2014-04-20 4718 瀏覽
二月下旬‧有雨又是「星星」的原因,就連這間曲奇名家也推出名為「星星奇緣」的曲奇餅。六款不同味道的綠茶曲奇同樣是香濃的抺茶味,不過就各有不同的口感及味道,適合不同口味。鬆化的蝴蝶酥配上不同的配料也有不同感覺,最喜歡的就是帶點點梅子味道的櫻花味,絕對是好看也好吃。
二月下旬‧有雨

用餐優惠
試食活動
2014-02-11 6165 瀏覽
新年最開心是收到不同的禮盒,這次的玫瑰蝴蝶酥就是其中之一。玫瑰蝴蝶酥,只聽名字已感覺高雅。不知你是否喜歡喝花荼,本人對玫瑰花茶都甚為喜歡,這玫瑰蝴蝶酥的味道就如淡淡的玫瑰花茶,的確,是「淡淡的」,如你喜歡濃列的玫瑰花味,可能會它感到失望,但本人就認為這「淡淡的」玫瑰花味更為大眾化,始終不是所有人都喜歡「重口味」的,而且,這「淡淡的」玫瑰花味,令人不會忘掉原來自己正在吃的是蝴蝶酥。而這蝴蝶酥,比一般蝴蝶酥更吸引我的是,因多了玫瑰花的味道,令蝴蝶酥上的糖比一般的蝴蝶酥少,感覺更清新。
新年最開心是收到不同的禮盒,這次的玫瑰蝴蝶酥就是其中之一。

玫瑰蝴蝶酥,只聽名字已感覺高雅。
2014-01-31
2014-02-02 5132 瀏覽
初嚐Cookie Galerie的出品就是其原味蝴蝶酥,個人覺得它比當年炒得火紅的Quartet更出色,起碼不會又實又硬又甜,但因坊間零食店可買到的曰本源氏批同樣又鬆又香,故沒成為其Die Hard Fan。今次新年收到一盒果仁物語曲奇,不出兩天便全數吃光,可見其美味非尋常。盒內一共六款由不同果仁製作的曲奇,首先,最重要的是六款均在餅底質感及味道上别幟一格,絕對不會吃不出分別。由上圖順時鐘方式介紹,一點及三點位置是分別是腰果曲奇及牛油酥,是整合中較平凡的兩款,水準已屬中上,特色是不甜,輕易嚐到腰果及牛油香氣,餅身是鬆脆類型,不像Jenny Bakery漿着喉嚨的。六點位置是開心果藍莓,兩種是我至愛的食材,也是市面較少見的混合款式,開心果香氣算豐饒,但藍莓不知是否用了鮮貨,就欠缺了果乾的煙韌濃郁特性,浪費了這新組合。七點位的是黑白芝麻阿麻籽,一咬下去,芝麻味爆發,而且咬到原粒香脆的黑白芝麻及阿麻籽,令人印象難忘。十點位看似我最驚的黑炭食品,食味卻最驚艷,朱古力餅乾的朱古力味醇厚不甜,美洲胡桃即Pecan,個性濃烈,也是較少吃到的款式,隨即聯想起Pecan焦糖批,這種甜蜜美式甜品,滿口也是
六點位置是開心果藍莓,兩種是我至愛的食材,也是市面較少見的混合款式,開心果香氣算豐饒,但藍莓不知是否用了鮮貨,就欠缺了果乾的煙韌濃郁特性,浪費了這新組合。七點位的是黑白芝麻阿麻籽,一咬下去,芝麻味爆發,而且咬到原粒香脆的黑白芝麻及阿麻籽,令人印象難忘。十點位看似我最驚的黑炭食品,食味卻最驚艷,朱古力餅乾的朱古力味醇厚不甜,美洲胡桃即Pecan,個性濃烈,也是較少吃到的款式,隨即聯想起Pecan焦糖批,這種甜蜜美式甜品,滿口也是果仁香氣!十一點的杏仁曲奇,和牛油酥質感接近,較酥化,餅身混合了杏仁粉,有點像澳門杏仁餅加牛油曲奇的混血兒,不是尋常吃到的食感,加上面層的杏仁薄片,杏仁愛好者必追捧!順帶一提,澳門小飛象的手工曲奇也極美味,不用只買香港都有的鉅記做手信了。
配這盒曲奇的至佳飲料,應是蜜香紅茶或鮮奶,更能彰顯這曲奇最特出的優點: 呈現材料原味,不過甜及牛油用量恰到好處!
再次多謝堂弟夫婦,祝你們新婚甜蜜愉快!

用餐優惠
其他
2013-11-05 4168 瀏覽
口痕痕又想食甜野食咩好?雖然曲奇唔係好愛既零食之一但今日經過WINDSOR心血來潮就想買少少黎試下店舖唔大,但都有幾多貨曲奇有好多種,都係大路既味道有綠茶,朱古力呀分左好多唔同組合同大細既包裝真係好岩用黎送禮花多眼亂,店員介紹左蝴蝶酥比我添但可惜我唔鐘意酥餅其實好多款式,但都唔算話太特別鐘意新意既我簡黎簡去都唔係好岩心水最後有盒叫做七色脆鬆卷既比較吸引佢係一盒入面有10個獨立包裝有總共7隻味,個人覺得係類似鳳梨酥只係個面有裝飾好睇一些佢有個單張好詳細介紹左有咩口味可惜10件有7個味,所以味道上係有重覆多一件既依點會覺得美中不足無論係構思同味道口感都同鳳梨酥差唔多不過要一讚佢用料好認真同好夠份量件件食落入面都係填滿左相應既配料而且叮熱/焗下黎熱食係好食好多外層個曲奇皮會變得有更香濃既牛油味
口痕痕又想食甜野食咩好?
雖然曲奇唔係好愛既零食之一
但今日經過WINDSOR
心血來潮就想買少少黎試下
店舖唔大,但都有幾多貨
曲奇有好多種,都係大路既味道
有綠茶,朱古力呀
分左好多唔同組合同大細既包裝
真係好岩用黎送禮
花多眼亂,店員介紹左蝴蝶酥比我添
但可惜我唔鐘意酥餅
其實好多款式,但都唔算話太特別
鐘意新意既我簡黎簡去都唔係好岩心水
件件食落入面都係填滿左相應既配料
而且叮熱/焗下黎熱食係好食好多
外層個曲奇皮會變得有更香濃既牛油味

2013-10-27
1 分鐘 (外賣自取)
2013-11-04 3187 瀏覽
最近得悉有曲奇店推出了綠茶曲奇碰巧經過銅鑼灣,便打算買一盒回家試試看極上宇治抹茶曲奇 $148左上一: 開心果味,大概是開心果切得太碎,吃下去感欠口感,卻比杏仁味更脆左上二: 賣相很像藍罐曲奇,是眾多款曲奇中,綠茶味最濃郁左上三: 店員曾提及它的名字是冰雪,感覺'與米通很似。           原本期望它跟米通一樣脆身,可口感卻與普通曲奇沒兩樣,叫人失望了。左上四: 外表最平凡,十分薄,是多款中最脆的左下一: 杏仁味曲奇,味道尚可,只是不夠脆左下二: 綠茶夾心,中間夾著綠茶餡,味道是濃郁的,可是卻只有2塊!!整體的說,綠茶曲奇的味道偏淡對於一盒數量有限的曲奇,定價是有點貴
最近得悉有曲奇店推出了綠茶曲奇
碰巧經過銅鑼灣,便打算買一盒回家試試看

極上宇治抹茶曲奇 $148

左上二: 賣相很像藍罐曲奇,是眾多款曲奇中,綠茶味最濃郁
左上三: 店員曾提及它的名字是冰雪,感覺'與米通很似。
左上四: 外表最平凡,十分薄,是多款中最脆的
左下一: 杏仁味曲奇,味道尚可,只是不夠脆
整體的說,綠茶曲奇的味道偏淡
對於一盒數量有限的曲奇,定價是有點貴
2013-10-07 1960 瀏覽
之前看過食評知道山頂的<曲奇薈>有綠茶味的曲奇!於是今天到較近的銅鑼灣分店買來吃!店員很有禮貌..更會讓你先試試看不同的曲奇才買!$148一盒內有6款不同的綠茶味曲奇每款有3-4塊,這樣便要$148都不便宜~可是包裝十分精緻..且曲奇都呈深綠色很有綠茶味的樣子吃下去曲奇都是鬆化的!其中綠茶夾心曲奇則最有綠茶味!!!雖然價錢貴但其實味道不錯..喜歡綠茶味的你絕對不能錯過呢!
之前看過食評知道山頂的<曲奇薈>有綠茶味的曲奇!
於是今天到較近的銅鑼灣分店買來吃!

店員很有禮貌..更會讓你先試試看不同的曲奇才買!
$148一盒內有6款不同的綠茶味曲奇
每款有3-4塊,這樣便要$148都不便宜~
可是包裝十分精緻..且曲奇都呈深綠色很有綠茶味的樣子
吃下去曲奇都是鬆化的!

其中綠茶夾心曲奇則最有綠茶味!!!

雖然價錢貴但其實味道不錯..

喜歡綠茶味的你絕對不能錯過呢!
2013-10-02
外賣自取
$148 (其他)
2013-10-02 1632 瀏覽
之前看過食評知道山頂的<曲奇薈>有綠茶味的曲奇!

於是今天到較近的銅鑼灣分店買來吃!

店員很有禮貌..更會讓你先試試看不同的曲奇才買!

$148一盒內有6款不同的綠茶味曲奇
每款有3-4塊,這樣便要$148都不便宜~
可是包裝十分精緻..且曲奇都呈深綠色很有綠茶味的樣子

吃下去曲奇都是鬆化的!

其中綠茶夾心曲奇則最有綠茶味!!!

雖然價錢貴但其實味道不錯..

喜歡綠茶味的你絕對不能錯過呢!
2013-10-02
外賣自取
$148 (其他)
2013-09-03 1494 瀏覽
這店開了數載,每次接觸他總是因為朋友送禮,今次首次吃到這裡的蝴蝶酥,印象中只試過這邊的曲奇,酥餅還是第一次,因為焗起後有高有低,顏色不算均勻好看,但味道最緊要,糖粒不算多,所以甜度只屬中下,較為乾身,少了份酥香。心目中最佳的蝴蝶酥始終是Fine Foods的出品,所以都以此作標準,應該甜的甜吃卻不甜,與心目中有點落差,但其實在層次質感方面是做得妥當不俗,如色澤金黃一點會更吸引
2012-05-12 1328 瀏覽
apr 14, 12嚟開老銅.........屋企需要入貨............買咗 : 1) 7色蝴蝶酥 (hk$92)-其實上年友人送了我1盒,但當時太肚餓,只顧食,忘了影相...........索性搵次再買先記錄番-有7種味 : 原味,玫瑰,芝士,肉鬆,桂花,朱古力同杏仁棒棒酥i) 杏仁棒棒酥-入口鬆,牛油味唔重,面上嘅杏仁片都脆,不過杏味唔濃-甜度都唔重-合格有餘,只喺個人喜好都喺鍾意重牛油味的酥餅/曲奇,不過該店正正重視健康原則,唔會好重手咁落ii) 玫瑰蝴蝶酥-佢嘅蝴蝶酥喺薄切,同樣唔多有牛油香味,勝在鬆脆-玫瑰花味本身可以來得好猛,好搶,但這個調得好溫和,近乎點到即止咁iii) 朱古力蝴蝶酥-有1/2邊coat咗朱古力,天氣開始暖,拿在手上,很快就有點溶,不過朱古力味都很濃,應喺黑朱古力iv) 芝士蝴蝶酥-芝士絲經焗過後,變得脆硬,增+咗個脆口度-而且芝士味帶點鹹香,所以最like呢隻味v) 桂花蝴蝶酥-桂花味亦很輕手,桂花本性清香,1d都唔強烈,所以重咁輕手,桂花味似有還無咁,無咗身份vi) 原味蝴蝶酥 -味道back to basic,因為欠缺牛油香,所以比較平凡v

1) 7色蝴蝶酥 (hk$92)
i) 杏仁棒棒酥
-入口鬆,牛油味唔重,面上嘅杏仁片都脆,不過杏味唔濃
-甜度都唔重
ii) 玫瑰蝴蝶酥
-佢嘅蝴蝶酥喺薄切,同樣唔多有牛油香味,勝在鬆脆
iii) 朱古力蝴蝶酥
iv) 芝士蝴蝶酥
-芝士絲經焗過後,變得脆硬,增+咗個脆口度
-而且芝士味帶點鹹香,所以最like呢隻味
v) 桂花蝴蝶酥
vi) 原味蝴蝶酥
vii) 肉鬆蝴蝶酥
-肉鬆有點咖喱味咁
題外話/補充資料: * 試食過佢嘅綠茶曲奇,無牛油香,証明牛油唔重手,自然做唔到好鬆化嘅效果
2012-04-14
外賣自取
$92 (其他)
2012-04-26 871 瀏覽
客人送了盒朱古力蝴蝶酥給我,看上去也大方得體,送禮不俗。Size 比其他有名的蝴蝶酥大片,但係味道一流,中意它多過四重奏。特別在佢有朱古力,吃落去有兩種味道。一試愛上。加上味道不會太甜,夾埋朱古力真係岩岩好,口感鬆化,下次經過一定入貨。
客人送了盒朱古力蝴蝶酥給我,
看上去也大方得體,
送禮不俗。

Size 比其他有名的蝴蝶酥大片,
但係味道一流,
中意它多過四重奏。
特別在佢有朱古力,
吃落去有兩種味道。
一試愛上。
加上味道不會太甜,
夾埋朱古力真係岩岩好,
口感鬆化,
下次經過一定入貨。

2012-01-26 708 瀏覽
曲奇薈這個名字聽了很多遍,但太忙,沒時間去嘗試。今次幸運地得到親人的送贈,真正可以試下。今次試的是蝴蝶餅,好意外,好多唔同款式,有肉鬆、芝士、原味等,唔係好甜,仲好鬆化。好想再買來試。
2012-01-22
外賣送餐
2011-09-15 288 瀏覽
茶味餅食較不常見,看到此店的挺有特色,買了一盒茶薈來試試。一盒十多件,有花香、無花果、綠茶、朱古力、咖啡等味。所有味道均清淡,有輕微的味道香,感覺健康;餅的質地易咬不硬,整體而言不錯,但感覺價錢稍貴。
茶味餅食較不常見,看到此店的挺有特色,買了一盒茶薈來試試。

茶薈(曲奇餅)
2011-09-09
外賣自取
$48 (其他)
2011-08-01 268 瀏覽
身邊的朋友都大概知道我是甜魔了,所以送給我的禮物,很多也是甜的,如這個Macaron。一小盒的Macaron,共六粒,是曲奇薈的出品,我也是首次吃這個牌子。不同顏色不同口味,質感同屬鬆脆,但甜度比起平時吃慣的Macaron來說,是較為柔和。同埋,幾款口味,似乎沒有一隻是特別突出,感覺就是味道去得不夠盡,只能說質素平穩。唔知呢間店既曲奇餅如何?

唔知呢間店既曲奇餅如何?
2011-07-22 527 瀏覽
I have been heard of this shop a few years ago in the newspaperbut up til today, it is my 1st time to have a chance to taste how famous their cookies are!!!After tasting it, this shop worths being recommended!有心機的曲奇店!!fresh---crispy----not too sweet--->means a healthier tea-time choice!!100% recommend!!I must try the other kinds of their products next time!!
比個近鏡...都好大件架
香噴噴的牛油香
美麗精緻的鐵盒

有心機的曲奇店!!

100% recommend!!

2011-07-20
香噴噴的牛油香
比個近鏡...都好大件架
2011-07-03 295 瀏覽
朋友送了"曲奇薈"的cookies給我, 當時未有貨, 叫我晏d去取, 趁未去聽講座之際, 便去取回來, 留番今晚燒夜吃!!包裝都幾吸引, 有很多款式, 包括綠茶味、牛油味。外表吸引, 有花圖案, 圓形和蝴蝶形.雖然外表美麗, 但一吃落去就出事....很硬!!從來都未吃過那麼硬的cookies, 以為是綠茶味...原來牛油味都一樣係咁硬!!不單止硬...連味道都怪怪的, 唔同一般cookies, 還是太高當....我吃唔出??!!還是喜歡吃鬆化的cookies!!
朋友送了"曲奇薈"的

包裝都幾吸引, 有很多款式, 包括綠茶味、牛油味。

外表吸引, 有花圖案, 圓形和蝴蝶形.

雖然外表美麗, 但一吃落去就出事....很硬!!

還是喜歡吃鬆化的cookies!!

cookies
2011-06-30