2022-05-26 46 瀏覽
打卡近排好hit嘅日本野。想食最好book定位先,唔係七點去到要等位。夜晚都有dinner set,選擇都幾多,有定食同丼飯,仲有魚生飯。我哋揀咗照燒雞扒同石燒牛定食,包沙律、湯、嘢飲,同埋溫泉蛋或者流心蛋,仲可以加小食,有我最愛嘅日本芝士同埋玉子鰻魚燒🤩雞扒好大塊,燒得幾香,冇點落調味料,主要靠照燒汁提味。飯嘅份量好多,我倒隻蛋落去,再加啲燒汁,撈勻食已經覺得好味。石燒牛可以揀吉列或者普通版,我哋怕熱氣所以揀咗普通版嘅,不過上嚟之後有啲後悔啦,好似人哋嘅吉列吸引啲🤣牛唔會好肥亦都唔會好韌,唔會好厚,燒一陣就食得。反而小食有驚喜,玉子鰻魚燒同日本芝士都好味😋一定一定要加小食呀🤣

2022-05-25 49 瀏覽
照燒雞扒飯係凍嘅,個雞扒好似恰完再煎兩下就完。連玉子同糖心蛋都整得難食。睇OpenRice先行過去食,點知中伏。睇食評都好似ok,真係唔推薦食。爭先都好食過佢。
💎總評分:8.0/10-想食日本野就直接去日本野😂...就因為餐廳個名太易記小編bookmark左去試下。出名性價比高,估唔到平日夜晚都幾爆場,大家記得book位啊☎️! 晚市Menu主要分為定食,DONG飯,炒飯,鍋物等,套餐仲可以追加小食,另外仲有單點menu,三心兩意嘅人(例如小編)真係會揀好耐😆。環境走木系風格,舒適唔逼GIP,難怪咁受歡迎。最多人review嘅係石燒吉列和牛,另外仲有自選丼飯,賣相都幾澎湃下。1️⃣ 霜降牛肉壽喜燒 $228鍋物有火爐暖住🔥,一大鍋入面有5-6片霜降牛肉🐂,仲有金菇,大葱,冬菇等蔬菜配料,Set已包沙律或麵豉湯,可揀跟烏冬或飯🍚,附送飲品,足夠兩個人share!霜降牛肉質素固然唔錯,食得出濃郁嘅牛味,煮耐左都唔會鞋口😋。壽喜燒湯底偏甜,烏冬質素都唔錯,唔係cheap cheap貨色👍🏻,最後放入鍋翻熱,吸收晒蔬菜同牛肉嘅精華,很是美味👏🏻。2️⃣ 厚燒鰻魚玉子 $88Set menu可以$48追加三件玉子,但係小編真係好鍾意食蛋🥚,所以用原價叫左個正常份量一共5件。蛋有蛋香😌,卷住燒得惹味嘅鰻魚,若然再嫩滑一D會更完美,但係趁熱食還是很滿足👌🏻!3️⃣ 蟹籽
💎總評分:8.0/10
1️⃣ 霜降牛肉壽喜燒 $228
2️⃣ 厚燒鰻魚玉子 $88
厚燒鰻魚玉子
3️⃣ 蟹籽沙律 $78
一大碟青瓜絲上面有好多蟹籽同蟹柳🥙,個人唔太喜歡沙律醬但係正常人應該會覺得醬嘅比例啱啱好😂,作為經典嘅日式沙律前菜,小編每次都會叫。
蟹籽沙律
4️⃣ 脆味雞軟骨 $58;芥未八爪魚 $48
小食嘅份量比想像中大碟,雞軟骨夠脆口🐔,至於八爪魚🐙,小編覺得Wasabi嘅味道可以再勁啲🤣。另外比較多人食嘅芝士餃子賣相都好吸引🥟,不過太飽了今次就無食,食過嘅朋友歡迎留言話我知好唔好食呀!
脆味雞軟骨
Overall小店好適合平日嚟dinner,因為價錢唔算貴💰,放工食個便飯無論係旺角定係銅鑼灣分店都好方便🗺️。最欣賞係佢地個menu真係好多款式,每次見到咁多野食任君選擇都好想全部叫晒🤗~
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
芥未八爪魚
題外話/補充資料: 🚗 唔建議咁張揚泊街,最近停車場喺家樂坊。
2022-05-10
蟹籽沙律
脆味雞軟骨
芥未八爪魚
2022-05-23 59 瀏覽
這間位於旺角的人氣日本菜餐廳,裝修帶點日式居酒屋感覺,而且幾抵食,套餐會跟埋沙律/湯、飲品。 .🐮石燒霜降吉列牛小排 $248身為牛控,梗係要叫返個🐂石燒牛食。最喜歡石燒牛可以自行控制肉的生熟度。吉列牛小排炸得金黃香脆,牛味香濃又juicy,食落口感外脆内嫩,點埋海鹽、沙律醬、辣蒜粒等調味料,有多重口味。套餐還包括日本珍珠米飯和溏心蛋。.🐷大阪風吉列豬扒定食 $138吉列豬扒大大塊,重係兩塊,份量十足。新鮮炸起好香脆,食落鬆軟多汁,又不太油膩,加上大阪燒的醬汁、椰菜絲,味道層次好豐富。而且重有🥚溏心蛋和溫泉蛋選,我們都係選了溏心蛋。.🥗和風炒野菜 $58平時出街食飯都係多肉少菜,所以叫返個菜,感覺健康啲。入面有🥕紅蘿蔔、🥦西蘭花、生菜、粟米芯、🍄雜菌等,夠晒豐富。
🐮石燒霜降吉列牛小排 $248

🐷大阪風吉列豬扒定食 $138

🥗和風炒野菜 $58
2022-05-22 45 瀏覽
講真,好難食又唔講得既,不過收6舊水既價錢俾3舊水既質素咁囉魚生飯既魚生爭鮮既級數....其實可能仲差啲甚麼雪花牛壽喜燒,啲牛....佳寶入架?我真心唔明啲讚係咩玩法
講真,好難食又唔講得既,
不過收6舊水既價錢俾3舊水既質素咁囉
魚生飯既魚生爭鮮既級數....其實可能仲差啲
甚麼雪花牛壽喜燒,啲牛....佳寶入架?
我真心唔明啲讚係咩玩法
2022-05-20 68 瀏覽
Japanese Delight night🍶🍣🥢💫..成日話想食日本野,今次趁有時間就黎試下食日本野🥢。一間以木系為主調,主打各式日料,選擇多樣:刺身壽司、玉子燒、石燒吉列牛、丼飯鍋物,各適其適。今次就試左:一款 ll $198 US Prime Beef、一款 l壽司拼盤]l $238 Prime Assorted Sushi Platter (海膽、牡丹蝦、甜蝦、活赤貝、帆立貝、油甘魚、三文魚)、數款壽司 ll $36 Salmon Roe Sushi & ll $30 Wasabi Octopus Sushi,估唔到都咁多人食呢!..×××××ש旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓..

Japanese Delight night🍶🍣🥢💫

今次就試左:一款 l[石燒霜降牛小排]l $198 US Prime Beef、

一款 l[極上壽司拼盤]l $238 Prime Assorted Sushi Platter

(海膽、牡丹蝦、甜蝦、活赤貝、帆立貝、油甘魚、三文魚)、

數款壽司 l[三文魚籽]l $36 Salmon Roe Sushi & l[芥辣八爪魚]l $30 Wasabi Octopus Sushi,估唔到都咁多人食呢!
×××[日本野 -Japanese Delight]×××
©旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓
2022-05-20 2271 瀏覽
顧名思義就是吃日本菜的餐廳,簡單又易明。店內裝修頗有居酒屋的風格,晚市套餐的價錢頗為划算,有跟沙律或湯、飲品。上菜速度超快,很快便上齊食物。石燒霜降吉列牛小排 - $248喜歡石燒可享受燒烤的樂趣,可自己控制熟成度,火候頗猛烈,能鎖著肉汁和水份;炸得金黃酥脆的吉列牛切成一片片,能看到霜降的紋理,油花豐富且平均,牛味十分濃厚,入口外脆內軟腍;可再沾上海鹽、沙律醬或辣蒜粒,變化多端;跟配的日本珍珠米飯有少少飯素頗惹味;還可選一顆香甜的溏心蛋。大阪風吉列豬扒定食 - $138兩大塊金黃的吉列豬扒,炸衣酥脆而不油膩,裡面的豬肉好鬆軟多汁,富豬肉香,還有類似大阪燒的醬汁,如木魚絲、沙律醬、大阪燒醬和椰菜絲等等,咸香得好惹味;這個選溫泉蛋蛋黃半熟、蛋白半凝固,拌飯最佳。和風柚子雞翼 - $68五隻即叫即炸的雞翼特別香酥,塗滿了酸酸甜甜的柚子醬,雪白的雞肉好多汁嫩滑,還有少少意大利黑醋沙律,一粒粒白色的乳酪爆珠好特別。沙律(跟餐)一條條爽口的青瓜絲,有少少沙律醬和蟹籽。汽水(跟餐)還可選基本的咖啡或茶類。
日本珍珠米飯

和風柚子雞翼

和風柚子雞翼 - $68
沙律

沙律(跟餐)
一條條爽口的青瓜絲,有少少沙律醬和蟹籽。
汽水

汽水(跟餐)
還可選基本的咖啡或茶類。
2022-05-19
2022-05-19 46 瀏覽
因為太唔掂嬲到寫comment 之前食過幾好食 諗住再返轉頭 唔知佢依家轉左手定咩 d侍應個個譚仔啊伯咁 一句野問十幾萬次 人都算啦 叫左個角切魚生飯同牛肉壽喜燒 你老未佢收我260蚊既壽喜燒 我出街市買40蚊磅牛都好食過佢 角切魚生飯仲好笑 成碟魚生一樣味同口感 唔講以為自己食緊廚餘個角切魚生好似食緊爭鮮咁 完全唔敢食 食咗一啖 吐返出黎😢 啲魚生瘀咗咁頭幾個comment咪x害x人啦 仲好食 你老未食開屎? 寫到依加仲有小小肚痛
因為太唔掂嬲到寫comment

2022-05-19 43 瀏覽
同朋友慶祝生日🎂最欣賞係石燒霜降吉列和牛份量都幾多,仲配左日本飯+溏心蛋另外仲叫咗厚燒鰻魚玉子份量好大份,我哋兩個女仔食唔晒跟住單嗌左啲壽司,壽司質素都不錯👍🏻
同朋友慶祝生日🎂
最欣賞係石燒霜降吉列和牛

份量都幾多,仲配左日本飯+溏心蛋
另外仲叫咗厚燒鰻魚玉子
份量好大份,我哋兩個女仔食唔晒
跟住單嗌左啲壽司壽司質素都不錯👍🏻

2022-05-18 1516 瀏覽
-🦄日本野 @nihon.ryori.restaurant -石燒霜降吉列牛小排定食 Hkd248Rating🌕🌕🌕🌖🌑龍蝦海鮮番茄鍋 Hkd258Rating🌕🌕🌕🌖🌑追加 和風炒野菜 Hkd58Rating🌕🌕🌕🌗🌑-在準備回歸日本家鄉之前就先食返餐日本野等自己有一個預備好回家鄉嘅心情及興奮感-日本野 不單止係壽司刺身 燒物鍋物都會食到平日時分已經好多客人係餐廳外面排隊等食大家都有著一夥鐘意食日本野嘅心是好朋友-♦️石燒霜降吉列牛小排定食♦️牛小排位於牛隻肋脊部第六及第八根肋骨間有帶骨與去骨兩種形式 相信這款就是去骨了牛小排擁有均勻嘅油花 搭配較多嘅筋膜脂肪擁有Q彈口感 所以食落一啲都唔會韌或者柴反而入口頗嫩有層次 熟度卻由食客自行決定吉列表皮十分酥脆 形成外脆內軟之邪惡口感-無骨牛小排係烹調嘅過程中會比較容易熟透必要留心熟度以免因為過分乾煎而破壞質感旁邊嘅醬汁跟牛小排都好夾 特別推薦配海鹽簡單嘅調味卻能提升牛小排嘅層次再度昇華蒜蓉 沙律醬及柚子醋卻可以讓大家轉換口味定食仲配上白飯及溫泉蛋 是一個豐富嘅套餐-欣賞牛小排嘅厚度均勻且質素上有品質保證而且脂肪分布平均 食到最後都唔會覺得滯膩
🦄日本野 @nihon.ryori.restaurant

Follow我耐嘅朋友們就一定知道我係雜菜人
比較驚喜日本野嘅炒雜菜嘅種類會係咁多元
第一次見有埋西蘭花 而且味道都實係幾好食
唔會太油膩而又能夠保持住雜菜嘅鮮甜味道
不過 唯一一點我覺得可以改善嘅地方就係~
個人略嫌佢有啲過鹹 醬油可以唔使落咁多呀

最後我跟同行嘅友人都食到捧住肚子回家去
日本野不只單純有日本野食 而最重要嘅一點
就係佢可以給你一份家鄉嘅溫暖窩心嘅感覺
2022-05-17
5 分鐘 (堂食)
龍蝦海鮮鍋
炒野菜
  • 石燒吉列霜降牛小排
  • 龍蝦海鮮蕃茄鍋
  • 和風炒野菜
店如其名 就係食日本野🇯🇵🤣佢喺銅鑼灣同旺角都有分店 木系裝修簡約舒服~今次點嘅所有食物都好好味 係間充滿誠意嘅小店🥰-🍣嚴選五品刺身 $188五品包括三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦同北寄貝所有刺身都係日本直送 款款都新鮮厚切最最最鍾意係三文魚同油甘魚 入口即溶🤤睇相都見到佢地啲紋路好靚仔 真心高質!!👍🏻-🥩石燒霜降吉列牛小排定食 $228一上枱真係俾佢嘅份量嚇親 有成14片牛小排!!餐廳選用美國prime級牛小排 肉質鮮嫩🐮牛小排外層嘅炸粉薄薄一層 一食香脆可口燒至五六成熟 餸飯食一流😛-🍳厚燒鰻魚玉子 +$48/3件嗌定食再追加嘅小食 又係超高質🤩玉子有少少脆邊嘅口感 味道滿滿蛋香味🍳上層係木魚同三文魚籽 中間夾住鰻魚同芝士一咬先係重蛋味 然後鰻魚味慢慢散開 好味😝旁邊仲有黑松露醬 點埋真係味道層次超豐富!
店如其名 就係食日本野🇯🇵🤣
佢喺銅鑼灣同旺角都有分店 木系裝修簡約舒服~
今次點嘅所有食物都好好味 係間充滿誠意嘅小店🥰
🍣嚴選五品刺身 $188
五品包括三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦同北寄貝
所有刺身都係日本直送 款款都新鮮厚切
最最最鍾意係三文魚同油甘魚 入口即溶🤤
睇相都見到佢地啲紋路好靚仔 真心高質!!👍🏻

🥩石燒霜降吉列牛小排定食 $228
一上枱真係俾佢嘅份量嚇親 有成14片牛小排!!
餐廳選用美國prime級牛小排 肉質鮮嫩🐮
牛小排外層嘅炸粉薄薄一層 一食香脆可口
燒至五六成熟 餸飯食一流😛

🍳厚燒鰻魚玉子 +$48/3件
嗌定食再追加嘅小食 又係超高質🤩
玉子有少少脆邊嘅口感 味道滿滿蛋香味🍳
上層係木魚同三文魚籽 中間夾住鰻魚同芝士
一咬先係重蛋味 然後鰻魚味慢慢散開 好味😝
旁邊仲有黑松露醬 點埋真係味道層次超豐富!
2022-05-17 61 瀏覽
旺角菜街真係街頭去到街尾都有好嘢食,多國菜嘅選擇真係令人流連忘返😋如果講到食日本嘢就當然要嚟到日本野啦👍🏻餐廳位處銀座式商廈,裝修以暖木色條子作為主調,座位安排都算寬敞,希望下次有機會坐到一旁嘅三個特大東瀛特色卡位🤩👍🏻🥢石燒霜降吉列牛小排定食 $228賣相出黎已經好吸引啦🥰外皮完全係炸到金黃色😝但中間仍然可以保持到粉嫩嘅鮮肉食😙水準真係好高😚呢款仲有份吉列同唔吉列嘅,價錢就相差$10😌我自己比較鐘意吉列嘅香脆口感,同埋望落去都靚啲😆 未食落口已經聞到好香嘅燒牛肉味🤩🤩食落仲完全唔韌👍🏻👍🏻🥢照燒雞扒定食 $128定食套餐包括左方形餐盒乘載住嘅照燒雞扒飯、麵豉湯或青瓜絲沙律😛同埋我最愛嘅溫泉蛋🥰🥰將溫泉蛋半生熟蛋汁撈埋落雞扒飯入面,將味道同埋口感提升到另一個層次👍🏻☺️照燒雞表皮燒到微脆,可以用跟餐嘅燒汁點綴平衡返🤩😌🥢厚燒鰻魚玉子 (追加價 $48)木魚乾令成個小食充滿動感,鰻魚餡蛋餅切成三大件😝整體光滑結實,想再分多幾份同朋友分享都唔會一夾就成個散晒👅未點上側邊嘅黑松露蛋黃醬之前,就可以最清晰咁品嚐到燒汁鰻魚嘅味道😻😻🥢芝士年糕 (追加價 $28)芝士味道濃郁,口感煙韌👍🏻價錢仲好抵

🥢石燒霜降吉列牛小排定食 $228

🥢照燒雞扒定食 $128

🥢厚燒鰻魚玉子 (追加價 $48)

🥢芝士年糕 (追加價 $28)
芝士味道濃郁,口感煙韌👍🏻價錢仲好抵食😆真係想有追加多2粒呀🤤
2022-05-13 157 瀏覽
岩岩開返堂食,預左weekend一定多人,又即日先book位,所以就上黎OpenRice睇下有咩餐廳仲有得book,點知就瀨野啦😩叫左一個石燒霜降吉列和牛,追加鰻魚玉子燒,另左叫左雞腎串燒,三文魚刺生同埋香橙梳打。1. 石燒霜降吉列和牛😰😰😰😰😰我唔介意唔係和牛,但根據我食牛既經驗,食落就唔似和牛,牛睇落有啲瘀紅色,真係唔係新鮮既牛,呢個係成餐飯最難食🥺🥺我試過燒熟啲,又係唔好食;燒生啲,又係唔好食,我真係盡左力🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️比花園更差既質素,係同類產品我食過最差,無油脂分佈,燒完好柴,如果大家係為左吉列牛而黎,咁我只可以講有好多更好既選擇。2. 雞腎串燒😰😰😰好乾好un好細粒,連咬出黎都好難,唯一好處就係唔腥😓😓3. 鰻魚玉子燒😐😐😐好乾身,鰻魚好細粒,整體比較甜,相對之下係比較正常既一樣。4. 三文魚刺身☺️首先,如果大家係叫晚餐定食,一定唔好追加三文魚刺身,因為單點$58有五片,相比起追加$48三片係比較抵🤣🤣🤣三文魚係成個晚餐最正常,新鮮,唔係出色但可以一試。5.香橙梳打☺️本人比較喜歡橙味既東西,所以對我黎講還可以,不過似橙汁多過梳打。可能係餐廳今日狀態唔好,員工都狀態

1. 石燒霜降吉列和牛😰😰😰😰😰
2. 雞腎串燒😰😰😰
好乾好un好細粒,連咬出黎都好難,唯一好處就係唔腥😓😓
3. 鰻魚玉子燒😐😐😐
好乾身,鰻魚好細粒,整體比較甜,相對之下係比較正常既一樣。
4. 三文魚刺身☺️
5.香橙梳打☺️

可能係餐廳今日狀態唔好,員工都狀態唔好,一開始幾樣食物員工都係掉係枱,之後先有一位姨姨態度比較好。無論係員工態度還是食物質數,我都諗唔明500個like係邊方面得到,可能係我搵唔到呢間餐廳既吸引位…..
石燒霜降吉列和牛
2022-05-01
旺角日本野位於銀城,地點方便就腳~之前都幫襯過幾次!晚市套餐款式多元化又抵食!兩人食到勁豐富都係$500幾左右石燒霜降吉列牛小排 $228 可配溏心蛋/溫泉蛋色澤鮮明,紋理分佈平均!沾鹽食牛味最濃郁~再一口溫泉蛋拌飯,滿足就係甘簡單凍飲+$3 檸檬茶追加小食和風柚子雞翼$68 6隻大大隻雞翼,皮脆肉juicy!重點柚子醬係好似唔洗錢甘係包覆晒全部雞翼追加 刺身拼盤 $98想樣樣有D,呢個岩晒~有頭甜蝦最鮮味!冷烏冬 $88配鵪鶉蛋粗身讚岐烏冬,正常發揮!
旺角日本野位於銀城,地點方便就腳~
之前都幫襯過幾次!

晚市套餐款式多元化又抵食!

兩人食到勁豐富都係$500幾左右

$228 可配溏心蛋/溫泉蛋

色澤鮮明,紋理分佈平均!
沾鹽食牛味最濃郁~

再一口溫泉蛋拌飯,滿足就係甘簡單

凍飲+$3 檸檬茶

追加小食
和風柚子雞翼
6隻大大隻雞翼,皮脆肉juicy!
重點柚子醬係好似唔洗錢甘係包覆晒全部雞翼

追加 刺身拼盤 $98

想樣樣有D,呢個岩晒~
有頭甜蝦最鮮味!

冷烏冬 $88

配鵪鶉蛋
粗身讚岐烏冬,正常發揮!
2022-05-04
  • 石燒吉列霜降牛小排
2022-05-12 1180 瀏覽
餐廳佈置以淺木系為主調, 環境舒適,洋溢著日本居酒屋風情, 食物 價錢十分親民,吸引不少粉絲支持。蒲燒鰻魚定食 (配日本米飯及糖心蛋) $148原條肥美鰻魚, 放在熱呼呼日本米飯上, 令人垂涎, 鰻魚表面燒到微微焦香, 及鋪滿滿甜甜的鰻魚 燒汁, 香甜誘人, 肉質嫩滑無骨, 每口米飯沾上甜甜的燒汁 ,與肥美的鰻魚一齊吃, 份外滋味。 還跟配熱燙燙味噌湯、爽脆沙律菜 及滑溜的流心蛋, 十分豐富,令人滿足。龍蝦海鮮蕃茄鍋配烏冬 $238龍蝦海鮮蕃茄鍋,用料認真, 有 半隻龍蝦、 大蜆、八爪魚仔、 鮮冬菇、 滑溜豆腐等, 煲滾後,香氣十足 ,先喝一口湯, 鮮甜美味, 龍蝦肉口感彈牙,充滿豐富鮮味蝦膏, 八爪魚仔鮮味帶嚼勁, 煙靭彈牙的烏冬, 掛滿湯汁後一起食超索。追加小食:三文魚刺身 (三件) $48芝士年糕 (兩件) $28三文魚刺身, 油潤肥美,充滿光澤 , 入口滑溜之餘 , 還有豐富魚油, 津津回味。 熱呼呼的芝士年糕,外皮薄脆, 炸至金黃色,中心 夾滿滑溜的流心芝士,軟糯鹹香 , 邪惡美味。

蒲燒鰻魚定食 (配日本米飯及糖心蛋) $148

龍蝦海鮮蕃茄鍋配烏冬 $238