2023-02-15 55 瀏覽
男朋友突然想食海南雞飯,誤打誤撞去左呢間餐廳。當日平日未夠7:00pm,所以客人唔算多。環境乾淨,枱與枱之間隔板夠高,私人度高,坐得舒服。先試佢個招牌海南雞飯,雞肉夠嫩滑,絕不鞋口。仲要係無骨雞,大讚👍。黃油飯夠香,入口絕不油膩。剩係睇色水都感受到佢陣濃郁香味,呢碗係鮮蝦喇沙麵,有少少咸香味,勁開胃。麵質夠粗,又夠哂彈牙。蝦肉新鮮又大隻。呢個班蘭多士係我全晚最愛,多士外皮夠脆,班蘭醬就甜甜地加埋塊冰凍牛油好好食。香辣魚蛋唔會煮到皺皮,外皮微脆保持到彈牙口感。
香辣魚蛋唔會煮到皺皮,外皮微脆保持到彈牙口感。

2023-02-09
2K
🇸🇬CP值高街坊星馬菜🇸🇬-最近心思思想食吓星馬菜 所以㨂咗呢間街坊價 又有氣氛嘅餐廳😉 佢有室外同室內座 如果坐出面仲有得玩吓飛鏢機添 夠哂氣氛☺️-🍞南洋咖吔多士 $48多士烤得啱啱好 香脆但唔會𠝹口 中間有牛油同咖哋 又香又滑 唔錯😙-🍢雜綿串燒 $98我地叫咗豬牛同雞各兩串 燒得唔錯 外層焦香而入面都仲有保持肉汁 加上用咗幾多香料 所以好惹味 再加上花生醬就更加多層次 而且份量十足 叫得過😋-🐥新加坡海南雞飯 $88雞肉幾滑 而且都算份量多😛 而飯都食得出雞油同香料嘅味道 好夾😚 雞湯唔會太鹹同太油 反而係清清地有少少雞油嘅香 同埋入面都有豆腐等材料😘-🍜新加坡魚蛋喇沙麵 $68呢款喇沙係行平實中間路線 唔會過份放重咗喺辣/香料或者椰漿任何一邊 反而幾balanced 入口幾順 而魚蛋都大大粒 幾抵食🙌🏻-
🇸🇬CP值高街坊星馬菜🇸🇬
🍞南洋咖吔多士 $48

🍢雜綿串燒 $98

🐥新加坡海南雞飯 $88

🍜新加坡魚蛋喇沙麵 $68

• 新加坡海南雞飯
2023-02-09 32 瀏覽
放工去左黃大仙同朋友交收,順便同佢係附近商場食埋dinner聚一聚未夠7點就入座,人數唔算太full~🥬蒜片炒青龍菜同朋友大家都未食過青龍菜,所以就嗌嚟試吓青龍菜炒得嫩綠,食落脆身,蒜味好重夠哂香後尾上網一查之下先發現原來品種類近韭菜,不過氣味會更淡啲~ 🦑烤原條鮮魷配秘制醬汁好味,原條上份量夠多,如果個邊位再脆身小小就更好💨🇸🇬新加坡海南雞飯雞肉煮得嫩滑,原先配既醬油已經夠味,當然大家都可以配埋另上嘅黑醬油同辣醬🌶油飯高質,香而不油,我地仲食到薑絲條,搭埋清甜嘅冬瓜湯,正🤪另外叫左碟串燒,正常發揮,燒得好惹味

未夠7點就入座,人數唔算太full~

🥬蒜片炒青龍菜
同朋友大家都未食過青龍菜,所以就嗌嚟試吓
青龍菜炒得嫩綠,食落脆身,蒜味好重夠哂香
後尾上網一查之下先發現原來品種類近韭菜,不過氣味會更淡啲~

🦑烤原條鮮魷配秘制醬汁
好味,原條上份量夠多,如果個邊位再脆身小小就更好💨

🇸🇬新加坡海南雞飯

另外叫左碟串燒,正常發揮,燒得好惹味
2023-02-08 366 瀏覽
位於黃大仙的星馬菜餐廳。我不熟悉黃大仙,印象中黃大仙算是美食沙漠吧? 以前在尖沙咀吃過一次星怡,當時覺得整體質素不錯,一直念念不忘;得知黃大仙開了分店,剛巧當天陪家人拜太歲後,便決定晚餐就訂在此了! 餐廳光猛企理,座位寬敞舒適,餐廳更設有室外座位,室內外均設有大螢幕,當天大部分食客都選了坐在室外,可能環境比較 Chill吧;餐牌除了有多款星馬菜,更有西式菜式供應,選擇真的應有盡有! …•…•…▫…•…•▫▪✨新加坡海南雞飯 ★ $88雞肉肉質嫩滑,緊緻肉厚,雞皮滑而不厚,我相信連即使不敢吃雞皮的朋友應該也會敢吃;雞油飯份量很多,香而不油,每一口都帶有淡淡香氣及鹹味,非常開胃!✨馬來西亞肉骨茶(細) ★ $120嫩滑軟腍的排骨,入口即溶;肉骨茶是新加坡式的胡椒白湯,胡椒味比較重,配合蒜頭及芫茜一同烹煮,湯頭更鮮甜開胃,冬天喝這道肉骨茶真的很暖胃!✨新加坡鮮蝦喇沙麵 ★ $88有兩隻大蝦,但略嫌蝦肉不夠爽滑,有點太腍;喇沙的椰漿味很香濃,椰奶佔重比例較多,因此不會太辛辣。湯底很滑順濃稠,麵質爽口彈牙,非常掛湯,十分惹味✨烤原條魷魚配秘制醬汁 ★ $98一流的下酒菜!原條魷魚份量不少,烤完口
…•…•…▫…•…•▫▪
✨新加坡海南雞飯 ★ $88

✨馬來西亞肉骨茶(細) ★ $120

✨新加坡鮮蝦喇沙麵 ★ $88

✨烤原條魷魚配秘制醬汁 ★ $98
一流的下酒菜!原條魷魚份量不少,烤完口感鮮甜不鹹,獨有的魷魚香氣越嚼越香,蘸上秘制醬汁,越吃越滋味!但略嫌碳烤時間不夠,碳香味不太足!
♡ 超級地道新加坡菜|星怡 ♡-其實我真係勁鍾意食新加坡菜~但搵到好食嘅真係唔容易🥲今日嚟到黃大仙嘅星怡大快朵頤 ❤️星怡 有唔同種類嘅新加坡菜 最重要係性價比真係幾高👍連本Menu都成尺咁厚😂 - ♡ 南洋咖吔多士 斑蘭 ♡ $48每次食新加坡菜都一定要叫嘅😍有三隻味揀 分別係斑蘭、蛋黃同榴槤味而我就揀班蘭醬 配埋厚厚嘅牛油🧈 同香脆嘅多士而且仲切到細細嚿 好易入口勁好味😋 -♡ 雞髀辣死你媽椰漿飯♡ $78🍗 雞髀勁大隻 ~ 差唔多有兩隻手掌咁大 炸雞皮仲有少少辣味 炸粉亦都適中。辣死你媽醬好好食🤤 拎嚟點炸雞送飯食一流椰漿飯有淡淡椰汁味 👍-♡ 新加坡海南雞飯 ♡ $88呢個飯仲會包埋一碗雞湯海南雞份量適中肉質嫩滑 油飯勁大碗 好抵食!-♡ 美碌恐龍 ♡ $33都幾大杯 美碌粉同美碌波波都勁多真係相當抵飲。-❥ 店鋪仲有室內同室外,室內以海洋為主題,而室外環境都唔錯,幾寫意㗎😍 #⇢店鋪資料:星怡 (黃大仙)黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖#-#黃大仙美食 #星怡 #新加坡菜 #香港美食#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #
♡ 超級地道新加坡菜|星怡 ♡
其實我真係勁鍾意食新加坡菜~
但搵到好食嘅真係唔容易🥲
今日嚟到黃大仙嘅星怡大快朵頤 ❤️
星怡 有唔同種類嘅新加坡菜
最重要係性價比真係幾高👍
連本Menu都成尺咁厚😂

♡ 南洋咖吔多士 斑蘭 ♡ $48

每次食新加坡菜都一定要叫嘅😍
有三隻味揀 分別係斑蘭、蛋黃同榴槤味
而我就揀班蘭醬
配埋厚厚嘅牛油🧈 同香脆嘅多士
而且仲切到細細嚿 好易入口

勁好味😋
♡ 雞髀辣死你媽椰漿飯♡ $78

🍗 雞髀勁大隻 ~

差唔多有兩隻手掌咁大
椰漿飯有淡淡椰汁味 👍
♡ 新加坡海南雞飯 ♡ $88

呢個飯仲會包埋一碗雞湯
海南雞份量適中

肉質嫩滑 油飯勁大碗 好抵食!
♡ 美碌恐龍 ♡ $33

都幾大杯 美碌粉同美碌波波都勁多
真係相當抵飲。
❥ 店鋪仲有室內同室外,室內以海洋為主題,
而室外環境都唔錯,幾寫意㗎😍

#
⇢店鋪資料:
星怡 (黃大仙)
黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖
#

#黃大仙美食 #星怡 #新加坡菜 #香港美食
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

好耐無食星馬菜🇸🇬收工就同同事嚟咗星怡食晚餐 最近先發現原來黃大仙開咗分店 對於喺九龍東返工嘅我哋來講又近咗😆同I Square分店一樣 裝修以tiffany blue為主調 木系餐桌同藤椅 感覺柔和舒服✨食物選擇都同樣多▪️娘惹蘿蔔糕每次食星馬菜必點嘅小食 充滿蒜香 勁惹味🤤再加埋蛋/芽菜/蔥花 味道更加香更加有層次▫️雞髀辣死你媽 椰漿飯超大隻嘅雞髀 相信係好多人嘅心頭好🫶🏻外層炸至金黃色脆卜卜 雞肉保持嫩滑 處理得好好 椰漿飯係藍色㗎😍煮得乾爽粒粒分明 識食一定配埋魚仔同花生食▪️安格斯肥牛魚蛋喇沙麵食湯麵最怕牛肉會煮到好韌 意料之外入口仲好嫩👍🏻仲有呢度嘅魚蛋真係必食 超彈牙而且味道濃郁 湯底嘅椰香味幾突出 豆卜索晒湯汁不得了當然唔少得叫埋特式飲品🥤芒果椰汁沙冰 芒果同椰汁味好平均 夠清新 而美祿恐龍好有童年感覺 細個最鍾意飲美祿☺️

▪️娘惹蘿蔔糕
▫️雞髀辣死你媽 椰漿飯
▪️安格斯肥牛魚蛋喇沙麵
2023-01-28 32 瀏覽
當日同屋企人係附近,見到有間新加坡餐廳就入黎試下。
餐廳環境不錯,有室內室外簡,座位都好舒服。
當日叫左幾款不同的小菜,味道不錯有驚喜呢~

✨雞肉咖哩酥
咖哩都幾香,同雞肉好夾,不過如果咖哩可以多D就會再吸引D啦🤭

✨安格斯肥牛魚蛋喇沙麵
喇沙湯底好濃郁有驚喜,椰香味重,但又唔會太漏!魚蛋十分爽口,同埋肥牛一齊食好滿足🤤🤤

✨新加坡濃湯福建炒麵
聽落個名已經好特別,食落係一個比較重口味既炒麵!食落好香口,麵汁濃郁,同屋企人清哂成碟🤣

同屋企人仲叫左碟炒菜同埋一杯桔仔梳打,味道都不錯👍🏻最後店員仲好好送左甜品糕點比我地,味道清甜😍
整體黎講味道很不錯,我同屋企人都好滿意❤️
當日同屋企人係附近,見到有間新加坡餐廳就入黎試下。
餐廳環境不錯,有室內室外簡,座位都好舒服。
當日叫左幾款不同的小菜,味道不錯有驚喜呢~

✨雞肉咖哩酥

✨安格斯肥牛魚蛋喇沙麵

✨新加坡濃湯福建炒麵

整體黎講味道很不錯,我同屋企人都好滿意❤️
2023-01-22 109 瀏覽
辣椒蟹肉汁配炸饅頭$78四個炸饅頭配一配辣椒蟹肉汁,炸饅頭外皮微脆內暖,沾蟹肉汁令饅頭濕潤,成件事都好夾🍞蟹肉汁微辣,食落偏溫和,大大一碗,絕對夠點哂四個饅頭👍🏻特級北海道帶子鮮蝦喇沙麵 $148有兩粒帶子、青口、蝦、魚片同豆卜,料都幾足,但蝦略嫌唔夠新鮮🦐喇沙湯底都幾香濃,滑得黎又唔會令人覺得好渴喉,等豆卜吸埋啲湯底黎食,直頭prefect 💯乾炒馬來蝦麵$98本來以為係蝦子川麵啲朋友,點知原來係油麵嘅朋友,配埋蝦、魚片、芽菜,同埋用蛋黎炒🥚另外仲有青檸黎調味,成個feel都有啲似pad Thai🍋 芒果椰汁沙冰$42好大一杯芒果椰汁沙冰,面頭就係濃厚嘅椰汁,芒果味甜得黎唔會假,亦都唔會太甜🥭沙冰飲到尾都有冰感,唔會好快變做水,但又唔會冰到有敏感牙齒問題,簡單啲講就係冰感啱啱好🧊
辣椒蟹肉汁配炸饅頭

辣椒蟹肉汁配炸饅頭
特級北海道帶子鮮蝦喇沙麵
芒果椰汁沙冰
2023-01-21 45 瀏覽
去朋友屋企帶咗我去呢間位於住宅區嘅星馬菜主題餐廳,餐廳環境舒適設有室外及室內位置,室外氣氛熱鬧,有大電視直播足球賽事,更設有飛鏢耍樂。餐牌選擇豐富,有多款經典星馬菜式及套餐供選擇:💫星加坡海南雞飯 $88星加坡海南雞飯嘅特色係比較濕潤,海南雞皮爽肉嫰,去骨後啖啖肉配上熱辣辣顆顆美味嘅雞油飯,食唔停口。💫星加坡魚蛋喇沙麵$68喇沙有多款唔同嘅配料可以選擇,我哋揀咗魚蛋,魚蛋魚味鮮甜,爽口彈牙,喇沙湯底香濃有層次。💫娘惹蘿蔔糕$78特別鍾意炒蘿蔔糕嘅迷人濃厚香氣,醬油色澤均勻鑊氣夠,鹹鹹甜甜格外惹味。💫馬拉盞炒通菜$78 同樣鑊氣十足,馬拉盞香氣辣度均適中,通菜幼身爽脆,索盡馬拉盞精華。💫桔仔話梅水$33食完咁多味道濃郁嘅菜式,飲杯味道清新嘅桔仔話梅水就可以中和一下,一解油膩感。💫南洋多士最後忍叫埋咖央多士做甜品作結,薄身多士口感格外酥脆,加埋軟滑嘅牛油同香甜嘅咖央一齊食,完美口感大滿足!

餐牌選擇豐富,有多款經典星馬菜式及套餐供選擇:

💫星加坡海南雞飯 $88

💫星加坡魚蛋喇沙麵$68

💫娘惹蘿蔔糕$78

💫馬拉盞炒通菜$78

💫桔仔話梅水$33

💫南洋多士
  • 新加坡海南雞飯
  • 娘惹蘿蔔糕
入餐廳見到海豚🐬壁畫覺得好surprise。🥢魔鬼魚辣死你媽。椰漿飯:椰漿飯用蝶豆花染成🔵色,同埋有香噴噴椰子味。小妹亦中意食魔鬼魚因為冇硬骨易拆肉。🥢雞南雞:雞肉幾滑,沾上甜鼓油同酸辣汁更好味。🥢柚子沙律:好清新既柚子,不過用泰式甜醬當沙律🥗汁係第一次試!🥢黑芝麻糕:芝麻味濃,比較適合愛甜人士。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

入餐廳見到海豚🐬壁畫覺得好surprise。

🥢雞南雞:雞肉幾滑,沾上甜鼓油同酸辣汁更好味。

🥢黑芝麻糕:芝麻味濃,比較適合愛甜人士。

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2023-01-19 46 瀏覽
今日去完黃大仙還神, 就同朋友係附近既餐廳行下有咩食去到一個商場見到有間餐應除左有indoor仲有一個大面積既outdoor環境都好舒服就揀左你啦”星怡”呢間子左新加坡菜之外, 仲有d western crossover左但今日剩係想食新加坡菜都係食番傳統既海南雞先~我地叫左半隻既海南雞; 娘惹蘿蔔糕作小食; 咖哩魚柳飯; 炸饅頭4件 正宗的海南雞,配三款醬料:酸辣汁,薑蓉及甜醬油雞皮軟滑帶啫喱層,雞肉嫩滑而結實;酸甜汁最開胃,薑蓉配油飯最夾油飯濕潤帶雞油香味娘惹蘿蔔糕外皮香脆,鹹甜適中,墊底嘅韮菜芽菜都炒得好香,蛋絲一齊炒應該仲有落咗少少XO醬同星加坡特製醬油成件事好match好好食咖哩魚柳飯咖哩味道好好 唔係講笑好夠辣同正宗既咖哩味道而唔係出現港式咖哩咁魚柳就都有3大塊, 又香又脆, 魚肉嫩滑又唔鞋不過個汁真係好正,好好送飯炸饅頭4件即蒸即炸的雪白饅頭脆炸後外脆內軟,金黃鬆脆配合埋煉奶 甜甜的 真係好正呀
今日去完黃大仙還神, 就同朋友係附近既餐廳行下有咩食
就揀左你啦”星怡”

但今日剩係想食新加坡菜
都係食番傳統既海南雞先~

正宗的海南雞,配三款醬料:酸辣汁,薑蓉及甜醬油

油飯濕潤帶雞油香味

娘惹蘿蔔糕

外皮香脆,鹹甜適中,墊底嘅韮菜芽菜都炒得好香,蛋絲一齊炒

應該仲有落咗少少XO醬同星加坡特製醬油

成件事好match好好食

咖哩魚柳飯
咖哩味道好好 唔係講笑
好夠辣同正宗既咖哩味道

而唔係出現港式咖哩咁
魚柳就都有3大塊, 又香又脆, 魚肉嫩滑又唔鞋
不過個汁真係好正,好好送飯

炸饅頭4件
即蒸即炸的雪白饅頭脆炸後外脆內軟,金黃鬆脆
配合埋煉奶 甜甜的 真係好正呀

2023-01-17 27 瀏覽
話說肥C9有個朋友住喺黃大仙現崇山,成日都話樓下有一間好好feel嘅東南亞餐廳😆朋友話見到肥C9成日周圍飲飲食食,又會記錄一下好食嘅餐廳,所以特別推介我去食呢間星怡🤩今晚我大概6:30左右就到咗黃大仙,餐廳已經有幾台客坐喺露天位置,但因為今日天氣都幾凍所以我同朋友都係選擇返坐喺室內🙈我哋兩個人叫咗好多食物,新加坡魚蛋喇沙麵、鹹蛋黃炸魚皮、南洋咖央多士(班蘭味)、鹹魚炒怡保芽菜、新加坡海南雞飯、馬來亞拉茶、吉仔話梅冰,叫咗咁多嘢都係食咗$441咋!😆😆我同朋友兩個飽到食唔晒呢個鹹蛋黃炸魚皮真係非常之值得推介!我係第一次食新鮮整出嚟嘅鹹蛋黃炸魚皮,一放入口食第一啖嘅時候我已經尖叫咗出嚟😳😳好想大叫一聲:真係好好味呀!😆熱辣辣而且魚皮係脆卜卜,鹹蛋黃唔多唔少啱啱好包住晒啲魚皮👍🏻送酒一流呀!另外咖央多士都係好食到痴晒線!淡淡的斑斕香味夾住一陣簿簿嘅冰牛油🧈雖然好有罪惡咁,但正正係呢種罪惡咁先會帶來快感🤭又係超級好食😋其他海南雞飯炒芽菜喇沙等等質素都係非常之高!👍🏻👍🏻總體而言係一啲伏味都冇💯

2023-01-17 23 瀏覽
之前食過尖沙咀嘅星馬菜星怡,係黃大仙都開左分店,室內嘅裝修幾靚,仲有室外嘅座位可以坐。雞髀辣死你媽椰漿飯大大隻雞髀外面包住金黃色又香又脆嘅外皮,食落好香脆。飯面頭蓋上太陽蛋,白飯加入藍色嘅蝶豆花一齊煮,望落好特別,食落又帶有香濃椰漿味。參巴辣醬同花生加埋飯一齊食,好夾好惹味 。新加坡海南雞飯海南雞碟上淋上特別嘅醬汁,雞食落好滑。油飯好香,粒粒分明。仲配左個雞湯。南洋咖吔多士(榴蓮)微暖嘅多士夾住冰凍嘅牛油同榴蓮咖吔醬,牛油厚厚的,加埋咖吔食落鹹鹹甜甜,又唔會比榴蓮味搶哂,真係邪惡又好味。娘惹蘿蔔糕蘿蔔糕加埋芽菜一齊炒到好香,熱辣辣上枱,蘿蔔糕口感帶點軟糯。美祿恐龍(凍)洛神花蜜茶(凍)

雞髀辣死你媽椰漿飯

新加坡海南雞飯

南洋咖吔多士(榴蓮)

娘惹蘿蔔糕

美祿恐龍(凍)
洛神花蜜茶(凍)
2023-01-16 125 瀏覽
現崇山呢邊其實都幾少人流如果唔係朋友住呢度 都未必會黎呢邊🤣但早兩日就一齊黎左呢間新開既星怡餐廳~今次叫左兩個小食、兩個主食同兩杯飲品。.首先小食叫左南洋咖吔多士($48)有蛋黃/榴連同班蘭味揀 今次就揀左班蘭味💚平時見人食新加坡菜一定會食呢款多士今次終於食到啦!🤣多士烘得非常脆口👍🏻中間夾住斑蘭咖吔醬及處於半溶狀態既牛油斑蘭蓉甜甜地 唔會好油膩👍🏻牛油非常軟滑 口感好似食緊流心既忌廉芝士多士🤤整體味道微甜,充滿椰油香味,十分好味!.松露芝士薯條🍟睇圖就知呢碟薯條非常大份🤩平時食薯條係點松露醬食但呢間既松露醬係撈埋哂同啲薯條同芝士一齊焗!雖然薯條唔似其他餐廳咁條條分明但每一啖都有好多松露醬既感覺好爽😋.每次見到新加坡海南雞飯($88)都想食 今次都唔例外🤣油飯粒粒分明 但每一粒飯粒都有適量既油包裹雞肉肥瘦適中 本身都有少少鼓油味仲有兩種醬汁可以點可揀甜甜咸咸既黑醬油或者甜甜辣辣既辣汁加埋一齊食再好味啲😋個雞湯味道都好濃郁 仲有嫩滑豆腐粒😄.另一個主食係雞脾辣死你媽,椰漿飯($78)辣死你媽個名幾盞鬼🤪原來係椰漿飯的馬來文是「nasi lemak」藍色既椰漿飯好靚 估計係加左蝶豆花襯返餐

現崇山呢邊其實都幾少人流
如果唔係朋友住呢度 都未必會黎呢邊🤣
但早兩日就一齊黎左呢間新開既星怡餐廳~
今次叫左兩個小食、兩個主食同兩杯飲品。
南洋咖吔多士

首先小食叫左南洋咖吔多士($48)
有蛋黃/榴連同班蘭味揀
今次就揀左班蘭味💚
平時見人食新加坡菜一定會食呢款多士
今次終於食到啦!🤣
多士烘得非常脆口👍🏻
中間夾住斑蘭咖吔醬及處於半溶狀態既牛油
斑蘭蓉甜甜地 唔會好油膩👍🏻
牛油非常軟滑 口感好似食緊流心既忌廉芝士多士🤤
整體味道微甜,充滿椰油香味,十分好味!
松露芝士薯條

松露芝士薯條🍟
睇圖就知呢碟薯條非常大份🤩
平時食薯條係點松露醬食
但呢間既松露醬係撈埋哂同啲薯條同芝士一齊焗!
雖然薯條唔似其他餐廳咁條條分明

可揀甜甜咸咸既黑醬油或者甜甜辣辣既辣汁
加埋一齊食再好味啲😋
個雞湯味道都好濃郁 仲有嫩滑豆腐粒😄
雞脾辣死你媽,椰漿飯

另一個主食係雞脾辣死你媽,椰漿飯($78)
辣死你媽個名幾盞鬼🤪
原來係椰漿飯的馬來文是「nasi lemak」
藍色既椰漿飯好靚 估計係加左蝶豆花
襯返餐廳既海底裝飾主題🤣
椰漿飯食落充滿椰奶味
碟上亦有啲花生、魚乾仔、秘制辣醬等
就咁食會比較咸
同椰漿飯同太陽蛋拌埋一齊食都幾惹味🤩
雞脾亦都大大隻 炸得非常香口👍🏻

飲品我揀左黑糖寒天椰汁冰($36)
黑糖同椰汁混合埋變左少少類似甜咖啡味🤣
我自己覺得幾鍾意幾特別👍🏻
朋友就叫左芒果沙冰($39)
沙冰好甜好好飲 亦非常解渴!
整體覺得味道唔錯
最鍾意食佢地既小食😋
特別係咖吔多士做得好出色,一試難忘!
主食同飲品都正常發揮👍🏻
2023-01-12
松露芝士薯條
雞脾辣死你媽,椰漿飯
2023-01-16 49 瀏覽
好耐冇去過現崇山商場呢頭 唔係朋友講都唔知原來依家商場門口地下呢到有間新加坡菜🇸🇬餐廳有室內室下兩個area 外面食感覺chill啲 適合朋友聚會飲嘢 入面座位舒服啲 適合一家大細食飯☺️🍜新加坡大蝦喇沙麵 💰108湯底椰漿味香濃 唔係好辣 有三隻鮮蝦 豆卜 魚片 溏心蛋 芽菜等配料充足 麵條彈牙香口😋🍝乾炒馬來蝦麵 💰98超大份炒麵 有大蝦 魷魚 芽菜月蕃茄等材料 特製醬料甜甜哋稱唔上辣 整體味道唔錯☺️🥠咸蛋黃炸魚皮 💰48朋友超愛呢個炸魚皮 炸得超香脆又唔太油膩 咸蛋黃唔會好咸👍🏻🥯南洋咖吔多士 💰48咖吔多我至愛😚揀咗斑斕味 底面烘得好香脆 加上中間凍嘅牛油同班斕醬 邪惡之選🤤🥤美綠恐龍 💰33邪惡嘅仲有呢杯美綠 濃濃嘅美綠加上脆脆 夠晒甜😋🥤芒果水果茶 💰39水果茶底清新 飲到粒粒嘅火龍果同蘋果 健康又好味😌🔔另設加一

🍜新加坡大蝦喇沙麵 💰108
新加坡大蝦喇沙麵