2024-01-24 70 瀏覽
今次行落來呢間嘅店,簡直係曲奇界嘅隱世桃花源噃!話說,我落手買嗰份五穀曲奇,真係會令人一試難忘。每一啖都有種啱啱好嘅鬆脆口感,配上濃郁嘅芝麻香味,嘩!真係香噴噴,一啖接一啖,食得我停唔到口呀!而家講講佢嘅蝴蝶酥,我可以話你知,嗰份酥脆程度,真係一流!沒有過多的甜膩感,每一啖都係剛剛好,讓人想一而再,再而三咁拎起塊又塊嚟食。店員仲主動俾我試嗰個榛子曲奇,呢個就有驚喜喇!榛子嘅香氣好濃郁,啖啖緊脾,好滿足!雖然朋友唔太鐘意肉桂味,但個肉桂條真係非常惹味,唔可以錯過!總括來講,呢間店嘅曲奇品質,真係咩嚟㗎!好食過隔籬!曲奇控嘅你,記得要來過呷一轉,搵尋你自己最愛嘅味道啊!👍🥳🍪

2012-04-02 2118 瀏覽
本人十分喜愛曲奇餅,所以果日經過銅鑼灣,想起了有間四重奏的曲奇店,就即刻上網找地址,諗住買番盒回家慢慢嘆!好快就比我搵到,原來在鵝頸僑旁邊,講真,雖然裡面裝修都幾靘,但外面我覺得好像不太顯眼,而且店員服務也不是太主動的~講番正題~回到家已急不及代要吃,也叫正在工作的老公一起品嚐。我買的是雜錦曲奇,有9款味道,我和老公都打算試晒每一款的,呵呵呵..............................第一款食嘅係牛油杏仁片,感覺好脆,都幾好,有D口感~跟住就食五穀籽曲奇,冇特別><,然後芝麻曲奇,果仁曲奇,感覺都是差不多~再來雞蛋曲奇和牛油曲奇,講真,雞蛋曲奇是幾香蛋味,但不夠鬆,而牛油曲奇更失望,應該要有入口溶化的感覺才對~最後是朱古力曲奇,咖啡曲奇和川椒曲,朱古力曲奇真的很普通,而我又未試過咖啡味曲奇是苦的,而川椒曲奇更加不用置評~老實講,我覺得真係都幾差的,所以一次就夠了,現在還有半盒都不知要放到何年何月{﹣_﹣}。。。。。。。。。。。。。。。

2012-03-30
2012-02-08 1205 瀏覽
好幸福,因收到好朋友的美食作禮物,是曲奇四重奏的蝴蝶酥。為食的我,急不及待打開盒蓋,把別緻的蝴蝶酥一件又一件的放入口。出品依然香脆,牛油香不重,但不會過甜,是一如以往的水準。如說蝴蝶酥,這裡,以及帝苑的出品,都是我的心水。多謝好朋友的心意!
好幸福,因收到好朋友的美食作禮物,是曲奇四重奏的蝴蝶酥。

如說蝴蝶酥,這裡,以及帝苑的出品,都是我的心水。

多謝好朋友的心意!
2012-01-18 826 瀏覽
碰巧當天跟朋友在銅鑼灣閒逛時, 被它的牛油味吸引了, 便入去放下幾個大洋店舖很簡陋,只有一堆candy jars 放滿了曲奇讓客人試食和cashier.今次買了最出名的蝴蝶酥 (palmier) 和試食時愛上了的 朱古力曲奇.蝴蝶酥 : 香而不膩. 一打開就聞到香濃的牛油味. 而且夠鬆脆, 比坊間其他的蝴蝶酥少甜.我一個人一次吃下整包亦不是問題朱古力曲奇: 一包有3行,份量比蝴蝶酥多很多. 這是一款很plain 的朱古力曲奇,沒有果仁沒有朱古力粒,什麼都沒有.佢個股朱古力味吾會得個甜字, 一食入口,有濃濃的朱古力味,少少苦,再來才是甜的感覺. 很愛很愛

2011-12-08
外賣自取
$50 (其他)
  • 朱古力曲奇
2011-12-05 455 瀏覽
而家想食到哩度既蝴蝶酥真係話咁易, o係總統商場附近就有啦 之前去朋友屋企食過一次就好想買黎食架啦, 奈何要去到九龍城或跑馬地去買又太唔就腳, 而家o係銅鑼灣有得買, 我緊係第一時間入去掃番盒先啦! 佢個位置都幾方便, 就係總統商場隔離之嘛. 間鋪百零呎, 唔算大, 入到去d 店員服務就真係爭少少, 唔知係咪唔休做呢?個鐵盒都幾靚架, 用黎載其他食物都得添!每一塊入口都好鬆脆, 很有牛油香味, 不過又唔會太甜, 食完一塊又一塊, 好似上左毒隱咁, 好難先停得低落黎 不過盛惠$98/盒! 真係毒蝴蝶黎架! 食餅食到咁既價錢成舊水一盒, 幾個月豪一次就夠了, 如果唔係肉都赤埋... 同時亦都係送禮之選, 夠哂得體
而家想食到哩度既蝴蝶酥真係話咁易, o係總統商場附近就有啦
個鐵盒都幾靚架, 用黎載其他食物都得添!
不過盛惠$98/盒! 真係毒蝴蝶黎架!
同時亦都係送禮之選, 夠哂得體
2011-06-03 396 瀏覽
好友又送禮物給我,今次是蝴蝶酥。不知是港姐效應還是其他,這店的曲奇甚具名氣,但名氣又常與昂貴劃上等號,所以我從來不光顧。數十元,誰也付得起,怎可說昂貴?一盒蝴蝶酥一般十多元便有交易,但這裏一包祇得十四塊 (其他人的食評大多有十五塊,誰搬走了我一塊?),賣四十八元,我認為不值。好友的心意是接受的,送給你的,不可以隨便,我也會好好細心欣賞。賣相相當別緻,外用一個有紅絲帶的紙抽,再用長信封載著,又用膠袋袋好,數一數,可能是大塊些,真的祇得十四塊,因為是用重量計。味道不算甜,蝴蝶酥鬆脆,牛油味不重,這種感覺似曾相識,是幼年時吃「嘉頓」的麥芽酥餅的味道。吃著蝴蝶酥,想起兒時很多夢想和回憶,有幾多實現了?又有幾多遺憾?

好友又送禮物給我,今次是蝴蝶酥。

其他
2011-05-25 144 瀏覽
  前港姐招徠的曲奇店,在港島開了分店,因交通方面便光顧一下。  店內多種款式曲奇供客人任試食,試了幾款,都相當有質素,左挑右揀,最後買了朱古力曲奇、主打蝴蝶酥,傳統的純味牛油奇三款。付款時發現這店只收現金,好彩今天子彈十足,否則?  朱古力味有着濃濃的朱古力及牛油味,味量十足,蝴蝶酥鬆化無比,略嫌體積迷你,沒有兒時那些餅店那種大蝴蝶,要多吃幾個才能滿足,純味就最適合自己口味沒有花巧,牛油的香味曲奇的鬆化,下午茶最佳茶點。
  前港姐招徠的曲奇店,在港島開了分店,因交通方面便光顧一下。
2011-05-14 109 瀏覽
上星期行過見到曲奇四重奏, 想起剛開張時買過一盒蝴蝶酥, 好好味, 於是買一包來食, 但同之前相比, 實在差了很多, 沒有那種鬆趣, 還有一點點實的感覺, ⺜而且味道很淡(可能是所謂健康), 最好是沒有油膩感。總之還是回味以前的味道, 好食得多。
2011-05-07
外賣自取
$40 (其他)
2011-05-11 121 瀏覽
去完皇室堡,知謝寧開既曲奇四重奏係附近,於是就過左去買佢最出名既蝴蝶酥,一包我既,一包同事既佢既蝴蝶酥係最好味。之前朋友時常叫我買黎試,可惜次行唔開果到,今次終於有機會遢啦,好開心佢好濃牛油味,而且脆呵呵,但一d都唔膩,有十五塊,ok啦見到好多人訂母親節版曲奇,等我下一次走去訂先love Palmier
去完皇室堡,知謝寧開既曲奇四重奏係附近,
於是就過左去買佢最出名既蝴蝶酥,
一包我既,一包同事既

佢既蝴蝶酥係最好味。
之前朋友時常叫我買黎試,可惜次行唔開果到,
今次終於有機會遢啦,好開心

佢好濃牛油味,而且脆呵呵,
但一d都唔膩,有十五塊,ok啦

見到好多人訂母親節版曲奇,
等我下一次走去訂先

love Palmier
2011-05-07
  • Palmier
2011-03-01 86 瀏覽
店內裝潢很簡潔 但帶點高貴可惜員工不太理會客人..每一款的產品都可以試食完再買 蠻好的最後選擇了出名的蝴蝶酥 包裝是不錯 紫色的吃完可以回收再用打開,每一塊蝴蝶酥都是金黃色 色澤不俗咬落去是十分鬆脆,不會黏牙 每塊的size都很細小只是蝴蝶酥外層有糖 不會太甜 令我停不下來地吃...所以很快便吃完哈哈(擺放期限大約一個月)
店內裝潢很簡潔 但帶點高貴
可惜員工不太理會客人..
每一款的產品都可以試食完再買 蠻好的
最後選擇了出名的蝴蝶酥 包裝是不錯 紫色的
吃完可以回收再用

打開,每一塊蝴蝶酥都是金黃色 色澤不俗
咬落去是十分鬆脆,不會黏牙 每塊的size都很細小
只是蝴蝶酥外層有糖 不會太甜 令我停不下來地吃...
所以很快便吃完哈哈
(擺放期限大約一個月)
2011-02-12
2011-02-17 80 瀏覽
朋友送來一盒曲奇餅包裝很有新年氣氛當中長長的曲奇上有一片 朱古力很有心思曲奇款式很多楱子/牛油/朱古力曲奇都鬆化好味而且細細件, 一口一件容易食但有款開心果曲奇就一般開心果比例大粒咗啲整體曲奇都很美味
朋友送來一盒曲奇餅
包裝很有新年氣氛
當中長長的曲奇上有一片 [恭賀新禧] 朱古力
很有心思
曲奇款式很多
楱子/牛油/朱古力曲奇都鬆化好味
而且細細件, 一口一件容易食
但有款開心果曲奇就一般
過新年換上紅色盒
鬆化曲奇
  • 楱子曲奇
2011-01-18 49 瀏覽
細個時最憎食蝴蝶酥, 一來唔喜歡食甜嘢, 更嫌佢又硬又肥又甜又"立", 成日笑我啲妹, 唔知佢哋點解會食埋.啲咁嘅垃圾但一次偶然嘅機會, 令我對呢樣嘢徹底改觀.冇接觸呢樣嘢OVER30年, 有日比我喺家中見倒, 原來係朋友聖誕送嘅, 望見個名好熟, 好似呢排好HIT. 咁本住30年冇食嘅好奇心, 又想知呢間嘢有啲咩咁巴之閉, 係咁二試一啖啦一咬就覺得好鬆脆, 好輕身, 同舊時食嘅好重好硬同有啲韌嘅感覺好唔同, 再細嘗, 有少許甜, 但已經絕對足夠, 而甜得嚟又唔會"立". 而且一啲都唔肥膩.呢啲已為呢件嘢攞好高嘅分數, 但最AMAZING嘅係, 入口冇耐, 當食倒鬆, 脆, 輕身, 甜, 同香之後, 自然想一啖吞佢落肚, 想吞之際, 件酥突然好似魔術咁喺口中差不多完全消失, 剩低嘅只係呢件蝴蝶酥繞樑三日嘅味道同口感... 直承就好似現時份子料理喜愛玩嘅帽子戲法咁.當時真係呆左一呆, 咁唔信之下一啖一啖咁食, 轉眼食左半包. 最勁嘅係食後一啲飽同膩嘅咁覺都冇, 真係可以食好多.大家可能覺得我咁講好跨張, 但係呢件同我30年前食嘅真係天同地嘅分別, 亦可能而傢周圍嘅中式甜餅都已進步到咁嘅地

但一次偶然嘅機會, 令我對呢樣嘢徹底改觀.

大家可能覺得我咁講好跨張, 但係呢件同我30年前食嘅真係天同地嘅分別, 亦可能而傢周圍嘅中式甜餅都已進步到咁嘅地步, 只係我仲係井底之蛙, , 如果係咁, 願聞其詳. 但事實就係我食佢時嗰種驚艷嘅感覺, 真係冇呃你
呢包嘢買$42
一包有15件, 即係每件 $2.80
好細件, 比起當年食嘅, 四份一都唔知有冇...
雖然唔平, 但絕對值回票價
2 分鐘 (外賣自取)
$42 (其他)
2010-12-22 29 瀏覽
今年收到第一份聖誕禮物^^就係朋友送既︰曲奇四重奏既蝴蝶酥!!上次盒曲奇餅最尾唔洗一個星期食晒, 不過我依然覺得JENNY好食好多(口味既野人人不同)!今次朋友送既係蝴蝶酥呢...不可否認, 佢真係好好食, 連我唔喜歡食既都覺得好好食, 佢D 牛油好香, 好酥, 又唔太甜, 做得非常好, 難怪係最出名既蝴蝶酥。另外一提, 呢個最出名既蝴蝶酥係我屋企存在唔到3日已經比人吞晒...可見佢有幾吸引啦!!

2010-12-12
2 分鐘 (外賣自取)
$100 (其他)
聖誕節
2010-12-05 99 瀏覽
I have bought the Chiristmas edition of these type of cookies. I feel good in it's nut and good taste of butter. It is not fat and so delicious. I shall buy them in another time like Chinese New Year.

Christmas edition

2010-12-04
Christmas edition
2010-11-14 12 瀏覽
行過見到間餅店好似幾好味咁, 咁就走入去買d黎試下啦~一到去, 店員好好禮貌咁問我地有冇試過邊隻... 我地話冇, 佢就即刻推介蝴蝶酥叫我地試下啦...入口真係超鬆脆, 又唔會太甜...之後仲係咁叫我地試下其他, 我仲試左榛子曲奇, 都係唔太甜, 不過榛子啖啖地...最後買左蝴蝶酥同開心果曲奇...
行過見到間餅店好似幾好味咁, 咁就走入去買d黎試下啦~
入口真係超鬆脆, 又唔會太甜...

最後買左蝴蝶酥同開心果曲奇...
2010-11-13