2020-05-14 1104 瀏覽
呢間米線嘅下午茶都幾抵,會另外送兩隻雞翼同埋一杯豆漿。佢有一餸同兩餸米線揀,亦有大大碗嘅過橋米線 🍜好味指數:😋😋😋😋(5分為滿分)抵食指數:💰💰💰💰(5分為好抵食)🍜過橋套餐(大大碗)(HK$68)餐牌上見到呢個大大碗嘅過橋米線無話送嘢嘅,但係唔知點解都有雞翼同豆漿送。呢個大大碗同平時食嘅過橋米線一樣勁多餸,有牛肉、豬肉、腩肉、雞肉、豬膶、魚蛋、黑木耳、枝竹、火腿、豆卜、酸菜、炸醬。而麵底亦可以轉米粉、油麵、河粉,湯底可揀酸辣或者佢地秘製麻辣,辣度有勁、大、中、小、5小辣可以揀,而我揀咗小辣嘅酸辣湯底,如果平時食得辣嘅朋友,我覺得要叫中辣或以上。佢地送嘅雞翼有香草同麻辣兩款,我揀咗麻辣,食落都唔錯,雞翼出面有孜然粉,入面啲肉都食到有麻辣味。
呢間米線嘅下午茶都幾抵,會另外送兩隻雞翼同埋一杯豆漿。
佢有一餸同兩餸米線揀,亦有大大碗嘅過橋米線 🍜

好味指數:😋😋😋😋(5分為滿分)
抵食指數:💰💰💰💰(5分為好抵食)

🍜過橋套餐(大大碗)(HK$68)
餐牌上見到呢個大大碗嘅過橋米線無話送嘢嘅,
但係唔知點解都有雞翼同豆漿送。

呢個大大碗同平時食嘅過橋米線一樣勁多餸,
有牛肉、豬肉、腩肉、雞肉、豬膶、魚蛋、
黑木耳、枝竹、火腿、豆卜、酸菜、炸醬。
而麵底亦可以轉米粉、油麵、河粉,

湯底可揀酸辣或者佢地秘製麻辣,
辣度有勁、大、中、小、5小辣可以揀,
而我揀咗小辣嘅酸辣湯底,
如果平時食得辣嘅朋友,我覺得要叫中辣或以上。

佢地送嘅雞翼有香草同麻辣兩款,
我揀咗麻辣,食落都唔錯,
雞翼出面有孜然粉,入面啲肉都食到有麻辣味。

这家开在红磡的四川麻辣米线店,装修朴实简单,没有过多的宣传也没有浮夸的装饰,店面很普通,墙面上贴了大大的菜单,抬头就可以看到自己想要吃什么,菜式多样且可自由搭配。在香港这个美食的天堂,这家过于不起眼的小店却用味道征服了我的胃,一度变成了我和我先生的晚餐首选地。推荐:本店驰名过桥套餐(大大碗)HKD68;四川麻辣新疆香草烤鸡中翼 4只HKD28;大话7(饮料)跟餐点只需10HKD本店驰名过桥套餐,俗称大大碗,是我们每次来店必点之一。超大超值超好吃!这一份里面包括:牛肉、猪肉、腩肉、鸡肉、猪膶、鱼蛋、黑木耳、腐竹、火腿、豆卜、酸菜、炸酱、生菜、芽菜、韭菜、腐皮以及超劲道的米线。如果不喜欢其中某几样也可以跟服务员说去掉就可以啦。我只能吃到小小辣,喜欢辣的朋友可以自己选择辣度哦。其中最值得我单独拿出来表扬的是这家店的酸菜和炸酱,可以毫不夸张的多我喜欢这家店有50%是因为这里的酸菜实在是太正宗了!酸甜脆口,因为自带一点甜甜的感觉,所以不会觉得这个酸菜太酸,特别开胃。炸酱则是满满的肉末小团体,店家超大方的会给很大一份盖在米线的最顶部,搅拌开之后整一份米线都带着炸酱的肉香味。这样一份大大碗适合两个人

推荐

大大碗

本店驰名过桥套餐
,俗称大大碗,是我们每次来店必点之一。超大超值超好吃!

这样一份大大碗适合两个人一起吃,情侣或者闺蜜只需要点一份就超级饱的啦~可以看到食材荤素搭配都很到位,吃起来也特别新鲜可口,而且重点是性价比真的好高,除了大大碗这样特方便的点餐方式之外,店里也支持自选材料任意搭配(适合单独吃一份的小伙伴),但三颂的米线就要47啦,看我们这个16个颂的才68是不是顿时觉得太值了!

全部吃光啦

如果觉得不够饱的话,还可以点一份四川麻辣新疆香草烤鸡中翼
(我之前点过,这次没拍照啦)。光听这个名字就感觉是一份很厉害的菜了是不是!这里的鸡翅特别贴心的可以选择3个装,4个装和6个装,辣度也可以自己和服务员沟通。大小均匀的鸡翅被香草特有的香味所包裹,外酥里嫩,肉质紧实,熟而不老,根本停不下来。

大话7

关于就餐饮料,最爱的是这家店的“大话7”
,第一次点是被这个名字给吸引了,想说试试看到底是个啥,但自从点过一次之后,就太喜欢这个味道了。大话7分为2步,一罐普通的7喜,以及一个底部铺着一层浓浓的酸梅酱、在冰块覆盖之下加两颗话梅的杯子。两个加在一起就变成了大话7,解腻解渴解辣又开胃!

总结
:香港多面食,五步就是一家面食店,所以真正能够让食客多次光临的面食店一定有着自己的特别之处,可以说,这是一家值得去一次的面食店哦~
大大碗
大话7
  • 香草鸡翼
2019-06-11 1135 瀏覽
來到紅磡,又要扮演蔡瀾了,今天就來試粉面粥店。個人其實覺得譚仔蠻不錯的,但來來去去吃的都是米線,但這店鋪就不同了,它可以佩上河粉,面,米線,選擇多很多呢!自己選了河粉,第一啖當然是試湯底了,湯底非常非常地甜,試得出不是味精味,而是正宗豬骨湯底味,認真不得了。選了雲吞,雲吞很彈牙,但只有兩粒,如果再多一粒就好了。再來值得稱讚的就是雞塊,雞大塊,而且很厚身,食開譚仔,反覺得這size真是大得不得了。

2019-04-24 939 瀏覽
唔知食咩好~ 盲中中貢左入嚟~ 四川菜,午餐當然食米線~睇完餐牌決定食腐皮蝦卷米線,點知無得賣... 唯有即轉豬軟骨米線。豬軟骨係一樣風險好高嘅食物,我試過去好多餐廳點過點知都會唔熟,所以今次都係搵條命搏 😂真係搏到,熟嘅,仲好大碗添~ 不過就唔算軟腍,但都ok嘅~仲有好多配菜,芽菜,韭菜,撩撩下仲有塊腐樣田,但幾靭,未煮透😅米線都吸晒酸辣湯嘅味,仲帶有一陣獨特嘅香料味,同其他餐廳嘅味道完全唔同。當然,鐘唔鐘意就因人而已啦~最好係酸辣可以揀辣度,揀左小辣,辣味都幾嗆。好彩午市都送豆漿,一飲即解辣,舒服晒 😆
唔知食咩好~ 盲中中貢左入嚟~ 四川菜,午餐當然食米線~

真係搏到,熟嘅,仲好大碗添~ 不過就唔算軟腍,但都ok嘅~

2019-04-23
2019-03-20 807 瀏覽
十幾年前仲係讀緊中學嘅時候,放學成日嚟食米線,貪佢下午茶會送杯豆漿,估唔到十幾年後嘅今日,下午茶仍然送一杯豆漿,仲要只係$38 ,真係好抵叫咗個下午茶餐A,一個餸嘅米線,仲有兩隻雞翼,送一杯豆漿,我加多$6叫多個餸,腩肉菜心酸辣米線,少米線煮焾啲點解我會話佢個腩肉係冠軍?因為佢醃得好夠入味,夠晒厚,唔會好似出面連鎖式嘅米線店咁塊腩肉好似陣風咁食左落口好似無食過!10幾年後都保持同一樣嘅水準,就算而家住得遠左都要再嚟食啦!
2019-02-10 704 瀏覽
初四,開工日,祝各位都事事如意,升官發財🌸🎉放工,因為今日公司春茗,夫君一人晚膳,佢選擇了食米線作爲一個人的浪漫。😝本身佢諗住去勿演佳肉凍鏈茶,不過年初五先開門,佢唯有去十分鐘腳程的景霖米線。😬佢叫左一碗牛肉、雪魚豆腐米線小辣走芽菜加香草雞翼。對比起勿演佳肉凍鏈茶,米線爽口,相對無咁煙靱,但亦不錯。牛肉無筋,軟滑。星形嘅雪魚豆腐係此店特別的餸料,其他地方搵唔到架。香草雞翼就同食開的沒大分别。都尚算醃得夠入味,外皮煮得夠脆,夠香口。總括而言,佢覺得呢一度都是除左勿演佳肉凍鏈茶之外的一個不錯選擇。🤓🤓
初四,開工日,祝各位都事事如意,升官發財🌸🎉

2019-02-08
2019-01-20 530 瀏覽
以為讀書嗰陣放學後成日會同同學食旺角分店既呢間米線,尋晚同朋友喺黃埔睇完戲已經差唔多十點,見呢間收十一點半就過左黎重拾下久違既味道☺️因為都夜所以兩個人叫咗個過橋套餐share, 五小辣嘅湯底同出面雲南米線或者大型連鎖米線幾唔同,三間各有特色,但我覺得呢間無雲南咁重味同無連鎖咁重味精,幾岩我👍👍呢間嘅魚蛋唔係白魚蛋係炸魚蛋,一黎到有啲失望, 因為成日覺得白魚蛋會彈牙好多,好彩呢個都算ok豬潤好似都食左好多塊,唔會太熟奶粉,而無腥味,幾好雞肉幾滑不過牛肉就有啲啲韌生菜都爽口腩肉就真係幾咸豆卜正常,索左湯底幾好食個人認為呢間唔差,鍾意食米線嘅人可以試下👍
豬潤好似都食左好多塊,唔會太熟奶粉,而無腥味,幾好
雞肉幾滑不過牛肉就有啲啲韌
生菜都爽口
腩肉就真係幾咸
豆卜正常,索左湯底幾好食
個人認為呢間唔差,鍾意食米線嘅人可以試下👍
過橋套餐
2019-01-19
$34 (宵夜)
過橋套餐
2019-01-10 419 瀏覽
原來打算去食唯一雲貴川米線,點之執左,所以唯有食呢間景霖米線。食左下午茶餐,37蚊有一餸米線加兩隻雞翼加杯豆漿,都算抵。烤雞翼有得選擇麻辣或者香草,我選左香草,雞翼不過不失,無咩特別。米線就選左腩肉少辣,腩肉都有好多塊,但都係不過不失,成個米線無咩味,感覺好清淡唔知想點。比起唯一雲貴川的米線真係差好遠,好懷念唯一的酸辣湯底,好夠味。如果大家追求飽同清淡,呢度絕對係好選擇,可惜我係比較重口味,希望食到的係酸辣有層次的米線,呢度真係唔適合我!
食左下午茶餐,37蚊有一餸米線加兩隻雞翼加杯豆漿,都算抵。
少辣腩肉米線
2018-12-06 518 瀏覽
話哂小妹食米線資歷都唔淺,景霖完全取替我米線口袋名單今次都係叫咗麻辣,一句講哂點解咁鐘意食"佢個麻辣係帶層次㗎"哈哈,真係唔同一般嘅麻辣,仲要啲料又夠多又抵食,次次入紅磡都食架今日仲試埋佢新出嘅口水雞翼,呢個就⋯⋯平淡咗DDDD都係食番其他雞翼算啦
話哂小妹食米線資歷都唔淺,
景霖完全取替我米線口袋名單
今次都係叫咗麻辣,
一句講哂點解咁鐘意食
"佢個麻辣係帶層次㗎"
哈哈,真係唔同一般嘅麻辣,
仲要啲料又夠多又抵食,
次次入紅磡都食架
今日仲試埋佢新出嘅口水雞翼,
呢個就⋯⋯平淡咗DDDD
都係食番其他雞翼算啦
口水雞翼
2018-12-03
口水雞翼
2018-10-31 515 瀏覽
想食米線,本身諗住食唯一雲貴川,但去到點知執左,就轉彎入左景霖。好似哩間都幾出名,我就第一次食。Order左牛肉清湯米線(成日都覺得一餸抵過叫兩餸,餸既份量會多啲><)牛肉份量都幾多,有成八塊,而且每塊牛肉size都唔細。牛肉有牛味,肉質嫩滑,幾驚喜!牛肉夠瘦,冇咩肥膏,淨係痴住少少筋。味道、肉質都幾唔錯!米線米線冇我想像中好食。米線唔知點解同一碗入面有啲淋啲,有啲就有咬口啲。米線口感普通,無咩特別。湯底我好驚食完野食會口乾,多味精、重口味既麻辣湯底可免則免,所以就要左清湯。我冇飲個湯,但湯面既油份唔算多,都ok。朋友叫左小辣,湯底顏色睇落去唔算太紅,湯面浮住既紅油都唔多,係相對較健康啲既麻辣湯底。朋友飲左一啖話味精既感覺唔重,但辣味後勁好強,就算小辣食完口唇都紅曬,我淨係試左幾條米線,都覺得真係幾辣,辣係喉嚨到湧上黎,唔食得辣就唔好亂挑戰啦!配料有芽菜、韭菜、腐皮,份量都幾多。芽菜爽脆,韭菜正常,腐皮無食到。整體而言,係正常既一碗米線。米線份量都夠,女仔食完會飽。值得一讚既係食落無咩味精既感覺,食完唔會特別口渴。一餸米線配豆漿$33 性價比亦正常。係比譚x更好既選擇!
好似哩間都幾出名,我就第一次食。

牛肉清湯米線

牛肉
份量都幾多,有成八塊,而且每塊牛肉size都唔細。
牛肉有牛味,肉質嫩滑,幾驚喜!

牛肉夠瘦,冇咩肥膏,淨係痴住少少筋。
味道、肉質都幾唔錯!

米線
米線冇我想像中好食。
米線唔知點解同一碗入面有啲淋啲,有啲就有咬口啲。
米線口感普通,無咩特別。

湯底
我冇飲個湯,但湯面既油份唔算多,都ok。

配料
有芽菜、韭菜、腐皮,份量都幾多。
芽菜爽脆,韭菜正常,
腐皮無食到。

整體而言,係正常既一碗米線。
米線份量都夠,女仔食完會飽。
值得一讚既係食落無咩味精既感覺,食完唔會特別口渴。

一餸米線配豆漿$33 性價比亦正常。
係比譚x更好既選擇!
2018-10-24
牛肉清湯米線
2018-10-08 432 瀏覽
黃埔多野食,不過每間都唔平。要平平地食個下午茶,一定就要選景霖!味道不可以太挑剔,畢竟人家是$37 單餸加很多芽葉和韭菜,2隻香烤雞翼再加一杯豆腐!不想要雞翼的話, $37也可以變2餸的!不過,話雖如此,其實也可以放心,味道也不是太差。我覺得丸類正常,肉類正常,雞翼很不錯,可媲美三哥的!至於水餃和魚皮餃就可免則免。這間店屹立不倒很多年,相信就是因為平,$37可以食得很飽,每到2-6時段也有很多人光顧呢!
2018-09-23 369 瀏覽
想食麻辣...晚上十一時沒太多選擇下唯有再給這間《景霖正宗麻辣米線》一次機會,這樣說是因為很久以前吃過一次,當時對食物味道印象是不好的,記憶中麻味非常不夠,湯底色澤清淡而食味就只咸咸辣辣,當時沒看清原來自稱「正宗」?這次再吃後對「正宗」兩字好反感,味道依舊的差...湯底水準保持依舊的差,當中牛丸是深黑色的,可以想像是冰了多久的存貨?#老闆請你用心點做食物
#老闆請你用心點做食物

2018-09-23
$50 (宵夜)
2018-03-26 1014 瀏覽
本身我係一個吾中意食上海拉麵既人 但自從係呢到食過一次上海拉麵之後 我就已經係愛上左 呢間店既湯係好濃 餸又多選擇 又平 仲要再叫左個香草雞翼 本身雞翼既味已經好好 加上即叫即整 真係不得了 推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2018-03-23 769 瀏覽
炸醬麵配酸辣湯底: 這個食極都唔厭,佢既酸辣係特別唔同,特別流口水的。再加上放面既炸醬,肉質嫰,味夠香濃,用料實在絲毫不馬夫!😋😋朋友常叫豬腩肉、 腐皮米線,話喜歡佢既清湯,而其實清湯一d都唔清㗎,係好有味亦唔係味精,豬腩肉又好咬口!痳辣雞翼係其中一款跟餐加6蚊就有既小食,個皮煎得好脆,痳辣味好到肉。大大個抵食牌高舉,真係抵,份量同正餐時段一樣,食物水準又得。平日仲兩點開始tea time價,抵餓一陣啦!

2018-02-16 569 瀏覽
很久沒有來過這間米線店,其實回想,第一次光顧的時候,好像已經是很久之前。由於這一次,晚上活動完之後,本來想試轉彎位那間,但是一打開門,店員就說已經關了,沒法子,上次有吃過那間冰室,質素平庸,唯有再來景霖米線。點了個腩肉炸醬米線,小辣湯底,想不到,景霖的小辣湯底也不算太辣,但是再加點炸醬,就當然會比較辣。炸醬的份量不少,因為另外放在碗子內,顯得很大碗。米線,份量嘅不算太少,上面都有十片八片腩肉,不覺太肥,腩肉微鹹。之後加了雞翼,四隻雞翼,體積大,所以都要點時間,溫度夠熱,味道普通。這間景霖米線,往往都未必會是你的首選,但卻又在沒有什麼選擇的時候,仍然營業,也尚算可以。

景霖  腩肉炸醬

點了個
腩肉炸醬米線,小辣湯底,想不到,景霖的小辣湯底也不算太辣
,但是再加點炸醬,就當然會比較辣
炸醬的份量不少,因為另外放在碗子內,顯得很大碗。

米線,份量嘅不算太少,上面都有十片八片
腩肉,不覺太肥,腩肉微鹹。之後加了

宵夜