2024-10-22 253 瀏覽
搬咗嚟大窩口幾年,初初搬嚟已經開始食呢間韓國菜,嗰陣時唔係叫呢個名,有位好靚女嘅女士應該係事頭婆,同埋佢嘅韓國人老公主理,食嘅係正宗韓國料理,幾乎喺韓劇見到嘅所有嘢,都喺呢度食到。我自己最鍾意食佢嘅醬油蝦,跟一碗紫菜飯,一個人可以食到六七隻,醬油醃過嘅蝦爽甜鮮味,醬油撈飯簡直絕配。細路仔就好鍾意食嗰個韓式燒玉子,問過大廚要用七隻雞蛋咁多。雖然價錢都唔算平,但當支持小店我哋都隔幾個月都會嚟食,後來喺社交媒體見到呢間店同客人有糾紛,唔知係咪有關人流明顯少咗,但我哋都keep住支持,食物質素一直保持到。

2024-08-10 959 瀏覽
呢間小店係由韓國人所開所以成日會聽到老闆同員工用韓文溝通而位置由大窩口地鐵站行過去都要差唔多7分鐘,都算易搵當日就有以下套餐我哋加咗$15升級做燒五花腩五花腩份量都足夠,但其他配菜唔係好足夠,食落會有啲膩我哋仲簡咗個大醬湯,入面配料超足,味道唔錯海鮮煎餅較其他韓國餐廳厚身,粉相對較多水冷麵係夏天食一流以二人餐嚟講份量超足,我哋完全食唔晒要打包番屋企,如果兩個人嚟食除非係好大食唔係嘅話都係散叫比較好
呢間小店係由韓國人所開
所以成日會聽到老闆同員工用韓文溝通
而位置由大窩口地鐵站行過去都要差唔多7分鐘,都算易搵
當日就有以下套餐

我哋加咗$15升級做燒五花腩
五花腩份量都足夠,但其他配菜唔係好足夠,食落會有啲膩
我哋仲簡咗個大醬湯,入面配料超足,味道唔錯
海鮮煎餅較其他韓國餐廳厚身,粉相對較多
水冷麵係夏天食一流

今日又想再黎食,點知落錯左單,明明一樣既野。佢個menu setting搞到個個都落錯單(共4枱客,有3枱都落錯,其中一枱應該唔知自比多左),唔幫人改返,因為煮左?咁假日午飯同平日午飯都係一樣,點解唔幫人,唔比改返錢?佢地既目的係咩?除左想陰多你幾蚊,我諗唔到仲有咩原因了。再好食都一肚氣,所以係到告誡各位要小心。今日食辛辣豬肉伴飯,好食,汁又夠,豬肉硬左啲,但好食。配菜可以多啲。但因為唔老實,好食都唔再黎。
除左想陰多你幾蚊,我諗唔到仲有咩原因了。
再好食都一肚氣,所以係到告誡各位要小心。

辣豬肉拌飯

2024-03-18
午餐
辣豬肉拌飯
2024-02-03 1142 瀏覽
琴日食完,今日再帶老公黎陪我食。前菜 - 今日係part time拎比我,2個人都裝唔滿,反而我琴日一個人仲多,有啲唔夠食同失望。老公話蘿蔔唔夠甜,我就覺得岩岩好。果然係人人口味唔同。豬肉粉粉絲 - 粉絲係夠口感既,麻油唔夠,份量都足,係ok既。芝士雞蛋卷 - 我今日黎係為左食佢既。我每之去韓國餐廳只要見到呢味都必定叫,所以都食左好多間。呢間既雞蛋卷份量係足到頂胃,佢好厚好豐富,但我覺得做餸就太飽,雞蛋太熟唔得軟滑。出面無菜,呢到有,口味都好正。
琴日食完,今日再帶老公黎陪我食。
前菜
豬肉炒粉絲
芝士雞蛋卷
前菜
豬肉炒粉絲
芝士雞蛋卷
2024-02-01 586 瀏覽
我呢個星期好想食韓國野,之前食左間,唔地道又無前菜,好無癮。今日起身已經好想食,後來有人話食左想食既野個人會開心啲。所以後悔lunch無去食,夜晚要加一都衝去食。今日點左炸醬麵,話就上環間梨花苑既炸醬係超讚,不過佢地啲醬汁好少。炸醬麵 - 呢間麵相對少,但汁超多,可以做到每條麵都掛汁,仲有入面好多薯仔、青瓜,好好口感。前菜 - 一個人黎講算唔錯。所以比加一都唔外賣 真係好正宗同味道適中。白蘿蔔酸甜適中,泡菜都好岩我口味。下次會再試其他。💖仲有,我見佢抹枱抹得好仔細而且餐具好乾淨,覺得好好
前菜 - 一個人黎講算唔錯。所以比加一都唔外賣
真係好正宗同味道適中。白蘿蔔酸甜適中,泡菜都好岩我口味。
下次會再試其他。

💖仲有,我見佢抹枱抹得好仔細而且餐具好乾淨,覺得好好
炸醬面
炸醬面
2023-07-18 1318 瀏覽
當日同朋友黎到呢間近大窩口的韓國餐廳~餐廳環境不算寬敞,但尚算坐得舒適,餐廳經營的人應是韓國人因聽到佢地以韓文溝通感覺呢間餐廳主打係外賣為主,因為好多Foodpanda 車手取餐😗當日點了:❣️蜜糖牛油味炸雞炸雞好香,原本以為雞肉是塗滿蜜糖牛油,係令身個種,原來係蜜糖牛油粉,雞肉質地唔鞋身,亦很香脆❣️紫菜卷(牛肉) 紫菜牛肉卷味道一般,沒有令人驚喜❣️泡菜煎餅煎餅味道偏酸,應是泡菜帶酸,煎餅偏厚身,沒有煙韌感😢❣️冷麵不錯吃的主食,冰涼、消暑;另外,可以自己加醋,調較適合既味道❣️甜辣炒年糕年糕味道頗辣,配料與一般炒年糕一樣,有年糕、魚糕、烚蛋和包心菜,略厭年糕未夠煙韌💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠總括,普普通通的韓國菜,未另人有驚喜感想回頭再試的感覺😥

當日同朋友黎到呢間近大窩口的韓國餐廳~

當日點了:

❣️蜜糖牛油味炸雞

❣️紫菜卷(牛肉)

紫菜牛肉卷味道一般,沒有令人驚喜

❣️泡菜煎餅

煎餅味道偏酸,應是泡菜帶酸,煎餅偏厚身,沒有煙韌感😢

❣️冷麵

❣️甜辣炒年糕

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠
總括,普普通通的韓國菜,未另人有驚喜感想回頭再試的感覺😥
2023-06-11 984 瀏覽
食晏時間同朋友一齊喺荃灣,大家都唔肚餓🤣,因為食咗個 big breakfast 😋,但係天氣熱辣辣,想搵個地方坐低嘆吓冷氣,行吓行吓,經過呢度,竟然有間韓國餐廳,於是就發揮冒險精神,入去試吓,坐吓涼吓冷氣,食少少嘢🤣「釜山魚糕湯 Busan Fish Cake Soup」:熱辣辣,有好多魚糕🍥「甜辣炸雞 Sweet and Spicy Fried Chicken 」:甜甜哋酸酸哋辣辣哋,被厚厚嘅脆漿包住,炸到脆脆哋

午餐
2023-06-10 756 瀏覽
大窩口有間明洞包車,由韓國夫妻主理的韓國餐廳🇰🇷,味道近韓國地道口味,菜式當然唔少得韓國岀名嘅部隊火鍋、炸雞、魚串和炸醬麵等釜山魚糕湯 $99非常足料👍🏻👍🏻有魚串、魚腐、獅子狗、魚板和甘旬等。魚糕湯味道清淡,所有配料吸滿魚糕湯的味道😋炸醬麵 $60麵條口感細滑煙韌,微甜炸醬容易入口。有數條青瓜作裝飾。吃前先攪拌均勻,讓每一條麵條都沾滿炸醬,非常好吃👍🏻甜辣炸雞 (半份)$78即使是半份,份量都非常多👍🏻雞件油脂豐富,大大件炸雞。甜辣醬均勻包着炸雞,醬料味偏甜、辣味唔算明顯,滿滿的沙律醬,愈食愈惹味。兩個人吃份量剛剛好👍🏻好滿足餐牌如下
大窩口有間明洞包車,由韓國夫妻主理的韓國餐廳🇰🇷,味道近韓國地道口味,菜式當然唔少得韓國岀名嘅部隊火鍋炸雞、魚串和炸醬麵等

釜山魚糕湯 $99
非常足料👍🏻👍🏻

炸醬麵 $60

甜辣炸雞 (半份)$78

兩個人吃份量剛剛好👍🏻好滿足

餐牌如下
2023-06-08 477 瀏覽
荃灣地道街坊韓國菜由韓國夫婦開嘅餐廳 口味保證夠晒地道啦!前菜蘿蔔同泡菜無限任Refill甜辣無骨雞粒 $159超正嘅啖啖肉炸雞粒,真係好地道嘅韓式甜辣味道,甜味入口帶有小小酸同微辣,口感層次好分明豐富,加上無骨嘅雞粒肉質鮮嫩,重點伍仲有年糕做配料,整體超級完整配上惹味醬汁真心無得彈!芝士雞蛋卷 $100唔好睇字面上好似平平無奇嘅雞蛋餅咁,食落真心超驚喜,首先一切落去已經有香濃嘅流心芝士湧出來,加上仲有紫菜做夾心,食落一啲都唔滯,上面再加上大量嘅新鮮椰菜勁爽口,真係邪惡得來,又好滿足,每次一嚿拎上嚟芝士都有拉絲㗎!觀感都拎滿晒分!明洞包車 (荃灣)荃灣荃貴街18號富麗花園商場A座13及16號地舖
荃灣地道街坊韓國菜

由韓國夫婦開嘅餐廳 口味保證夠晒地道啦!

前菜蘿蔔同泡菜無限任Refill

甜辣無骨雞粒 $159

芝士雞蛋卷 $100

明洞包車 (荃灣)
荃灣荃貴街18號富麗花園商場A座13及16號地舖
2023-06-07 260 瀏覽
唔好睇呢間餐廳鋪仔細細,以後冇咩驚喜?錯啦錯啦🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️呢間餐廳嘅老闆係一對年輕嘅韓國夫婦😆周圍仲充滿唔同嘅韓星周邊物,一邊睇住韓劇,一邊食韓式料理,令我感覺自己好似身處喺韓國嘅小店咁樣😆😆今次食咗個原味炸雞同埋炸醬麵,覺得其實三個人都應該夠食,因為炸雞份量真係好多😂😂最Impress到我嘅反而係個醃蘿蔔同埋泡菜🥰依家好多時喺香港買嘅泡菜都有一陣酸酸地嘅怪味,但係呢度嘅泡菜我就懷疑應該就係老闆親手醃製嘅,佢唔似出邊街買嗰啲😙有返正常泡菜嘅辣味🤓🤓炸醬面味道唔會偏鹹,而且配料十足,有好多薯仔、乾蔥,夾埋青瓜非常惹味😋😋炸雞亦都非常香脆可口,唯一美中不足我覺得就係醬份量小左啲,啲雞食左2/3嘅時候,其實我已經食晒啲醬😫😫

唔好睇呢間餐廳鋪仔細細,以後冇咩驚喜?

2023-06-07 259 瀏覽
芝士雞蛋卷好大份,外有厚厚嘅蛋卷包住,內有滿滿呢芝士比紫菜包住,每一淡都有好香嘅芝士味。而且外表仲有菜條和唔同嘅醬汁,食哂成份都唔會好滯。原味炸雞嘅雞皮炸到金黃,外面酥脆內裡外汁,仲配上芥末醬食,味道好夾口感又好,幾值得試下。蝦仁炸醬炒飯又係幾唔錯。蝦仁炒飯平平冇奇,但重點係佢哋嘅炸醬到,好有正宗韓國嘅炸醬味,配上蝦仁炒飯真係好餸飯。佢哋嘅炸醬幾值得試下。整體黎講都好正,地道韓式菜嘅味道,而且仲有好多選擇,每碟都大大份,5點之後食會收10%服務費~

2023-06-06 247 瀏覽
由韓國夫及香港妻開同煮理既韓國🇰🇷小店,嘢食個人覺得好多款都好啱口味,舖頭唔大,座位都唔多!但嘢食款式就好多!坐低無耐就會上左兩個小食 泡菜及醃蘿蔔,呢度醃蘿蔔我覺得好好食,好解油膩又唔會太酸!今次試左個推介 涼拌豬手(配蕎麥麵)$170 初時都覺得好似貴左啲,不過上菜後發現好大碟,豬手份量都好足,仲有海蜇、同兩款沙律菜及兩款涼拌菜,滿滿一碟,嘢食本身淡味所以另外跟住上既有一碗秘製醬汁,可以點住食或拌嚟食!香蔥炸雞(半隻)$78即叫即炸,香脆多汁,仲有陣陣香蔥味,好夾好食😋唔知係唔係香蔥定汁既原因食到有少少辣味,更加好味!炸醬麵 $60睇韓劇成日都見到佢哋食炸醬麵,一直都好好奇真係咁好食,但之前係其他地方試過唔太啱口味!咁次就決定俾多次機會,出奇覺得好食,唔知算唔正宗呢,但就好啱我口味啦!配菜中有一舊舊既原來係薯仔,好入味好正👍🏻呢度下午5點後係會有 10%服務費要留意吓!

涼拌豬手配蕎麥麵
今次試左個推介 涼拌豬手(配蕎麥麵)$170

香蔥炸雞(半隻)
香蔥炸雞(半隻)$78

炸醬麵
炸醬麵 $60

呢度下午5點後係會有 10%服務費要留意吓!
涼拌豬手配蕎麥麵
香蔥炸雞(半隻)
炸醬麵
由🇰🇷韓國夫婦主理的正宗韓菜🩵係大窩口同荃灣站中間 附近都係民居~店內有好多韓星相 連電視都係播韓劇😂叫左想食好耐既魚糕湯 炸雞同涼拌豬手蕎麥麵魚糕湯熱辣辣 有魚糕 獅子狗 肉丸等等唔會太咸 魚糕同丸都帶煙韌感 好入味👍🏻甜辣炸雞好惹味而且多醬 我個人好鍾意😋配埋啤酒勁chill🍻炸雞雖然多醬 但仲保持到外脆內軟 一食就停唔到口 店內仲提供左手套可以拎住炸雞食咁就唔會整污糟隻手~.夏日炎炎一定要食涼拌豬手啦 仲配左蕎麥麵加埋秘製醬汁 再好似撈麵咁撈勻晒全部材料有青瓜 海蜇 洋葱 生菜 當然不少得豬手同清爽既蕎麥麵 加埋醬汁後酸酸地好開胃口份量好多 2個人食完捧住左個肚😱呢間小店一定會二訪的!
由🇰🇷韓國夫婦主理的正宗韓菜🩵
係大窩口同荃灣站中間 附近都係民居~
店內有好多韓星相 連電視都係播韓劇😂
叫左想食好耐既魚糕湯 炸雞同涼拌豬手蕎麥麵
魚糕湯熱辣辣 有魚糕 獅子狗 肉丸等等
唔會太咸 魚糕同丸都帶煙韌感 好入味👍🏻

炸雞雖然多醬 但仲保持到外脆內軟 一食就停唔到口
店內仲提供左手套可以拎住炸雞
咁就唔會整污糟隻手~

夏日炎炎一定要食涼拌豬手啦 仲配左蕎麥麵
加埋秘製醬汁 再好似撈麵咁撈勻晒全部材料
份量好多 2個人食完捧住左個肚😱

呢間小店一定會二訪的!
2023-06-01
2023-05-30 179 瀏覽
2023.05.28做完運動後當然要去食嘢補充體力🔋今日黎到呢間大窩口熊貓酒店附近由韓國人🇰🇷主理既餐廳開餐啦🍴餐廳提供多款韓國美食🇰🇷價錢合理👍🏻每日下午五點後會另收加一服務費🌟上主菜前會有韓式前菜提供🆓今次係醃蘿蔔同泡菜開開胃👅香菇🍄牛肉砂鍋 $105熱辣辣🔥石鍋送上🤩超多大大塊牛肉🐃而且有海量既香菇🍄仲有洋蔥🧅紅蘿蔔🥕粉絲🤍補充體力一流👍🏻香辣炸雞🍗加Supreme Sauce $78(半份)+$5炸雞係韓國餐廳一定要食既😝單品✌🏻半份都已經有成八大舊🧡醬汁又甜又辣好惹味😋而炸雞外脆內嫩😆十分推介💯HITE🍺$30有炸雞點可以少得冰極既啤酒🍻爽一爽🧊蝦仁🍤炸醬炒飯 $85炒飯色水好靚❣️而且有鑊氣😉有好多隻彈牙蝦仁🍤沾上炸醬食會更香濃🖤
2023.05.28

做完運動後當然要去食嘢補充體力🔋

上主菜前會有韓式前菜提供🆓今次係醃蘿蔔同泡菜開開胃👅

香菇🍄牛肉砂鍋 $105

HITE🍺$30
炸雞點可以少得冰極既啤酒🍻爽一爽🧊

蝦仁🍤炸醬炒飯 $85

2023-05-30 186 瀏覽
咁岩朋友約係附近,又想食韓國野,近近地就去左呢間明洞包車。店入面一直播住韓劇,牆上面都有好多韓國poster同明星相,韓國味濃。韓國餐廳點可以唔叫炸雞,嗌左半份甜辣炸雞🍗唔會太甜同辣,好岩唔食得太辣既我🤤炸雞新鮮炸 加埋甜辣醬個皮都唔會淋左炸漿既厚薄亦都岩岩好,唔會過厚/薄雞肉亦都唔乾 真係幾好味👍🏽芝士蛋卷超級厚既蛋 愛蛋之人必食!!芝士亦都有輕微拉絲!配合埋醬汁同椰菜 食落清新 冇咁漏魚糕湯有魚糕、肉丸、獅子狗、豆卜等。魚糕湯唔會太濃,岩曬我😆其實都有其他野飲,但炎炎夏日,飲茶最解暑😆原來平時食lunch 係唔洗加一,但晚餐(下晝5點後)就要加一。不過無論有冇加一,呢個價錢食到地道韓國野,都係好抵食!
咁岩朋友約係附近,又想食韓國野,近近地就去左呢間明洞包車。

韓國餐廳點可以唔叫炸雞,嗌左半份甜辣炸雞🍗
唔會太甜同辣,好岩唔食得太辣既我🤤
炸雞新鮮炸 加埋甜辣醬個皮都唔會淋左
炸漿既厚薄亦都岩岩好,唔會過厚/薄
雞肉亦都唔乾 真係幾好味👍🏽

甜辣炸雞

芝士蛋卷

超級厚既蛋 愛蛋之人必食!!
芝士亦都有輕微拉絲!
配合埋醬汁同椰菜 食落清新 冇咁漏

魚糕湯
有魚糕、肉丸、獅子狗、豆卜等。
魚糕湯唔會太濃,岩曬我😆

其實都有其他野飲,但炎炎夏日,飲茶最解暑😆

2023-05-24
甜辣炸雞