2020-02-15 116 瀏覽
地方勁大勁闊落,坐得好舒服,好岩聚餐。呢到d食物擺盤有別於一般做法,裝飾到鬼死甘靚,好岩打卡。【生蝦刺身(6隻)】$88放系酒杯入面,生蝦上放一片蒜頭、一片紅椒、一片薄荷葉,生蝦黏滑爽口,連薄荷葉食就清新d。【泰式炸魚餅】$78炸得好香口,魚餅勁Juicy。【串燒沙嗲】豬/牛/雞 (6串)$98肉混入左少少香料,燒得岩岩好,肉質柔軟,竹纖同肉好易分離。【肉碎生菜包】(豬)肉碎好香檸葉味同好似花生香,肥瘦均勻。【泰式豬頸肉炒飯】$88豬頸肉幾爽脆,飯底炒得好香,不過就淡左d,要加d魚露調味。
地方勁大勁闊落,坐得好舒服,好岩聚餐。

呢到d食物擺盤有別於一般做法,裝飾到鬼死甘靚,好岩打卡。

【生蝦刺身(6隻)】$88

【泰式炸魚餅】$78
炸得好香口,魚餅勁Juicy。

【串燒沙嗲】豬/牛/雞 (6串)$98
肉混入左少少香料,燒得岩岩好,肉質柔軟,竹纖同肉好易分離。

【肉碎生菜包】(豬)
肉碎好香檸葉味同好似花生香,肥瘦均勻。

【泰式豬頸肉炒飯】$88
豬頸肉幾爽脆,飯底炒得好香,不過就淡左d,要加d魚露調味。
2020-02-15 76 瀏覽
尖沙咀一向都多美食,這次和朋友來諾士佛臺打算食晚餐chill一chill,原來這裡又開了一家新店,見有優惠卷便試一試了~餐廳裝潢好有味道,充滿泰國風情。和朋友因為好餓,點了好多食物,一客金邊粉、青咖喱雞、原條爐魚,再加一客白飯和兩個椰青,真心的,是超級飽!金邊粉是偏甜的,不會好辣,好易入口又開胃,還有幾隻烤蝦,大份又抵食~青咖喱加飯是必點的,香料味重,雞肉夠濃郁又入味,咖喱汁加白飯食一流!爐魚真是很大條,有魚鮮味,相反湯汁後加上去加熱,不算好入味。這魚好多配料,好值得一試!最後當然要飲椰青中和一下啦,餐廳還要送我們生品,完美的一餐!

2020-02-15 58 瀏覽
以往去諾士佛臺飲嘢多 樓上嘅餐廳都比較少試今次 黎到 原來樓上五樓新開咗泰國菜仲送甜品 一於食完再飲野香茅冰香茅冰飲落好清新,食咁多重口味飲完即刻解膩泰國龍眼冰龍眼冰甜度適中,冰涼解渴。馬拉盞炒通菜通菜上枱時香噴噴,蝦醬味再配薑絲,味道鹹香可口,配飯一流。泰式豬頸肉飯豬頸肉碎係舖哂係面,炒飯夠哂鑊氣,夠惹味冬陰功冬陰公係我最愛,每間餐廳既味道到唔同,依個冬陰公湯底酸辣個平衡做得幾好好易入囗,又開胃,仲有好多蝦,最好既地方係有個爐係到可以一路keep住冬陰公既溫度尖沙咀諾士佛臺1號5樓
以往去諾士佛臺飲嘢多
樓上嘅餐廳都比較少試

今次 黎到 原來樓上五樓新開咗泰國菜
仲送甜品 一於食完再飲野

香茅冰
香茅冰飲落好清新,食咁多重口味飲完即刻解膩

泰國龍眼冰
龍眼冰甜度適中,冰涼解渴。

馬拉盞炒通菜

通菜上枱時香噴噴,蝦醬味再配薑絲,味道鹹香可口,配飯一流。

泰式豬頸肉飯

豬頸肉碎係舖哂係面,炒飯夠哂鑊氣,夠惹味

冬陰功

尖沙咀諾士佛臺1號5樓
  • 冬蔭功
2020-02-14 64 瀏覽
今日早收工又唔想咁早返屋企,就約左友人去傾計食飯見下面,黎到尖沙咀呢道比我發現左呢間餐廳,係岩岩新開,裝修擺設都好靚,於是就入黎試下啦。一入門口店員熱情既招待就坐下來。首先我地叫左個酸辣無骨鳳爪,啲蔬菜好新鮮,酸酸辣辣咁十分開胃,而且鳳爪去曬骨,真係食得好放心。跟住叫左個泰式菠蘿炒飯,成個菠蘿即時開,呢道既炒飯係用新鮮菠蘿黎整,食落非常乾身粒粒米都好甘香,而且餸菜都好多,份量十足。之後叫多個小食燒汁原條鰻魚,有成兩大條咁多,非常抵食。賣相一流,食落非常好味。有啲口乾就叫左兩杯野飲,一杯係椰汁冰,唔算太甜,比較健康啲。非常冰凍。另一杯係石榴子冰,重有小小果肉係底,口感都唔錯。最後叫多個甜品椰汁西米糕同咪芒果汁西米糕,兩個口味我都好鐘意食,味道非常香濃。

另一杯係石榴子冰,重有小小果肉係底,口感都唔錯。

2020-02-14 53 瀏覽
今日同屋企人嚟咗諾士佛台食飯!樓上嘅餐廳見到開咗一間泰國菜,好似幾吸引,就揀咗呢間!串燒沙嗲,當日因為無牛嘅選擇,所以揀咗雞同豬各三串。最近食肉都好小心,驚唔熟,咁岩見到呢啲肉有啲粉嫩,所以再三向職員確認係咪全熟。職員同我地講全消預先炸過,所以唔使擔心。味道方面,預先醃過,所以好入味,而且沙嗲醬偏甜,有花生碎,幾好食。泰式炒金邊粉,份量好大,熱辣辣,都好足料!馬拉盞炒通菜,唔會偏咸。下次黎諾士佛台唔好掛住飲野,睇下上面d餐廳啦!

泰式炒金邊粉,份量好大,熱辣辣,都好足料!

馬拉盞炒通菜,唔會偏咸。

下次黎諾士佛台唔好掛住飲野,睇下上面d餐廳啦!
2020-02-14 56 瀏覽
今日朋友帶我去諾士佛台1號食新開既泰國餐廳!暹,嗌咗幾個餐廳介紹既食物泰式燒牛肉燒到剛剛好,牛味重得黎又淋 份量又唔少 切到一口嘅尺寸泰式蟹肉炒飯本身以為蟹肉係飯入邊,點知係軟殼蟹係上面但呢個飯非一般咁好食,望上去只見到飯同蛋碎,唔知加咗d乜呢?馬拉盞炒椰菜苗小辣味道濃郁帶咸香。 用來炒椰菜苗惹味得來, 口感層次比一般炒菜更豐富泰式青咖哩雞餐廳有三種咖哩,紅咖喱,黃咖喱,青咖喱,而青咖喱既椰汁味應該係最重 所以香得黎帶辣味 夾埋雞肉食,真係絕配呀烤薄餅烤薄餅加埋青咖喱,軟熟有口感,麵粉味加少少辣

泰式燒牛肉
燒到剛剛好,牛味重得黎又淋 份量又唔少 切到一口嘅尺寸

泰式蟹肉炒飯
本身以為蟹肉係飯入邊,點知係軟殼蟹係上面

馬拉盞炒椰菜苗小辣
味道濃郁帶咸香。 用來炒椰菜苗惹味得來,
口感層次比一般炒菜更豐富

泰式青咖哩雞

烤薄餅
烤薄餅加埋青咖喱,軟熟有口感,麵粉味加少少辣

2020-01-16
本身約咗朋友去飲野,不過諗住事前先填個肚!隨機見到呢間泰國野 - Siam 暹 喺諾士佛台1號上面🤣方便又幾驚喜!先講環境,好有feel, 泰式擺設,而且好大好寛敝。傾計聚會一流,唔會好嘈。*豬肉碎生菜包* 豬肉碎好入味,味道辣,唔會太咸,生菜好脆好新鮮,辣味夾住淡淡生菜食,好開胃好有層次感。*泰式黃叻哩雞*本身以為會好辣,但原來唔係,味道好濃郁,而且咖喱味好香,一上枱就聞到。雞唔會太大塊,好啱女仔食,一兩啖好方便,而且雞肉好入味,唔會好淡得外皮有味,用黎撈飯食一流。*泰式菠蘿炒飯*好足料,好多海鮮喺入面,飯好濃味,而且粒粒分明,完全唔會黏住黏住。最重要係有好多我愛食既菠蘿粒😍*珍多冰 & 泰式龍眼冰*我比較鍾意泰式龍眼冰多啲,感覺好清涼,清清淡淡好止渴。珍多冰就比我想像中淡左少少,啱晒鍾意飲少甜嘅朋友仔。*甜品*紫薯糕同南瓜糕都好好味!而且食到有三層✌🏻紫薯味同南瓜味都好入味。唔會太淡👏🏻 讚!
本身約咗朋友去飲野,不過諗住事前先填個肚!
隨機見到呢間泰國野 - Siam 暹

*泰式菠蘿炒飯*

*珍多冰 & 泰式龍眼冰*

*甜品*
紫薯糕同南瓜糕都好好味!而且食到有三層✌🏻
紫薯味同南瓜味都好入味。唔會太淡👏🏻 讚!
  • 豬肉碎生菜包
  • 黃咖喱雞
  • 菠蘿炒飯
2020-02-14 42 瀏覽
同Friend Happy Hour完梗係去醫吓個肚啦🍻🍴周圍望之際見到🧐五樓有間新開嘅泰國菜...一於試吓🤓出lift見到門口好有泰國feel🇹🇭地櫃擺設加埋餐廳名稱「暹」都好泰國,好似去左Bangkok咁😂😂步入餐廳右手邊就見大大的吧枱,旁邊係大廚房好光猛又整潔,值得一讚👍🏽我哋叫咗:$88 串燒沙爹(6串):揀咗豬肉牛肉,靈魂精髓係個沙爹醬汁,花生味好香🥜惹味微辣,越食越想食👍🏽$78馬拉盞炒通菜:我係通菜怪!食泰菜唔少得嘅菜!呢間炒通菜勁有鑊氣,落埋姜絲炒,好香!上菜都仲好青綠!係我食過最好嘅通菜🥰🥰$88香葉辣椒肉碎炒飯(豬/牛):呢間好細心,可以揀肉👍🏽辣肉碎香口唔油膩,辣🌶️味十足,惹味到一個點呀🤭😆$98泰式濕炒河 (豬/牛):人地食炒貴叼,我就鍾意濕炒河!芡汁夠味,河粉好滑!同泰國街邊檔口一樣風味十足😋😋
我哋叫咗:
2020-02-13 57 瀏覽
食西餐食到悶悶地 🤔 , 今日黎到諾士佛臺去一間新開嘅泰國餐廳 ! 一上到嚟就見到好靚嘅擺設 😉, 地方非常闊落 , 坐得舒服 !! 食物選擇都幾多 , 而且價錢合理 🤗 肉碎生菜包 (豬) ($88)可以揀豬或雞肉 , 好大份呀 , 我哋揀咗少辣 , 豬肉唔會嚡口 , 而且充滿泰式香料味道 , 🤤🤤 好食 !泰式炒金邊粉 ($98)賣相一流 ! 有 3 隻蝦 , 花生碎同辣椒係另上 , 可以根據自己口味加番好大份 🤓 , 味道唔錯 , 略嫌炒金邊粉濕咗少少 ~泰式炭燒豬頸肉 ($98) 炭燒豬頸肉係去泰國餐廳必叫嘅食物 ! 點埋醬汁 , 辣辣地酸酸地 , 非常開胃 ~ 飛天通菜 ($78)上菜熱辣辣 ! 抵讚 👍 ! 同樣係好大份 !! 夠辣夠惹味 !! 店員仲送左甜品比我地食 ~ 滿足的一餐 ~整體嚟講 , 食物全部大大份 , 係尖沙咀諾士佛臺做到呢個價位非常抵食 , 而且坐得舒服 !

肉碎生菜包 (豬) ($88)
泰式炒金邊粉 ($98)
好大份 🤓 , 味道唔錯 , 略嫌炒金邊粉濕咗少少 ~
泰式炭燒豬頸肉 ($98)
飛天通菜 ($78)
店員仲送左甜品比我地食 ~ 滿足的一餐 ~

• 肉碎生菜包
2020-02-13 38 瀏覽
係香港食泰國菜唔一定去九龍城,最近係諾士佛台都開左間性價比高泰國餐廳,環境寬敞,而且好有泰國味道。汁燒原條鰻魚 燒鰻魚是原條,肉厚肥美,第一次在泰國餐廳吃鰻魚配泰式辣醬汁一起吃,非常特別!鹽燒雞中翼 雞翼燒得非常香脆,切開一半方便食用,單骨雞翼比較乾身,所以配泰式醬汁會更好吃。泰式青咖喱雞 青咖喱小辣鮮香,味道極有層次感,配上烤薄餅惹味得令人垂涎。豬頸肉炒飯分量很多,豬頸肉肥瘦適中,炒飯粒粒分明。椰青大大個$38,非常清甜。最後送上泰式甜品。

泰式青咖喱雞
青咖喱小辣鮮香,味道極有層次感,配上烤薄餅惹味得令人垂涎。

豬頸肉炒飯
分量很多,豬頸肉肥瘦適中,炒飯粒粒分明。
豬頸肉炒飯

椰青大大個$38,非常清甜。
椰青

最後送上泰式甜品
泰式甜品

椰青
泰式甜品
一間令人食完想再回頭既泰國菜,雖然位於尖沙咀諾士佛台但價格相宜✌🏻員工的服務態度非常好—- 寒冷天氣下男侍應生在餐廳門外好有耐性向我介紹餐廳之特色👍🏻+正宗泰國女廚師用廣東話好地道詢問客人既評價+女經理待人和藹可親☺️並按客人喜好來介紹恰到好處既招牌菜。每一味餸圴有驚喜👏🏻👏🏻👏🏻一定會再幫襯😋
每一味餸圴有驚喜👏🏻👏🏻👏🏻一定會再幫襯😋

小食拼盤
香滑椰子燉雞湯
香芒炸魚
2020-02-05
小食拼盤
香滑椰子燉雞湯
香芒炸魚
  • 香芒炸魚,椰香燉雞湯,粉絲蝦煲,豬頸肉炒椰菜苗
2020-02-11 45 瀏覽
呢間泰菜裝修都幾靚,入到去充滿泰式嘅味道。叫咗小食拼盤:份量比想像中多,而且賣相唔錯。有6小件蝦餅,蝦餅炸得香脆,而且食落幾彈牙,蝦味幾香。另有6小件魚餅,魚餅嘅魚味都幾重,而且炸得都相當唔錯。春卷有兩條,而且又係新鮮炸,起所以食落去夠熱夠脆,入邊都多餡料。泰式炸雞寶我幾鍾意食,呢個外脆內軟,而且點埋啲泰式醬汁好夾。另外仲有香葉包雞,呢度啲香葉爆雞啲雞肉夠嫰滑。蝦醬炒飯聞落好香,食落去蝦膏味唔算太重,但係都唔錯。再叫咗個炒芥蘭,呢個相對地普普通通。最後有甜品送係椰汁西米糕呢個好食!

呢間泰菜裝修都幾靚,入到去充滿泰式嘅味道。

叫咗小食拼盤:份量比想像中多,而且賣相唔錯。

另外仲有香葉包雞,呢度啲香葉爆雞啲雞肉夠嫰滑。

蝦醬炒飯聞落好香,食落去蝦膏味唔算太重,但係都唔錯。

再叫咗個炒芥蘭,呢個相對地普普通通。

最後有甜品送係椰汁西米糕呢個好食!