2022-09-04 144 瀏覽
位於紅磡嘅春田冰室,喺何文田地鐵站行過去,10分鐘之內嘅路程,尚算方便。冰室來講呢度嘅裝修都算別字,幾大幾寬敞,同埋因為採用落地玻璃,所以成間鋪嘅感覺都好光猛,服務員嘅service都唔錯。叫咗一款特別啲嘅嘢食,就係蟲草花椰子雞米線,呢個湯底真係好好味,係椰子雞湯,味道10分濃郁。除咗蟲草花,仲有黑木耳。雞嘅份量都幾多,亦都好嫩滑。另外一款就邪惡少少,叫咗鮮茄吉列豬扒飯。即叫即整,不過等嘅時間唔算長。超級大份,豬扒勁大塊。炸得幾酥脆,啖啖肉,正。芝士亦都係落足了。最後食個甜品,粒粒華田脆脆雪山西多士,聽講係呢度嘅招牌之一。切到四方形,細細件,方便進食。而且味道都唔錯。呢度都有啲特色飲品,例如奶茶紅豆冰或者鴛鴦紅豆冰,不過今次太飽,未試到,下次再嚟過。
2022-09-02 114 瀏覽
.📍春田冰室@紅磡/土瓜灣評分:7.5/10🔸紅磡春田街港式餐廳餐廳環境新淨第二次幫襯喇!🔹今次黎到見到有個蟲草花椰子雞湯米線 $55餐牌圖片吸引 就嗌黎試試佢🔸出面好多餐廳都有蟲草花雞米線 而春田冰室個特別之處就係佢個湯底同其他餐廳唔同 用左椰子🥥🥥椰子湯底白雪雪 飲到好香椰奶味米線煮得恰到好處 上面仲撒左椰絲😆配料有蟲草花 雲耳 紅棗 十分養生同時又為白色湯底添上色彩雞肉正常發揮 雞皮略多肥膏🔹招牌咖哩豬排飯 $54豬排份量十足 吉列炸到外皮鬆脆 內裡熱辣辣 不愧係餐廳招牌菜
📍春田冰室

豬排份量十足 吉列炸到外皮鬆脆
內裡熱辣辣 不愧係餐廳招牌菜

• 蟲草花椰子雞米線
2022-08-26 153 瀏覽
今日去左紅磡搵朋友食野,見到呢間lunch時段都幾多人食😆唔諗 即刻入去食野咖喱吉列豬扒飯 $54件吉列豬扒都真係好多件🫢🤤等於我兩隻手既大細(女仔手),好脆 炸粉又唔厚,肉質唔乾,配埋咖喱勁有層次,咖喱汁好濃郁,微辣 仲有d甜,咖喱入面仲有薯角同青椒🫑👍🏻成碟飯又比我KO左🫣蟲草花椰子雞湯米線 $55呢碗真係冇得輸,好補🤤有紅棗、木耳仲+$8轉雞脾,雞肉雞皮質感幾滑, 配埋個椰子雞湯 好甜 ,d湯都係比朋友飲曬 真係好好飲🥹講起就好想再食🤤水牛城雞翼$42紅噹噹既水牛城雞翼,有好濃既辣椒醬同番茄醬,就算啲醬係外層stay耐左 都唔會令雞翼個層炸左既皮淋左 👍🏻still 脆脆🤤🤤華田脆脆 呢杯係邪惡既代表😆上層超多華田脆脆😝杯底既華田好濃郁👍🏻

咖喱吉列豬扒飯 $54

蟲草花椰子雞湯米線 $55

水牛城雞翼$42

華田脆脆
呢杯係邪惡既代表😆上層超多華田脆脆😝杯底既華田好濃郁👍🏻
2022-08-24 1208 瀏覽
紅磡搵食第二彈就黎到呢間新開既春田冰室🥳呢間冰室係土瓜灣同黃埔站中間,就係新樓既樓下😉呢區重建左之後都冇黎過,真係同以前唔同晒😝冰室既面積都算大,坐得幾舒服👍平日下午茶時間黎到估唔到都幾多人😊佢既食物質素都真係好唔錯,值得推介‼️🍜蟲草花椰子雞米線椰子米線好有驚喜,算係我食過咁多間最好食既一間😍佢既湯好香椰子味,而且表面仲加左椰絲,夠晒特別💯啲雞件亦好嫩滑,份量好多,啖啖肉👍除左蟲草花仲有紅棗、雲耳等,好足料🤭🐷招牌咖哩豬扒意粉呢個豬扒上枱既時候真係嘩左出聲🙉勁大塊,仲大過塊面,而且炸得好香脆😊咖哩汁另上所以唔會令到豬扒林晒🤗基本上唔洗食意粉都已經夠晒飽🤣意粉就普普通通,冇乜特別😝但豬扒真係必試‼️食緊既時候望到隔離枱既豬扒漢堡一樣好誇張,下次一定要試🤣🥞華田脆脆西多士相對上西多士就冇頭先果2樣咁出色🤭賣相就好正,打卡一流😚但西多士炸得唔夠香脆,咬落去有啲油🙃同埋華田脆脆上枱時都已經林左🤫值得賺既係佢已經切左粒狀,食起上黎好方便😁🥤凍檸蜜🥤凍薑蜜跟餐+$3叫左2杯凍飲😋薑蜜既薑味好突出,好夠薑🤩檸蜜亦都唔差,唔會太甜😉不錯✨️/📌春田冰室紅磡鶴園街8號地下G06號舖/😋食物質素:8/10🍽️用
紅磡搵食第二彈就黎到呢間新開既春田冰室🥳
呢間冰室係土瓜灣同黃埔站中間,就係新樓既樓下😉
呢區重建左之後都冇黎過,真係同以前唔同晒😝
冰室既面積都算大,坐得幾舒服👍
平日下午茶時間黎到估唔到都幾多人😊
佢既食物質素都真係好唔錯,值得推介‼️

🍜蟲草花椰子雞米線
椰子米線好有驚喜,算係我食過咁多間最好食既一間😍
佢既湯好香椰子味,而且表面仲加左椰絲,夠晒特別💯
啲雞件亦好嫩滑,份量好多,啖啖肉👍
除左蟲草花仲有紅棗、雲耳等,好足料🤭

🐷招牌咖哩豬扒意粉
呢個豬扒上枱既時候真係嘩左出聲🙉
勁大塊,仲大過塊面,而且炸得好香脆😊
咖哩汁另上所以唔會令到豬扒林晒🤗
基本上唔洗食意粉都已經夠晒飽🤣
意粉就普普通通,冇乜特別😝
但豬扒真係必試‼️
食緊既時候望到隔離枱既豬扒漢堡一樣好誇張,下次一定要試🤣
招牌咖哩豬扒意粉

🥞華田脆脆西多士
相對上西多士就冇頭先果2樣咁出色🤭
賣相就好正,打卡一流😚
但西多士炸得唔夠香脆,咬落去有啲油🙃
同埋華田脆脆上枱時都已經林左🤫
值得賺既係佢已經切左粒狀,食起上黎好方便😁

🥤凍檸蜜
🥤凍薑蜜
跟餐+$3叫左2杯凍飲😋
薑蜜既薑味好突出,好夠薑🤩
檸蜜亦都唔差,唔會太甜😉
不錯✨️

🍳🥞🍔🍟🍕🌮🌯🥘🍱🍣🍤🍙🍧🧁🍩🥂🍷🍾

2022-08-18
招牌咖哩豬扒意粉
2022-08-20 134 瀏覽
朋友介紹話呢間茶餐廳食物唔錯,今天來試試。點了出名的鮮茄焗吉列豬扒飯。見食評講賣相及味道也很好。餐牌寫需時15-20分鐘,等了大約25分鐘,還沒有到,叫waiter跟一跟,再等多10分鐘。又再叫另外一個waiter再跟一跟,過多5分鐘,才告訴我還要等一等。再問一問,才告訴我原來一直未有做。我眼見的,是我附近的桌子,也是一些快餐,他們根本只專心做最快的是日午餐及下午茶餐,其他餐牌上散叫的,他們一律稍後才做。最後足足等了40分鐘以上,才說現在做給我。我覺得,食物質素有幾好都冇用,這樣的營運方法,真係不會再來,冇下次。
朋友介紹話呢間茶餐廳食物唔錯,今天來試試。

點了出名的鮮茄焗吉列豬扒飯。
見食評講賣相及味道也很好。

2022-08-19 150 瀏覽
本先諗住放假,嚟個土瓜灣一日遊,點知出到去就掛3號風球...橫風橫雨😌 誤打誤撞,喺煥然懿居發現到哩間驚喜餐廳✨每道菜式都好食,用料足,食完唔會口乾,推薦✨ 而且環境光猛,坐得舒服,店員服務都好好,唔怪得打風都咁多人等位/買外賣👍🏻我哋試咗~🐷 招牌咖喱豬扒飯咖喱汁好惹味👍🏻 咖喱嘅香辣中帶有椰奶同香茅嘅韻味🤤 微辣過癮,薯仔仲要索哂汁,忍唔住拎哂去撈飯🤤👍🏻塊豬扒好大塊🤤 炸到好香脆而唔乾,好juicy✨ 就算女仔傾住計慢慢食,都依然好脆身👍🏻👍🏻👍🏻🐔 蟲草花椰子雞米線勁香椰子同蟲草花嘅味✨,嚟到嘅時候都忍唔住飲返啖湯先🤤 雞好嫰滑,好有雞味,勁正!仲有紅棗,感覺好養生🥰 🐓 經典水牛城雞翼雞翼炸到皮脆肉嫰✨配埋酸辣適中嘅水牛城醬真係好好食👍🏻☕ 紅豆奶茶估唔到好夾!奶茶本先香滑茶濃,甜味係靠濃厚嘅紅豆沙而嚟,唔會好甜,甜度岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻 🐝 蜂蜜百香果茶好足料呀!係真嘅百香果,唔係百香果味甜醬✨

我哋試咗~
🐷 招牌咖喱豬扒飯

🐔 蟲草花椰子雞米線

🐓 經典水牛城雞翼
雞翼炸到皮脆肉嫰✨配埋酸辣適中嘅水牛城醬真係好好食👍🏻

☕ 紅豆奶茶

🐝 蜂蜜百香果茶
好足料呀!係真嘅百香果,唔係百香果味甜醬✨

經典水牛城雞翼
紅豆奶茶
經典水牛城雞翼
紅豆奶茶
  • 蜂蜜百香果茶
2022-08-18 89 瀏覽
紅磡呢近年真係就多咗好多新樓入伙,今日我就去咗喺紅磡嘅煥然懿居樓下嘅商場一間新開嘅茶餐廳。呢間餐廳裝修新穎,一睇就知啱啱裝修完成,幾乾淨企理,唔算好迫,卡位仲幾好坐,仲有一幅green wall 俾人打卡。叫埋除咗一般嘅茶餐廳嘢食之外,餐牌仲有啲特別既推介,好似厚多士等等,我嗰日係中午時間去仲未食午餐,所以就叫咗一個椰子雞米線,個米線加咗啲椰奶,甜甜地嘅,雞肉又好嫩。另外我朋友就叫咗咖喱吉列豬扒意粉,咖喱汁幾香濃,入邊仲有少少洋蔥碎,而豬扒就炸得啱啱好,外脆外軟,咖喱汁配埋啲意粉都幾好食,係有少少唔夠辣。間餐廳整體都ok,裝修夠新淨,啲侍應都幾醒目,食品質素又有返咁上,望返個價錢又唔算貴,性價比都幾好。

2022-08-13 96 瀏覽
朝思暮想的滋味終於再次前來光顧🫣店舖內的職員還是依舊的熱情款待🥰唯獨有一點不同的是店舖變成自助QR曲點單.既方便又快捷🤩▫️主食讓人回味至今的莫過於即叫即焗的焗飯&意粉🤩份量十足的焗飯&意粉火辣辣的呈現🔥不論是溫度還是顏色的賣相都相當讓人驚歎😍而醬汁更是滿滿當當的黏貼在每每的飯粒&意粉之上.真讓人幸福又滿足🤤▪️鮮茄吉列豬扒意粉$60(必叫)最讓人期待的主角莫過於吉列豬扒🤩在平日裡害怕油炸食物的我都敵不過如此邪惡的美食🤤炸得鬆脆鬆脆的外表內裡包著軟熟多汁的豬肉扒.入口既油而不膩的.更帶來口感豐富的層次.真讓味雷帶來難以忘懷的滋味👍🏻😘▪️鮮茄炸深海魚柳飯$62(必叫)炸深海魚柳亦是必吃之選😍在外吃炸魚柳最怕的莫過於內藏雪味😣剛好難得一試竟發現在黃金般的衣裳內藏鮮嫩鮮嫩的肉質😍一口的鬆化一口的軟熟.一口的嫩滑一口的鮮嫩🫣🤭果真的好吃🥹👍🏻▫️小吃▪️水牛城雞翼(必叫)運動過後有資格補充充足的養份😂 水牛城雞翼酸酸辣辣夠過癮😍雞翼外皮經炸後更為香脆.內裡咬開更是滿滿被鎖上的肉汁😚就算是把醬汁淋上雞翼之上都完全沒影響香脆的口感👍🏻▫️餐飲▪️粒粒華田脆脆$11 茶餐廳之選當然是華田🤘🏻🤘🏻但今次有點例外並

▫️主食

鮮茄吉列豬扒意粉

▪️鮮茄吉列豬扒意粉$60(必叫)
鮮茄炸深海魚柳飯

▪️鮮茄炸深海魚柳飯$62(必叫)

▫️小吃
水牛城雞翼

▪️水牛城雞翼(必叫)

▫️餐飲
粒粒華田脆脆

▪️粒粒華田脆脆$11
茶餐廳之選當然是華田🤘🏻🤘🏻但今次有點例外並非一般的華田而且味道濃郁又有粒粒脆脆的華田特飲😻口感並不獨單又有層次的變化..正🫶🏻
鮮茄炸深海魚柳飯
水牛城雞翼
粒粒華田脆脆
2022-08-12 83 瀏覽
尋晚同太太去左紅磡果邊整啲嘢,整完嘢見有啲餓,就去左又方便又就腳嘅冰室,佢叫「春田冰室」😊美式什扒(洋蔥汁配薯菜) + 凍百香果茶什扒扒類方面有雞扒 同 豬扒,雞扒非常之嫩滑😋 而豬扒鬆軟得黎又夠煙韌,非常之有口感☺️唔會係醃到梅哂啲肉👍OMN新蟹鉗鮮茄焗飯 + 華田脆脆小編第一次食新蟹鉗餅,配 鮮茄焗飯又幾特別喎!即叫即焗!熱辣辣 香噴噴😋華田脆脆西多士小編 同 太太就最鍾意食呢個飯後甜品🤤華田脆脆 配 西多士真係好夾!😋

美式什扒(洋蔥汁配薯菜) + 凍百香果茶

OMN新蟹鉗鮮茄焗飯 + 華田脆脆

2022-08-10 87 瀏覽
呢排興厚厚三文治估唔到茶餐廳都有得食春田冰室嘅勁量三文治餐除左有三文治外仲有雜菜沙律同薯條飲品勁豐富!未夠飽?仲可以加小食我揀左蔥花滑蛋厚切午餐肉烘底😉再加椒鹽燒賣試下椒鹽燒賣有6粒略略炸過嘅燒賣灑上椒鹽惹味👍三文治好細心咁包好左拎喺手唔怕污糟可以好淑女咁食🤭蔥花滑蛋嫩滑配厚切午餐肉實在天作之合呢個份量真係抵得住一份午餐再加上波浪薯條非常滿足呀~特飲華田脆脆簡單嘅華田加上脆脆片連冰塊都打成碎塊咬出脆脆口感正!
呢排興厚厚三文治

正!

2022-08-06
下午茶
2022-08-10 70 瀏覽
最後一個月喺紅磡附近工作,終於喺鶴園街附近有間好食又好坐既冰室比我😏春田冰室個名又幾清新又幾麥兜🐷🤣見到餐牌選擇都幾多,有個椰子雞湯米線我覺得幾吸引,好少喺茶記見到👍湯底都幾濃而且椰子味好重😌另外叫左份勁量三文治,烘底佢有得選擇大火同小火😂第一次有得簡,不錯不錯!瑞士雞翼都幾夠味😌反而比較喜歡個華田脆脆,夠濃夠多脆脆一點都不吝嗇👍👍👍店內環境感覺都幾清新舒服,而且食物相對高質,絕對係不錯既選擇!

2022-08-09
午餐
  • 蟲草花椰子雞米線
  • 阿華田脆脆特飲
2022-08-06 66 瀏覽
📍春田冰室🗺紅磡鶴園街8號地下G06號舖見到呢間冰室環境唔錯,而且好多選擇,住附近嘅我一於同屋企人一齊試下~⚡️咸牛肉芝士滑蛋三文治 $53(烘底+1)呢個配搭好吸引🤩 咸牛肉滑蛋加埋芝士真係無得輸🥰 旁邊仲有薯條同沙律菜👍🏻烘底有得揀小火或大火😆 揀左小火😌⚡️美式雜扒 $98鐵板上嘅雜扒好巨型🫢 有豬扒、雞扒、腸、煙肉、菇同番茄~ 啱曬食肉獸,抵食!🥩薯菜係薯條,醬汁就揀左蒜蓉汁⚡️椒鹽豬扒 豬扒椒鹽幾惹味,送飯食啱曬,而且份量都多⚡️蟲草花椰子雞米線(轉米粉)$55雞肉嫩滑,湯底椰子味幾濃郁清甜,有蟲草、木耳、紅棗等,夠曬養生🥰 ⚡️咖哩炸深海魚柳焗飯 $68即叫即焗嘅焗飯熱辣辣🔥 咖哩有小小辣~炸魚柳超大塊,仲好香脆!⚡️水牛城雞翼估唔到冰室有水牛城雞翼🙈 雞翼炸得幾好,醬汁酸酸地,唔係好辣😋 ⚡️粒粒華田脆脆雪山西多士 $38見到呢個就心心眼😍 好多華田脆脆,淋上煉奶,正🤤 ⚡️華田脆脆華田幾濃,灑上脆脆,好飲🫶🏻⚡️鴛鴦紅豆冰咖啡味特出,同紅豆出奇地夾,紅豆都夠淋😚⚡️椰汁紅豆冰椰汁味道好香濃,高質💕
📍春田冰室
🗺紅磡鶴園街8號地下G06號舖

⚡️咸牛肉芝士滑蛋三文治 $53(烘底+1)
烘底有得揀小火或大火😆 揀左小火😌

⚡️美式雜扒 $98
薯菜係薯條,醬汁就揀左蒜蓉汁

⚡️椒鹽豬扒
豬扒椒鹽幾惹味,送飯食啱曬,而且份量都多

⚡️蟲草花椰子雞米線(轉米粉)$55

⚡️咖哩炸深海魚柳焗飯 $68
即叫即焗嘅焗飯熱辣辣🔥 咖哩有小小辣~
炸魚柳超大塊,仲好香脆!

⚡️水牛城雞翼

⚡️粒粒華田脆脆雪山西多士 $38
見到呢個就心心眼😍 好多華田脆脆,淋上煉奶,正🤤

⚡️華田脆脆
華田幾濃,灑上脆脆,好飲🫶🏻

⚡️鴛鴦紅豆冰
咖啡味特出,同紅豆出奇地夾,紅豆都夠淋😚

⚡️椰汁紅豆冰
椰汁味道好香濃,高質💕
2022-07-31 69 瀏覽
今早叫了一個$45炸魚柳早餐,多士又凍又硬、腸仔1/3條、雞蛋煎到爛咗、魚柳細到連掌心都冇,沙律醬欠奉,叫亞姐畀醬,佢竟然想攞我食緊碟去加醬,亞姐唔該有衛生意識。知道百物騰貴,但都唔使咁離譜
知道百物騰貴,但都唔使咁離譜
2022-07-21 60 瀏覽
次次去買外賣 到要等到就發脾氣,員工咁多 水吧四個人都可以要你等20分鐘 下次打死唔幫襯其實行咁多人飯點解可以要人等咁耐 如果你話繁忙時間冇嘢講 但平時都咁 咁又如何解釋呢。

外賣自取
2022-07-02 108 瀏覽
冰室位於充滿日本風嘅啟岸巷子附近,裝修型格新穎,夠光猛座位闊落,坐得幾舒服。食物幾有新意,下午茶時段去都好多人!------------------------------🐥◖蟲草花椰子雞米線◗ $55用料一啲都唔馬虎,配料有生菜、蟲草花、木耳同紅棗,係一碗養生又好味嘅米線!可以+$8指定要雞髀,湯底帶有椰子香氣,味道清甜,米線索曬湯汁但亦唔會煮得太爛!🍳◖香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治◗ $55 (烘底+$1)勁量三文治,好厚好多餡好大份!套餐仲包埋雜菜沙律,薯條/雜果沙律同嘢飲,成個餐都幾大份!沙嗲牛愛好者必試,牛肉肉質軟嫰,滑蛋亦好香蛋味,仲保留咗少少蛋漿嘅口感,咬落去啖啖都食到微甜嘅沙嗲牛真係好幸福!切開咗兩半,同朋友分黎食都好方便!🥪◖華田脆脆雪山西多士◗ $32熱辣辣新鮮炸起,一粒粒金黃色外脆內軟!上面有一大片牛油,加埋華田脆脆,粒粒都好軟熟!麵包係浸咗蛋漿炸,好濃蛋味,又唔會好油膩,推介!☕️◖紅豆咖啡◗ 跟餐+$9好新奇嘅配搭,平時都係飲開紅豆冰,微苦嘅咖啡加埋甜甜地嘅紅豆,好似食緊甜品咁! 🧋◖華田脆脆◗ 跟餐+$9阿華田好濃,唔會好甜,加脆脆一齊飲,有口感又好飲! Enc
🐥◖蟲草花椰子雞米線◗ $55

🍳◖香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治◗ $55 (烘底+$1)

🥪◖華田脆脆雪山西多士◗ $32

☕️◖紅豆咖啡◗ 跟餐+$9

🧋◖華田脆脆◗ 跟餐+$9
阿華田好濃,唔會好甜,加脆脆一齊飲,有口感又好飲!

Encore指數:8.5/10
冰室食物質素高,價錢亦唔貴,跟餐特飲都係+$9真係幾抵!佢仲出名即焗嘅飯/意粉,下次會再試!