2022-11-03 26 瀏覽
今日去了黃大仙現崇山找朋友我們去佢樓下新開的星馬菜餐廳"星怡"新餐廳已海洋為主題的裝修!我們點了馬來肉骨茶配飯$88新加坡海南雞(半隻)$168油飯$25烤原條魷魚配秘轂醬汁$98新店開張店主送"桔仔話梅水(凍)"👍🏻👍🏻味道不錯酸酸甜甜馬來肉骨茶配飯肉骨茶的葫椒味好香濃,辣辣的好溫胃。肉肉好大片,仲有油炸鬼脆脆的。新加坡海南雞無骨海南雞,啖啖肉!連雞翼都是冇骨。油飯好香烤原條魷魚配秘轂醬汁魷魚都好新鮮,但分量真的好小。味道不錯。
今日去了黃大仙現崇山找朋友
我們去佢樓下新開的星馬菜餐廳
"星怡"
新餐廳已海洋為主題的裝修!
我們點了
馬來肉骨茶配飯$88
新加坡海南雞(半隻)$168
油飯$25
烤原條魷魚配秘轂醬汁$98
新店開張店主送"桔仔話梅水(凍)"👍🏻👍🏻味道不錯酸酸甜甜

馬來肉骨茶配飯

新加坡海南雞
無骨海南雞,啖啖肉!連雞翼都是冇骨。

油飯好香

烤原條魷魚配秘轂醬汁
魷魚都好新鮮,但分量真的好小。
味道不錯。

2022-11-01 29 瀏覽
這間位於黃大仙站附近的星怡,晚市主打娘惹菜,有多款套餐供應,肉骨茶、喇沙等地道菜及小食。鹹蛋黃炸魚皮炸魚皮沾滿了咸蛋黃,十分邪惡,魚皮炸至金黃香脆。魚蛋用了特製的辣醬,白魚蛋彈牙鮮味,辣醬有淡淡魚鮮咸香味,十分惹味。肉骨茶配飯肉骨茶胡椒味濃郁,味道帶點胡椒辣,飲完全身熱辣辣,排骨煮至離骨,入口鬆軟,另外還配上炸至香脆的炸面。新加坡鮮蝦喇沙麵喇沙湯底濃郁,帶點椰香,油麵爽口,有魚片、豆卜及鮮蝦等配料,十分豐富。班蘭咖吔多士超級邪惡的鮮油以烘至香脆的多士夾著,中間有淡淡班蘭甜香,必食之一。最後飲返杯怡保白咖啡,咖啡香濃幼滑。

鹹蛋黃炸魚皮
炸魚皮沾滿了咸蛋黃,十分邪惡,魚皮炸至金黃香脆。

魚蛋

肉骨茶配飯

新加坡鮮蝦喇沙麵

班蘭咖吔多士

最後飲返杯怡保白咖啡,咖啡香濃幼滑。

2022-10-29 47 瀏覽
黃大仙又開新餐廳喇·係附近收工梗係要試試佢啦!餐廳設有戶外座位,方便吸煙人士/同朋友坐低傾計飲番杯~呢間餐廳尖沙咀都有分店,睇餐牌主打星馬菜南洋咖吔多士 $48(蛋 黃 / 榴 槤 / 斑蘭 )3款口味最喜歡斑蘭味,一口咬落咩感依然涼涼嘅厚牛油,非常滋味~桔仔話梅冰 $33同我係馬拉飲到味道差不多,話梅甜咸特色味道突出~美祿恐龍 $33除左美祿粉外,頂層加左早餐朱古力脆脆增口感!鹹蛋黃魚皮 $48熱辣辣脆卜卜,零死角包裹住鹹蛋黃脆漿新加坡海南雞半隻$168雞肉嫩滑無骨幾好,唯份量較少雪香冰有3款,建議到齊小菜就叫起,因製作需時!紫色迷戀 $78紫薯芋頭雪香、椰果、棉花糖、蒟蒻、蜂蜜魔豆~~好耐無食到綿綿冰份量足料大碗,仲要係夢幻紫色
黃大仙又開新餐廳喇·係附近收工梗係要試試佢啦!

餐廳設有戶外座位,方便吸煙人士/同
朋友坐低傾計飲番杯~

呢間餐廳尖沙咀都有分店,睇餐牌主打星馬菜

南洋咖吔多士

(蛋 黃 / 榴 槤 / 斑蘭 )3款口味
最喜歡斑蘭味,一口咬落咩感依然涼涼嘅
厚牛油,非常滋味~

桔仔話梅冰
同我係馬拉飲到味道差不多,話梅甜咸特色味道突出~

美祿恐龍

除左美祿粉外,頂層加左早餐朱古力脆脆增口感!

鹹蛋黃魚皮 $48
熱辣辣脆卜卜,零死角包裹住鹹蛋黃脆漿

新加坡海南雞
半隻$168

雞肉嫩滑無骨幾好,唯份量較少

雪香冰有3款,建議到齊小菜就叫起,因製作需時!

紫色迷戀
紫薯芋頭雪香、椰果、棉花糖、蒟蒻、
蜂蜜魔豆~~
好耐無食到綿綿冰
份量足料大碗,仲要係夢幻紫色

2022-10-24
  • 南洋咖吔多士
♡♡♡📍星怡 (黃大仙)黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖🍽新加坡海南雞飯黎得食星加坡野都真係要叫返個星加坡海南雞飯🤟🏻!而且呢度嘅海南雞飯仲要係冇骨嘅🤣,而且雞肉都幾嫩滑🫶🏻。另外碗湯都幾清甜😹,再加埋碗油飯真係絕配🤩!🍽馬來西亞肉骨茶(細)味道啱啱好,雖然係細size但係其實都唔係真係好細,兩個人share都夠,證明到佢份量其實都OK🤣😂,另外仲會有油炸鬼,勁香脆😹!覺得加埋個湯真係幾好味😻~🍽馬來炸雞脾辣死你媽炸雞髀真係超級大隻而且真係好香脆,切落去會有聲嗰種😹😹!個飯就係椰漿飯,又真係好有椰漿嘅味道🤩,再撈埋太陽蛋嘅蛋汁真係一流😆~炸雞髀真係冇得輸🥰❤️!🍽榴槤飄香鍾意食榴槤嘅真係一定要叫🤟🏻🤟🏻🤩!甜品一上枱就已經聞到榴槤香😻!味道超勁🫶🏻!榴槤愛好者真係一定會鍾意🥰😻!而且雪花冰仲係全部都有味嘅,唔係白色無味㗎!真係勁好味🤟🏻~而且有勁多配料喺側邊,所有嘢嘅份量都幾多🫶🏻,呢個真係好抵食同埋好好味😹!🍼凍桔仔話梅水都幾好味~而且都幾潤喉。同埋真係真材實料而且味道啱啱好~
♡♡♡
📍星怡 (黃大仙)
黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖

🍽新加坡海南雞飯

🍽馬來西亞肉骨茶(細)

🍽馬來炸雞脾辣死你媽

🍽榴槤飄香

🍼凍桔仔話梅水
都幾好味~而且都幾潤喉。同埋真係真材實料而且味道啱啱好~
去黃大仙探完朋友狗狗,係佢屋企樓下見到有間餐廳有門口位坐又幾靚就行入去睇下食咩?原來係新加坡菜,門口位有食客食緊咖吔多士,搞到我又想食就入去食la餐廳以海洋為主題佈置,柔和燈光加上淺藍色椅背及木製桌椅,有種渡假感覺南洋班蘭咖吔多士 $48每次去食星馬菜一定要叫咖吔多士,即叫即烘熱辣辣多士,一咬滿口牛油加上甜甜咖吔味,邪惡又大滿足!檳城大蝦湯麵 $98濃郁蝦湯底配搭油麵有掛湯效果,更特顯出蝦油香,芽菜圓潤飽滿好有口感,排骨入口即化,軟綿綿肉質滲出熬製湯味,豆卜「索」哂蝦湯一咬即滲出濃厚豆腐+蝦味,大蝦剛剛熟保留嫩滑蝦肉及鮮味,同我一樣係「蝦迷」嘅朋友仔一定要試洛神花蜜茶 $36洛神花有消滯功效,食完麵飲杯凍飲就最正la,有d朋友仔怕洛神花酸味,依杯洛神花蜜茶加入蜂蜜味道偏甜,咁就唔怕la星怡(黃大仙)地址:黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖

南洋班蘭咖吔多士 $48

檳城大蝦湯麵 $98

洛神花蜜茶 $36

星怡(黃大仙)
地址:黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖
2022-10-21
1 分鐘 (堂食)
  • 南洋班蘭咖吔多士
  • 檳城大蝦湯麵
  • 洛神花蜜茶
現崇山商場餐廳選擇比較多我見呢一間餐廳都幾多人可能其一係因為門口有個幾大的有蓋室外場, 尤其岩晒呢D 天氣黎飲下酒食下飯, 同朋友眾樂樂我同朋友揀左坐室內場內同場外面積都差不多大, 目測估計都有各十幾﹑二十張枱室內既環境採用左海洋風牆身整個貼了海洋底下的景圖, 有一條超大既鯨魚場中央有一條大圓柱, 貼上了水母圖椅子也用了淺藍色配合著因為大量既藍色反射, 所以令人感覺場內燈光好像偏藍, 整體有點驟似在海洋底中坐位方面頗寬敞, 4人座位好闊坐得係幾舒服而且一黎就會俾兩杯水, 呢個位都係幾好➽南洋咖吔多士(班蘭味) $48 有榴槤﹑蛋黃同班蘭選擇, 3款都係我喜歡的味道, 最尾都係揀左最地道既班蘭口味皮烘得脆身岩岩好, 口感鬆脆中間夾左一舊牛油, 厚度岩岩好, 唔會太少或太厚入口好creamy, 似食緊雪糕咁, 夾埋班蘭醬好食➽咸魚炒怡保芽菜 $88 炒芽菜其實不容易因為炒一陣就好易出水所以個火喉要掌控得好這個炒芽菜做到爽身口感, 而且也沒有出水咸魚肉切成粒狀, 量不會太多, 唔係就會過咸配合清淡既芽菜, 味道上算是畫龍點睛➽魚露鮑魚 $140 鮑魚口感做到剛剛好, 不老不硬, 不會像橡子膠
現崇山商場餐廳選擇比較多
我見呢一間餐廳都幾多人
我同朋友揀左坐室內
場內同場外面積都差不多大, 目測估計都有各十幾﹑二十張枱
室內既環境採用左海洋風
牆身整個貼了海洋底下的景圖, 有一條超大既鯨魚
場中央有一條大圓柱, 貼上了水母圖
椅子也用了淺藍色配合著

坐位方面頗寬敞, 4人座位好闊
坐得係幾舒服
而且一黎就會俾兩杯水, 呢個位都係幾好
➽南洋咖吔多士(班蘭味) $48

皮烘得脆身岩岩好, 口感鬆脆
中間夾左一舊牛油, 厚度岩岩好, 唔會太少或太厚
入口好creamy, 似食緊雪糕咁, 夾埋班蘭醬好食
➽咸魚炒怡保芽菜 $88
炒芽菜其實不容易
因為炒一陣就好易出水
所以個火喉要掌控得好
這個炒芽菜做到爽身口感, 而且也沒有出水
咸魚肉切成粒狀, 量不會太多, 唔係就會過咸
配合清淡既芽菜, 味道上算是畫龍點睛
魚露鮑魚
➽魚露鮑魚 $140

鮑魚口感做到剛剛好, 不老不硬, 不會像橡子膠, 呢點已經覺得幾好
個汁辣勁十足, 超級挑戰味蕾
汁的調味係幾正而且都好夠惹味, 如果好辣者, 一定十分喜歡
如果不好辣者, 建議要少辣/走辣
新加坡海南雞飯
➽新加坡海南雞飯 $88
跟的湯也挺大碗, 味道幾濃, 因為加了些冬菜
雞肉肉質不錯, 不會鞋
本人食海南雞都很看重跟的醬汁, 甜醬汁同辣醬汁也滿意
所以加配海南雞是幾好
➽桔仔話梅水 $33

好飲
話梅做飲品出黎既效果一點也不奇怪
而且加左稍甜既桔仔, 整體甜甜地不太酸既味道, 好飲
2022-10-25
$236.5 (晚餐)
魚露鮑魚
新加坡海南雞飯
2022-10-22 80 瀏覽
現祟山新開了這間星怡的新加坡餐廳,以海洋為主題,環境闊落舒服,仲設室外座位,方便帶埋寵物一齊來。餐廳提供多款新加坡美食,連海鮮都有,價錢合理。串燒,有豬/牛/雞可選,醃得入味,燒得香口不乾身,配上青瓜及洋蔥片解膩,咖啡色的沙嗲醬是用花生顆粒、辣椒醬等配料特製而成,味道微辣。辣死你阿媽椰漿飯配生炸雞脾,辣死你阿媽是椰醬飯的馬來西亞文,用椰醬去煲飯,食落有陣陣椰香,因加了藍碟豆花,令顏色變得藍藍地,幾特別,配上煎蛋,花生,炸魚仔,很好送飯。生炸雞脾炸得香脆不油膩,有肉汁。配上頗辣而惹味的新加坡辣椒醬,內邊有些江魚仔。炒蕃薯苗,蒜香炒的蕃薯苗清脆嫩綠。魚露鮑魚,炸過的鮑魚呈金黃色,口感煙韌,配上咸鮮的魚露,配搭不錯,味道微辣惹味。最後配上梳打飲品,爽呀!

炒蕃薯苗,蒜香炒的蕃薯苗清脆嫩綠。

最後配上梳打飲品,爽呀!
2022-10-20
2022-10-22 287 瀏覽
今次同朋友係黃大仙拎野 除咗黃大仙中心外今次想搵下新野食 就行過左隔離的現崇山商場 新開左地下都有幾間食肆 見到有間星馬菜平時少食 環境都坐得舒服 就決定一試✨星馬菜主打的菜式都有叫到🤗南洋咖吔多士 有蛋黃 / 榴槤 / 班蘭 三個味道 今次我地試左班蘭風味 多士非常邪惡中間夾有牛油🧈 食個時牛油mix埋班蘭味 多士又脆口 推介之選✅新加坡🇸🇬海南雞飯傳統項目 🤣 海南雞配上雞湯油飯 雞肉入口鮮嫩 份量都足夠 配埋醬汁味道更好新加坡🇸🇬喇沙麵湯底惹味有驚喜✨即使basic款都已經有雞蛋 魚片 豆卜等的配菜 麵條都彈牙爽口 想食得再豐盛可以再加配魚蛋/鮮蝦等等款式咸魚炒魚保芽菜主食都叫多左蔬菜 咸魚粒香口配上少食的芽菜都冇違和感 係一個新嘗試甜品🍮:炸榴槤湯圓兩粒喜歡榴槤的我地即刻叫左黎做甜品 熱辣辣上枱 一啖入口榴槤香味撲鼻 滿足🤗飲品🍹:桔仔話梅水 微酸的話梅桔仔清新得黎又幾開胃 可以消除飽濟感😆

星馬菜主打的菜式都有叫到🤗

飲品🍹:

微酸的話梅桔仔清新得黎又幾開胃 可以消除飽濟感😆
2022-10-19
2022-10-21 71 瀏覽
早幾日去咗黃大仙交收,交收完之後就去咗附近食嘢,就去咗一間食星馬嘢嘅餐廳,同朋友叫咗啲嘢share我哋叫咗一大堆嘢食,鹹蛋黃炸魚皮,沙嗲串燒,辣椒蟹肉汁配炸饅頭,乾炒馬來蝦麵,手抓餅, 金橘話梅水,仲有拉茶同白咖啡鹹蛋黃炸魚皮係小編最愛,魚皮揸得好鬆脆,再有龍龍嘅鹹蛋黃醬包住,正!沙嗲串燒(豬牛雞各一串),配上沙嗲醬,充滿花生粒同青瓜+洋蔥,有剩沙嗲汁可以配手抓餅辣椒蟹肉汁配炸饅頭, 呢度菜都幾特別,辣汁配上蟹肉,再加個炸饅頭,辣得好過癮!乾炒馬來蝦麵,好少喺香港見到呢個乾炒蝦麵,平時都係湯嘅蝦麵, 其實乾炒先係最正,裏面超多海鮮,味道濃郁食左d咁濃嘅嘢,當然有叫到嘢飲啦,小編推介金橘話梅水,清熱解熱氣😌!

2022-10-18 101 瀏覽
三文魚扒沙律$128三文魚扒非常有驚喜😍三文魚肉質🐟鮮嫩油潤厚切三文魚柳煮得啱啱好配上蘑菇忌廉汁,非常Creamy 😄新加坡鮮蝦喇沙 $88喇沙湯相對唔算好濃稠🥥但係椰子香味十足,食落唔會油膩入面有數片魚片,半隻雞蛋🥚四隻大蝦🍤油面非常掛汁😙雞髀辣死你嗎🥵椰漿飯 $78雞髀大大隻即叫即炸🍗雞皮非常香脆椰漿飯食落煙煙韌韌😆再配埋參巴漿同埋銀魚仔花生粒香脆又惹味🥹榴槤咖央多士 $48❤️‍🔥邪惡指數爆表❤️‍🔥多士包住新鮮榴槤蓉,咖央漿同鮮牛油🧈榴槤蓉非常香甜,配上冰凍鮮牛油🥹口感細幼又creamy係上咗天堂嘅感覺😇紫色迷戀 $78(紫薯🍠芋頭雪香、椰果、蒟弱、棉花糖、蜂蜜魔豆)紫薯鮮奶綿綿冰🍧係捉緊夏天尾巴嘅感覺口感棉密,啖啖紫薯芋頭香甜而不膩💫星怡 (黃大仙)黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖
三文魚扒沙律$128
三文魚扒非常有驚喜😍
三文魚肉質🐟鮮嫩油潤

厚切三文魚柳煮得啱啱好
配上蘑菇忌廉汁,非常Creamy 😄

新加坡鮮蝦喇沙 $88
喇沙湯相對唔算好濃稠🥥
但係椰子香味十足,食落唔會油膩

入面有數片魚片,半隻雞蛋🥚
四隻大蝦🍤

再配埋參巴漿同埋銀魚仔花生粒
香脆又惹味🥹

榴槤咖央多士 $48
❤️‍🔥邪惡指數爆表❤️‍🔥
多士包住新鮮榴槤蓉,咖央漿同鮮牛油🧈
榴槤蓉非常香甜,配上冰凍鮮牛油🥹
口感細幼又creamy
係上咗天堂嘅感覺😇

紫色迷戀 $78
(紫薯🍠芋頭雪香、椰果、蒟弱、棉花糖、蜂蜜魔豆)
紫薯鮮奶綿綿冰🍧
係捉緊夏天尾巴嘅感覺
口感棉密,啖啖紫薯芋頭香
甜而不膩💫

星怡 (黃大仙)
黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖

2022-10-18