𝟙自家製叉燒日本滑蛋飯 $62呢到嘅滑蛋用上日本蛋及4.3日本鮮奶而成,生熟度啱啱好!炒蛋滑溜creamy,蛋香亦重✨叉燒薄切,肥瘦剛好🤏🏻令到呢個飯更好食嘅係佢嘅自家製甜豉油!😋𝟚特濃蕃茄湯餐肉粒通粉 $54 跟餐|炒蛋多士呢到最吸睛嘅係佢地非常邪惡嘅厚切餐肉粒😈炸到外面脆卜卜,外脆內軟,再加上充滿蕃茄蓉嘅通粉,非常滿足!Recommendation: 8/10 | Environment: 8/10 | Services: 8/10 | Tasty: 8/10 | Cp Value: 8/10
𝟙自家製叉燒日本滑蛋飯 $62

𝟚特濃蕃茄湯餐肉粒通粉 $54

跟餐|炒蛋多士

常常跟朋友逛旺角最近發現在女人街的小巷裏有一間超高質素的冰室好像餐廳看見很多幅貓貓巨型壁畫各位貓奴真的有眼福了環境簡潔明亮座位超級寬敞爽口蝦仁日本滑蛋飯雞蛋果然非常滑身入口即溶的感覺蝦仁爽身彈牙配上甜甜的醬油超級開胃鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉通粉比一般茶餐廳的要大而且非常煙韌鮮牛油多士4.3牛奶炒日本滑蛋香口creamy紅豆冰豆香奶濃而且上面另外添加了忌廉比一般茶餐廳的用料更加用心但價錢依然經濟實惠
常常跟朋友逛旺角

而且上面另外添加了忌廉

比一般茶餐廳的用料更加用心
但價錢依然經濟實惠

2024-03-13 26 瀏覽
呢間茶餐廳嘅外貌吸引咗,入面掛滿貓貓畫,真係好可愛🐈貓貓化身成茶記職員同客人,可愛畫風令人賞心悅目而且姐姐仲非常有禮貌,令我記憶特別深刻✅特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉配鮮牛油厚多士4.3牛奶炒日本滑蛋✅自家製叉燒日本滑蛋飯配旺記秘製甜豉油,呢個甜豉油簡直係畫龍點睛~滑蛋飯真係極力推介!盡顯廚師功力,雞蛋滑溜重蛋香💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5📍旺記冰室 (九龍中心大廈) (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心大廈地舖
配鮮牛油厚多士4.3牛奶炒日本滑蛋
✅自家製叉燒日本滑蛋飯

💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5

📍旺記冰室 (九龍中心大廈) (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心大廈地舖
作為一名蛋控,食過幾次旺記冰室都覺得好值得介紹,餐牌好簡單主要都係滑蛋同叉燒都係主角,價錢大眾化而且水準好穩定,幾時有外國嚟香港嘅朋友問我喺旺角食乜嘢好,快靚正都會推薦佢過嚟估唔到今日嚟到都幾多人仲有唔少日本人排緊隊但係返台率都好快 等咗唔夠5分鐘就坐低咗自家製叉燒蝦仁日本滑蛋飯$62呢個用咗日本蛋同日本鮮奶好加分而且蝦仁好彈牙爽口呢個價錢真係好值得食我對飯有要求,白飯軟硬適中,係我鍾意偏乾身嘅白飯,撈埋呢度名物炒滑蛋快食一流!芫荽鮮牛肉日本滑蛋飯 $64熱愛芫荽的諗都冇諗就嗌咗芫荽要讚吓好新鮮 而且俾個量都好多牛肉亦都夠淋 份量足夠一個成年男人加埋炒滑蛋的靈魂-豉油非常滿足飲品方面,紅豆冰超正!紅豆夠大粒好香奶味另外覺得餐廳嘅侍應都幾好禮貌出餐又好快 非常有效率的一餐
作為一名蛋控,食過幾次旺記冰室都覺得好值得介紹,餐牌好簡單

主要都係滑蛋同叉燒都係主角,價錢大眾化

估唔到今日嚟到都幾多人

芫荽要讚吓好新鮮 而且俾個量都好多
牛肉亦都夠淋 份量足夠一個成年男人
加埋炒滑蛋的靈魂-豉油
非常滿足

飲品方面,紅豆冰超正!紅豆夠大粒好香奶味

另外覺得餐廳嘅侍應都幾好禮貌
出餐又好快 非常有效率的一餐

• 自家製叉燒炒日本滑蛋飯
  • 奶茶紅豆冰
2024-03-12 19 瀏覽
自家製叉燒 日本滑蛋飯 配旺記秘製甜豉油 $60去到旺記必食嘅招牌菜,一定係叉燒滑蛋飯,肥瘦適中嘅叉燒,配合香濃軟嫩嘅滑蛋,加上秘製嘅甜豉油,拌飯食確實一流,真係好食到停唔到口。特濃蕃茄湯 午餐肉粒 通粉 配鮮牛油多士 4.3牛奶炒日本滑蛋 $56店員推介,的確有驚喜,湯底極濃,啖啖都品嚐到濃郁嘅蕃茄蓉,表面放上厚身脆口嘅餐肉粒,加上多士同滑蛋,份量十足,非常豐富。鮮薑汁奶茶 跟餐加$4一個幾特別嘅配搭,估唔到薑汁同奶茶都真係幾夾。忌廉即磨咖啡 即磨咖啡入口幼滑,口感濃郁醇厚。
自家製叉燒 日本滑蛋飯 配旺記秘製甜豉油 $60

鮮薑汁奶茶 跟餐加$4
一個幾特別嘅配搭,估唔到薑汁同奶茶都真係幾夾。

忌廉即磨咖啡
即磨咖啡入口幼滑,口感濃郁醇厚。

2024-03-12 19 瀏覽
今日早餐食得太豐富,lunch唔係太肚餓,所以諗住晏晝可以食得輕型啲嘅食物☺️去左呢間位於旺角女人街內新開嘅旺記餐廳🍴食左佢地一個下午茶套餐🥰餐廳入面好多精緻溫馨嘅畫作,枱枱凳凳都係深啡色木質為主,帶少少經典懷舊風格,而且店員服務有禮,有時諗唔到食咩,座喺度點返個下午茶chill下都幾舒服👍今次點左佢邪惡东古力練奶一口西多士,再另外加左個印尼撈麵。西多士上到枮四四方方一粒一粒整齊排列,非常有架勢,加上朱古力同練奶,而且入面夾心位仲有花生醬,真係冇改錯名,好邪惡🫣 另外套餐仲包埋一杯飲品,埋單$60有找🤭📍旺記冰室 (鴻輝大廈B座) (旺角)旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖#茶記 #茶餐廳 #人氣美食 #旺角 #旺角美食 #monkok #港式風味 #西多士控 #下午茶

另外套餐仲包埋一杯飲品,埋單$60有找🤭

📍旺記冰室 (鴻輝大廈B座) (旺角)
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖

2024-03-11 23 瀏覽
快靚正冰室! 6點零去到未算好多人, 上菜都算快係正常冰室速度。餐牌唔算覆雜, 亦有好幾款擺明係主打既飯。朋友就揀左個滑蛋蝦仁飯, 滑蛋蝦仁炒得幾靚, 蝦仁係大隻爽口個款。加埋少少醬油已然夠哂味!!我既鮮薑汁豬潤鮮雞湯通粉, 一上枱我既第一反應係覺得唔錯, 因為同MENU副圖做到一模一樣~ 中意佢個豬潤勁厚而口感好爽, 唔會有陣內臟怪味! 湯底加左薑汁同豬潤好夾所以特別好食。 配埋個牛奶炒蛋+多士, 炒蛋真係幾滑, 好食! 整埋杯港式檸茶, 地道港式味道就係咁簡單。
快靚正冰室!

6點零去到未算好多人, 上菜都算快係正常冰室速度。
餐牌唔算覆雜, 亦有好幾款擺明係主打既飯。

2024-03-11 21 瀏覽
我最近去咗試咗佢哋嘅招牌蝦仁滑蛋叉燒飯同特色甜品一口奶醬西多士,真係好正!蝦仁滑蛋叉燒飯大大碗飯,蝦仁彈牙又鮮甜,滑蛋夠滑又唔會太膩,叉燒肉質鮮嫩多汁,入口即化。配料同飯嘅比例亦好啱,每一啖都好滋味!最重要係,呢碗飯只係幾十蚊,真係超抵食!特色甜品一口奶醬西多士呢個西多士真係好出色!一上枱,聞到香甜嘅奶醬香氣,好啱下午茶。西多士外脆內軟,每一啖都有好多奶醬,好滿足😌而且價錢亦都好親民!環境舒適,員工服務亦都好友善,真係好啱家庭同朋友一齊去!

蝦仁滑蛋叉燒飯

特色甜品一口奶醬西多士

環境舒適,員工服務亦都好友善,真係好啱家庭同朋友一齊去!
2024-03-10 23 瀏覽
之前去開灣仔旺記食,今日喺旺角行街就順便去咗旺角分店食,因為實在太鍾意食佢嘅炒滑蛋!雖然lunchtime坐滿哂人,但出餐速度都仲好快手。我地等咗5分鐘左右食物同飲品嚟齊哂,真係值得一讚!自家製叉燒滑蛋飯🍚滑蛋配佢嘅秘製甜豉油真係好夾,再加自家製叉燒,每一啖都食得好滋味😍 午餐肉粒特濃蕃茄湯出前一丁,配牛油多士及4.3牛奶炒日本滑蛋🍜午餐肉粒厚好厚身又大粒,睇得出係煎香過,而唔係就咁喺罐頭拎出嚟。蕃茄湯夠哂濃郁,配埋丁麵更加襯,所以呢個餐真係好足料! 食完個麵就食滑蛋多士,旺記滑蛋真係世一,自己炒都炒唔到咁滑👍🏼

自家製叉燒滑蛋飯🍚

2024-03-08 16 瀏覽
今日係旺角行街食晚餐,想食港式叉燒美食,就試下一間港式茶記 - 旺記冰室。餐廳內有可愛貓通卡通壁畫,介紹香港特色地方如大排檔、茶餐廳、女人街等。環境衛生潔淨,燈光通明,是與朋友聊天好地方。叉燒蝦仁滑蛋飯叉燒大大塊,味濃,蝦仁有驚喜,彈性十足。日本滑蛋串連起所有食材,每一口充斥着蛋香味。芫荽滑牛滑蛋飯芫荽和滑蛋勻和在一起,香味十足,牛肉嫩滑,每啖都有蛋、芫荽、牛肉,十分滿足。奶茶香濃、港式奶茶味,茶濃奶香。

叉燒蝦仁滑蛋飯

芫荽滑牛滑蛋飯

奶茶
香濃、港式奶茶味,茶濃奶香。
2024-03-06 25 瀏覽
聽朋友成日講話旺記冰室啲叉燒滑蛋同蕃茄通粉好出名,今日係旺角行過見到,擇日不如撞日就試試佢入口比啲鋪頭擋住左少少,但勝在夠光鮮亮麗,但凡路過都會望一眼,絕對唔會miss入面坐都好闊落,話就話係冰室,但唔會逼到人貼人咁坐,抵讚!一般冰室既野食呢到都有,奶油多、公仔麵烏冬印尼撈麵常餐等等,不過聽聞呢到最出名都係滑蛋同蕃茄通,緊係要試試叉燒滑蛋飯,飯既份量唔會好多,一上枱見到成碟野得叉燒同蛋,份量多到見唔到香飯添呀炒蛋就咁睇落都知好滑唔會老,叉燒食落都唔硬,面頭加足甜豉油,食落每粒飯都有蛋漿同豉油,正呀朋友食滑蛋牛肉蛋,加左蔥花係入面成碟野色水靚左好多,見到都食指大動!牛肉同樣一啲都唔硬,有少少牛肉味唔係啲完全無味既急凍牛跟餐仲有凍熱飲,意外地柚子蜜唔洗加錢,正

入面坐都好闊落,話就話係冰室,但唔會逼到人貼人咁坐,抵讚!

跟餐仲有凍熱飲,意外地柚子蜜唔洗加錢,正

2024-03-05 37 瀏覽
今日約朋友食早餐,去咗通菜街嘅一間茶記,聽聞佢哋嘅滑蛋飯好出名,本身以為無得食,好彩早餐時段都有供應。滑蛋飯可以要叉燒、蝦仁或者both,叉燒有👍,細細塊,唔嚡口,滑蛋真滑,搭配秘制甜豉油,撈飯好好食!旺記烘三文治四重奏就早餐同下午茶先有。基本搭配有雞蛋、花生醬、生菜,醬可以轉咖央,再混合一款肉類,包括鹹牛肉、午餐肉、五香肉丁或鮮免治牛肉。份量好足,香噴噴,外脆內滑🤩 套餐包野飲,柚子蜜同咖啡,幾香,唔錯。

2024-03-03 39 瀏覽
今天來旺角買東西,又去了這家位於旺角通菜街鴻輝大廈B座地下7號舖的旺記冰室吃午餐,這家店總是生意興旺,因為這裡的店員又勤快又友善,上菜快速,價格實惠,裝修得挺舒服,所以很多人喜歡在這裡吃飯。特濃番茄湯午餐肉粒米粉粉麵可以自由選擇通粉,米粉,出前一丁和公仔面。米粉吸收了超級濃郁的番茄湯汁,午餐肉粒外面炸的香脆,裡面卻飽含著豬肉,真是令人驚喜,咬下去又香又脆!鮮牛油厚多士烤的很鬆脆!日本滑蛋是好滑嫩!正!
特濃番茄湯午餐肉粒米粉
鮮牛油厚多士烤的很鬆脆!
日本滑蛋是好滑嫩!正!

2024-03-01 30 瀏覽
咖央牛油豬仔包 咖央醬係多到好厚 差d爆出嚟咁啊😍豬仔包焗得好脆,食落去有索索聲📢 重點係外脆內軟🤗不過我自己就覺得偏甜但椰香味超重呢鮮奶忌廉湯五香肉丁米粉忌廉湯呈奶白色湯底 充滿奶香味🫶而米粉都吸收左忌廉湯 好食到雪雪聲😂五香肉丁都係平時食嗰種 正常普通味道旺記冰室(旺角)📍旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #旺角探店 #泰國菜 #香港好去處 #推薦食品 #冰室 #茶餐廳
咖央牛油豬仔包
咖央醬係多到好厚 差d爆出嚟咁啊😍
豬仔包焗得好脆,食落去有索索聲📢 重點係外脆內軟🤗
不過我自己就覺得偏甜但椰香味超重呢

鮮奶忌廉湯五香肉丁米粉
忌廉湯呈奶白色湯底 充滿奶香味🫶
而米粉都吸收左忌廉湯 好食到雪雪聲😂
五香肉丁都係平時食嗰種 正常普通味道

旺記冰室(旺角)
📍旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖

2024-02-29 34 瀏覽
今天好姊妹帶我到旺記冰室吃晚餐。聽聞此冰室最出名的菜式就是滑蛋,標榜用日本雞蛋及4.3日本鮮奶炒成的滑蛋,我們當然要嚐一嚐了。蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯滑蛋口感很柔軟順滑。蝦仁很大隻,入口爽口彈牙。叉燒肥瘦適中,味道很好,加上甜甜的豉油,真是值得一讚!野菜蕃茄麵豉湯公仔麵標榜加了150克的特多蔬菜,滿滿的一大碗蔬菜。蕃茄和麵豉湯底味道濃郁,而公仔麵盡吸蕃茄湯底的味道,彈牙入味。麵上同樣鋪上嫩滑的滑蛋,十分好味。熱檸檬茶和熱奶茶熱檸檬茶的茶胆很濃,有濃郁的茶味,但不澀。熱奶茶很香濃,口感滑順。

蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯

野菜蕃茄麵豉湯公仔麵