr

📍Nipponshu Department 日本酒部門 酒鋪·角打
(Shop B1, G/F, Carnival Mansion, 15B Austin Avenue, Tsim Sha Tsui)
✒懶人先睇總結.❀食物:性價比超高!可以自帶食物入去叫唎酒師幫你pairing,有by glass同by bottle可以選擇~❀服務:每次見到唎酒師都學到嘢🥹 對於我呢d清酒小白來説極度友好!❀環境:只有一個L字型吧枱,位置不大同其他來客都會好close傾到計❀價錢:$158/人 任飲3小時,自己外賣食物.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.「角打」除了有「在酒商店家裡喝酒」的意思,也有人將「在立食居酒屋喝酒」稱作角打(By Google)。在香港呢個文化感覺上不多見,來客可以自己携帶外賣到店搭配清酒。呢家店前身係賣清酒的專門店,新裝修後變成了宜家的「角打」。除咗清酒外,店內亦有少少零食同酒具售賣。店内消費模式主要有三款,1️⃣ 逢星期二 / 四 / 六 任飲優惠 $98/1hrs; $128/2hrs; $158/3hrs (性價比最高)。每期的清酒都會有分別,任飲選擇約莫有10款左右。2️⃣ 店内有數款by glass的選擇,目測大約係 $38-$58/杯。3️⃣ 到店買一整枝sake,如果即買即開720ML的話仲會送2隻酒杯。.不過另外都見到佢地有Fr

✒懶人先睇總結

❀價錢:$158/人 任飲3小時,自己外賣食物
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇

不過另外都見到佢地有Free Tasting同各類promotion,有興趣就睇返佢地ig啦🤣 我今次去就係附近買了生蠔同川式川燒,分享一下我們試了的酒款:
🎈金澤中村屋 純米吟醸生原酒

旨味同鮮味比較突出,因為我地自己帶左生蠔,所以唎酒師推薦呢一款fresh少少的作為opening🍶
🎈まんさくの花 純米吟釀 杜氏選拔 特別限定酒

來自秋田縣的一款sake,睇個名都知呢一款係花香味比較重的,另外仲有少少fruity~ 整體味道會比上一款甜少少
🎈壽喜心 純米吟釀 雫媛 生原酒

接下來都係一款比較refreshing少少,味道清淡清爽的sake。同樣係配搭前菜~
🎈長良川 直詰 純米吟醸 無濾過生原酒

呢一款係我成晚最愛的,講到隔離位都忍唔住試左杯之後買左😂 唎酒師介紹佢個口感係比較通透圓潤。我中意因為佢有個種吉吉地,碳酸感同乳酸感!
🎈龍之尾 純米吟釀 MODERN

去到主菜環節我地帶左串燒去食,所以唎酒師幫我地挑選的sake都係口味比較深。呢一款Body順滑通透,有好淡的白肉水果香氣。
🎈配搭意粉sake系列

竟然出了一個系列專門係配搭pasta,到底用日本酒配搭西式意粉係咩感覺😂 有興趣的朋友可以帶一份pasta去試試food pairing🫣 呢個系列有三款味道,我覺得味道其實幾近似:
👉 Light
味道最輕最清,用作配搭油份重的食物。用pasta做pairing的話就係配搭olive oil或海鮮類的意粉~
👉 Mellow
配搭奶油 / 忌廉呢一類比較重味的食物,pasta pairing的話就係carbonara呢一類。
👉 Smooth
配搭番茄類酸味比較重的食物,所以呢一款比較上係三款裏面甜少少的,但我地無做pairing直接飲味道都係比較清淡。
🎈鷹長 菩提酛 純米酒 生酒

同唎酒師講之前試過熟露枯覺得好特別,雖然唔係我中意既味道,但佢係一種你好難忘記的味道。鷹長同熟露枯都係古酒,不過熟露枯經過熟成味道會更重。鷹長同樣帶到比你焦糖的味道,味道酸帶旨味。
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:平日walk-in好像也可以呢~
👉優惠:太多了,自己睇返人地ig🤣