2020-02-20 465 瀏覽
醉雞麵($46):醉雞份量大約4分1隻到.雞醉嗅落唔係好重酒香,但食落好重好重酒味,好似飲緊酒咁.酒味之餘帶咸甜!而且雞肉都好入味.肉質嫩滑.雞皮一啲都唔油膩,好似啫哩咁!蝦子麵($16):今時今日仲有依個價錢!!蝦子份量好多!食蝦子麵最怕蝦子份量好少,等同食素麵有咩分別.食暢和就唔怕出現依個問題!另外附送湯!好好飲!味道清甜!碗仔翅($22):每次都必叫之食物,材料豐富(粉絲、冬菇、好多肉絲、蛋花仲要花膠同魚唇翅)!每日限量出售!
醉雞麵
蝦子麵
碗仔翅
醉雞麵
碗仔翅
2020-01-16 476 瀏覽
聽就聽得多大埔出名醉雞米今日就親身第一次試食,我點咗一個醉雞米,雞好滑好入味每一啖都有香濃酒味同雞嘅味道,米線湯底就同福字米粉湯差唔多,不過要讚佢地用嘅蔥都係新鮮嘅
聽就聽得多大埔出名醉雞米
2019-12-11 857 瀏覽
早排經過一次,見到好多人排隊,就一直想黎試下。咁啱今日同朋友經過,就黎排隊試下呢間舖啦。我哋黎到果陣差唔多十二點,門口大概有10個人排緊隊。等左15分鐘左右就可以坐低點餐。我哋叫左花雕醉雞、蝦子撈麵、鮮肉雲吞、傳統雞絲翅。MenuMenuMenuMenu食物合照醉雞幾入味,好滑,幾好食。雲吞麵係大地魚湯底,超好飲,唔會咸,飲完唔會口渴。碗仔翅有真翅,雖然唔多但係都食得出,一片片咁。唔會好咸,容易入口。蝦子撈麵特寫蝦子撈麵幾濃味,但係又唔會太咸,食完都唔會好口渴。店入面座位唔算多,黎食野既各位預返要等一陣先有位。店員有禮貌,野食高質,而且好抵食。非常推介!
我哋叫左花雕醉雞、蝦子撈麵、鮮肉雲吞、傳統雞絲翅。

食物合照
醉雞幾入味,好滑,幾好食。
雲吞麵係大地魚湯底,超好飲,唔會咸,飲完唔會口渴。
蝦子撈麵特寫
蝦子撈麵幾濃味,但係又唔會太咸,食完都唔會好口渴。
2019-11-23
2019-12-04 586 瀏覽
一日一黃店 抵食大碗良心麵家係網上見到呢間又罷工 又罷工又捐錢 即刻去試試.呢日叫左 ⭐️黃沙豬膶麵$26👍🏻暫時係我食過 最好食既豬膶 夠爽口👍🏻小小粉起沙感覺 有3大塊 都算厚身(一上台果時 3塊係底沉住 拎上面真係幾大塊).👌🏻蝦子湯底?👌🏻麵都ok上次深水埗有間好食食都要$30呢間只係$26抵食 足料係一間唔錯既麵店 有機會再食其他麵.#暢和麵家 (大埔)(西環)地址:大埔寶湖道3號寶湖花園商場二樓222B號舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:3/5服務:4/5抵食:4.5/5
一日一黃店 抵食大碗良心麵家
係網上見到呢間又罷工 又罷工又捐錢 即刻去試試
呢日叫左 ⭐️黃沙豬膶麵$26
👍🏻暫時係我食過 最好食既豬膶 夠爽口
👍🏻小小粉起沙感覺 有3大塊 都算厚身
(一上台果時 3塊係底沉住 拎上面真係幾大塊)
👌🏻蝦子湯底?👌🏻麵都ok
上次深水埗有間好食食都要$30
呢間只係$26抵食 足料
係一間唔錯既麵店 有機會再食其他麵

#暢和麵家 (大埔)(西環)
地址:大埔寶湖道3號寶湖花園商場二樓222B號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:3/5
服務:4/5
抵食:4.5/5
2019-12-01 492 瀏覽
點餐選了醉雞配生麵及豬肚配生麵(太餓而忘記拍照)首先談豬肚麵:單談一碗$26的價錢已是非常良心價!! 一開始見到有三塊豬肚,大小適中而軟硬度正常,特別是處理乾淨,沒有怪味,已經滿意。誰知道一邊吃,竟然再找出兩大片豬肚,實在可以稱為足料!再談醉雞:一上菜,見到有另外空碟予客人放雞骨,這份貼心已先加分。再嚐一口醉雞,酒味香濃,雞肉算滑,吃得出是黃油雞。最後談麵條:硯水味比起坊間其他麵店淡,較易入口。湯底亦不覺有味精,值得一讚。總體來說,性價比極高,難怪候位需時。下次會想試試撈麵…
點餐選了醉雞配生麵及豬肚配生麵(太餓而忘記拍照

首先談豬肚麵:

再談醉雞:

最後談麵條:

總體來說,性價比極高,難怪候位需時。下次會想試試撈麵…
醉雞配生麵
醉雞配生麵
2019-12-01 317 瀏覽
早前有次想幫襯,點知去到剛剛收鋪,星期六整完頭髮點都要去試一次 🤭去到叫咗碗豬潤蝦子撈麵,雖然得 3 片大大塊豬潤,但食起嚟好滑,唔會煮太老。蝦子撈麵有鋪滿蝦子,有啲似 Tiramisu 鋪滿朱古力粉咁,食落好香口,加小小豬潤湯唔駛乾爭爭,好味。熱鴛鴦係茶餐廳貨試,$40 個餐絕對滿意。食完走嗰時聽到人叫花膠,望吓原來佢哋有花膠賣,只怪自己無睇清楚 menu 就 order!! 哎吔賣相仲好吸引添,可惜我放工返到嚟佢哋就夠鐘收鋪,唔知幾時可以一試呢?

熱鴛鴦係茶餐廳貨試,$40 個餐絕對滿意。

豬潤蝦子撈麵+熱鴛鴦
2019-11-29 243 瀏覽
星期日一個人吃咩好呢,突然想起畅和餛飩,2點幾都要排隊,店鋪簡單裝修過,改了個大摺門,視覺上好似寬躺咗。人多就一定要搭檯啦,仲係坐門口。週末先有碗仔翅,點都叫返一碗先,味道偏淡,感覺無咁多味精。雲吞雖然係無蝦,只有瘦肉同蝦子,勝在皮夠薄,配埋大地魚湯底就好好味。
2019-10-29 269 瀏覽
跟友人路過寶湖商場,剛巧有位便坐下,叫左招牌牛丸河,雲吞麵,還有店內推介冬姑炆花膠、沙薑雞。招牌牛丸:期望越高失望越大,牛丸好咸但係無牛肉味,一碗得三粒,非常珍貴,河粉超「鞋」口雲吞麵:細細粒雲吞但無蝦肉沙薑鷄:鷄肉夠嫩滑冬姑炆花膠:冬姑夠滑但唔入味

雲吞麵:細細粒雲吞但無蝦肉
沙薑鷄:鷄肉夠嫩滑

冬姑炆花膠:冬姑夠滑但唔入味
2019-09-18 378 瀏覽
為左醉雞而來,知道暢和麵家都係出名醉雞同埋見到某app有優惠兼且可以外賣落單,但佢唔係好似送餐app包埋送貨。外賣既醉雞都依舊咁好食,只係上湯凍左少少好似少左酒味。不過下次經過會再食!老闆都好nice,會我地有講有笑,支持小店人人有責!
2019-09-17
10 分鐘 (堂食)
2019-09-10 323 瀏覽
“食醉雞緊係食暢和啦!”近年來每次想起醉雞,身邊朋友都極力推薦暢和麵家,可惜地方淺窄,難以容納三五知己同枱食飯,每次都因此打消念頭。今天剛巧二人世界,籍此機會來潮聖。除了醉雞,朋友們亦推薦蝦籽麵,所以我們餐牌都不用看就點了兩份蝦籽麵及半隻醉雞。蝦籽麵是撈麵,另外配一碗上湯,上湯香濃,十分滿意。再試蝦籽撈麵,對本來不太喜歡蝦籽麵的我來說是有一點點小驚喜的,但也不能說愛上。老闆把醉雞端來我們面前的那瞬間已經飄逸著濃濃的酒香,老闆剛放下就立刻擱置面前才剛來的驚喜,立刻享受新來的驚喜。雞肉滑嫩,非常入味,色•香•味都十分滿意。看起來平平無奇,地方淺窄而且裝修有點舊,往往就是讓人驚喜重重。

今天剛巧二人世界,籍此機會來潮聖。

蝦籽麵是撈麵,另外配一碗上湯,上湯香濃,十分滿意。

2019-05-30 1166 瀏覽
終於再次經過這一間餐廳,之前經過,要麼就已經吃了東西,要麼就沒有什麼胃口,這次經過,終於記得,之前很久已經嘗試這間餐廳,這次終於機會。😀外邊的位置好像比店內更加寬敞,😁雖然走廊位處於商場的走廊,但其實這個商場人煙比較稀疏,😏因此坐在商場走廊也沒有所謂。友人落單的時候,說雲吞豬肺淨食,我覺得,她說的這個選項,好像很熟面口,又deja vu?怎麼好像在哪裏聽過?🤔對了,應該是在另一間叫許記的雲吞麵店,😯那麼來說,即是大埔有三間都差不多種類的餐廳,第一間就少和暢金廚(但是上次新開的時候去到,門口沒有寫有什麼已經賣光,服務態度惡劣,而且傲慢)、許記(亦都是以鹹雞,定還是花雕醉雞作為招徠,內裏都似乎有不少熟客),另外就是這一間暢和麵家。既然來到,它說自己的招徠菜式是花雕醉雞,就試試它花雕醉雞麵吧。$45左右的花雕醉雞麵,不會覺得特別便宜,但是看看份量,一大碟好像例牌的花雕醉雞,底下的花雕酒汁醬不少,而且味道都挺濃郁;我所吃到的雞,有雞翼、雞髀、雞背、雞胸的份量不多,因此起上來,雞肉的質地非常滑溜;雞翼有時候可能會黏着少許雞毛啊,但整體來說,雞肉的質地還算滑溜,吸入不少花雕酒的味道。由於雞肉都盡吸

友人落單的時候,說

既然來到,它說自己的招徠菜式是
花雕醉雞,就試試它花雕醉雞麵吧。

$45左右的
底下的花雕酒汁醬不少,而且味道都挺濃郁;我所吃到的雞,

由於
雞肉都盡吸花雕酒的味道,再將雞放進湯麵裏邊沒有意思,因此還是雞還雞吃,麵條或麵條吃。

它的
麵條一拿來的時候,都聞到一陣芳香的
大地魚味,就好像平日雲吞麵的湯底,非常之香口。雖然麵質普通,不算是什麼特別爽口彈牙,
但是湯夠香,吃完又不會令你覺得很鹹很多味精。

一支
可樂,我就叫了一杯
鹹檸樂,鹹檸檬的味道不算極之鹹,還因為給了膠匙羹因此不能極大力將鹹檸戳爛,因此味道不會那麼出眾。

論到食物,這間「暢和麵家」比起「和暢金廚」好得多;而論到服務,這間亦都非常之親切有禮,雖然看起上嚟來只是三四人的家庭式經營,
沒有什麼先進科技,廚房少少,但是五臟俱全。
午餐
2019-02-17 818 瀏覽
去到見到好多人排隊,咁就諗住買外賣啦,點知等了十五分鐘仲未有得取外賣,咁為有繼續等,再等多十二分鐘,見到之前排隊一對情侶已經食完離開間店,積時問我外賣有得取未,他們還說下一張單到我,我真係認唔住要鬧他們。我説我比錢賣外賣時間是1:15分,現在是1:42分鐘,對情侶食完走得,我外賣都未有得取,有無攪錯,你地點安排工作,之後知衰,積時先安排做比我。我知道你們出名,但都要做好D服務先得㗎。D嘢食又唔係咁好食,都係廣告吹到好好食咁,真係唔會有第二次幫襯。
外賣自取
2019-01-20 1452 瀏覽
第一次發現暢和呢間小店。我叫咗個套餐,醉雞米線配3粒鯪魚球同飲品,$58。醉雞份量不少,我諗有1/4隻雞,雞皮同雞肉都非常嫩滑,醉雞味道酒味濃但唔會帶苦澀。以為好普通嘅一碗米線,食落原來不普通,湯底有啖啖嘅韭黃味,令米線味道不單調。最後,鯪魚球彈牙完全無腥味,平時最怕食到疑似魚骨嘅細粒,都唔完全無發現,正呀!$58嚟講,我覺得物超所值,下次一定要去再試下蝦籽麵同埋限量供應嘅藥膳醉雞!
第一次發現暢和呢間小店。
2018-11-20
2018-12-11 1191 瀏覽
平時好鍾意喺大埔捐窿捐啦搵嘢食,呢間係我其中一間比較喜歡嘅小店。由於小店好受歡迎嘅關係,想食好野就要早啲去啦。如果唔係就要排隊等好耐啦!我最鍾意嘅係佢嘅金牌牛丸同醉雞面。金牌牛丸非常彈牙,牛肉味香濃。配埋彈牙兼有蛋香嘅幼面同超多超足份量嘅蝦子撈麵,見到已經好滿足。另外要讚下連湯底都落足心機,由鮮甜嘅大地魚,加上蝦子等材料而成。醉雞充斥花雕酒既香味,花雕酒浸住嫩滑嘅雞腿肉,不過雞胸肉就稍「鞋」。
我最鍾意嘅係佢嘅金牌牛丸同醉雞面。

2018-11-18 925 瀏覽
每次在小店看見「耐心等待」這四個字 都會有種興奮的心情。 期望有一定的水準。.坐位不多,所以我避過繁忙時間。 叫了沙薑雞麵,鹵水鳳爪。.沒有刻意注意等候的時間,但感覺需要10分鐘以上。 湯麵 和 沙薑雞 是分開上,店員主動問我要雞上脾好嗎? 我當然說好。 湯麵很熱,正是我最喜歡的,鮮甜味道一流,像傳統雲吞麵湯底的味道,韮黃帶出香味。 麵也爽口,不過份量不多。 鹵水鳳爪味道偏重了些,再炆腍些就更好。 .之後的星期六,再到店吃雞絲翅($20),味道是一般,大部分是肉絲和粉絲,材料品種略為遜色。
坐位不多,所以我避過繁忙時間。 叫了沙薑雞麵,鹵水鳳爪。
鹵水鳳爪
雞絲翅