2010-05-22 63 瀏覽
曲奇四重奏早聞名己久,據說係由前港姐謝寧開設,加上近來好評如潮,so好期待一試,今日終於有機會試,結果買左…蝴蝶酥$48見好多人買,所以亦買來試,食落口感覺鬆化香脆,牛油味不重又唔太甜,好食!藍莓曲奇$60聽店員講係新產品,所以買來試試,食落口覺得d藍莓係幾fresh d,味道係幾好,餅又鬆脆,但係可惜d藍莓貼住d牙,同價錢特別貴,係藍莓曲奇缺點店內幾乎全部口味有得試食,可以試食後買,服務幾貼心,店員樂意解答提問,其中試左…川椒榛子曲奇,個人食不出川椒味,另外個人亦感覺味道一般朱古力曲奇,朱古力味很重,但下次再買係值得一試,但價錢有點貴喔……
蝴蝶酥$48

藍莓曲奇$60
,但係可惜d藍莓貼住d牙,同價錢特別貴,係藍莓曲奇缺點

川椒榛子曲奇,個人食不出川椒味,另外個人亦感覺味道一般

朱古力曲奇,朱古力味很重,但下次再買

係值得一試,但價錢有點貴喔……
$108 (其他)
  • 藍莓曲奇
2010-05-18 42 瀏覽
已經第三次買呢個蝴蝶酥,但之前都是送人的,終於買盒自己食試食時已知很香脆,但返到屋企先真正停唔倒口唔太甜,食多左都唔覺,真糟另外,它的包裝真的很美,送禮一流
已經第三次買呢個蝴蝶酥,但之前都是送人的,終於買盒自己食

試食時已知很香脆,但返到屋企先真正停唔倒口
唔太甜,食多左都唔覺,真糟
另外,它的包裝真的很美,送禮一流
$98 (其他)
2010-05-15 22 瀏覽
蝴蝶酥 蝴蝶酥 蝴蝶酥再不介掉你 我就會變了200磅既大肥婆介唔到 真係好好味 好牛油香的另外一款係朱古力 又係好好味但$62太貴了 下次唔買你~老闆娘依舊好笑容 又親切拎左隻新既比我地試 係肉桂味...奇怪的我還是最愛 蝴蝶酥
蝴蝶酥 蝴蝶酥 蝴蝶酥

拎左隻新既比我地試 係肉桂味...奇怪的

我還是最愛 蝴蝶酥
  • 朱古力曲奇
2010-05-13 56 瀏覽
是日終於有幸一試曲奇四重奏,我一向係動作慢既人,極少往新開的大熱食店擠,是以到如今先食…仲拖左成兩個月先寫食評一個人食,家中仍有極多朱古力、餅的原故,只係買左蝴蝶酥、咖啡合桃曲奇和玫瑰曲奇蝴蝶酥的確有驚喜,極為鬆化香脆,甜度適中唔膩,真的有點食到停唔到口…下次必定回購,仲要係大盒既~ XD咖啡迷如我,點會放過咖啡合桃曲奇! 它亦無令我失望,咖啡味香濃,而且鬆脆,另一回購品。玫瑰曲奇,玫瑰味夠香濃,曲奇係牛油味,甜度適中。這家的曲奇全都好香牛油味,但又冇jenny的重,而且鬆脆,甜度剛剛好,很對我的胃口。另外,店員都很親切,產品都可隨便試食,個人覺得這點比較重要,始終款式多,價格中等,讓大家試完選自己鍾意的才買會較好。試過川椒,唔太對我的口味,朱古力曲奇對我呢個甜魔而言又唔夠濃。期待再出新產品~

玫瑰曲奇,玫瑰味夠香濃,曲奇係牛油味,甜度適中。

期待再出新產品~
聞名已久的蝴蝶酥
見到有幾鬆脆嘛?
以磅數計,每款曲奇略有不同,約有20塊
玫瑰曲奇
第二最愛:咖啡合桃曲奇
聞名已久的蝴蝶酥
見到有幾鬆脆嘛?
以磅數計,每款曲奇略有不同,約有20塊
玫瑰曲奇
第二最愛:咖啡合桃曲奇
  • 咖啡合桃曲奇
2010-05-13 18 瀏覽
難得去九龍城,去完tony wong,順道一試聞名已久的曲奇四重奏蝴蝶酥果然名不虛傳!忍不住買了2盒店子小小,難得大方任試試了才明白,她的大方是自信於你試完根本按捺不住要買除大家普遍推介那幾款,我推介藍莓曲奇清清地,很合我口味,而且有一點點果肉加強了口感試了就很難忍手...哈哈
蝴蝶酥果然名不虛傳!忍不住買了2盒
店子小小,難得大方任試
試了才明白,她的大方是自信於你試完根本按捺不住要買
除大家普遍推介那幾款,我推介藍莓曲奇
清清地,很合我口味,而且有一點點果肉加強了口感
試了就很難忍手...哈哈
2010-05-10 14 瀏覽
蝴蝶酥$42- 細細塊的..淡淡的甜味多吃都不會膩..脆脆的..略嫌不夠鬆化牛油酥條$62- 牛油味濃郁..口感鬆脆..very good,,但價錢較貴是不是有機材料弄的就不得而知..但肯定味道是可以的..順路經過可以一試~

包裝精美
2010-05-06 14 瀏覽
一向我唔"好"酥皮類食物,感覺太油膩,有d 唔好食o既仲有陣油溢味之前收到親戚送o既蝴蝶酥禮盒,見包裝靚又多人讚好食,立即拆開試試蝴蝶酥真係鬆化唔硬、不太甜同太油,送禮俾老人家都o岩食開罐食左有四五日都依然好味 (當然到後期比起第一日開時,已經有d 分別,真係開封後儘快食用)上網睇返要八十幾蚊一盒,有幾十塊 (食到一半數仲有廿幾塊,估計起碼有四十塊..."啩")好似寫到好hard sell ,但我真係覺得好好食啊....新年送禮好適合,打開個盒實實在在有好多塊蝴蝶酥。唔同有d 禮盒價錢用哂落個包裝,一大盒餅但實情得十幾塊,得個大字。

蝴蝶酥真係鬆化唔硬、不太甜同太油,送禮俾老人家都o岩食

2010-05-04 9 瀏覽
店內放著多款口味的曲奇任客人試味,有些客人不知是否未食飯或者從未見過曲奇餅,一見即手拿口入,完全莫視衛生及他人感受,店內有木夾用來夾餅再放在自己手上拿來食,希望下次去見到的客人較自律雖然不是老闆謝寧的支持者,但見到當年的港姐冠軍便禁不住要來一張合照杏仁粒曲奇不是熱愛曲奇也買了一包回家慢慢食,杏仁粒舖滿每塊曲奇,這才是我最想食到的曲奇,絶無欺場曲奇牛油味雖然淡,但不失其香脆質感,而其鬆脆又不是硬脆那種甜味又較名牌的曲奇淡,最啱老人家小朋友記得一包曲奇價錢是 $38,下次去要買其他口味試試

杏仁粒曲奇
曲奇牛油味雖然淡,但不失其香脆質感,而其鬆脆又不是硬脆那種
甜味又較名牌的曲奇淡,最啱老人家小朋友
記得一包曲奇價錢是 $38,下次去要買其他口味試試
2010-01-09
$38 (其他)
2010-05-04 30 瀏覽
母親節到了,所以我買了我鍾意食的cookies給母親大人見到曲奇店內有母親節禮盒,所以買了2盒..一盒給自已食先內有+二款口味,,,款款都好精彩
母親節到了,所以我買了我鍾意食的cookies給母親大人

見到曲奇店內有母親節禮盒,所以買了2盒..一盒給自已食先

內有+二款口味,,,款款都好精彩
母親節曲奇禮盒
  • 朱古力曲奇
  • 開心果朱古力曲奇
  • Blueberry cookies
2010-05-03 35 瀏覽
難得去到九龍城梗係要搵正野啦行左幾個街口,終於搵到四重奏果度放哂所有cookies比大家試食試食到岩先買最後買左盒蝴蝶酥,多謝$98
難得去到九龍城
梗係要搵正野啦
行左幾個街口,終於搵到四重奏
果度放哂所有cookies比大家試食
試食到岩先買

最後買左盒蝴蝶酥,多謝$98
打開超香牛油味,又脆又酥,正x10000
2010-05-02
打開超香牛油味,又脆又酥,正x10000
2010-05-03 24 瀏覽
三月中旬‧晴在吃黃東尼的店子前,經過這間店子,店內也是擠滿人,不讓那邊專美。十幾款曲奇都有得試食,合意才買。吃起來很脆口,甜美但沒有牛油香,吃起來反而不膩。細細件的,最好當平日的點心,就買了一小包。盛惠42元,讓大家試吃,小本釣大利,聰明也。我喜歡吃蝴蝶酥,就試了一小件。
三月中旬‧晴

十幾款曲奇都有得試食,合意才買。

我喜歡的蝴蝶酥
我喜歡的蝴蝶酥
2010-05-02 15 瀏覽
當天早上到土瓜灣見工,多次的失敗令我十分氣餒又想以食來發洩,於是走到鄰近的九龍城,開始我成魔之路首先到Circle K提款,然後就沿路狂買!第一站是曲奇四重奏只買了一包蝴蝶酥,店員亦會問是否需要紙袋,我本來說不,後來改變主意,很高興我決定要紙袋,因為十分鐘後的我如果無紙袋將會十分「哩hea」掃完了安撫我心靈的食物後就回家等男友放工開餐等的期間真令人心急如焚!蝴蝶酥 : 包裝精美不在話下,蝴蝶酥十分鬆脆,脆得咬下去幾乎會粉身碎骨而蝴蝶酥的甜度剛好,少許甜甜地更令人心絲絲,意猶未盡。只是四十多一包,還是有點貴欲知後事如何,請繼續觀看
當天早上到土瓜灣見工,多次的失敗令我十分氣餒
又想以食來發洩,於是走到鄰近的九龍城,開始我成魔之路

掃完了安撫我心靈的食物後就回家等男友放工開餐
等的期間真令人心急如焚!

欲知後事如何,請繼續觀看
2010-04-30
2010-05-01 16 瀏覽
最後一站,又係有口碑的曲奇餅店,鋪內細細,但已有好多人,而且又有得試食,更覺擠迫二話不說買了蝴蝶酥食,入口鬆化,好有牛油香味,真的名不虛傳,好耐都未食過咁正嘅蝴蝶酥了,出面那些都比較硬,大家都食到停唔到口呢它的包裝也深受OL歡迎

它的包裝也深受OL歡迎
2010-05-01
$42 (其他)
2010-04-25 8 瀏覽
四月十八日(星期日)同老公仔吃完了lunch後,就向我們的目的地進發...就是福佬村道!開業了好一陣子的曲奇四重奏,我們都想試試,可惜上次來得比較晚,差不多賣光了!今次吸收了教訓,一早吃完lunch就過來幸好,今日的款式還有很多,還可以試食呢!店員一見到有我們走進店子,就給了每人半塊蝴蝶酥試試!很脆很香牛油味呀!果然是酒店水準呀....我們又試了黑芝麻味,很香芝麻味,不太甜!牛油脆條我都非常喜歡,吃鬆脆和香牛油味我們最後買了一包芝麻味回家吃!$52的價錢是比較貴,無他,味道和價錢有時要成正比的
四月十八日(星期日)

今次吸收了教訓,一早吃完lunch就過來

幸好,今日的款式還有很多,還可以試食呢!
店員一見到有我們走進店子,就給了每人半塊蝴蝶酥試試!
很脆很香牛油味呀!果然是酒店水準呀....

我們又試了黑芝麻味,很香芝麻味,不太甜!
牛油脆條我都非常喜歡,吃鬆脆和香牛油味

我們最後買了一包芝麻味回家吃!
$52的價錢是比較貴,無他,味道和價錢有時要成正比的
2010-04-18
2010-04-22 16 瀏覽
講咗好耐話想try下佢d cookies...點知果日個朋友買咗俾我食, 勁開心呀!!devils chocolate cookies: 好重古力味, 好脆, 真係好好食! 中意chocolate既人, 真係要try下喇! 而家好想try下佢其他cookies!!!!!

而家好想try下佢其他cookies!!!!!
2010-04-14