2022-08-31 1337 瀏覽
三個麻甩佬,成年冇見,沒什麼好過去潮州打冷飲啤酒。星期二的晚上,雖然6:15過到來,但是竟然已經係最後一張walk In 枱!似乎訂造都很踴躍,生意很不錯。希望不是大家都害怕政府會再停止晚市吧⋯⋯二話不說喝杯啤酒才講。這裏的啤酒有很多選擇,有些德國啤酒是我很少飲的,還是喝最穩陣的 asahi 啤酒吧。由於我早來所以叫了潮州三寶送啤酒。又酸又鹹又脆,口感一流。鵝頭鵝頸,滷水豆腐,滷水味濃郁。另外嗌咗炸蠔餅非常脆口,不油潮式蠔仔粥,蠔仔肥美份量也不少。另外還有鹹蛋魷魚,豉椒蟶子等小炒,水準非常不錯。過了一個愉快的晚上。
二話不說喝杯啤酒才講。
由於我早來所以叫了潮州三寶送啤酒。
又酸又鹹又脆,口感一流。
鵝頭鵝頸,滷水豆腐,滷水味濃郁。
另外嗌咗炸蠔餅非常脆口,不油
潮式蠔仔粥,蠔仔肥美份量也不少。
另外還有鹹蛋魷魚,豉椒蟶子等小炒,水準非常不錯。
過了一個愉快的晚上。
2022-08-13 1419 瀏覽
本身想去附近食牛排但walk in冇晒🥲🥲 即刻轉場去左呢間旺記✨靚鵝片 $128都有十片八片 有啲老但都幾香鵝味嘅😋 附送嗰個辣椒醬好香好惹味🤤 ✨旺記小炒皇 $98有韭菜 菜莆 腰果 蝦乾 魚仔乾 墨魚仔 炒得都唔錯幾好味嘅👍✨椒鹽鮮魷 $108炸漿好鬆脆 不過我覺得佢唔夠椒鹽味🤔 同埋啲鮮魷唔夠爽口彈牙 一般般🍻asahi $36總括黎講味道都唔錯但又未去到好出色 環境方面都幾光猛幾企理 味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💰晚餐人均~$170

✨靚鵝片 $128

服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$170
2022-07-06 1470 瀏覽
登龍街到三角街再到而家巴路士街一樣出色,真系好喜歡佢鹵味…有水準,好好味,蠔仔粥配小炒王系定律,豉油王炒麵配自家辣油系必須的。佢老板又好人。真心不能錯過。。。正
登龍街到三角街再到而家巴路士街
一樣出色
,真系好喜歡佢鹵味
…有水準,好好味
,蠔仔粥配小炒王系定律
,豉油王炒麵配自家辣油系必須的。
佢老板又好人。真心不能錯過
。。。正
2022-07-05
1K
2022-07-01 1192 瀏覽
第一次去旺記,是差不多10年前。 當其時還在時代廣場後面,夜晚十一二點我們去吃宵夜打冷。之後搬了去灣仔街市,都有繼續幫襯。疫情期間成日都買外賣滷水回家吃。現在搬了過嚟巴路士街,當然也會去,看看什麼情況。新店舖明顯比灣仔道大了很多,非常乾淨光猛。沒有花巧的佈置,櫥窗掛住招牌潮州菜式。下午五時,我們算是第一批的食客吧,第一樣上來的當然是潮州滷水鵝,韭菜豬紅。滷水的香味,鵝肉的肥美,醋汁的酸味,再飲番啖啤酒,你懂的。豬紅略為油膩,但是菜式不是這樣就不好吃,也很挺身,都有啲咬口。個人喜歡再點辣椒油,濃味一點。此外還點了小炒。豉椒鵝腸及椒鹽九肚魚。先講椒鹽九肚魚。不算太大條的,大約手指大細。揸得非常乾身,外皮非常脆,要俾個讚佢。豉椒鵝腸似乎是去了肥膏,咬上去非常爽脆。味道很好,但略為油膩。唯有再飲多一啖啤酒吧。價錢很街坊,職員也很友善。
不解釋
不解釋