2011-12-11 20 瀏覽
約左朋友食飯, LUNCH又唔知食咩好, 想人少少就想到來西貢呢間食左幾次都好滿意, 友人一想話去西貢就諗起佢先來一客西柚沙律, 好食, 西柚好甜, 好開胃我叫左個椰青, 都幾甜^^, 另外叫左個軟殼蟹咖哩包, 基本上次次來都會食佢, 好味都無得頂!大家食果陣唔好怕麻煩, 用手撕開個包點D 咖哩食, 真係人間享受~女仔飯局, 點會無菜, 呢個椰菜苗出面好少有, (即係自己煮唔到) 咁出街食一定要食啦口痕之選,叫多個串燒, 都好惹味~~又傾又講都食左2個中, 閒日無咩人無人趕, 食完又再去行下西貢, 一樂也~
呢間食左幾次都好滿意, 友人一想話去西貢就諗起佢
先來一客西柚沙律, 好食, 西柚好甜, 好開胃
口痕之選,叫多個串燒, 都好惹味~~

2011-12-05
  • 軟殼蟹咖哩包
2011-11-22 7 瀏覽
昨晚與他即興到西頁一遊~ 行過沙灘,吹過一陣海風....便信步至附近晚飯~~記起之前曾與友人提過"旺泰特食" 味道不錯, 使入內一試.附近有數間小店亦名為旺泰, 味道不知如果, 但論環境此店較為舒適光潔.基於我們一向胃口不大, 前幾次均有"食爆肚"的經驗.., 今次只點了兩樣菜第一道是"蠔仔煎蛋"利用鐵板奉上, 我一向不嗜蠔, 獨愛蠔炒蛋, 貪其只有蠔的滑溜而沒有腥味.蠔仔與炒蛋香滑中帶有鑊氣的味道, 鋪底的芽菜用鐵板慢慢煎熟, 混入炒蛋令口感細滑中帶爽口,味道恰到好處.之後是麵包咖哩雞相比蠔, 這道吸引力較低, 麵包較為韌身,若先入焗爐較好, 表面會較脆口.內裡的咖哩味道較淡, 混入包中更令濃度再降低. 雞肉稍為鞋身. 但加上濕濕的麵包入口尚可...麵包很大感覺永遠吃不完...原以為可以輕鬆"清檯"的二人最後還是被麵包KO了很飽很滿足亦很開心的晚上

記起之前曾與友人提過"旺泰特食" 味道不錯, 使入內一試.

第一道是"蠔仔煎蛋"
雞蛋香,蠔仔質感滑

之後是麵包咖哩雞

很飽很滿足亦很開心的晚上
2011-11-20
雞蛋香,蠔仔質感滑
  • 蠔仔煎蛋
2011-10-03 36 瀏覽
在寫這篇食評之時想起在墾丁到處都是泰國食店和海鮮店, 而在西貢也是如此... 莫非水上活動後人總是crave for這兩種食物?? 言歸正轉, 我倆上星期日做完水上活動後就在西貢逛逛.. 平時不吃辣的豬仔竟然提議吃泰菜, 我倆就來到這裡等位, 畢竟這是OR上排頭位的餐廳! 下午六時多都仍然要等位, 不禁在想: since when did hk pp start having dinner so early! 等了大約20分鐘終於有位了! 店方fully utlilised 所有空間, 所以店內有點迫, 也有點噪, 但對我倆來說是可以接受的. 多位等於短一點的等候時間, 也是好事的!話雖如此, 店方可能因人手不足, 以致經常落錯單, 漏單, 或把隔離枱的食物送到我倆等情況, 其實都是小錯, 不過給客人的印象就不太理想, 畢竟這也是服務業, 賣的除了是食物, 也是服務質素, 所以在此順帶一提, 如果店方有幸看到的話就請改善一下~ 即使錯單的情況也有出現在我倆身上, 但也無損我倆的心情~ 要了一共4款食物/飲品:~~:::椰青:::~~椰青是熊仔吃泰菜幾乎必點的飲品, 既清甜又解渴, 是對

~~:::椰青:::~~
椰青是熊仔吃泰菜幾乎必點的飲品, 既清甜又解渴, 是對泰菜這類味道濃烈食物的一個好的對沖飲品! 基本上只要雪得夠凍, 貨源水準稳定就沒大問題了... 是晚的椰青起了解渴的作用, 椰肉也好吃, 不錯!
~~:::柚子沙律:::~~
另一熊仔泰菜首選, 也是另一清新味道的沖食物~~ 柚子加上香蒜和花生, 配以泰式酸酸甜甜的沙律汁, 是個開胃的選擇
~~:::炸蝦餅:::~~
是豬仔的favorite... 看到食評推介而叫的, 我倆都認為是不錯. 一客8 件, 是夠彈牙, 也炸得很脆, 蝦膠中也有一點點蝦肉粒, 收貨了

~~:::咖哩麵包軟殼蟹:::~~
我倆的主菜~ 是個農夫包, 加上大量咖哩和一隻軟殼蟹, 包很大個, 派頭十足! 咖哩汁是很稀的, 在不少地方吃過的泰式咖哩都加了蛋, 也是稀稀的... 方便撈汁吃吧? 不過熊仔認為兩個人吃的話, 如果不是十分大食也不需要另叫麵包或白飯了, 因這個包加上咖哩汁足以填飽兩個人的胃!
軟殼蟹其實都夠大隻, 也算很多肉, 不錯~~~ 至於麵包呢, 與旺角街市那個農夫包一樣好吃! 另外也有麵包雞可供選擇
咖哩如湶湧出
在西貢不妨試試, 不過要是特意前來則無須了, 熊仔認為在九龍城也可以吃到質素差不多的泰菜~
2011-09-18
2011-08-23 15 瀏覽
入到西貢完全唔熟唔識搵野食,行左一個大圈,最尾求其入左尼食,食完先知係openrice幾出名的.一坐低,好涼既冷氣岩晒我,走左一個大圈,大汗疊細汗. 加上風鈴既聲同泰文歌,十分relaxing.我地兩人首先叫左火車頭炒飯.飯粒炒得粒粒分明,但又唔算好油.入面有洋蔥,蛋絲,豬肉,車厘茄同菜粒,口感十分豐富,可是比較淡口,車厘茄唔算太新鮮,無汁.跟著就係蒜蓉包,包既脆度岩岩好,唔會太腍/太硬但係牛油好似唔夠香,蒜蓉就ok,不是太多.沙嗲要左豬同雞,其實我唔係好分到邊個係邊個,不過肉質合格,有肉味,而醬汁少少辣但十分香口.可以多少少花生,增加口感.食唔晒既雞絲湯河(係寫雞絲,不過唔知點解咁大舊)d蔥蒜十分濃味,河粉十分多,不過唔算滑.反而d雞又有雞味,又滑,又唔太肥,非常好食完.我覺得,唔係太泰式味道,還可以吧.
食完先知係openrice幾出名的.

一坐低,好涼既冷氣岩晒我,走左一個大圈,大汗疊細汗.
加上風鈴既聲同泰文歌,十分relaxing.
我地兩人首先叫左火車頭炒飯.
飯粒炒得粒粒分明,但又唔算好油.
入面有洋蔥,蛋絲,豬肉,車厘茄同菜粒,口感十分豐富,
可是比較淡口,車厘茄唔算太新鮮,無汁.
跟著就係蒜蓉包,包既脆度岩岩好,唔會太腍/太硬
但係牛油好似唔夠香,蒜蓉就ok,不是太多.
沙嗲要左豬同雞,其實我唔係好分到邊個係邊個,
不過肉質合格,有肉味,而醬汁少少辣但十分香口.
可以多少少花生,增加口感.
食唔晒既雞絲湯河(係寫雞絲,不過唔知點解咁大舊)
d蔥蒜十分濃味,河粉十分多,不過唔算滑.
反而d雞又有雞味,又滑,又唔太肥,非常好

食完.我覺得,唔係太泰式味道,還可以吧.
2011-08-14
2011-08-06 25 瀏覽
同老公提前過七夕,收工之後殺去旺泰。樓下人很滿,只剩下最後一個空位。兩個人,要了一個小份冬陰功,鐵板羊腩骨,麵包咖喱軟殼蟹,馬拉盞通菜冬陰功最好,酸酸辣辣,喝下去有很溫暖的感覺,很正宗麵包咖喱軟殼蟹,咖喱汁很香,可惜麵包很快會軟,不然更好馬拉盞通菜是最先上的,很香,但初入口有些淡,不過喝了湯吃了其他之後再吃通菜會覺得很清淡爽口羊腩骨也算ok,好過平均水平,但是相當於其他幾個,就不夠吸引了菜單上還有其他很有興趣的,應該很快就會再來的
同老公提前過七夕,收工之後殺去旺泰。

樓下人很滿,只剩下最後一個空位。

冬陰功最好,酸酸辣辣,喝下去有很溫暖的感覺,很正宗
麵包咖喱軟殼蟹,咖喱汁很香,可惜麵包很快會軟,不然更好

菜單上還有其他很有興趣的,應該很快就會再來的
2011-08-06
情人節
  • 冬陰功湯
2011-07-27 12 瀏覽
當日腸胃不好但想吃泰國菜,完全是對自己身體的一個挑戰。雖然說是挑戰,又未做到太為進取,只是要了功夫炒飯和泰式拼盤,感覺已經是極限。功夫炒飯上碟時的賣樣很不錯,可能要做一個飯的飯粒不是粒粒分開,是比較濕的,好彩也不會淋爛。沒太多蝦醬的味道,但那醬油的味道還算是濃的,整體味道是滿意,只是送如果多一點會較佳。每人一隻走過油的大蝦,蝦殼未脆得可以吃,而肉比較少,吮一回也不錯的。雞肉串的雞肉燒過後還保持著軟滑,好吃的。總是不知如何分多家出品的蝦餅和魚餅有何太大差異,蝦餅的夠彈而有豆的魚餅有著較重的香料味,也收貨吧。春卷不易鬆散,外層夠脆,味道也是由醬汁帶出。順帶一提,在西貢有三家有同樣店名「旺泰特食」,而看過MENU,三家賣的是不盡相同的。麥當勞那邊的吸引不到我坐下,而巴士站那邊的吃過串燒是好的。當然,此店是最具人氣的,味道也不錯吃,只是要苦等良久才能入座,想吃的早點排隊吧。
當日腸胃不好但想吃泰國菜,完全是對自己身體的一個挑戰。
獨愛雞肉串燒
30 分鐘 (堂食)
2011-07-25 67 瀏覽
天氣好熱好曬, 當然要去游水消暑,選擇了半月灣, Wow...好多人呀回到西貢已經6:30pm好累好肚餓即上openrice睇下西貢有咩好食, 就揀左呢個泰國菜。Walk-in等位都等左20mins左右, 登記程序好混亂=_="3個人坐張2人檯, 舖仔細細想招呼多幾檯客, 都明白和尚可接受。好肚餓, 即刻叫左幾樣野食ee肚...其實每樣野都好好味, 不過食食下發現有烏蠅o係我隻杯邊=_="如果環境不再有小昆蟲會好1點...
天氣好熱好曬, 當然要去游水消暑,
選擇了半月灣, Wow...好多人呀
回到西貢已經6:30pm好累好肚餓
即上openrice睇下西貢有咩好食, 就揀左呢個泰國菜。

好肚餓, 即刻叫左幾樣野食ee肚...
生蝦刺身
青咖哩牛肉
蒜蓉包
泰式拼盤
鴨胸芒果沙律
馬拉盞通菜
如果環境不再有小昆蟲會好1點...
2011-07-24
20 分鐘 (堂食)
生蝦刺身
泰式拼盤
馬拉盞通菜
鴨胸芒果沙律
蒜蓉包
青咖哩牛肉
2011-07-17 11 瀏覽
來到西貢必定要醫飽肚先好離開啦 ! 事前做定功課搵資料, 最終選擇了呢間食評不錯的 旺泰特食大約下午五時多入座, 店內已經十分熱鬧 好多剛出完海的遊客光顧, 所以星期六日 如果一大班人來 最好預先訂位總共點了三樣菜: 馬拉盞通菜 + 海鮮冬陰公湯(有大細選擇) + 蒜蓉包 (一客五件/六件)講下個海鮮冬陰公湯 選擇細的足夠兩人的份量, 個人認為辣度夠 但太酸, 飲了一碗就停手了 另外蒜蓉包實在 不好味 包本身烘得不夠脆,包身完全是白色的 ! 只是中間的蒜蓉有味道, 真的後悔點了它整體來說, 比我想像中的一般 ! 可能自己沒有點招牌菜吧 ! 有點失望 但也總算一餐不錯的飯局

味道不足
足料足味

另外蒜蓉包實在 不好味

足料足味
2011-07-15 18 瀏覽
曾去過西貢有一間Sawaddee Thailand餐廳,吃過後覺得各方面均好,包括餐廰衛生,佈置,菜色等都好。上星期又去西貢,看見一間同一名字的餐廰,於是便進去了,怎料原來不是分店,只是差不多的名字。餐廰菜色等和價錢也差不多,但情況完全不是味兒。食物味道很差,主要是太鹹。叫了一份招牌菜,黃咖喱軟蓋蟹,除了鹹外,完全沒有咖喱味。叫了一份炒菜,油多多。店內佈置陳舊,上去二樓更是不整齊。洗手間滑腳,也不清潔。Openrice 中有兩間差不同名字的餐廰,要分辨清楚才去好呢!
店內佈置陳舊,上去二樓更是不整齊。洗手間滑腳,也不清潔。
2011-07-10
10 分鐘 (堂食)
2011-05-25 7 瀏覽
真係去一次就已經足夠~原因係衛生問題~坐坐下勁多蚊~一路食一路要拍蚊~另外~服務態度差~我地已經同佢地講呢到範圍好多蚊~但佢地無出聲安排我地去坐過另一張table~因為有人生日~食完野之後~問佢地可唔可以換另外一張table來切蛋糕~當時餐廳係無咩人o架~正常係可以換o架~但佢地無答過我地問題~於是我地唔理佢地~照換張table來切蛋糕~佢地已經收灑我地d cups~我地食完蛋糕係好口渴~問佢地拿多幾隻cups來~點知佢地唔踩我地lo~總括來說~這兒食物是好食的~但衛生加服務態度係勁差~唔會再去lo~

2011-05-22
生日
2011-04-09 13 瀏覽
甜品:杧果糯米十分好味,像在泰國食過的一樣,十分地道。暖暖的糯米加上椰漿的口味至今仍回味。不過有時因沒有杧果(賣晒),有少少失望,不過會再去的。在此提醒各位,這店在萬年街,只此一家,別與巷仔那間混淆。

在此提醒各位,這店在萬年街,只此一家,別與巷仔那間混淆。
2011-04-01 23 瀏覽
冬陰公: 好味道 好夠料 入面有2隻大蝦 勁辣 見議叫小辣馬拉盏通菜:好味 但係應該冇乜特別海鲜濕炒: D河粉好碎好難夾唔知係咪特色黎串燒: 我唔係好中意D醫 但係D肉幾好味(最鐘意牛肉)
馬拉盞通菜 普普通通
海鮮濕炒 好夠料
串燒
冬陰公: 好味道 好夠料 入面有2隻大蝦 勁辣 見議叫小辣
馬拉盏通菜:好味 但係應該冇乜特別
海鲜濕炒: D河粉好碎好難夾唔知係咪特色黎
串燒: 我唔係好中意D醫 但係D肉幾好味(最鐘意牛肉)
馬拉盞通菜 普普通通
海鮮濕炒 好夠料
串燒
  • 冬陰公
2011-01-03 23 瀏覽
一行十多人去完半月灣玩,返到西貢市中心同大佬補祝生日。苦惱著找一個可以容納我們的地方,俾我係openrice搵到旺泰特食點了十道菜,先來左冷盤泰式酸辣鳳爪,買相同味道都不差,可是份量..無辦法鬼叫我地咁大班人恐防各位大男孩唔夠飽,加碼至十二味呢個咖哩包都係偏細,一人一啖淨返個包底孝敬大佬原隻菠蘿炒飯好鮮甜呢隻冬陰公魚正!超夠味又熱辣辣!我地仲飲埋d湯精華所在..其他菜一黎到就俾人分屍無咩點影,不過整體都好味店裡一直都很多人,落單姐姐接應不暇,最尾我唔知醜咁問佢地有無甜品送,佢地真係送左俾我地
一行十多人去完半月灣玩,返到西貢市中心同大佬補祝生日。
苦惱著找一個可以容納我們的地方,
俾我係openrice搵到旺泰特食

無辦法鬼叫我地咁大班人

恐防各位大男孩唔夠飽,加碼至十二味

呢個咖哩包都係偏細,一人一啖淨返個包底孝敬大佬

原隻菠蘿炒飯好鮮甜

呢隻冬陰公魚正!超夠味又熱辣辣!我地仲飲埋d湯
精華所在..

其他菜一黎到就俾人分屍無咩點影,
不過整體都好味

店裡一直都很多人,落單姐姐接應不暇,
最尾我唔知醜咁問佢地有無甜品送,佢地真係送左俾我地
2010-07-04
生日
  • 冬陰公魚
2010-12-12 44 瀏覽
星期日同由美國來港旅行嘅朋友去西貢玩。午餐去六福食海鮮,之後就坐街渡去鹽田梓。喺鹽田梓逗留咗數小時,出番西貢已經近六點。呢個時間好多人都會坐車出番九龍,我地費事同人逼,就喺西貢食埋先番出去。去咗旺泰度食泰菜。去到時地下已滿座,於是上咗閣樓。揀咗梳化位,幾舒服。點了冬蔭公、炸蝦餅、泰式炒椰菜苗、木瓜沙律、鐵板蠔仔蛋同濕炒豬肉河。冬蔭公要大先夠飲,因為大嘅都只係剛好夠五碗。細嘅應該只得2-3碗。足料,有幾隻蝦,彈牙。湯底又夠酸又夠辣,飲完成個胃都暖晒。炸蝦餅炸蝦餅,即叫即炸,熱辣辣。好彈牙,非常好食。泰式炒椰菜苗泰式炒法香香辣辣,加咗魚露好咸香。其實都唔算椰菜苗,好大棵,不過都好嫩。木瓜沙律木瓜脆口,加入蕃茄、白豆同花生。不過個醬汁唔夠香,也唔夠入味,一般。濕炒豬肉河十分好食!非常有鑊氣。用上粗河粉,口感得好。個獻汁也不會太杰,剛好包住每片河粉。料都好豐富,有雜菜、豬肉同菇,連藕片都有。鐵板蠔仔蛋鐵板上,好夠熱。底墊咗芽菜,加埋蛋一齊食能去除肥膩之感。蠔仔唔算多,但就幾大粒。和蛋混為一體。味道不錯,唔會腥。環境算不錯;但人手不足,好多時都要叫幾次先有人睬你。
星期日同由美國來港旅行嘅朋友去西貢玩。
午餐去六福食海鮮,之後就坐街渡去鹽田梓。
喺鹽田梓逗留咗數小時,出番西貢已經近六點。
去咗旺泰度食泰菜。去到時地下已滿座,於是上咗閣樓。
揀咗梳化位,幾舒服。

冬蔭公
足料,有幾隻蝦,彈牙。
湯底又夠酸又夠辣,飲完成個胃都暖晒。

足料又夠酸又夠辣

炸蝦餅
炸蝦餅,即叫即炸,熱辣辣。
好彈牙,非常好食。

泰式炒椰菜苗
泰式炒法香香辣辣,加咗魚露好咸香。
其實都唔算椰菜苗,好大棵,不過都好嫩。

木瓜沙律
木瓜脆口,加入蕃茄、白豆同花生。
不過個醬汁唔夠香,也唔夠入味,一般。
木瓜沙律

濕炒豬肉河
十分好食!非常有鑊氣。
用上粗河粉,口感得好。
個獻汁也不會太杰,剛好包住每片河粉。
料都好豐富,有雜菜、豬肉同菇,連藕片都有。

鐵板蠔仔蛋
鐵板上,好夠熱。
底墊咗芽菜,加埋蛋一齊食能去除肥膩之感。
蠔仔唔算多,但就幾大粒。和蛋混為一體。味道不錯,唔會腥。
鐵板蠔仔蛋

環境算不錯;但人手不足,好多時都要叫幾次先有人睬你。
足料又夠酸又夠辣
濕炒豬肉河
  • 濕炒豬肉河,冬蔭公
2010-10-25 24 瀏覽
尋晚去開西貢!! 唔太想食海鮮!所以去左呢間 旺泰特食! 都係朋友個朋友介紹!!7點幾去到唔洗等位幾好!!坐2樓 靜靜地 環境唔錯!!服務都唔錯!大冬陰公!! 雖然係大!! 不過都唔係好似我地一行7人分!!每人一位左右 清晒!! 不過真係幾好飲!!D大頭蝦肉都幾好! 不過蝦膏就唔係好覺!! 可能落晒煲湯度!炒菜! 味道OK !! 食得過!!拼盤!! 正! 個蝦餅好好食!!!生蝦!! 泰國菜必備! 個汁最正!! D 蝦都好新鮮!幾爽口!! 仲要幾大隻!! 好味!! 大生蝦有9隻呢個焗麵包咖哩雞 加埋個蒜容包 !!! 正丫!!!泰式炒河!! 唔太岩我地口味!! 炒完出黎唔知點解甜既!!埋單每人$120 ! 算唔錯喇!!推薦!! 食得過!! 下次再試下其他款式!
尋晚去開西貢!! 唔太想食海鮮!
所以去左呢間 旺泰特食! 都係朋友個朋友介紹!!
7點幾去到唔洗等位幾好!!
坐2樓 靜靜地 環境唔錯!!
服務都唔錯!

正!! 好味!

每人一位左右 清晒!! 不過真係幾好飲!!

炒菜! 味道OK !! 食得過!!

拼盤!! 正! 個蝦餅好好食!!!

正!!蝦夠大同新鮮!

生蝦!! 泰國菜必備! 個汁最正!! D 蝦都好新鮮!
幾爽口!! 仲要幾大隻!! 好味!! 大生蝦有9隻

正!! 超正! 送飯一流!

呢個焗麵包咖哩雞 加埋個蒜容包 !!! 正丫!!!

差! 泰式炒河

泰式炒河!! 唔太岩我地口味!! 炒完出黎唔知點解甜既!!
埋單每人$120 ! 算唔錯喇!!
推薦!! 食得過!! 下次再試下其他款式!
2010-10-24
正!!蝦夠大同新鮮!
正!! 超正! 送飯一流!
正!! 好味!