2018-02-19
年初三【赤口】諸事不順今日一家人一行9人去參拜大佛,臨上山前打算先拜祭五臟廟,如果唔係邊有力爬上咁多級樓梯呀?咁岩行到呢間店外,望吓門外餐牌,見有得飲茶又或者叫小菜,唔好左思右想我決定食呢間。當時入座時間係2:25pm左右,原本打算飲茶,但睇完餐牌覺得叫點心係唔化算既,因為每籠點心都係得果2-4件,邊夠咁多人食呀?咁唯有改食小菜啦!而且時間已經下午,我怕食完午餐又唔夠時間拜大佛,咁就隨便點左3-4樣菜,諗住快快食完上山啦!點知呢4道食物,我地足足等左差不多30分鐘先上枱,當中催過2次,樓面淨係話無計呀!廚房好多單,同埋要做左食圍餐果啲先?咩事呢?點解我地要等廚房煮完圍餐先煮我地果啲呢?人地圍餐就係餐,我散叫就唔係?食物一到我地仲要快手快腳食完埋單,食餐飯都食到咁唔舒服,早知要等咁耐我地去食甜品好過啦!呢餐飯!9個人,6碗白飯,3個菜,1碟麵,埋單$880!旅遊地區再加上【過年】,早就預左唔會平,但唔好要人等咁耐嘛!你地都想返枱做多枱生意啦!如果我串咀啲,你收我9個人茶介,我係咪有權叫你沖返9壺茶同9碟前菜呢?梅菜扣肉雜菌時蔬欖菜肉碎4季豆糖醋麵$178
梅菜扣肉
雜菌時蔬