2017-12-01 2137 瀏覽
香港開埠後,西人和高級華人光顧西餐廳,一般華人只能去翻版貨 - 茶餐廳。西餐廳是高檔,茶餐廳是低檔。此店卻是少有的低檔的「西餐廳」?同區星厨賣最平的晚餐是108元,此店卻只是賣69元。還是此店真身是「茶餐廳」?如注入燒味元素的叫「燒味茶餐廳」,注入粉麵元素的叫「粉麵茶餐廳」。此店僅是注入扒餐元素?為解謎,我進行多次「星河探索」。👤神秘的「西」先生👤晨曦射入二手音響店街道 - 大南街,天青猶翠,晨輝欲斂, 工人在旁邊的北河街街市,忙碌地工作。天邊的魚肚白色,與魚肚相映成趣。開始繁囂的白晝了。此店供應售價A至G的早餐,並提供鮮牛油菠蘿包。但11時30分後,它回復真身,雖有39元的午餐以碟頭飯迎合勞苦大衆,但是主要以扒餐和焗飯迎客。它內裏燈光較昏暗,沒有詳列各類多士,小食,常餐的「茶餐廳」式餐牌,有的是飽歷風霜的廣告牌,豎立在行人寥落的街頭,表明它是草根的西餐廳。草根的,舊式,歷史悠久,性價比高的西餐廳如鳳毛麟角,早期有「金鳳」賣阿根廷扒。現在它比舊式,港式的快餐店更少。🤴🤴特餐四大天皇🤴🤴茶餐廳的靈魂是「常餐」。此店沒有常餐,它很有性格,最精采的是「特餐」,每日有兩款,供應至下午6時,有西

為解謎,我進行多次「星河探索」。

👤神秘的「西」先生👤
此店供應售價A至G的早餐,並提供鮮牛油菠蘿包。

🤴🤴特餐四大天皇🤴🤴
茶餐廳的靈魂是「常餐」。此店沒有常餐,它很有性格,最精采的是「特餐」,每日有兩款,供應至下午6時,有西湯,主菜,飲品。 特餐的食品,未必在餐牌出現,不是長期供應。

焗茄汁豬扒飯

🤴
最值得推薦的,是焗茄汁豬扒飯。

茄汁酸中更帶甜味,有少量新鮮茄茸。豬扒選料佳,是稔滑部位,沒有肥膏,亦沒有瘦乾的;已切成長條。炒飯不乾不濕,份量豐富。是我食過之中,最好的!無與倫比。

餐廳太低調,瑟縮在人跡罕至的街角,亦沒有推薦此食品。
六時前來買下午茶焗茄汁豬扒飯套餐(送飲品),份量細一個碼,較便宜(35元)。

曾嚐它的變奏版 - 黑椒豬扒飯。豬扒選料同樣佳,是稔滑部位,只是轉了黑椒汁。兩大片,入口感覺較乾,不惹味。因不是焗飯,煎扒形式會令豬肉汁減少。肉脂流不入白飯,汁液不足。
🤴
還是茄汁較佳!它會令豬肉扒有稠密醬汁包裹。那天運氣好,特餐供應的是焗茄汁牛脷飯。

焗茄汁牛脷飯

賣相與茄汁豬扒飯相近,橙紅色,透出少許黃色,嗅到飯香,令我饞涎欲滴。
牛脷質素不差,未必很「入味」,但茄茸滲入炒飯,酸甜汁伴蛋香的感覺很棒。
🤴
此店焗飯技巧好,以咖喱汁和牛腩結合是另一絕配。

焗咖喱牛腩飯

可以要求此店提供焗咖喱牛腩飯,價格比特餐貴,約60元。
是半筋半腩的理想組合,有嚼勁,咖哩辛辣程度足夠,故能刺激味蕾,很是別緻。

🤴
還有焗葡國雞飯蠻不錯,雞隻不嚡,不會形同嚼雪雞。

焗葡國雞飯

因雞件均先煎熬,調味,入口即酥。缺點是奶香味不足,只名列第四。

🐂懷舊扒餐
餐廳供應十多款扒餐,如T骨扒,蒜茸牛油焗大頭蝦,西冷牛扒,洋蔥豬扒,星河雜扒。我點選了鑊仔牛柳伴薯菜。牛柳嫩滑, 酥軟味腴,惜牛味不足,全靠濃稠蒜茸汁。

鑊仔牛柳伴薯菜

🦐晚市套餐
華燈初上,它打扮得更似西餐廳,響起了音樂。套餐有麵包,湯,炸魚柳,主菜,飲品。那晚是焗大蝦蜆肉意粉。
紅,白湯和午餐完全一樣,質素一般。

西湯

炸魚柳稍咸。

吉列魚柳

焗白汁意粉不誘人,稠度,咸度,鮮度都是合格而已。可能近年多食濃芝士焗飯或意粉,不習慣這種傳統白肉焗飯。

焗大蝦蜆肉意粉

咖啡,奶茶,鴛鴦都僅合格,又一證明此間不是茶餐廳。

🍢精選推介
如那天晚市套餐不合心水,可在餐單內「精選推介」(午,晚市供應)挑選。較有特色是印尼炒飯。印尼菜的特色是串燒發源地,以椰樹籤燒烤肉類,配沙嗲醬。

印尼炒飯

蓋面是印尼蝦片,以鑊仔上檯,賣相佳。
等了10多分鐘,才上檯,好在即叫即做,串燒和炒飯都熱騰騰。

🐟🐠桂林漁市🐡🦀
從港鐵站c2出到此,經過1936年開設的信興酒樓舊址,已變成魚檔,令我想起桂林街的典故。信興的興旺與著名,與當年桂林街是魚等食物上岸碼頭,工人雲集有關。因需勞動,工人多到信興食早餐。
此店的市場價值類同,讓飢腸轆轆的桂林街市工人,販商,他們可飽啖扒飯,以補充體力。
此歷史背景下,此處是全港最平的街市,海鮮特別生猛和廉宜。

焗海鮮飯餐

近日試嚐此店的焗海鮮飯餐。是沒有芝士的傳統西式煮法,白汁豐腴,有青口,蝦仁,柔魚,魚柳四將軍坐陣, 🦑柔魚最鮮嫩。特色是多洋葱,青椒,增加炒飯的香味。

宜盡量以當日廉價的海鮮食材,取代雪藏貨;以68元的正餐售價,應可做到有利可圖,薄利多銷。
做好口碑,自然有饕餮點選貴價海鮮,如最貴的售價158元的蒜蓉牛油焗大頭蝦。

🐴🐖屠門大嚼🐙🐥
風吹漫漫,小店內脈脈溫情,有報紙架提供,主客打成一片。
熟客多稀客寡,陽盛陰少,市井之徒充斥。親民的西餐廳,讓基層市民,飢餓工人有屠門大嚼良機。

🌟🌠🌟🌠🌟🌠🌟🌠🌟🌠🌟🌠🌟🌠🌟🌠
優質西餐廳如星河擱淺,如謫星下凡,為升斗小民添食添欣。
焗茄汁豬扒飯
焗茄汁牛脷飯
焗咖喱牛腩飯
焗海鮮飯餐
  • 焗豬扒飯
2017-08-03 1301 瀏覽
深水埗, 一個好繁忙嘅地方, 想搵個地方食晏都唔係咁易.今日有事到附近做嘢, 開工前打個底先, 今次選擇嘅呢間餐廳係喺一個靜中帶旺嘅地方, 由鴨寮街行落去唔使五分鐘到.中湯飲完幾清甜, 花生眉豆, 飲完唔會特別頸渴, 至於個鴛鴦扒飯,黑椒汁幾好味, 豬扒牛扒就普通, 以39蚊嘅午餐嚟講,十分抵食, 如果大家行過不妨一試, 支持中小企
深水埗, 一個好繁忙嘅地方, 想搵個地方食晏都唔係咁易.

2017-08-02
5 分鐘 (堂食)
店名:星河餐廳地點:深水埗大南街374號,電話: 2728 8371本人和親人先後在2014年8月4日及2017年4月4日,分別因搬遷及掃墓的緣故而光顧。(1)煎雞扒沙律附送麵鼓湯;(2) 焗豬扒飯跟腐竹糖水;(3) 海南雞飯; (4) 咖哩牛腩。共二人享用本餐,每個餐約五十多元。食物的色香味如何:Œ 煎雞扒煎得很香口;v焗豬扒飯的做法合乎西飯的要求,先炒後焗,所以有少許飯焦,但這就是合格與不合格的指標,其他不合格的做法是只是用電飯煲煮熟,與普通中式飯無異。w 海南雞飯的飯底有雞油,正宗;而雞也具有雞味,比起提供同類的餐飲的大家學(化名)表現更出色。x 咖哩屬南洋口味,較有椰汁香味。環境:較暗的燈光,充滿西餐情調。服 務:合格以上分數。衛生:OK。抵食:價錢中上檔次,和親友聚會可以選擇。

店名:星河餐廳

地點:深水埗大南街374號,電話: 2728 8371

(1)

食物的色香味如何:

Œ 煎雞扒煎得很香口;v

環境:較暗的燈光,充滿西餐情調。

服 務:合格以上分數。

衛生:OK。

抵食:價錢中上檔次,和親友聚會可以選擇。
煎雞扒沙律
焗豬扒飯
海南雞飯的飯底有雞油,正宗。
海南雞飯
咖哩牛腩飯
2017-04-04
煎雞扒沙律
焗豬扒飯
海南雞飯的飯底有雞油,正宗。
海南雞飯
咖哩牛腩飯
2017-04-05 888 瀏覽
星河係一間草根餐廳,之前試過午餐時間要排隊,同埋坐得較迫,所以今次特登提早六點就到,可以唔使排仲可以坐卡位。對上一次試咗$69嘅晚餐,佢個扒餐都水準唔錯,牛扒冇用野「乸」過,今次專程嚟試T骨扒,果然唔錯,先係足料羅宋湯加埋蒜蓉包,胃口細啲都即刻食飽,再嚟14安士T骨扒真係冇得頂,剛好七成熟,黑椒汁剛剛好唔太辣又夠香,薯條脆,唔覺唔覺成份食晒,再飲杯凍檸茶,已經好滿足,點知侍應姐姐要唔要食腐竹雞蛋糖水,當然唔會拒絕,食落好似屋企自家糖水好味。香港已經好少有咁好咁有人情味的餐廳,難怪在坐都係街坊為主,個個同事老闆都有朋友講,好似屋企食家常便飯,排隊都冇計,所以如果要幫襯真係要揀啱時間。
腐竹雞蛋糖水

2017-04-02
腐竹雞蛋糖水
2016-01-14 2500 瀏覽
一連幾天吃茶記,也試試這間餐廳,看門面也知道不是甚麼高檔餐廳,正合上班一族每天解決午餐之用。中午時份,還未到繁忙時段,人不多,但侍應阿姐硬要客人坐在一堆,尤其是全部都是大男人,個個聲大大,有點吵。午餐有五款,送例湯和咖啡或茶。例湯是冬瓜湯之類,沒有期望,所以無失望。主菜選了吉列炸豬扒,上了麵包糠炸,豬扒炸得鬆化,肉質可口,旁邊的茄汁味道和顏色都有點曖昧,不吃為妙。咖啡不合我口味。
午餐有五款,送例湯和咖啡或茶。
例湯是冬瓜湯之類,沒有期望,所以無失望。
咖啡不合我口味。
題外話/補充資料: 「水深火熱」系列是寫我在深水埗工作時區內的日常飲食活動。
午餐
2015-10-14 2014 瀏覽
如果吾係係附近睇過醫生,都吾會知道這間餐廳的位置。2點打後已經係下午茶時間,35蚊焗豬扒飯,凍飲+ 3蚊,叫杯凍華田。落單先會做的關係,所以都要等一段時間。飲住杯華田先,正,終於吾係華田水啦,飲到尾時啲冰融左都吾會如淡,抵讚。飯到啦,用炒飯底,豬扒同個汁都好食。好食到成個飯食哂。

如果吾係係附近睇過醫生,都吾會知道這間餐廳的位置。
落單先會做的關係,所以都要等一段時間。
飯到啦,用炒飯底,豬扒同個汁都好食。好食到成個飯食哂。
2015-10-12
見好似好多笑樣所以來試一次, 週末下午茶時間到來, 店內人頭湧湧主要9成是街坊, 下午茶餐價位由$24 起至$35不等, 我們試咗:香脆魚柳飽$27 拿出來的賣相甚為有趣, 稍烤過的飽放一邊/ 一件9x5cm.左右大嘅炸魚/ 一片蓄茄/ 一堆生菜絲/ 一pat千島醬, 可能咁樣係為咗唔想件魚柳俾菜絲, 蕃茄片, 千島醬的濕氣將炸魚表面嘅飽糠整淋? 又或者每個客人嘅喜好咖一樣, 等客人自己決定哪個要哪個不要? 多貼心的想法?!炸魚新鮮炸出來-脆口感是一定的了, 蕃茄片一片太小家了, 千島醬亦不夠, 飽是烤得剛剛好!白汁焗雞絲天使麵$35 不值! 天使麵沒有炒過只是撈過油而已, 雞扒絲無味,係連醃味都無乜!食緊橡膠一樣, 白汁味淡想必是製作時沒什麼料頭所致, 青椒絲沒什麼特別, 作為整個下午茶餐餐牌內最貴的一個餐, 可以講係唔合格囉杯茶只是一般或者晚餐/ 小炒類會好一點吧
香脆魚柳飽(自助式)
白汁焗雞絲天使麵
奶茶
杯茶只是一般
或者晚餐/ 小炒類會好一點吧
2015-01-10
2014-09-24 2395 瀏覽
深水埗,如果唔係因為身邊人要去黃金行的話,做老婆/女朋友應該會較少去的地方,亦因為身邊人常去,我亦開始留意有什麼好發現,出名的一早試過,所以開始向一些唔太出名入手,結果今次...........星河餐廳.地點唔太難找,不過估唔到係一條較靜的街內,我去到的時候,時間早,所有都唔太多人,入到去見到有晚餐set,分別叫了A 焗豬排飯 & B 雞排,味道好有舊式餐廳FEEL,豬排鬆軟,飯底好,沒有集團式的硬,比較甜,如果一個女仔食應該會食唔哂,另一款雞排,汁好味,薯條係舊式的,大大條,令人食完都想再食.主餐前仲有湯, 一紅一白,紅的很多菜,仲有一舊牛肉,很喜歡的味道,因為紅的突出,令到白沒有什麼特別,另外仲有一個小食,就係吉列魚柳,當然好味過集團式的所謂魚柳,仲有青瓜及番茄伴碟.當飲完我的凍檸茶後,最窩心的就出現,居然有位女士問,要唔要糖水(SET MENU係沒有的),因為身邊人唔食木瓜雪耳糖水,所以只要了一個,甜味剛剛,很有木瓜味,睇得出是有心去整,一個SET只係$65,好過所謂集團式,50幾60蚊都唔知食左咩.

2014-09-23
  • 焗豬排飯
  • 紅湯
2014-09-04 2411 瀏覽
今次黎到星河餐廳, 細間大慨坐40人到, 好似花園餐廳呢種舊式西餐廳格局同朋友點菜, 叫左一個焗咖哩牛腩飯炒底, 焗白汁雞肉天使麵由於係焗大慨等左10分鐘先黎到焗白汁雞肉天使麵: 天使麵OK, 雞肉係近雞脾肉既肥美同又濃又多既白汁.重點在於, 焗令到白汁完全滲哂入天使麵入面, 所以成個感覺好好味, 而且又大又飽焗咖哩牛腩飯炒底: 牛腩飯試得多, 真係未試過甘樣用CURRY 黎焗仲要炒底,  真係肥到呢.! 可能係因為炒底多左蛋既原故, 焗左之後好有飯香, 而且牛腩亦一早吸哂咖哩既汁味..呢個牛腩飯係強烈推介, 不過我提議細食既朋友, 可以SHARE, 因為好大碟..而且等候需時.!!
同朋友點菜, 叫左一個焗咖哩牛腩飯炒底
, 焗白汁雞肉天使麵

由於係焗大慨等左10分鐘先黎到
2014-03-17
  • 焗咖哩牛腩飯炒底
2014-02-09 3160 瀏覽
終於可以試下個焗豬排飯啦......下午茶餐,我叫了想試好耐既焗豬排飯+熱飲=$34一黎到...雖然是迷你版,但一塊厚身豬排蓋住飯,豬排有質感又juice,,個茄汁獻又岩當讚讚讚男朋友叫了五香肉丁旦麵+熱飲=$23不過不失,不過...個麵唔似大光麵,我男友大讚,我也試過....又真是有不同喎去深水步必去食既餐廳
終於可以試下個焗豬排飯啦......

下午茶餐,我叫了想試好耐既焗豬排飯+熱飲=$34
一黎到...
,個茄汁獻又岩當讚讚讚
男朋友叫了五香肉丁旦麵+熱飲=$23
不過不失,不過
...個麵唔似大光麵,我男友大讚
,我也試過....
又真是有不同喎
去深水步必去食既餐廳
2014-01-25 3139 瀏覽
好老實講, 雖然呢度係深水埗, 作為我成日來此區, 我都要靠GPS才找到。點解呢? 因為呢條街係絕對不會入, 隔旁簡直似廢墟, 收舊爛銅爛鐵果D, 那是否找死人?講番入面裝修, 我起初以為是餐記, 點知入去有D懷舊feel,跟荃灣沙樂美的裝修相似 !食物價錢一般啦, 中計.... 原來焗豬飯套餐只多了一個湯, 貴左$16.- , 即是焗豬本來只是$34.- 而已, 因為阿姐hard sale, 我以為$34 要再另叫飲品, 原來都是有熱飲的。羅宋湯其實是高水平, 起碼夠濃, 味度更加是正宗羅宋湯的味道, 甜酸得宜, 本人認為非常OK , 唯獨貴左D喎 !焗豬都要等十五分鐘才到, 首先是炒底飯, 絕對童手無欺, 茄汁味濃, 豬扒不是很多但足夠份量, 而且入味, 基本上好難挑佢的不好, 老實講, 很久未食過甘出色的焗飯, 如果是$34, 我覺得簡直是抵! 抵! 抵 !阿姐本身都好人, 不是一般餐廳留起D卡位, 我就算一個人都叫我坐卡位, 講明當時只是剛有人走, 基本上無咩吉位, 我覺得呢方面好滿意 ! 最後講番杯檸茶, 好濃既茶味, 所以有D苦, 但溝左D茶後OK !

蘿宋湯
2014-01-25
蘿宋湯
2013-12-10 2128 瀏覽
深水埗的食肆數量真的多不勝數,在open rice內找到了這一間,便決定一試。鰻魚蟹籽炒天使麵$55雖然賣相不是太精緻,但味道卻不錯,鰻魚的份量也不少。這個配搭也頗新奇,吃慣了炒烏冬,這個也不錯吧。天使麵煮得稍稔身,汁料也足夠,好炒得乾身一點點更好。$55的價錢還有飲品,糖水確是不錯的選擇。順帶一提,餐廳提供了中西式的食物。西餐廳的裝修,茶記的餐牌,家庭式的服務

鰻魚蟹籽炒天使麵$55

雖然賣相不是太精緻,但味道卻不錯,鰻魚的份量也不少。
這個配搭也頗新奇,吃慣了炒烏冬,這個也不錯吧。
天使麵煮得稍稔身,汁料也足夠,好炒得乾身一點點更好。
$55的價錢還有飲品,糖水確是不錯的選擇。

順帶一提,餐廳提供了中西式的食物。
西餐廳的裝修,茶記的餐牌,家庭式的服務
2013-11-16 1840 瀏覽
「星河,有一串星際流火…萬天的皎潔星座,圍著焗豬分佈就座…」上次來到深水埗,已經是十月中,咁你話在下有多久沒來到深水埗呢?不過只是一個左右吧!深水埗是基層的社區之一,但是食店卻依然的多不勝數,今天造訪的,是星河餐廳,從餐廳名字看來,又使在下想起了星河的歌詞來,又從門面看來,似乎經歷了不少滄桑,門面舊了,就連內堂也仿佛經歷滄桑一樣,擁有著舊式的裝潢,依稀也有像以往舊式餐的模樣。星河餐廳位於大南街近警署附近,好容易找到。進入之後,連餐牌也不用看和研究,落單便是焗豬扒飯。先來的是羅宋湯。濃稠的羅未湯,有著鮮紅色的湯底,蔬菜中夾雓著一件牛腩,是舊式餐廳的特點。湯雖然濃稠,但很清新酸甜度適中,而且配料十分充足。焗豬扒飯隔了約十分鐘才上桌,顯然是即叫即焗,非常有誠意。除了蕃茄,還有紅蘿蔔。整個蕃茄汁酸酸甜甜,而且部份已經焗到燶了,豬扒已經斬件,而且肉質鬆化有嚼勁,唯獨炒飯的蛋絲卻不足,而且還未炒得乾身,有點濕身,這是有所欠缺的地方。凍奶茶茶味充足,回甘度也足夠,茶及奶比例均勻,茶亦很順滑。雖然星河餐廳看來是舊式餐廳,可是味道不俗,可以一試,而且整體來說,已經很滿意了。

凍奶茶茶味充足,回甘度也足夠,茶及奶比例均勻,茶亦很順滑。
2013-11-16
2013-06-23 1391 瀏覽
特意來食焗豬扒飯,果然不錯!飯、汁、豬扒好配合,味道真的不錯!份量也不是少的,其實兩個人食都夠!我哋都有叫到其他嘢食,不過同呢個飯無得比。
特意來食焗豬扒飯,果然不錯!

飯、汁、豬扒好配合,味道真的不錯!

份量也不是少的,其實兩個人食都夠!

我哋都有叫到其他嘢食,不過同呢個飯無得比。
2013-06-22
11-5-2013(六)♭♪〜星河,有一串星際流火。。。〜 ♭♪是日,一個人又在深水埗一帶逛遊,探訪完露宿者後,便在 星河餐廳 吃個晚飯。久聞其焗豬扒飯大名多時,還未看過其真身!好!是日就快快現身在我眼前吧!點叫後要等 15 分鐘才上桌,應是即叫即製吧!當它端上桌子時,看見其賣相對辦;豬扒件數應有兩塊,是切件而上的,吃下一口,肉質鬆軟,肉汁豐盈;最讚的是那個茨汁,濃郁的蕃茄味,且不肥膩;飯也炒得乾身,粒粒分明;唯蛋加入炒飯內的份量則較小,若加多一點,味道更可口呢!隨餐附送的羅宋湯,料子多得很,味道濃郁;炸物亦很香脆可口,正!凍飲需另加 2 元,吃完整個餐後,很飽肚呢!
11-5-2013(六)

♭♪〜星河,有一串星際流火。。。〜 ♭♪
;唯蛋加入炒飯內的份量則較小,若加多一點,味道更可口呢!

凍飲需另加 2 元,吃完整個餐後,很飽肚呢!

2013-05-11
  • 焗豬扒飯