2010-01-03 35 瀏覽
相隔一年再遊舊地,氣氛沒上次沈重,也多了一份活力吧!就在九龍城專登買好野食來贈興吧!就選擇了當時還算大熱的曲奇四重奏來試個究竟。雜錦曲奇牛油酥條 - 牛油味很濃,而且鬆化。蛋黃曲奇 - 像是吃著一條很濃味的蛋卷!感覺很足料。高纖五穀籽曲奇 - 口感因有五穀籽而變得豐富,味道清新。朱古力曲奇 - 朱古力不是很甜的那種,但只得賣相可愛而已,實在的欣賞價值不高。牛油杏仁片 - 普普通通,面頭那塊也是賣相可愛的。咖啡合桃曲奇 - 咖啡味頗濃,吃落脆身,但我喜歡皇后餅店的多一點。川椒榛子曲奇 - 川椒是辣辣的,和曲奇不真的很夾味,但整體感覺過癮,只不過不是令我歡喜的味道。店子放滿試食的曲奇和蝴蝶酥,買之前其實試清楚較好吧。這罐裝曲奇送禮還是不錯的,因包裝真的甚精美。尤記得當天這罐曲奇很快就被清空了,證明味道應該不錯吧。會Encore!
相隔一年再遊舊地,氣氛沒上次沈重,也多了一份活力吧!

雜錦曲奇

牛油酥條 - 牛油味很濃,而且鬆化。

蛋黃曲奇 - 像是吃著一條很濃味的蛋卷!感覺很足料。

高纖五穀籽曲奇 - 口感因有五穀籽而變得豐富,味道清新。

牛油杏仁片 - 普普通通,面頭那塊也是賣相可愛的。

店子放滿試食的曲奇和蝴蝶酥,買之前其實試清楚較好吧。

會Encore!
賣相精美的雜錦曲奇
2009-05-16
賣相精美的雜錦曲奇
  • 牛油酥條
2010-01-01 22 瀏覽
在未去睇戲前赻有少少TIME, 突登來試下呢間傳了很久, 說好味既COOKIETRY了後..決定買蝴蝶酥, 牛油COOKIES, 牛油COOKIES其實食得多會FEEL到太"漏", 因是幾甜..蝴蝶酥不太甜且脆...真是店中的名COOKIESCHOCOLATE COOKIES, COFFEE COOKIES也不錯我朋友便買了一包 杏仁COOKIES及一包CHOCOLATE COOKIES臨走前老細謝玲JUST焗了一塊較燶的蝴蝶酥, 我地見到便問她有咩分別, 佢笑住說咁樣想TRY下用此做法會否更脆啦環境是幾靚架, 且包裝真是不錯的.BUT其實價錢是略貴
TRY了後..決定買蝴蝶酥, 牛油COOKIES,
蝴蝶酥不太甜且脆...真是店中的名COOKIES

環境是幾靚架, 且包裝真是不錯的.
BUT其實價錢是略貴
2009-12-31
$88 (其他)
2009-12-30 9 瀏覽
今天有机會來九龍城, 看見很多人在試食, 就入去看看...試完後...其他曲奇都ok...只係佢真的吾太甜...所以好啱我...但講都最好味就係蝴蝶酥....佢一d都吾油, 好脆...吾太甜...我好怕出面有好多糖係面...所以真的不錯.......不過如果你愛甜的...就只會覺得一般了....
2009-12-29
$38 (其他)
2009-12-24 3 瀏覽
昨晚爸爸下班回來,拿出一個紙袋,內裡有一盒正方的鐵盒,直覺告訴我可能是我一直都想嚐的曲奇四重奏,打開一看原來是蝴蝶酥,雖然要開飯了,我也忍不住即時拿一件吃,好味,喜歡它的size精緻,不太甜,不太膩,不會太重牛油味,好鬆脆.今次能夠品嚐到要謝謝爸爸公司的客人,時間剛好可以當是聖誕禮物,下次有機會要試吓曲奇餅.
2009-12-23
2009-12-13 3 瀏覽
138元一盒.個盒都好正...值得讚個樣吸引....的餅又唔太甜......賣個地方.又靚.....環境唔錯
138元一盒.個盒都好正...
值得讚個樣吸引....
的餅又唔太甜......
賣個地方.又靚.....環境唔錯
離開公和豆腐,向著這日行程的第四站邁進,眨眼間已來到以曲奇餅和蝴蝶酥打出名堂的曲奇名店-------曲奇四重奏。這店子雖然不大,但裝修骨子,陳設雅致,店員小姐服務態度殷勤有禮,Good!在店員小姐的介紹下,試了蝴蝶酥和三數種不同味道、款式的曲奇餅,味道各有特色,因為家中零食小吃還有不少,今次決定只買覺得最好味的蝴蝶酥回家享用。這裡的蝴蝶酥甜味恰可,咬落非常鬆脆,口感甚佳,的是佳品!放外賣的袋子也十分漂亮,中空的地方可以見到外賣的曲奇餅或蝴蝶酥,設計也甚為周到。這裡的確是個值得一試的地方。

這裡的蝴蝶酥甜味恰可,咬落非常鬆脆,口感甚佳,的是佳品!

這裡的確是個值得一試的地方。
精緻的外賣袋子和裡面裝著的蝴蝶酥
店中一角擺放的曲奇禮盒
漂亮的小店門口
精緻的外賣袋子和裡面裝著的蝴蝶酥
店中一角擺放的曲奇禮盒
漂亮的小店門口
  • 蝴蛛酥
(非會員)
買左蝴蝶酥、玫瑰曲奇各一小包一d 都唔係好似食評所講咁好食, 只係好一般既一般, 蝴蝶酥ok, 但都只係一般貨色, 玫瑰曲奇食落去有玫瑰味, 但曲奇唔突出2包小包加理$96, 我真係唔知邊忽值各位如果要尊登去試就真係唔好啦!
買左蝴蝶酥、玫瑰曲奇各一小包
一d 都唔係好似食評所講咁好食, 只係好一般既一般,
蝴蝶酥ok, 但都只係一般貨色,
玫瑰曲奇食落去有玫瑰味, 但曲奇唔突出
2包小包加理$96, 我真係唔知邊忽值

各位如果要尊登去試就真係唔好啦!
2009-12-01
$96 (其他)
2009-12-04 8 瀏覽
星期三返到公司,發現枱面多咗盒嘢,喡喡淋打閞,原來係馳名曲奇四重奏嘅蝴蝶酥,size細細個,入口好鬆脆,啖啖牛油香,不過雖然牛油味都幾重,但係唔會好似平時咁食完隻手油淋淋,唔想肥嘅朋友可以食得放心啲。
蝴蝶酥
美味非常
2009-12-03
蝴蝶酥
美味非常
2K
2009-12-04 16 瀏覽
3-12-2009阿媽之前買過一盒 Palmier 蝴蝶酥 ($88) 返嚟, 試了幾塊覺得幾好食, 今次阿媽仲買多一盒 Assorted cookies ($138), 是日晚飯後立即「啪」了 7-8 塊當飯後甜品. 雜錦曲奇有 9 款, 由左上角 clockwise 方向數, 分別係:-(1) Macadamia(2) Coffee & Walnut(3) Five Grain(4) Sesame(5) Butter Sticks(6) Egg(7) Hazelnut Pepper(8) 又係 Five Grain(9) 又係 Butter Sticks(10) 又係 Sesame;(11) 中間有 =) 及 =P 樣的就分別係 (a) Devil Chocolate 及 (b) Almond Butter Crisps無食 (4) / (11); 咁多款就得 (2) 好食, 咖啡味香, 咬落又鬆化; 其他的味道好淡, e.g. (7) 食唔出川椒的辣味又無 hazelnut 香, e.g. (11)(a) 朱古力味又太淡, (5) 唔夠牛油香 好處 (??) 可能係「無咁肥
3-12-2009

(7) Hazelnut Pepper
(8) 又係 Five Grain
(9) 又係 Butter Sticks
(10) 又係 Sesame;

好處 (??) 可能係「無咁肥」, 但就賠上「唔夠香」的代價, 加上唔得鬆化, 我都係喜歡重牛油味又肥死人的 Jenny (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1884652) / 車厘哥夫 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=112022) 的出品多 d. 不過香港咁多人又要怕肥又死要食曲奇, 加埋「名人效應」, 呢度有價又有市都唔出奇的.

心形的蝴蝶酥咬落未至於 "flaky", 但做得夠酥脆, 少少甜又帶牛油香, 呢個好好多!

兩舊幾水買兩罐疑似「減肥餅」, 抵唔抵見仁見智, 不過都食得出係心機之作, 包裝又靚, 都可以一試的.

「不日放映」: 隔嚟 Tony Wong 的勁正蛋糕食評.
包裝幾靚, 仲有 "explanatory card"
晒冷之作?
2009-12-03
包裝幾靚, 仲有 "explanatory card"
晒冷之作?
2009-11-21 5 瀏覽
再尋找九龍城另一名物,曲奇四重奏位於好後好後o既大街,由大家熟悉o既巴士站行去都唔近店子小小,企企理理,仲有梳化仔兩張一旁擺晒小包裝o既各式曲奇,另一邊就係供試食用o既各式曲奇瓶一o黎到無咩人,就試o左一半o既曲奇先,鎖定的確係蝴蝶酥最出色就要了兩罐($88 @),一罐屋企一罐公司人多了,又試埋其餘o既曲奇(即係試晒~)玫瑰o個款幾得意,但細細塊試唔真。川椒那款少少辣仲有生日曲奇百幾蚊,感覺就未必值拎去食飯,個老闆都話成日走去買說回蝴蝶酥,一開襯新鮮食正到不得了,聞落已經好香,入口甘甜,鬆化,多番o的牛油香就更perfect。21塊,算抵食喇
再尋找九龍城另一名物,曲奇四重奏
位於好後好後o既大街,由大家熟悉o既巴士站行去都唔近

店子小小,企企理理,仲有梳化仔兩張

就要了兩罐($88 @),一罐屋企一罐公司

人多了,又試埋其餘o既曲奇(即係試晒~)
玫瑰o個款幾得意,但細細塊試唔真。川椒那款少少辣

仲有生日曲奇百幾蚊,感覺就未必值
拎去食飯,個老闆都話成日走去買

2009-09-26
$88 (其他)
2009-11-07 8 瀏覽
一直對這間曲奇餅店很有興趣,初期看到其人頭湧湧就會打退堂鼓,自從有了分店後人潮比以前少,終於踏足店內選購曲奇。首先吸引我的是門口那瓶漂亮跳舞蘭,繼而就是那一列玻璃瓶的試食餅乾,還有研究試食那款曲奇時,一把很溫柔的聲線柔柔說出" 隨便試食曲奇丫!" ,原來是老闆娘謝寧小姐,真人相當清秀哩! 月巴人也不客氣地先試看來較特別的玫瑰曲奇,曲奇造得非常鬆脆, 帶點輕輕牛油香但不過份,沒有珍妮那麼濃烈和油份重,心理上覺得沒那麼罪惡感; 玫瑰花味輕輕透出,喜歡濃味如我會覺得不足夠, 一般客人應該會接受這種花香濃度。店員小姐問我想不想試著名蝴蝶餅? (正有此意!) 半隻蝴蝶很好味呀,半片試食版當然不足夠, 立即掏腰包買一包才最實在!回家慢慢研究這隻小蝴蝶,蝴蝶餅層次分明的酥皮很鬆脆,香香牛油味不會太濃,跟曲奇一樣雖有牛油香但不會太過油膩,面層薄薄一層糖漿,微甜的味道加酥脆酥皮真的令人不能停下來!買一包曲奇還有個漂亮夾子和高雅紙袋日後使用,真好!! 還看到一款生日曲奇,用來當生日禮物也很不錯呀!! 全店氣氛優雅,2位女店員和謝寧小姐笑容滿臉又有禮的, 令客人在購物時相當愉快! 其中一位女店員非常貼心,看

全店氣氛優雅,2位女店員和謝寧小姐笑容滿臉又有禮的, 令客人在購物時相當愉快! 其中一位女店員非常貼心,看到小朋友在門外等候媽媽,主動請他入店吃曲奇,還特意選蝴蝶餅以配合小朋友的果汁,超細心!
精美蝴蝶酥
心型蝴蝶
$38 (其他)
精美蝴蝶酥
心型蝴蝶
  • 蝴蝶餅
2009-11-04 3 瀏覽
之前黎過架啦,點知逢星期一休息,失望得很!今次,約於能帶它回家了!!!店內有多款曲奇供人試食,可惜有幾個拿 hermes 手袋的有錢女人阻住晒,最後也成功試了幾款。買了一包蝴蝶酥 $38 和一包藍莓曲奇 $58,一包只得十幾塊,好貴!雖則貴,但物超所值。因為非常鬆脆,沒有可怕及強烈的牛味油,一口氣吃下一整包也不覺得膩,實是健康好味!超怕jenny bakery 那種傳千里的牛油味,只吃幾塊,牛油味留在口腔裡久久不散,還以為自己吃了一噸牛油。下次,一定買一盒回家享受!
之前黎過架啦,點知逢星期一休息,失望得很!

今次,約於能帶它回家了!!!

下次,一定買一盒回家享受!
蝴蝶酥和dried blueberry cookies
2009-11-01
蝴蝶酥和dried blueberry cookies
  • 全部
2009-10-19 13 瀏覽
I tried most of the cookies in the shop and I bought Blueberry Cookies at last. My friends bought Rose Cookies and Chocolate Cookies.這家的Cookies真的是很特別. 朋友專門帶我們來這裏. Blueberry Cookies我最鐘意,好似有濃濃的奶香,但又不會覺得膩,讓我想到了blueberry cheesecake. 買回來後我就忍不住一直吃,都快吃完了...Rose Cookies也很特別,真的有玫瑰的香味耶,但是又覺得和Cookie的香味融合得很好.蝴蝶酥我也喜歡如果價錢便宜一些的話,我想我會買很多種回來吧
這家的Cookies真的是很特別. 朋友專門帶我們來這裏.
買回來後我就忍不住一直吃,都快吃完了...
蝴蝶酥我也喜歡

如果價錢便宜一些的話,我想我會買很多種回來吧

2009-10-17
$58 (其他)
  • Blueberry Cookies
  • Rose Cookies
2009-10-18 5 瀏覽
買左蝴蝶酥X3-各$38朱古力味X1-$58牛油杏仁片X1-%58蝴蝶酥好香,一打開,已經嗅到陣陣牛油味朱古力味餅,男友話太甜,,但我覺得正常,係應該會咁甜,好味應該用既朱古力係貴野~~~牛油杏仁片,好好好好味~~男友超讚好脆~我唔知WHO IS謝寧~但入面服務員態度好好好,好細心,見到有D女人,一家大細,咩都試齊,佢都好細心咁介紹~非常GOOD!!!仲即場入去拎新鮮比客人試..有D人話覺得唔值,但食物真係唔錯囉,好明顯有放心機其實好抵,我地要支持本土食物好味過Mrs.xxxxxx啦!!!美國野,,,哼,,,,哈哈~~~~~~~~~~~~~~
買左蝴蝶酥X3-各$38
朱古力味X1-$58
牛油杏仁片X1-%58

蝴蝶酥好香,一打開,已經嗅到陣陣牛油味

朱古力味餅,男友話太甜,,但我覺得正常,係應該會咁甜,好味
應該用既朱古力係貴野~~~

牛油杏仁片,好好好好味~~男友超讚

好脆~

我唔知WHO IS謝寧~
但入面服務員態度好好好,好細心,
仲即場入去拎新鮮比客人試..

有D人話覺得唔值,但食物真係唔錯囉,好明顯有放心機
其實好抵,我地要支持本土食物
2009-10-18
慶祝紀念
紀念日
  • 牛油杏仁片
  • 朱古力味餅
2009-09-28 7 瀏覽
上星期專登山長水又遠咁走去九龍城買雜錦曲奇同蝴蝶so...諗住帶去男友屋企做節(對方家唔興月餅)$88 盒蝴蝶so..貴係貴d... 但真係幾脆同埋唔會太甜, 感覺健康d~但曲奇就有d失望啦$138盒確實偏貴雖然我知佢有貴材料...但我諗買過一次唔會再買啦~無想像中咁好味~ 可能d人捧到佢上天咁滯~但佢o既服務, 包裝真係值得一讚囉~
上星期專登山長水又遠咁走去九龍城買雜錦曲奇同蝴蝶so...
諗住帶去男友屋企做節(對方家唔興月餅)
$88 盒蝴蝶so..
貴係貴d... 但真係幾脆同埋唔會太甜, 感覺健康d~
但曲奇就有d失望啦
$138盒確實偏貴
雖然我知佢有貴材料...
但我諗買過一次唔會再買啦~
無想像中咁好味~ 可能d人捧到佢上天咁滯~

但佢o既服務, 包裝真係值得一讚囉~
2009-09-27