串燒 三串 🥰雞牛豬各一串🍡即叫即製甜甜嘅醃料🤭配上沙嗲醬雖然價錢略貴,但係正宗馬來西亞嘅味道魔鬼魚椰漿飯🐟從來冇食過魔鬼魚嘅小編🤓抱着好奇心,叫咗呢個飯食魔鬼魚比想像中鮮嫩滑😻成舊魚冇骨,但亦冇好重嘅魚味靠住醬汁調味😄魚肉一梳一梳咁,唔係好多油脂個種感覺好特別🥰帶子鮮蝦喇沙米線🫕喇沙湯底非常出色有好香嘅椰子味🥥有數粒帶子,鮮甜入味鮮蝦連殼,爽脆新鮮🤓南洋咖央多士 榴槤 作為甜品最好不過💕邪惡指數爆燈兩塊脆脆的麵包🍞包住凍冰冰嘅牛油🧈同埋厚厚嘅咖央醬同埋榴槤蓉好似食緊冰火二重奏咁🤣桔仔梳打🍊清清地清吓喉嚨好似飲緊柑橘蜜梳打🍹星怡 (黃大仙)黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖
串燒 三串 🥰
雞牛豬各一串🍡
即叫即製
甜甜嘅醃料🤭
配上沙嗲醬
雖然價錢略貴,但係正宗馬來西亞嘅味道

魔鬼魚椰漿飯🐟
從來冇食過魔鬼魚嘅小編🤓
抱着好奇心,叫咗呢個飯食
魔鬼魚比想像中鮮嫩滑😻
成舊魚冇骨,但亦冇好重嘅魚味

靠住醬汁調味😄
魚肉一梳一梳咁,唔係好多油脂個種
感覺好特別🥰

帶子鮮蝦喇沙米線🫕
喇沙湯底非常出色
有好香嘅椰子味🥥
有數粒帶子,鮮甜入味
鮮蝦連殼,爽脆新鮮🤓

南洋咖央多士 榴槤
好似食緊冰火二重奏咁🤣

桔仔梳打🍊
清清地清吓喉嚨
好似飲緊柑橘蜜梳打🍹

星怡 (黃大仙)
黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖

2023-01-10
2023-01-12 21 瀏覽
✨肉骨茶配飯第一啖係好重既胡椒味,之後係藥材味,有趣既係又會嘗到肉湯既鮮甜,又會有微苦既藥材味。建議大家不妨試下食蒜頭,吸收曬肉骨茶既精華,但又保留到蒜頭味道!✨烤魔鬼魚好少餐廳有得食,叫左黎試下,魚肉係一梳梳既,肉質嫩滑,味道同質感好似食緊多寶魚咁。上面鋪上好似豆瓣醬般既醬料,不過就冇咁咸冇咁辣!✨蒜皮炒青龍菜又係少見食材,青龍菜味道好似韭菜,但就冇韭菜既草青味,而且比較爽口!清甜可口,簡單好味!✨新加坡喇沙麵一上菜就聞到好重椰香味,湯汁較濃稠,所以變得唔太辣呢餐飯每道食物都幾好味而且價錢合宜,好多食材都係比較少見,適合鐘意試新野既朋友!
✨肉骨茶配飯

✨烤魔鬼魚

✨蒜皮炒青龍菜

✨新加坡喇沙麵
一上菜就聞到好重椰香味,湯汁較濃稠,所以變得唔太辣

最近呢間餐廳仲做緊九折優惠💓,食咗咁多嘢,見到個價錢都嚇親,真係好抵呀!😳😳・ 娘惹蘿蔔糕🤤 ($78)超級推介嘅小食!真係必吃😍😍蘿蔔糕炒得有鑊氣,仲要極級惹味🤤,同一般XO醬唔同,佢係用咗自己調配嘅醬汁炒香蘿蔔糕🤩佢用咗芽菜、雞蛋等配料炒,爽口嘅芽菜出色地配搭軟軟嘅蘿蔔糕✨我都係第一次食呢道菜,覺得真係又特別又好味😚😚😚・ 南洋咖吔多士(蛋黃/榴槤/班蘭)🍞 ($48)有三種口味,我哋揀咗最常見嘅斑蘭味🥰烘過嘅多士,裏面夾住斑蘭醬及厚厚嘅牛油🧈,微熱嘅多士融化咗本身冰冷嘅牛油🤫,一入口,斑蘭味及濃濃的牛油味一擁而上🥹,衝擊味蕾😳多士烘得鬆化,牛油入口即溶,配合得天衣無縫🤩味道一流💯・ 魔鬼魚辣死你媽配椰漿飯🥥 ($108)第一次食魔鬼魚,覺得好新奇😳肉質出奇地滑,又唔似平時啲魚肉咁鬆散,比較實淨😜一大塊魔鬼魚,入面雖然好多骨🦴但原來都係軟骨,容易咬得開,脆脆地😙出現左唔同層次嘅口感😚😚😚而每一粒飯都充滿着椰漿,所以睇上去藍藍地色,味道上充斥着淡淡嘅椰香味,好彩啲飯煮得唔會太爛,因為我好怕食爛飯🤨🤨飯上面仲有一隻半熟蛋,蛋漿滲入椰漿飯,配上隔離辣死你媽醬汁,鹹鹹辣辣,多咗一層風味😉・

・ 娘惹蘿蔔糕🤤 ($78)

・ 南洋咖吔多士(蛋黃/榴槤/班蘭)🍞 ($48)

・ 魔鬼魚辣死你媽配椰漿飯🥥 ($108)

・ 新加坡魚蛋喇沙麵🍜 ($68)
佢個喇沙湯底,真係好濃蝦味🥰🥰一定用足蝦頭煲🦐除咗個湯底夠甜,亦都好足料🤫半隻蛋、四塊魚片、三舊豆卜、四粒魚蛋,加上個面底都好大,所以真係好飽肚啊😍只係買$68,夜晚呢個價錢真係超抵食🤤🤤🤤

・ 榴槤飄香🍧($98)
超足料嘅甜品🫰🏻2個人share都食唔曬😂中間有一個高高嘅榴槤冰沙🤫,側邊圍住唔同嘅配料😝,包括:榴槤肉、椰果、蒟蒻、棉花糖、蜜糖爆爆珠🤤,講真平時我都唔鍾意食榴槤,但係我覺得佢嘅榴槤肉真係好甜😍😍,同埋佢嘅沙冰都好香榴槤味🥰,而且口感綿密,入口即溶😌,好味道~😋😋😋

・ 椰汁糕(贈)🤫
食食吓飯突然有店員同我哋講贈送甜品🤣,全場顧客都有嘅!好surprise😂😂雖然係椰汁糕,但係七彩顏色,好特別😚😚食食吓飯有人送甜品,都好sweet😍😍睇得出呢間餐廳幾錫啲客人😜

・ 環境🏡
設有室外座位🪑,室內就有電視機📺,啲位都坐得好舒服,唔會太迫🥳,卡位嗰度有啲特別嘅藍光燈💡,令到成個餐廳嘅氣氛有格調🥳🥳

😋味道4.9/5
🏡環境4.5/5
🍽️服務5/5
🙆🏻‍♀️再去5/5
⭐️總體評分:19.4/20
💰總消費: $396/2人(有加一,再9折)
2023-01-10 14 瀏覽
1)白灼怡保芽菜拼魚仔$78肥肥短短嘅芽菜爽口,入面有一粒粒嘅咸魚粒,咸咸地就豐富左芽菜嘅口感。2)魔鬼魚辣死你媽,椰漿飯$108粉藍色的椰醬飯,飯有一點點椰香味,魔鬼魚肉質滑,無骨,醬汁唔太辣。3)特級北海道帶子海鮮喇沙麵$148都有成6隻青口,2粒帶子、半隻蛋、4粒豆腐卜,豆腐卜吸收晒喇沙汁,好滋味,喇沙面都彈牙,要連埋d汁一次過食 ,咁就好味道。4)甜品紫色迷戀$78彩色擺盤,中間係紫薯粉,食落有紫薯味外,口感就似食緊雪花冰,好快再溝埋其他放入口,紫薯芋頭雪香、椰果、蒟蒻、棉花糖、蜂蜜魔豆,都幾得意 。

1)白灼怡保芽菜拼魚仔$78

2)魔鬼魚辣死你媽,椰漿飯$108

3)特級北海道帶子海鮮喇沙麵$148

4)甜品
紫色迷戀$78
呢度係一個有回憶既地方,以前係一間隱世Cafe小店。眼見已換成食新加坡菜餐廳,坐返同一個方位感受下🥹其實唔一定食海南雞、叻沙,當然呢啲都係招牌菜,仲有西餐可以揀。菜式名好盞鬼😜,「愛他愛她辣死你媽,椰漿飯」「雞脾辣死你媽,椰漿飯飯」🤭但今次想挑戰下其他😜,醬汁獨特小炒普遍都惹味🔥。巧遇隔離檯十幾個朋友一齊聚餐,戶外掟飛鏢玩,氣氛唔錯😊❥ 魚露花甲 $168花甲比較大隻無沙😁,12 隻冷盤上,肉質飽滿鮮甜。表面有啲秘製辣醬帶小小魚露鹹味😋,有啲似泰式辣醬唔會辣到搶左鮮味,呢個推薦😋❥ 娘惹蘿蔔糕 $78蘿蔔糕炒得惹味香口,仲有蛋花和保芽菜一齊炒👍🏽❥ 金杯(四件)$88呢款小食精緻,脆卜卜外殼幾特別,裡面有紅蘿蔔絲、大蝦,外脆內軟🤤❥ 乾炒馬來蝦麵 $98似油麵質地,配有秘制Sambal醬,好有鑊氣🫶🏽,大份夠2-3 人食😊❥ 芒果沙冰 $39沙冰滿滿超級大杯,芒果味重偏甜🥭🅟🅢本來想食蟹,原來要訂位book,記得想食既朋友要提前book定🫶🏽𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵❀抵食:⁷ ⁄ ₁ ₀✿美味:⁷ ⁄ ₁ ₀❀回頭:⁷ ⁄ ₁ ₀✿人均:$ ₂ ₀ ₀

魚露花甲

❥ 魚露花甲 $168
娘惹蘿蔔糕

❥ 娘惹蘿蔔糕 $78
蘿蔔糕炒得惹味香口,仲有蛋花和保芽菜一齊炒👍🏽
金杯(四件)

❥ 金杯(四件)$88
乾炒馬來蝦麵

❥ 乾炒馬來蝦麵 $98
芒果沙冰

❥ 芒果沙冰 $39
沙冰滿滿超級大杯,芒果味重偏甜🥭

𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵
❀抵食:⁷ ⁄ ₁ ₀
✿美味:⁷ ⁄ ₁ ₀
❀回頭:⁷ ⁄ ₁ ₀
✿人均:$ ₂ ₀ ₀
魚露花甲
金杯(四件)
乾炒馬來蝦麵
大家有無試過突然好想食某種食物🤭我近日好想食咖吔多士🍞所以今晚同老公有事係黃大仙,就搵下有無星馬菜🧡💛剛好見到這家星怡📍決定試下先!-係以星馬及西餐為主🍴🥢我當然決定要食星馬菜🥣價錢都幾抵食!🔍我當然點了南洋咖吔多士配班蘭🍞🧈第一次食有班蘭味既咖吔多士💚相對會有少少甜💗同埋唔會只有牛油味,味道都幾豐富,感覺仲無禁邪惡✔️🥳但記住真係要襯熱食呀!🔥-老公點了新加坡海南雞飯星馬必食!🧡雞肉好幾滑同份量都唔錯🍖男士食都夠😜而且雞肉都係啖啖肉呢😁😁主食我就點了新加坡魚蛋喇沙麵🍜份量幾有驚喜😍材料好滿好多,麵質彈牙😋同埋喇沙味都好濃,我覺得呢個值得試下❣️-我地仲點了參峇雞全翼🍖熱辣辣食,好香口! 同埋配上香料係偏濃味🧂如果平日重口味既朋友一定岩!-飲品方面,我點了每次必試既美褖恐龍🍫老公就點了椰青!🥥美褖恐龍仲有一些朱古力脆脆,邊咬邊飲口感最好!🤎-幾抵食既晚餐 同埋環境好闊落💕不過地點的確比較難找,唔算係中心位置‼️所以可能要花少少時間先搵到呢!🔎🔎
大家有無試過突然好想食某種食物🤭我近日好想食咖吔多士🍞
所以今晚同老公有事係黃大仙,就搵下有無星馬菜🧡💛
剛好見到這家星怡📍決定試下先!
係以星馬及西餐為主🍴🥢我當然決定要食星馬菜🥣
價錢都幾抵食!🔍
我當然點了南洋咖吔多士配班蘭🍞🧈
第一次食有班蘭味既咖吔多士💚相對會有少少甜💗
同埋唔會只有牛油味,味道都幾豐富,感覺仲無禁邪惡✔️🥳
但記住真係要襯熱食呀!🔥
老公點了新加坡海南雞飯星馬必食!🧡
雞肉好幾滑同份量都唔錯🍖男士食都夠😜
而且雞肉都係啖啖肉呢😁😁
主食我就點了新加坡魚蛋喇沙麵🍜份量幾有驚喜😍
材料好滿好多,麵質彈牙😋
同埋喇沙味都好濃,我覺得呢個值得試下❣️
我地仲點了參峇雞全翼🍖
熱辣辣食,好香口! 同埋配上香料係偏濃味🧂
如果平日重口味既朋友一定岩!
飲品方面,我點了每次必試既美褖恐龍🍫
老公就點了椰青!🥥
美褖恐龍仲有一些朱古力脆脆,邊咬邊飲口感最好!🤎
幾抵食既晚餐 同埋環境好闊落💕
不過地點的確比較難找,唔算係中心位置‼️
所以可能要花少少時間先搵到呢!🔎🔎
南洋咖吔多士(班蘭)
參峇雞全翼
椰青
美褖恐龍
2023-01-05
南洋咖吔多士(班蘭)
參峇雞全翼
椰青
美褖恐龍
  • 南洋咖吔多士
係黃大仙附近,除咗黃大仙商場之外,原來行過D係現崇山商場一樣有好野食🤤呢間新加坡菜係正商場地下,又大間,室內室外都有位坐😍餐牌選擇好多😍我哋叫咗濃湯福建炒麵做主食,另外叫左幾個小食🤩全部都好滋味濃湯福建炒麵:4.5⭐️ 好濃郁嘅蝦湯汁,夠稠身可以掛麵👍🏻 配料D蝦仁超大粒👍🏻夠足料咖喱雞肉酥:4.5⭐️ 外皮好酥化,咬開見到酥皮層次🤩 肉餡又好香咖喱味👍🏻🤤好惹味烤原條魷魚: 4.5⭐️魷魚烤得岩岩好!而且仲有秘製醬汁❤️有甜又有辣味,亦帶有香料香味👍🏻果然秘製係有D料到南洋咖吔多士(班蘭):5⭐️ 呢個必食❤️❤️ 多士烘得脆,牛油超級滑,仲有班蘭醬又滑又香又甜!食過一定唔會後悔🤩

呢間新加坡菜係正商場地下,又大間,室內室外都有位坐😍

濃湯福建炒麵

烤原條魷魚

濃湯福建炒麵
烤原條魷魚
雞肉咖喱酥
  • 南洋咖吔多士(班蘭)
第三次食呢間新加坡餐廳 - 星怡,對上兩次試咗尖沙咀iSquare店,食物高水準而且完全冇令我失望,所以今次帶我媽試下黃大仙現崇山新開冇耐嘅分店呢度出名新加坡美食,所以就叫咗啲新加坡菜式俾我媽試🌟新加坡海南雞飯雞煮到啱啱好熟,所以非常嫩滑,本身嘅豉油都已經幾好味,點埋另上嘅黑醬油同辣醬,甜中帶辣,令味道更有層次油飯香而不油,仲食到一絲絲嘅薑絲雞湯鮮甜味濃,入面仲有啲好滑嘅豆腐粒🌟肉骨茶配飯有別於其他馬來西亞餐廳整嘅肉骨茶,呢度係整番新加坡嘅style,係好濃嘅胡椒白湯,入面有原粒蒜頭,而湯入面有好多件金沙骨,煲得好淋好入味,連軟骨位都可以一咬就碎,用啲肉點下蒜蓉辣椒豉油黎送飯一流另外,同新加坡啲餐廳一樣,跟餐有少量油條,我要大讚呢個油條,真係炸得好脆,完全估唔到咁好食,點一點個湯黎食都仲係好脆🌟南洋咖吔多士(榴槤)呢樣小食其實有蛋黃、榴槤、班蘭3隻味揀,但我揀咗特別少少嘅榴槤味,味道的確幾重榴槤味,而呢碟出色嘅地方係多士烤到外脆內軟,帶有微溫,而入面嘅牛油完全冇溶,所以食落嘅口感層次都好正🌟串燒(豬/牛/雞)試哂豬、牛、雞各一串,燒得唔乾,啲肉仲保持到幾嫩,而個沙爹醬都好惹味整體黎講,

呢度出名新加坡美食,所以就叫咗啲新加坡菜式俾我媽試

🌟新加坡海南雞飯
油飯香而不油,仲食到一絲絲嘅薑絲
雞湯鮮甜味濃,入面仲有啲好滑嘅豆腐粒

🌟肉骨茶配飯

肉骨茶配飯

🌟南洋咖吔多士(榴槤)
南洋咖吔多士(榴槤)

🌟串燒(豬/牛/雞)
串燒(3串)

整體黎講,樣樣都好高質,連我媽都好滿意呢一餐

芒果椰汁沙冰、黑糖寒天椰汁冰

我覺得呢間分店嘅水準可以媲美尖沙咀店,空間又闊落啲,仲有室外座位可以睇波同掟飛鏢,同朋友食飯黎呢間都係唔錯嘅選擇
2023-01-04
肉骨茶配飯
南洋咖吔多士(榴槤)
串燒(3串)
芒果椰汁沙冰、黑糖寒天椰汁冰
餐廳位於黃大仙現崇山商場,主打新加坡菜,裝修海洋風幾靚🐋,仲有幾部大電視,食物好食CP值高。🔹️新加坡鮮蝦喇沙麵🦐 $88哩碗喇沙好有椰香味和惹味,啲蝦好新鮮好好食。🔹️雞脾辣死你媽椰漿飯🐤 $78椰漿飯係藍色好靚呀,雞脾炸得好香口,超級大隻。🔹️串燒六串🐖🐄🐥 $98揀左豬牛雞各2串,燒得很香,用來點的醬汁很惹味和重花生味,幾正。🔹️南洋咖吔多士(班蘭)$48多士烘到好脆呀,中間夾住牛油和斑斕醬,超級邪惡。🔹️熱怡保白咖啡 $25🔹️凍美綠恐龍 $33

🔹️新加坡鮮蝦喇沙麵🦐 $88
哩碗喇沙好有椰香味和惹味,啲蝦好新鮮好好食。

🔹️雞脾辣死你媽椰漿飯🐤 $78
椰漿飯係藍色好靚呀,雞脾炸得好香口,超級大隻。

🔹️串燒六串🐖🐄🐥 $98

🔹️南洋咖吔多士(班蘭)$48
多士烘到好脆呀,中間夾住牛油和斑斕醬,超級邪惡。

🔹️熱怡保白咖啡 $25
🔹️凍美綠恐龍 $33

呢間我知尖沙咀有舖,但一路都未食過~今次去開黃大仙就食左啦~有outdoor,仲有得睇波,幾爽咁~早左食飯所以冇咩人,位置都幾闊落~叫左個馬來西亞肉骨茶 HK$128肉好入味,仲有油炸鬼送添。個湯超級胡椒,勁火辣!!!驅韓一流呀!!南洋榴槤咖吔多士 HK$48超厚牛油,榴槤味就唔算好重,食落好香,皮又脆~豬牛雞串燒各2串 HK$98估唔到都幾大條,每條都厚肉。沙嗲醬唔算好辣,增加串燒香味。炒貴刁 HK$98超香口,大大粒蝦,好快比我食曬成碟~
呢間我知尖沙咀有舖,但一路都未食過~
今次去開黃大仙就食左啦~
有outdoor,仲有得睇波,幾爽咁~
早左食飯所以冇咩人,
位置都幾闊落~
叫左個馬來西亞肉骨茶 HK$128
肉好入味,仲有油炸鬼送添。
個湯超級胡椒,勁火辣!!!驅韓一流呀!!
南洋榴槤咖吔多士 HK$48
超厚牛油,榴槤味就唔算好重,
食落好香,皮又脆~
豬牛雞串燒各2串 HK$98
估唔到都幾大條,每條都厚肉。
沙嗲醬唔算好辣,增加串燒香味。
炒貴刁 HK$98
超香口,大大粒蝦,好快比我食曬成碟~
2022-12-28 14 瀏覽
身為黃大仙街坊,最近比我發現了地道新加坡菜館。星怡@現崇山門口有戶外位,可以飲酒睇波,幾有feel。menu有幾多特色新加坡菜式,例如喇沙、肉骨茶等等。新加坡鮮蝦喇沙麵($88)濃湯配新鮮蝦肉、魚片、豆卜、雞蛋,好香椰子同咖喱味,辣度唔算太強,食唔到辣的都受得。新加坡海南雞飯($88)雞肉嫩滑,而且頗大份,油飯軟硬度適中,屬中上之作。馬拉盞炒通菜($78)濃濃香香,菜炒得乾身值得一讚。串燒($98/6串)有雞、牛、豬,每串都夠份量,好飽肚。
身為黃大仙街坊,最近比我發現了地道新加坡菜館。

星怡@現崇山

門口有戶外位,可以飲酒睇波,幾有feel。

menu有幾多特色新加坡菜式,例如喇沙、肉骨茶等等。

新加坡鮮蝦喇沙麵($88)

新加坡海南雞飯($88)

雞肉嫩滑,而且頗大份,油飯軟硬度適中,屬中上之作。

馬拉盞炒通菜($78)

濃濃香香,菜炒得乾身值得一讚。

串燒($98/6串)

有雞、牛、豬,每串都夠份量,好飽肚。

• 新加坡海南雞飯
今次同朋友黎到呢間黃大仙新開既星馬菜餐廳~~餐廳環境開揚、座位闊落,坐得都幾舒服!而且menu都有好多選擇,可以叫多幾款同朋友share🤩🤩🍜特級北海道帶子海鮮喇沙麵 $158✨湯底味道濃郁,充滿海鮮清甜🦐同淡淡椰香🥥!!配料有青口、鮮蝦、帶子、魚片、豆卜等,整體豐富~~麵條吸滿湯底精華,好掛汁!份量都好多😋😋🦑烤原條魷魚配秘製醬汁 $98✨賣相唔錯!魷魚口感彈牙,烤到熱辣辣好正!!配上少少辣既醬汁一齊食好開胃🔥🔥🧆娘惹蘿蔔糕 $78✨廚師將蘿蔔糕加入雞蛋、芽菜、蒜粒、醬油炒拌~~蘿蔔糕口感軟綿,味道鹹鹹甜甜!好夠鑊氣🤤🤤🧋馬來西亞拉茶 $28✨拉茶茶味特出,口感好順滑~~點左少甜,感覺健康啲!推介大家試試❤️❤️
今次同朋友黎到呢間黃大仙新開既星馬菜餐廳~~

🍜特級北海道帶子海鮮喇沙麵 $158✨
湯底味道濃郁,充滿海鮮清甜🦐同淡淡椰香🥥!!
配料有青口、鮮蝦、帶子、魚片、豆卜等,整體豐富~~
麵條吸滿湯底精華,好掛汁!份量都好多😋😋

🦑烤原條魷魚配秘製醬汁 $98✨
賣相唔錯!魷魚口感彈牙,烤到熱辣辣好正!!
配上少少辣既醬汁一齊食好開胃🔥🔥

🧆娘惹蘿蔔糕 $78✨
廚師將蘿蔔糕加入雞蛋、芽菜、蒜粒、醬油炒拌~~
蘿蔔糕口感軟綿,味道鹹鹹甜甜!好夠鑊氣🤤🤤

🧋馬來西亞拉茶 $28✨
拉茶茶味特出,口感好順滑~~
點左少甜,感覺健康啲!推介大家試試❤️❤️
2022-12-25 20 瀏覽
金杯最出色好脆好開胃,好似春卷,薄脆肉骨茶胡椒味太重手,排骨好好味,飲兩啖就飲吾落,如果有多啲當歸味較好,或者淡口胡椒雞串好味,是去馬來西亞遊行時食過的味道,好多香料,個醬好多花生同肉醬,好味新加坡魚蛋,好似無特別,都彈牙,但平時凍肉店都買到。個面好味,特別的味道,應該係星馬菜先食到海南雞袪骨,食落好少,算滑,醬好味芽菜都好細份西多士,好少,得四塊,好味好脆口,斑斕味幾香上菜較慢,有漏單,漏畀九折,上菜無順序服務都算好,食完有口乾,要飲好多水
金杯最出色好脆好開胃,好似春卷,薄脆
新加坡魚蛋,好似無特別,都彈牙,但平時凍肉店都買到。
個面好味,特別的味道,應該係星馬菜先食到
海南雞袪骨,食落好少,算滑,醬好味
芽菜都好細份
西多士,好少,得四塊,好味好脆口,斑斕味幾香
上菜較慢,有漏單,漏畀九折,上菜無順序
服務都算好,食完有口乾,要飲好多水
2022-12-22
  • 金杯
2022-12-24 18 瀏覽
黃大仙的星馬風味星怡現崇山分店,店面空間好闊,分室內室外兩個部分而且都有大電視,室外可以食煙,我哋揀左坐室內,室內環境明亮,牆身大圓柱痴咗水母圖,就咁望過去仲以為系海底世界嘅大魚缸,藍色海洋風,很有特色。烤魔鬼魚,出面好少有魔鬼魚食,見到呢度有,即刻要試吓,魔鬼魚肉質嫩滑,口感Q彈,烤咗既魚軟骨都可以食埋,魚肉香口,充滿豐富骨膠原。炒貴刁,又名炒粿條,大大一碟,擺盤靚,粉條、有大蝦仁、雞蛋絲、芽菜。黑醬油炒,十分惹味。炸蝦棒,一碟6枝,好大枝蝦,金黃酥脆,好香口。皮蛋腰果沙律,腰果同皮蛋好夾,酸酸咪咪十分開胃。
黃大仙的星馬風味

炸蝦棒,一碟6枝,好大枝蝦,金黃酥脆,好香口。

皮蛋腰果沙律,腰果同皮蛋好夾,酸酸咪咪十分開胃。
2022-12-23 16 瀏覽
呢間係位於黃大仙崇山商場地下嘅新加坡餐廳🇸🇬。舖頭主打特色新加坡菜,有星加坡特色小食、椰漿飯、喇沙、海鮮等主食、小菜、餐湯,餐廳亦提供傳統星馬飲品同特飲🍧🥤🧃。唔想食咁飽嘅話,有特色多士、特色沙律、甜品 etc.今次就試咗兩個主食,兩個小食、飲品,好豐富🤤.《南洋咖吔多士》🧈🍞 $48可以揀蛋黃、榴槤、或斑斕味。鍾意食榴槤嘅我當然揀榴槤😋 賣相唔錯,一嚟到已經有香濃嘅榴槤味🤩 夾埋大大塊同厚切嘅牛油,同榴槤味非常夾!《黑松露香煎鮑魚》🦪 $140有成四大粒🤤 廚師先將佢哋切成粒狀,再同黑松露同牛油炒埋一齊,更加入味。唔會太老,食落幾彈牙👍🏻《雞髀x椰漿飯》🍖🍚 $78勁大嚿炸雞髀 🍗😍 送到上嚟勁香,炸得好香脆,雞肉好滑,食到雞油嘅香味🤤 椰漿飯有蝶豆花嘅味,配埋甜度啱啱好嘅椰漿🍚 仲有太陽蛋、青瓜片同其他配料。《新加坡魚蛋喇沙麵》🍲 $68香濃嘅喇沙,有魚蛋、魚片、豆粕、雞蛋等配料,份量都唔少。喇沙麵彈牙👍🏻《黑糖寒天椰冰》🥤 $36好多粒有咬口嘅寒天!配香濃椰汁同黑糖😋

今次就試咗兩個主食,兩個小食、飲品,好豐富🤤

《南洋咖吔多士》🧈🍞 $48
可以揀蛋黃、榴槤、或斑斕味。

《黑松露香煎鮑魚》🦪 $140

《雞髀x椰漿飯》🍖🍚 $78