2024-04-17
位於西環的「星薈館」🌃。呢度係一間十足有格調嘅高級中菜館,主打細膩精緻嘅美食。食物好味又精緻,唔多講,我哋一齊嚟睇吓。禮貌起見,我哋由湯開始飲起,先有個「雪燕蟹肉瑤柱蠜」。湯底濃郁,海鮮新鮮得黎又喺最適宜嘅濃度,瑤柱同蜜燕配埋飲,係好爽口嘅開胃湯🍲😋再嚟個「白胡椒大虎蝦伴煎米底」,一見到已經極吸引。大虎蝦新鮮肥美,跟住大胡椒嘅爽熱口感,配埋煎至脆口嘅米底,一試就知道好味,賣相香味都一流🦐👌🏻之後嘅「炭烤陳皮黑叉燒」有唔少驚喜。烤燒黑飯叉燒味道醇厚,同香味撲鼻嘅陳皮一齊,味道層次豐富,令人唔住地一咬再咬🍖😎享受完大餐之後,有個好驚喜「貴州酸湯海馬友魚柳」,蕃茄湯醋香開胃,海馬友魚柳燉得又好熟又彈牙,搭配得嚟令人食得好滿足🍜🥰米線菜譜就係「櫻花蝦濃湯小棠菜芯,福建炒絲苗」這一道。櫻花蝦超香,湯底濃郁鮮美,煮得剛剛好,與小棠菜芯混為一體,讓人回味無窮,福建炒絲苗更是一絕,味道香醇彌漫💕😌於「星薈館」用餐經驗,嘅比食嘅滿足感,同一路飲食過程中呢個人性化嘅互動,真係一種有趣嘅體驗。等我再去嘅時候,我哋繼續傾😊🍵
再嚟個「白胡椒大虎蝦伴煎米底」,一見到已經極吸引。大虎蝦新鮮肥美,跟住大胡椒嘅爽熱口感,配埋煎至脆口嘅米底,一試就知道好味,賣相香味都一流🦐👌🏻 之後嘅「炭烤陳皮黑叉燒」有唔少驚喜。烤燒黑飯叉燒味道醇厚,同香味撲鼻嘅陳皮一齊,味道層次豐富,令人唔住地一咬再咬🍖😎
米線菜譜就係「櫻花蝦濃湯小棠菜芯,福建炒絲苗」這一道。櫻花蝦超香,湯底濃郁鮮美,煮得剛剛好,與小棠菜芯混為一體,讓人回味無窮,福建炒絲苗更是一絕,味道香醇彌漫💕😌 於「星薈館」用餐經驗,嘅比食嘅滿足感,同一路飲食過程中呢個人性化嘅互動,真係一種有趣嘅體驗。等我再去嘅時候,我哋繼續傾😊🍵