2019-06-09 429 瀏覽
茶餐廳..my love!很多人think.mk好雜好亂, 都唔敢去。雖然我大嶼山長大,卻偏偏喜愛好有香港特色的地方茶餐廳更是香港人集體回憶,於是去食晚飯。餐廳裝修得很整齊。第一道菜就是蒜蓉炒西蘭花帶子。炒得非常翠綠,加上蒜蓉來炒,將美味帶到極點。最後飲到最出名嘅紅豆冰,紅豆好嫩滑。而且分量適中,絕對冇苦劫味。綜合以上分析,我會再邀請其他朋友一齊嚟食晚餐。慶祝自己嘅生日。😘😘😊食完再繼續去打排球。😘😘😊我有個小提議希望茶餐廳可以播一些歌。
茶餐廳..my love!

很多人think.mk好雜好亂, 都唔敢去。
雖然我大嶼山長大,卻偏偏喜愛好有香港特色的地方
茶餐廳更是香港人集體回憶,於是去食晚飯。
餐廳裝修得很整齊。
第一道菜就是蒜蓉炒西蘭花帶子。
炒得非常翠綠,加上蒜蓉來炒,將美味帶到極點。
最後飲到最出名嘅紅豆冰,紅豆好嫩滑。
而且分量適中,絕對冇苦劫味。
綜合以上分析,我會再邀請其他朋友一齊嚟食晚餐。
慶祝自己嘅生日。😘😘😊
食完再繼續去打排球。😘😘😊
我有個小提議希望茶餐廳可以播一些歌。
2019-06-03 180 瀏覽
食得多外國菜,今日就想食返家常便飯。這間旺角冰室座落太子,無論食物還是裝潢,都是新舊交融;暗花桌布襯明亮燈飾,有西多又有窩夫,真是幾有style!——————————🔹和牛漢堡咖哩焗飯 $62焗飯用一個小瓦盤裝著,剛剛焗好就上桌,所以食落熱辣辣,溫度好夠!漢堡標榜是和牛製作,口感與一般牛肉無異,不過牛味就較濃;咖哩是港式咖哩,配上半融芝士,味道不錯,如果加啲辣度,就更惹味了!🔸香草巴西無骨春雞 $88「滋….滋滋…」聽見已經食指大動!春雞皮脆肉嫩,火候掌握得剛好,加上大骨都被剔走,食得方便;洋蔥汁配上彈牙意粉,同樣不錯!🔹雪糕窩夫 $32窩夫剛烤好,香脆有蛋味,蘸一點雲呢拿雪糕,冰火交融的口感相當好食!
——————————

和牛漢堡咖哩焗飯
香草巴西無骨春雞
雪糕窩夫
2019-05-31 89 瀏覽
當日經過旺角帶媽咪去覆診經過這間餐廳雖然外表唔起眼,但裏面裝修比較整潔衛生程度好好。首先試一試佢哋出名嘅法蘭西多士,以及馳名蛋牛治。french toast..她的外表雖然同普通西多少差唔多,但第一口即使要你有驚喜同埋感到美味。我要做到絕對唔簡單。得一啖有牛奶及蜜糖香嘅味。最令我同媽咪深印像是他們的紅豆冰。因為他們有綠茶紅豆冰都是人生中第一次。好像少女一樣。非常震驚 但好味道。值得一提他們服務員非常之友善。雞蛋三文治裏面皮薄餡靚雞蛋新鮮香滑,加上牛油芝士一齊炒。如佢特有嘅凍檸茶非常香甜而且冰凍。😘😊

首先試一試佢哋出名嘅法蘭西多士,以及馳名蛋牛治。
french toast..
我要做到絕對唔簡單。
得一啖有牛奶及蜜糖香嘅味。
最令我同媽咪深印像是他們的紅豆冰。
因為他們有綠茶紅豆冰都是人生中第一次。好像少女一樣。
非常震驚 但好味道。
值得一提他們服務員非常之友善。

雞蛋三文治裏面皮薄餡靚雞蛋新鮮香滑,加上牛油芝士一齊炒。
如佢特有嘅凍檸茶非常香甜而且冰凍。😘😊
2019-05-31 67 瀏覽
平日都好喜歡食冰室 香港本土風味今日經過呢間餐廳 門口 餐牌設計帶有舊香港既特色就吸引左我地入去首先我地叫左一個 自家製叉燒煎蛋飯 $47一上碟就發現煎蛋真係好大份係雙蛋黎 對於鐘意食蛋既我真係加分位 叉燒係自家製的好香口 外層有紅紅既蜜汁肥瘦比例剛剛好 入口肉味香濃 沙單厚切豬扒飯$45 又有蛋啦!今次係太陽蛋一吉穿佢 就流晒蛋汁出黎 要一啖食左個黃佢豬扒好大份 食落口外層煎到香脆 好香好嫩 唔會太乾 仲好厚添最後仲叫左個 冰、火菠蘿油 $18大大片既牛油放左係冰面菠蘿麵包亦香噴噴 外皮酥脆港式經典
平日都好喜歡食冰室 香港本土風味

大大片既牛油放左係冰面
菠蘿麵包亦香噴噴 外皮酥脆
港式經典
2019-05-31 60 瀏覽
是日晚上要去女童軍總會開會,湊巧好友放假便陪我到我office附近晚餐,以便搭203C去女童軍總會開會附近落車~~~我一入到去已經被餐牌上的紐西蘭肉眼扒吸引住~~~精選晚餐相比較下感覺未夠吸引~~~好友便決定點焗白汁芝士雞扒飯~~~我和好友不約而同地點凍檸樂,雖然冇乜特別但老是覺得感覺好飲~~~焗白汁芝士雞扒飯,望見炒飯底是不錯,焗得唔會乾,食落感覺幾好食~~~紐西蘭肉眼扒,食肉獸上身的我食到唔停口,肉都夠軟熟,配意粉感覺唔會太飽~~~呢間小店午餐都算比較多人光顧,反而晚餐人數相對冇咁多,可以安靜地食個晚餐,預備充足的精神去開會倒是舒服=]

我一入到去已經被餐牌上的紐西蘭肉眼扒吸引住~~~

精選晚餐相比較下感覺未夠吸引~~~

好友便決定點焗白汁芝士雞扒飯~~~

2019-05-15
2019-05-31 23 瀏覽
今天在旺角行街,晚上餓了找東西吃,看見這間冰室外面很新穎,像是新裝修,乾脆,就入去試試。環境像是更新了古老冰室的感覺,很有格調。首先點了這個 雪山粒粒法籣西多士,多士是超級厚!應該是超過1吋厚😆👍🏻有六粒都很大粒,上面有糖粉,賣相很吸引,吃下去原來中間有很多牛油,十分香滑,外皮應該是沾了蛋漿,少少脆,加上糖醬,非常可口美味。其實白食過很多餐廳的西多士,但這個真的算是高質素,很好吃😋另外又點了咖哩雜菜芝士煎,這個非常特別,飯的底部煎得很香,少少脆,還有少少飯朝!好吃喔點了牛扒,都算厚😋不錯整體很好美,又平,很抵食😋😋😋地點又方便!推薦!好餐廳!👍🏻👍🏻👍🏻😋

其實白食過很多餐廳的西多士,但這個真的算是高質素,很好吃😋

點了牛扒,都算厚😋不錯
2019-05-31 27 瀏覽
雖然旺角真係好多野食,但食飯時間真係會無咩頭水🤯個日咁啱經過呢間冰室,見裝潢幾靚,又好似新開咁,所以決定入去用餐。雪山粒粒法蘭西多士— 雖然係晚飯時間,但真係好耐無食過西多士。見隔離枱嗌左,仲好似好好食咁,於是我都唔執輸🤪 上枱時熱辣辣,即點即整。外層非常脆,切成一粒粒正方形咁,既可愛又方便食用。真係唔錯!香草無骨春雞配意粉— 完全估唔到茶餐廳會咁有誠意,原隻雞上。春雞肉質鮮嫩,容易切開,點埋燒汁食好juicy。和牛漢堡咖喱焗飯— 佢哋嘅咖喱唔係港式咖喱,而係日式果種。和牛漢堡好有牛味,撈埋咖喱食,一啖接一啖。🍛😋凍唂咕— 依家唔係有好多餐廳有唂咕飲,好有兒時風味,而且味道唔太甜,合晒我心意。呢間茶餐廳非常意想不到,價錢唔算貴,但係環境食物方面都做得好好,推介啊!

2019-05-30 23 瀏覽
#旺角冰室同媽咪行完街,一個唔小心行到好夜,想搵啲平靚正既快餐😛又唔想咁悶食連鎖快餐店。雖然我唔知道冰室同茶餐廳有咩分別🤷🏻‍♀️,但冰室似乎更具年代感。裝修都幾新潮,枱面似係摩洛哥風。我要左鐵板餐肉眼扒,配意粉,黑椒汁,芒果沙冰。黑椒汁味道香濃,意粉幼身,我鍾意幼身嘅意粉所以合晒我心意。肉眼扒以茶餐廳水準來講算唔錯,不會太韌。值得一提芒果沙冰有驚喜,新鮮芒果味道濃郁,似係用呂宋芒加冰打成而且大杯。媽咪揀左餐廳推薦嘅#和牛漢堡咖喱焗飯。面上超多焗溶咗嘅芝士,可以做到拉絲嘅效果,好治癒。芝士味香濃加上甜甜咖喱🍛好夾。主角和牛漢堡扒,牛味比肉眼扒重很多,厚身而且腍滑送飯好好食。如果下次再有機會嚟呢度一定會食返呢個餐。
#旺角冰室

2019-05-29 21 瀏覽
呢間冰室d野食又幾得喎~冰室黎講,佢既質素唔差仲算係好!鐵板餐: 紐西蘭肉眼扒 $98👍🏻👍🏻👍🏻(個汁佢係另外配既,自己鐘意落幾多就落幾多)不嬲對茶餐廳/冰室既鐵板餐無咩期望,但係呢度呢個鐵板肉眼扒堅係好食🤤當然佢比唔上高級扒房, 但絕對好食過花x餐廳果d...塊扒其實都幾大份,切開入面仲要係6-7成熟,無諗過冰室可以食到呢個生熟程度既扒。而且無諗過佢味道都有驚喜,個汁佢係另外配既,自己鐘意落幾多就落幾多。噤樣個味道就可以自己去調節喇👍🏻我地叫左黑椒汁,汁既味唔會太搶,唔會蓋過塊扒既肉味,可以話係我地食過最好味既冰室牛扒..焗厚切豬扒飯 $57👍🏻👍🏻個飯可以話係抵食夾大件,個飯本身唔會太乾,加埋d茄汁份量岩岩好,撈埋一齊啖啖飯都吸到d汁🤤上面既芝士份量唔算多,不過又岩岩好可以拉絲😂豬扒夠厚又夠大件,啖啖咬落都爽口又彈牙👍🏻👍🏻👍🏻..美顏杏仁霜 $16👍🏻👍🏻好香杏仁味,唔會太濃,都算唔錯啦~..跟餐凍奶茶香滑,唔會太甜👍🏻呢個價錢,有咁既質素真心覺得好好!
呢間冰室d野食又幾得喎~冰室黎講,佢既質素唔差仲算係好!

鐵板餐: 紐西蘭肉眼扒 $98👍🏻👍🏻👍🏻
鐵板餐: 紐西蘭肉眼扒
個汁佢係另外配既,自己鐘意落幾多就落幾多)
鐵板餐: 紐西蘭肉眼扒

當然佢比唔上高級扒房, 但絕對好食過花x餐廳果d...

焗厚切豬扒飯 $57👍🏻👍🏻
焗厚切豬扒飯

上面既芝士份量唔算多,不過又岩岩好可以拉絲😂
豬扒夠厚又夠大件,啖啖咬落都爽口又彈牙👍🏻👍🏻👍🏻
美顏杏仁霜 $16👍🏻👍🏻
美顏杏仁霜
好香杏仁味,唔會太濃,都算唔錯啦~
跟餐凍奶茶

香滑,唔會太甜👍🏻

呢個價錢,有咁既質素真心覺得好好!
2019-05-28
  • 紐西蘭肉眼扒
2019-05-21 14 瀏覽
行旺角行下街覺得好肚餓就入去食個下午茶我平時都好鍾意食西多士所以入到黎我就叫咗西多士呢度個西多士同其他餐廳唔同呢度個西多士係1粒粒嘅可以講話 所以唔使切到囉好容易識到同埋幾特別
2019-05-20 32 瀏覽
雖然宜家只係5月,但感覺就好似7、8月咁熱,喺街行到身水身汗,一入餐廳,冷氣開得太凍,涼咗一陣都忍唔住要著返件外套,費時冷親。焗白汁芝士雞扒飯中規中矩,食落芝士味比較弱,但都係好味嘅👍 碟底嘅飯帶有微微飯焦味,但食落又唔會硬到攝晒落牙罅🤣 順帶一提,餐廳嘅上菜速度快,值得一讚👍綠茶紅豆冰超級好飲!我唔係紅豆/綠茶控,但兩種味道夾埋真係唔錯,甜度適中,紅豆嘅口感都好軟腍。平時喺其他連鎖快餐店飲紅豆冰,我永遠都會飲淨勁多,但呢杯我都飲咗一大半,因為趕時間先飲唔晒😋肉眼扒鐵板餐朋友話好耐無食過鐵板,所以揀咗肉眼扒食薯菜😝要洋蔥汁嘢飲諗住健康啲飲凍杏霜🤣係咪自欺欺人🤣肉眼扒有成2cm咁厚😍切眼仲有肉汁流出嚟,我試食咗啖都覺得好正,真係好滿足呀!

焗白汁芝士雞扒飯
焗白汁芝士雞扒飯

綠茶紅豆冰
綠茶紅豆冰

肉眼扒鐵板餐
朋友話好耐無食過鐵板,所以揀咗肉眼扒食薯菜😝要洋蔥汁
嘢飲諗住健康啲飲凍杏霜🤣係咪自欺欺人🤣
肉眼扒鐵板餐
2019-05-18 22 瀏覽
🤙《旺角冰室》🤙近年黎越開越多冰室,太子開咗間旺角冰室,有好多平民野食都幾吸引。—————————————————————#紐西蘭肉眼扒💰98可以揀配薯菜/飯/意粉,醬汁都係有三款選擇,燒汁/黑椒汁/洋蔥汁。食落幾juicy ,肉質唔會太過韌,而且算配埋黑椒汁都幾惹味。薯條唔會太過淋,份量都算多。#芒果沙冰 💰12飲落唔算好甜,沙冰打到唔會有一粒粒冰粒。#常餐C1 💰54呢個餐有厚切豬扒加出前一丁,再加火腿奄列同多士。豬扒切得真係好厚身同埋幾大塊,食落唔算好鞋,有用黑椒醃過,調味都足夠。跟餐仲會加配熱飲,價錢都算幾合宜。#雪山粒粒法蘭西多士 💰30平時食既西多士都係一塊塊,好少會一粒粒。食既時候幾方便,唔需要用刀慢慢剪😂個面有啲糖霜,食落好軟錦錦,好正!Instagram :@noodles_queen_food🍚: natalietongym 大眾點評:米線皇后Facebook: noodles_queen👉🏻#跟住皇后去太子
🤙《旺角冰室》🤙
—————————————————————
#紐西蘭肉眼扒💰98

#芒果沙冰 💰12

飲落唔算好甜,沙冰打到唔會有一粒粒冰粒。

#常餐C1 💰54

#雪山粒粒法蘭西多士 💰30

🍚: natalietongym
大眾點評:米線皇后
Facebook: noodles_queen
👉🏻#跟住皇后去太子
2019-05-16
2019-05-17 16 瀏覽
食過番尋品今晚同朋友出咗去太子睇貓貓狗狗,見隔離有間冰室,一於就試吓朋友先點了個紫薯薄脆片試下,食落去卜卜脆,幾香口,亦唔會太油或太鹹,出面餐廳較為少見,可以試下。之後當然係點了2個正餐,分別係沙丹厚切豬扒飯、咖啡牛肋肉飯。2個都有驚喜,2個都好好食厚切豬扒係呢度既例牌,肉汁juicy 又keep 到個水份,食落去係彈大牙,都淋身唔會覺得韌,配埋佢個醬汁撈飯,好開胃又好味,美中不足,係覺得可以用其他配菜去取代雜豆,如露荀、西蘭花,可以令個菜式更特別、更有品味牛肋肉飯雖唔係例牌,但一啲都唔輸蝕,食落去亦係淋身,唔會韌再配埋個咖喱汁,真係好味,原材料方面,呢間冰室一定有落足揀選上乖材料之後,點多了一份脆炸雞翼,過下口癮最後,試埋個雪糕窩夫,唔太甜唔會太「流」。好滿足呀 🤗🤗🤗
食過番尋品

今晚同朋友出咗去太子睇貓貓狗狗,見隔離有間冰室,一於就試吓

之後,點多了一份脆炸雞翼,過下口癮

最後,試埋個雪糕窩夫,唔太甜唔會太「流」。

好滿足呀 🤗🤗🤗
2019-05-14 20 瀏覽
近年香港出現了很多冰室,而大部分都以地區為名,好像一股熱潮,席捲全香港。今天下午便來到了太子的旺角冰室,吃個午餐。厚切豬扒出前一丁$54配腸仔奄列,豬扒有2.5厘米厚,比很多餐廳的豬排都厚,豬肉味道十足。凍鴛鴦跟餐另加$3,茶味比咖啡濃,味道尚算不錯。午餐:咖喱牛筋肉飯$58 ,牛筋肉軟腍,咖哩味道濃郁,整體配合的很好。凍咖啡跟餐另加$3,咖啡味道十足,天氣炎熱就很適合。雪山粒粒法蘭西多士$30,大大粒的西多士,外脆內軟,牛油味道十足,如果加上花生醬在內𥚃,味道更佳。

今天下午便來到了太子的旺角冰室,吃個午餐。

凍鴛鴦跟餐另加$3,茶味比咖啡濃,味道尚算不錯。

凍咖啡跟餐另加$3,咖啡味道十足,天氣炎熱就很適合。

2019-05-12 25 瀏覽
話說我叫左個豬扒出前一丁配奄列 ,朋友叫左個豬扒飯。格黎檯黎左8人既家庭都係一齊同時間落單!過左5分鐘,朋友加上格黎8人檯都有野食,大家都食緊。咁我就問個帶眼鏡後生侍應,我個麵幾時到。(有禮貌地問下)咁佢都有幫我問廚房,咁呢到無問題。我朋友差不多食哂,對面黎多左兩檯各4人既客叫野食。咁我又問戴眼鏡嘅侍應。可唔可以再幫我催下。佢答我話要等10分鐘豬扒,所以要耐啲,其實個陣已經等左15分鐘。咁我都等啦,嗰陣佢啲面口已經黑口黑面。到跟住等左20分鐘,我問我個麵究竟得未。有個老啲嘅侍應話要等15分鐘。到最後我話我唔等啦,連新入嚟個兩檯4人既客人嘢食都到埋。咁點解我嗰個麵都可以煮咁耐?到最後一句道歉都冇。我直接叫佢計返啲嘢飲同埋個奄列就走左。
話說我叫左個豬扒出前一丁配奄列 ,
朋友叫左個豬扒飯。
格黎檯黎左8人既家庭都係一齊同時間落單!
過左5分鐘,朋友加上格黎8人檯都有野食,大家都食緊。
咁我就問個帶眼鏡後生侍應,我個麵幾時到。(有禮貌地問下)
咁佢都有幫我問廚房,咁呢到無問題。
我朋友差不多食哂,對面黎多左兩檯各4人既客叫野食。
咁我又問戴眼鏡嘅侍應。可唔可以再幫我催下。
咁我都等啦,嗰陣佢啲面口已經黑口黑面。
到跟住等左20分鐘,我問我個麵究竟得未。
有個老啲嘅侍應話要等15分鐘。
到最後我話我唔等啦,連新入嚟個兩檯4人既客人嘢食都到埋。
咁點解我嗰個麵都可以煮咁耐?
到最後一句道歉都冇。
我直接叫佢計返啲嘢飲同埋個奄列就走左。